Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr. Kuca

#301 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Dr. Kuca »

Sto ne mogu ove sto pricaju o dobrom zivotu vani a sisaju se jednom godisnje i idu zubaru jednom godisnje kad dodju na odmor u bih, zive na kredit i na hipoteku, ili zive sa 8 cimera u rentanom stanu, kupuju odjecu u sekund hendu itd. ima i izuzetaka ali vecina je ovako.
Bullet Tooth Tony

#302 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

Bloo wrote:jel to usporedujete cijene u njemačkoj sa našim platama, a plate u njemačkoj sa našim cijenama :D?

jeftina nam je piletina fakat, i meso generalno, pogotovo ono kojem ne znam porijeklo :D
Meni je bitnije sto u BiH piletina ima ukus piletine .... :D

Za namjestaj vani ... da opremis stan u Ikei , pljunut ces 3000 eura :) , minimalno :)

Glup je covjek koji ce iskesirati za zubara 500 eura kad moze popraviti zube za 100 eura u BiH .. to nema veze sa tim imam li ili nemam ... to je matematika :)
Bloo
Globalna šefica

#303 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Bullet Tooth Tony wrote:
Bloo wrote:jel to usporedujete cijene u njemačkoj sa našim platama, a plate u njemačkoj sa našim cijenama :D?

jeftina nam je piletina fakat, i meso generalno, pogotovo ono kojem ne znam porijeklo :D
Meni je bitnije sto u BiH piletina ima ukus piletine .... :D

Za namjestaj vani ... da opremis stan u Ikei , pljunut ces 3000 eura :) , minimalno :)

Glup je covjek koji ce iskesirati za zubara 500 eura kad moze popraviti zube za 100 eura u BiH .. to nema veze sa tim imam li ili nemam ... to je matematika :)
kako ljudi koji nemaju rezervne domovine popravljaju zube sve ove godine :D ili su vani svi krezubi :D?
Bloo
Globalna šefica

#304 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Amazonka27 wrote:harana u De se cini na prvu jeftinija...ali nije bas tako. Jedino sto oni imaju prave akcije pa se tu moze hajrovati. Bila sam sad citav juli tamo pa sam mogla da pofatam neke cake. Npr. Norma je najjeftinija ali i najsiromasnija ponuda. Ako hoces da kupis i pastu za zube, sampon, paprike, meso, vino...naci ces ali samo odredjene marke ili jednostavno ne prodaju određene artikle. Rewe ima ponudu ali je i skup. Lidl i Aldi su najpovoljniji ali opet nisu za velike kupovine. Oni su za kupovinu voca i povrca najbolji. Kaufland je zlatna sredina sto se cijena tice ali i gdje mozes sve naci na jednom mjestu. U mesnicama kupuju bogati :D. Svako moze iskombinovati dorucak za 5 eura..pa i manje...ali ne mozes to stalno jesti. Ali, odnos plate i cijene hrane je puno povoljniji u odnosu na bh primanja i cijenu. Ono sto je pravo jeftino jesu sredstva za higijenu. U sustini, treba vremena da se prilagodis potrosackim navikama domaceg stanovnistva i da pofatas gdje sta i kako. Kozmetiku i sredstva za higijenu Muler i DM, voce, povrce i voda - aldi i ldl. sve ostalo kaufland... i kuci imati veliki frizider. Garderoba i tehnika je pristupacna i kad je snizenje - bas je snizenje. Npr. Kupila sam Merrel sandale za 75 KM koje sebi nikad nisam mogla priustiti jer im je redovna cijena 200 KM. Takodjer, Desigual cizme za 100 KM. Ne patim od marki, cesto kupujem na pijaci, pogotovo kad je sezonska (ljetna) obuca u pitanju, ali sa bosanskom platom sam sebi priustila ovo dvoje koje u Bosni nikad ne bi bilo na snizenju. Kazu da su predbozicna snizenja ona prava snizenja i da se tada kupuje sve. U Ikeu sam polozila nadu da cu tu kupiti sve sto bude trebalo za stan...al kraaaaaaaaaaalju, ko je ono rekao da su jeftini? Inace njemci pravo furaju taj skandinavski stil koji je meni njaaah i brate dragi preskupo. Super su one stvarcice: tanjirici, stoljnaci i sl potrepstine - ali namjestaj je preskup. Ima naravno drugih alternativa, tako da se ne treba sjebavati u startu ili jos gore zivjeti u ubjedjenju kako je tamo sve jeftinije - jer nije. Pogotovo nije na pocetku kad ti je svaki dinar vazan i za kaparu i stanarinu i hranu i sve ostalo...vremenom ce se to sve poklopiti i doci na svoje. Ne kupujes svake godine namjestaj :)
hrana van kuce je luksuz :)
mi smo razmažen narod :)
Bullet Tooth Tony

#305 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Bloo wrote:
kako ljudi koji nemaju rezervne domovine popravljaju zube sve ove godine :D ili su vani svi krezubi :D?
Akcent je na ovo MOZE u recenici ... Pa da ... sve krezubi ... u svakom klubu pjesma... moja mala nema prednjih zubi , kad me ljubi jezikom me ubi :P :D
Bloo
Globalna šefica

#306 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Bullet Tooth Tony wrote:
Bloo wrote:
Akcent je na ovo MOZE u recenici ... Pa da ... sve krezubi ... u svakom klubu pjesma... moja mala nema prednjih zubi , kad me ljubi jezikom me ubi :P :D
s tim da očito dijaspora ne konta da je nama i ovo ovdje skupo :D
stakasa

#307 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Dr. Kuca wrote:Sto ne mogu ove sto pricaju o dobrom zivotu vani a sisaju se jednom godisnje i idu zubaru jednom godisnje kad dodju na odmor u bih, zive na kredit i na hipoteku, ili zive sa 8 cimera u rentanom stanu, kupuju odjecu u sekund hendu itd. ima i izuzetaka ali vecina je ovako.
:D
Bullet Tooth Tony

#308 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Bloo wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Bloo wrote:
s tim da očito dijaspora ne konta da je nama i ovo ovdje skupo :D
Sto to mislis :? :) ja ne pricam jel skupo ili nije ( doduse ja sebe ne svrstavam u dijasporu :D ) ... samo kazem da cu prije otici , i da sma u Sarajevu trenutno , negdje gdje je popravak bubam ti 50 KM nego negdje gdje je 100 KM a usluga istog kvaliteta :D :D
Bloo
Globalna šefica

#309 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Bullet Tooth Tony wrote:
Sto to mislis :? :) ja ne pricam jel skupo ili nije ( doduse ja sebe ne svrstavam u dijasporu :D ) ... samo kazem da cu prije otici , i da sma u Sarajevu trenutno , negdje gdje je popravak bubam ti 50 KM nego negdje gdje je 100 KM a usluga istog kvaliteta :D :D
ok više se referirah na DearJohna i njegovu usporedbu šta može klopat gdje za koje pare :lol:
stakasa

#310 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Bullet Tooth Tony wrote:
Naj jacha... :D
Pretpostavljam da si frisak dijasporac pa mislis da oni sto su ostali prave neku razliku
Bullet Tooth Tony

#311 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

stakasa wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Naj jacha... :D
Pretpostavljam da si frisak dijasporac pa mislis da oni sto su ostali prave neku razliku
Ako krenem picati dalje, pocet cu iznosit neke personalne ideje, ciljeve i razologe pa cu na ovaome stati ... :D :D a o cijenama i nekim vidjenjima stvari , o tome mozemo :D
stakasa

#312 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Polako, nadoces u voznji
Bullet Tooth Tony

#313 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

stakasa wrote:Polako, nadoces u voznji
Ko ? ja ? Kakvoj voznji :-)
stakasa

#314 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Popularna uzrecica, jedna u u nizu narodnih umotvorina... Hocu da kazem da skoro svi u pocetku misle da se razlikuju od ostale dijaspore kao i da je odnos onih koji su ostali bas prema njima poseban. Kasnije to vrijeme ispegla
Bullet Tooth Tony

#315 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

stakasa wrote:Popularna uzrecica, jedna u u nizu narodnih umotvorina... Hocu da kazem da skoro svi u pocetku misle da se razlikuju od ostale dijaspore kao i da je odnos onih koji su ostali bas prema njima poseban. Kasnije to vrijeme ispegla
Tacno me zaboli sta misle .... da sam gledao sta misle nikad nista u zivotu ne bi postigao :) zato sam i napisao da ja sebe ne smatram :-D ... sta dugi rade stvarno nemam pojma ... nema puno ljudi iz BiH
stakasa

#316 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Bullet Tooth Tony wrote:
stakasa wrote:Popularna uzrecica, jedna u u nizu narodnih umotvorina... Hocu da kazem da skoro svi u pocetku misle da se razlikuju od ostale dijaspore kao i da je odnos onih koji su ostali bas prema njima poseban. Kasnije to vrijeme ispegla
Tacno me zaboli sta misle .... da sam gledao sta misle nikad nista u zivotu ne bi postigao :) zato sam i napisao da ja sebe ne smatram :-D ... sta dugi rade stvarno nemam pojma ... nema puno ljudi iz BiH
Ok, sve najbolje. Skupo meso vani
Bullet Tooth Tony

#317 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

stakasa wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Ok, sve najbolje. Skupo meso vani
Za standard je jeftino ali je ukus nikakv :D ukoliko nije iz mesnice .. ono po trznim centrima :D Takodjer sve najbolje :thumbup:
stakasa

#318 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Inace sto se hrane tice puno je bolje u BiH nego u vecini zemalja Zapadne Evrope, izuzetak Francuska i Italija
teletrader

#319 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by teletrader »

Amazonka27 wrote:harana u De se cini na prvu jeftinija...ali nije bas tako. Jedino sto oni imaju prave akcije pa se tu moze hajrovati. Bila sam sad citav juli tamo pa sam mogla da pofatam neke cake. Npr. Norma je najjeftinija ali i najsiromasnija ponuda. Ako hoces da kupis i pastu za zube, sampon, paprike, meso, vino...naci ces ali samo odredjene marke ili jednostavno ne prodaju određene artikle. Rewe ima ponudu ali je i skup. Lidl i Aldi su najpovoljniji ali opet nisu za velike kupovine. Oni su za kupovinu voca i povrca najbolji. Kaufland je zlatna sredina sto se cijena tice ali i gdje mozes sve naci na jednom mjestu. U mesnicama kupuju bogati :D. Svako moze iskombinovati dorucak za 5 eura..pa i manje...ali ne mozes to stalno jesti. Ali, odnos plate i cijene hrane je puno povoljniji u odnosu na bh primanja i cijenu. Ono sto je pravo jeftino jesu sredstva za higijenu. U sustini, treba vremena da se prilagodis potrosackim navikama domaceg stanovnistva i da pofatas gdje sta i kako. Kozmetiku i sredstva za higijenu Muler i DM, voce, povrce i voda - aldi i ldl. sve ostalo kaufland... i kuci imati veliki frizider. Garderoba i tehnika je pristupacna i kad je snizenje - bas je snizenje. Npr. Kupila sam Merrel sandale za 75 KM koje sebi nikad nisam mogla priustiti jer im je redovna cijena 200 KM. Takodjer, Desigual cizme za 100 KM. Ne patim od marki, cesto kupujem na pijaci, pogotovo kad je sezonska (ljetna) obuca u pitanju, ali sa bosanskom platom sam sebi priustila ovo dvoje koje u Bosni nikad ne bi bilo na snizenju. Kazu da su predbozicna snizenja ona prava snizenja i da se tada kupuje sve. U Ikeu sam polozila nadu da cu tu kupiti sve sto bude trebalo za stan...al kraaaaaaaaaaalju, ko je ono rekao da su jeftini? Inace njemci pravo furaju taj skandinavski stil koji je meni njaaah i brate dragi preskupo. Super su one stvarcice: tanjirici, stoljnaci i sl potrepstine - ali namjestaj je preskup. Ima naravno drugih alternativa, tako da se ne treba sjebavati u startu ili jos gore zivjeti u ubjedjenju kako je tamo sve jeftinije - jer nije. Pogotovo nije na pocetku kad ti je svaki dinar vazan i za kaparu i stanarinu i hranu i sve ostalo...vremenom ce se to sve poklopiti i doci na svoje. Ne kupujes svake godine namjestaj :)
hrana van kuce je luksuz :)

Eeeee lahko je kod Svabe :D :D :D ...

vec skoro dvije godine zivim u zemlji Germaniji , neke stvari su mi se na pocetku dopadale, ali poslije nekog vremena sam shvatio da je to drzava, koja u sustini ,funkcionise kao jedna velika firma. :roll:
Hrana je puno jeftinija u BiH ,ako cemo gledati jeftinija je nego i Austriji, Svicarskoj , Francuskoj i mnogim okolnim zemljama..Bio sam nedavno na sluzbenom putovanju u Grckoj i neugodno iznenadjem tamosnjim cijenama. Litar mlijeka 1,80€ o ostalim stvarima da ne pricam..
Posto su se Nijemci u svojoj novijoj historiji par puta suocavali sa problemom gladi (1.svjetski rat, weimarska republika , vrijeme iza 2. svjetskog rata) , u mentalitetu im je ukorijenjena ideja da hrana mora biti jeftina (kvalitet iste je sada drugo pitanje).. s druge strane veliki lanci (Rewe,Aldi itd.) posto posluju u drzavi sa 80 miliona stanovnika, mogu ici na vrlo niske marze ,tako da su ,vjerovali ili ne , litar mlijeka, pakovanje putera, mnogo jeftiniji nego u BiH..
Garderoba je prica za sebe.. Ne znam kada sam zadnji put sebi nesto kupio u radnji..postoji jako puno online prodavnica, gdje je moguce naruciti garderobu, istu probati kuci i o trosku firme besplatno poslati nazad. Setati po robnim kucama mi je odavno postao gubitak vremena..

To je bilo to sto se tice hrane i garderobe. Ima li nesto sto ne valja? :!: :?:
Par stvari:
Recimo citam nedavno da ce se u FBiH RTV pretplata naplacivati sa racunom za el.energiju (imali ili ne imali TV)
U Njemackoj je slicna situacija, cim se prijavis na jednu adresu, dobices vrlo brzo "cestitku" na osnovu koje moras platiti RTV pretplatu.
Na osnovu cega , sta ako nemam TV , sta ko ne gledam TV iz recimo "vjerskih razloga" ili mi se ne svidja program?
Ne, po njihovom zakonu , valjda sama cinjenica sto neko zivi u Njemackoj je dovoljna da mora placati TV pretplatu.
Gradski prijevoz: u principu poprilicno skup, a u nekim gradovima jako los..
Troskovi el.energije i gasa: Ko nije detaljno analizirao sta se sve naplacuje nece vjerovati svojim ocima.. Bezobrazno visoki troskovi.

I onda last but not least... Troskovi stanovanja i kirija..
Tema o kojoj ne raspravlja samo njemacki parlament, vec i domaci i stranci..
Njemacka je bila znatno unistena poslije rata, obnova zemlje je isla jako brzo ali i haoticno, sto se i vidi u mnogim gradovima,ali ogleda prije svega u kvaliteti stanova..
Jako je malo novogradnje, dosta stanova je napravljeno negdje u 50tim i 60tim godinama i mogu slobodno reci da su gori su od mnogih koji su napravljeni u BiH tokom 60tih i 70tih godina. Gledalo se da se sve sto prije zavrsi i da to bude sto jeftinije. Estetika, kvaliteta zivota buducih stanara..sve je to bilo sekundarno..
Nekad sam se uzasavao od Alipasina i C.Vile ,medjutim nakon obilaska par stanova u Frankfurtu i Münchenu i cuvsi za kakve se "rupe" traze iznosi od preko 1000€ mjesecno, se covjek zaista zapita da li je neko spreman u tako necemu provesti cijeli zivot??
Cinjenica je da gradovi gdje je lakse naci posao privlace ljude, ljudi trebaju stanove, potraznja odredjuje trzisnu cijenu i onda se desava da se nude stanovi u kojima je sasvim OK zivjeti par mjeseci jer se doslo na crno u Njemacku da se kao "mazne neka lova" ali u tako necemu godinama zivjeti bi meni licno bila patnja.
Nekome je u redu stanovati u rupi da bi se sa Q7-icom vratio u rodnu grudu ,meni je mentalni sklop malo drugaciji.
Zato ako ocekujete "kod Svabe" stanove u superlativu, shvatite da Njemacka funcionise kao velika firma i kao takva nikome nista ne poklanja.
Streptokok

#320 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

stakasa wrote:Inace sto se hrane tice puno je bolje u BiH nego u vecini zemalja Zapadne Evrope, izuzetak Francuska i Italija
:roll: :lol:
stakasa

#321 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:Inace sto se hrane tice puno je bolje u BiH nego u vecini zemalja Zapadne Evrope, izuzetak Francuska i Italija
Dobra je hrana u BiH, sta je boni vama. Voce i povrce sto se kupuje na Tepi i Trznici u Mostaru je ovde nedostupno da milijarde imas. Meso isto tako, teletine fakticki nema, kolju se junad kao i bravovi od preko 20 kg
Streptokok

#322 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

stakasa wrote:
Streptokok wrote:
Dobra je hrana u BiH, sta je boni vama. Voce i povrce sto se kupuje na Tepi i Trznici u Mostaru je ovde nedostupno da milijarde imas. Meso isto tako, teletine fakticki nema, kolju se junad kao i bravovi od preko 20 kg
dobra je jer je niko ne kontroliše. i pored toga je barem 30% skuplja nego u njemačkoj, a sad uračunaj njihove plate i standard.
stakasa

#323 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Pricam o ukusu, pa zabolio bi me stomak dosad od tog kajmaka i rastike da toliko ne valja. Tvrdo bolan meso ko opanak, da ne znam kakav atest uz njega dode :D
Streptokok

#324 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

stakasa wrote:Pricam o ukusu, pa zabolio bi me stomak dosad od tog kajmaka i rastike da toliko ne valja. Tvrdo bolan meso ko opanak, da ne znam kakav atest uz njega dode :D
šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
stakasa

#325 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:Pricam o ukusu, pa zabolio bi me stomak dosad od tog kajmaka i rastike da toliko ne valja. Tvrdo bolan meso ko opanak, da ne znam kakav atest uz njega dode :D
šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
Pa zelen je jos gora. Ona ogavna pakovanja paprika - zelena, zuta, crvena. A svaka ko pipun, pola centa debela.
Post Reply