AKCIZE: Ko izda - pizda
-
zippoo87
#301 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
samo nastaviti vrsiti pritisak ovako i oni ce i vise normalnih stvari uraditi
ovo je dobra stvar ali nama treba milion dobrih stvari u nizu,da se pomaknemo 5% na bolje...toliko smo debelo zaglibili
nego,hoce li iko ikada poceti malo rezati plate budzetlijama...ok ako ih nece otpustati,to su glasaci i nema otpustanja ali ebemu moraju i oni poceti osjecati malo reforme i mora se i njima poceti smanjivati plata i privilegije...ovo nema nikakve logike
oni rade 160 sati sedmicno (na papiru,a u praksi svaki ured radi sa strankama do 13-14 sati maksimalno,dakle to je po 6-7 sati dnevno) a u realnom sektoru,upravo mi sto i punimo budzet uhljupima,plate su od 300-600 KM a radi se po 10-12 sati dnevno...dakle po 60-72 sata
ovo vise ne da nema smisla,nego je toliki jaz izmedju ovih uhljeba sto samo kafe ispijaju i radnika koji krv pisaju za neku crkavicu
vlast koja prva pocne dirati u administraciju,za mene ce biti ona koja zeli poboljsanja i koja zeli napredak
sve dok se uhljebi ne diraju...meni ce ta vlast biti ista kao i prethodne,uz moguce razlike u nijansama
ovo je dobra stvar ali nama treba milion dobrih stvari u nizu,da se pomaknemo 5% na bolje...toliko smo debelo zaglibili
nego,hoce li iko ikada poceti malo rezati plate budzetlijama...ok ako ih nece otpustati,to su glasaci i nema otpustanja ali ebemu moraju i oni poceti osjecati malo reforme i mora se i njima poceti smanjivati plata i privilegije...ovo nema nikakve logike
oni rade 160 sati sedmicno (na papiru,a u praksi svaki ured radi sa strankama do 13-14 sati maksimalno,dakle to je po 6-7 sati dnevno) a u realnom sektoru,upravo mi sto i punimo budzet uhljupima,plate su od 300-600 KM a radi se po 10-12 sati dnevno...dakle po 60-72 sata
ovo vise ne da nema smisla,nego je toliki jaz izmedju ovih uhljeba sto samo kafe ispijaju i radnika koji krv pisaju za neku crkavicu
vlast koja prva pocne dirati u administraciju,za mene ce biti ona koja zeli poboljsanja i koja zeli napredak
sve dok se uhljebi ne diraju...meni ce ta vlast biti ista kao i prethodne,uz moguce razlike u nijansama
- badalpur
#302 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Što je najgore, oni kad režu plaće, režu ih sirotinji a ne rukovodećim službenicima, i ne sebi naravno. Plaće većini državnih službenika su ti 1.100 i 1.200 KM sa svime, znači uračunat i topli i prijevoz. Zaposlenicima su još i manje, oko 800 KM. Priznat ćeš da to i nisu neke plaće. Apsolutno se zalažem za smanjenje potrošnje ali u vidu kresanja budžeta za putovanja i reprezentaciju. Onda, zabraniti im da kupuju luksuzna vozila kako im se ćefne. Što se jedan ministar ne bi mogao voziti u Škodi???!!zippoo87 wrote:samo nastaviti vrsiti pritisak ovako i oni ce i vise normalnih stvari uraditi
-
megaman4
#303 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Zasto mislis sto je ovoliko kmecanje vladajucih zbog neusvajanja akciza? Zato sto ce morati udariti po svojim budzetlijama jer valja objasniti da nece vise imati 1500 u opstini nego 1000. Ako se pobune, ide radna knjizica.zippoo87 wrote:samo nastaviti vrsiti pritisak ovako i oni ce i vise normalnih stvari uraditi
Budzetlije ce odgovoriti protestima, sto je vrlo vjerovatno, ako im budu smanjivali plate a morat ce, inace ce ulica raditi.
Nigdje u svijetu nije normalno da budzetlije imaju 2x veca primanja od ljudi u realnom sektoru, sto je kod nas praksa.
Ili ce plate budzetskih korisnika biti u granicama normale ili ce se urusiti sav sistem. Ovo danasnje neusvajanje akciza je novi momenat u nasem drustvu, jer je onemogucena nova transa MMF-a koja bi nas sahranila.
- problemnatravunu
#304 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
badalpur wrote:Što je najgore, oni kad režu plaće, režu ih sirotinji a ne rukovodećim službenicima, i ne sebi naravno. Plaće većini državnih službenika su ti 1.100 i 1.200 KM sa svime, znači uračunat i topli i prijevoz. Zaposlenicima su još i manje, oko 800 KM. Priznat ćeš da to i nisu neke plaće. Apsolutno se zalažem za smanjenje potrošnje ali u vidu kresanja budžeta za putovanja i reprezentaciju. Onda, zabraniti im da kupuju luksuzna vozila kako im se ćefne. Što se jedan ministar ne bi mogao voziti u Škodi???!!zippoo87 wrote:samo nastaviti vrsiti pritisak ovako i oni ce i vise normalnih stvari uraditi
Ovo je istina, sebe i svoje "visoke duznosnike" , ne diraju, jer su oni kao božanstva, uglavnom udare po sitnoj boraniji koja zaista istinski i radi i , moramo priznati, posteno zarade tu svoju platu.Po prirodi svog posla, jako često sam u prilici odlaziti u neka ministarstva, i znate li koliko sam puta imao "čast" da je tu na poslu , na svom radnom mjestu, prisutan i sam ministar- NIKADA!Što je najgore, oni kad režu plaće, režu ih sirotinji a ne rukovodećim službenicima, i ne sebi naravno
O ovome ja stalno razmisljam, auti do max 40 000 KM potpuno zadovoljavaju sve sigurnosno konforne potrebe, za predsjednistvo moze visoka klasa, ali jedan komad, a ne svaki "lider" da kupi za sebe (od naših para!)Što se jedan ministar ne bi mogao voziti u Škodi???!!
- badalpur
#305 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ovdje ljudi, zaokupljeni brigom o vlastitom preživljavanju, nisu ni svjesni koliko ih košta jedan ministar na mjesečnoj bazi. Plaća, stan, troškovi službenih putovanja (skupe karte, skupi hoteli, večere, dnevnice), troškovi održavanja službenog vozila..onda, tu je vozač koji također prima plaću, tu je i obezbjeđenje, jedan ili dva pripadnika DKPT-a, čije plaće se također isplaćuju iz budžeta, sve što taj ministar potroši na raznim ručkovima i večerama se također plaća iz budžeta...problemnatravunu wrote: O ovome ja stalno razmisljam, auti do max 40 000 KM potpuno zadovoljavaju sve sigurnosno konforne potrebe, za predsjednistvo moze visoka klasa, ali jedan komad, a ne svaki "lider" da kupi za sebe (od naših para!)
Ima tu još koječega. I onda kažu mi siromašni, a Novaliću 40 KM povećanje minimalne plaće društveno opasno. Ma mi nismo ni zaslužili bolje kad smo im sve to omogućili.
- JThomas
#306 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
on minimalnu platu ne gleda kao - minimalnu platu. nego je gleda kao osnovicu za obračun budžetskih plata po njihovim pravilnicima i kolektivnim ugovorima. tih 40 maraka je milijarda za dvije godine 
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#307 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ovo je mislim prvi put u istoriji da je ovaj parlament uradio nesto korisno za BiH.
Dosta vise i novih nameta i poreza, setnja.
I sto ne mogu ove kuknjave po medijima kako sad kao nece biti para za infrastrukturu.
Nece biti para za "novinare", ublehase, koje placaju Bakir i Milorad nasim parama, da pisu ovakve nebuloze.
Mislim, vidi se da SDS samo udara kontru SNSD-u. I da ovaj novi SDA klub udara kontru Bakiru, nemam ja tu iluzija.
Ali kako moze DF, ljudima puna usta Bosne, pravde, naroda, glasati za ovu glupost od akciza??
Dosta vise i novih nameta i poreza, setnja.
I sto ne mogu ove kuknjave po medijima kako sad kao nece biti para za infrastrukturu.
Nece biti para za "novinare", ublehase, koje placaju Bakir i Milorad nasim parama, da pisu ovakve nebuloze.
Mislim, vidi se da SDS samo udara kontru SNSD-u. I da ovaj novi SDA klub udara kontru Bakiru, nemam ja tu iluzija.
Ali kako moze DF, ljudima puna usta Bosne, pravde, naroda, glasati za ovu glupost od akciza??
- Prpa.ba
#308 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Niko ko prima placu od novca poreskih obveznika nije sirotinja ni po kojem osnovu. Satnica je precijenjena minimalno 25 do 30% u odnosu na realnu cijenu rada u privredi ako uzmemo u obzir da zbog previsoke propisane minimalne plate i doprinosa pola realne privrede pripada sivoj ekonomiji. 1.000 KM neto plate je oko 1.800 KM troskova za poreske obveznike. Isti posao se moze na slobodnom trzistu platiti i za oko 1.000 KM ukupnih troskova, ako ne i manje. Upravo taj donji srednji sloj radnika na teretu poreskih obveznika je i najskuplji. Budzet ministarstva unutrasnjih poslova u KS je oko 80 miliona KM sto je skoro 15% budzeta. Gornja granica troskova ministra sa savjetnicima i reprezentacijom je 400.000 KM godisnje. Kud ostalih 79.600.000 KM?

- JThomas
#309 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
naravno da za naše uslove nije. niti bi se davalo mito i tražile veze za ta radna mjesta da je sirotinja...
- Prpa.ba
#310 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ja to samo da slabo placeni dzabojedi ne ostanu zaboravljeni kao najveci potrosac novca poreskih obveznika.. koji milioncic na sluzbena auta je samo slag na tortu 
- madner
#311 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Dosad je da bi neko dobio 1000 u dzep ukupno firma morala platiti circa 1400-1500 KM. S tim faktorom smo, sto se tice nameta bili pri dnu Evrope.
Dakle to nije razlog za sivu ekonomiju, nego sto im se moze. Sprega vlasti i gazdi, sa mizernim kaznama koje je bolje platiti nego prijaviti ljude na pune iznose.
Dakle to nije razlog za sivu ekonomiju, nego sto im se moze. Sprega vlasti i gazdi, sa mizernim kaznama koje je bolje platiti nego prijaviti ljude na pune iznose.
-
zippoo87
#312 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
da...madner wrote:Dosad je da bi neko dobio 1000 u dzep ukupno firma morala platiti circa 1400-1500 KM. S tim faktorom smo, sto se tice nameta bili pri dnu Evrope.
ima ovih primjera bruka,gdje su kazne ustvari posticaji da se i dalje radi tako
sve dok ne bude kazna za neprijavljivanje radnika pecacenje firme i zabrana rada...gazde se nece bojati
ovako dobije kaznu 5000 KM a ovamo za jedan mjesec na radnicima koji rade na crno zaradi 30-40'000 (bubam cifre,zaradjuju i vise,ako drze vise radnika)
i jos ako su "donatori" stranke,nema im inspekcije nikada...mogu raditi sta hoce
- madner
#313 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
5000 je za malu firmu kazna. Za 50 ljudi je to 12 dana TO.
- p206
#314 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Luksuzna vozila, i plate su mala krađa. Znam sigurno da za sat vremena sjedenja u raznim komisijama dobijaju po minimalno 200 KM...onda tu imaš i novi momenat, recimo sistematizacijom radnih mjesta neke državne ustanove predviđeno je da tu radi neko sa srednjom stručnom spremom. Radnik koji je tu došao preko štele, upiše fax u Kiseljaku i onda za isto radno mjesto za koje nije predviđeno da imaš fakultet dobija veću platu po osnovu koeficijenta za radnike sa VSS.badalpur wrote:Što je najgore, oni kad režu plaće, režu ih sirotinji a ne rukovodećim službenicima, i ne sebi naravno. Plaće većini državnih službenika su ti 1.100 i 1.200 KM sa svime, znači uračunat i topli i prijevoz. Zaposlenicima su još i manje, oko 800 KM. Priznat ćeš da to i nisu neke plaće. Apsolutno se zalažem za smanjenje potrošnje ali u vidu kresanja budžeta za putovanja i reprezentaciju. Onda, zabraniti im da kupuju luksuzna vozila kako im se ćefne. Što se jedan ministar ne bi mogao voziti u Škodi???!!zippoo87 wrote:samo nastaviti vrsiti pritisak ovako i oni ce i vise normalnih stvari uraditi
To je samo dio, mogao bi o ovome do sutra.
- vivaldi
#315 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
takva disciplina bi bila samoubistvo. siva zona je kod nas prije svega nuznost, a ne nacin za ekstra profit mada siugurno ima i toga, ali nuzda je apsolutno primarni razlog.zippoo87 wrote:da...madner wrote:Dosad je da bi neko dobio 1000 u dzep ukupno firma morala platiti circa 1400-1500 KM. S tim faktorom smo, sto se tice nameta bili pri dnu Evrope.
sve dok ne bude kazna za neprijavljivanje radnika pecacenje firme i zabrana rada...gazde se nece bojati
ovako dobije kaznu 5000 KM a ovamo za jedan mjesec na radnicima koji rade na crno zaradi 30-40'000 (bubam cifre,zaradjuju i vise,ako drze vise radnika)
i jos ako su "donatori" stranke,nema im inspekcije nikada...mogu raditi sta hoce
poredjenje poreskog klina sa razvijenim zemljama apsolutno nije mjerodavno. prije 2 ili 3 godine je bila neka analiza u kojoj je stajalo da je produtkivnost po radniku u preradjivackoj industriji u bosni 6-7 puta manja nego od eu prosjeka, a da je starost opreme u firmama 3 puta veca od eu prosjeka.
mi smo primitivna ekonomija (ima naravno tu i tamo poneki izuzetak) u kojoj pritom dominira radno intenzivna industrija koja ima najnizu mogucu dodanu vrijednost.
bez rasta produktivnosti nema razvoja ni povecanja plata, a te produktivnosti nece biti dok ne nadjemo nacin za masovno privlacenje stranih investicija jer one donose nove thenologije, know how, trziste i savremeno industrijsko i menadzersko obrazovanje za sire narodne mase ("sirina" naravno zavisi od toga koliko ce biti stranih investicija).
- madner
#316 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Najbolja stimulacija za povecanje produktivnosti jeste povecanje troska radne snage. Od stranih investicija nema nista, firme koje su tu su te koje ce investirati u svoju produktivnost.vivaldi wrote:takva disciplina bi bila samoubistvo. siva zona je kod nas prije svega nuznost, a ne nacin za ekstra profit mada siugurno ima i toga, ali nuzda je apsolutno primarni razlog.zippoo87 wrote:da...madner wrote:Dosad je da bi neko dobio 1000 u dzep ukupno firma morala platiti circa 1400-1500 KM. S tim faktorom smo, sto se tice nameta bili pri dnu Evrope.
poredjenje poreskog klina sa razvijenim zemljama apsolutno nije mjerodavno. prije 2 ili 3 godine je bila neka analiza u kojoj je stajalo da je produtkivnost po radniku u preradjivackoj industriji u bosni 6-7 puta manja nego od eu prosjeka, a da je starost opreme u firmama 3 puta veca od eu prosjeka.
mi smo primitivna ekonomija (ima naravno tu i tamo poneki izuzetak) u kojoj pritom dominira radno intenzivna industrija koja ima najnizu mogucu dodanu vrijednost.
bez rasta produktivnosti nema razvoja ni povecanja plata, a te produktivnosti nece biti dok ne nadjemo nacin za masovno privlacenje stranih investicija jer one donose nove thenologije, know how, trziste i savremeno industrijsko i menadzersko obrazovanje za sire narodne mase ("sirina" naravno zavisi od toga koliko ce biti stranih investicija).
Niska cijena rada odlaze tacku kada se mora investirati ili drzi u zivotu firme koji su zombiji.
- vivaldi
#317 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
jebiga madner to je isto ko da kazes da ce dramaticno povecanje cijene struje dovesti do toga da zasijamo ko pariz. naravno da nece vec cemo zasvjetliti ko sjeverna koreja.madner wrote:Najbolja stimulacija za povecanje produktivnosti jeste povecanje troska radne snage.
sva radno intenzivna industrija ima posao jer ima fixnu i naravno nisku cijenu (cijena je zapravo i jedini razlog sto dobijaju te poslove) prema zapadnom poslodavcu. domaci poslodavac je zato nategnut ko zica na teniskom reketu. on nema prostora za dodatne troskove jer krajnju cijenu ne moze mijenjat.
imas firme sa bukvalno hiljadama zaposlenih koje rade godinama, a i dan danas se natezu i uzimaju kredite zbog pisljivih milion,dva maraka da prosire pogon. dzaba sto je velika kanta s mlijekom kad se na vrhu kajmak jedva hvata.
naravno it i jos poneki sektor je skorz druga prica, ali odnos izmedju visokoproduktivnih i RI grana u bosni je jednostavno neuporediv.
mi se sami ne mozemo ni za milion godina razviti na ovako siromasnom, malom i slabobrazovanom trzistu. zato bez stranaca - mrka kapa
- Prpa.ba
#318 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
1000 maraka ciste neto plate bez toplog obroka i prevoza moze biti 1500 bruto ali je 1800 maraka ukupnog troska.
Povecavanje troskova radne snage moze naravno. Minimalac da bude barem 1.000 KM. Jos jedno 25% ljudi ce izaci iz sistema i budzeti ce krahirati. Nije losa varijanta.
Povecavanje troskova radne snage moze naravno. Minimalac da bude barem 1.000 KM. Jos jedno 25% ljudi ce izaci iz sistema i budzeti ce krahirati. Nije losa varijanta.
-
Fudo387
#319 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Vama su nameti veci nego prosjecnom amerikancu.
Hrana je malkice jeftinija.
Luksuz je ok, podnosljivo.
Ja veze nemam kako prosjecan Bosanac prezivi.
Ovo je slucaj za Marti Misterije.
Jos vam samo fale te akcize i halali Huso materi.
Hrana je malkice jeftinija.
Luksuz je ok, podnosljivo.
Ja veze nemam kako prosjecan Bosanac prezivi.
Ovo je slucaj za Marti Misterije.
Jos vam samo fale te akcize i halali Huso materi.
- vivaldi
#320 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
da, na to sam mislio. ovih dana npr imas frku u srbiju jer je najavljeno povecanje minimalca i prvi su se pobunili domaci poslodavci. pod imenom i prezimenom su rekli da nisu mogli podnjet ni proslo (nedavno) povecanje i da tada nisu pribjegli bjegu u sivu zonu, ali su zato morali otpustiti dio radnika.Prpa.ba wrote:Jos jedno 25% ljudi ce izaci iz sistema i budzeti ce krahirati. Nije losa varijanta.
naravno narod poludio i bijes udario na sva zvona jer narvano da je to svakako bjedna plata i sa povecanjem i bez njega, ali jednostavno to su trenutne mogucnosti i mozes se ti bacat na glavu do sutra, ali dzaba. nema para za vise od toga.
- madner
#321 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
TO i prevoz su zaostavtine sistema koji nije smio odpustati radnike pa je morao nekako stimulisati dolazak na posao. To je dio plate koji je dosad bio neoporeziv.Prpa.ba wrote:1000 maraka ciste neto plate bez toplog obroka i prevoza moze biti 1500 bruto ali je 1800 maraka ukupnog troska.
Do prosle godine je 370 KM bilo moguce ovako isplatiti, sada oko 200 KM. Nisam u toku dokle je Fadilj sa reformama, ideja je da i ovo postane oporezivo, mada bi bolje bilo samo onda ukinuti tu kategoriju.
Dodamo jos 650 ili 800, platimo 1.8 na taj dio i dodjemo do 1400-1650 KM.
Ne treba povecati trosak radne snage nego ukinuti mogucnosti rada na crno i sivo. To ce uvesti vise ljudi u sistem i dovesti do boljeg polozaja radnika u realnom sektoru.
- madner
#322 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Stranaca nema, fiksnu cijenu ne mogu mjenjati dakle moraju ili propasti ili sami investirati u svoju produktivnost. Jer cak i da ostane jos deceniju ta plata, fiksna cijena ce mu biti jos manja jer konkurencija ce investirati u produktivnost.vivaldi wrote:jebiga madner to je isto ko da kazes da ce dramaticno povecanje cijene struje dovesti do toga da zasijamo ko pariz. naravno da nece vec cemo zasvjetliti ko sjeverna koreja.madner wrote:Najbolja stimulacija za povecanje produktivnosti jeste povecanje troska radne snage.
sva radno intenzivna industrija ima posao jer ima fixnu i naravno nisku cijenu (cijena je zapravo i jedini razlog sto dobijaju te poslove) prema zapadnom poslodavcu. domaci poslodavac je zato nategnut ko zica na teniskom reketu. on nema prostora za dodatne troskove jer krajnju cijenu ne moze mijenjat.
imas firme sa bukvalno hiljadama zaposlenih koje rade godinama, a i dan danas se natezu i uzimaju kredite zbog pisljivih milion,dva maraka da prosire pogon. dzaba sto je velika kanta s mlijekom kad se na vrhu kajmak jedva hvata.
naravno it i jos poneki sektor je skorz druga prica, ali odnos izmedju visokoproduktivnih i RI grana u bosni je jednostavno neuporediv.
mi se sami ne mozemo ni za milion godina razviti na ovako siromasnom, malom i slabobrazovanom trzistu. zato bez stranaca - mrka kapa
- vivaldi
#323 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
ma jebiga madner to je tako u teoriji, ali kako ce npr povecati produktivnost gace i carape indsutrija koja samo u bosni zapolsjava 70-80 hiljada ljudi (pritom mislim samo na prijavjene)?madner wrote:Stranaca nema, fiksnu cijenu ne mogu mjenjati dakle moraju ili propasti ili sami investirati u svoju produktivnost. Jer cak i da ostane jos deceniju ta plata, fiksna cijena ce mu biti jos manja jer konkurencija ce investirati u produktivnost.
oni su nategli sve sto se moglo nategnuti, ustedili na svemu na cemu se moglo ustediti. jedini nacin je stvaranja svog brenda a to je nemoguce misija. ti jednostvano nemas sanse protiv svjetskig giganata koji imaju godisnje marketinske budzete koji su u vrijednosti 10-godisnje vrijednosti nase kompletne textilne industrije.
pa jebote kina od milijardu i po stanovnika i zemlja koja je izmislila tekstil nije u stanju da napravi jebeni textilni brend a kakve su onda nase sanse?
- madner
#324 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Za brand? Nikakve.vivaldi wrote:ma jebiga madner to je tako u teoriji, ali kako ce npr povecati produktivnost gace i carape indsutrija koja samo u bosni zapolsjava 70-80 hiljada ljudi (pritom mislim samo na prijavjene)?madner wrote:Stranaca nema, fiksnu cijenu ne mogu mjenjati dakle moraju ili propasti ili sami investirati u svoju produktivnost. Jer cak i da ostane jos deceniju ta plata, fiksna cijena ce mu biti jos manja jer konkurencija ce investirati u produktivnost.
oni su nategli sve sto se moglo nategnuti, ustedili na svemu na cemu se moglo ustediti. jedini nacin je stvaranja svog brenda a to je nemoguce misija. ti jednostvano nemas sanse protiv svjetskig giganata koji imaju godisnje marketinske budzete koji su u vrijednosti 10-godisnje vrijednosti nase kompletne textilne industrije.
pa jebote kina od milijardu i po stanovnika i zemlja koja je izmislila tekstil nije u stanju da napravi jebeni textilni brend a kakve su onda nase sanse?
Za povecanje produktivnosti? Ogromne.
Sam kazes da je to industrija koja radi sa prastarim masinama, Fadilj da nije glupan bi napravio poreske olaksice za kapitalne investicije firmi. Tipa do 50% PIO MIO uplate bi preuzela FBiH ako se investiraju. I onda ta firma od 2000 ima par miliona da investira. Drzava ima manje doprinose, ali vise ljudi radi ili ima vece plate itd...
Kazem stranaca nema, tako da je jedini nacin da se natjeraju firme da investiraju kroz poresku politiku.
Sad odoh, Fadilj mi pise pp.
- vivaldi
#325 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
ne nisam rekao za textilnu vec za generalno industriju. singerica je singerica, nema tu povecanja produktivnosti kroz tehnologiju. to je cista grbaca, a to je jednostavan posao gdje se vrhunac produktivnosti radnika postize vrlo brzo. i ti i ja da sutra po prvi put u zivotu sjednemo za sivacu masinu ili da pocnemo ljepit djonove za par mjeseci bi po brzini bili u rangu sa onim sto taj posao rade 10-15 godina.madner wrote:Sam kazes da je to industrija koja radi sa prastarim masinama,
problem je sto ta RI industrija kod nas cvjeta i zaposljava ogroman broj ljudi i bilo kakav potres u toj oblasti bi nas samo jos vise zakuco za dno.
nama treba tehno modernizacija u ostalim granama da bi se povecala produktivnost, povecala dobit, porezi i prihodi, a onda iz tog povecanja prihoda ulagati u bolje obrazovanje, davati vece stimulacije i olaksice itd. i tako se postepeno rjesavat RI industrije da ne bi ostali banglades.
ali modernizacija tog obima jako puno kosta, a mi tih para nemamo. osim toga malo smo i siromasno trziste, samim tim mali su i prihodi i zarada i zato bi to trajalo 100 godina.
ali kada bi znantno vise privukli strane investitore onda ti oni obezbjede trziste, preuzmu ulogu obrazovnog sistema jer te edukuju za rad na novim tehnologijama i onda s vremenom (opet kazem u zavisnosti od broja investicija) imas veliku bazu radne snage sa pristojnim znanjem i iskustvom sa savremenim tehnlogijama i nacinom rada. iz takve baze se logicno puno brze razvijaju novi pelceri koji onda ulaze fino potkovani u vlastite male biznise.
druga stvar, cak i kada drzava postepeno pocne dizat standard povecanjem minimalca to ce lakse podnjet stranac nego domaci jer stranac gdje god da dodje nece krenuti sa maksimalnom platom koja mu donosi zadovoljavajuci profit vec ce krenuti sa minimalcem ili negdje oko prosjeka. on sam sebi da fore bar 10-15 godina unaprijed. kod nas domaci u startu krece iz minusa jer u kreditu do gushe.
to se najbolje vidi iz zemalja koje su dobro prosle kroz tranziciju tipa slovacke. plate u istim stranim firmama su danas nekoliko puta vece nego prije 15 godina iako im rast prihoda nije ni blizu toliko narastao. ali oni su od pocetka dali sebi lufta s platama mada mislim da su sada vec tu negdje blizu makskimuma i u narednih par godina ce sigurno doci do velikih preseljenja zapadnih firmi iz cekse, slovacke, poljske...u jeftinije zemlje.