Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

zg1911

#301 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:
zg1911 wrote:
A po čemu je netočno za islam reći da je neeuropski, i da se nadovežem na tvoj prethodni post, po čemu su to turci europljani sem što im se par posto teritorija nalazi na europskom kontinentu?

Je li i budizam europski? Ako jest što onda nije europsko? Postoji li uopće europski kulturni identitet.

Europska kultura = zapadna kultura, a bazira se na antici, renesansi i kršćanstvu.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Western_culture#

Ovo ne znači da ne smatram bošnjake europljanima.
Anticka kultura je postojala i razvijala se na tri kontinenta. A i poceci su imali itekako istocnog uticaja. Vise imas ostataka i uticaja antike u Africi nego u Skamdinaviji.

Krscanstvo je u Evropu doslo sa istoka i sirilo se sto mirno sto silom. Znaci nije evropski izum, a krscanskih naroda imas i izvan Evrope. Tako Ameri bilo sjeverni Ili juzni nisu Evropljani a da upoznas bliskoistocne krscane od kojih je vjera izvorno potekla - nikad ih nebi prepoznao kao Evropljane. Krscanstvo je samo najbrojnije u Evropi a tu opet imas razlika zbog kojih su se Evropljani klali u proslostiva danas ni protestanti, ni katolici ni pravoslavni nebi ni u snu drugima priznali primat u vjerskom identitetu Evrope.

Renesansa se desila Samo u par zemalja u Evropi.
.
I Evropi postoje mnoge razlicite kulture, etnosi, antropoloski i rasni tipovi, vjere, jezici,.. i mozes Samo naci sta je najbrojnije - a to nikada nije i pravilo. Ako cemo samo vjerski - narodi sa muslimanskom vecinom - Bosnjaci, Albanci, Turci su defakto Evropljani a tehnicki su i Azarbejdzanci, Ceceni,..

Dakle ne mozes nikako definisati evropsku kulturu jer je isuvise razlicitosti. A i zapadna nije teziste - jedan Portugalac, Grk, Finac, Slovak,.. nebi nikada priznali zapadnjacima primat i zastitni znak kontinenta.

Tvoje razmisljanje je stereotipno. Prosto receno.
Ne definiraju arheološki ostatci kulturu naroda koji živi na nekom području. Svi znamo granice rimskog carstva i grčke države i dokle su se prostirali u aziji, africi i europi, kao i što svi znamo odakle je kršćanstvo poteklo. U sj. africi nema antičke kulture u životu naroda, pregazio ju je islam.

No ja eto, jadan, stereotipan, i dalje ne vidjeh po čemu to islam nije neeuropski?

evo još malo stereotipova

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Europe

članak o europskoj kulturi i vidi vraga - kršćanstvo, antika, renesansa, humanizam... Nigdje islam.

Možda bi i njima trebalo objasnit kako kršćanstvo nije izvorno europska religija, kao je mala azija za razliku od skandinavije bila dio antičkog svijeta itd

btw u kojem to filmu portugalac i finac nisu zapadnjaci? pa i grčku se uvijek svrstavalo u zapadnu europu, makar je ona samim položajem krajnji jugoistok europe

bošnjaci i albanci jesu europljani, turci nisu. bošnjaci i albanci su tu stoljećima ili bolje tisućljećima, govore indoeuropskim jezicima, europske su puti itd
zg1911

#302 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Huh?

Pa daj nam onda malo objasni zasto je renesensa bila potrebna, odnosno sta joj je prethodilo i zasto? I usput zaboravi utjecaj heretika u Bugarskoj i srednjovjekovnoj Bosni na sirenje te gadne hereze koja je utrla put renesansi.

Antika? Ok, ali ostatke anticke kulture imas po cijelom Sredozemlju i dijelovima Bliskog Istoka, ne samo u Evropi... Pa ja opet ne bih rekao da je Libija evropska niti da bastini evropske vrijednosti. Ipak ih vise bastini Turska, koja je kao kompaktan teritorij i nastala krahom Istocnog Rimskog Carstva. Opet ne smatram da su Turci full Evropljani cisto zato jer su poklopili Konstantinopolj.

To sto se vecina Bosnjaka smatra sekualrnim muslimanima ih ne cini nista manje Evropljanima od susjednih naroda, sto jasno dokazuje i ova anketa. Drzavni vrh Hrvatske smatra drugacije, sto me i ponukalo da otvorim ovu temu.
Poanta tvog posta je? Da se europska kultura ne bazira i međuostalim na antici? Ili?

I čemu uopće spominjanje bošnjaka kad sam se ogradio od zadnjom rečenicom?
Ne, vec definicija nije dovoljno siroka, odnosno da se bazira i na antici, i na abrahamskim religijama (a nijedna ne potice iz Evrope), i na svemu izmedju. A nekad su navedene vrijednosti bile u sukobu jedna s drugom, smjenjivale ili cak unistavale jedna drugu. Renesansa je jedan primjer, prihvatanje krscanstva kao religije Rimskog carstva je drugi primjer itd.

I posljedice trgovine i kolonijalizma su ogromne, jer je Evropa rano dosla u doticaj s dalekim kulturama. Danas bi dosta drugacije zivjeli, radili, jeli i pili da nije bilo kulturne razmjene s ostatkom svijeta. Jebiga kad smo dobili najbolju lokaciju na planeti. :)

Oprosti, znam da si se ogradio, lose sam se izrazio. Nije mi bio cilj da provociram, vec da pojasnim zasto sam pokrenuo temu (i da usput prozovem HDZ)

Sretan Uskrs
Hvala ;)

a što se tiče ovog iznad. niti je antika bila ograničena na europu, niti je kršćanstvo europska religija, to je jasno. no kršćanstvo je utjecalo na europsku kulturu, i više no na bliskoistočnu. pa sam izraz bliski istok kad pogledaš čemu je služio - da se opiše prostor koji je kulturološki drugačiji, definiran islamom
breuer

#303 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by breuer »

ja ne znam kakvu vezu sa kršćanstvom imaju današnji lgbt pokreti u Holandiji, po podu pobacane djevojke u Londonu olešene od alkohola i droga, milioni mladih koji obilaze festivale, koncerte i orgije u zemljama Skandinavije, izraženi sekularizam, pretvaranje crkava u stambene objekte, skate parkove ili čak pubove u Francuskoj...

osim naslijeđa koje se koristi u promicanju turističkih, kulturnih i historijskih vrijednosti mjesta...sve potpuno moderno, savremeno, reklo bi se...evropski

uostalom, kršćanstvo postoji i u etiopiji, siriji, filipinima i japanu, a jedino što zaista definiše zapadnu evropu jeste stalna promjena i progres, nešto što ostalim civilizacijskim krugovima nikada neće biti jasno i u toj mjeri prihvatljivo...od ranog srednjeg vijeka, romanike, gotike, humanizma i renesanse, protestantizma, prosvjetiteljstva, revolucija, građanskih i klasnih, komunizma, obnavljanja carstava, sindikalnih borbi, pojave fašizma i nacizma i zatiranja istih, modernih demokratskih shvatanja, migracione politike, politike liberalne prema pripadnicima lgbt zajednice itd. itd.
hAZNADAR

#304 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:
hAZNADAR wrote:
zg1911 wrote:
A po čemu je netočno za islam reći da je neeuropski, i da se nadovežem na tvoj prethodni post, po čemu su to turci europljani sem što im se par posto teritorija nalazi na europskom kontinentu?

Je li i budizam europski? Ako jest što onda nije europsko? Postoji li uopće europski kulturni identitet.

Europska kultura = zapadna kultura, a bazira se na antici, renesansi i kršćanstvu.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Western_culture#

Ovo ne znači da ne smatram bošnjake europljanima.
Anticka kultura je postojala i razvijala se na tri kontinenta. A i poceci su imali itekako istocnog uticaja. Vise imas ostataka i uticaja antike u Africi nego u Skamdinaviji.

Krscanstvo je u Evropu doslo sa istoka i sirilo se sto mirno sto silom. Znaci nije evropski izum, a krscanskih naroda imas i izvan Evrope. Tako Ameri bilo sjeverni Ili juzni nisu Evropljani a da upoznas bliskoistocne krscane od kojih je vjera izvorno potekla - nikad ih nebi prepoznao kao Evropljane. Krscanstvo je samo najbrojnije u Evropi a tu opet imas razlika zbog kojih su se Evropljani klali u proslostiva danas ni protestanti, ni katolici ni pravoslavni nebi ni u snu drugima priznali primat u vjerskom identitetu Evrope.

Renesansa se desila Samo u par zemalja u Evropi.
.
I Evropi postoje mnoge razlicite kulture, etnosi, antropoloski i rasni tipovi, vjere, jezici,.. i mozes Samo naci sta je najbrojnije - a to nikada nije i pravilo. Ako cemo samo vjerski - narodi sa muslimanskom vecinom - Bosnjaci, Albanci, Turci su defakto Evropljani a tehnicki su i Azarbejdzanci, Ceceni,..

Dakle ne mozes nikako definisati evropsku kulturu jer je isuvise razlicitosti. A i zapadna nije teziste - jedan Portugalac, Grk, Finac, Slovak,.. nebi nikada priznali zapadnjacima primat i zastitni znak kontinenta.

Tvoje razmisljanje je stereotipno. Prosto receno.
Ne definiraju arheološki ostatci kulturu naroda koji živi na nekom području. Svi znamo granice rimskog carstva i grčke države i dokle su se prostirali u aziji, africi i europi, kao i što svi znamo odakle je kršćanstvo poteklo. U sj. africi nema antičke kulture u životu naroda, pregazio ju je islam.

No ja eto, jadan, stereotipan, i dalje ne vidjeh po čemu to islam nije neeuropski?

evo još malo stereotipova

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Europe

članak o europskoj kulturi i vidi vraga - kršćanstvo, antika, renesansa, humanizam... Nigdje islam.

Možda bi i njima trebalo objasnit kako kršćanstvo nije izvorno europska religija, kao je mala azija za razliku od skandinavije bila dio antičkog svijeta itd

btw u kojem to filmu portugalac i finac nisu zapadnjaci? pa i grčku se uvijek svrstavalo u zapadnu europu, makar je ona samim položajem krajnji jugoistok europe

bošnjaci i albanci jesu europljani, turci nisu. bošnjaci i albanci su tu stoljećima ili bolje tisućljećima, govore indoeuropskim jezicima, europske su puti itd
Evropske puti? Znaci kada vidis u Parizu jednog Portugalca, Sicilijanca,.. i jednog Rusa sa Kamcatke - zakljucis da je ovaj zadnji jedini Evropljanin. :D

Ili da cujes sanskrt i madjarski pa zakljucis da je prvi vise evropski jer je blizi indoevropskim jezicima.

Ponovo si samo iznio stereotipe i Wiki clanak. Gdje si preskocio mapu kulturnih regija - gdje je zapad jasno naznacen.
Upravo u tvom filmu Finci, Grci, Rusi, Bosnjaci,... nisu Evropljani jer svakome nesto nedostaje - bilo da je renesansa, antika, krscanstvo,....

I da - krscanstvo nije evropski izum i izvorno evropski. I to znaju svi obrazovani, informisani,... naravno da cu to reci i dokazati svima nafilovanim predrasudama.
Last edited by hAZNADAR on 17/04/2017 09:41, edited 1 time in total.
breuer

#305 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by breuer »

čuj evropske puti :-)

mislim...

ma nebitno
zg1911

#306 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:
zg1911 wrote:
hAZNADAR wrote:
Evropske puti? Znaci kada vidis u Parizu jednog Portugalca, Sicilijanca,.. i jednog Rusa sa Kamcatke - zakljucis da je ovaj zadnji jedini Evropljanin. :D

Ili da cujes sanskrt i madjarski pa zakljucis da je prvi vise evropski jer je blizi indoevropskim jezicima.

Ponovo si samo iznio stereotipe i Wiki clanak. Gdje si preskocio mapu kulturnih regija - gdje je zapad jasno naznacen.
Upravo u tvom filmu Finci, Grci, Rusi, Bosnjaci,... nisu Evropljani jer svakome nesto nedostaje - bilo da je renesansa, antika, krscanstvo,....

I da - krscanstvo nije evropski izum i izvorno evropski. I to znaju svi obrazovani, informisani,... naravno da cu to reci i dokazati svima nafilovanim predrasudama.
A što si to ti iznio sem blebetanja činjenica poznatih svima sa završenom osnovnom školom, a ne samo onima obrazovanim?

ne, nego su i finci i rusi i bošnjaci europljani jer im se kultura bazira i na renesansi i na kršćanstvu i na antici. ili barem većem dijelu parametara na kojima se bazira europska kultura. dok turci s tim nemaju veze.

a ti sad prdi u nedogled, vidim da si napuhanko kojem priznat da je u krivu nije vrlina, so go on
hAZNADAR

#307 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:
hAZNADAR wrote:

A što si to ti iznio sem blebetanja činjenica poznatih svima sa završenom osnovnom školom, a ne samo onima obrazovanim?

ne, nego su i finci i rusi i bošnjaci europljani jer im se kultura bazira i na renesansi i na kršćanstvu i na antici. ili barem većem dijelu parametara na kojima se bazira europska kultura. dok turci s tim nemaju veze.

a ti sad prdi u nedogled, vidim da si napuhanko kojem priznat da je u krivu nije vrlina, so go on
Polako Laki, nema neuroze ni svadje. Sam si iznio tvrdnje sa Wiki koje je lako potuci i sa osnovnom skolom.
Ja samo tvrdim da je evropska kultura, civilizacija toliko raznovrsna da je nemoguce definisati. A teziste na zapadu samo steteotip.
Isto kao kad bi africku kulturu definisali samo kroz rase, vjere i plemena sredisnje Afrike - a znamo da tako nije.

Te tri postavke koje si iznio krscanstvo, renesansa i antika mnogi narodi nemaju, Ili imaju samo jedno od postavljenog. Sto nije dovoljan kriterij i podsjecam da ima naroda izvan Evrope koji su po tvome veci Evropljani.

Evropsku kulturu sa svim razlikama je moguce zaokruziti samo geografski. I nikako drugacije. Svaki drugi kriterij nekoga iskljucuje.
zg1911

#308 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by zg1911 »

kajgot, ništa ti nisi potukao. samo elaborirao ono očito. a i dalje niti jedan dokaz da islam nije neeuropski nisi pružio. anyway, mogu ja linkat do sutra kad se te linkove pobija pučkoškolskim znanjem i argumentima alla "to je wikipedia". ne bi da se radi o wikipediji pisanoj na jednom od naših jezika, a ne na engleskom, s gro pripadajućih linkova na reference.

no ajde, barem me nisi okarakterizirao kao islamofoba.
Streptokok

#309 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Streptokok »

simpatična rasprava o Islamu i evropskim vrijednostima. iskustvo na našim prostorima nam je pokazalo da islam itekako jeste Evropski i civiliziran, dok Kršćanstvo nije. Kršćani su ti koji su rušili bogomolje, otvarali logore, činili genocid i sve to uz blagoslov crkve, i jedne i druge. vidimo danas kako se crkve ponašaju prema ratnim zločincima, kordiću i kompaniji..... dakle, ovdje je problem u Kršćanstvu a ne u Islamu.
hAZNADAR

#310 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:kajgot, ništa ti nisi potukao. samo elaborirao ono očito. a i dalje niti jedan dokaz da islam nije neeuropski nisi pružio. anyway, mogu ja linkat do sutra kad se te linkove pobija pučkoškolskim znanjem i argumentima alla "to je wikipedia". ne bi da se radi o wikipediji pisanoj na jednom od naših jezika, a ne na engleskom, s gro pripadajućih linkova na reference.

Ok, znaci svelo ti se sve na islam kao neevropska vjera. Gdje opet imas samo Wiki koju i ja mogu pisati.
Islam je itekako i evropski - samo sto je u manjini. Isto je i krscanstvo defakto domace i na B.I. iako je u manjini.

Buduci da su obje vjere uvezene sa strane - ostaje dakle samo brojnost. A brojnost ovih Ili onih u Evropi je promjenjiva konstanta.
hAZNADAR

#311 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Streptokok wrote:simpatična rasprava o Islamu i evropskim vrijednostima. iskustvo na našim prostorima nam je pokazalo da islam itekako jeste Evropski i civiliziran, dok Kršćanstvo nije. Kršćani su ti koji su rušili bogomolje, otvarali logore, činili genocid i sve to uz blagoslov crkve, i jedne i druge. vidimo danas kako se crkve ponašaju prema ratnim zločincima, kordiću i kompaniji..... dakle, ovdje je problem u Kršćanstvu a ne u Islamu.
Podsjecam da moral nije obavezno evropska vrijednost. Evropski izumi su i fasizam, nacizam, komunizam, svjetski ratovi, ...
A ovdje ne diskutujemo ko je moralniji vec ko pripada evropskoj kulturi i civilizaciji koju jos Niko nije definisao.
zg1911

#312 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:
zg1911 wrote:kajgot, ništa ti nisi potukao. samo elaborirao ono očito. a i dalje niti jedan dokaz da islam nije neeuropski nisi pružio. anyway, mogu ja linkat do sutra kad se te linkove pobija pučkoškolskim znanjem i argumentima alla "to je wikipedia". ne bi da se radi o wikipediji pisanoj na jednom od naših jezika, a ne na engleskom, s gro pripadajućih linkova na reference.

Ok, znaci svelo ti se sve na islam kao neevropska vjera. Gdje opet imas samo Wiki koju i ja mogu pisati.
Islam je itekako i evropski - samo sto je u manjini. Isto je i krscanstvo defakto domace i na B.I. iako je u manjini.

Buduci da su obje vjere uvezene sa strane - ostaje dakle samo brojnost. A brojnost ovih Ili onih u Evropi je promjenjiva konstanta.
Možeš u wiki, al ne možeš u reference. A i ponavljam, engleska je to wikipedija

nije stvar brojnosti nego utjecaja na euro kulturu. dakle, islam je u europi (sem rubnih dijelova poput kavkaza i balkana) nova religija i kao takav nije utjecao na europsku kulturu. kršćanstvo je pak baza europske kulture.

ne razumijem čemu to toliko sporit jer niti je europska kultura superiorna nad drugima niti propagiram išta tipa "ne islamu u europi"
madner

#313 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
insomnia78 wrote:
madner wrote:Svaka vjera je nazadna i u sustini vise nije spojiva sa evropskim vrijednostina.
100% evropske vrijesnosti su vec odavno prešišale vjerske i religija je sa tok aspekta potpuno nepotrebna
Dozivljaj Evrope iz bosanske mahale.

Vjera je itekako prisutna u Evropi, takodjer i zapadnoj. Gdje se svi novorodjeni po defaultu zapisuju u crkvene knjige, dio poreza ide i crkvi, skole, bolnice,.. nose vjerska imena, neradni dani pogodi koji, zakletve uz Bibliju, ..

Razlika je Samo u tome sto je religija u razvijenom svijetu privatna stvar Ili dio tradicije koju stuju i ateisti. Kod nas je ocjena podobnosti i maltene titula.
Ti nisi u stanju razdvojiti formu od sustine.
hAZNADAR

#314 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:
hAZNADAR wrote:

Možeš u wiki, al ne možeš u reference. A i ponavljam, engleska je to wikipedija

nije stvar brojnosti nego utjecaja na euro kulturu. dakle, islam je u europi (sem rubnih dijelova poput kavkaza i balkana) nova religija i kao takav nije utjecao na europsku kulturu. kršćanstvo je pak baza europske kulture.

ne razumijem čemu to toliko sporit jer niti je europska kultura superiorna nad drugima niti propagiram išta tipa "ne islamu u europi"
Spominjes masu stvari koje nisam ni pomislio a kamoli rekao. Sto dokazuje da previse razmisljas stereotipno.
Islam je uticao na danasnju kulturu cijelog Balkana koji nije mali dio, juzne Italije i Spanije. Svi ti narodi nebi bili isti Danas bez islamskog uticaja. Sta mislis da je korijen spanskog flamenca i u muzici i plesu?
Ratovi protiv islama su takodjer oblikovali kulturu u mnogo zemalja.
Krscanstvo je takodjer nova religija u Evropi, sirila se uglavnom silom i u prednosti je nad islamom jer je doslo ranije i brojnije.
Proslo je vrijeme krstaskih ratova - danasnja Evropa je toliko internacionalizivana, globalizirana, amerikanizirana, multikulturalna da je tesko joj dati krscanski prefiks.

A krscanstvo je u tvojoj interpretaciji baza i u obje Amerike pa su opet Turci veci evropljani od Kanadjana Ili Brazilaca.

Kako jednostavno ne prihvatas da je Evropu tesko definisati po tvojim kriterijima.
Last edited by hAZNADAR on 17/04/2017 12:33, edited 1 time in total.
madner

#315 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by madner »

Sto bi Francuzi rekli, kada nas nisu mogli pobjediti ovi supci iz crkve sada hoce da nam se pridruze.
Alfons Kauders

#316 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Sto bi Francuzi rekli, kada nas nisu mogli pobjediti ovi supci iz crkve sada hoce da nam se pridruze.
Nije ih mogla pobijediti crkva, ali Wehrmacht jeste :D
madner

#317 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Sto bi Francuzi rekli, kada nas nisu mogli pobjediti ovi supci iz crkve sada hoce da nam se pridruze.
2:2 realno.

1809, 1870, 1914 pa 1940.
Zato su i skontali, samo anglosaksonci profitiraju kada se Karlovci bore i napravili odmah poslje WW2 EU. :D
spreca

#318 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by spreca »

Alfons Kauders wrote:
A u Wermahtu su bili sve sami.......?
Sara03

#319 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

Pošto ste još uvijek na dijelu Evropa i Islam, stoga preporučujem:
Image
Jako dobra knjiga, možda pronađete i neke odgovore u njoj. :D :thumbup:
sinuhe

#320 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by sinuhe »

Nije to jednosmjerna ulica. Sta su muslimani prihvatili od Zapada. A ako nisu, zasto nisu?
hAZNADAR

#321 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Nije to jednosmjerna ulica. Sta su muslimani prihvatili od Zapada. A ako nisu, zasto nisu?
Presiroka tema, previse stvari da i ne.
Ovdje treba prvo utvrditi sta je evropeizam ako uopce postoji i da li muslimani pripadaju
Alfons Kauders

#323 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

Agencija Prime Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o tome da li se osjećaju kao Evropljani. Ukupno je ispitano 1500 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%). Istraživanje je realizovano od 05. do 15. aprila 2017. godine za vlastite potrebe.

Evropljaninom se osjeća 57,1 posto građana Bosne i Hercegovine, dok se 5,5 posto sebe ne vidi tako. Neodlučnih je 7,5 posto stanovnika ove zemlje.

Sebe kao Evropljanina vidi 71,6 posto Bošnjaka, 61 posto Hrvata i 32,1 posto Srba. Sebe ne vide kao Evropljanina 61 posto Srba, 24 posto Hrvata i 22,8 posto Bošnjaka.
:D
incognito071

#324 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by incognito071 »

Alfons Kauders wrote:
Agencija Prime Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o tome da li se osjećaju kao Evropljani. Ukupno je ispitano 1500 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%). Istraživanje je realizovano od 05. do 15. aprila 2017. godine za vlastite potrebe.

Evropljaninom se osjeća 57,1 posto građana Bosne i Hercegovine, dok se 5,5 posto sebe ne vidi tako. Neodlučnih je 7,5 posto stanovnika ove zemlje.

Sebe kao Evropljanina vidi 71,6 posto Bošnjaka, 61 posto Hrvata i 32,1 posto Srba. Sebe ne vide kao Evropljanina 61 posto Srba, 24 posto Hrvata i 22,8 posto Bošnjaka.
Nista cudno kad uzmemo u obzir porijeklo "covinih" hrvata :mrgreen:
Alfons Kauders

#325 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

incognito071 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nista cudno kad uzmemo u obzir porijeklo "covinih" hrvata :mrgreen:
Tako nekako. Kad bi ove s krajnjeg juga nekako izdvojio, ostatak BiH Hrvata bi komotno prebacio 71.6%... Ali...
Post Reply