hAZNADAR wrote:Novak20 wrote:hAZNADAR wrote:
A tvoji odgovori o ekonomiji, postovanju, boravistu,... kao imaju vise smisla nego analiza povelja koje si sam postirao.
Zakacio historiju pa se poslije ljuti sto je dobio izvore koji mu ne sjedaju.
I joas zakljucio da mi smeta u ime Oca i Sina a sam to prvi istakao.
I jos nisam ni komentarisao notornu glupost da Kulin ban vlada samo teritorijom. A to cu uraditi bez obzira koliko skretao temu na svedski standard i sl.
Dakle - gospodine druze - dosao si bez neke stvari na svadbu. Zato nemoj kaciti historiju ako ne zelis cuti istine.
Nema razloga da se ljutim radi forumskog naklapanja. Mislim da historiju i historijsku istinu treba prepustiti istoričarima, arheolozima, antropolozima, lingvistima i drugima koji su u stanju da se hladne glave bave svojom strukom i da dođu do te historijske istine ili konsenzusa oko te istine. Problem ovih prostora i jeste što se historijska istina čita i tumači kako kome odgovara u svrhu dnevne politike a ne nauke.
Možemo o tome razglabati, padati u vatru sa ili bez argumenata i pri tome imati svoj stav oko nekakve istine koja je meni lično nebitna jer je stvar davne prošlosti. A od prošlosti se ne živi.
Znam da nema načina da te u to ubijedim pa hajde, kad si već zapeo, da raspravimo o historiji i istini ma koliko meni bila važna ili nevažna.
Malo podsjećanje kako je, zapravo, priča oko Kulina bana i dobrijeh dana započela.
"wmosi wrote:
U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period."
Ja sam dao slijedeći komentar i stvarno ne znam šta te je ponukalo da nastaviš sa pričom o bosanskim zemljama i evoluciji jezika do pojave Osmanlija.
"U kontekstu povelje,
pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao."
....... Ja,
ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima.......Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam......
Naravno da ban Kulin nije vladao samo teritorijom nego i ljudima koji su u ondašnjoj oblasti zvanoj Bosna živjeli. Ban Kulin je vladao Bosnom ali kao namjesnik mađarskog kralja. Stoga i kaže: "Ja, ban bosanski..." a ne ja ban Bosanaca. Kao što bi i današnji neki vladar rekao, Ja, kralj holandski... a ne Ja, kralj Holađana, ili ja namjesnik ovog - onog.
E sad mi ti reci šta si htio da pokažeš svojom upisom.
Nisam istoričar/historičar pa ću se služiti tekstovima na koje naletim gledajući da budu sa bosansko - bošnjačkih stranica.
http://www.bosliterni.ba/povelja-bana-k ... zmatranja/
Velis bosnjacke stranice ko biva neka posebna historija.
Za informaciju - u Bosnjaka se uci ista historija kao u ostatku svijeta. Minus u Srba i manjim dijelom Hrvata. Gdje je sekeltivna, probrana i sa ciljem.
Plus - alfa i omega, baza u izucavanju historije Bosne svugdje u svijetu su mnoga nebosnjacka imena: Klaicka, Cremosnik, Malcolm, Fine, Dinic, Cirkovic, Solovjev, Sidak,...
U da vidjamo.
Tolike si gluopsti lupio da necu dugo razvodnajvati - ono zelim biti siguran da stvarno tako mislis.
Kao prvo - ti negiras postojanje Bosnjana koji stoje i u naslovu i na poveljama,.. pa izvodis Bosna i da mora biti Bosanac. Ili jednostavno nemas pojma o tome. Pa sta je Bosnjanin nego iz korijena imena Bosna. Trebam li postirati povelje gdje jasno stoji kraljevstvo bosansko, crkva bosanska, vlastela bosancmi, zemlje bosanske ,.. ali narod Bosnjani? Hos il nes?
Ban Kulin vlada banovinom a ne teritorijom. Kralj . kraljevina, knez - knezevina, ban - banovina.
Isti jeste bio u vazalnom odnosu - ali takodjer i kao samostalan. Zasto se ugarski kralj zalio papi da Kulin sa vojskom upada u njegov zemlje?
Toliko za sada ukratko. Tek da vidim sa kim imam posla. Ostatak price ti je beeeze. Poceo si historijom, utvrdio da je Bosna samo teritorija gdje zive samo Bosanci a ne Bosnjani,.. sad se vadi.
Historija je jako bitna - jer ako moj narod trpi nepravdu konto lazirane historije - itekako je bitno te lazi raskrinkati. Ne postoji ova ili ona verzija historije - postoji samo jedna prava univerzalna, istinita,.. - i lokalne mitomanije.
Ja vidim da imam posla sa čovjekom koji ne čita ono što napišem ili sa čovjekom koji u svojoj glavi obrne stvari onako kako on misli da treba da izgledaju. Ako ti je priča bez veze ili glupa, kani je se. I sam sam u dilemi da li da je nastavim.
Bosanska istorija/historija srednjeg vijeka je laiku poput mene maglovito područje, a ni ti, izgleda, nisi ekspert. To je tako jer se istorija/historija ovog dijela svijeta prilagođavala uticaju politike i političkih interesa. Ne samo u zadnjih 30 godina nego vijekovima unazad.
Ako sam napisao da ću citirati bosansko-bošnjačke stranice (ti navodiš da sam rekao samo bošnjačke) uradio sam to s razlogom. Za mene kao laika, recimo, postoji pismo bosančica (u upotrebi do XIX vijeka) i pisani trag jezika koji se ovde govorio u srednjem vijeku i poslije. Evo primjera kako svako ima svoje viđenje srednjovjekovnog pisma u Bosni a skoro da nije ništa drugačije ni oko bilo kojeg drugog pitanja koje se tiče historije/istorije ovih krajeva. Vjerovat ću našim domenama jer nemam vremena ni interesovanja da čitam domaće i strane historičare.
Kad u tražilicu ukucam bosančica (naziv je uveo Ćiro Truhelka), rezultati različiti zavisno od toga da li je domena hr. sr. bs. ili ba.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_%C4%87irilica
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosan%C4%8Dica
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 1%86%D0%B0
http://makdizdar.ba/bosancica/
Lično, nije mi bitno kako se pisalo ili kako se pismo zvalo. Bitan je sadržaj dokumenata i jezik koji se govorio. Danas je pismo (standardizovana) latinica ili ćirilica a jezik bosanski (bošnjački u zagradi), hrvatski, srpski. Jbg, meni u praksi isti bez obzira kako se zove.
......"
ti negiras postojanje Bosnjana koji stoje i u naslovu i na poveljama,.. pa izvodis Bosna i da mora biti Bosanac. Ili jednostavno nemas pojma o tome. Pa sta je Bosnjanin nego iz korijena imena Bosna. Trebam li postirati povelje gdje jasno stoji kraljevstvo bosansko, crkva bosanska, vlastela bosancmi, zemlje bosanske ,.. ali narod Bosnjani? Hos il nes?".....
Ja ne negiram postojanje srednjovijekovnih ili današnjih Bošnjana, Bošnjaka, Bosanaca. Zašto bi? Bošnjak, Bosanac, Bošnjanin, sve su imenice iz istog korijena. narod je na ove prostore došao puno prije nego je uspio da formira samostalnu društvenu zajednicu.
Vrijeme banovina davno prošlo ali je tebi iz nekog razloga bitno. Doći ćemo valjda i do toga zašto ti je toliko stalo da budeš u pravu.
Ja sam napisao da je pridjev bosanski u povelji Kulina bana upotrebljen u smislu teritorije i opovrgao sagovornika koji je iz toga zaključio da se stanovnici Bosne bili Bosanci. Ti si nakalemio nekakve svoje konstrukcije u stilu pravog lovca na vještice.
"Ban Kulin vlada banovinom a ne teritorijom. Kralj . kraljevina, knez - knezevina, ban - banovina."
Čuj, ban vlada banovinom. Nisam znao. Ni banovina ili kneževina nisu apstraktne ili konkretne kategorije u vlasništvu naroda nego su feudalne jedinice sa određenim teritorijem u posjedu feudalca kojem je manje-više svejedno ko su mu kmetovi.
Po današnjem shvatanju države, ista treba imati stalno stanovništvo, teritoriju i suverenitet. Srednjovjekovno i feudalno ustrojstvo države je vjerovatno nešto drugo i opet ne vidim šta sam pogriješio kada sam napisao da se vladavina bana Kulina odnosi na teritoriju banovine koja se zove Bosna.
U političku teoriju suvremeni pojam države (tal. lo stato) uveo je N. Machiavelli: on njime označava
područje i aparat vlasti te teritorij koji je područje vladareve vlasti.
Mene ovo vrijeme bosanske banovine i banova buni iz više razloga.
Prvi poznati bosanski ban Borić i ban Kulin su najvjerovatnije bili slavonski plemići. Ili su bili bosanski plemići sa posjedom u Slavoniji ? Ako je prva konstatacija tačna, mala je vjerovatnoća da su bili "narodne" bosanske krvi. Sama titula ban je poznata u više ondašnjih i današnjih teritorijalnih jedinica počevši od VII vijeka. Ban je, barem u početku, bio visoki državni službenik na čelu uprave, vojske i sudstva. Sama banovina XII vijeka, prema tome, nije država po današnjem tumačenju te riječi. Prije će biti kanton.
"Historija je jako bitna - jer ako moj narod trpi nepravdu konto lazirane historije - itekako je bitno te lazi raskrinkati. Ne postoji ova ili ona verzija historije - postoji samo jedna prava univerzalna, istinita,.. - i lokalne mitomanije".
Upravo tako, samo što je ovde sve lokalna mitomanija u interesu loše politike koja vijekovima djeluje destruktivno a ne konstruktivno. Tužno je ali istinito da istoriju/historiju piše pobjednik.