Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#301 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:pa rekoh ti ja, i narkoman uziva..... i njemu je to najljepsa stvar u zivotu.... naveli smo ti, ali ne kontas... ne konta ni narkoman da ne treba da se drogira....
samo sto je kod njega zivot kao Sinusoida
Image

a kod mene nije tako
Dope_Man

#302 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

U posljednjim spisima si konacno rekao konkretno nesto. Ja rekoh da postoje dvije opcije:

1. Tamo smo isti kakvo smo i ovdje - nemoguc raj opisan u vjerskim knjigama jer tako covjek ne funkcionise.
2. Tomo smo drugaciji - moguc raj ako smo redizajnirani.

Problem sa opcijom dva je sto to vise nismo mi. Dosada je recimo vrlo bitna covjeku, ona nas indirektno dovede od sjedenja u pecini ispred vatre do sjedenja u kuci ispred TV-a, oduzmes nju i oduzeo si jednu od fundamentalnih osobina covjeka. Za mene su ti ljudi u raju obicni roboti, programirani da budu ''sretni'', jednako sretni kao i NPC u igri koji te pozdravlja sretno svaki put kad naidjes jer mu je kod takav da drugacije ne zna.

PS
navukao se jesam, i to meni godi, uzivam u svojoj vjeri, uvijek sam uzivao, nesto sto meni ispunjava dusu, a sta tebi ispunjava dusu druze rukfash.
Ovo ocito nije tacno. Da jeste ne bi imao potrebu da ovdje vazis po cijeli dan, bio bi zadovoljan sobom i uzivao bi u svom zivotu. Ali ti ocito ne mozes da bude zadovoljan vec moras da druge uvjeravas u svoje, ne zeleci prihvatiti da dosta ljudi ne zeli to tvoje jer im je odvratno iz milion razloga. I prije nego okrenes argument, ja ne otvaram teme da ubjedjujem druge, ja samo dodjem da procitam sta na forumu kako bi ubio prethodno spomenutu dosadu, i odgovorim tu i tamo kad vidim nesto sto bi trebalo ispraviti kao tvrdnje ''nauka kaze X'' koje nemaju veze sa naukom.
Last edited by Dope_Man on 23/02/2017 13:49, edited 1 time in total.
Smrcak15

#303 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Da ne citiram Smrle, procitaces. U posljednjim spisima si konacno rekao konkretno nesto. Ja rekoh da postoje dvije opcije:

1. Tamo smo isti kakvo smo i ovdje - nemoguc raj opisan u vjerskim knjigama jer tako covjek ne funkcionise.
2. Tomo smo drugaciji - moguc raj ako smo redizajnirani.

Problem sa opcijom dva je sto to vise nismo mi. Dosada je recimo vrlo bitna covjeku, ona nas indirektno dovede od sjedenja u pecini ispred vatre do sjedenja u kuci ispred TV-a, oduzmes nju i oduzeo si jednu od fundamentalnih osobina covjeka. Za mene su ti ljudi u raju obicni roboti, programirani da budu ''sretni'', jednako sretni kao i NPC u igri koji te pozdravlja sretno svaki put kad naidjes jer mu je kod takav da drugacije ne zna.
da ta opcija dva je tacna
Problem sa opcijom dva je sto to vise nismo mi
kako nisi kad se sjecas prijasnjeg zivota, sjecas se svojih mahana i muka, a sad ih vise nemas, kako ba nisi ti ako znas da si imao neke mahane i nedostatke koje su otklonjene, znaci izbrisani tvoji defekti, pa te unaprijedio i poboljsao, i pocnes da uzivas u tom svom poboljsanju.

nebi bio ti, ako bi ti sa zemlje dosao u Raj a ono izbrisano iz sjecanja sve sto znas o sebi, pa dodjes u Raj i pitas se ko sam ja, sta ja radim ovdje kako sam dospio, eh onda bi mogli pricati o nekom "to nisi ti"

recimo slabog si vida ovdje dodjes tamo vidis cisto i bistro, kako to onda nisi ti??

recimo ovdje si izgubio nogu, tamo dodjes sa dvije noge, kako to onda nisi ti??

recimo ovdje imas neke mahane da se brzo srdis, uzrujas, i osjecas depresivan, dodjes tamo ne osjetis ove negativnosti, nego mir, spokoj, rahatluk, dusa ti leti sto bi se rekli, kako ba nisi ti, poboljsana verzija Tebe??

postavljas stvari kakve onne i Jesu a ne imaginarne probleme stvarai prema kojima rafalises, ali ti imaginarni problemi nisu tu, nego smao u tvojoj glavi jer si ih ti sad kreirao i nema nista zajednicko sa Rajom.
aurora313

#304 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: until 1974 homosexuality was a mental illness.
Č I T A J kako je napisano: do 1974!
Tada je više od pola doktora u Americi rezonovalo kao ti.
harač

#305 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by harač »

ko ovome pokloni pravopis osevapit ce se za sva vremena
Smrcak15

#306 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote: Ovo ocito nije tacno. Da jeste ne bi imao potrebu da ovdje vazis po cijeli dan, bio bi zadovoljan sobom i uzivao bi u svom zivotu. Ali ti ocito ne mozes da bude zadovoljan vec moras da druge uvjeravas u svoje, ne zeleci prihvatiti da dosta ljudi ne zeli to tvoje jer im je odvratno iz milion razloga. I prije nego okrenes argument, ja ne otvaram teme da ubjedjujem druge, ja samo dodjem da procitam sta na forumu kako bi ubio prethodno spomenutu dosadu.
to ti znas bolje mene od mene samog :-)

potreba je poistekla iz vjerskih razloga, jer jasno i glasno se kaze, pozivajte u vjeru, onaj ko samo suti i nece nikoga da pozove u vjeru, drzi za sebe bez da podijeli drugima nastradat ce na sudnjem danu.

a ujedno ovo mi dodje kao neki brainstorming gdje ste mi vi pokusni kunici koji peglaju moje argumente onda gdje mi ukaze na ocite falinke ja to odbacim i gledam da usavrsim argument za buduce pohode :D ukoliko niko nemoze logicki jasno oboriti dokaz to znaci da je za sad argument jak i validan.
Dope_Man

#307 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Smrle, covjek vec na zemlji moze da se smiri, da se naljuti, da skace kao majmun ili danima da spava. Sve to moze pod utjecajem odgovorajucih hemikalija. Covjek, kao licnost, ne kao tijelo, je ono sto je kada je potpuno sposoban racionalno donositi odluke. Neko je po prirodi malo paranoican, neko veseo, neko malo depresivan.. kada sve to izjednacis, bilo magijom ili hemikalijom, ti si od individua stvorio masu prosjeka gdje niko nema svoje JA.

I ne, ti ne usavrsavas nista. Tebi su svi ''dokazi'' davno oboreni, kada se traze pravi dokazi ne dostavis ih vec se drzis dobrih starih ajeta i klipova. Vrtis se u krug, samo vjerujuci u svoje a sve sto ti se napise na jedno oko udje, na drugo izadje. Zaista ti preporucujem da posvetis barem par dana zivota izucavajuci nauku, cisto da vidis taj svijet. Ne moras mijenjati svoje stavove, vjeruj u sta hoces, ali mozda ces tad imati manje potrebu da se prosipas kada se tih tema dotaknes.
Smrcak15

#308 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Smrle, covjek vec na zemlji moze da se smiri, da se naljuti, da skace kao majmun ili danima da spava. Sve to moze pod utjecajem odgovorajucih hemikalija. Covjek, kao licnost, ne kao tijelo, je ono sto je kada je potpuno sposoban racionalno donositi odluke. Neko je po prirodi malo paranoican, neko veseo, neko malo depresivan.. kada sve to izjednacis, bilo magijom ili hemikalijom, ti si od individua stvorio masu prosjeka gdje niko nema svoje JA.

I ne, ti ne usavrsavas nista. Tebi su svi ''dokazi'' davno oboreni, kada se traze pravi dokazi ne dostavis ih vec se drzis dobrih starih ajeta i klipova. Vrtis se u krug, samo vjerujuci u svoje a sve sto ti se napise na jedno oko udje, na drugo izadje. Zaista ti preporucujem da posvetis barem par dana zivota izucavajuci nauku, cisto da vidis taj svijet. Ne moras mijenjati svoje stavove, vjeruj u sta hoces, ali mozda ces tad imati manje potrebu da se prosipas kada se tih tema dotaknes.
kako druze kako? da jesu vjeruj mi nebi ih ja ponovo izvlazio iz dzepa.

gdje sam se to prosuo de nam reci?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#309 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JoseMujica »

Image

znaći, gazda jema plan....naše je da ležimo i mastrubiramo povasdan jer če se plan ostvariti no matter what....dakle, gazda je TOSHIBA :evil:
Last edited by JoseMujica on 23/02/2017 14:04, edited 1 time in total.
r_faruk

#310 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

pa oborili smo smrle. svi argumenti su ti pali u vodu. ljudi koji vladaju granama nauke o kojima bi ti raspravljao su te razbucali ko beba zvecku. ti ignorisao i sada opet trunis. ne moze to tako smrle. oborili smo te i u matematici, i u biologoji i u medicini i u svemu cega si se dohvatio si rastavljen na proste faktore. na vrlo ozbilnje diskusije reagujes sa tako infantilnim odgovorima i argumentima da je to prosto nevjerovatno da se ja, a i svi mi zapitamo koju si ti skolu zavrsio. medresu jesi sigurno, a fakultet :?
ti ne mozes imati pokusne kunice jer ne radis nikakve eksperimente, i jebem ti tog pokusnog kunica koji o materiji o kojoj raspravljas zna vise od tebe.....
i jos jedna stvar. ti se ne bavis logikom. tvoji postovi su puni svega, nagadjanja, numerologije, bajki, basni, ali logike u njima nema.
mi smo ti pokusali objasniti ali ti ignorises..... to je ono sto najbolje radis. pricas o svojim nebulozama i podlogama i dokazima koji to apsolutno nisu.... odnosno jesu, ali samo za tebe, za nauku apsolutno ne.....
na zalost mi smo zapali u nekakvo nebulozno okruzenje u kome je bitno da je neko musliman, a o cemu pise i govori je drugi par cipela. zaista, ako je neko vjernik, onda ovakvo tvoje pisanje moze smatrati samo glupostima i nebulozama i, heh, mozda tebe treba uputiti na pravi put i u vjeru.....
r_faruk

#311 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

nema smisla da ti nalazimo dijelove foruma u kojima si obrukan, odnosno gdje su tvoje tvrdnje pobijene.... opet ces napisati kako priroda nacrta oko na pauku, robot hoda i ostale carolije, magnetno polje itd..... a na sve ti je to odgovoreno, no tebi fali osnovno obrazovanje, a ti si to na zalost preskocio....
Smrcak15

#312 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:pa oborili smo smrle. svi argumenti su ti pali u vodu. ljudi koji vladaju granama nauke o kojima bi ti raspravljao su te razbucali ko beba zvecku. ti ignorisao i sada opet trunis. ne moze to tako smrle. oborili smo te i u matematici, i u biologoji i u medicini i u svemu cega si se dohvatio si rastavljen na proste faktore. na vrlo ozbilnje diskusije reagujes sa tako infantilnim odgovorima i argumentima da je to prosto nevjerovatno da se ja, a i svi mi zapitamo koju si ti skolu zavrsio. medresu jesi sigurno, a fakultet :?
ti ne mozes imati pokusne kunice jer ne radis nikakve eksperimente, i jebem ti tog pokusnog kunica koji o materiji o kojoj raspravljas zna vise od tebe.....
i jos jedna stvar. ti se ne bavis logikom. tvoji postovi su puni svega, nagadjanja, numerologije, bajki, basni, ali logike u njima nema.
mi smo ti pokusali objasniti ali ti ignorises..... to je ono sto najbolje radis. pricas o svojim nebulozama i podlogama i dokazima koji to apsolutno nisu.... odnosno jesu, ali samo za tebe, za nauku apsolutno ne.....
na zalost mi smo zapali u nekakvo nebulozno okruzenje u kome je bitno da je neko musliman, a o cemu pise i govori je drugi par cipela. zaista, ako je neko vjernik, onda ovakvo tvoje pisanje moze smatrati samo glupostima i nebulozama i, heh, mozda tebe treba uputiti na pravi put i u vjeru.....
e jeste me oborili svaka vi cast :lol: nemogu da dodjem sebi

pazi jednu stvar, na ovakve tekstove se ja i ne pocesem, ali da ti kazem sta mene zakolica da se moram pocesati, kad mi argumentovano sa dokazima dadnes jak argument za svoju tvrdnju, onda se moram pocesati i prihvatit da sam bio pogrijesio.
r_faruk

#313 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

evo opet si dao infantilan odgovor. dobio si i argumente i dokaze i ostalo sto si zahtijevao.
Smrcak15

#314 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:nema smisla da ti nalazimo dijelove foruma u kojima si obrukan, odnosno gdje su tvoje tvrdnje pobijene.... opet ces napisati kako priroda nacrta oko na pauku, robot hoda i ostale carolije, magnetno polje itd..... a na sve ti je to odgovoreno, no tebi fali osnovno obrazovanje, a ti si to na zalost preskocio....
kazes na sve , hajde da uradi jednu testu analizu sta je to oboreno recimo iz ovoga

robot hoda kazes

kako je oboreno, objasni nam ti kad vec tako znas ko je pokrenuo Kinsein robota ili sta ga je pokrenulo, koji evolucijski mehanizam mu je dao zadatke koje ce on raditi u celiji? upamti ovo, bez da robot hoda u celiji ti nebi mogao doci ni do embrijskog stadija jer njegovim djelovanjem i radom u celiji, celije se razmnozavaju i tako raste ti i ja u maternici.

hajde kad znas da je oboreno, valjda zna i odgovor, ako neznas odgovor na ovo, pa koga onda petljas druze :-)
zforumas

#315 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:pa oborili smo smrle. svi argumenti su ti pali u vodu. ljudi koji vladaju granama nauke o kojima bi ti raspravljao su te razbucali ko beba zvecku. ti ignorisao i sada opet trunis. ne moze to tako smrle. oborili smo te i u matematici, i u biologoji i u medicini i u svemu cega si se dohvatio si rastavljen na proste faktore. na vrlo ozbilnje diskusije reagujes sa tako infantilnim odgovorima i argumentima da je to prosto nevjerovatno da se ja, a i svi mi zapitamo koju si ti skolu zavrsio. medresu jesi sigurno, a fakultet :?
e jeste me oborili svaka vi cast :lol: nemogu da dodjem sebi

pazi jednu stvar, na ovakve tekstove se ja i ne pocesem, ali da ti kazem sta mene zakolica da se moram pocesati, kad mi argumentovano sa dokazima dadnes jak argument za svoju tvrdnju, onda se moram pocesati i prihvatit da sam bio pogrijesio.

Hajd pokusaj se bar pocesati, cisto da vidis sta bi se desilo
aurora313

#316 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by aurora313 »

r_faruk wrote:smrle! ja ne mogu da vjerujem da si ti isao u skolu!
Teško je vjerovati. Da li uči ili studira za kakvog 'teološkog naučnika' što ja predpostavljam, to nije više važno.

Važno bi bilo saznati gdje i kako bi uticaji takve needucirane osobe (koju je samo Internet sa pretraživačima mogao da izbaci na nekakvu površinu forumske javnosti), mogli da imaju učinak u kontaktu sa mlađim osobama podložnim uticajima vjere.
r_faruk

#317 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

pa kada se ne poces na tekstove koji te u potpunosti demantuju, kako da ti onda ponovo na njih ukazem. sam si rekao da se ni ne poces na iste. ti si kontradiktoran sam sebi. ne znas vise ni kuda udaras. mlatis praznu slamu, otvaras nove teme sa razlicitim nazivima, a mlatis isto. objsanjeno ti je, ali nisi u stanju da to shvatis jer si na "drogama". ja zaista nemam snage da trazim te postove, a citao sam ih. neko od forumasa ti je objasnio, no ti si bio daleko ispod tog znanja. nije sramota ne znati... sramota je ovo sto ti radis... nemoj sada pisati, "ih neko od forumas, reci ko, gdje", necu jer smo to uradili vise puta a ti si ignorisao i preskakao, ili kao sto rekoh, davao infantilne odgovore koji sa su nedostojni ozbiljne diskusije.

smrle, ti si covjek koji ne vidi siru sliku oko sebe. ides jednim pravcem, i to samo u jednom smjeru. u vezi koncepta vjere si fulio apsolutno sve. ne govori ljudima, konkretnoi meni, da lazu. ti si nasao opravdanje u samaranju zene, i sam si rekao da bi je udario da te prevari, nasao si i opravdanja u sexu sa djecom i ine druge gadosti si opravdao koristeci neke svoje metodologije. nisi u pravu i tacka. vjernici nisu ljudi kao ti. ljudi kao ti su radikalni islamisti zbog kojih ja ne mogu rahat da se vozam avionom.
r_faruk

#318 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

aurora313 wrote:
r_faruk wrote:smrle! ja ne mogu da vjerujem da si ti isao u skolu!
Teško je vjerovati. Da li uči ili studira za kakvog 'teološkog naučnika' što ja predpostavljam, to nije više važno.

Važno bi bilo saznati gdje i kako bi uticaji takve needucirane osobe (koju je samo Internet sa pretraživačima mogao da izbaci na nekakvu površinu forumske javnosti), mogli da imaju učinak u kontaktu sa mlađim osobama podložnim uticajima vjere.
upravo je to ono cega se treba plasiti i sto treba sprijeciti. ako vjerujes u ove carolije, ok. vjeruj, tvoj izbor. ali ako utices na druge svojim vjerovanjem i tumacenjem, a koje se jos pri tom i kosi sa zdravim razumom, to vec prelazi u problem koji treba rjesavati. jos ako si neko ko je uticajan clan drustva, recimo kao zakir naik.... to onda poprima epske razmjere...
Towelie

#319 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Towelie »

Intermezzo :D
Smrcak15

#320 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote: smrle, ti si covjek koji ne vidi siru sliku oko sebe. ides jednim pravcem, i to samo u jednom smjeru. u vezi koncepta vjere si fulio apsolutno sve. ne govori ljudima, konkretnoi meni, da lazu. ti si nasao opravdanje u samaranju zene, i sam si rekao da bi je udario da te prevari, nasao si i opravdanja u sexu sa djecom i ine druge gadosti si opravdao koristeci neke svoje metodologije. nisi u pravu i tacka. vjernici nisu ljudi kao ti. ljudi kao ti su radikalni islamisti zbog kojih ja ne mogu rahat da se vozam avionom.
to je pitanje dali bi ili nebi, ja sam tvrdio da u tim extremnim slucajevi daje se licenca od BOga da ako bi je udario u toj situaciji nebi bio grijesan.

isto tako bi i zena udarila svog muza u tim situacijama, kao sad bi trebao stati u odbranu muskarca sto je on nju prevario kako bi zadovolio svoju nisku strast :-)
ljudi kao ti su radikalni islamisti zbog kojih ja ne mogu rahat da se vozam avionom
hahahahahah :lol: malo me ko nasmije, ali ovo me nasmijalo
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#321 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: :lol: :lol: čuj "licenca od boga"

pa đe se dijele ti certifikati jebote da stanem u red?

pik tito i jovanka....pri tome ne računamo ona sranja što jedni drugima dijelite
shbc

#322 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by shbc »

Smrcak15 wrote: gdje sam se to prosuo de nam reci?
Gdje god si se javio. :mrgreen:
Diwan

#323 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Diwan »

Towelie wrote:Intermezzo :D
hahahahha :thumbup:
dadinjo33

#324 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:Intermezzo :D
Indikativno :)
RNG_25

#325 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

belfy wrote:ljepota ne postoji kao objektivna (dakle cisto je subjektivna) i ne vidim mjesta za raspravu o tome uopste. samo da pitas bilo koji broj ljudi da li je ljepsi krug, kvadrat ili trokut bit ce dovoljno za primjer, da ne idemo u kompleksnije.
To samo ti kažeš. Dokaz? Ako ti je dokaz "različiti ljudi različito misle", onda nema potrebe ni da ga spominješ. To što neko smatra da je ova "umjetnost":

Image

ljepša od ove:

Image

samo znači da je taj neko u krivu i nema blage veze o ljepoti.

Žalim slučaj, ali ljepota objektivno postoji i ne ovisi ni o čemu drugom doli o Intelektualnoj spoznaji individue, pri čemu ta individua može biti najobičniji čovjek sa IQ-om 81 ili genije sa IQ-om od 181. Nešto je lijepo samo po sebi, a sa strane čovjeka je da tu ljepotu spozna, a ne obratno - da je nešto "lijepo" jer čovjek tako kaže.

Dalje, "subjektivni doživljaj" je realan, a realnost je objektivna. Slijedi, subjektivni doživljaj je objektivan. Ali, kratka napomena da objektivnost "subjektivnog doživljaja" ne mora biti apsolutna da bi postojala, što znači da nečiji "subjektivni doživljaj" *može* biti "objektivniji" od nečijeg drugog "subjektivnog doživljaja". To što neko vidi ljepotu nečega, ne znači da vidi i da je u stanju da cijeni cjelokupnost ljepote toga nečega, ali to ga ne sprječava da bar dijelom tu ljepotu vidi. Dakle, "subjektivni doživljaj" je objektivan, ali nije nužno apsolutan.

No svako ko kaže da je prva od ove 2 gore fotografije/slike ljepša od druge - je u krivu, i to ne zato jer ja to tako kažem. Iako bih mogao Logikom nešto i o tome reći kako i zašto...

I treća stvar, svaka pojedinačna tvrdnja je ili istinita ili neistinita. Ne mogu 2 tvrdnje, čak i takve o "subjektivnim preferencama", biti istovremeno istinite i lažne. Ne znam zašto bi sada tvrdnje o estetici bile izuzete od Logike, samo zato jer neko "misli" da je nešto ljepše od drugog. To je isto kao tvrditi da ljepota bilo čega ne postoji, a u isto vrijeme tvrditi da je nešto lijepo, što je apsurdno. I ovo je samo jedan primjer intelektualnog silovanja koji ljudi sebi u zadnje vrijeme čine (zadnjih par stoljeća), gdje se tjeraju da misle kako nešto nije istina ili nije "objektivno" ili nije "realno", iako intuitivno i u cijelom svom životu se ponašaju totalno u kontradikciji sa tim svojim nametnutim ubjeđenjima i vjerovanjima.
estetika i etika se itekako naucno proucavaju i imas ih kao skolske i fakultetske predmete.
Naravno, jer materijalno se prožima sa nematerijalnim, no u osnovi svih tih stvari jeste da nikada nećeš moći sa sigurnošću (tj. znanjem) ustvrditi kako je nešto ljepše ili bolje samo na osnovu pukog Racionalizma, čemu su dokaz upravo gore 2 spomenute slike.
RNG_25 wrote:naravno da su bazirane na pretpostavkama.
Gledano u cjelini, da - naravno da moraju biti bazirane i na pretpostavkama. No ne i u osnovi - da postoji Bog i da postoji objektivna moralnost.
Grci su pretpostavljali da Zeus baca (pravi) gromove, Indijanci su imali ples za kisu, a u Islamu recimo dove za ovo i ono. da li je bilo ko od onih koji su plesali za kisu ili onih koji upucuju dove siguran da ce se nesto desiti nakon toga ili samo pretpostavlja?
To mogu biti pretpostavke. No ne isključuju postojanje znanja o Bogu koji to može, u teoriji, učiniti. To što Bog to neće učiniti je prerogativ Boga.
vremenom se samo razvila bolja apologetika da bi pretpostavke izgledale (ili mogle izgledati) tacnije. ili sto bi se reklo - religija je evoluirala.
Ta apologetika je nužnost jer većina ljudi nije voljna, ili nije sposobna (i u tome nema ništa sramno, jer to bi bilo kao tvrditi da ima nešto sramno u tome što je neko rođen manji u odnosu na drugoga), da dođe do ispravnih zaključaka o stvarima samostalno.

Uoči da i ja dijelove te apologetike prezirem, a od svega mi je najmrža apologetika "naučni dokazi Boga", isto kao da je nauka a priori jedini način dolaska do spoznaje i znanja o ovim stvarima. Opet, nauka ima svoje mjesto, smatram, ali ima i svoje limite.
kada vec opet o Knjizi, onda mozemo za Romea i Juliju (ili proberi knjigu po zelji) reci da su morali postojati, jer postojanje znanja o njima ne moze biti ako nema znanja da oni jesu, tj. da postoje. ili je, mozda, moguce da su plod pisceve maste...?
Osim što mogu koristiti vlastitu Inteligenciju da direktno uvidim šta i ko je realan i "moguć", a šta i ko nije.
a ovo dio da "vjerovanje" nije "pretpostavljanje", vec "podrazumijevanje..." je recenica bez smisla jer proizilazi da je "vjerovanje" = "podrazumjevanje", a tog "podrazumjevanja" ne bi bilo da u startu nije bilo "vjerovanja".
A u startu samog vjerovanja je Intelektualno spoznavanje, dio čega je i znanje, ali može biti i puka intuicija.

///

Možda se čini opširno, ali nemam namjeru puno u ove stvari ulaziti, jer tek sam na početku (gdje bih nažalost mogao vječno i ostati) i neda mi se...
Locked