Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

512MB

#301 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

WinnieThePooh wrote: ako u njemackoj nije dovoljno 30 sati sedmicno nego traze vise,kako je onda austrijancima dovoljno 18 sati :? :roll:
Zato jer je definicija radnog sata drugcija. Ja brckanje u bazenu dok djeca na terasi rade zadacu nemogu racunat kao citav radni sat, njemci mozda...
LolaLola

#302 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by LolaLola »

Dzeparac i plata se ni u putu nisu nasli. Kakav prekovremeni rad?
Kad budes nasla pravi posao i kad potpises ugovor o svemu sto se tice tebe i tvog posla onda mozes pravdu traziti.
WinnieThePooh

#303 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by WinnieThePooh »

512MB wrote:
WinnieThePooh wrote: ako u njemackoj nije dovoljno 30 sati sedmicno nego traze vise,kako je onda austrijancima dovoljno 18 sati :? :roll:
Zato jer je definicija radnog sata drugcija. Ja brckanje u bazenu dok djeca na terasi rade zadacu nemogu racunat kao citav radni sat, njemci mozda...
nikako da te pitam odakle si ti i odakle je ta tvoja dadilja?i kakav ste ugovor potpisali?
512MB

#304 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

WinnieThePooh wrote:
512MB wrote:
nikako da te pitam odakle si ti i odakle je ta tvoja dadilja?i kakav ste ugovor potpisali?
Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
JedanOdBraceMorica

#305 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by JedanOdBraceMorica »

Postoji li danas ijedna da bi cuvala djecu za dzaba zato sto voli djecu vise od love? :lol: Posto vidim glavni faktor u svemu je novac, koliko je dzeparac, koliko plata, koliko satnica itd., kao da cuvate ovce na Romaniji a ne mala ljudska bica, majku mu niko da kaze nista lijepo o samoj djeci, kako su crtali, pjevali, klackali se itd., samo pare ovo pare ono
Ozbiljno, za nesto manje od 400 eura se moze naci posao pastira/pastirice, pogotovo u zimskom periodu, ne znam zasto to niko ne pokusa... Trebalo bi biti puno lakse od cuvanja djece, a i vlasnici ovaca su vece ljudine od hladnih Svaba, bice kajmaka, suhog nakoso i rakije koliko hoces
Last December

#306 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Last December »

JedanOdBraceMorica wrote:Postoji li danas ijedna da bi cuvala djecu za dzaba zato sto voli djecu vise od love? :lol: Posto vidim glavni faktor u svemu je novac, koliko je dzeparac, koliko plata, koliko satnica itd., kao da cuvate ovce na Romaniji a ne mala ljudska bica, majku mu niko da kaze nista lijepo o samoj djeci, kako su crtali, pjevali, klackali se itd., samo pare ovo pare ono
Ozbiljno, za nesto manje od 400 eura se moze naci posao pastira/pastirice, pogotovo u zimskom periodu, ne znam zasto to niko ne pokusa... Trebalo bi biti puno lakse od cuvanja djece, a i vlasnici ovaca su vece ljudine od hladnih Svaba, bice kajmaka, suhog nakoso i rakije koliko hoces
Image
JedanOdBraceMorica

#307 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by JedanOdBraceMorica »

http://www.olx.ba/r/16167581/252531

Dakle plata je bara bara sa platama dadilja, i uslovi su vrlo slicni a troskova nema nikakvih, sta vas onda sprecava?
animals

#308 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

512MB wrote: Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
Oprosti,nije mi jasno nista..
zasto dijete nije u vrticu..
prvo jeftinije je..
uci jezik, i sve ostalo..
Last December

#309 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Last December »

JedanOdBraceMorica wrote:http://www.olx.ba/r/16167581/252531

Dakle plata je bara bara sa platama dadilja, i uslovi su vrlo slicni a troskova nema nikakvih, sta vas onda sprecava?
Iskreno se nadam da podjebavaš :mrgreen:

U slučaju da ne podjebavaš, ja bi taj poso radio za 1000 evra + sve ostalo da mi je plaćeno i da mi se plati staž. U bilo kojem drugom slučaju jebe mi se za njegove ovce. A reći ću i zašto ovaj poso ne treba niko da radi - zbog jedne i najvažnije činjenice a to je da sa ove pozicije nema mrdanja, to je doživotna pozicija jer s tom platom se ne može ništa napravit a napredovanja nema na tom poslu. Ako i plati hiljadu evra nešto ću i uštedit pa odoh dalje. To dođe kao seljački mekdonalds, privremena pozicija.

Cura koja je otišla da dadilja, sigurno ima neke planove da napreduje a to može samo ako je okružena civilizacijom a ne u nekim čukama gdje će je silovati vukovi i međedi.

Uostalom, ko nije radio s ovcama bolje da se ne gura druge u taj poso. Pa domaćine jesi li radio s ovcama i koliko dugo?
biscanka2

#310 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by biscanka2 »

JedanOdBraceMorica wrote:Postoji li danas ijedna da bi cuvala djecu za dzaba zato sto voli djecu vise od love? :lol: Posto vidim glavni faktor u svemu je novac, koliko je dzeparac, koliko plata, koliko satnica itd., kao da cuvate ovce na Romaniji a ne mala ljudska bica, majku mu niko da kaze nista lijepo o samoj djeci, kako su crtali, pjevali, klackali se itd., samo pare ovo pare ono
E, nije bas niko. Ja cijelo vrijeme pricam o tretmanu, to jest o radu i smjestaju djece. :P :D
biscanka2

#311 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by biscanka2 »

Last December wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:http://www.olx.ba/r/16167581/252531

Iskreno se nadam da podjebavaš :mrgreen:

U slučaju da ne podjebavaš, ja bi taj poso radio za 1000 evra + sve ostalo da mi je plaćeno i da mi se plati staž. U bilo kojem drugom slučaju jebe mi se za njegove ovce. A reći ću i zašto ovaj poso ne treba niko da radi - zbog jedne i najvažnije činjenice a to je da sa ove pozicije nema mrdanja, to je doživotna pozicija jer s tom platom se ne može ništa napravit a napredovanja nema na tom poslu. Ako i plati hiljadu evra nešto ću i uštedit pa odoh dalje. To dođe kao seljački mekdonalds, privremena pozicija.

Cura koja je otišla da dadilja, sigurno ima neke planove da napreduje a to može samo ako je okružena civilizacijom a ne u nekim čukama gdje će je silovati vukovi i međedi.

Uostalom, ko nije radio s ovcama bolje da se ne gura druge u taj poso. Pa domaćine jesi li radio s ovcama i koliko dugo?
I da dodam. Bukvalno - ako nemam posao i sjedim roditeljima na grbaci, prije nego ih satarem i iscekivajuci da se nesto u nasoj bajnoj zemlji promjeni, kao osoba umno zatupim,radije bih se za dadilju odlucila. :)
Last edited by biscanka2 on 15/02/2017 23:30, edited 1 time in total.
512MB

#312 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

animals wrote:
512MB wrote: Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
Oprosti,nije mi jasno nista..
zasto dijete nije u vrticu..
prvo jeftinije je..
uci jezik, i sve ostalo..
Pa vrtic radi do 14 sati, zena mi stize kuci u 17 a ja sam cesto na putu il kad sam kuci onda stizem uglavnom oko 18 sati...
insomnia78

#313 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by insomnia78 »

Ma kakvi su vam to vrtici do dva. Koji je onda smisao toga?
U fr normala rade do 17-18 i duze
pustopoljina

#314 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pustopoljina »

512MB wrote:Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
pa ovo je dosadasnja geringfügigkeitsgrenze! a 20 sati sedmicno je teilzeitbeschäftigung.
jos je kod geringfügig brutto=netto,
znaci ona prima cak i ispod toga? a radi vise sati? ko placa osiguranje? da li je osigurana ikako?!
iskoristavanje.
bolje joj je sa hrvatskim papirima raditi geringfügig i sama sebi uplacivati osiguranje i penziono.
sta je sa weihnachtsgeld i urlaubsgeld?
ovo je MALO. da radis ista 20 sati, morao bi imati oko 600-650 eur netto.
512MB

#315 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

pustopoljina wrote:
512MB wrote:Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
pa ovo je dosadasnja geringfügigkeitsgrenze! a 20 sati sedmicno je teilzeitbeschäftigung.
znaci ona prima cak i ispod toga? a radi vise sati? ko placa osiguranje? da li je osigurana ikako?!
iskoristavanje.
bolje joj je sa hrvatskim papirima raditi geringfügig i sama sebi uplacivati osiguranje i penziono.
Ima placeno stan, hranu, kurs njemackog, socialno osiguranje, bus kartu, 2x godisnje bonus od 200€...
uglavnomja

#316 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by uglavnomja »

512MB wrote:
pustopoljina wrote:
iskoristavanje.
Ima placeno stan, hranu, kurs njemackog, bus kartu, 2x godisnje bonus od 200€...
4

i jos uvijek mi ne ide u glavu na ovo sve 635 eur hrana :shock: :?

zivim u norveskoj, najskupljuj zemlji u eu, x puta je skuplja hrana nego u njemackoj, norvezani idu u svedsku, svedi u dansku, danci u njemacku ... po jeftiniju klopu :-)

i nema te osobe koja u moze potrositi toliko para, a da jede kuci, kuha mislim.
Last edited by uglavnomja on 15/02/2017 23:41, edited 1 time in total.
512MB

#317 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:Ma kakvi su vam to vrtici do dva. Koji je onda smisao toga?
U fr normala rade do 17-18 i duze
U gradu rade do 17 a van grada do 14 sati
512MB

#318 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

uglavnomja wrote:jos uvijek mi ne ide u glavu na ovo sve 635 eur hrana :shock: :?
Pa to je moj proracun, banke racunaju sa oko 450-500€ po osobi
pustopoljina

#319 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pustopoljina »

WinnieThePooh wrote:Image

nadam se da ce se slika uploadovati

da ne pricamo ssad vako sad nako,ovo svi mogu naci na intenetu i da nebude ja nista korisno nisam rekla

prevod: u njemackoj au pair dobije djeparac od 260 eura mjesecno,pare trebaju dobiti i u slucaju odmora ili ako su bolesne
oko kucanskih poslova treba se dogovoriti sa porodicom i netreba raditi vise od 6 sati na dan i 30 sati u sedmici

prevod: djeparac u austriji se zvanicno smatra platom,dobije se na kraju svakog mjeseca za 18 sati rada sedmicno i iznosi 425,70 eura
au pair treba da primi 15 djeparaca odnosno 3 dodatne plate ako ostaje 12 mjeseci
au pair treba da podrzi porodicu u laganim kucanskim poslovima i cuvanju djece za 18 sati rada sedmicno

i za ovo znaci sve drugacije od drzave do drzave

ako u njemackoj nije dovoljno 30 sati sedmicno nego traze vise,kako je onda austrijancima dovoljno 18 sati :? :roll:
ovo je jasnije...
18 sati i 425 eura je geringfügige beschäftigung,to jeste placa, sam sebi placas osiguranje...ne smeta da primas studentski doplatak, cak i naknadu za nezaposlene mozes primati, a biti ovako zaposlen...ne tece ti radni staz.
20 sati je vec druga vrsta zaposlenja i poslodavac placa osiguranje.
pustopoljina

#320 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pustopoljina »

512MB wrote:
pustopoljina wrote:
iskoristavanje.
Ima placeno stan, hranu, kurs njemackog, socialno osiguranje, bus kartu, 2x godisnje bonus od 200€...
stan- soba je oko 300,
hrana za nju samu je do 200-250, ako nema nikavu posebnu ishranu,
Kakav kurs njemackog? ima ih od besplatnih do 900 eur/semestar
bus karta, godisnja je 240-360 zavisi od grada...
ok, to je vec sasvim druga prica, ako su joj tih 425 fakat samo njen dzeparac.
prije 10-15 godina je cuvanje djece bilo 7/sat, neprijavljeno, nacrno, sto bi jos tada bilo 140X4=560 mjesecno, a jos da ti neko ekstra dodje na taj jedan sat...morao bi dati 10 eur. kako je sad, ne znam, ali cifra ima smisla, ako ona fakat nema izdataka na hranu, stan i kurs.
512MB

#321 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by 512MB »

Pa to kazem, i curi sto je otvorila temu je tl iskoristavanje radnika
pustopoljina

#322 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pustopoljina »

512MB wrote:Pa to kazem, i curi sto je otvorila temu je tl iskoristavanje radnika
pa jest, ako si 24 sata dostupan!
jedno je raditi 18 sati sedmicno ili 30, a drugo biti 24 sata dostupan. to je sasvim druga tarifa.
plus- u njemackoj 30 sati i 260 eur??? jbt. platio bi ti njima 260 da se ne bakces 30 sati sedmicno sa tom djecom, hebo to iskustvo. jos pogotovo kad te iskoristavaju 24/7.
Last December

#323 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Last December »

uglavnomja wrote:
512MB wrote:
pustopoljina wrote: Ima placeno stan, hranu, kurs njemackog, bus kartu, 2x godisnje bonus od 200€...
4

i jos uvijek mi ne ide u glavu na ovo sve 635 eur hrana :shock: :?

zivim u norveskoj, najskupljuj zemlji u eu, x puta je skuplja hrana nego u njemackoj, norvezani idu u svedsku, svedi u dansku, danci u njemacku ... po jeftiniju klopu :-)

i nema te osobe koja u moze potrositi toliko para, a da jede kuci, kuha mislim.

Možda su tu uračunati steroidi, hormon rasta, IGF-1, peptidi, vej protein i kreatin i aminokiseline :lol:
insomnia78

#324 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by insomnia78 »

A sta bi ona to drugo konkretno mogla raditi bez obrazovanja i znanja jezika?
I da nekim cudom nadje pos'o koliko bi joj odlazilo na troskove
pustopoljina

#325 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:A sta bi ona to drugo konkretno mogla raditi bez obrazovanja i znanja jezika?
I da nekim cudom nadje pos'o koliko bi joj odlazilo na troskove
u austriji je ovo ok rjesenje.
u njemackoj, pa hbt. vise bi zaradila sa krpom u rukama! moze raditi promotivne poslove, dijeliti letke, ne mora usta otvoriti za vise od bitte i danke.
ima puno vise poslova koje moze raditi bez znanja jezika, nego cuvati djecu koja pricaju taj jezik, koji ona ne zna...ili mozda ipak nesto i zna?
500 eur bi joj odlazilo u prosjeku na osnovne troskove- soba/hrana.
Post Reply