BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#301 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by _BataZiv_0809 »

Kao i Luksemburg, Svedska, Norveska, Svicarska.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#302 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by _BataZiv_0809 »

Running wrote:Bio sam npr u USA, tesko se navici. Meni odgovara zivot ovde i sa manje para. Nema ko kod nas izadjes vani sam ako treba, prosetas, sretnes nekoga, popijes kafu. Imaju para, ali nemaju duse i stila da uzivaju, loze se samo na $, glavni san zaraditi milion. I to ti je sva politika zivota. Kod nas narod nacitaniji, informisanija, zanimljiviji.

Nema izlazaka ovakvih ko kod nas, rodbina u istog gradu (majka, otac, djeca) se ne vide godinama, prvog komsiju ne znas. Kuca-posao, u prodavnicu ides autom, udaljena par kilometara. Tamo te tek niko nece primjetiti, mozes lezati na ulici.

Mozda je EU bolja za zivot, ali meni je ovde (mislim na Balkan) extra sa nekom solidnom platicom za zivot, ne bih nigdje. :thumbup:

Drugacije je kad se rodis tamo, ili kad odes kao djete pa odrastas u tom okruzenju, ali kad odes kao formiran covjek... :run:

Nije sreca ni para puna vreca, bez familije/prijatelja, svog naroda, jezika, vjere, kulture i tradicije, niko ne kaze da budes bjednik, ali nadjes neki balans i uzivas, zivot je kratak. Nije covjek robot, daj para i extra mu je u svakoj okolnosti. :thumbup:

Kad im je tako dobro sto toliko samoubistava, depresivnih ljudi, problema, i to najvise od onih koji imaju pare, a u Brazilu nekom zive sretnije, opustenije, sve im ravno do Romanije i sta im fali. :)

Prestanite kukati, gradite svoju zemlju, jer nema nigdje bolje za nas nego ovde. A nesto ne vidim da bilo ko od seratora ulaze i da se trudi nesto, pa da ima razloga da se buni.
Au sad kad te napadnu, ako vec nisu :run:
bersK

#303 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by bersK »

_BataZiv_0809 wrote:
Running wrote:Bio sam npr u USA, tesko se navici. Meni odgovara zivot ovde i sa manje para. Nema ko kod nas izadjes vani sam ako treba, prosetas, sretnes nekoga, popijes kafu. Imaju para, ali nemaju duse i stila da uzivaju, loze se samo na $, glavni san zaraditi milion. I to ti je sva politika zivota. Kod nas narod nacitaniji, informisanija, zanimljiviji.

Nema izlazaka ovakvih ko kod nas, rodbina u istog gradu (majka, otac, djeca) se ne vide godinama, prvog komsiju ne znas. Kuca-posao, u prodavnicu ides autom, udaljena par kilometara. Tamo te tek niko nece primjetiti, mozes lezati na ulici.

Mozda je EU bolja za zivot, ali meni je ovde (mislim na Balkan) extra sa nekom solidnom platicom za zivot, ne bih nigdje. :thumbup:

Drugacije je kad se rodis tamo, ili kad odes kao djete pa odrastas u tom okruzenju, ali kad odes kao formiran covjek... :run:

Nije sreca ni para puna vreca, bez familije/prijatelja, svog naroda, jezika, vjere, kulture i tradicije, niko ne kaze da budes bjednik, ali nadjes neki balans i uzivas, zivot je kratak. Nije covjek robot, daj para i extra mu je u svakoj okolnosti. :thumbup:

Kad im je tako dobro sto toliko samoubistava, depresivnih ljudi, problema, i to najvise od onih koji imaju pare, a u Brazilu nekom zive sretnije, opustenije, sve im ravno do Romanije i sta im fali. :)

Prestanite kukati, gradite svoju zemlju, jer nema nigdje bolje za nas nego ovde. A nesto ne vidim da bilo ko od seratora ulaze i da se trudi nesto, pa da ima razloga da se buni.
Au sad kad te napadnu, ako vec nisu :run:
Sve se slažem što je napisano iznad, ali uvijek postoji "ali". Jedini spas našeg naroda je istjerivanje stoke i seljaka u obliku stranke SDA na smetljište historije. Umjesto da uživamo u onom što imamo, kao država, elita SDA je prigrabila sebi i pati ovaj narod 20 godina. Prisvojili su sve što imamo, smatraju se direktorima naših života.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#304 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by _BataZiv_0809 »

Ma dobro slazem se ali nije to tema. Na forumu je maltene postalo nenormalno da neko napise da mu se ne ide vani i da mu je dobro ovdje. Znam da dijaspora brojcano dominira i da su takve izjave njima posebno provokativne, ali de ba nek se ohane malo :-)
Bodkin

#305 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:Ma dobro slazem se ali nije to tema. Na forumu je maltene postalo nenormalno da neko napise da mu se ne ide vani i da mu je dobro ovdje. Znam da dijaspora brojcano dominira i da su takve izjave njima posebno provokativne, ali de ba nek se ohane malo :-)
Nije zapad za svakoga
Bodkin

#306 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

animals wrote:Evropa je jos uvijek najhumanije mjesto za zivjeti..
Kanada i australija su humanije od nekih evropskih zvijezda
animals

#307 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:Ma dobro slazem se ali nije to tema. Na forumu je maltene postalo nenormalno da neko napise da mu se ne ide vani i da mu je dobro ovdje. Znam da dijaspora brojcano dominira i da su takve izjave njima posebno provokativne, ali de ba nek se ohane malo :-)
Meni ne smeta niko.
ni iseljenici ni domaci.
svak kako voli..
animals

#308 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Bodkin wrote:
Kanada i australija su humanije od nekih evropskih zvijezda
Za te dvije znam..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#309 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Nije zapad za svakoga
Djesi ti?
jeza u ledja

#310 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Ja imam osjecaj da se na ovakve teme mnogi ljudi javljaju da bi sami sebe potapsali po ledjima i opravdali svoj zivotni izbor, te citali postove ljudi slicnih iskustava, nevezano s koje su strane grane. Mislim to je valjda i normalno.
Al najgore kad neko dodje i sam volontira da nekom drugom soli pamet o njegovom zivotu u njegovom okruzenju, cesce indirektno nego direktno, opet valjda da bi sebi opravdao zivotna opredjeljenja. Ja pokusavam shvatit i jedne i druge i trece, nije svako u istoj situaciji niti ima iste prioritete, ali ako ti je jedini cilj srati se nekome u okruzenje onda je jasno koliko je sati.
hrle1976

#311 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by hrle1976 »

broj dva wrote:
hrle1976 wrote:Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
---
Ne znam situaciju za BiH dijasporu globalno ali sto se norveske tice nasi su se super snasli, veci postotak nasih ima visoko obrazovanje nego urodjenika i sasvim pristojno zaradjujemo i sudjelujemo u drustvu tako da tvoja geta i 1/15 slobodno macku o rep..
Ako te interesuju cinjenice potrazi stranice centralnog statistickog biroa.
Ima mal nereko sta visi postotak. Ista prica svugdje, kako nasi profesorima vec na prvoj godini predaju, kod nasih nasi sve go Einstein i Tesla. Da nemam prinatelje u Danskoj I Svedskoj mogao bi mi svak mnogo sta prodati, a po cemu to kad su nasi u pitanju u Norveskoj odskacu? Kad budu nasi u igri za ministra, direktora najjace firme u Norveskoj, kad budu kupilo po Osla, kad neko od nasih bude imao firmu sa 30 krstarecih luksuznih brodova, otvori avio kompaniju sa 20 747 aviona ili sta je vec u trendu a ove za pisacim stolom u nekoj firmi i platom, jebo to. Ukljucujuci i mene i ako imam hiper super platu i sve, ali niko i njsta sam, kad nasi budu ala Goldmanskas i tako te asovine. Kontas kad budu da se svjet oko njih okrece onda cemo snasli.
Connaisseur Karlin

#312 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Connaisseur Karlin »

bitte, elaboriraj , sto podrazumjevas pod "najhumanije mjesto" :)
animals

#313 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Connaisseur Karlin wrote:
Akoznas sta je socijalna drzava, ne trebam ti objasnjavati..
Connaisseur Karlin

#314 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

animals wrote:
Akoznas sta je socijalna drzava, ne trebam ti objasnjavati..
pa daj mi listu evropskih socijalnih drzava :) iskreno receno,ne znam sto zelis reci,moze obrazlozenje :-D

nemoj molim te pisati o besplatnom skolovanju i zdrastvenom osiguranju :D
animals

#315 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Ma nista, nemam ti volje objasnjavati, posto ti sve znas..
Connaisseur Karlin

#316 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

animals wrote:
jes' se to prepao da znam vise od tebe :D
animals

#317 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

animals wrote:
Ne..ako znas, sta me pitas sta je to socijalna drzava..
jel u Americi imas primanja ako ne radis, jel, ima minimalno primanje,
koje primaju nezaposleni..jel, imas pravo da manje placas stan i svasta nesto ako niko u familiji ne radi..
i svi zive ko da i rade, na racun drzave..
socijalna drzava ti garantuje da radio ili ne radio imas primanja dovoljno da zivis..
Connaisseur Karlin

#318 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

animals wrote:
animals wrote:
koje primaju nezaposleni..jel, imas pravo da manje placas stan i svasta nesto ako niko u familiji ne radi..
socijalna drzava ti garantuje da radio ili ne radio imas primanja dovoljno da zivis..
ima , osobe se prijave na unemployment i dobiju oko 500 dolara za dvije sedmice, ali ne znam,koliko dugo traje period :) mnogi izgube posao,i imaju pravo da se prijave za unemployment :)

pises o placanju stana sa mogucnosti nizeg placanja ako niko ne radi u porodici, no milsim da isto pravilo ne vrijedi za sve stanove s obzrom na njihovo vlasnistvo , ili da izivs u najbojoj cetrvti u Becu , a da placas manje :)

zivjeti i raditi na racun drzave nije adekvatan zivot, to je zivotarenje :)
animals

#319 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Ako zivis u bogatoj cetvrti, onda ti i ne treba socijalna zastita, logika..
Connaisseur Karlin

#320 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

animals wrote:Ako zivis u bogatoj cetvrti, onda ti i ne treba socijalna zastita, logika..
a ako izgubis posao,a zivis u bogatoj cetvrti :D
animals

#321 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

animals wrote:Ako zivis u bogatoj cetvrti, onda ti i ne treba socijalna zastita, logika..
Ti ne rade obicne poslove..
ako mogu imati vilu od pa rmiliona,ne treba im socijala..
beobasket

#322 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

animals wrote:
Ti ne rade obicne poslove..
ako mogu imati vilu od pa rmiliona,ne treba im socijala..
Tako je. Ko ima masla i muda maze. Kod nas svi otmeni su povezani uzduz i poprijeko. Takvima kao njima socijalna zastita je macij kasalj. Oni su sebe osigurali do kraja zivota sa racunima u koje kakvim bankovnim oazama. Takvi kao oni su ne zvanicno u penziji ili sami sebe mogu poslati u penziju kad god to pozele.
stakasa

#323 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

animals wrote:

Ja imam osjecaj da je taj koncept na putu da iscezne. Mozda ne iscezne skroz ali socijala kopni. Realno, nije ni posteno da imas isto radio ne radio
animals

#324 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

stakasa wrote:
animals wrote:

Ja imam osjecaj da je taj koncept na putu da iscezne. Mozda ne iscezne skroz ali socijala kopni. Realno, nije ni posteno da imas isto radio ne radio
Ne vjerujem, zadnji problem su azilanti i izbjeglice,
koji imaju primanja,a kad ce raditi, Boga pitaj..
ima slucajeva porodica koje primaju mjesecno do 3000 eura,a nista ne rade,
zato izbjeglicei hrleu te socijalne zemlje..
odakle pare za sve to,ne znam..
broj dva

#325 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

hrle1976 wrote:
broj dva wrote:
hrle1976 wrote:Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
---
Ne znam situaciju za BiH dijasporu globalno ali sto se norveske tice nasi su se super snasli, veci postotak nasih ima visoko obrazovanje nego urodjenika i sasvim pristojno zaradjujemo i sudjelujemo u drustvu tako da tvoja geta i 1/15 slobodno macku o rep..
Ako te interesuju cinjenice potrazi stranice centralnog statistickog biroa.
Ima mal nereko sta visi postotak. Ista prica svugdje, kako nasi profesorima vec na prvoj godini predaju, kod nasih nasi sve go Einstein i Tesla. Da nemam prinatelje u Danskoj I Svedskoj mogao bi mi svak mnogo sta prodati, a po cemu to kad su nasi u pitanju u Norveskoj odskacu? Kad budu nasi u igri za ministra, direktora najjace firme u Norveskoj, kad budu kupilo po Osla, kad neko od nasih bude imao firmu sa 30 krstarecih luksuznih brodova, otvori avio kompaniju sa 20 747 aviona ili sta je vec u trendu a ove za pisacim stolom u nekoj firmi i platom, jebo to. Ukljucujuci i mene i ako imam hiper super platu i sve, ali niko i njsta sam, kad nasi budu ala Goldmanskas i tako te asovine. Kontas kad budu da se svjet oko njih okrece onda cemo snasli.
----
Jarane mi imamo razlicite poglede na zivot i sta cini "snaci se" u zivotu. Te tvoje fantazije sa direktorima najjaci firmi, vlasnicima kompanija i ostalim znace da se cirka 0,00001% posto covjecanstva snaslo a ja razmisljam drugacije.
Recimo meni je jedan savjetnik u dobroj firmi sa 120 00 KM godisnom platom sasvim ok, jedan arhitekta, jedan zubar, jedan...sa redovnom platom koja mu pokrije troskove zivota, omoguci vlastiti stan/kucu, nesto za ustedit, otici na odmor jednom-dvaput, da se ne mora plastit racuna sledeceg mjeseca.
A ti svoga posla i uvjek trazi vise,uvjek trazi jahte i avione i ili ces uspjet ili ces crknut od ljubomore.
Post Reply