Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Bodkin

#301 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
exliberal-ex wrote:
Srbija je rekla da je dobila djaba 29 ( ja mislim modele M) sto znaci da su to avion koji su zadnji proizvedeni krajem 80 ili pocetkom 90
Po tebi to su stari avioni , ...
Kao na primjer da ti neko donira 15 godina staru izvozanu službenu oktaviju, i još kaže skinućemo audio sistem, alarm, navigaciju i alu felge sa nje. Za uhar je sirotinji sve. Da ne bi neko pomislio da ismijavam, pohvalno je što se trude, pa mi smo tu neuporedivo jadniji.
Nije bas isto avioni i auta
Connaisseur Karlin

#302 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Connaisseur Karlin »

exliberal-ex wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
-konzerviranje i vrijeme parkiranog aviona kosta,sve je pod budzetom; da li imas uopste osnovno znanje koliko kosta i koliko traje remont aviona,plus odrzavanje aviona :) hint: reont avina traje duuuggooo,naravno,ovisno od broja aviona
-drugo,nije bas tako nommrlano imati aviona stare iznad 15 godina,jer vecina su nekad 60tih ili 60tih bili stari maksimalno 7 godina,al' et' nek leti i sa 23 ili 35 godina starosti,no big deal,al malo morgen :D
-amerikacni rade na modelima iz 80tih da sa ciljlem da im se produzi radni vijek za naredih 25 godina,tocnije,modernizacija,koja jeste najvazniji dio,ali to rade,jer im se ne isplati odredjene modele vojnih aviona ponovo praviti u fabrici
-zivotvni vijek masine se mjeri sa brojem krostienih sati
-kako se odreduje operativn amisija aviona: vrsta misije,strost aviona i dizajn; znaci,vzna je spermnost i opremljenost aviona za razlicite misije,a reont je proces koji je ekvivlanet skidaju svakog dijela aviona,lego situacija
- u SAD prosjecna dob je oko 25 ili 27 godina starosti aviona,i amerkianci ih bacaju u opta ili prodaju za sitan novac,jer je odrzavanje posatlo preskupo;Kako ce jedna Srbija ili Hrvatska imati strucni kadara za odrzavanje,i dijelove za odrzavanje aviona od 16 do 35 godina starosti?
- Sto ce raditi i ko ce placati vrijeme avionima izmejdu dva remonta u Srbiji i Hrvatkosj? Kako ce se realizirati iznenadni troskovi odrzavanja i kvarova aviona?
- postoje pravila parkiranih aviona u hnagarima,da te zaboli glava :D
- zamili,koliko treba vremena da provjeris avion koji je pakriran jako dugo,prije upotrebe :D
Ja se pogubih u tvom pisanju
Da se vratimo na ovu objavu
Srbija je rekla da je dobila djaba 29 ( ja mislim modele M) sto znaci da su to avion koji su zadnji proizvedeni krajem 80 ili pocetkom 90
Po tebi to su stari avioni , samo da ti kazem da Kanada koja je u poredjenu sa svim drzavama bivse YU mnogo bogatija jos uvijek leti na CF 18 koji su proizvedeni od 82-89 znaci jos uvijek rabe to godiste, tek su sad objavili da ce uzet par super hornets da premoste dok nedonesu odluku sta da kupe.
Ako pogledas americku avijaciju....B52 okosnica americke bombarderske eskadrile je usla u operativnu ulogu 1955 !!!!, konstante modifikacije odravaju ove avione jos uvijek u upotrebi , trenutno rade upgrade koja ce omogucit da lete do 2040....sto znaci da ce biti 90 godina stari kad ih povuku iz upotrebe...90 godina !!!.....znaci mnoge stvari koje si navela padaju u vodu.
Sto se tice konzerviranja, nabolja opcija je da je avion na suhom, zato amerikanci konzerviraju svoje avione u Arizoni, ja neznam gdje su i kako konzervirani ovi avioni ili su bili u operativnoj upotrebi ( sudeci prema nekim izjavama srbi kazu da su zatrazili da avioni nelete vise znavi da su operativni)
Postavlja se pitanje modernizacije i sta ta modernizacija i remont podrazumjerva, ja to neznam jer nisam ni strucnjak niti sam upoznat sa djelovima ugovora, to cu ostavit drugima da razjasne.
Ako , ponavljam ako se sve bude radilo kako bog zapovjeda sto bi po cijeni modificiranja trebalo da bude onda ovi avioni mogu da budu operativni minimalno 10-15 godina. Treba uzet i povrsinu koju ce ovi avioni pokrivat, nije isto kad pokrivas neku vukojebinu u rusij pa letis po 2000-3000 km u poredjenju sa srbijom koju moze obletit par puta da nepotrosi gorivo.
Po pitanju strucnog kadra, srbija u ovom trenutku ima najbolji kadar sto je preostao iz bivse drzave, dosta znanja je tu koliko je drzava zainteresovana da to stanje popravi i odrzava....to je vec politika.
- nisu iskljucivo doticni avioni meni stari,vec su stari i po strucnim krtierijumima :) ali postoje prioriteti svake drzave,KAnada i SAD imaju rugaciju vojnu filozofiju,isto kao sto smo ranije spominjali Novi Zeland. Srbija i Hrvatska poskuavaju malkice "na silu" ubrzati proces kupovanja i modernizacije ,a to je problem koji uzrokuju politicari ,a ne piloti :D
-greska, ne mozes nikad komparirati vojen avione-lovce sa americkim bombardererima iz 40tih i 50tih godina,a koj i danas odrzavaju za narednu deceniju mozda dvije
-Eh sad, treba vidjeti zasto je broj letvova u avonu i broj sati vezan za rad masine vazni,ako i broj letova pilota , hint" odrzavanje budzet :)
- Znam da je srpski pilotksi kadar mnogobrojniji od hrvatskog,ali to momentlano nista ne znaci :)
Connaisseur Karlin

#303 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Bodkin wrote:
daddy-kool wrote:
exliberal-ex wrote:
Kao na primjer da ti neko donira 15 godina staru izvozanu službenu oktaviju, i još kaže skinućemo audio sistem, alarm, navigaciju i alu felge sa nje. Za uhar je sirotinji sve. Da ne bi neko pomislio da ismijavam, pohvalno je što se trude, pa mi smo tu neuporedivo jadniji.
dzaba im pisem :D
Connaisseur Karlin

#304 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

daddy-kool wrote:
exliberal-ex wrote:
eh,da dodam,narod,kao narod ima neki kompleks nize vrijednosti ako nema vojnu avijaciju u vlastitoj drzavi,a susjedi imaju,a to je dobra razlog da vam politiciari serviraju price,kako bi se narod osjecao bolje,kako drzava ne moze danas opstati bez vojne avijacije :-) :lol:
daddy-kool

#305 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:

Znam, malo karikiram.
ljevoruki

#306 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by ljevoruki »

Da odgovorim na pitanje iz naslova teme:
Da i nije nikad ni prestala.
I strah me toga, ponavljam po stoti put - fasizam koji nije vojno porazen je ziv i nastavlja raditi i pripremati se za ostvarenje svog cilja.
General War

#307 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

exliberal-ex wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Donirani tenkovi T-72S su izvozna verzija, slabiji od onih koje Rusi koriste T-72B3, bolji od M-84 koje Srbija ili Hrvatska posjeduju, nesto losije od modernizovanih verzija koje su u Srbiji i Hrvatskoj nastalim modernizacijom postojecih nakon raspada bivse drzave, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nikad uradjene na vecim brojevima tenkova.

Predpostavljam da je neko bio narucio od Rusa te T-72S ali ih nisu prodali.

Isto ko i 29, ako se nevaram Egipat je vratio jednu eskadrilu jer su bili zakurac da prostis....mozda te iste avione sad "doniraju" srbiji ?
Nije egipat vec alzir, MIG 29 SMT...dotrajao zmaj aviona...nije taj doniran srbiji.
General War

#308 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

exliberal-ex wrote: Srbija je rekla da je dobila djaba 29 ( ja mislim modele M)
Postavlja se pitanje modernizacije i sta ta modernizacija i remont podrazumjerva, ja to neznam jer nisam ni strucnjak niti sam upoznat sa djelovima ugovora, to cu ostavit drugima da razjasne.
Ako , ponavljam ako se sve bude radilo kako bog zapovjeda sto bi po cijeni modificiranja trebalo da bude onda ovi avioni mogu da budu operativni minimalno 10-15 godina. Treba uzet i povrsinu koju ce ovi avioni pokrivat, nije isto kad pokrivas neku vukojebinu u rusij pa letis po 2000-3000 km u poredjenju sa srbijom koju moze obletit par puta da nepotrosi gorivo.
Po pitanju strucnog kadra, srbija u ovom trenutku ima najbolji kadar sto je preostao iz bivse drzave, dosta znanja je tu koliko je drzava zainteresovana da to stanje popravi i odrzava....to je vec politika.
Nije model M (nema modela M) ovi donirani su 9-12 (isti kao iz bivse JNA) i 9-13...ili model C....dobrano u osamndesetim. Nemaju radar za otkrivanje ciljeva na zemlji. Najbolji kadar je odavno penzionisan u srbiji sa jako malim brojem naleta... Mig 29 trosi gorivo ko lud.
junior3

#309 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by junior3 »

General War wrote: Nije model M (nema modela M) ovi donirani su 9-12 (isti kao iz bivse JNA) i 9-13...ili model C....dobrano u osamndesetim. Nemaju radar za otkrivanje ciljeva na zemlji. Najbolji kadar je odavno penzionisan u srbiji sa jako malim brojem naleta... Mig 29 trosi gorivo ko lud.
E ođe si se zajeb'o prijatelju, ima tu još itekako dobrog kadra.
Što se samog aviona tiče tu se neću petljat', jer nemam pojma oko toga.
General War

#310 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

junior3 wrote:
General War wrote: Nije model M (nema modela M) ovi donirani su 9-12 (isti kao iz bivse JNA) i 9-13...ili model C....dobrano u osamndesetim. Nemaju radar za otkrivanje ciljeva na zemlji. Najbolji kadar je odavno penzionisan u srbiji sa jako malim brojem naleta... Mig 29 trosi gorivo ko lud.
Koliko itekako dobar kadar ima naleta na Srbijanskom Mig 29? Ne na simulatoru...ako si vec upucen.(mozda sam i ja) :D
Avion je OK, bezveze buka jer sluzi za dizanje morala, sto je itekako dobro za srbiju koja gaji nekakvu vojnu tradiciju, a i eto moze letit. malo se zajebavamo, ali vojni kapaciteti i hrvatske i srbije su smijesni da predstavljaju neku prijetnju BiH. Politicka je realna, ali zahvaljujuci petoj koloni iz sva tri naroda.
Connaisseur Karlin

#311 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

General War wrote: Koliko itekako dobar kadar ima naleta na Srbijanskom Mig 29? Ne na simulatoru...ako si vec upucen.(mozda sam i ja) :D
Avion je OK, bezveze buka jer sluzi za dizanje morala, sto je itekako dobro za srbiju koja gaji nekakvu vojnu tradiciju, a i eto moze letit. malo se zajebavamo, ali vojni kapaciteti i hrvatske i srbije su smijesni da predstavljaju neku prijetnju BiH. Politicka je realna, ali zahvaljujuci petoj koloni iz sva tri naroda.
:thumbup:
junior3

#312 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by junior3 »

General War wrote:
junior3 wrote:
Koliko itekako dobar kadar ima naleta na Srbijanskom Mig 29? Ne na simulatoru...ako si vec upucen.(mozda sam i ja) :D
A dobro. :mrgreen:
Nismo se mi razumjeli najbolje, ja sam mislio na to da i dalje ima iskusnih pilota, nisu svi penzionisani, a da ih sati jebu, jebu ih.
exliberal-ex

#313 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by exliberal-ex »

General War wrote:
Nije model M (nema modela M) ovi donirani su 9-12 (isti kao iz bivse JNA) i 9-13...ili model C....dobrano u osamndesetim. Nemaju radar za otkrivanje ciljeva na zemlji. Najbolji kadar je odavno penzionisan u srbiji sa jako malim brojem naleta... Mig 29 trosi gorivo ko lud.

Ima verzija M samo neznam dali su oni dobili te
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29M

iz istog clanka

The Serbian Air Force has expressed its intention to buy 12 MIG-29M/M2s to replace aging MiG-21s.[15][16][17][18] Media reports indicate that Serbia intends to purchase 6 MiG-29M/M2 aircraft.[19][20][21]

Ako ima iko informaciju ja nemogu nigdje da nadjem koje modele dobijaju, dali su B ili neka druga verzija, samo kazu da su 29
Malo me buni to sto kazu da su trenutno u aktivnoj sluzbi, neznam da rusija leti na B verzijama
Connaisseur Karlin

#314 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

exliberal-ex wrote:

iz istog clanka

The Serbian Air Force has expressed its intention to buy 12 MIG-29M/M2s to replace aging MiG-21s.[15][16][17][18] Media reports indicate that Serbia intends to purchase 6 MiG-29M/M2 aircraft.[19][20][21]

Ako ima iko informaciju ja nemogu nigdje da nadjem koje modele dobijaju, dali su B ili neka druga verzija, samo kazu da su 29
Malo me buni to sto kazu da su trenutno u aktivnoj sluzbi, neznam da rusija leti na B verzijama
Srbija odbila jer nema para i trazi partnere da jojo pomognu modernizirati vojsku,dosovno prosjaci :D :lol: Odustali su od MiG29 sa slovom M,jer nemaju para,razumjivo,pa su malo "sredili" svoje galebove :D
General War

#315 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

junior3 wrote: A dobro. :mrgreen:
Nismo se mi razumjeli najbolje, ja sam mislio na to da i dalje ima iskusnih pilota, nisu svi penzionisani, a da ih sati jebu, jebu ih.
Iskusvo je u letenju a ne u administraciji
...SVI stari JNA piloti MIG 29 su penzionisani tj nisu aktivni letaci, mahom 2007 godine, vrsena je preobuka pilota Mig 21 na Mig 29 izmedju 2010 i 13.
General War

#316 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

exliberal-ex wrote:
General War wrote:

iz istog clanka

Taj avion nije zvanicno u ruskom vazduhoplovstvu vec je fabrika MIG radio upgrade tj jednosjedna verzija MIG 29M2.

Kazem ti, rusi to drugacije oznacavaju Mig 29 ili fabricka oznaka 9-12 je "po naski" Mig 29B (isto Yu verzija), a neki sto ce ih rusija donirati su maaalko moderniji 9-13 (karakteristicna grba radi veceg spremnika za gorivo).

To sto si quotao je jako moderan avion, bio sam na batajnici kad su ga predstavili...ni nalik ovima sto ce ih dobiti. jer se ne radi o kreditu koje je rusija ponudila od milijardu dolara za nabavku naoruzanja VSrbije...ali od kredita nista, kao i jos nekima :lol:
General War

#317 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

exliberal-ex wrote:

iz istog clanka

Srbija odbila jer nema para i trazi partnere da jojo pomognu modernizirati vojsku,dosovno prosjaci :D :lol: Odustali su od MiG29 sa slovom M,jer nemaju para,razumjivo,pa su malo "sredili" svoje galebove :D
Dvosjed M2 je bio u razmatranju,(ili ti MIG 35) Mig 29M je Mig 33 (niti jedan niti drugi nisu u naoruzanju rusije vec MIG radi za strano trziste)
junior3

#318 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by junior3 »

General War wrote:
...SVI stari JNA piloti MIG 29 su penzionisani tj nisu aktivni letaci, mahom 2007 godine, vrsena je preobuka pilota Mig 21 na Mig 29 izmedju 2010 i 13.
Znam sigurno jednog koji je letio na mig 29 od msm 99god i dalje nije u penziji. Jedino ako ti misliš na još starije pilote. To je ondaK druga stvar. :mrgreen:
Pokušaću vidjeti kako sad stoji sa satima.
General War

#319 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

General War wrote:
exliberal-ex wrote:

iz istog clanka

Dvosjed M2 je bio u razmatranju,(ili ti MIG 35) Mig 29M je Mig 33 (niti jedan niti drugi nisu u naoruzanju rusije vec MIG radi za strano trziste)
Kako ga je eurofighter "izvrtio " sa italijanskim pilotom to je nesto vrijedno puta :D Ono sto je M2 pokazaop na batajnici nista narocito, bez stvarno da nesto kontriram rusima...
exliberal-ex

#320 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by exliberal-ex »

- nisu iskljucivo doticni avioni meni stari,vec su stari i po strucnim krtierijumima :) ali postoje prioriteti svake drzave,KAnada i SAD imaju rugaciju vojnu filozofiju,isto kao sto smo ranije spominjali Novi Zeland. Srbija i Hrvatska poskuavaju malkice "na silu" ubrzati proces kupovanja i modernizacije ,a to je problem koji uzrokuju politicari ,a ne piloti :D
-greska, ne mozes nikad komparirati vojen avione-lovce sa americkim bombardererima iz 40tih i 50tih godina,a koj i danas odrzavaju za narednu deceniju mozda dvije
-Eh sad, treba vidjeti zasto je broj letvova u avonu i broj sati vezan za rad masine vazni,ako i broj letova pilota , hint" odrzavanje budzet :)
- Znam da je srpski pilotksi kadar mnogobrojniji od hrvatskog,ali to momentlano nista ne znaci :)

Nisam bas siguran ds su stari po strucnim kriterijima , znam samo da ako uzmes te avione i ubacis noviju elektroniku i bolje motore ti avioni nisu vise tako "stari", po letackim karakteristikama nezaostaju ni sekunde u poredjenju sa mnogim novijim modelima.
Zato sam i naveo kanadjane kao primjer gdje se izvalci maksimalno iz postojecih resursa, ako pogledas helikoptere na kojim lete...sea king proizvedeni 63 !...al jos uvijek lete jer nemaju bolje....( opsta sramota )
Citao sam nedavno kako su amercki piloti letjeli na prvim modelima 29 koji su ostali u istocnoj njemackoj i prema njihovim licnim zapazanjima 29 su bile veoma dobre pogotovo u dog fight gdje su se pokazali mnogo bolji od americkih modela i gdje su mogli izvodit nesto sto americki avioni nisu bili u stanju. ameriski avioni su bili bolji sto se tice opreme, potrosnje i kvalitete.
glavni problem kod ruskih aviona je kvaliteta izrade, koliko se sjecam ruski avion ima dolet od nekih 2500 sati prije nego sto je potreban kompletan remont ( ili otpis) aviona dok za americke ta granica je 5-6000 sati
sa druge strane ruski avioni su mnogo jeftiniji pa zbog toga nekad donesu prednost kod kupovine.

Nisam poredio direktno lovace naspram bombardera nego sam samo naveo primjer kako se mogu avioni osavremeniti i produzit im vijek trajanja
ako potrazis negdje sam procitao kako je bugarska ( ako ne nevaram) uzela svoje stare 21 dala ih izraelskoj firmi na modifikaciju i onda ih odmah prodala nekoj africkoj drzavi, nisu ti avioni blizu savremenim koji lete po zapadu ali jos uvijek su aktivni i operativni.
Nemoj mislit da je vojna oprema tako lako zamjenjiva i da se tako lako baca, sjeti se naseg rata...ratovalo se sa t34
junior3

#321 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by junior3 »

exliberal-ex wrote: Nemoj mislit da je vojna oprema tako lako zamjenjiva i da se tako lako baca, sjeti se naseg rata...ratovalo se sa t34
Bogumi jedan t34 je od početka do kraja bio na proboju koridora, posle je otišao za BL a da li je preživo rat ne znam. :mrgreen:
Pardonček za off.
General War

#322 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

junior3 wrote:
General War wrote:
Znam sigurno jednog koji je letio na mig 29 od msm 99god i dalje nije u penziji. Jedino ako ti misliš na još starije pilote. To je ondaK druga stvar. :mrgreen:
Pokušaću vidjeti kako sad stoji sa satima.
99 godine migovi nisu ni kako treba letjeli doooo zavrsetka generalnog remonta neke 2007 ili jos malo kasnije :D
Last edited by General War on 27/12/2016 19:35, edited 1 time in total.
General War

#323 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

exliberal-ex wrote:

Nisam bas siguran ds su stari po strucnim kriterijima , znam samo da ako uzmes te avione i ubacis noviju elektroniku i bolje motore ti avioni nisu vise tako "stari", po letackim karakteristikama nezaostaju ni sekunde u poredjenju sa mnogim novijim modelima.
Zato sam i naveo kanadjane kao primjer gdje se izvalci maksimalno iz postojecih resursa, ako pogledas helikoptere na kojim lete...sea king proizvedeni 63 !...al jos uvijek lete jer nemaju bolje....( opsta sramota )
Citao sam nedavno kako su amercki piloti letjeli na prvim modelima 29 koji su ostali u istocnoj njemackoj i prema njihovim licnim zapazanjima 29 su bile veoma dobre pogotovo u dog fight gdje su se pokazali mnogo bolji od americkih modela i gdje su mogli izvodit nesto sto americki avioni nisu bili u stanju. ameriski avioni su bili bolji sto se tice opreme, potrosnje i kvalitete.
glavni problem kod ruskih aviona je kvaliteta izrade, koliko se sjecam ruski avion ima dolet od nekih 2500 sati prije nego sto je potreban kompletan remont ( ili otpis) aviona dok za americke ta granica je 5-6000 sati
sa druge strane ruski avioni su mnogo jeftiniji pa zbog toga nekad donesu prednost kod kupovine.

Nisam poredio direktno lovace naspram bombardera nego sam samo naveo primjer kako se mogu avioni osavremeniti i produzit im vijek trajanja
ako potrazis negdje sam procitao kako je bugarska ( ako ne nevaram) uzela svoje stare 21 dala ih izraelskoj firmi na modifikaciju i onda ih odmah prodala nekoj africkoj drzavi, nisu ti avioni blizu savremenim koji lete po zapadu ali jos uvijek su aktivni i operativni.
Nemoj mislit da je vojna oprema tako lako zamjenjiva i da se tako lako baca, sjeti se naseg rata...ratovalo se sa t34
Nije Bugarska vec rumunija (Mig 21 snajper)

Znas li koliki ima Mig 29 B-C interval generalnog remonta motora?

-800 sati :D
junior3

#324 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by junior3 »

General War wrote: 99 godine migovi nisu ni kako treba letjeli doooo zavrsetka generalnog remonta 2007 :D
A dobro kofrčili su se barem malo. :lol:
Nego kad već znaš oko aviona, šta je sa onih orlova u OSBiH, more l' to lećet? Osim da ga izvereš na neku zgradu i baciš? :mrgreen:
exliberal-ex

#325 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by exliberal-ex »

General War wrote:
Taj avion nije zvanicno u ruskom vazduhoplovstvu vec je fabrika MIG radio upgrade tj jednosjedna verzija MIG 29M2.

Kazem ti, rusi to drugacije oznacavaju Mig 29 ili fabricka oznaka 9-12 je "po naski" Mig 29B (isto Yu verzija), a neki sto ce ih rusija donirati su maaalko moderniji 9-13 (karakteristicna grba radi veceg spremnika za gorivo).

To sto si quotao je jako moderan avion, bio sam na batajnici kad su ga predstavili...ni nalik ovima sto ce ih dobiti. jer se ne radi o kreditu koje je rusija ponudila od milijardu dolara za nabavku naoruzanja VSrbije...ali od kredita nista, kao i jos nekima :lol:

Znam kad je isla prica o tome cifre su bile astronomske
Kao sto rekoh ja neznam koje ce modele dobit ( vjerovatno osnovne) ali ako budu radili modifikaciju onda vrlo lako mogu da dobiju ovo

MiG-29SMT (Product 9.17)
An upgrade package of the first-generation MiG-29s (9.12 to 9.13) containing many enhancements intended for the MiG-29M. Additional fuel tanks in a further enlarged spine provide a maximum flight range of 2,100 km on internal fuel. The cockpit has an enhanced HOTAS design, two 152 × 203 mm (6 × 8 inch) colour liquid crystal MFDs and two smaller monochrome LCDs. The upgraded Zhuk-ME radar provides similar features to the MiG-29M. The power plant are upgraded RD-33 ser.3 engines with afterburning thrust rated the same at 8,300 kgf (81.4 kN) each. The weapons load was increased to 4,500 kg on six underwing and one ventral hardpoints, with similar weapon choices as for the MiG-29M variant. The upgraded aircraft has also a painted path for non-Russian origin avionics and weapons.[26]

opet da kazem neznam koje modele dobijaju i koju modifikaciju planiraju da urade
sacekajmo par mjeseci pa kad ( ako ) dodju onda mozemo da pricamo o detaljima
Post Reply