Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aratet

#301 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by aratet »

Bodkin wrote:
Glupa vam je prica. Koliko je bilo komunisickih zemalja tad? Sto danas olimpijadu dobija rio ili peking. Jel i to politicki? I kako se tu uklapa london?

I kojom politikom dobijaju bg i zg danas svjetska i evropska prvenstva da organizuju? Cak i zavrsnice evropskih liga u nekim sportovima
Rio i Peking su dobili Olimpijade jer su odlucili uloziti velike novce u infrastrukturu, na slican nacin je dobio i Sochi, RIo je bio kontroverzan jer je grad pun kriminala i za vrieme organizacije SP su se desavali ogromni protesti sirom zemlje i tu bi se mogla naci neka politicka pozadina, Peking je bio odlican izbor.
Edin H.

#302 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Edin H. »

aratet wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa vidi, Ljubljana je mogla komotno organizovati te OI, zapravo je i trebala pa su se Slovenci bunili... ledenu dvoranu, klizaliste otvoreno zatvoreno izgradis u gradu, Planica i Kranjska gora su 50-60 kilometara udaljeni sto je sica. Jedino sto bi morali negdje i spust/superG stazu izgraditi koju nemaju jer KG i Pohorje su SL/VSL staze, a imali su vec i planove o gradnji jedne takve staze u Kamniskim Alpama 30 km sjeverno od Ljubljane.
I naravno bob stazu, koju su planirali na Bledu napraviti.

Sam plan zapravo govori da je Ljubljana ozbiljno racunala na te OI.
Jeste, ali od svih gradova Sarajevo je bilo najpogodnije za olimpijadu, ljubljana je mogla dobiti ali Sarajevo je bolji izbor, prije svega veci grad.
A vala su se i Slovenci uvijek katastrofalno oblacili. :izet:

Ja sluzio u Mariboru JNA, odjednom vidim nakon dugo vremena momka pristojno obucen, kad ono moj komsija, igrao za Zelju kosarku. :D
uglavnomja

#303 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by uglavnomja »

kakva ljubljana

i sto je neko napisao 50-60 km do kg (a i to je previse)

tacno 85 km
u jednom smjeru, da ne bude zabune
DZONPI

#304 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by DZONPI »

Pitanje za par ovih sto sve znaju i sto kontaju da su samo oni vlasnici necega tj Sarajva.Otkud vi znate kad je ko otiso mislim taj Mart 1992 kako vi odma znate ako se se neko pojavi recimo auto sa stranom tablicom jeli vama to odma zakljucak da je taj otiso 1992 u Martu ko ste vi da mjerite ljude samo po osnovu ratnih zasluga.Ko vam daje pravo da cjenite nekog samo po tome jel bio u ratu ili nije a oni sto su bili i milione zgrnuli ma nema veze oni su bili u ratu.Ja sam nazalost bio u ratu i priznam bio sam glup i kasno progledo srecom uspio otic vidi cuda nakon rata ali sam u ocima podrumasa miseva i vecinom izbjeglim iz istocne Bosne kad se pojavim sa autom strane table ipak onaj sto ode 1992 u Martu.Jeste vi neke sudije porota pa da kvalifikujete ljude ko su i sta.Tolko ste bezvrjedni da ste volili da svi najebu jer i vi ste najebali sto nebi i drugi.
supercali

#305 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Ta prica kad je ko i zasto otisao je bezveze za ovu temu
DZONPI

#306 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by DZONPI »

Nije pasa jer je vise Sarajevske raje vani nego u samom Sarajvu i druzimo se haveru bolje nego ikad dakle zajedno smo izlazimo imamo svoje kafanice a ovi futaci sto kontaju dole su i niko nema prava samo oni e tu je problem sto se pravi generalizacija.Nista manji ja nisam Sarajlija od ovog dole sto sad zivi jer sam bio dole 30 godina proso sto neki nece nikad i to bas u tom fol njegovom Sarajvu i ne samo ja nego i ostali.
TheMule

#307 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by TheMule »

Postoji i danas raja, samo vi niste u njoj.
supercali

#308 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Naravno i danas postoji raja i zezanje i svasta nesto al se vecina ne nalazi u njoj sto mule rece ili se preraslo to

Evo ja svake sedmice vidim dosta raje kojoj se obradujem doduse mozda nisu svi iz sa al meni to ne igra ulogu jer dijelim na dobre i lose ljude
Drvosjeca iz Dejcica

#309 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

TheMule wrote:Postoji i danas raja, samo vi niste u njoj.
:mrgreen: :thumbup: Fakat...neki ljudi kontaju sa njihovim odlaskom je sve stalo. :shock: Ljudi i danas izlaze, druže se, tuku se, derneče, vode ljubav, prve djecu, sjeku vene, drogiraju se lakim i teškim drogama, prave poslove, prodaju, kupuju...sve kao i prije 30, 50 godina.
HAVANA

#310 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

Jes jebo mater,ima 30 godina kako sam zadnji put izrezo vene,nadrogiro se i potuko sakama.Sad samo prodajem i kupujem.Podjahkad vodim ljubav a djecu vala ne pravim.Dvoje mjera.Sve je isto samo njega nema. :oops:
KENJAC

#311 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by KENJAC »

aratet wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa vidi, Ljubljana je mogla komotno organizovati te OI, zapravo je i trebala pa su se Slovenci bunili... ledenu dvoranu, klizaliste otvoreno zatvoreno izgradis u gradu, Planica i Kranjska gora su 50-60 kilometara udaljeni sto je sica. Jedino sto bi morali negdje i spust/superG stazu izgraditi koju nemaju jer KG i Pohorje su SL/VSL staze, a imali su vec i planove o gradnji jedne takve staze u Kamniskim Alpama 30 km sjeverno od Ljubljane.

Jeste, ali od svih gradova Sarajevo je bilo najpogodnije za olimpijadu, ljubljana je mogla dobiti ali Sarajevo je bolji izbor, prije svega veci grad.
E da ja vama nesto objasnim. Bosna je nekad bila jaca drzava nego sad. Olimpijadu je dobila zbog izuzetne zelje ljudi koji su tad bili na vlasti plus jos par ljudi. Probalo se razmisljat koga kandidovat iz Yu i ta grupa je bila jaca od ostalih. I jos jedan detalj. Ko se sjeca utakmice protiv Sibenke ? Koja jos drzavna garnitura mogla bit tako jaka da to izdejstvuje ? Bosna je prije bila drzava a Sarajevo grad! A vi sad razglabajte kurcu svom !
insomnia78

#312 Re: RE: Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Jes jebo mater,ima 30 godina kako sam zadnji put izrezo vene,nadrogiro se i potuko sakama.Sad samo prodajem i kupujem.Podjahkad vodim ljubav a djecu vala ne pravim.Dvoje mjera.Sve je isto samo njega nema. :oops:
Je l' gram bas gram il' je 0.8?
insomnia78

#313 Re: RE: Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by insomnia78 »

KENJAC wrote:
aratet wrote:

E da ja vama nesto objasnim. Bosna je nekad bila jaca drzava nego sad. Olimpijadu je dobila zbog izuzetne zelje ljudi koji su tad bili na vlasti plus jos par ljudi. Probalo se razmisljat koga kandidovat iz Yu i ta grupa je bila jaca od ostalih. I jos jedan detalj. Ko se sjeca utakmice protiv Sibenke ? Koja jos drzavna garnitura mogla bit tako jaka da to izdejstvuje ? Bosna je prije bila drzava a Sarajevo grad! A vi sad razglabajte kurcu svom !
I onda dodjose divlji o otjerase pitome. Oj Alija sta si naumio na Saraj'vo kad si udariJo
Drvosjeca iz Dejcica

#314 Re: RE: Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:Jes jebo mater,ima 30 godina kako sam zadnji put izrezo vene,nadrogiro se i potuko sakama.Sad samo prodajem i kupujem.Podjahkad vodim ljubav a djecu vala ne pravim.Dvoje mjera.Sve je isto samo njega nema. :oops:
Ako je vjerovati ovom popu onda nije ni 0.8. :mrgreen:

insomnia78

#315 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by insomnia78 »

Misli da Havana djeluje lokalno. Ne dobacuje on do CG :D
supercali

#316 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Djeluj lokalno misli globalno pa mozda dobaci i do cg
uglavnomja

#317 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:
E da ja vama nesto objasnim. Bosna je nekad bila jaca drzava nego sad. Olimpijadu je dobila zbog izuzetne zelje ljudi koji su tad bili na vlasti plus jos par ljudi. Probalo se razmisljat koga kandidovat iz Yu i ta grupa je bila jaca od ostalih. I jos jedan detalj. Ko se sjeca utakmice protiv Sibenke ? Koja jos drzavna garnitura mogla bit tako jaka da to izdejstvuje ? Bosna je prije bila drzava a Sarajevo grad! A vi sad razglabajte kurcu svom ![/quote]

:thumbup:

patriotizam, za razliku od sadasnjeg patriJotizma

plus ono sposoban - podoban :-)
Last edited by uglavnomja on 19/11/2016 19:19, edited 1 time in total.
HAVANA

#318 Re: RE: Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
Nikad gram nije gram bio,moj ti. :lol: A vidi gore kako sam recenicu sastavio. :shock: Kuku mislice ljudi da gudru valjam. :lol: Jok ba,auta,stanovi,zemlja...saso mange.
Drvosjeca iz Dejcica

#319 Re: RE: Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:
Nikad gram nije gram bio,moj ti. :lol: A vidi gore kako sam recenicu sastavio. :shock: Kuku mislice ljudi da gudru valjam. :lol: Jok ba,auta,stanovi,zemlja...saso mange.
Vadi se ti sada koliko hoćeš na zemlju i aute, znamo kome se obratiti za takvu robu. :mrgreen:
Boskero

#320 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:09, edited 1 time in total.
HAVANA

#321 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

Jebes Igora.
HAVANA

#322 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

A i kozi mora da je dogorilo dok od smrada trazi pare.
fakat

#323 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by fakat »

TheMule wrote:Postoji i danas raja, samo vi niste u njoj.
:thumbup: bingo.
Drvosjeca iz Dejcica

#324 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Boskero wrote:Igor Gajić: Jebeš sad milju i po!

Image

Zove mene jednom tako Kožo oko dva sata poslije ponoći. Da, isti onaj Kožo koji u to doba zove i Borisa Dežulovića, autora znamenitog romana "Jebo sad hiljadu dinara", da mu ispriča vic i da mu udahne inspiraciju za novinsku kolumnu.

Ali mene ne zove zbog vica. Bunovan, javim se na telefonski poziv i čujem poznati, zavijajući i lažno-srdačni sarajevski naglasak.

- Pa, đe si, Igore, jarane!

- Đe si, Kožo, otkud ti? Da nije neko rikn'o, ne daj bože - prozborim, još pospan.

- Ma nije, jarane. Kakav si mi ti?

- Ma, dobar. Nikad bolji - kažem, kontajući u sebi "nezaposlen, u kreditima, ne baš dobrog zdravlja".

Onda nastavim:

- Nego, što zoveš u ova doba, otkud ti?

- Ma, pusti, jarane, frka je!

Tu mi bude jasno zašto me zove. Čekam završnu riječ. Uostalom, to mi je bilo odmah jasno. Nikada me niko iz Sarajeva nije nazvao, a da nije nešto trebao.

- Kakva je frka da zoveš u ovo doba? Da nisi u Banjaluci, pa te neko dira - pitam ja Kožu.

- Ma, nije, jarane. Treba mi milja i po, ko za glavu.

- Molim?

- Milja i po, vraćam "zobr", samo da premostim nešto - reče Kožo i ostade živ.

Tu se već razbudim. Živopisni srpski jezik, oličen u psovkama, počne da mi se vrti mislima. Nevjerovatno je da čovjeku toliko psovki može da prođe kroz glavu u kratkom periodu. Osim klana Izetbegović, Harisa, Zlatka i ostalih, čak mi je pao na pamet i Šešelj, koga su tamo školovali, a on iškolovao onog iz Srbije sa granica "Kavovac - Kavobag - Oguvin - Vivovitica", koji sada umjesto vojvodske ima premijersku titulu. Sve to zamislih u djeliću sekunde. Srpski mozak je čudo.

- Pa, gdje ti je ta čuvena sarajevska raja u koju si mi se preko šanka zaklinjao, a i oni tebi, na vječnu vjernost i prijateljstvo?! Znaš, oni što ste, kao jedan, dijelili rižu i rakiju, dok su vas smrdljivi četnici, oličeni u meni, granatirali i snajperisali - pitam ja, već potpuno budan i nadrndan.

- Ma, nisi ti taki, jarane. Ti si bolji od svih ovih govana ovdje zajedno - začu se ona sarajevska odglumljena iskrenost.

- Pa, što ne zoveš Borisa Dežulovića, ispričaš mu vic i dobiješ milju i po? Da premostiš, šta god premostiti možeš.

- Ma, jebali te oni. To su sve govna, papci obični. Ne možeš, jarane, ovdje nikom vjerovati. Sve papak do papka - reče Kožo.

Zatim pođe da nabraja sve likove koji su prošli preko njegovog šanka. Te ovaj govno, te onaj papak, ovaj pička, ona kurava... Moram priznati da je bio živopisan i precizan u opisu, jer su likovi uglavnom sarajevski novinari. Zbog milje i po, zaboravi Kožo i rižu i rakiju i srpske granate i snajpere. Jebeš "raju", daj milju i po.

I tu mi se želudac malo stisne. Kako mi se stisnu želudac, tako mi na usta izađoše sve one živopisne riječi koje su mi se minut prije toga motale po glavi. Bolje i tako, nego da povratim u krevet. Ubila bi me žena. Ionako već gleda ispod oka, u dilemi ko me zove u to doba. Nije da sumnja, ali žensko je žensko. A onda se napravi da spava. Ipak, kao dobra Srpkinja, smirila se kada je čula moj osebujni vokabular. Ponovo sam bio njen muž. Srbin na mjestu.

I tako završi moj i Kožin razgovor, bez vica, sa "napušavanjem" umjesto "laku noć". Ionako me ne bi razumio. Jezik kojim smo priču priveli kraju u Sarajevu savršeno dobro razumiju. Naravno, san je otišao, pa sjednem i počnem da palim cigaru za cigarom. Još bijesan, pokušavam da razmislim. I jedino što uspijevam da smislim jeste gađenje.

Pa, ako je čuveni Kožo takav, kakvi su ostali?! Još gori, naravno. A od njih su gori ovi naši koji prihvataju tu jaransku politiku i terminologiju, čak i za manje od milju i po. Bitno je da postanu dio "raje". I sigurno jesu. Ma, jebeš jarane, raju, rakiju, derneke i teferiče. Šta je to u odnosu na milju i po? Takvi su u Sarajevu. Takvi su kad dođu iz Sarajeva. Što reče jedan dobar i duhovit drug: "U BiH postoje četiri nacije - Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Sarajlije". Pametan čovjek.

I baš zato ne želim da budem dio "raje". Želim, kao i većina, da budem svoj dio. Ne želim da danas praznim crijeva, pa da sutra, uz kafu, to poližem. Nije higijenski. Gadljiv sam. I nije mi stalo do milje i po. Ne u tom smislu, ako treba sve to da uradim.

Bilo bi bolje da je i meni Kožo ispričao vic.

Jebeš sada milju i po. Hvala, ne treba.
Evo raje, ko kaže da je nestala, jeste da je tip prototip budale ali je ljut nešto na raju...
Je li istina da mu se nije gadilo uzeti neke pare od Vlade RS za neke novine a onda ni novina ni Igora, odnosno novinari ostali na ulici bez najmanje pet plata i doprinosa za plate a Igor "našao" posao u Vladi RS? Nije Igor nikad bio dio raje već je samo umislio kao što umišlja i ove tekstove i loše kopira Dežulovića.
fakat

#325 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by fakat »

Ova kolumna....
Ulizicki tekst a kao kontra ulizicama.
Post Reply