Bosanac=Bosnjak

Post Reply
ABH017

#301 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

pemanapemani wrote:
ABH017 wrote:
pemanapemani wrote: Sam si rekao da je to smješno i ne znam koji se klinac više raspravljate sa ljudima koji negiraju jedan narod i jezik kojim govori više od pola stanovništva BiH.

Bošnjacima kažu da su im najveći neprijatelji oni koji se identificiraju sa državom.
Srbima i Hrvatima koji BiH smatraju domovinom govore kako je bosanskohercegovačka nacija kukavičje jaje kojim ih se želi asimilirati u Bošnjake...

Mogao bih navoditi nebuloze do sutra, a cilj svega jeste slabljenje BiH.
Ovo, kao Bošnjak, prvi put čujem u životu.
Jesu li snimani spotovi sa djecom "on će meni da sam Bosanac..." i mjesecima se vrtili na tv i internetu?
Da li je na forumu bilo veliko slavlje što su Bosanci statistička greška - sveti Kmecoje?
Članci u Dnevnom Avazu, Faktoru, Stavu i Saffu.
Je li se u javnosti mjesecima raspravljalo kako je bosanstvo podvala Bošnjacima da bi ih se smjestilo u ostale?

Kako je počela čitava zajebancija - tako što su mediji objavili kao neke ankete pred popis u kojima se, navodno, 35% ispitanika izjasnilo Bosancima i Hercegovcima.
Da i? Gdje je neko rekao da su Bošnjacima najveći neprijatelji oni koji se identificiraju sa državom?
Na stranu to što ti prosječnog Bošnjaka gledaš kroz nekog uhljebljenog efendiju, koji se dosjetio da iskoristi djecu kako bi se uvukao u guzicu stranačkim liderima i tako napredovao u minderaškoj karijeri.
"Slavlju" na forumu nisam prisustvovao, ali sam siguran da se radilo o slavlju zbog pobjede nad velikosrpskom/velikohrvatskom idejom, koje bi da zabrane upotrebu naziva Bošnjak i bosanskog jezika. Nad ničim drugim se i nema šta slaviti.
Bošnjaci su oni momci koji prate fudbalsku reprezentaciju BiH diljem evrope i svijeta, koji svakog nebošnjaka, koji odluči da obuče dres Bosne i Hercegovine i s ponosom istakne da je Bosanac, dižu u nebesa i daju mu status nacionalnog idola, sveca. Na isti način se gleda i na Bošnjake iz te iste reprezentacije. Kako se onda može reći da ih smatraju neprijateljima.
S druge strane, pljuju po Bošnjacima koji odbiju da igraju za Bosnu i Hercegovinu, pa igraju za Tursku, Njemačku, Švicarsku, jednako kao što pljuju po Srbima i Hrvatima, rođenim u BiH, koji se odluče ihrati za Srbiju ili Hrvatsku.

Kako to uklopiti u šuplju priču o neprijateljstvu Bosanaca i Bošnjaka?

P.S.
A onda u čitavu priču uvedi navijače iz Laktaša, koji su htjeli da biju igrače svog, lokalnog tima Igokee, jer su im pobijedili Crvenu Zvezdu.
Neću ni da zamišljam šta bi se desilo Milanu Đuriću, kad bi dao gol Srbiji. :-)

Mislim o čemu mi trunimo ovdje?
Last edited by ABH017 on 31/10/2016 14:54, edited 1 time in total.
Bodkin

#302 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Bodkin »

ABH017 wrote:
pemanapemani wrote: Sam si rekao da je to smješno i ne znam koji se klinac više raspravljate sa ljudima koji negiraju jedan narod i jezik kojim govori više od pola stanovništva BiH.

Bošnjacima kažu da su im najveći neprijatelji oni koji se identificiraju sa državom.
Srbima i Hrvatima koji BiH smatraju domovinom govore kako je bosanskohercegovačka nacija kukavičje jaje kojim ih se želi asimilirati u Bošnjake...

Gdje si ti bio na temama o popisu :D
Connaisseur Karlin

#303 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Connaisseur Karlin »

tandmand wrote:
NIKOLIĆ: Nikad više neću Srbe iz Bosne da nazovem Bosancima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na svom Fejsbuk profilu uputio izvinjenje svima koji su pogrešno shvatili njegovu izjavu, kada je Srbe iz Bosne nazvao Bosancima.

“Izvinjavam se onima koji su me pogrešno shvatili. Nisam mislio ništa loše. Ako moje prijatelje iz Trebinja prestanem da zovem Hercegovcima, oni će se naljutiti. Što bih se ja ljutio ako mi neko kaže da sam Šumadinac ili neko kome kažu da je Vojvođanin, ja se izvinjavam, to je geografija”, napisao je predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić je potom dodao:

“Znam ja da su oni Srbi, pa jesu Srbi, svi smo mi Srbi. Ako nekome ne smeta da je Srbin iz Bosne, a smeta mu da je Bosanac, evo nikada više neću tako da ih nazovem, ali svi moji prijatelji iz Bosne onda neće reći da su Bosanci. Ja samo mislim da je potpuno normalno to što si Srbin. Ne postoje dobri i loši Srbi, postoje samo dobri i loši ljudi”.
:D
Connaisseur Karlin

#304 Re: Bosanac=Bosnjak

tandmand wrote:Kada bi se jednog dana ukinula konstitutivnost, entiteti, kantoni, tročlano predsjedništvo i etničko izjašnjavanje ... kada bi preko noći svi postali Bosanci sa veliko B. Kako bi se onda dijelili i kako bi znali koji su NAŠI, na osnovu čega bi se grupisali?
Bilo bi bolje,a etnicko izjasnjavanje,ni u politici,ni u drugim sferama javnog zivota,ne bi smjelo biti primarno, danas postoji subkob medju entietima i etnickim grupama zahvaljujuci trenutnoj politici u BiH. Osjecaj bosanstva je nestao zahvaljujuci politici etnickih grupa.
ABH017

#305 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

Bodkin wrote:
ABH017 wrote:

Gdje si ti bio na temama o popisu :D
Bio sam tu. Da ne ponavljam, evo ti odgovora iznad tvog posta.
ABH017

#306 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
tandmand wrote:
NIKOLIĆ: Nikad više neću Srbe iz Bosne da nazovem Bosancima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na svom Fejsbuk profilu uputio izvinjenje svima koji su pogrešno shvatili njegovu izjavu, kada je Srbe iz Bosne nazvao Bosancima.

“Izvinjavam se onima koji su me pogrešno shvatili. Nisam mislio ništa loše. Ako moje prijatelje iz Trebinja prestanem da zovem Hercegovcima, oni će se naljutiti. Što bih se ja ljutio ako mi neko kaže da sam Šumadinac ili neko kome kažu da je Vojvođanin, ja se izvinjavam, to je geografija”, napisao je predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić je potom dodao:

“Znam ja da su oni Srbi, pa jesu Srbi, svi smo mi Srbi. Ako nekome ne smeta da je Srbin iz Bosne, a smeta mu da je Bosanac, evo nikada više neću tako da ih nazovem, ali svi moji prijatelji iz Bosne onda neće reći da su Bosanci. Ja samo mislim da je potpuno normalno to što si Srbin. Ne postoje dobri i loši Srbi, postoje samo dobri i loši ljudi”.
Mo'š mislit, kako se Srbija ne upliće u naše poslove.
Odma' mi padnu na um oni forumaši koji se ismijavaju predpopisnim bilboardima sa Bošnjačkom tematikom, jer ovi "kao" ne znaju ko su. Evo, nek predsjednik Republike Srbije "zna" ko su Srbi s ove strane Drine. :lol:
Last edited by ABH017 on 31/10/2016 15:09, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#307 Re: Bosanac=Bosnjak

ABH017 wrote:
Mo'š mislit, kako se Srbija ne upliće u naše poslove.
Odma' mi padnu na um oni forumaši koji se ismijavaju predpopisnim bilboardima sa Bošnjačkom tematikom, jer ovi "kao" ne znaju ko su. Evo, nek predsjednik Republile Srbije "zna" ko su Srbi s ove strane Drine. :lol:
Zato sam stavila zelenog sa kezom :D :lol:

Ovo je tipican primmjer mjesanja politke u neciji etnicki idnetet i gradjasnki identet. Vecina srba danas u BiH se ne osjecaju srbima,zahljujuci srpskoj politici i njenom isticanju srpstva kao jednoh ijedinog idneteta. Ista prica je i sa Hrvtima u BiH. Bosnjaci jedini dozivljavaju svoju drzavu BiH,kao dio svog identeta,i to podrzavam,ali mnogi is iste grupe podrzavaju iskljucivo etnicki identet. SDA HDA i SDA politicki pravci unistavaju gradjasnki identet gradjana u cijeloj BiH. A trebalo bi ukinuti entiete,jet entitetska politika hrani ne-bosance. :)
ABH017

#308 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

Velikodržavni projekti u kojima se ljudi plaše sa drugima i ugroženošću od drugih je najveći problem. Kad bi se ti projekti porazili, nestali bi ti prvaci sami od sebe, kao i njihove nazadne politike. U tom slučaju bi na ovo nacionalno izjašnjavanje gledali kao na lošu komediju.
Connaisseur Karlin

#309 Re: Bosanac=Bosnjak

ABH017 wrote:Velikodržavni projekti u kojima se ljudi plaše sa drugima i ugroženošću od drugih je najveći problem. Kad bi se ti projekti porazili, nestali bi ti prvaci sami od sebe, kao i njihove nazadne politike. U tom slučaju bi na ovo nacionalno izjašnjavanje gledali kao na lošu komediju.
:thumbup:
pemanapemani

#310 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by pemanapemani »

ABH017 wrote:
Da i? Gdje je neko rekao da su Bošnjacima najveći neprijatelji oni koji se identificiraju sa državom?
Na stranu to što ti prosječnog Bošnjaka gledaš kroz nekog uhljebljenog efendiju, koji se dosjetio da iskoristi djecu kako bi se uvukao u guzicu stranačkim liderima i tako napredovao u minderaškoj karijeri.
"Slavlju" na forumu nisam prisustvovao, ali sam siguran da se radilo o slavlju zbog pobjede nad velikosrpskom/velikohrvatskom idejom, koje bi da zabrane upotrebu naziva Bošnjak i bosanskog jezika. Nad ničim drugim se i nema šta slaviti.
Bošnjaci su oni momci koji prate fudbalsku reprezentaciju BiH diljem evrope i svijeta, koji svakog nebošnjaka, koji odluči da obuče dres Bosne i Hercegovine i s ponosom istakne da je Bosanac, dižu u nebesa i daju mu status nacionalnog idola, sveca. Na isti način se gleda i na Bošnjake iz te iste reprezentacije. Kako se onda može reći da ih smatraju neprijateljima.
S druge strane, pljuju po Bošnjacima koji odbiju da igraju za Bosnu i Hercegovinu, pa igraju za Tursku, Njemačku, Švicarsku, jednako kao što pljuju po Srbima i Hrvatima, rođenim u BiH, koji se odluče ihrati za Srbiju ili Hrvatsku.

P.S.
A onda u čitavu priču uvedi navijače iz Laktaša, koji su htjeli da biju igrače svog, lokalnog tima Igokee, jer su im pobijedili Crvenu Zvezdu.

Fino sam više puta naveo da se Bošnjacima nameće animozitet prema Bosancima.

Čitav život živim sa Bošnjacima i mogu ih gledati kroz uhljebljenog efendiju jedino ako sam nevjerovatno bezobrazan ili psihički bolestan.

Isto tako, sto puta sam naveo da je svim povratnicima u BiH, kao što je onima koji nisu Bošnjaci u većini područja gdje su isti većina, mi bi bili na konju (govorim iz vlastitog iskustva).
Niko mi ne treba objašnjavati da kao Bosanac u BiH slobodno mogu živjeti jedino na područjima gdje su Bošnjaci većina.

Da sumiram i ponovim stoti put - problem je u izjednačavanju nacionalnosti i narodnosti. To nije problem za uređene države, ali za BiH sa ovakvim Ustavom jeste.

Niko ne može natjerati Srbe i Hrvate da se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci, ali treba sve raditi da na papiru svi stanovnici BiH budu Bosanskohercegovačke nacionalnosti. Ovako nas svi smatraju Bosancima i Hercegovcima, jedino mi sebe ne smatramo.

Popis je legalizirao 3 nacije umjesto 3 naroda. U takvoj konstalaciji snaga nema mjesta za državu BiH, jer su narodi laički rečeno evoluirali u nacije.
BiH više nije okvir za tri autohtona naroda, nego su tri nacije temelj BiH.
Za 20 godina će Srbi imati skoro identično pravno polazište za nezavisnost, kao što je imala R BiH 1992., i to nam je priznala međunarodna zajednica.
Connaisseur Karlin

#311 Re: Bosanac=Bosnjak

pemanapemani wrote: Niko ne može natjerati Srbe i Hrvate da se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci, ali treba sve raditi da na papiru svi stanovnici BiH budu Bosanskohercegovačke nacionalnosti. Ovako nas svi smatraju Bosancima i Hercegovcima, jedino mi sebe ne smatramo.
srbi i hrvati su se ojecali Bosancima cijeli zivot,a danas su izgubili doticni osjecaj,a to je upravo zahvljujuci politici etnickog nacionalizam od strane stranki i partjija koje zele " izbrisati " srbima i hrvatima gradjanski idnetet drzave BiH ; jako je bizarno da dnaas osdoba od 50 plus godina kaze za sebe da nije boanac,a rodjena ,odlrasla u BiH :D :lol:
da zakljucimo: licna identifikacija ovisi iskljucvo od istorjiskih i politickih okolnosti,zato smo danas svjedoci politickog cirkusa , i naroda koji pod takvim uticajem mjenja vlasiti identet svkih 5 decenija ,zadnjih 150 godina :-)
prog321

#312 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by prog321 »

pemanapemani wrote: Popis je legalizirao 3 nacije umjesto 3 naroda. U takvoj konstalaciji snaga nema mjesta za državu BiH, jer su narodi laički rečeno evoluirali u nacije.
Za 20 godina će Srbi imati skoro identično pravno polazište za nezavisnost, kao što je imala R BiH 1992., i to nam je priznala međunarodna zajednica.

Tesko da ce.
Em sto Bosnjaci jebu bolje em im je ekonomija raznovrsnija i jaca.
Za dvae's godine nece Srbi moci ni ponijeti ono sto je na opancima jer nece biti ni opanaka. ;-)
pemanapemani

#313 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by pemanapemani »

prog321 wrote:
pemanapemani wrote: Popis je legalizirao 3 nacije umjesto 3 naroda. U takvoj konstalaciji snaga nema mjesta za državu BiH, jer su narodi laički rečeno evoluirali u nacije.

Tesko da ce.
Em sto Bosnjaci jebu bolje em im je ekonomija raznovrsnija i jaca.
Za dvae's godine nece Srbi moci ni ponijeti ono sto je na opancima jer nece biti ni opanaka. ;-)
Volio bih da si u pravu, ali sa prihvatanjem jednakosti izmedju naroda i nacije tesko.

Kazes 20 godina. Vecina proBiH gradjana je 2006. godine mislila da entiteti nece postojati u 2016., ili da ce biti na nivou nevladine organizacije ili kulturno umjetnickog drustva.
Danas - entitesko drzavljanstvo, negiranje bosanskog jezika, referendum...

Cilj velikosrpske politike je stanje u kojem nijedan narod nema BiH kao prioritet.
Ako su nekome narodna prava (bosnjacka, srpska, hrvatska) iznad drzavnih (BiH), pa taman BiH bila na cvrstom i neupitnom drugom mjestu, on u ovom trenutku radi na razjebavanju BiH. Nazalost, to je tako i koliko god pokusao razumjeti zelju za razvijanjem posebnosti naroda, ne mogu vjerovati kako se lako i glupo prelazi preko nekih stvari.
draganbl

#314 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by draganbl »

pemanapemani wrote:
ABH017 wrote:

P.S.

Čitav život živim sa Bošnjacima i mogu ih gledati kroz uhljebljenog efendiju jedino ako sam nevjerovatno bezobrazan ili psihički bolestan.

Isto tako, sto puta sam naveo da je svim povratnicima u BiH, kao što je onima koji nisu Bošnjaci u većini područja gdje su isti većina, mi bi bili na konju (govorim iz vlastitog iskustva).
Niko mi ne treba objašnjavati da kao Bosanac u BiH slobodno mogu živjeti jedino na područjima gdje su Bošnjaci većina.

Da sumiram i ponovim stoti put - problem je u izjednačavanju nacionalnosti i narodnosti. To nije problem za uređene države, ali za BiH sa ovakvim Ustavom jeste.

Niko ne može natjerati Srbe i Hrvate da se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci, ali treba sve raditi da na papiru svi stanovnici BiH budu Bosanskohercegovačke nacionalnosti. Ovako nas svi smatraju Bosancima i Hercegovcima, jedino mi sebe ne smatramo.

Popis je legalizirao 3 nacije umjesto 3 naroda. U takvoj konstalaciji snaga nema mjesta za državu BiH, jer su narodi laički rečeno evoluirali u nacije.
Na papiru će biti ono sa čime su se narodi koji žive u BiH već složili, ili će se eventualno složiti.
Prvo treba jasno definisati šta je državljanstvo, a šta nacionalnost. Činjenica je da se ova dva pojma miješaju u svim mogućim političkim raspravama i samim tim se pravi još veća konfuzija.
Na primjer, u rodnom listu u Federaciji pišu stavke državljanstvo, nacionalnost. Slično je i u RS-u, a usput pored te dvije stavke ima i vjeroispovijest.

Tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati i jesu temelj BiH.
ABH017

#315 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

draganbl wrote:
pemanapemani wrote:
ABH017 wrote:

P.S.

Na papiru će biti ono sa čime su se narodi koji žive u BiH već složili, ili će se eventualno složiti.
Prvo treba jasno definisati šta je državljanstvo, a šta nacionalnost. Činjenica je da se ova dva pojma miješaju u svim mogućim političkim raspravama i samim tim se pravi još veća konfuzija.
Na primjer, u rodnom listu u Federaciji pišu stavke državljanstvo, nacionalnost. Slično je i u RS-u, a usput pored te dvije stavke ima i vjeroispovijest.

Tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati i jesu temelj BiH.
Definicija sa 2.zasjedanja ZAVNOBIH-a "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već I srpska, I hrvatska, I muslimanska", je, po meni, dovoljno komotna, da se u ove "I" mogu ugraditi i svi ostali, koji to žele, ali ne na način da se bilo ko osjeća skučeno i na jednom njenom pedlju.
Svaki Srbin, koji misli da će bolje živjeti bez Bošnjaka i Hrvata, neka ode u Srbiju pa neka vidi kako Srbi tamo "bajkovito" žive bez ovih drugih. Isto vrijedi i za Hrvate i Bošnjake, nek odu do Hrvatske ili ... Turske (nemam šta drugo napisati). Bit je da Englezima ne smeta da im gradonačelnik bude musliman, Amerikancima ne smeta crnac predsjednik, jedino nama smeta da nam "oni" vladaju.
hAZNADAR

#316 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hAZNADAR »

ABH017 wrote:
Ono što ti ne možeš da shvatiš, zašto se onima koji osporavaju Bošnjaštvo kači etiketa islamofoba, je upravo zbog takve percepcije. Uporno Bošnjaštvo vezujete isključivo za muslimanstvo, ne bi li time dobili na vrijednosti argumenta. Zato se tako etiketiraju osporavatelji,.....
A ta percepcija je atavizam jugoslovenstva. Ima nas koji pamtimo opce poimanje muslimana u SFRJ.

Logika ovih ne znam ni sam kako da ih nazovem je jednostavna.

Ko je Bosnjak, taj je i musliman i po defaultu primitivan, zaguljen, glup.

Ili kako jedan ovdje rece skart.

Zao mi je samo sto su se sjatili ovdje, sto ne promoviraju svoju pricu javno da svi imaju priliku cuti. Jugoslovenstvo moze najbolje nestati ako se ljudi bolje upoznaju sa tim.
hAZNADAR

#317 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:
Medjutim, ono sta sam ja htio problematizirati ovaj put, jeste ta utopisticka teorija kako je moguca istovremena uzurpacija Bosanskog identiteta preko rijeci Bosnjak, uz istovremeno hipokrizijsko palamudjenje kako je termin Bosanac i dalje jednako prihvatljiv za sve BH drazavljane.

Je al' ukurtzu. Svaki nebosnjak koji se izjasnio kao Bosanac je jednako izigran kao i svaki Bosnjak koji si je umislio da je njemu BiH ono sto je Slovencu Slovenija.
Halo ba, Bosnjaci su bar nesto uradili. Sazvali sve intelektualce da se odluci ime, i vise od dvadeset godina se bosnjacko ime spominje, pisu knjige o tome, doktorati, prezentira historija,...

A sta stu drugi poduzeli po tom pitanju? Jedno veliko nista. Dvadeset i kusur godina, dovoljno da se neko rodi, odraste, zavrsi skole, nadje posao i osnuje porodicu. Dvadeset i kusur godina hebote niste ni anketu sproveli, peticiju potpisali, objavili clanak u novinama, nijedan zastupnik nije otvorio pitanje, nijedan politicar to obecao, najavio,.,... samo je par reklo onako svoje licno misljenje o tome sa neke visine a niko nista konkretno poduzeo.

Na milion nacina ste mogli skroz legalno otvoriti pitanje Bosanac nacije a niste.

I posto nemate ni politike ni ideje,.. sve se svodi samo na psihologiju. Kompleksi, predrasude, elitizam,.. nadji se sam. I nemoj mi molim te o tobozoj diskriminaciji, atacima, barbarsvu,... vama Bosnjaci u vasoj intrerpretaciji trebaju pa da se imate nad kime ibretiti, snebivati, izigravati visu klasu, elitu, veci IQ i vecu kulturu,..

dvadeset i kusur godina.
Connaisseur Karlin

#318 Re: Bosanac=Bosnjak

hAZNADAR wrote:
Na milion nacina ste mogli skroz legalno otvoriti pitanje Bosanac nacije a niste.

dvadeset i kusur godina.
to nije uradla jos nijedna etnicka grupa u BiH :D
hAZNADAR

#319 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hAZNADAR »

tandmand wrote:Kada bi se jednog dana ukinula konstitutivnost, entiteti, kantoni, tročlano predsjedništvo i etničko izjašnjavanje ... kada bi preko noći svi postali Bosanci sa veliko B. Kako bi se onda dijelili i kako bi znali koji su NAŠI, na osnovu čega bi se grupisali?
Bilo bi bolje,a etnicko izjasnjavanje,ni u politici,ni u drugim sferama javnog zivota,ne bi smjelo biti primarno, danas postoji subkob medju entietima i etnickim grupama zahvaljujuci trenutnoj politici u BiH. Osjecaj bosanstva je nestao zahvaljujuci politici etnickih grupa.
Dokle vise to iskrivljeno tumacenje bosanstva. Ako mislis na drzavnost, poistovjecivanje sa drzavom - to je bosanskohercegovacka nacija i to smo svi po defaultu prihvatali to neki ili ne.

Ali te skracenice ne dolaze u obzir.

Bosanac, samo Bosanac je uvijek znacio nesto drugo.
Connaisseur Karlin

#320 Re: Bosanac=Bosnjak

hAZNADAR wrote:
Dokle vise to iskrivljeno tumacenje bosanstva. Ako mislis na drzavnost, poistovjecivanje sa drzavom - to je bosanskohercegovacka nacija i to smo svi po defaultu prihvatali to neki ili ne.

Ali te skracenice ne dolaze u obzir.

Bosanac, samo Bosanac je uvijek znacio nesto drugo.
nisma znala da pojam Bosanac znaci nesto drugo :D a sto je to drugo :-)

na popisu niste dokazali da vma je drzava vazna,vec da vam je vazniji entiet
trenutna politika je etnick politika,i tu niste dokazali da vam je drzava vaznija od entieta
dustaban

#321 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by dustaban »

hAZNADAR wrote:
dustaban wrote:
Medjutim, ono sta sam ja htio problematizirati ovaj put, jeste ta utopisticka teorija kako je moguca istovremena uzurpacija Bosanskog identiteta preko rijeci Bosnjak, uz istovremeno hipokrizijsko palamudjenje kako je termin Bosanac i dalje jednako prihvatljiv za sve BH drazavljane.
Je al' ukurtzu. Svaki nebosnjak koji se izjasnio kao Bosanac je jednako izigran kao i svaki Bosnjak koji si je umislio da je njemu BiH ono sto je Slovencu Slovenija.
Halo ba, Bosnjaci su bar nesto uradili. Sazvali sve intelektualce da se odluci ime, i vise od dvadeset godina se bosnjacko ime spominje, pisu knjige o tome, doktorati, prezentira historija,...
A sta stu drugi poduzeli po tom pitanju? Jedno veliko nista. Dvadeset i kusur godina, dovoljno da se neko rodi, odraste, zavrsi skole, nadje posao i osnuje porodicu. Dvadeset i kusur godina hebote niste ni anketu sproveli, peticiju potpisali, objavili clanak u novinama, nijedan zastupnik nije otvorio pitanje, nijedan politicar to obecao, najavio,.,... samo je par reklo onako svoje licno misljenje o tome sa neke visine a niko nista konkretno poduzeo.
I posto nemate ni politike ni ideje,.. sve se svodi samo na psihologiju. Kompleksi, predrasude, elitizam,.. nadji se sam. I nemoj mi molim te o tobozoj diskriminaciji, atacima, barbarsvu,... vama Bosnjaci u vasoj intrerpretaciji trebaju pa da se imate nad kime ibretiti, snebivati, izigravati visu klasu, elitu, veci IQ i vecu kulturu,..
dvadeset i kusur godina.
Klasicna zamjena teza. Sad su krivi Bosanci (pretpostavljam na njih mislis) sto za "dvadeset i kusur godina" nisu definisali sami sebe!?

I sad nesto razmisljam... ja sam se onomad izjasnjavao ko Jugosloven i, nakon svih onih zbivanja kad je Jugoslavija spala na Srbiju i Crnu Goru (da ne navodim da me ta reducirana Juga i napala!), ja logicno prestajem biti Jugosloven... ali, pazi sad, nakon svega toga napadne me neki pametnjakovic poput tebe sa pricom - sto nisam nista ucinio?!

E pa jebiga.
Slicno se desilo i sa Bosancima. Neko ti uzme zajednicko ime samo za svoju etniju i ti onako skruseno i uzaludno objasnjavas da, ako vec tako mora biti, onda ni ti nisi vise to si mislio da jesi... Dzaba, na kraju ispadnes jos i kriv sto nisi definisao samoga sebe!

E pa jebiga, bas ga jebi.
pemanapemani

#322 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by pemanapemani »

Nije bilo inicijativa za BiH naciju?

Ne znam, mislio sam da tu inicijativu predstavlja zelja stanovnika BiH da se osamostale, pa referendum 1992., oruzani otpor agresiji, politicki pluralizam proBiH stanovnistva, kakav takav otpor politickom kriminalu ...

Velikodrzavne politike susjeda su prvenstveno htjele unistiti BiH. Njihova mrznja prema Bosnjacima proizilazi iz mrznje prema BiH kao drzavi.

Bosnjake nisu ubijali u Srbiji i Hrvatskoj. Oni bi Bosnjacima dali i neku malu autonomiju samo da ne postoji drzava BiH, odnosno, Bosna. To je tako od kraja 1. svj. rata. Sta je bio sporazum Cvetkovic - Macek nego sistem - muslimanima daj rascjepkanu minimalnu autonomiju, nastavi ubijanje Bosne najvise u katolicima, sistemski nameci srpstvo pravoslavcima, a sve sa ciljem dezintegracije bilo cega sto povijesno podsjeca na bosansku drzavotvornost.
Putnik ali stvarno

#323 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Putnik ali stvarno »

Bosanac
je svaki gradjanin Bosne i Hercegovine. Za ceo svet.

Bosanac i Hercegovac
bez uvrede ali zvuci smesno. Odnosno za Hercegovinu malo ko zna van bivse Juge, a i u njoj / Jugoslaviji, niko nikada nije govorio da je Hercegovac vec da je i Hercegovine. I tada bi samo izazvao podozrenje tipa, marginalac par excellence, kada hercegovacko poreklo istice kao neku posebnost, kao da Bosanac nije dovoljna posebnost.
Otprilike kao kada bi stanovnik Srbije iz Sumadije to posebno istakao u ophodjenju sa nekim ko nije iz Srbije = potpuno ne bitno za sagovornika koji granice Sumadije 90% niti ne zna.

Bosnjak
Sada vec posle svih ovih godina agonije na ex YU prostoru mozda je losiji izbor od Musliman. Ispolitizovan previse i nema bas pozitivnu konotaciju.
Jednostavno ima u samom nazivu neke mimikrije, jer podrazumeva posebnost od Srba i Hrvata koja se oslanja na islamsko kulturno nasledje ali
istovremeno prikriva muslimanstvo. A pri tom svaki evropljanin znace da je Bosnjak istovremeno islamskog nasledja, tj znaju da Srbin ili Hrvat nece reci da je Bosnjak....

Musliman
Podrazumeva jugovica, dakle evropskog obrukanog marginalca ali istovremeno ne prikriva nista vec jasno naglasava islamsko kulturno nasledje
sto i jeste u biti mikro razlike ovog tipa Jugoslovena. Verovatno je to razlog da se dobar deo ovog naseg naroda u Srbiji i CG i dalje izjasnjava kao Musliman.

Dakle ovako salonski, cetaljski i drugarski sa strane Bosanci su svi gradjani Bosne i Hercegovine.
Meni je iskrenije i sasvim autenticno - komunisticki predlog Musliman.
U prilog ovoj opciji je i cinjenica da i u drugim zemljama sa islamskom manjinom - takodje se upotrebljava odrednica Musliman.
I niko je ne spori.

Vaistinu komplikovana prica, dole je razbibriga od Zvoganja

https://www.youtube.com/watch?v=6WSwG9fulhQ

:thumbup:
Inception1

#324 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Inception1 »

Image
Connaisseur Karlin

#325 Re: Bosanac=Bosnjak

Inception1 wrote:Image