Zahiragić opet jaše

Post Reply
Variola Vera

#301 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Variola Vera »

neka zahe bog mu ljepo zdravlje dao i neka što prije zasjedne na neku funkciju gdje se odlučuje o milionima ljudi.
zeina

#302 Re: Zahiragić opet jaše

Post by zeina »

Ne mogu da citam sve komentare ali ovo sto procitah gluho bilo, koje licemjerstvo i neznanje, koja mrznja..
Pricate o nekakvoj sekularnoj drzavi a pojma nemate sta to znaci.
Samo me zanima kako to da u jednoj "sekularnoj" drzavi nedjelja bude neradni dan, zasto nedjelja? Pa zato sto je tada misa i sto krscani treba da budu slobodni taj dan...toliko i sekularnosti kakvu vecina neupucenih ovdje zamislja.
Gdje je tu jednakost za muslimane da i oni imaju slobodan dan kada moraju prisustvovati molitvi?
Ko kaze da sekularna drzava nije duzna postovati prava vjernika?
Neka mi neko od silnih pametnjakovica, licemjera i mrzioca svega muslimanskog odgovori na ova pitanja!
supercali

#303 Re: Zahiragić opet jaše

Post by supercali »

Zasto nedjelja? Jer je to opste prihvaceno sad je li razlog nedjelje prije 100 godina bila misa ili zato jer se zove suncev dan ili zato jer je nekome bio ceif je sasvim svejedno
Zasto arapski brojevi? Jer je tako prihvaceno
Ako ti vec smeta to jel ti racunas kalendar po gregorijanskom kalendaru ili po hidzri?
bumerangss

#304 Re: Zahiragić opet jaše

Post by bumerangss »

Kemal Malovčić wrote:Jest trač al hajd.

Neko mi je reko da ona bula iz famoznog videa o šešelju sve ispite polaže na bubicu. :mrgreen:
Bula je zanimanje a ne izgled žene! Kaže se pokrivena žena! :roll:
supercali

#305 Re: Zahiragić opet jaše

Post by supercali »

Ja bi se mogao zakleti da i ostali u videu polazu tako
Jer na videu se nece pojaviti marljivi ucenici nego ovi wanna be gradska raja akademski gradjani red carpet eventi i sl
BayrakTB

#306 Re: Zahiragić opet jaše

Post by BayrakTB »

zeina wrote:Ne mogu da citam sve komentare ali ovo sto procitah gluho bilo, koje licemjerstvo i neznanje, koja mrznja..
Samo me zanima kako to da u jednoj "sekularnoj" drzavi nedjelja bude neradni dan, zasto nedjelja? Pa zato sto je tada misa i sto krscani treba da budu slobodni taj dan...toliko i sekularnosti kakvu vecina neupucenih ovdje zamislja.
Gdje je tu jednakost za muslimane da i oni imaju slobodan dan kada moraju prisustvovati molitvi?
Neka mi neko od silnih pametnjakovica, licemjera i mrzioca svega muslimanskog odgovori na ova pitanja!
Pogrešno pitanje na pogrešnom forumu. To jest pitanje je na mjestu ali osobe nisu. Danas mi frajer govori otvoreno da mu se gadi svaki vjernik i svaki insan koji vjeruje u "bajke" i da smo duduci. 75% raje ako ne i više je zatrovano istom mržnjom, prema tome prst u uho, ruku na oči i bez previše srkleta. To sebi svaki dan kažem ali se primim i ja na ovo, standardno. Jače je od mene.
Dr Baltazar

#307 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Dr Baltazar »

BayrakTB wrote:
zeina wrote:Ne mogu da citam sve komentare ali ovo sto procitah gluho bilo, koje licemjerstvo i neznanje, koja mrznja..
Pogrešno pitanje na pogrešnom forumu. To jest pitanje je na mjestu ali osobe nisu. Danas mi frajer govori otvoreno da mu se gadi svaki vjernik i svaki insan koji vjeruje u "bajke" i da smo duduci. 75% raje ako ne i više je zatrovano istom mržnjom, prema tome prst u uho, ruku na oči i bez previše srkleta. To sebi svaki dan kažem ali se primim i ja na ovo, standardno. Jače je od mene.
:thumbup:
Alternativac1

#308 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Alternativac1 »

BayrakTB wrote:

Ne bih rekao da je pogrešno pitanje, čovjek iznad joj je dao sasvim korektan i konkretan odgovor...
KB9

#309 Re: Zahiragić opet jaše

Post by KB9 »

kako se ova zeina samo teleportira kad je tema usko vezana za religiju :lol:
zeina

#310 Re: Zahiragić opet jaše

Post by zeina »

supercali wrote:Zasto nedjelja? Jer je to opste prihvaceno sad je li razlog nedjelje prije 100 godina bila misa ili zato jer se zove suncev dan ili zato jer je nekome bio ceif je sasvim svejedno
Zasto arapski brojevi? Jer je tako prihvaceno
Ako ti vec smeta to jel ti racunas kalendar po gregorijanskom kalendaru ili po hidzri?
Opsteprihvaceno? Pa bas i nije, sem na zapadu, KRSCANSKOM zapadu! Evo recimo u Egiptu su petak i subota neradni dani, kao i u ostatku islamskog svijeta.
Porediti arapske brojeve sa ovim je smijesno jer arapski brojevi nemaju bas nikakve veze sa religijom, al ti vidio da se zovu arapski pa hajde da se kaze bilo sta :-)
A kad smo vec kod kalendara...bajrami, ramazan i drugi vjerski dani se racunaju po takvimu odnosno hidzretskom kalendaru...i gle cuda, ti dani su slobodni dani, praznici...bar u Bosni, na zapadu nisu sto jos jednom govori u prilog krscanskom zapadu a ne sekularnom kakvog vi zamisljate.
Sekularno drustvo ne zabranjuje vjerske slobode, cak ih garantuje svim vjernicima, tako da su vam argumenti, ako se tako mogu nazvati, kojima pljujete po ovakvoj inicijativi, jadni i bijedni, odraz mrznje i licemjerja, a nikako logike i razuma niti imaju bilo kakvo pravno uporiste u sistemu u kojem zivimo...komunizam je davno proslo vrijeme, pomirite se s tim
zeina

#311 Re: Zahiragić opet jaše

Post by zeina »

KB9 wrote:kako se ova zeina samo teleportira kad je tema usko vezana za religiju :lol:
Mora se malo reda zavesti nakon 13 stranica orgijanja po temi, pocev od naslova, sramota da tema sa ovakvim naslovom uopste postoji
KB9

#312 Re: Zahiragić opet jaše

Post by KB9 »

zeina wrote:
KB9 wrote:kako se ova zeina samo teleportira kad je tema usko vezana za religiju :lol:
Mora se malo reda zavesti nakon 13 stranica orgijanja po temi, pocev od naslova, sramota da tema sa ovakvim naslovom uopste postoji
sramota je koristit namaz ko krinku za besposlicarstvo, o tome se radi u vecini slucajeva kod zaposlenih vjernika na baterije
zeina

#313 Re: Zahiragić opet jaše

Post by zeina »

KB9 wrote:
zeina wrote:
sramota je koristit namaz ko krinku za besposlicarstvo, o tome se radi u vecini slucajeva kod zaposlenih vjernika na baterije
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena, tvoje je da mu to dozvolis, da li ce on otici na dzumu ili na pivo to je njegova stvar, ali veliki broj ce ipak otici na dzumu, zasto bi vecina ispastala zbog nekoliko onih koji ce to zloupotrijebiti....ne idu ni svi na misu pa je nedjelja ipak slobodan dan
spreca

#314 Re: Zahiragić opet jaše

Post by spreca »

KB9 wrote:
zeina wrote:
:thumbup:
ZaSeragic nanosi vise stete islamu i muslimanima (u ovom vaktu)i ovi koji ga brane nego neki kjafiri.......niko ovdje ne napada niti omalovazava islam ......mnogo vaznije stvari nam promicu dok se mi ovdje prepiremo oko necega sto nije stvar nekog ciji to nije posao....ima institucija koja treba da se brine o DUZNOSTIMA i pravima muslimana.
spreca

#315 Re: Zahiragić opet jaše

Post by spreca »

zeina wrote:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena, tvoje je da mu to dozvolis, da li ce on otici na dzumu ili na pivo to je njegova stvar, ali veliki broj ce ipak otici na dzumu, zasto bi vecina ispastala zbog nekoliko onih koji ce to zloupotrijebiti....ne idu ni svi na misu pa je nedjelja ipak slobodan dan
nece moci tako....opravdavas laganje i to da umjesto na szumu ode na pivo...sama sebi skaces u usta....mnogo je onih koji odu na pivu.......ako ti neko da dozvolu za auto neces valjda sjesti i voziti aLtobus :mrgreen: ......ja bi donio odluku da je petkom pauza od 11,45 do 12,45 pa ko hoce kuda neka ide......znaci da ima vremena za abdestiti doci do najblize dzamije i posle dzume da se vrati na posao.
dječak sa šibicama

#316 Re: Zahiragić opet jaše

Post by dječak sa šibicama »

„OGLAS:
Evo ovako, onima koji nikako, nikada ne dolaze na džumu (iz kojekavih razloga), posebno omladini našeg džemata, na sutrašnju džumu ko dođe od mene lično ima po 5 KM da se počaste ( kafa, ćevapi i sl.), pa bujrum. Da nas sviju Allah uputi na Pravi put! Amin.“

Kad pročitate ovaj neobičan oglas, pomislit ćete da se radi o šali, ali prevarit ćete se. Njega je na svom Facebook-profilu objavio vrijedni efendija Mahmić Adis, imam u malom džematu Veliki Badić-Mustelji u blizini Bos. Krupe. Džemat Veliki Badić-Mustelji, je povratnički džemat, u ratu porušen i spaljen do temelja, i džamija i kuće. Poslije rata, ovaj džemat funkcioniše i razvija se, ali jako sporo i mukotrpno. U ovom džematu su od rata pa do sad bile tri generacije svršenika mektebske pouke. Tu već pet godina imamsku službu obavlja Adis ef. Mahmić, koji ne žali vremena ni truda na poboljšanju vjerskog života u ovom povratničkom mjestu.

Primijetivši slab odaziv džematlija petkom u džamiju, kada ih dođe svega nekolicina, odlučio je da ih na neki način motiviše i pokaže da odlazak u džemat nije 'bauk' ili teret. Vođen tom idejom, napravio je oglas u kojem nudi svakom ko je danas došao na džumu, od ljudi koji inače ne dolaze, obećao je svakome od njih platiti po porciju ćevapa ili kolače da ih počasti.

Ovaj nesvakidašnji potez je naišao na zanimanje javnosti, a i pitanje je da li je još neko napisao sličan apel. Mišljenja smo da treba pohvaliti imamovu brigu za džematom, njegovu kreativnost i inovativnost na putu pozivanja u vjeru, i inšallah da ovakvi potezi urode plodom, posebno kod mladih, kojima se pružaju razni izazovi i trebamo im dati alternativu.

U razgovoru za Akos.ba, Adis-ef. je podijelio s nama svoje razloge ove akcije i zašto je važno ljude pozvati u džemat.

„S obzirom na izuzetno malu prisutnost ljudi na džuma namazu u našem džematu (oko 7 ljudi i nešto dječice,a od 120 domaćinstava), odlučio sam se na ovaj korak kako bih pokušao privući, posebno omladinu, u naš džemat. Oglas je naišao na pažnju ljudi na društvenim mrežama, a i utjecao je da se danas na džumi vide neka nova lica. Danas su isto na džumi bili neki ljudi koji u džamiju nisu nikako dolazili u zadnjih pola godine do godinu, a koji su prije toga bili redovniji.

Možemo reći da ima dosta ljudi, pa i omladine koji nisu možda nikad bili na džumi,iz kojekavih razloga, od kojih je glavni razlog nezanje, kako klanjati džumu; nekima je ovo razlog da ne dođu na džumu namaz. Za početak onaj koji ne zna može pratiti i oponašati kako drugi klanjaju i na takav način da makar orijenataciono vidi kako se obavlja taj namaz. A onda naravno za potrebna pitanja, tu je efendija, kao i izbor mnoštva literature, zatim interneta itd. Isto tako je i za uzimanje abdesta. Dakle, nije sramota ne znati, sramota je nikada ne naučiti, a to povlači i neke druge probleme (kako je onaj jedan iz neznanja molio Boga da njegovom babi podari lijepi džehenem).

Neki ljudi kažu da nemaju vremena da klanjaju. Izjava "nemam vremena" stvarno nema smisla, kao što se nađe vremena u toku dana da čovjek jede i sl., suludo je govoriti da se ne može u toku dana naći malo vremena za namaz, a da ne govorimo u toku sedmice izdvojiti pola sata za džumu. Svako treba prema sebi biti fer i priznati da laže sam sebe takvom izjavom, naravno govorimo za one koji nisu u firmi, u firmi je nešto drugo,ali biti kod kuće,baviti se onako nekim usputnim poslovima,koji se mogu rasporediti u toku dana i reći da nema vremena, stvarno nema smisla.

Izjava "kad vidim ko sve ide, ja ne mogu ići" ili "ne idem zbog toga i toga", također nema smisla, jer svako klanja za sebe,i najzad ako ti bas neko smeta,a ti se onda odmakni od njega ali obavi svoju dužnost. Ima dosta tih takvih i sl. izjava ali budimo realni malo šta od toga je pravo opravdanje. Draga braćo, razmislimo malo o ovome i makar neka se džuma obavlja, jer je džuma jedna vrsta potvrde da si musliman, i ne bi to smjeli neopravdano izostavljati, strašna je to stvar.

Na kraju, molim Allaha, dž.š., da nagradi portal Akos.ba na iskazanoj želji da objavi priču o našem džematu, a i da nagradi sve čitaoce ovog teksta na izdvojenom vremenu.“, istakao je Adis-ef. Mahmić.
zeina

#317 Re: Zahiragić opet jaše

Post by zeina »

spreca wrote:
zeina wrote:
nece moci tako....opravdavas laganje i to da umjesto na szumu ode na pivo...sama sebi skaces u usta....mnogo je onih koji odu na pivu.......ako ti neko da dozvolu za auto neces valjda sjesti i voziti aLtobus :mrgreen: ......ja bi donio odluku da je petkom pauza od 11,45 do 12,45 pa ko hoce kuda neka ide......znaci da ima vremena za abdestiti doci do najblize dzamije i posle dzume da se vrati na posao.

Pa to se i trazi, da se ispiti ne zakazuju za vrijeme dzume i po mogucnosti obavezna predavanja, vjezbe i td., zar je to puno i toliko tesko organizovati? Sto se tice zaposlnih...neka taj dan ostanu sat vremena duze na poslu, neko ce iskoristiti pauzu...mikion nacina ako ima dobre volje, al jok, najbitnije je pljuvati i siriti mrznju
kakavdanakneiskustvu

#318 Re: Zahiragić opet jaše

Post by kakavdanakneiskustvu »

zeina wrote:
kako kome,meni je naslov teme baš ok,i ne mijenjao ga
kakavdanakneiskustvu

#319 Re: Zahiragić opet jaše

zeina wrote:
KB9 wrote:
zeina wrote:kako se ova zeina samo teleportira kad je tema usko vezana za religiju :lol:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena, tvoje je da mu to dozvolis, da li ce on otici na dzumu ili na pivo to je njegova stvar, ali veliki broj ce ipak otici na dzumu, zasto bi vecina ispastala zbog nekoliko onih koji ce to zloupotrijebiti....ne idu ni svi na misu pa je nedjelja ipak slobodan dan[/quote]

to je minimalno sat i po kako nisu na radnom mjestu,jer znam kako je kod mene na poslu,minimalno sat i po,dok odu do auta,pa parkiraju auto na trotoaru da ni invalid u kolicima ni beba u kolicima ne mogu proci pa džuma,pa kafa poslije džume pa dok ponovo nadju parking,a ima ih koji se ni ne vrate na posao
uglavnomja

#320 Re: Zahiragić opet jaše

Post by uglavnomja »

zeina wrote:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena,
jest al'u panjevima :roll:

pola sata do dzamije, pola dzume minimalno, pola sata nazad ako nije guzva za parking po elitnim jamijama... za sitnu buraniju

a krupna buranija se ni ne vraca na posao, znaci 4 sata :zzzz: sedmicno, ili 16 sati mjesecno odnosno puna 2 radna dana. ne's naci musku glavu na poslu petkom popodne u budzetskim jaslama. ali zene rade, naravno.
zato zene za ramazan rade skraceno da bi stigle napraviti iftar :roll: cak i druga smjena u skoli bude skracena citav mjesec.

a sta se tice zapada - svako ima pravo na 2 dana svojih vjerskih praznika, isto kao sto u federaciji (sekuuarnoj koja slavi bajrame kao drzavne praznike) katolici i pravoslavci imaju pravo na slobodne dane za bozic i uskrs.

isto pakovanje :roll:

i za ovaj oglas :thumbup:

skont'o narod da od vjere imaju hajra samo oni na vrhu :zzzz:
spreca

#321 Re: Zahiragić opet jaše

Post by spreca »

zeina wrote:
spreca wrote:
zeina wrote:

Pa to se i trazi, da se ispiti ne zakazuju za vrijeme dzume i po mogucnosti obavezna predavanja, vjezbe i td., zar je to puno i toliko tesko organizovati? Sto se tice zaposlnih...neka taj dan ostanu sat vremena duze na poslu, neko ce iskoristiti pauzu...mikion nacina ako ima dobre volje, al jok, najbitnije je pljuvati i siriti mrznju
Mislim da ovdje nije rijec samo o ovom satu......vec negdje rekoh da ima IZ koja bi trebala da se bavi time a ne neko ko licno sebe promovise kroz ove postupke i ne zbog DZUME nego radi sebe
aratet

#322 Re: Zahiragić opet jaše

Post by aratet »

Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
kakavdanakneiskustvu

#323 Re: Zahiragić opet jaše

aratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
:mrgreen:
uglavnomja

#324 Re: Zahiragić opet jaše

Post by uglavnomja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
aratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
:mrgreen:
:D
kakavdanakneiskustvu

#325 Re: Zahiragić opet jaše

uglavnomja wrote:
zeina wrote:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena,
jest al'u panjevima :roll:

pola sata do dzamije, pola dzume minimalno, pola sata nazad ako nije guzva za parking po elitnim jamijama... za sitnu buraniju

a krupna buranija se ni ne vraca na posao, znaci 4 sata :zzzz: sedmicno, ili 16 sati mjesecno odnosno puna 2 radna dana. ne's naci musku glavu na poslu petkom popodne u budzetskim jaslama. ali zene rade, naravno.
zato zene za ramazan rade skraceno da bi stigle napraviti iftar :roll: cak i druga smjena u skoli bude skracena citav mjesec.

a sta se tice zapada - svako ima pravo na 2 dana svojih vjerskih praznika, isto kao sto u federaciji (sekuuarnoj koja slavi bajrame kao drzavne praznike) katolici i pravoslavci imaju pravo na slobodne dane za bozic i uskrs.

isto pakovanje :roll:

i za ovaj oglas :thumbup:

skont'o narod da od vjere imaju hajra samo oni na vrhu :zzzz:

tacno,tad i anto i davor u firmi u kojoj radim nisu na radnom mjestu,odu na kafu,nigdje nikog
Post Reply