Dozer wrote:freeme1 wrote:
Jesu i te kako. U jesen 1991 BIH kao republika nije mogla da sakuplja poreze na preko 60 % svoje teritorije, tj SDK iz tih podrucja nisu placivale pare na racune republickih organa a republicki oragni nisu mogli da ih natjeraju. A da o vojsci, policiji, DB, osptinskim organima ne pricamo. Kontrola preko 60 % jesen 1991, bez ijednog ispaljenog metka, svih financijckih transkacija ta tom podrucju, zamisli samo to a da ovo drugo ni ne spominjem.
A to sto ti pricas se pricalo 92 i te kako. Ja ne znam ni jednog da je pricao da zeli rat vec su svi pricali kao ti i @tomahavk, svi su izmisljali razloge ili su prenosili razloge koji su drugi izmisljali za njih zasto ne moze biti rata i zasto ga nece biti, namjerno ili nenamjerno, svjesno ili nesvjesno su zavaravali sami sebe a i druge da ih nece snaci ono sto je snaslo.
Izvini, ali imas ozbiljan konceptualni problem - kada se kaze da su imali kontrolu nad upravljackim pozicijama i funkcijama, to ne znaci da su imali kontrolu nad teritorijom, pobogu...
S druge strane, porez se nije placao jer je cijela Juga bila u debeloj ekonomskoj krizi i recesiji, pa se BiH, logicno, nije izdvajala iz toga.
A vezano za price - to su pricali Alija i SDA. Ne sjecam se da su isto pricali Srbi i Hrvati. Cak sta vise, Srbi su otvoreno time prijetili, dok su se Hrvati, po ustaljenom obicaju, hinjski drzali po strani i cekali svoj momenat za zabijanje noza u ledja onima za koje im se ucini da ce preko njihovih ledja najvise profitirati. Ispostavilo se da su to bili prvo Bosnjaci, a onda, kad su skontali da ce im Bosnjaci ipak bolje pomoci u datom momentu da se rijese Srba, opet se preokrenuse.
Da budemo nacisto - i sada rade isto.
kako nema kontrolu nad teritorijom ako kontrolise vojsku, policiju, DB, skolstvo, firme, TV, radio, i na kraju ne uplacuje ni poreze u drzavnu/reublicku kasu ??? Sta to jos treba da radi, da Mile sjedne za traktor i da se kaze da kontrolise samo ono sto moze da uzore ?
Dozeru, ako tvrdis da se porez nije uplacivao jer nije bilo para onda ti :
1) Pojma nemas sta je bilo ( sto ne vjerujem )
2) namjerno negiras sta se dogodilo da bi kupio jeftine polticke poene ( a sto vjerujem da slucaj)
Tvrditi da se porezi nisu uplacivali iz BL u Sarajevo 1991 jer nisu imali para je toliko naivno da stvarno ne znam kako mozes tako nesto da izjavis da a da se ne stidis ???
Isto tako i za prijetnje , pa i danas srbi otvoreno prijete :
U razgovoru za Klix.ba Bećirović je rekao kako već treći put traži da se "raspisivanje antidejtonskog referenduma u RS-u" nađe na dnevnom redu i da PSBiH raspravlja o referendumu koji, kako je rekao, urušava kompletan Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH.
"Nažalost, poslanici RS-a su zloupotrijebili entitetsko glasanje i prijedlog nije uvršten. Današnju sjednicu sam napustio zbog grube i do sada nezapamćene prijetnje poslanika SNSD-a upućene građanima BiH i državi BiH, zloupotrebe entitetskog glasanja i zbog toga što prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imamo situacija da jedan entitet ne verbalno već institucionalno ruši Dejtonski sporazum", rekao je Bećirovič za Klix.ba.
Istakao je kako je krajnje vrijeme da reaguju i međunarodna zajednica na čelu s visokim predstavnikom, Ustavni sud BiH i Tužilaštvo BiH. Referendum je zakazan za 25. septembar.
Na današnjoj sjednici poslanica SNSD-a Milica Marković kazala je kako se "Bošnjaci trebaju prepasti vježbe koju su izveli MUP-ovi Srbije i RS-a jer je ona pokazala njihovu snagu", što je zaprepastilo mnoge poslanike.
"Danas sam javno tražio od nadležnih organa sigurnosti da provjere tvrdnju da su pojedini pripadnici zloglasne jedinice MUP-a Srbije škorpioni učestvovali u ovoj vojnoj vježbi između Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. Ako je to tačno to je skandalozno i mislim daj krajnje vrijeme da najveće svjetske sile, svjedoci Dejtionskog mirovnog sporazuma zaustave ovu pogubnu politiku koji provodi Milorad Dodik a koja je projektovana u Beogradu", kazao je Bećirović.