Hvala na hitnom odgovorumuha_sa wrote:dobro mislišbitanga_sa_otesa wrote:mislim u danijela ozmecyprus wrote:Pade mi na um danas pitanje... TV Sarajevo je nastala prije izgradnje RTV doma, jel tako? Ako jeste, gdje su joj bile prostorije prije preseljenja?![]()
Sarajevo - velike i male tajne
- cyprus
#301 Re: Sarajevo - velike i male tajne
- dječak sa šibicama
#302 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Pa kod u granapu u naselju, Vemex jel se tako zvala visocka ona prodavnica? prodavali ves masine, televizore, frizidere, cim dodje odmah se rasproda istina dodju po dva tri komada. Raja kupovala na one cekove.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#303 Re: Sarajevo - velike i male tajne
muha_sa wrote: dobro misliš
- exliberal-ex
#304 Re: Sarajevo - velike i male tajne
bitanga_sa_otesa wrote:muha_sa wrote: dobro misliš
Bila je unutra prostorija kad udjete desno od recepcije, sva oblozena kozom , tu je nekad bio studio
napolju moze bit smak svijeta unutra mrtva tisina...jesam tu par puta otspavao ali kad se probudis sav izgubljen
- JanuaryJones
#305 Sarajevo - velike i male tajne
Meni je pojam bio komision u Vase Miskina, ne znam zašto. Bunde, tehnika, skupe igračke 
-
julisiz es grant
#306 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Imaš na toj zgradi u Danijela Ozme veliku ploču na kojoj baš detaljno piše od kad do kad je tu bila RTVSA. Prošetaj nekad, ja sam nedavno tu prolazio i gledao. Zgrada je otprilike na polovini ulice, sa lijeve strane kad ideš iz Alipašine.Piše da se televizija preselila iz Danijela Ozme u današnju zgradu 1975. ili 76, ne sjećam se tačno, a radio tek 1984. (znam da je recimo Bijelo Dugme svoj album sa Tifom, inače prvi koji su snimali u Sarajevu, snimalo baš tu te zadnje godine prije preseljenja).cyprus wrote:Hvala na hitnom odgovorumuha_sa wrote:dobro mislišcyprus wrote:Pade mi na um danas pitanje... TV Sarajevo je nastala prije izgradnje RTV doma, jel tako? Ako jeste, gdje su joj bile prostorije prije preseljenja?![]()
-
julisiz es grant
#307 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ovaj na 2:04?JanuaryJones wrote:Meni je pojam bio komision u Vase Miskina, ne znam zašto. Bunde, tehnika, skupe igračke
Inače kad je počela ova "moda" šanera što prodaju farmerke na ulici i je li to baš ovako izgledalo?
Poznavajući malo privredno-političke tokove
- JanuaryJones
#308 Re: Sarajevo - velike i male tajne
E taj. I narandžasti lampioni posred Vaße Straße, zaradila sam pofinu čvorugu u bliskom susretu sa jednim 
- cyprus
#309 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ma prolazio sam u nekoliko navrata ovom ulicom, ali stvarno nisam obratio pažnju...julisiz es grant wrote:Imaš na toj zgradi u Danijela Ozme veliku ploču na kojoj baš detaljno piše od kad do kad je tu bila RTVSA. Prošetaj nekad, ja sam nedavno tu prolazio i gledao. Zgrada je otprilike na polovini ulice, sa lijeve strane kad ideš iz Alipašine.Piše da se televizija preselila iz Danijela Ozme u današnju zgradu 1975. ili 76, ne sjećam se tačno, a radio tek 1984. (znam da je recimo Bijelo Dugme svoj album sa Tifom, inače prvi koji su snimali u Sarajevu, snimalo baš tu te zadnje godine prije preseljenja).cyprus wrote:Hvala na hitnom odgovorumuha_sa wrote:dobro misliš![]()
![]()
-
julisiz es grant
#310 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ne znam doduše kad je ploča stavljena, ja sam je vidio ove godine... možda bih je i "promašio" da nisam baš namjenski tražio gdje bi mogla biti bivša zgrada RTVSA...to je bio dio moje potrage za znanim i manje znanim, ali važnim, lokacijama Sarajeva iz njegove 500-godišnje istorije
...koja još uvijek traje 
-
MMM1977
#311 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
Velepromet Visoko?dječak sa šibicama wrote:Pa kod u granapu u naselju, Vemex jel se tako zvala visocka ona prodavnica? prodavali ves masine, televizore, frizidere, cim dodje odmah se rasproda istina dodju po dva tri komada. Raja kupovala na one cekove.
- dječak sa šibicama
#312 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
Visocka je prodavnica, imali su lanac prodavnica nekad prije rata, tako su se zvali, Vemex ili nesto slicno. Al pari sa Konzumom, tada. Danas vise ne postoje, mislim da je Dallas kupio njihove prostore, klasicne posljeratne kriminalne malverzacije, direktor ih sjebo i prodao za male pare.MMM1977 wrote:Velepromet Visoko?dječak sa šibicama wrote:Pa kod u granapu u naselju, Vemex jel se tako zvala visocka ona prodavnica? prodavali ves masine, televizore, frizidere, cim dodje odmah se rasproda istina dodju po dva tri komada. Raja kupovala na one cekove.
-
julisiz es grant
#313 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Vema Visoko
-
MMM1977
#314 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
To je onda sigurno Velepromet. Da ne bude da si daleko od istine, imao je Velepromet robnu kuću u Visokom koja se zvala Vema (možda ti je to asocijacija na Vemex).dječak sa šibicama wrote:Visocka je prodavnica, imali su lanac prodavnica nekad prije rata, tako su se zvali, Vemex ili nesto slicno. Al pari sa Konzumom, tada. Danas vise ne postoje, mislim da je Dallas kupio njihove prostore, klasicne posljeratne kriminalne malverzacije, direktor ih sjebo i prodao za male pare.MMM1977 wrote:Velepromet Visoko?dječak sa šibicama wrote:Pa kod u granapu u naselju, Vemex jel se tako zvala visocka ona prodavnica? prodavali ves masine, televizore, frizidere, cim dodje odmah se rasproda istina dodju po dva tri komada. Raja kupovala na one cekove.

Netom nakon rata Vema je izgorila i to je ono ruglo u centru gradića

Prije otprilike godinu dana ista je prodata jednom lokalnom biznismenu, koji u saradnji sa određenim političarima (pogodi kojim), pravi kompleks koji će sadržavati Hotel, Polikliniku (pogodi čiju) i dosta drugih sadržaja. Clue: Kompleks će se zvati Muhl Šidi.
- dječak sa šibicama
#315 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Moguce da je rijec o istoj firmi, samo su im prodavnice imale razlicita imena. Sjecam se samo da su bili visocka prodavnica, jer je kod nas radio u prodavnici radio jedan decko iz visokog. Ostali radnici su bili lokalci, iz sarajeva.
Znam da ih je poslije rata, kad su unisteni, kupio Dallas tvornica namjestaja. Dali ultimatum radnicima, ili cete raditi u tvornici u Vlakovu, ili noga sa posla. U prostorima granapa otvorili salon namjestaja, pa onda iznajmili Skodi za salon automobila, kasnije dosao Jakub sa Drvoprometom i na kraju Konzum uzeo sebi prostor.
Znam da ih je poslije rata, kad su unisteni, kupio Dallas tvornica namjestaja. Dali ultimatum radnicima, ili cete raditi u tvornici u Vlakovu, ili noga sa posla. U prostorima granapa otvorili salon namjestaja, pa onda iznajmili Skodi za salon automobila, kasnije dosao Jakub sa Drvoprometom i na kraju Konzum uzeo sebi prostor.
-
Seawolf
#316 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Hranidbeni lanac, sa Todorićem na vrhu.dječak sa šibicama wrote:Moguce da je rijec o istoj firmi, samo su im prodavnice imale razlicita imena. Sjecam se samo da su bili visocka prodavnica, jer je kod nas radio u prodavnici radio jedan decko iz visokog. Ostali radnici su bili lokalci, iz sarajeva.
- dječak sa šibicama
#317 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Todoric je tu na kraju usetao, pljacka je odradjena u Visokom, unistena firma s namjerom da se sandzi iz Dallasa proda za male novce.
-
mahalas505
#318 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Treba nam znaci neka aplikacija ala Pokemonjulisiz es grant wrote:Ne znam doduše kad je ploča stavljena, ja sam je vidio ove godine... možda bih je i "promašio" da nisam baš namjenski tražio gdje bi mogla biti bivša zgrada RTVSA...to je bio dio moje potrage za znanim i manje znanim, ali važnim, lokacijama Sarajeva iz njegove 500-godišnje istorije...koja još uvijek traje
-
Eborg
#319 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da li su kupatila, saune (!?), bazeni i ostali prateći objekti na Vrelu Bosne doživjeli SFRJ ili su raspadom Austro-Ugarske pali u zaborav?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#320 Re: Sarajevo - velike i male tajne
sta je ono kod energoinvesta one betonske misterije
bunkeri
vjetrenjace
nake talionice
bunkeri
-
quarterback
#321 Re: Sarajevo - velike i male tajne
mislim da su bunkeriBlack swan wrote:sta je ono kod energoinvesta one betonske misterije
bunkerivjetrenjace
nake talionice
- jao_situacije
#322 Re: Sarajevo - velike i male tajne
bunkeriquarterback wrote:mislim da su bunkeriBlack swan wrote:sta je ono kod energoinvesta one betonske misterije
bunkerivjetrenjace
nake talionice
još od onog rata
-
julisiz es grant
#323 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da...pošto je tadašnja fabrika lokomotiva bila potencijalna meta savezničke avijacije, Švabe napravile mala skloništa za radnike (bilo ih je više, sjećam se prije nego je izgrađena današnja druga traka ceste iznad). Šiljat oblik je i služio da se izbjegne direktan pogodak aviobombi.jao_situacije wrote:bunkeriquarterback wrote:mislim da su bunkeriBlack swan wrote:sta je ono kod energoinvesta one betonske misterije
bunkerivjetrenjace
nake talionice
još od onog rata
Već je ovo i pitano i objašnjeno na ovoj temi, ali da ponovim
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#324 Re: Sarajevo - velike i male tajne
nije mi se dalo češljati ali logično da izgleda kao bunker...
onako bih ja pravio namjenski "totoare" po kasarnama da se minobacačke granate zakače između 4 onakve mini sprave i ne ekplodiraju
nemoj da neko ukrade moju genijalnu ideju
onako bih ja pravio namjenski "totoare" po kasarnama da se minobacačke granate zakače između 4 onakve mini sprave i ne ekplodiraju
- dječak sa šibicama
#325 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A sto bi ti 90% vojnika bilo u gipsu, nikom nista?Black swan wrote:nije mi se dalo češljati ali logično da izgleda kao bunker...