Na stranu da li nam treba vjera ali ovo sto si napisao slabo odgovara istini odnosno realnosti ovog svijeta.LJudi su spremni na mnoga zla i uvijek im je potreban strah od kazne samo u slucaju vjere imas i nadu u nagradu. I uopce se tu ne radi o pitanju sta treba vec ti zanemarujes ljudski instinkt da misli o svojoj guzici. Nije bas da ljudi imaju samo empaticne i humane istinkte.HobotnicaPLus wrote:Ja bih da pitam, zasto se inace, pa tako i ovdje na forumu, sa toliko truda forsira prica da Kur'an nudi odgovor za svako moguce pitanje na planeti te da je nekakva ultimativna uputa? Zar smo toliko nisko pali u nekom intelektualnom smislu da nam treba neka knjiga pustinjaka pisana prije 1400 godina da bi mi shvatili da nije lijepo ubiti nekoga, da nije lijepo krasti itd itd? Zar smo toliko pokvareni i sebicni da pomazemo drugima u nevolji samo zato sto ocekujemo nagradu na nekakvom drugom svijetu?
Razgovorao sam sa prijateljem(inace jako pobozan) na slicnu temu i pokusao sam da usmjerim razgovor u tom pravcu i pitao ga da li radi dobra djela samo zato sto ocekuje nagradu - rekao je da. Da li ne radi losa djela zato sto se boji kazne - isti odgovor. E sad, sve ovo je malo karikirano, naravno da nije poremecen toliko da ga iskljucivo ti principi vode kroz zivot, ali ono sto je bitno jeste sustina toga.
Navodno nas Kur'an tjera da ucimo, istrazujemo, da mislimo, sa svojim famoznim "Uci, citaj u ime gospodara" i to se cesto koristi kao argument, kao dokaz da je ta knjiga ustvari jedina uputa - toliko siroko i generalno posmatrano da nema sanse da ne bude u pravu, i onda se to forsira kao velika istina. Kaze pa tako Kur'an kaze, pogadja sustinu i samim tim je istinit. Jeste, istinit ali je u isto vrijeme i potpuno nepotreban, nesto kao upustvo za koristenje koje dodje uz cetkicu za zube. Totalno nepotrebno.
Da li nam stvarno jos uvijek, danas, u 21. vijeku treba takvo nesto? Je li moguce da ljudski instinkt, suosjecanje sa drugima, postovanje tudjeg i vjerovanje u vlastiti um toliko guramo u stranu a prednost dajemo nekoj uputi?
Sto se tice vjere razliciti povodi mogu biti, nekom je presudan strah od kazne, nekom nada da ce sve biti extra, nekom je potrebno bilo sta da mu zivot dobije bilo kakav smisao, neko vjeruje da je pronasao istinu itd.