Orebic. Ali u principu Peljesac je za zaobici.Jedina prednost Trpnja sto ti ne treba auto. Do ploca autobusom i samo predes trajektom.belfy wrote:za poznavaoce - Trpanj ili Orebic?
Gdje na more? - 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, ... 2057, 2058
Moderator: anex
- Altsa
#301 Re: Gdje na more? - 2016
Last edited by Altsa on 20/07/2016 12:40, edited 1 time in total.
- Altsa
#302 Re: Gdje na more? - 2016
Potpuno te razumijem. Ne znam da li si samac ili imas porodicu ali kada imas porodicu onda se sve mnozi sa 4 pa onda ljetovanje u Hrvatskoj ispadne izuzetno povoljno u odnosu na ljetovanja po Turskoj ili drugim destinacijama gdje te zakolje avionska karta.aditon wrote:Gdje na more ove godine? Ja se to pitam već mjesecima. Znam gdje neću, a to je Hrvatska. Obzirom na situaciju u svijetu, cijene u pojednim zemljama su bitno pale tako da razmišljam i o Turskoj i o Tunisu npr. Ne znam kako je u Albaniji, uglavnom sam čuo pozitivna iskustva. Mislim da bi trebali iskoristiti povoljne cijene i otputovati u Albaniju. Kipar i Sicilija također nisu nedostižni. Za Kipar je bilo ponuda od oko 800 KM po osobi za avio kartu i smještaj u hotelu 3 zvjezdice s doručkom (7 noćenja). Sicilija busem se može naći i jeftinije, oko 700 KM. Sve su ovo bolje i isplativije opcije nego Hrvatska. Što se mene tiče, Hrvatsko primorije me neće dugo vidjeti, osim ako slučajno ne zalutam u tom pravcu
- jao_situacije
#303 Re: Gdje na more? - 2016
imam kuću u hvaruP308 wrote:
Bio sam na Hvaru (u Jelsi i Hvaru). Hvar je lijep ali se nisam pronasao u istom, dok je Jelsa vise moj tip gradica a ove godine sam razmisljao o Starom Gradu jer nikad ranije nisam bio ali ako kazes da nema plaze, onda ta opcija otpada.
Za Vrbosku sam slao upit u jedan hotel, kazu zauzeto. Privatno nisam gledao. Imas li kakvih preporuka, poznanika? Ti ides u auto kamp ili?
jesi gledao milnu, ivan dolac, svetu nedjelju ?
to ti je s južne strane, mala mjesta skroz
- Altsa
#304 Re: Gdje na more? - 2016
Najbolju plazu u Vignju su okupirali daskasi. Vjetar po cijeli dan rastura, kada izades iz vode treba ti deka. Smjestaj je uglavnom u kampovima. Brodice voze do Korcule non-stop. Uglavnom ako se ne bavis surfanjem u Vignju covjek nema sta traziti.macchiato wrote:Jedina dobra stvar kod Peljesca je sto relativno brzo brodicom dodjes do Korcule (treba ti desetak minuta, platis mozda dvadesetak kuna da te odvuku) koja je san snova.Bila sam u dosta atraktivnih gradica u Kroejsi, ali Korcula mi je definitivno najvise prirasla srcu.
Ali sto se Peljsca tice, ma znaci NIKAD VISE, nikaaaad![]()
Prvo sto te put sjebe i izmrcvari, pa oni gradici bez ikakvog sadrzaja da umres od dosade (bar ja kojoj treba neka zanimljivost, meni more i plaza dosade za sat vremena), stalno puse vjetar, pa oko 3 krecu valovi koji nose one trave, alge tako da se vise ni kupat ne moze.
Ja sam bila u VigAnju i Brni, poslije 2 kada se pojacaju valovi se nemoguce kupati radi onih surfera, padobrana, cega li vec, zauzmu apsolutno SVE u smislu da ne mozes ni u plicak sjest.![]()
Ne znam, mozda neko ima bolja iskustva, ali meni je to sve big no. Bezveze.
Od mjesta na Makarskoj mi je bilo fino u Zaostrogu, Gradcu, Brelama.
Zivogosce je isto dobro mjesto za manju djecu, manji gradic koji ima kamp i prirodu gdje mozes prosetati, lijepe plaze sa hladom duz citave plaze sto je meni najbitnije... jedina mana, nema prodavnice.
-
baja
#305 Re: Gdje na more? - 2016
Jeste, Stolac i poslije Ljubinja Desno u onoj doli put Jadranske magistrale, sve piše. Put dobar preko Čepikuća, sve asfalt. može se sić u Slano il na onoj "T" raskrsnici desno i eto te preko lisca/visočana odma na skretanju za Pelješac. U jednom momentu izgleda da vožiš kroz nečiju avliju , al itekako vrijedi neg se kuhat na Doljanimaagent_zero wrote:Možeš preko Stoca, Hutova, Ljubinja, pa biraj... izađeš kod Slanog.petunija wrote:Nismobaja wrote: Ne znam jesmo li se razumjeli, govorim o graničnom prelazu Čepikuće. Raja rijetko idu tamo a siđeš direkt na Pelješac, i to preko prelaza gdje se graničar obraduje da prozbori s tobom.ja kontala neko naselje
u Vignju
Je li to onim putem preko Stoca?
-
baja
#306 Re: Gdje na more? - 2016
Pelješac je super, bolji je od svakog mjesta na Makarskoj rivijeri-za moj pojam.
lovišta i žuljana
lovišta i žuljana
-
baja
#307 Re: Gdje na more? - 2016
Sasvim dobra, nemam zamjerke.P308 wrote: Kakva je cesta do tamo?
- petunija
#308 Re: Gdje na more? - 2016
@baja
hvala,
mi taman razmišljali da li da idemo preko Stoca, ma kao hajd' nećemo, sigurno nije gužva u Doljanima kad ono
Ima n godina kako nismo išli tim putem, pa zaboravili
hvala,
mi taman razmišljali da li da idemo preko Stoca, ma kao hajd' nećemo, sigurno nije gužva u Doljanima kad ono
Ima n godina kako nismo išli tim putem, pa zaboravili
- agent_zero
#309 Re: Gdje na more? - 2016
@pežo308
Ja bih ti savjetovao da izbjegneš Stari Grad, nekakav je sav u dubokoj uvali, gledaj Jelsu, Vrbosku i ona mala mjesta istočno od grada Hvara, isto na južnoj strani ostrva.
Apropo diskusije o Vignju, pa to se odavno zna da je mjesto za surfere, daskaše i jedriličare (vjetar non stop zbog kanala), ne ideš tamo na odmor radi kupanja i sunčanja od tolikog i raznolikog Pelješca.
Ja bih ti savjetovao da izbjegneš Stari Grad, nekakav je sav u dubokoj uvali, gledaj Jelsu, Vrbosku i ona mala mjesta istočno od grada Hvara, isto na južnoj strani ostrva.
Apropo diskusije o Vignju, pa to se odavno zna da je mjesto za surfere, daskaše i jedriličare (vjetar non stop zbog kanala), ne ideš tamo na odmor radi kupanja i sunčanja od tolikog i raznolikog Pelješca.
- aditon
#310 Re: Gdje na more? - 2016
Ne mislim da rizikujem toliko. Ne mislim da je tamo nešto nesigurnije nego ovdje gdje živim. Uostalom, ja sam odavno prestao pratiti vijesti koje mi serviraju masovni mediji. Zbog tih istih medija većina ljudi koji su uopšte i čuli za BiH misle da je ovdje i dalje rat, imaju percepciju neke nerazvijene, razrušene zemlje itd.Warashii wrote:aditon wrote:Gdje na more ove godine? Ja se to pitam već mjesecima. Znam gdje neću, a to je Hrvatska. Obzirom na situaciju u svijetu, cijene u pojednim zemljama su bitno pale tako da razmišljam i o Turskoj i o Tunisu npr. Ne znam kako je u Albaniji, uglavnom sam čuo pozitivna iskustva. Mislim da bi trebali iskoristiti povoljne cijene i otputovati u Albaniju. Kipar i Sicilija također nisu nedostižni. Za Kipar je bilo ponuda od oko 800 KM po osobi za avio kartu i smještaj u hotelu 3 zvjezdice s doručkom (7 noćenja). Sicilija busem se može naći i jeftinije, oko 700 KM. Sve su ovo bolje i isplativije opcije nego Hrvatska. Što se mene tiče, Hrvatsko primorije me neće dugo vidjeti, osim ako slučajno ne zalutam u tom pravcune razumijem stvarno, zar se isplati toliko rizikovati.
Bio sam u Egiptu kad su isto govorili da nije sigurna itd. Moja iskustva su potpuno drugačija te se niti u jednom momentu nisam osjećao nesigurno. I opet bi otišao bez problema.
- aditon
#311 Re: Gdje na more? - 2016
Oženjen jesam ali nemam djece. Razumijem i ja tebe šta govoriš. Ljudima s djecom je i praktičnije otići u Hrvatsku zbog blizine ali i zbog možda razloga koje si gore naveo. Međutim, danas putovati avionom je mnogo jefitnije nego bilo kojim drugim prevoznim sredstvom. Samo treba znati gdje tražiti i ne bježati od aerodroma iz okruženja jer se stvarno može naći jeftinih karata. Sarajevski aerodrom je izuzetno skup i najnepovoljniji je od svih aerodroma iz okruženja, dok je Beogradski najjeftiniji. Evo ti jedan primjer. Iz Zadra možeš letjeti po cijeloj Evropi s Rayanairom a karte nekad znaju biti smješno jeftine. Npr, bilo je karata povratih za Marsej u iznosu 4 eura. (da, 4), pa onda za London 14 Eura povratna itd itd. Zadar nije baš blizu ali kad planiraš neki odmor, zašto ne doći u Zadar dan dva ranije, obići grad i s mirom se ukrcati na avion. Pogledaj cijene karata iz Tuzle s Wizzairom.Altsa wrote:Potpuno te razumijem. Ne znam da li si samac ili imas porodicu ali kada imas porodicu onda se sve mnozi sa 4 pa onda ljetovanje u Hrvatskoj ispadne izuzetno povoljno u odnosu na ljetovanja po Turskoj ili drugim destinacijama gdje te zakolje avionska karta.aditon wrote:Gdje na more ove godine? Ja se to pitam već mjesecima. Znam gdje neću, a to je Hrvatska. Obzirom na situaciju u svijetu, cijene u pojednim zemljama su bitno pale tako da razmišljam i o Turskoj i o Tunisu npr. Ne znam kako je u Albaniji, uglavnom sam čuo pozitivna iskustva. Mislim da bi trebali iskoristiti povoljne cijene i otputovati u Albaniju. Kipar i Sicilija također nisu nedostižni. Za Kipar je bilo ponuda od oko 800 KM po osobi za avio kartu i smještaj u hotelu 3 zvjezdice s doručkom (7 noćenja). Sicilija busem se može naći i jeftinije, oko 700 KM. Sve su ovo bolje i isplativije opcije nego Hrvatska. Što se mene tiče, Hrvatsko primorije me neće dugo vidjeti, osim ako slučajno ne zalutam u tom pravcu
Cijena npr karte iz Beograda za New York se mogu nabaviti i za 300+ eura. Za Bangkok isto tako. Iz Budimpešte se također može letjeti jako jeftino, Venecije itd itd.
Da se vratim na Tursku. Iz Sarajeva karta za Antaliju košta u prosjeku 300 KM. Low cost kompanija Pegasus ima nekoliko linija u toku sedmice s tim da se presjeda u Istambulu. Iz Tuzle u ljetnom periodu za Antaliju imaš direktne letove ali nisam sad siguran za cijene karata. Dakle, ja i supruga ako se odlučimo za Tursku, povratne avio karte ćemo platiti 600 KM i hotel ćemo u svom aranžmanu naći, a već sam to uradio te sam napravio projekciju troškova za deset noćenja što bi me koštalo 1200 KM. Za ove novce u Hrvatskoj ne mogu dobiti ništa, čak ni u pred sezoni. Djeca u Turskoj su uglavnom gratis čak do 12 godina što znači da bi samo avio karte plaćali za njih. U slučaju da se radi o bebi, tada se avio karte plaćaju u određenom procentu ili ako je novorođenče tada su karte besplatne potpuno.
- Warashii
#312 Re: Gdje na more? - 2016
Nemam pojma, meni ne izgleda ok trenutna situacija, moja je supruga otkazala putovanje za Tursku, nedavno je bila smještena u blizini mjesta gdje se desio teroristički napad u Istanbulu, dva tri dana su je samo djelila. Hodala je tim trgom jbga, meni je to dovoljno blizu.aditon wrote:Ne mislim da rizikujem toliko. Ne mislim da je tamo nešto nesigurnije nego ovdje gdje živim. Uostalom, ja sam odavno prestao pratiti vijesti koje mi serviraju masovni mediji. Zbog tih istih medija većina ljudi koji su uopšte i čuli za BiH misle da je ovdje i dalje rat, imaju percepciju neke nerazvijene, razrušene zemlje itd.Warashii wrote:aditon wrote:Gdje na more ove godine? Ja se to pitam već mjesecima. Znam gdje neću, a to je Hrvatska. Obzirom na situaciju u svijetu, cijene u pojednim zemljama su bitno pale tako da razmišljam i o Turskoj i o Tunisu npr. Ne znam kako je u Albaniji, uglavnom sam čuo pozitivna iskustva. Mislim da bi trebali iskoristiti povoljne cijene i otputovati u Albaniju. Kipar i Sicilija također nisu nedostižni. Za Kipar je bilo ponuda od oko 800 KM po osobi za avio kartu i smještaj u hotelu 3 zvjezdice s doručkom (7 noćenja). Sicilija busem se može naći i jeftinije, oko 700 KM. Sve su ovo bolje i isplativije opcije nego Hrvatska. Što se mene tiče, Hrvatsko primorije me neće dugo vidjeti, osim ako slučajno ne zalutam u tom pravcune razumijem stvarno, zar se isplati toliko rizikovati.
Bio sam u Egiptu kad su isto govorili da nije sigurna itd. Moja iskustva su potpuno drugačija te se niti u jednom momentu nisam osjećao nesigurno. I opet bi otišao bez problema.
Opet svako zna svoje.
- karanana
#313 Re: Gdje na more? - 2016
turske se ne bih bojao. kvalitet njihovih hotela i usluge je vrijedan rizika, samo da i oni malo spuste i prilagode cijene trenutnim uvjetima i ne bih sekunde razmisljao.
tunis i egipat da mi dzaba daju da dodjem i bez teroristickih napada bi ih odbio.
tunis i egipat da mi dzaba daju da dodjem i bez teroristickih napada bi ih odbio.
- P308
#314 Re: Gdje na more? - 2016
Za Ivan Dolac i Svetu Nedjelju nikad nisam ni cuojao_situacije wrote:imam kuću u hvaruP308 wrote:
Bio sam na Hvaru (u Jelsi i Hvaru). Hvar je lijep ali se nisam pronasao u istom, dok je Jelsa vise moj tip gradica a ove godine sam razmisljao o Starom Gradu jer nikad ranije nisam bio ali ako kazes da nema plaze, onda ta opcija otpada.
Za Vrbosku sam slao upit u jedan hotel, kazu zauzeto. Privatno nisam gledao. Imas li kakvih preporuka, poznanika? Ti ides u auto kamp ili?
Poslao maloprije par upita za Jelsu, cekamo odgovor. Jedna teta iz Omisa mi maloprije odgovorila da je zauzeto u mom periodu.agent_zero wrote:@pežo308
- aditon
#315 Re: Gdje na more? - 2016
Ja ne bih išao u Istambul ili Ankaru već u Antaliju. Ali kad skontaš šta je danas sigurno. Bilo kad i bilo gdje ti se spletom okolnosti može desiti nesreća i naravno da čovjek koliko je u njegovoj moći treba uraditi da izbjegne eventualne neugodnosti u najmanju ruku ali isto tako, mediji nas pumpaju prenapuhanim pričama o sigurnosti samo zato jer to tako odgovara određenim moćnicima u nekom trenutku.Warashii wrote:Nemam pojma, meni ne izgleda ok trenutna situacija, moja je supruga otkazala putovanje za Tursku, nedavno je bila smještena u blizini mjesta gdje se desio teroristički napad u Istanbulu, dva tri dana su je samo djelila. Hodala je tim trgom jbga, meni je to dovoljno blizu.
Opet svako zna svoje.
Međutim, još uvijek nisam odlučio gdje ću ići, privlače me razne destinacije, a najbolja bi opcija mislim bila Sicilija, Grčka ili Kipar. Za relativno male novce se može otići na ove destinacije.
-
Bolonjac
#316 Re: Gdje na more? - 2016
Na Hvaru je vazno imati auto i onda je totalno nevazno u kojem si gradu(sto manji to bolji radi parkinga). Najbolje plaze: Ivan Dolaz, Sveta Nedjelja, Zarace, Milna, Mudri Dolac, Soline/Vrboska, ...jao_situacije wrote:imam kuću u hvaruP308 wrote:
Uzmi rent a car ili odsjedni u Vrboskoj ima jeftino smjestaj a dobra je plaza. Jelsa isto moze proci. Stari Grad je sada malo bolji jer su koliko sam cuo izmjestili kanalizaciju/vinariju te je more u centru cisce. Sto se plaza tice kod Lanterne je ok i na Trajektnom pristanistu(simica prije i poslije trajektnog pristalista).
Kod hotela je isto ok u sumici iza plaze ima hlada
-
Bolonjac
#317 Re: Gdje na more? - 2016
Probaj: http://www.adriagate.com jeftiniji su od Booking.com jer su posrednik za starije ljude koji iznajmljuju. Najbolje je direktno nekoga naci jer i ovi uzimaju masnu proviziju. Probaj u google ukucati apartmani vrboska ili apartmani jelsa.P308 wrote:Za Ivan Dolac i Svetu Nedjelju nikad nisam ni cuojao_situacije wrote:imam kuću u hvaruP308 wrote:
to ti je s južne strane, mala mjesta skrozBas cu pogledati danas, hvala na preporuci
Poslao maloprije par upita za Jelsu, cekamo odgovor. Jedna teta iz Omisa mi maloprije odgovorila da je zauzeto u mom periodu.agent_zero wrote:@pežo308
Iskreno preporucio bih ti Vrbosnu/Soline jer ima lijepse plaze.
Probaj ovdje kontaktirati ljude mozda neko ima sobu ili zna nekoga:
https://www.facebook.com/cajenovega
https://www.facebook.com/groups/Vrboska.Hvar/
probaj i pretragu na fejsu za smjestajem
- Warashii
#318 Re: Gdje na more? - 2016
Slažem se sa tobom, covjek danas nigdje nije siguran al pokusava se rizik svesti na minimum.aditon wrote:Ja ne bih išao u Istambul ili Ankaru već u Antaliju. Ali kad skontaš šta je danas sigurno. Bilo kad i bilo gdje ti se spletom okolnosti može desiti nesreća i naravno da čovjek koliko je u njegovoj moći treba uraditi da izbjegne eventualne neugodnosti u najmanju ruku ali isto tako, mediji nas pumpaju prenapuhanim pričama o sigurnosti samo zato jer to tako odgovara određenim moćnicima u nekom trenutku.Warashii wrote:Nemam pojma, meni ne izgleda ok trenutna situacija, moja je supruga otkazala putovanje za Tursku, nedavno je bila smještena u blizini mjesta gdje se desio teroristički napad u Istanbulu, dva tri dana su je samo djelila. Hodala je tim trgom jbga, meni je to dovoljno blizu.
Opet svako zna svoje.
Međutim, još uvijek nisam odlučio gdje ću ići, privlače me razne destinacije, a najbolja bi opcija mislim bila Sicilija, Grčka ili Kipar. Za relativno male novce se može otići na ove destinacije.
Ja sam dosta dobrog cuo o Grckoj al mene nekako ne privlači, bit ce da griješim.
- aditon
#319 Re: Gdje na more? - 2016
A što se Grčke tiče ja bih je razdvojio na Atinu i ostatak Grčke. Išao bi na neki od otoka te u smislu ljetovanja to je odlična destinacija. Ali otići u Grčku a ne posjetiti Atinu i nije baš odlazak u Grčku iako je svaki njihov otok priča za sebe te se i tamo mnogo toga može vidjeti. U svakom slučaju, sve ove pobrojane destinacije su posljednjih godina jeftinije nego su bile. Grčki bankrot je učinio svoje te zahvaljujući istom još uvijek je Grčka dosta povoljna. U svakom slučaju povoljnija od Hrvatske.Warashii wrote:Slažem se sa tobom, covjek danas nigdje nije siguran al pokusava se rizik svesti na minimum.
Ja sam dosta dobrog cuo o Grckoj al mene nekako ne privlači, bit ce da griješim.
-
Bolonjac
#320 Re: Gdje na more? - 2016
Rekla mi prijateljica iz Atine da je tu uzas(vjerovatno i Solun) pun grad gladnih izbjeglica koji mole za pomoc a Grci im po duplim cijenama prodaju sendvice i pokusavaju se na njihov racun obogatiti.aditon wrote:A što se Grčke tiče ja bih je razdvojio na Atinu i ostatak Grčke. Išao bi na neki od otoka te u smislu ljetovanja to je odlična destinacija. Ali otići u Grčku a ne posjetiti Atinu i nije baš odlazak u Grčku iako je svaki njihov otok priča za sebe te se i tamo mnogo toga može vidjeti. U svakom slučaju, sve ove pobrojane destinacije su posljednjih godina jeftinije nego su bile. Grčki bankrot je učinio svoje te zahvaljujući istom još uvijek je Grčka dosta povoljna. U svakom slučaju povoljnija od Hrvatske.Warashii wrote:Slažem se sa tobom, covjek danas nigdje nije siguran al pokusava se rizik svesti na minimum.
Moguce da se stanje promijenilo ovaj info je star 1-2 mjeseca.
U Grckoj valjaju otoci, najbolje izabrait neki na kojem ima dosta izbjeglica jer su nize cijene
Atina - prije dva mjeseca bio strajk na aerodromima. Uglavnom budite opezni sa Grckom uvijek ponesite dovoljno love da imate za bookiranje novog leta i produzetak smjestaja booking.com je vas prijatelj.
Sto se turizma tice jako jako dobro organiziran i ljudi su profesionalno ljubazni. Mene je iskreno nerviralo sto te svako pita "odakle dolazis" od zene u prodavnici do slasticara pogotovo u restoranima(ovdje da ti malo poveca racun).
Ako vam se u Hrvatskoj ne svidja posluga od strane Hrvata onda ce vam se na Grckim otocima od strane Srba jer sam srpski jezik cuo cesce od engleskog i njemackog (sezonski radnici).
-
Bolonjac
#321 Re: Gdje na more? - 2016
Sansa da ce te auto zgaziti pred zgradom je puno puno veca nego da ces biti zrtva teroristickog napada. Naravno ako ganjas zemlje gdje se to skoro svaki dan dogadja vjerovatno ce se ta sansa povecati, pogotovo turski aerodromi koji su frekventniWarashii wrote:Slažem se sa tobom, covjek danas nigdje nije siguran al pokusava se rizik svesti na minimum.aditon wrote:Ja ne bih išao u Istambul ili Ankaru već u Antaliju. Ali kad skontaš šta je danas sigurno. Bilo kad i bilo gdje ti se spletom okolnosti može desiti nesreća i naravno da čovjek koliko je u njegovoj moći treba uraditi da izbjegne eventualne neugodnosti u najmanju ruku ali isto tako, mediji nas pumpaju prenapuhanim pričama o sigurnosti samo zato jer to tako odgovara određenim moćnicima u nekom trenutku.Warashii wrote:Nemam pojma, meni ne izgleda ok trenutna situacija, moja je supruga otkazala putovanje za Tursku, nedavno je bila smještena u blizini mjesta gdje se desio teroristički napad u Istanbulu, dva tri dana su je samo djelila. Hodala je tim trgom jbga, meni je to dovoljno blizu.
Opet svako zna svoje.
- aditon
#322 Re: Gdje na more? - 2016
Upravu si u vezi ovih štrajkova. Znam da ih je bilo mada u posljednje vrijeme nisam čuo ništa vezano za to jer su medijima sad neke druge stvari interesantne. Iz Srbije ide dosta ljudi dole tako da su im aranžmani s njihovim agencija jako povoljni. iz BiH to nije slučaj pogotovo što niko ne radi aranžmane s avio prevozom.Bolonjac wrote:Rekla mi prijateljica iz Atine da je tu uzas(vjerovatno i Solun) pun grad gladnih izbjeglica koji mole za pomoc a Grci im po duplim cijenama prodaju sendvice i pokusavaju se na njihov racun obogatiti.aditon wrote:A što se Grčke tiče ja bih je razdvojio na Atinu i ostatak Grčke. Išao bi na neki od otoka te u smislu ljetovanja to je odlična destinacija. Ali otići u Grčku a ne posjetiti Atinu i nije baš odlazak u Grčku iako je svaki njihov otok priča za sebe te se i tamo mnogo toga može vidjeti. U svakom slučaju, sve ove pobrojane destinacije su posljednjih godina jeftinije nego su bile. Grčki bankrot je učinio svoje te zahvaljujući istom još uvijek je Grčka dosta povoljna. U svakom slučaju povoljnija od Hrvatske.Warashii wrote:Slažem se sa tobom, covjek danas nigdje nije siguran al pokusava se rizik svesti na minimum.
Moguce da se stanje promijenilo ovaj info je star 1-2 mjeseca.
U Grckoj valjaju otoci, najbolje izabrait neki na kojem ima dosta izbjeglica jer su nize cijeneObratite paznju jer su u Grckoj stalno strajkovi(trajekti, autobusi, zeljeznice, taksisti, ...) svi strajkuju i moglo bi vas se jako jako lagano desiti da ostanete na nekom otoku i do sedmicu dana bez mogucnosti prevoza (desilo se mom poznaniku da je ostao 3 dana na Santoriniju jer su trajkti strajkovali a hotel je morao sam platiti te je kasnije imao problema sa refundiranjem karte).
Atina - prije dva mjeseca bio strajk na aerodromima. Uglavnom budite opezni sa Grckom uvijek ponesite dovoljno love da imate za bookiranje novog leta i produzetak smjestaja booking.com je vas prijatelj.
Sto se turizma tice jako jako dobro organiziran i ljudi su profesionalno ljubazni. Mene je iskreno nerviralo sto te svako pita "odakle dolazis" od zene u prodavnici do slasticara pogotovo u restoranima(ovdje da ti malo poveca racun).
Ako vam se u Hrvatskoj ne svidja posluga od strane Hrvata onda ce vam se na Grckim otocima od strane Srba jer sam srpski jezik cuo cesce od engleskog i njemackog (sezonski radnici).
Razmišljao sam otići u vlastitom aranžmanu jer tako uvijek i putujem i bitno je jeftinije međutim iz BiH otići u Grčku s avionom je dosta skupo. Čak bi jeftinije mogao naći aranžmane za neke još egzotičnije lokacije od Grčke. Kako god, opcija ima dosta, mada se vrlo brzo i ja moram skontati gdje ću i kako.
U vezi ovog što te svi pitaju odakle si, moja su iskustva da inače na destinacijama koje preferijraju ljetni turizam lokalci pitaju obavezno odakle si jer na taj način odmah znaju koliko te mogu opaliti po ušima.
- mad_max_ba
#323 Re: Gdje na more? - 2016
samo copy paste sa jednog portala i ukratko zašto ne croatia.
"Dakle, za sedmodnevno ljetovanje, recimo u Makarskoj, prosječna četvoročlana hrvatska obitelj, potrošiti će u prosjeku 5 tisuća kuna samo za smještaj i put, a čak i da ponese većinu namirnica od kuće, potrošit će još toliko na troškove ljetovanja. Sve u svemu, minimalno dvije prosječne hrvatske plaće za sedmodnevno naguravanje u malešnim apartmanima, čekanje na red za kupaonicu, borbu za šugaman na besramno skupim plažama u koncesiji, s nemogućim cijenama u pizzerijama i konobama, beskrajnim prometnim gužvama i praznom računu po povratku s ljetovanja. Ne znam kako vama djeluje, ali meni je taj prizor daleko od idiličnog."
"Dakle, za sedmodnevno ljetovanje, recimo u Makarskoj, prosječna četvoročlana hrvatska obitelj, potrošiti će u prosjeku 5 tisuća kuna samo za smještaj i put, a čak i da ponese većinu namirnica od kuće, potrošit će još toliko na troškove ljetovanja. Sve u svemu, minimalno dvije prosječne hrvatske plaće za sedmodnevno naguravanje u malešnim apartmanima, čekanje na red za kupaonicu, borbu za šugaman na besramno skupim plažama u koncesiji, s nemogućim cijenama u pizzerijama i konobama, beskrajnim prometnim gužvama i praznom računu po povratku s ljetovanja. Ne znam kako vama djeluje, ali meni je taj prizor daleko od idiličnog."
- karanana
#324 Re: Gdje na more? - 2016
a gdje drugo prosjecna cetvoroclana hrvatska obitelj moze bolje proci za tisucu i tristo eura?
- mad_max_ba
#325 Re: Gdje na more? - 2016
našlo se polupansion u hotelu sa 4 zvijezdice za petočlanu porodicukaranana wrote:a gdje drugo prosjecna cetvoroclana hrvatska obitelj moze bolje proci za tisucu i tristo eura?