IT posao u Evropi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

teletrader

#301 Re: IT posao u Evropi

Post by teletrader »

Da malo opisem i svoja iskustva..

Prije nekih 8-9 godina, kada mi je dosadio zivot u Sarajevu (u kojem sam proveo oko godinu dana) , odlucim da se vratim na njemacko govorno podrucje.Imao sam svoj stan u Becu, znao sam da sam mogao naci posao kao uposlenik u Austriji bez vecih problema ali nekako mi je to uvijek bila sitna lova i odlucim se na freelancing.
Takvih ponuda je u Austriji relativno malo, medjutim Java programeri se na jugu Njemacke traze lupom.
Poslao sam CV na adresu nekoliko vecih headhunter firmi, naglasio da sam zainteresiran samo za freelancing ugovor i poslije obavljenog telefonskog intervjua sa sefom developmenta u jednoj vecoj banci u Nürnbergu, odem licno na razgovor koji je bio zavrsen za 15 minuta.
Nikakvi testovi, pitali su me samo za projekte na kojima sam radio, da li sam spreman da radim i 60 sati sedmicno ako treba..I last but not least. Cinjenica da govorim njemacki sa austrijskim naglaskom. :-) Njima je to bilo jako simpaticno, a imam i par "zemljaka" koji su na osnovu toga kod zenske populacije imali veliki plus. Znaci neki opsti utisak, socijalna inteligencija..Ono sto covjek ne zna, moze nauciti usput.

I nakon tog prvog projekta, dosli su drugi, uglavnom putem nekih poznanstava i networking-a. U medjuvremenu sam i ja ubacio par svojih ljudi u projekte i svi smo jako zadovoljni.

Plata od 2000€ za programera je u Njemackoj smjesna (meni je dostavljac DHL paketa rekao da toliko zaradi ako mu je vjerovati) , ne znam koje firme nude tako niske plate, ali imam osjecaj da se prije svega radi o iznajmljivanju radne snage.U strucnom jeziku poznato i kao '"consulting" a medju nama koji smo duze u bransi se to zove i "Kurvaluk" po njemacki "Zuhälterei" :D :D :D
Jer vece love uz manji napor ima samo u trgovini narkoticima.. :evil:
vjesticanametli

#302 Re: IT posao u Evropi

Post by vjesticanametli »

Blutsauger und Menschenhändler....ma dajte ba 2000 je premalo i preko njih
TAFKAP

#303 Re: IT posao u Evropi

Post by TAFKAP »

Freelancer Java Senior Software Developer 60K€+

Moraš sam sebi uplaćivati doprinose za penzijsko, poreze, ... Ne dajte da vas gule :twisted:

https://www.absolventa.de/jobs/channel/ ... ema/gehalt
512MB

#304 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

teletrader wrote:Da malo opisem i svoja iskustva..

Prije nekih 8-9 godina, kada mi je dosadio zivot u Sarajevu (u kojem sam proveo oko godinu dana) , odlucim da se vratim na njemacko govorno podrucje.Imao sam svoj stan u Becu, znao sam da sam mogao naci posao kao uposlenik u Austriji bez vecih problema ali nekako mi je to uvijek bila sitna lova i odlucim se na freelancing.
Takvih ponuda je u Austriji relativno malo, medjutim Java programeri se na jugu Njemacke traze lupom.
Poslao sam CV na adresu nekoliko vecih headhunter firmi, naglasio da sam zainteresiran samo za freelancing ugovor i poslije obavljenog telefonskog intervjua sa sefom developmenta u jednoj vecoj banci u Nürnbergu, odem licno na razgovor koji je bio zavrsen za 15 minuta.
Nikakvi testovi, pitali su me samo za projekte na kojima sam radio, da li sam spreman da radim i 60 sati sedmicno ako treba..I last but not least. Cinjenica da govorim njemacki sa austrijskim naglaskom. :-) Njima je to bilo jako simpaticno, a imam i par "zemljaka" koji su na osnovu toga kod zenske populacije imali veliki plus. Znaci neki opsti utisak, socijalna inteligencija..Ono sto covjek ne zna, moze nauciti usput.

I nakon tog prvog projekta, dosli su drugi, uglavnom putem nekih poznanstava i networking-a. U medjuvremenu sam i ja ubacio par svojih ljudi u projekte i svi smo jako zadovoljni.

Plata od 2000€ za programera je u Njemackoj smjesna (meni je dostavljac DHL paketa rekao da toliko zaradi ako mu je vjerovati) , ne znam koje firme nude tako niske plate, ali imam osjecaj da se prije svega radi o iznajmljivanju radne snage.U strucnom jeziku poznato i kao '"consulting" a medju nama koji smo duze u bransi se to zove i "Kurvaluk" po njemacki "Zuhälterei" :D :D :D
Jer vece love uz manji napor ima samo u trgovini narkoticima.. :evil:
I ne rece najvaznije, kolko uzimas po satu? :)
512MB

#305 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

TAFKAP wrote:Freelancer Java Senior Software Developer 60K€+

Moraš sam sebi uplaćivati doprinose za penzijsko, poreze, ... Ne dajte da vas gule :twisted:

https://www.absolventa.de/jobs/channel/ ... ema/gehalt
Nisam siguran kako da shvatim tvoj post, uglavnom preletio sam tekst i procitah za freelancere 83€ po satu. To bi bilo 150k godisnje :mrgreen:
TAFKAP

#306 Re: IT posao u Evropi

Post by TAFKAP »

Kao freelancer si one man company i za svoj posao ispostavljas racun, sam sebi uplacujes u penziono, zdravstveno, ... placas porez etc. Nabere se toga... Radis od projekta do projekta ne na godinu, dvije.
512MB

#307 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Radim vec 8 godina kao freelancer...
TAFKAP

#308 Re: IT posao u Evropi

Post by TAFKAP »

pa zasto onda mene pitas, nisam ja radio statistike...
Im Jahr 2016 haben ITler durchschnittlich 83 Euro Stundensatz netto verlangt, was auch für die Richtung Softwareentwicklung ein realistischer Wert ist.
durchschnittlich, netto, Softwareentwicklung
512MB

#309 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Ne kontam samo koja je poanta tvog komentara :lol:
TAFKAP

#310 Re: IT posao u Evropi

Post by TAFKAP »

Forumas iznad je pisao/dijelio svoja iskustva da imaju ljudi koji nude posao programera za 2000 Brutto, a imaju i ljudi koji pristaju na tako smijesnu cifru, to je bio moj komentar.

Ostalo je bio kometar na tvoj quote
mirsek

#311 Re: IT posao u Evropi

Post by mirsek »

TAFKAP wrote:Forumas iznad je pisao/dijelio svoja iskustva da imaju ljudi koji nude posao programera za 2000 Brutto, a imaju i ljudi koji pristaju na tako smijesnu cifru, to je bio moj komentar.

Oni testovi mi lice na poziciju sys admina, eventualno devopsa. Ispade da su nudili platu 2000 eura netto(tako sam ja shvatio) za osobe koje su senior sys admini sa preko 5 godina iskustva.
512MB

#312 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

TAFKAP wrote:Forumas iznad je pisao/dijelio svoja iskustva da imaju ljudi koji nude posao programera za 2000 Brutto, a imaju i ljudi koji pristaju na tako smijesnu cifru, to je bio moj komentar.

Alles klar :thumbup:
PeeJay

#313 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

TAFKAP wrote:pa zasto onda mene pitas, nisam ja radio statistike...
Im Jahr 2016 haben ITler durchschnittlich 83 Euro Stundensatz netto verlangt, was auch für die Richtung Softwareentwicklung ein realistischer Wert ist.
Netto u tom slucaju znaci brez PDV. Samo na znanje. :)

Odnosno kad usporedimo sa platom nekoga, tko radi u firmi je to negdje oko 5.000 brutto / 3.000 netto mjesecno (na grubo, kao orientir, 100, 200 evra gore ili dole sad nije bitno).

Kad preracunavas satnicu freelancera napram plati zaposlenog, mozes koristit nekako ovakav preracun:

1.) 15-20% ti idi za troskove poslovanja (HW, SW, troskovi puta, hoteli, itd.)
2.) 15-20% ti ide u "doprinosi na plate" (ozglede na radu, renta, zdravstveno, isl.)
3.) 15-20% ti ide za "doprinosi iz plate" (renta, zdravstveno, isl.)
4.) 10-12% ti ide za porez na dohodak
5.) 10-12% trebas imat stalno na lageru za slucaj bolovanja (prvih 45 dana krijes sam - ako imas uplaceno osiguranje za slucaj bolovanja, inace si krijes sve)

15-35% su sredstva, sa kojima prosto razpolazes (ono sto vi nazivate netto). Sto znaci na navedenu satniicu prosjek oko 22 evra netto x 135 = 2.970 netto prosto razpolozljive zarade.
mirsek

#314 Re: IT posao u Evropi

Post by mirsek »

PeeJay wrote:
TAFKAP wrote:pa zasto onda mene pitas, nisam ja radio statistike...
Netto u tom slucaju znaci brez PDV. Samo na znanje. :)

Odnosno kad usporedimo sa platom nekoga, tko radi u firmi je to negdje oko 5.000 brutto / 3.000 netto mjesecno (na grubo, kao orientir, 100, 200 evra gore ili dole sad nije bitno).

Kad preracunavas satnicu freelancera napram plati zaposlenog, mozes koristit nekako ovakav preracun:

1.) 15-20% ti idi za troskove poslovanja (HW, SW, troskovi puta, hoteli, itd.)
2.) 15-20% ti ide u "doprinosi na plate" (ozglede na radu, renta, zdravstveno, isl.)
3.) 15-20% ti ide za "doprinosi iz plate" (renta, zdravstveno, isl.)
4.) 10-12% ti ide za porez na dohodak
5.) 10-12% trebas imat stalno na lageru za slucaj bolovanja (prvih 45 dana krijes sam - ako imas uplaceno osiguranje za slucaj bolovanja, inace si krijes sve)

15-35% su sredstva, sa kojima prosto razpolazes (ono sto vi nazivate netto). Sto znaci na navedenu satniicu prosjek oko 22 evra netto x 135 = 2.970 netto prosto razpolozljive zarade.
Jel to znaci da zaposleni u firmi koji tu firmu kosta 5000 eura mjesecno ima satnicu od 22 eura netto tj. mjesecno oko 3000 netto ?
Matris

#315 Re: IT posao u Evropi

Post by Matris »

mirsek wrote: Jel to znaci da zaposleni u firmi koji tu firmu kosta 5000 eura mjesecno ima satnicu od 22 eura netto tj. mjesecno oko 3000 netto ?
Ne znaci. Dobrovoljno zdravstveno je oko 70KM mjesecno, penziono 220KM, porez 14%
To su sve obaveze. Sa tim si u istoj poziciji ko i bilo ko drugi zaposleni u BiH.
PeeJay

#316 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

mirsek wrote: Jel to znaci da zaposleni u firmi koji tu firmu kosta 5000 eura mjesecno ima satnicu od 22 eura netto tj. mjesecno oko 3000 netto ?
Ne. To je efektivna satnica. Imas dvije vrste pitanja, koja u slucaju freelancera i/ili obrtnika obadvija poticu iz iste osobe i nanose se na istu osobu:
- koliko ja sebe kostam kao radnik?
- koliko ja kao poduzetnik moram prodati, da bi mi ostalo toliko i toliko?

Ali da sad prvo odgovorim na tvoje pitanje. Ako u oglasu stoji, da je ponudjena bruto plata 60.000 p.A. (5.000 mjesecno) to za poslodavca znaci ca. 73.000 troska (6.000+ mjesecno), a da ce zaposlenik dobit vani na konto oko 3 tisuce ili nesto vise mjesecno. Placa je sastavljena ovako:
  • tzv. Brutto Brutto (ili ponekad i drugi Brutto) ukljucuje i "doprinose na plate", koji se radniku i ne pominju, a iznose 22,6% na brutto platu. Moguca su manja odstupanja na gore, ako radite u branzi, gdje je povecana opasnost za ozglede na radu, ali tu se sve skupa svodi na 1 ili 2% pribitka
  • Bruto Plata (npr. 60.000 p.A.) je ono, sto stoji u oglasima
  • Isplata na vas konto (to vi nazivate Netto) je odprilike 65% brutto plate (ovisi o porezu, koji variira prema jasnim pravilima, moze iznositi u slucaju visokih plata i samo 55% , a u slucaju nizkih plata i do 70%)
  • ostatak poslije rezija i ostalih fiksnih troskova (stan, elektrika, komunalije, telefon, grijanje,... skola, vrtic,...) - to Nijemci nazivaju "slobodno razpolozljiv dohodak" i taj se vam uzima u obzir, ako npr. zatrazite kredit na banci (parafrazirano: nije bitno, koliko ste u stanju zaraditi, bitno je, koliko ste u stanju ustedjeti)
To je, sto se tice definicija. Ono sto vam nasi ljudi, zbog sklonosti hvalisanju nece reci, je distribucija plata. Ako uzimamo u prosjek, da jedan od nas dvojice jede kupus, a drugi meso, u prosjeku obadva jedemo segedin. :D Tako je i sa prosjecnom platom (tako u Njemackoj, kao i u branzi). Distribucija izgleda u praksi izgleda tako, da oko 70% zaposlenih prima placu izpod prosjecne, dok oko 30% zaposlenih prima placu iznad prosjecne. Ono, sto je interesantno znati je uz prosjek i mediana (tocka koja dijeli plate na dva jednaka dijela - pola zaposlenih manje od M i pola zaposlenih vise od M), a jos bitnije je poznavati modus (vrijednost, ka kojoj gravitira velika vecina - najcesca vrijednost).

Trece, sto vam nitko nece reci je razmjer izmedju utrosenog vremena i zarade, koju primate. Ako ste u top 20% gledajuci primanja, zaboravite na "8 sati i fajrund". To u TOP20 nema nigdje na "zapadu". TOP20 na "zapadu" radi 50+ sati na tijedan.

I sad se mogu vratiti ka onom na pocetku. Razlici izmedju satnice i produkcijske satnice (koja se nanosi na efektini rad). Tu cu uzeti sebe za primjer, ali prvo da razjasnimo teoriju i praksu. Godina ima 365 dana ili gledajuci sa aspekta rada 52 tijedna i jedan dan preko toga. To je 261 radni dan odnosno 2088 radnih sati u godini. Toliko radnih sati vam mora poslodavac platiti, ako ste zaposleni za puno radno vrijeme. Ali... vi idete na godisnji, na bolovanje, neki dani su blagdani, itd. Tako se to svede na nekih 1.350 efektivnih sati. To ujedno i znaci, da ja kao freelancer mogu prodati oko 1.350 radnih sati, ako se zelim poslom baviti pojednako, kao neki zaposlenik. Sto znaci, ako uzmemo gore navedenu satnicu, da mogu napravit godisnje oko 115.000 evra netto PROMETA (znaci prometa brez PDV).

I ja isto odem na godisnji, ostanem doma za bozicno/novogodisnje blagdane, itd. Meni, kao freelanceru ta odsustva nisu placena sto znaci da taj promet treba zaraditi u 10 mjeseci i podijelit ga na 12. A to znaci da je meni od mjesecnog prometa razpolozljivo 80%, dok nekih 20% moram stedit za vrijeme, kad ne radim. Jer i kad ne radim, troskovi ostaju pojednaki (treba platit sva osiguranja, porez, troskove kancelarije, itd.).

Troskovi nekog prosjecnog mjeseca iznose
- nekih 400 evra za kancelariju,
- nekih 200 evra za amortizacuju hardvera i
- nekih 400 evra za amortizaciju softvera,
- nekih 200 evra za prevoz i
- prosjecno jedan tjedan u mjesecu u hotelima nanese jos nekih 300 - 400 evra,
- te nekih 250 evra za jedan obrok dnevno vani.

Prosjecno znaci oko 1.800 evra troskova. Ostaje znaci negdje recimo izmedju 6 i 6 i pol tisuca evra. Taj iznos bi bio moj drugi bruto ili brutto brutto. Sto bi znacilo, da ja sam sebe kostam oko 115 tisuca godisnje sveukupno, ubrajajuci i sve pratece troskove opreme i prostora, itd., kao i da bih ja sam sebi mogao ponuditi platu od 60 tisuca bruto godisnje (5.000 bruto mjesecno), kad bih trebao zaposlit samog sebe, da bih mogao pokrit i onaj dio "doprinosi na plate". :mrgreen: Sto znaci, da bi u vasem jeziku moja plata iznosila nekih 3.200 netto.

I sad se nas dvojica sretnemo u misljenjima. Tako, kao i tebi, i meni se to cini malo. Imam troje maloljetne djece, sto uz lijepe dozivljaje i osjecanja ujedno i podosta kosta. Samo me peterosobni stan od oko 103 m2 ispod crte (sa rezijama) kosta oko 1.400 na mjesec (sto je u stvari - onako za orientaciju - veoma povoljna cijena za Nemacku). Treba mi vise novca... sto znaci, da trebam prodat vise od 1.350 sati na godinu. Drugim rijecima, trebam se probit u TOP20. I tako dodjemo na ono sto sam vec jednom pisao... da prodam 2.000 sati godisnje i pravim promet iz radnih sati od oko 170 tisuca godisnje. Uz to jos nekih osamdesetak iz prodanih licencija. Negdje cetvrt milijona prometa godisnje, kao pojedinac.

Ali gledaj sad... ja jos uvijek idem za tri tijedna godisnje na godisnji. Jos uvijek sam za bozicno/novogodisnje blagdane doma. Jos uvijek uzmem suprugu i djecu na avijon i idem za jedan tijedan posjetit deku i baku u BiH, pa opet drugi put i za jedan tijedan baku u Sloveniji (po strani supruge)... Znaci da ja tih 2.000 sati trebam odradit u nekih 40 tijedana.

To iznosi - pazi sad - 50 efektivnih sati na tijedan. Ubroj jos po jedan sat dnevno, pet puta tijedanski za rucak. I dva sata pet puta tijedanski za voznju. I jos u prosjeku desetak sati na tijedan za telefone, sastanke, rezijske radove (sabiranje sati i troskova po klijentima, osnovne pripreme za knjigovodstvo). Mi govorimo o 70 +/- 5 sati na tijedan, prijatelju moj. I to je realnost - vise manje svih, sa manjim odstupanjima - nas u TOP20. Mi tijekom tijedna idemo doma vise manje samo spavat (ako i to ne obavimo u nekom hotelu).

Pitanje je: da li je to zivot, kojeg vi predpostavljate pod TOP20 i dali ste spremni tu realnost uopste dugorocno podnijet?
Last edited by PeeJay on 07/03/2019 09:40, edited 2 times in total.
512MB

#317 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Ee PeeJey jarane sto ga se istrese :lol:

Brutalan i dobar post :thumbup:

Ali da pojednostavnim to sve, sho bi nas narod reko, nema klatit muda kad si samostalan. Samo onih top20 su mi kriticni, ja sam u top5, barem sho se aktualnih statistickih podataka u AT tice. Proracunaj ti to jos

https://www.einkommensverteilung.eu/deutschland/
HB_BHF

#318 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

Je li imao neko iskustva sa pregovaranjem o povišici plate? Pošto se prvi put suočavam s tim, htio bih pitati za vaša iskustva kako ste vi to prolazili? :D
Kod mene u firmi plata se dogovara na početku i to je to. Nema ono da nakon pola godine, nakon godinu postoji fiksni procenat povećanja, već moraš ti lično tražiti.
PeeJay

#319 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote: Ee PeeJey jarane sto ga se istrese :lol:
...
Treba ponekad. 10.09.2018 su mi diagnosticirali rijedak oblik raka, jedan od dva, koji ne reagiraju na do sad poznate terapije. Operacija jedino. Statisticki prezivi 5%. Na srecu dovoljno mlad i u drugim pogledima zdrav. Pa eto me (ponajvise - sa aspekta gubljenja vremena - bas zbog toga) za sad jos tu sa vama... vidis, i to je (mozda) dijel te brutalnosti. ;-)
PeeJay

#320 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

HB_BHF wrote:Je li imao neko iskustva sa pregovaranjem o povišici plate? Pošto se prvi put suočavam s tim, htio bih pitati za vaša iskustva kako ste vi to prolazili? :D
Kod mene u firmi plata se dogovara na početku i to je to. Nema ono da nakon pola godine, nakon godinu postoji fiksni procenat povećanja, već moraš ti lično tražiti.
Dosta jednostavno. Argumentiras, koje promjene utjecu na tvoj zahtjev na jednoj strani i koje promjene ce na osnovi te povisice firma dobiti i kako ce one utjecati na povecanu prodktivnost. Nista narocito.
512MB

#321 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote:
512MB wrote: Ee PeeJey jarane sto ga se istrese :lol:
...
Treba ponekad. 10.09.2018 su mi diagnosticirali rijedak oblik raka, jedan od dva, koji ne reagiraju na do sad poznate terapije. Operacija jedino. Statisticki prezivi 5%. Na srecu dovoljno mlad i u drugim pogledima zdrav. Pa eto me (ponajvise - sa aspekta gubljenja vremena - bas zbog toga) za sad jos tu sa vama... vidis, i to je (mozda) dijel te brutalnosti. ;-)
Zezas? :sad:
512MB

#322 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

HB_BHF wrote:Je li imao neko iskustva sa pregovaranjem o povišici plate? Pošto se prvi put suočavam s tim, htio bih pitati za vaša iskustva kako ste vi to prolazili? :D
Povisica plate se otprilike trazi ovako:

1. Nadjes drugi posao
2. Odes kod sadasnjeg shefa i kazes mu da si nasao drugi posao ali da si spreman razgovarati
3. U 50% slucajeva dobijes od njega ponudu
4. Na tu ponudu stavis jos 10%
5. Ako prihvati cool, ako ne uzmes drugi posao :)

U sustini, uvjek je dobro imati neki plan b, ili barem nesto sa cim mozes izvrsit pritisak. Na lijepe oci nema povisice, poslodavac to radi uglavnom iz nuzde.
PeeJay

#323 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote:Zezas? :sad:
Pa da i ja jedanput - makar negdje - upanem i u 5%. :D Ne, ne zezam. Izgleda, da sam se izvukao. Da mi jos nije bilo vrijeme za jednu od najstalnijih adresa.
PeeJay

#324 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote:
Povisica plate se otprilike trazi ovako:

1. Nadjes drugi posao
2. Odes kod sadasnjeg shefa i kazes mu da si nasao drugi posao ali da si spreman razgovarati
3. U 50% slucajeva dobijes od njega ponudu
4. Na tu ponudu stavis jos 10%
5. Ako prihvati cool, ako ne uzmes drugi posao :)

U sustini, uvjek je dobro imati neki plan b, ili barem nesto sa cim mozes izvrsit pritisak. Na lijepe oci nema povisice, poslodavac to radi uglavnom iz nuzde.
:thumbup:
512MB

#325 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote:
512MB wrote:Zezas? :sad:
Pa da i ja jedanput - makar negdje - upanem i u 5%. :D Ne, ne zezam. Izgleda, da sam se izvukao. Da mi jos nije bilo vrijeme za jednu od najstalnijih adresa.
Sta da ti kazem nego sretno i cuvaj se jbga :thumbup:
Post Reply