Travnik / 7 Korpus A RBiH

Post Reply
ole69

#301 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by ole69 »

Amidza mi bio u 17 viteskoj, rahmet mu dusi.
G@ss

#302 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by G@ss »

Pratim
tema i brigada :thumbup:
:bih:
rasuta_riza

#303 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by rasuta_riza »

Hodidid wrote:Momci iz Prijedora, Kozarca, Ljubije, Sane, Kljuca, Sanice koji su kao kao muhadzeri (protjerani) okupili se u Travniku te daleke 1992 godine da brane i oslobode Bosnu i Hercegovinu. Inace brigada je prvobitno organizirana u Zagrebu.Odigrali su presudnu odluku u obrani Travnika. Tukli se na Vitezu,Jajcu i Novom Travniku. Uzeli Vlasic i borili se na Igmanu i oko Sarajeva. Tako daleko od svog topraka a borili se kao da brane kucni prag. 300 krajisnika lezi u Travniku na mezarlucima. Poginuse braneci taj grad.

Rahmetli general Alagic rece onomad "krajisniku ne diraj u dzamiju ni kad je napijaniji". Mislio je time naravno prvenstveno na momke iz Sanske doline jer se u Sanskoj dolini ne uzbija vjera kao u Unskoj kotlini ali dzamija je jedan od identifikacionih stubova bosnjaka . Komadant brigade je bio general Fikret Cuskic iz Kozarca porijeklom. Pored njega Kozarac je dao jos jednog generala Sakiba Mahmuljina. Iz Kozarca je i rahmetli Adil Besic (iako je djetinjstvo i tinejdzerske dane proveo u Prijedoru) komadant II bataljona 502 slavne brigade poginuo je na Grabezu 1992 godine.
Kasarna AR BiH u Bihacu nosi po njemu ime.

1995 godine krecu u oslobodilacki pohod kroz srednju Bosnu u zelji da se vrate kuci u svoju Krajinu. Na tom putu pomazu u oslobadjanju Donjeg Vakufa, oslobadjaju B.Petrovac, Kljuc i Sanu i dolaze nadomak Prijedora (dijelilo ih je samo 6 km od Prijedora u jednom momentu).

Tad dolazi do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

17 krajiska viteska brigada je koliko je meni poznato jedina brigada AR BiH koja se borila i pokrivala ratista i front tako daleko od svog kucnog praga i kojoj je baza bila smjestena u regiji odakle pripadnici te jedinice nisu bili porijeklom. To ih nije sprijecilo da dadnu puni obol u obrani domovine u periodu 1992-1995.

http://www.youtube.com/watch?v=L7Ltya-Ldnk

http://www.youtube.com/watch?v=wwJRFmvWBVo

http://www.youtube.com/watch?v=laLBa9tmplk

http://www.youtube.com/watch?v=4lJaTlOI-Zc

http://www.youtube.com/watch?v=E9VtZTdsEAg

http://www.youtube.com/watch?v=jO54JqeQHa0
Jedna od najlegendarnijih brigada ARBiH!
Imao sam čast da se borim zajedno sa pripadnicima te brigade,jednostavno su jedinstveni i neponovljivi! :thumbup:
rasuta_riza

#304 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by rasuta_riza »

pohakontas wrote:vjecni rahmet mom prijatelju AMIRU ZILICU komandantu drugog bataljona :bih:
Kao i pokoj duši Zdenku Gavranoviću, osnivaču IDV "gavrani" 17.krajiške i rahmet Fahrudinu Alagiću - Zengi komandiru "gavranova" :bih:
rasuta_riza

#305 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by rasuta_riza »

sinuhe wrote:U sedamnaestoj se borio i Finac Jani Anttola dezerter Legije stranaca a danas oficir u finskoj vojsci.
Napisao je i knjigu Mustat lesket(Crne udovice) o svojim pustolovinama.
Crne udovice, koliko se sjećam oni su bili 3. četa 1.bataljona,.ti su momci bili iz ljute Krajina, Kladuše, Krupe, Bihaća, Cazina,..mora da je s njima bio,a ako jeste,ima se zaista čega i sjećati i pisati o tome
pohakontas

#306 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by pohakontas »

rasuta_riza wrote:
pohakontas wrote:vjecni rahmet mom prijatelju AMIRU ZILICU komandantu drugog bataljona :bih:
Kao i pokoj duši Zdenku Gavranoviću, osnivaču IDV "gavrani" 17.krajiške i rahmet Fahrudinu Alagiću - Zengi komandiru "gavranova" :bih:
jos nas ima laka im crna zemlja :bih:
ZV Keli

#307 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by ZV Keli »

Rahmet dusama svih palih i slava istim! :bih:
domi

#308 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by domi »

Ha ha.. ja taman zaboravim malo, prestanem misliti i onda dodjem ovdje a ono neko opet zapoceo...pozdrav svima, posebno pripadnicima najbolje jedinice unutar 17-te - Gerilcima :D 8-)

Dobro, dobro, niste ni vi ostali bili losi....za cuvanje linija. :D :run:
theTruePath

#309 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by theTruePath »

Rahmet svim nasim sehidima
pohakontas

#310 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by pohakontas »

domi wrote:Ha ha.. ja taman zaboravim malo, prestanem misliti i onda dodjem ovdje a ono neko opet zapoceo...pozdrav svima, posebno pripadnicima najbolje jedinice unutar 17-te - Gerilcima :D 8-)

Dobro, dobro, niste ni vi ostali bili losi....za cuvanje linija. :D :run:
:bih:
Nekad se. Nismo djelili da te MAma rahmet joj dusi cuje pjevao bi borbene tekbir i u suru :bih:
argyle

#311 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by argyle »

theTruePath

#312 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by theTruePath »

argyle wrote:

:thumbup:
forel

#313 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by forel »

Koliko vidim neki neupucenici govore o tome zasto je ARBiH oslobadzala ''cuke'', brda i planine a ne gradove, ili su provokatori ili iz geografije BiH imaju cvrstog keca, a vjerovatno rata ni osjetili nisu.Kako ces osloboditi jedan grad, ako iznad njega imas artiljerijska orudza i artiljerce koji su imali raspored kordinata?Drugo u ARBiH koji su branili Vlasic su pretezno bili stanovnici i mjestani iz okruzenih gradova pa tako da bi se smanjili civilne zrtve buduci da znamo da je VRS bila jedna od najsposobnijih vojski kad je u pitanju ubijanje civila i granatiranje okruzenih gradova.Porediti bilo koji grad sa Sarajevom je nemoguce, jer geografski Sarajevo je kotlina sa dominantnim kotama koje su se izdizale na velike nadmorske visine.Tako da ta glupa pitanja zasto su se oslobadzale cuke a ne gradovi je jednostavno, jer kad nadvadas protivnickom artiljerijom i dominantnom kotom, isti bi se povukli iz grada.
Rob_Atl

#314 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by Rob_Atl »

Ne mogu da nadjem kasetu nigdje u kuci imam cijeli snimak osvajanja vlasica , gledao sam je davnooooooooo, mozda zadnji put nekad 1999-2000 i sjecam se jedne scene vec smo skoro dosli do vrha i cetalji su bili dole u tenku nekom i nasi ih opleli pamom cim vec i vidi se kako bjeze, neki padaju. Cudi me da nije to osvanulo jos na youtube nigdje ima ovo malo i to je to sa te kasete posto se skoro sjecam cijelog snimka, ako ikad nadjem pokusat cu postavit na youtube
alen_b

#315 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by alen_b »

Pozdrav od novog clana foruma koji je bio ucesnik oslobadzanja Vlasica.Bio sam u jednoj jedinici koja je dosla iz Sarajeva i tih dana bila na Cavi,Pavi i Galici.Jos jednom pozdrav ekipi sa ove teme.
felsh

#316 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by felsh »

Pozz za Tetka legendu od sante,poslusajte covjeka sto vam on kaze to je to zagarantovano.
ozdrlje_donje

#317 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by ozdrlje_donje »

Rob_Atl wrote:Ne mogu da nadjem kasetu nigdje u kuci imam cijeli snimak osvajanja vlasica , gledao sam je davnooooooooo, mozda zadnji put nekad 1999-2000 i sjecam se jedne scene vec smo skoro dosli do vrha i cetalji su bili dole u tenku nekom i nasi ih opleli pamom cim vec i vidi se kako bjeze, neki padaju. Cudi me da nije to osvanulo jos na youtube nigdje ima ovo malo i to je to sa te kasete posto se skoro sjecam cijelog snimka, ako ikad nadjem pokusat cu postavit na youtube
Da li je to kaseta sto je snimao nastavnik Kibri? Gledao sam to i sjecam se te scene sa tenkom koji je vozio u sve strane pokusavajuci da pobjegne i onda je netom napusten samo se ne sjecam jel bio pododjen necim.Kamerman se svako malo saginjao u rov jer su pljustali meci naokolo. Sve u svemu, veliki podvig i oslobadzanje naseg Vlasica. Sjecam se prve sezone skijanja nakon rata, milina. Nije bilo lifta nego smo se penjali uz stazu :bih:
djes_ba

#318 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by djes_ba »

ozdrlje_donje wrote:
Rob_Atl wrote:Ne mogu da nadjem kasetu nigdje u kuci imam cijeli snimak osvajanja vlasica , gledao sam je davnooooooooo, mozda zadnji put nekad 1999-2000 i sjecam se jedne scene vec smo skoro dosli do vrha i cetalji su bili dole u tenku nekom i nasi ih opleli pamom cim vec i vidi se kako bjeze, neki padaju. Cudi me da nije to osvanulo jos na youtube nigdje ima ovo malo i to je to sa te kasete posto se skoro sjecam cijelog snimka, ako ikad nadjem pokusat cu postavit na youtube
Da li je to kaseta sto je snimao nastavnik Kibri? Gledao sam to i sjecam se te scene sa tenkom koji je vozio u sve strane pokusavajuci da pobjegne i onda je netom napusten samo se ne sjecam jel bio pododjen necim.Kamerman se svako malo saginjao u rov jer su pljustali meci naokolo. Sve u svemu, veliki podvig i oslobadzanje naseg Vlasica. Sjecam se prve sezone skijanja nakon rata, milina. Nije bilo lifta nego smo se penjali uz stazu :bih:
na ovo mislite od 7 minute??
Warashii

#319 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by Warashii »

ak81 wrote:Operacija Vlasic je bila dugo spremana i dobro organizovana, a naravno cekao se i snijeg zbog mina. Procitajte knjige od Mehmeda Alagica "Rat u srednjoj Bosni" i "Operacija Vlasic".

Evo koje su brigade ucestvovale u ovoj operaciji:

17. Viteska bbr.
705. Slavna bbr.
706. bbr.
712. bbr.
725. bbr.
727. Slavna bbr.
733. bbr.
737. Muslimanska lbr.
7. bataljon vojne policije
7. Mjesoviti Artiljerijski Puk
7. Lahki artiljerijsko raketni divizion protiv vazdusne odbrane, koliko se ja sjecam.
7. Stch.
303 brdska brigada, 314 motorizovana ( 7 muslimanska ) 3 korpusa ARBiH
Ovo ne mogu nigdje da nadjem ali se dobro sjecam da sam na TV-u vidio nekoliko pripadnika ovih jedinica.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#320 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by Woody »

Koliko je tačna ova karta?

Image
ZV Keli

#321 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by ZV Keli »

karanana wrote:o dze si hrvatsko vijece odbrane samo za sinove odane herceg bosni i slobodi hvo vas vodi! sta ima kod tebe?
danas si uz ove hard core armijase koji bi gonili do kutine lijevo i do zemuna desno a jucer si pricao kako si skidao armijaske komandose ala ovog kv99 oko kiseljaka ko glinene golubove. a uz to neki dan napade istog covjeka kada je u pitanju bila treskavica i putanja "deblokade" sarajeva. pa ti vidi ko je provokator i ko je kako vitar pushe kad treba provocirat.

a taj tvoj hvo je i na wilsonovom pomjerio liniju i probio srpske polozaje. a i na stupu i na kobiljaci su srpske linije odbrane bile ko svajcarski sir kad hvo krene.
:thumbup:
laky69

#322 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by laky69 »

A šta je sa 4.Mlbr na čelu sa Muderrisom?
guest916

#323 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by guest916 »

Ova karta iznad je dosta tacna, izuzev na dijelu gdje su bile brigade 725, 733, i dijelom 727. koji obuhvaca kanjon Ugra i dio koji mislim da se zove Zeznicka greda. Tu ne vjerujem da je linija pomjerena toliko u dubinu srpskih snaga.
Znam da je 22.pjesadijska brigada bila dosta u rasulu i bjezaniji od 20. marta pa negdje do veceri na 25. mart !995. Nakon toga Srbi su se ukopali i oz pristiglu pomoc uspjeli da zaustave Armiju.
Narednih dana 7. korpus je uspio da napravi nekoliko manjih prodora na Sesickoj planini koja je otprilike na ovoj karti tamo gdje je Bukovacko brdo. Odatle je linije isla otprilike relacijom Ranjena Luka - Debela jela - Harambasine vode i dalje na Markovac. ( Oni koji poznaju ovu planinu znaju o cemu govorim)
Poznate su strasne borbe na Debeloj jeli sredinom aprila a skoro mjesec dana nakon pocetka ofanzive Armije. Ako se sjecam trajalo jevise od dvije sedmice.
kinvart

#324 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by kinvart »

Mene dusha boli za nasim poginulima, za svim borcima koji kraj s krajem danas sastavljaju dok podrumasi i pobjeglice kolo vode.
Iz Travnika sam i vrlo dobro se sjecam svih desavanja tada. Cesto odem na Vlasic i lutam po njemu. Tragovi transeja se vide i danas. Bilo je dovoljno boraviti za vrijeme rata u BiH da skonta covjek zasto nismo oslobadjali gradske cetvrti vec nam je vijest o oslobadjanju neke kote ili brda budila emocije.
Kibrijev dokumentarac (citav) ima na youtube. Ima i onaj legendarni snimak kad nasi dva tenka skidaju strijelama.
Posto sam bio dijete, zanima me gdje je bila najeca koncentracija njihove artiljerije? Odakle su oni ispucali Orkan na centar Travnika? Posto sam u ratu ucio topografiju, meni je izgledalo da pucaju sa Koricanskih najvise. Kada su minirali skakaonicu?
rasuta_riza

#325 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by rasuta_riza »

Fanzi wrote:Mene dusha boli za nasim poginulima, za svim borcima koji kraj s krajem danas sastavljaju dok podrumasi i pobjeglice kolo vode.
Iz Travnika sam i vrlo dobro se sjecam svih desavanja tada. Cesto odem na Vlasic i lutam po njemu. Tragovi transeja se vide i danas. Bilo je dovoljno boraviti za vrijeme rata u BiH da skonta covjek zasto nismo oslobadjali gradske cetvrti vec nam je vijest o oslobadjanju neke kote ili brda budila emocije.
Kibrijev dokumentarac (citav) ima na youtube. Ima i onaj legendarni snimak kad nasi dva tenka skidaju strijelama.
Posto sam bio dijete, zanima me gdje je bila najeca koncentracija njihove artiljerije? Odakle su oni ispucali Orkan na centar Travnika? Posto sam u ratu ucio topografiju, meni je izgledalo da pucaju sa Koricanskih najvise. Kada su minirali skakaonicu?
teška artiljerija kojom su gađali travnik je bila pretežno u dubinskom rejonu platoa galice, haubice 122 mm, top 130 mm u rejonu harambašinih voda-njime su gađali zenicu, na komaru također 122 haubice, dok su turbe i okolna sela poklapali od minobacača, svih vrsta, zisova, b-1, tenkovskim granatama,

nakon naše akcije, ove artilljerija je povučena u rejon vitovlja i korićana, top 130 i orkan su djelovali sa rejona petrovog polja-imljana

skakaonicu su minirali u septembru 95,kada su se povlačili sa babanovca
Post Reply