1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
GaRGa

#301 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by GaRGa »

ne znam odakle ti uzimas te vrijednosti al na zeperfs su isti kurac 17.3 vs 17.0 na 400 metara
do stoje 10.3 vs 10.2

http://www.zeperfs.com/en/fiche2944-bmw-116-d.htm

http://www.zeperfs.com/en/fiche4570-bmw-116-i-2-0.htm
ado-šampion

#302 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by ado-šampion »

Auto Bild. Nisu bas mjerodavne brojke iz razlicitih izvora ili iz tehnickih specifikacija. Nisu potpuno mjerodavne ni sa razlicitih testova istog izvora, ali su puno mjerodavnije nego iz razlicitih izvora ili tehnickih specifikacija. A ubrzanje 0-100 pokazuje samo kako se motor ponasa kad se koristi maksimum u prve tri brzine, no to je daleko od cijele price. Doduse ima ih ovdje kojem je to gornje podrucje najbitnije, koji su 90% vremena oko crvenog podrucja. :D Makar kad brane tezu tj. kad im je pogodno za raspravu, inace ko i svi mi 90% vremena koriste 2/3 od ukupnog broja obrtaja. :-D
GaRGa

#303 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by GaRGa »

e to 90% vremena u crveno najvise provode ovi do 150 ks
jefferson

#304 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
Pa gdje mi živimo? :-) Kada budem živio u Njemačkoj onda ću gledati kakva e tamo ponuda motora u novom Meganu. Trenutno sam u BiH i zvanični zastupnik Renoa za BiH mi nudi 1.6 16V motor u novom Meganu. Dakle ima ga u ponudi.

Opet ti ponavljam, poređenje nije ni bilo turbo benzin VS atmo benzin. Poređenje je bilo atmo benzin VS turbo dizel pa ste tu pričali da atmo benzin sa 4 cilindra predstavlja jednu običnu kitu koja meda ne može. Ne znam može li oragha, takvoj mlohavoj kiti bi vjerovatno pomogli. :D Pa kada je dokazano da ipak nisu potrebni med i orasi sada se upliću turbo benzinci.

I na kraju Skaj aktiv tehnologiju nisam pomenuo kako bi sa tobom palamudio da li je bolji TSI ili Mazdin atmosferac već da dokažem da niste u pravu kada ste rekli da je stao razvoj atmosferaca i da ih više i nema u ponudi.

:
Ama covjece kakva ponuda, neki imaju u ponudi jedan i to osnovni najjeftiniji model, uglavnom namijenjen jeftinim trzistima, sve ostalo je turbo-benzin.
Kakav razvoj, kakav je to razvoj gdje nista iole objektivno poput performansi ili potrosnje ne ide naprijed? :-) Povezi one brojke sto sam pokazao, znaci da je napredak onog Mazdinog motora iz 2013. objektivno nula u odnosu na BMWov iz 2007., koji su oni btw. krajem 2011. izbacili iz opticaja. Znaci oni ulazu pare a to se nista ne vidi? To se za moj pojam zove promasena investicija, a razoj je tamo gdje ima neki opipljiv napredak. Jedini napredak koji su atmosferski benzinci imali od neke 2000. godine je nesto niza potrosnja zbog direktnog ubrizgavanja benzina.

Ja sam upleo turbo-benzince jer su totalno izbacili atmosferske iz opticaja da pobijem tezu da je jedina mana atmosferskog benzinca to sto puno trosi, i u kontekstu ove teme, da se to rjesava plinom.
A isto tako, umjesto onog TSI komotno mozes staviti dizel motor slicne snage ili cak nesto manje i ostaviti iste ili slicne brojke, samo potrosnju smanjiti za 2 litra. Sta je motor od 120 KS koji ima 30% losije upotrebljive performanse od motora od isto 120 KS. Ili 30% losije upotebljive performanse i 2 litra vecu potrosnju, u slucaju kad ga poredimo s dizelom. Los motor iliti kita motor.

Bi li mi pokazao gdje je dokazano? Daj mi jedan test atmosferskog benzinca protiv turbo-dizela noviji od 2007. godine u kojem se pokazuje i jedna jedina prednost atmosferskog benzinca u konkretnim brojkama.

Evo ti neke brojke od mene: 116i, 2.0 atmo, 122 KS, 116d 2.0 turbo-dizel, 115 KS, oba motora generacija, 4 cilindra oba. Oba na testu u istom magazinu, doduse razliciti testovi sto bas i nije skroz mjerodavno, no uz toliku razliku benzincu ne bi pomogao ni vjetar u ledja. 0-100, 116i 10,1 sekunda, 116d 10,3 sekunde. 60-100 u cevrtoj: 116i 10,3 sekunde, 116d 8,6 sekundi. Prosjecna potrosnja: 116i 7,2 l/100 km, 116d 5.0 l/100 km. I velis ovaj atmo nije kita? Pa nije ako zivis u '97. godini. :-)
Vrlo bitne brojke u stavrnosti, jer svaki dan ljudi sa semafora se trkaju sa uporedivim dizelom.
Nego kako brojke izgledaju kad se na tom dizelu budu mjenjali rezervoari za AdBlu, dizne za ubrizgavanje istog, NoX senzori (jos nisam vdio BMW sa NoX senzorima koji mogu izdrzati preko 150,000km, kao i ostali proizvodjaci), DPF, SCR katalzator?
Ja znam jedno. I dok moj dizelas ide ko flak, i dobro sluzi, ako budem uzimao ponovo X5, samo 3.0 trubo benzin.
jao_situacije

#305 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by jao_situacije »

Naslovnica wrote:
Tomahawk11 wrote:Kad se zavrse ove disertacije, valja pokretacu teme skontati sta je zapravo pitao, pa onda da iz svega ovog izvuce nesto :mrgreen: :lol: :lol:
Evo jarane, čitam, i što više čitam mislim da sve manje znam...
:lol: 8-)
:lol:
ado-šampion

#306 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by ado-šampion »

jefferson wrote: Vrlo bitne brojke u stavrnosti, jer svaki dan ljudi sa semafora se trkaju sa uporedivim dizelom.
Nego kako brojke izgledaju kad se na tom dizelu budu mjenjali rezervoari za AdBlu, dizne za ubrizgavanje istog, NoX senzori (jos nisam vdio BMW sa NoX senzorima koji mogu izdrzati preko 150,000km, kao i ostali proizvodjaci), DPF, SCR katalzator?
Ja znam jedno. I dok moj dizelas ide ko flak, i dobro sluzi, ako budem uzimao ponovo X5, samo 3.0 trubo benzin.
Kako mislis trkaju sa semafora? Pa najveca razlika je 60-100.

Sve sam ja to znao kad sam uzimao, i opet sam uzeo dizela. Zasto? Ne zbog potrosnje, ja ne prelazim toliko da bi mi razlika od 2 litra predstavljala neki pretjeran znacaj, nego zato sto ovaj atmosferski jednostavno ne ide i jos usput trosi 2 litra vise (40%). Iz istog razloga ni ti nisi uzeo 3.0i, nego si uzeo 3.0d, kao sto radi sigurno 80% kupaca i ovih i tih BMWa. I btw. kod mene preko 160 k, sta god bili ni NOx senzori citavi su, kao i DPF, turbina, plivajuci, lanac, itd.

Turbo-benzin je nesto sasvim drugo i tu se slazem s tobom, ako moje sljedece bude serija 1 bice 118i aBd, ili trica 320i, iz prostog razloga sto su upotrebljivi motori, nemas puno zajebancija koje mogu zakomplikovati zivot kao kod dizela, a prelaze dosta manje kilometara od dizela. S tim da meni potrosnja ne igra toliko ulogu jer ne prelazim toliko.

Ali atmosferski benzinci, budimo realni...
NediM17

#307 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:
tempuser wrote: Pa pogledaj podatke za 2 bmw-a sa 4 cil pa vidi sve rezime medjuvremenu ubrzanja! Nasao si Hondu koja je poznata po nadorisjecnim benzincima.
Da malo batalimo teoriju, godinu dana sam vozio uporedo Fabiu 1,9 TDI 100KS i Fabiu 1,4 16v 100KS, u praksi i svakodnevnoj upotrebi nebo i zemlja! Ako hoces vjeruj ako neces bavi se teorijom i tabelama!
Pa ja to najbolje znam da je prakticna razlika velika i to nikada nisam sporio. Jesam i sam napisao da se dizel ljepse vozi?

Ali si onda ti poceo pisati kako atmo. ne moze parirati turbu kako god se vozio i saltao, sto su ciste govnarije, i sto sam ti dokazao tabelama.

Ne samo da parira, nego moze i da ide bolje od ekv. turba. :wink:
Pa ako dozel ljepse vozi valjda je logicno, majka mu stara, da benzinac onda ne moze sve sto i dizel kako god da ga saltas, a sto se tabela tice bojim se da "moja" tabela upravo to doazuje.
Nije logicno. Ljepse se vozi jer ima momenat nisko i trazi manje rada sa mjenjacem. Medjutim, ako ti nije mrsko raditi sa mjenjacem, atmo. moze isto sto i turbo, pa cak i vise!
klaki

#308 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by klaki »

jebo li gas atmo turbo i mjenjac popeli ste mi se na vrh glave mogul kako sakrit ovu temu da mi ne iskace :lol:
direstraits0078

#309 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by direstraits0078 »

Ma, samo turbo benzin, minimum 2.0, dvjesta-trista konja. I onda kad te stigne neki turbodizel 3.0 redni sestak, kazes mu: saltas ista, majstore? A on ponosno iz seste u kikdaun na 100 km/h, a tebi tek treca kako treba proradila. :lol: I zavrnes ga u 6 i po iljada, a moze i u tis'ćama, tako par puta, pa da vidis kako im nista ne bude jasno. Uz Ivan i niz Ivan. :run: A on ga platio 100 tisuca kaemova, nema rahat ni fabricku navigaciju u njemu, pa ga prosto coEku zao, ali sta kad voli insan da stisne pedalu. A onaj zvuk cisto moli da ga zavrnes preko 6k rpm. :izet: Bipbip. :oops:
citroen xm

#310 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Da ali tu su 2 ista auta sa isto KS.
Gorane, na zapremini do 2000 kubika ti si uporedio dizela sa 500 kubika više, mnogo Nm više i turbom sa benzincem bez svega toga. Jedino im je snaga ista. Nije baš realno poređenje.

ado-šampion wrote: Ama covjece kakva ponuda, neki imaju u ponudi jedan i to osnovni najjeftiniji model, uglavnom namijenjen jeftinim trzistima, sve ostalo je turbo-benzin.
Kakav razvoj, kakav je to razvoj gdje nista iole objektivno poput performansi ili potrosnje ne ide naprijed? :-) Povezi one brojke sto sam pokazao, znaci da je napredak onog Mazdinog motora iz 2013. objektivno nula u odnosu na BMWov iz 2007., koji su oni btw. krajem 2011. izbacili iz opticaja. Znaci oni ulazu pare a to se nista ne vidi? To se za moj pojam zove promasena investicija, a razoj je tamo gdje ima neki opipljiv napredak. Jedini napredak koji su atmosferski benzinci imali od neke 2000. godine je nesto niza potrosnja zbog direktnog ubrizgavanja benzina.

Ja sam upleo turbo-benzince jer su totalno izbacili atmosferske iz opticaja da pobijem tezu da je jedina mana atmosferskog benzinca to sto puno trosi, i u kontekstu ove teme, da se to rjesava plinom.
A isto tako, umjesto onog TSI komotno mozes staviti dizel motor slicne snage ili cak nesto manje i ostaviti iste ili slicne brojke, samo potrosnju smanjiti za 2 litra. Sta je motor od 120 KS koji ima 30% losije upotrebljive performanse od motora od isto 120 KS. Ili 30% losije upotebljive performanse i 2 litra vecu potrosnju, u slucaju kad ga poredimo s dizelom. Los motor iliti kita motor.

Bi li mi pokazao gdje je dokazano? Daj mi jedan test atmosferskog benzinca protiv turbo-dizela noviji od 2007. godine u kojem se pokazuje i jedna jedina prednost atmosferskog benzinca u konkretnim brojkama.

Evo ti neke brojke od mene: 116i, 2.0 atmo, 122 KS, 116d 2.0 turbo-dizel, 115 KS, oba motora generacija, 4 cilindra oba. Oba na testu u istom magazinu, doduse razliciti testovi sto bas i nije skroz mjerodavno, no uz toliku razliku benzincu ne bi pomogao ni vjetar u ledja. 0-100, 116i 10,1 sekunda, 116d 10,3 sekunde. 60-100 u cevrtoj: 116i 10,3 sekunde, 116d 8,6 sekundi. Prosjecna potrosnja: 116i 7,2 l/100 km, 116d 5.0 l/100 km. I velis ovaj atmo nije kita? Pa nije ako zivis u '97. godini. :-)

Prvo što se tiče performansi, eno imaš dva linka sa poređenjem istih auta gdje atmo benzinci u oba slučaja odnose pobjedu nad TD motorima. Jel sada ja treba da opet iskopiram te linkove i da ih poturim kao nešto svoje? Ljudi fino rekli, fino našli i ti opet po svom.

Ne znam da li ti čitaš išta sem njemački testova, ali mogao bi malo i o tehnologiji. Moj savjet, pročitaj malo izmjene i rezultate dobijene na Mazdinim benzinskim motorima novije generacije. Tada ćemo dalje pričati. :thumbup:
amar1994

#311 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:Ma, samo turbo benzin, minimum 2.0, dvjesta-trista konja. I onda kad te stigne neki turbodizel 3.0 redni sestak, kazes mu: saltas ista, majstore? A on ponosno iz seste u kikdaun na 100 km/h, a tebi tek treca kako treba proradila. :lol: I zavrnes ga u 6 i po iljada, a moze i u tis'ćama, tako par puta, pa da vidis kako im nista ne bude jasno. Uz Ivan i niz Ivan. :run: A on ga platio 100 tisuca kaemova, nema rahat ni fabricku navigaciju u njemu, pa ga prosto coEku zao, ali sta kad voli insan da stisne pedalu. A onaj zvuk cisto moli da ga zavrnes preko 6k rpm. :izet: Bipbip. :oops:
:lol: :lol:
ma moze s dizelom pjevat borbene :lol:

2.6 6cil+ turbo pride :lol: :lol: :run:
ado-šampion

#313 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Ne znam da li ti čitaš išta sem njemački testova, ali mogao bi malo i o tehnologiji. Moj savjet, pročitaj malo izmjene i rezultate dobijene na Mazdinim benzinskim motorima novije generacije. Tada ćemo dalje pričati. :thumbup:
Kojim novijim, novijim od kraja 2013.? Zar ima? :-) Moj ti ovaj motor iz testa koji sam postavio se ugradjuje i dan-danas, nema noviji.

O tehnologiji mozes citati za svoj gust, a u raspravi rade samo argumenti. Ja citam podosta o tehnologiji, dosta i znam, hvala Bogu, ali se ne qrcim s tim i ne koristim se tehnologijom svaki put kad ponestane argumenata. A moj savjet za tebe, umjesto sto citas o tehnologiji, provozaj nesto novije od 2004. godista pa cemo pricati. :thumbup:
NediM17

#314 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

VladaFBiH wrote:
NediM17 wrote:
@VladaFBiH
Po cemu si zakljucio da su vozila konvertovana na plin obezvrijedjena? Potaknut tvojim postom malo sam vrtio po PIK-u i dosao do potpuno drugacijih zakljucaka. Auta konvertovana na LPG su skuplja u najmanju ruku onoliko koliko kosta ugradnja plinskog uredjaja (govorim o autima vrijednosti 5-6kKM, 2002., 2003.g., konkretno Renault Megane sa 1.6 16v motorom koji je tata za plin).

I ne vidim u cemu je hendikep plina, ne zaboravi da je to bi-fuel vozilo, i da si jednim pritiskom dugmeta ponovo na benzinu.

A sve i da si upravu, za dva sata ispred kuce sa dobrim jaranom uz malo alata i par piva skines plinsku instalaciju, i vratis vrijednost vozilu. :mrgreen:

Takodjer da se osvrnem i na ovo sto niko nece da kupi vozilo na LPG. Moj plinas ode u roku 24 sata za svega 500KM nizu cijenu od one koju sam ja trazio (trazio 11kKM, dobio 10.5kKM, a zacrtana donja cijena je bila 10kKM).

Kupio ga je covjek koji je imao teske probleme sa 1.5dCi Renault-om i koji se uvalio silne pare za popravke dizni i pumpe visokog pritiska, i kutarisao ga se iste sekunde i kupio Stepwaya 1.6 8v (Renault masina naravno) plinasa. Ponekad se cujemo, i frajer je prezadovoljan. :thumbup:

I ne znam samo kako na 1000km dodje do 25-35KM, vozilo koje trosi cca. 8litara benzina x 1.8 x 10= cca. 144KM , a sa plinom bi to bilo cca. 9litara plina x 0.5 x 10= cca. 45KM.

Dakle na tih 1000km mozemo dodati jos par litara benzina i to ako se auto vozi na relativno kratke relacije, a ako su to duza putovanja onda taj trosak benzina skoro ne postoji.

Dakle radi se o razlici o cca. 90KM na 1000km, pa ti sad vidi. Sam kazes treba servis na svakih 10kkm, dodaj jos 30KM, odnosno 3KM na 1000km. Pretpostavka je da si u startu atestirao plinski uredjaj i kupio pp aparat sto je suma od cca. 200KM. Ja pp imam i u dizelu od prvog dana jer je u nekim zemljama EU obavezno imati u svakom vozilu. Ova gore matematika je za neki cca. 1.6 motor. Sa vecim motorima povrat ulozenog je jos brzi, jer je veca razlika na 100km, a isplati ga se ugraditi i na najmanji benzinski motor samo sto je povrat investicije onda malo duzi.

Ja sam za 6 mjeseci presao 15kkm i anulirao ulozeno u plinsku instalaciju i sada s merakom prelazim 100km za 5KM, kad izadjem na otvorenu moze i za 4KM.
1. zaključio sam na osnovu ponude i potražnje a i egzatnih podataka o broju automobila u BiH:
u 2015. godini promatrano po tipu pogonske energije, 69 posto vozila koristi dizel, 30 posto benzin i 1% ostala goriva (ukupno reg. automobila je 921.456 od čega 87% putnička vozila odnosno 801.666 što znaći da je ukupno registovanih automobila na "ostala goriva" 8.017 ali recimo da je od svih benzinaca 10% na plin to je opet 24.500 automobila. Naravno, sve ovo je po slobodnoj procjeni osim broja registovanih automobila, barem 50% njih neće kupovati automobil u narednih 5. godina u koje je ugrađen plin znaći da ti kao tržište ostaje 12.250 potencijalnih kupaca koji već imaju automobil na plin i ako bih tu još dodato možda nekih 40% žele da kupe polovno vozilo sa ugrađenim plinom dolazim do cifre od cca 20.000 potencijalnih kupaca u cijeloj BiH. Ako ovu cifru povećam i za dodatnih 50% to je opet 30.000 kupaca koji sigurno neće u istom periodu odlučiti da kupe vozilo. Možemo se naguravati oko ovih brojeva ali sigurno u stvarnosti puno ne odskaču u od ovoga - vjerujem da će u budućnosti, dok ne opterete plin akcizama i ostalim *ranjima kao i ostala goriva, ovaj broj da se poveća ali ne vidim kako bi on mogao da se udvostručiti u narednih 2-3 godine).
btw, Čestitam na brzoj i uspješnoj prodaji a "kapu skidam" ako si prodao nepoznatoj osobi (ovakve prodaje su obićno u raji/porodici)

2. Priča je bila o dizel vs benzin/plin a ne benzin vs plin gdje nema dvojbe.

idemo sa konzervativnim brojevima u slučaju da se kupac odlući za benzin/plin odnosno dizel
neka dizel troši 6.5l što je 113,75KM na 1.000km
neka plinaš troši 10l plina što je 50KM na 1.000km (uzeo sam tvoju cijenu od 0,5 iako ne znam gdje ima jeftinije od 0,7 - znam da je na HIFI bio 0,51 u aprilu a sada nemam pojma iskreno)+ nekih 5l benzina na 1.000km što je 9 KM
razlika je 54,75KM što znaći da mi treba (ako je plinska instalacija nekih 1.300 KM) skoro 2. godine da bude na nuli - u prvoj kalkulaciji nisam računao pa sam stavio 25-35KM odokativno - u svakom slućaju se ne isplati odnosno isplativnost kreće nakon skoro 2 godine (ovdje nisam računao vremensku vrijednost novca jer sada 1.300 KM je puno više nego za 2 godine)...

3. nikada nisam osporio isplativnost kada se prelaze veće kilometraže ili ako već imaš benzinca koji puno troši :)
Sta ima trzisni analiticar/statisticar? :D

Imas nik taman za demagogije koju prosipas ovdje. Skini mi kapu jer sam auto prodao covjeku u Tuzlu, kojeg u zivotu prije toga nisam vidio, za manje od 24 sata.

Sto se tice tvojih egzaktnih trzisnih podataka ne znam odakle ti ako ne radis u MUP-u na registracijama vozila (mozda je dostupno na internetu ali mi se nije dalo traziti) nego sam pogledao ponudu na PIK-u na kojem se ukupno prodaje oko 83 hiljade auta na fosilna goriva, od toga 55 hiljada dizela, 22 hiljade benzinaca i 5 hiljada plinasa, sve cca. Ova razlika do ukupnih 83 hiljada otpada na zaokruzivanje. Po ovome ispada da je cca. jedna petina benzinskih vozila konvertovana na plin, odnosno oko 6% od ukupnog broja automobila koji se prodaju na PIK-u.

Kao sto i sam kazes prica je dizel vs benzin/plin, uzeo si prostu kalkulaciju potrosnje dizelasa odnosno benzinca, tj. plinasa. Plinasu si uracunao ugradnju plinske instalacije od 1300KM, a nisi u obzir uzeo nabavnu cijenu polovnog dizela za slicnu kilometrazu (koja je za dizele vrlo upitna, a za benzince vrlo vjerovatno realna) i godiste koja je veca najmanje za tih 1300KM.

Sto se tice cijene plina, ima ga po Lukavici za 0.50KM, a i na Petrolovim pumpama 0.56-5KF na BIHAMK karticu = 0.51KM. Dizela Euro4 ima na GAZPROM-u kod Wise od 1.46KM, a Euro5 nema nize od 1.61KM (EP Stup i Hifa Zabrdje), benzin ne znam koliko je u Lukavici, ali po federaciji ga nema ispod 1.71KM. I u toj tvojoj odokativnoj procjeni da isplativost pocinje tek nakon dvije godine ne vidim nista sporno. Posto si ti VladaFBiH trebao bi da znas za prijedlog zakona o akcizama po kojem bi se 1kg LPG-a treba opteretiti sa 25KF koliko bi trebao biti opterecen i litar benzina, odnosno dizela, a trenutno su benzin i dizel optereceni cini mi se sa 10KF (dakle dodace se jos 15KF po litri). E sad posto je tih 25KF po kilogramu, cik pogodi koliko bi to trebalo biti po litru, jer se na pumpama plin toci u litrima. :D

Kod bogatih nacija zivotni vijek vozila iznosi otprilike 7 godina (za toliko ti garantuju da ce trziste biti snabdjeveno dijelovima) tako da ti ostaje jos najmanje dobrih pet godina da stedis i onda da ga slozis u Bosnu haman novog (vratis kilometrazu sa 300-400kkm na prihvatljivih 150kkm, pogotovo vrijedi za dizele) i da ga dobri Bosnjani gule najmanje jos 15 godina i kunu se u njega.

O "vremenskoj vrijednosti novca" dalo bi se prodiskutovati. To sto ti kazes da 1300KM vrijedi vise danas nego sto ce vrijediti za dvije godine je vrlo upitno. Evo recimo konkretan primjer, danas za 1300KM mozes dobiti 2600 litara LPG, a prije godinu dana mogao si dobiti 1300 litara. Slicna je matematika i za benzin i dizel. To je tek jedna godina, mozda se u narednoj godini bude moglo dobiti jos vise fosilnih goriva za tih 1300KM.

I ne treba ni da osporavas isplativost plina vs dizel, vozim paralelno i jedno i drugo, tako da ti je to info iz prve ruke. :thumbup:
direstraits0078

#315 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

amar1994 wrote:
direstraits0078 wrote:Ma, samo turbo benzin, minimum 2.0, dvjesta-trista konja. I onda kad te stigne neki turbodizel 3.0 redni sestak, kazes mu: saltas ista, majstore? A on ponosno iz seste u kikdaun na 100 km/h, a tebi tek treca kako treba proradila. :lol: I zavrnes ga u 6 i po iljada, a moze i u tis'ćama, tako par puta, pa da vidis kako im nista ne bude jasno. Uz Ivan i niz Ivan. :run: A on ga platio 100 tisuca kaemova, nema rahat ni fabricku navigaciju u njemu, pa ga prosto coEku zao, ali sta kad voli insan da stisne pedalu. A onaj zvuk cisto moli da ga zavrnes preko 6k rpm. :izet: Bipbip. :oops:

Samo oce ove ptice trkacice u vidu 2.0T srknuti. I to fino. :roll: Ali makar idu i zvuce kao pravi automobili. Nema veze sto sa 60 litara predjes samo 300 kilometara. :D Bar kad ih predjes izgubis par kila. :D

Bas me zanima koliko ovaj sestak 2.6T srkne kad ga se momacki pritisne...
citroen xm

#316 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote: Kojim novijim, novijim od kraja 2013.? Zar ima? :-) Moj ti ovaj motor iz testa koji sam postavio se ugradjuje i dan-danas, nema noviji.

O tehnologiji mozes citati za svoj gust, a u raspravi rade samo argumenti. Ja citam podosta o tehnologiji, dosta i znam, hvala Bogu, ali se ne qrcim s tim i ne koristim se tehnologijom svaki put kad ponestane argumenata. A moj savjet za tebe, umjesto sto citas o tehnologiji, provozaj nesto novije od 2004. godista pa cemo pricati. :thumbup:
Jel ovo crveno najbolje što možeš? A i ponavljaš se brate. Ako pokušavaš da se uzvisiš možeš to i na pametniji i na kreativniji način raditi mada nema potrebe za tim. :thumbup:

O tehnologiji mogu čitati i pričati onda kada pričamo o tehnološkom napretku i nekim malo drugačijim rješenjima na istim motorima. Zato sam ti i rekao da pročitaš nešto više od njemačkih uporednih testova. Uostalom i čitanje testova radiš valjda za svoj gušt? Ili odatle kupiš svu pamet u vezi auta?

Pošto nećeš da čitaš, ja ću ti ukratko napisati. Skaj aktiv tehnologija je malo kompleksnija nego što misliš i relativno malada. Sastoji se iz više obrađenih oblasti što ti i Amar koji ima Mazdu u malom prstu može potvrditi. Jedna od oblasti je masa i njeno smanjenje, jedna od oblasti je kompresija(pročitaj). Ono što je dobijeno je otprilike zadržavanje svih vrlina benzinca uz potrošnju koja je kao kod dizela. A uz sve to izbjegnuto je gomilanje dijelova. Naravno ima i turbo motora. Pišem šturo da bih te malo zainteresovao, možda i pročitaš. :thumbup: Hajd sad zdravo i srećno ti šta god vozio.
amar1994

#317 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
amar1994 wrote:

Samo oce ove ptice trkacice u vidu 2.0T srknuti. I to fino. :roll: Ali makar idu i zvuce kao pravi automobili. Nema veze sto sa 60 litara predjes samo 300 kilometara. :D Bar kad ih predjes izgubis par kila. :D

Bas me zanima koliko ovaj sestak 2.6T srkne kad ga se momacki pritisne...
ne moze ni toliko kad se ovako vozi hahaha :lol: :lol:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/322625.html
:lol: :lol: :lol:
ado-šampion

#318 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote: Kojim novijim, novijim od kraja 2013.? Zar ima? :-) Moj ti ovaj motor iz testa koji sam postavio se ugradjuje i dan-danas, nema noviji.

Jel ovo crveno najbolje što možeš? A i ponavljaš se brate. Ako pokušavaš da se uzvisiš možeš to i na pametniji i na kreativniji način raditi mada nema potrebe za tim. :thumbup:

O tehnologiji mogu čitati i pričati onda kada pričamo o tehnološkom napretku i nekim malo drugačijim rješenjima na istim motorima. Zato sam ti i rekao da pročitaš nešto više od njemačkih uporednih testova. Uostalom i čitanje testova radiš valjda za svoj gušt? Ili odatle kupiš svu pamet u vezi auta?

Pošto nećeš da čitaš, ja ću ti ukratko napisati. Skaj aktiv tehnologija je malo kompleksnija nego što misliš i relativno malada. Sastoji se iz više obrađenih oblasti što ti i Amar koji ima Mazdu u malom prstu može potvrditi. Jedna od oblasti je masa i njeno smanjenje, jedna od oblasti je kompresija(pročitaj). Ono što je dobijeno je otprilike zadržavanje svih vrlina benzinca uz potrošnju koja je kao kod dizela. A uz sve to izbjegnuto je gomilanje dijelova. Naravno ima i turbo motora. Pišem šturo da bih te malo zainteresovao, možda i pročitaš. :thumbup: Hajd sad zdravo i srećno ti šta god vozio.
Samo ti vracam istom mjerom, ko sto ti meni dijelis savjete (patroniziras) da citam o tehnologiji, tako i ja tebi da provozas nesto sto je mladje od 10-12 godina. Testovi su relevantni u argumentaciji jer pokazuju izmjerene brojke crno na bijelo, sto tehnologija ne moze. Praksa nije teorija.

Na osnovu cega tvrdis ovo bolidrano zivota ti? Nevjerovatno. :-) I sad to ima tezinu jer si TI to napisao? :-) Eno ja postavih brojke koje pokazuju da uopste nema bolje performanse od "obicnog" atmosferskog benzinca niti manju potrosnju, a kamoli potrosnju dizela. Hajde dokazi ovo sto sam bolidirao brojkama (izmjerenim u slicnim uslovima, a ne tvornickom specifikacijom i reklamnom kampanjom) i ja vise nikad necu napisati posta na ovom forumu! Eto javno. Da ne govorim da je ovo jedno stoti put da te prozivam da nesto argumentujes i nikad za nikad nisi argumentovao. Sta hoces da kazes, da su Nijemci frizirali brojke na testu da bi zameli napredak Mazde koja se u DE proda 1 na 100 Golfova? :?
jao_situacije

#319 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by jao_situacije »

kontam sad nešto zašto auto industrija ne proda veći broj fabričkih lpg vozila nego benzinaca, ako je to tako dobra stvar :mrgreen:
amar1994

#320 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:

Samo ti vracam istom mjerom, ko sto ti meni dijelis savjete (patroniziras) da citam o tehnologiji, tako i ja tebi da provozas nesto sto je mladje od 10-12 godina. Testovi su relevantni u argumentaciji jer pokazuju izmjerene brojke crno na bijelo, sto tehnologija ne moze. Praksa nije teorija.

Na osnovu cega tvrdis ovo bolidrano zivota ti? Nevjerovatno. :-) I sad to ima tezinu jer si TI to napisao? :-) Eno ja postavih brojke koje pokazuju da uopste nema bolje performanse od "obicnog" atmosferskog benzinca niti manju potrosnju, a kamoli potrosnju dizela. Hajde dokazi ovo sto sam bolidirao brojkama (izmjerenim u slicnim uslovima, a ne tvornickom specifikacijom i reklamnom kampanjom) i ja vise nikad necu napisati posta na ovom forumu! Eto javno. Da ne govorim da je ovo jedno stoti put da te prozivam da nesto argumentujes i nikad za nikad nisi argumentovao. Sta hoces da kazes, da su Nijemci frizirali brojke na testu da bi zameli napredak Mazde koja se u DE proda 1 na 100 Golfova? :?
samo se pitam zasto dobro drze cijenu u njemackoj, engleskoj :?
kupujmo domace :mrgreen:
treba malo pogledati "driver power satisfaction " da se vidi kako taj golfic sluzi, a kako mazga :D
ili http://www.honestjohn.co.uk/ i realna potrosnja
jefferson

#321 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
jefferson wrote: Vrlo bitne brojke u stavrnosti, jer svaki dan ljudi sa semafora se trkaju sa uporedivim dizelom.

Sve sam ja to znao kad sam uzimao, i opet sam uzeo dizela. Zasto? Ne zbog potrosnje, ja ne prelazim toliko da bi mi razlika od 2 litra predstavljala neki pretjeran znacaj, nego zato sto ovaj atmosferski jednostavno ne ide i jos usput trosi 2 litra vise (40%). Iz istog razloga ni ti nisi uzeo 3.0i, nego si uzeo 3.0d, kao sto radi sigurno 80% kupaca i ovih i tih BMWa. I btw. kod mene preko 160 k, sta god bili ni NOx senzori citavi su, kao i DPF, turbina, plivajuci, lanac, itd.

Turbo-benzin je nesto sasvim drugo i tu se slazem s tobom, ako moje sljedece bude serija 1 bice 118i aBd, ili trica 320i, iz prostog razloga sto su upotrebljivi motori, nemas puno zajebancija koje mogu zakomplikovati zivot kao kod dizela, a prelaze dosta manje kilometara od dizela. S tim da meni potrosnja ne igra toliko ulogu jer ne prelazim toliko.

Uzeo sam dizela jer sam isao na E70 seriju (posto F15 serija ze mene nije pravi BMW). Ali recimo u F15 seriji 3.0 Turbo benzin trosi manje nego 35d u E70.
Ti nemas SCR sistem u svom autu tako da nemas ni senzore koji ce javljati ECU koliko je potrebno AdBlu. SCR sistem je prvo predstavljen u SAD jer su NoX zahtjevi stroziji, a posto se ne proda toliko dizela u SAD kao u EU, to je bio dobar nacin da se testira sistem. Sistem je OK, ali da je pouzdan nije. Moj X5 ima oko 75,000km i vec je jednom mjenjan aktivni rezervoar (1,800 dolara, garancija pokrila) i dizna (138 dolara). Cijela "aftermarket" industrija se razvila oko SCR sistema. Da ovaj X5 nema garanciju 160,000km, uzeo bi 3.0 turbo bez razmisljanja.
Kada sve ovo sada pocne dolaziti u BiH zbog Euro VI zahtjeva, a BiH postane nekada pravna drzava pa ljudi ne budu skidali SCR, DPF onda cemo pricati sta se isplati, 2-3 litra vise ili 500-600km za jedan senzor ili 1000+ za rezervoar za AdBlu.
Sto ce tice elasticnosti, 4-5 brzina,s toji to. Zato presaltas u nizu i cao. Jbt ovdje se cijla nauka oko saltanja stvori. Kupis automatik ako ti se ne salta i cao djaci.
direstraits0078

#322 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Kikdaun, braco, iz šeste u treću, pa na vrtoglavih 4 iljade obrtaja, pa ćetvrta, pa traži petu. I gleda samo onako u auspuh, sluša kako turbo benzinac grmi. :lol: A ja ne vadim iz treće. :D
amar1994

#323 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
ado-šampion wrote:

Uzeo sam dizela jer sam isao na E70 seriju (posto F15 serija ze mene nije pravi BMW). Ali recimo u F15 seriji 3.0 Turbo benzin trosi manje nego 35d u E70.
Ti nemas SCR sistem u svom autu tako da nemas ni senzore koji ce javljati ECU koliko je potrebno AdBlu. SCR sistem je prvo predstavljen u SAD jer su NoX zahtjevi stroziji, a posto se ne proda toliko dizela u SAD kao u EU, to je bio dobar nacin da se testira sistem. Sistem je OK, ali da je pouzdan nije. Moj X5 ima oko 75,000km i vec je jednom mjenjan aktivni rezervoar (1,800 dolara, garancija pokrila) i dizna (138 dolara). Cijela "aftermarket" industrija se razvila oko SCR sistema. Da ovaj X5 nema garanciju 160,000km, uzeo bi 3.0 turbo bez razmisljanja.
Kada sve ovo sada pocne dolaziti u BiH zbog Euro VI zahtjeva, a BiH postane nekada pravna drzava pa ljudi ne budu skidali SCR, DPF onda cemo pricati sta se isplati, 2-3 litra vise ili 500-600km za jedan senzor ili 1000+ za rezervoar za AdBlu.
Sto ce tice elasticnosti, 4-5 brzina,s toji to. Zato presaltas u nizu i cao. Jbt ovdje se cijla nauka oko saltanja stvori. Kupis automatik ako ti se ne salta i cao djaci.
ja se slazem sa jeffersonom u pogledu dizela u buducnosti, ja cu vjerovatno sa ovog preci ako nista na mz3 1.5skyactive ili daj boze 2.0 G165 :D
klaki

#324 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by klaki »

Ma kakav benzin, jos 4 klipa hahahahah smijesno, fuj. Dizel do groba.

Kako fuj ovaj benzin zvuci, jos ima i rupu u auspuhu nije sanirana, al dzaba mu i kad se popravi zvucat ce lose http://www55.zippyshare.com/v/WEM3esvT/file.html

:evil: pozz za amara :oops: :P
amar1994

#325 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

klaki wrote:Ma kakav benzin, jos 4 klipa hahahahah smijesno, fuj. Dizel do groba.

Kako fuj ovaj benzin zvuci, jos ima i rupu u auspuhu nije sanirana, al dzaba mu i kad se popravi zvucat ce lose http://www55.zippyshare.com/v/WEM3esvT/file.html

:evil: pozz za amara :oops: :P
:thumbup:
imam ja nesto za tebe haha :lol:

:kiss: :skoljka:
Post Reply