Zasto ste napustili BiH?
- stakasa
#301 Re: Zasto ste napustili BiH?
Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?
- Edin H.
#302 Re: Zasto ste napustili BiH?
Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?
-
prog321
#303 Re: Zasto ste napustili BiH?
Smanji dozivljaj , sve moje tvrdnje sam dokazao i potkrijepio relevantnim izvorima.Altair_SA wrote:Hajde miran!
Problem je sto je masa tvojih upisa laganje i izmisljotine![]()
Mislim ne smeta meni, neka te, da se imamo cemu smijati provincijalac
Ja jos uvijek smatram da je USA pogodna za zivot i ako bih se selio izvan BiH to bi bila jedna od prvih zemlja u koju bih isao.
Prestani me napadati. Ako hoces stavit cu te na ignore listu. Ti uradi isto i problem rijesen.
- stakasa
#304 Re: Zasto ste napustili BiH?
NaravnoEdin H. wrote:Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?
Ekipa iz Bond streeta cita novine dan unaprijed a 80 posto ljudi je tu da opsluzuje.
Vec eto dobar fudbal, jaka funta, nekretnine vani a cjena stanu stalno raste
- Altair_SA
#305 Re: Zasto ste napustili BiH?
prog321 wrote:Smanji dozivljaj , sve moje tvrdnje sam dokazao i potkrijepio relevantnim izvorima.Altair_SA wrote:Hajde miran!
Ja jos uvijek smatram da je USA pogodna za zivot i ako bih se selio izvan BiH to bi bila jedna od prvih zemlja u koju bih isao.
Prestani me napadati. Ako hoces stavit cu te na ignore listu. Ti uradi isto i problem rijesen.
Ti nesto dokazao, ahahahaha
Pa bolan vidis li da ti se svi smiju, pogledaj malo, mada cisto sumnjam da mozes skuziti
Za ignore me boli bas, ponosan sam ako sam tebi na ignore
-
prog321
#306 Re: Zasto ste napustili BiH?
Evo, ja sam tebe stavio na ignore. I necu se tebi vise obracati.
A molit cu moderaciju da reaguje kad me pocnes nazivati uvredljivim nazivima.
Zao mi je sto nisi razuman.
A molit cu moderaciju da reaguje kad me pocnes nazivati uvredljivim nazivima.
Zao mi je sto nisi razuman.
- Edin H.
#307 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kad je recimo F1 u Silverstone-u privatni helikopteri cekaju u redu da slete, koliko ih ima, jer je hadzama mrsko da dodju autom zbog guzve, a u isto vrijeme nebrojen broj beskucnika po ulicama u svakom gradu i gradicu. Medjutim dobra finta, jer plebs uvijek konta da ce oni jednog dana biti u tim helikopterima, a ne pridruziti se beskucnicima. A samo te korak djeli do toga, da malo posustanes, jer su svi zaduzeni do guse, da bi se ovi mogli vozati u helikopterima i privatnim avionima.stakasa wrote:NaravnoEdin H. wrote:Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?
Ekipa iz Bond streeta cita novine dan unaprijed a 80 posto ljudi je tu da opsluzuje.
Vec eto dobar fudbal, jaka funta, nekretnine vani a cjena stanu stalno raste
- piupiu
#308 Re: Zasto ste napustili BiH?
Korisnik isključen zbog kršenja pravila foruma, neprimjeren način komunikacije, vrijedjanjeAltair_SA wrote:Hajde miran!
7 dana
-
Bodkin
#309 Re: Zasto ste napustili BiH?
@edin pa zato ameri toliko mrze socijalste i komuniste. Svaki od njih je privremeno siromasan i vec sutra moze voziti privatni helikopter. American dream i taj mentalitet
- Edin H.
#310 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bodkin wrote:@edin pa zato ameri toliko mrze socijalste i komuniste. Svaki od njih je privremeno siromasan i vec sutra moze voziti privatni helikopter. American dream i taj mentalitet
- Šveđanin
#311 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bio sam u UK u Londonu prije 2 mjeseca kod rodbine.
Cak i za visoko obrazovane osobe zivot je tamo mnogo surov.
Sa tim rodjakom sam tu negdje po diplomi i radnom mjestu ali smo poredili redom i dosli do zakljucka da on ima slabiji kvalitet zivota od mog, vise radi, atmosfera na poslu napetija u globalu bilo kakvo dugorocno planiranje tesko i vrlo neizvjesno.
Cak i za visoko obrazovane osobe zivot je tamo mnogo surov.
Sa tim rodjakom sam tu negdje po diplomi i radnom mjestu ali smo poredili redom i dosli do zakljucka da on ima slabiji kvalitet zivota od mog, vise radi, atmosfera na poslu napetija u globalu bilo kakvo dugorocno planiranje tesko i vrlo neizvjesno.
-
Sunny-7
#312 Re: Zasto ste napustili BiH?
Zbog ljubavi
Fale mi brda i planine, brze rijeke, fali mi ono zrno mene koje je zauvijek ostalo i ostace u Bosni.
A vraticu se akobogda, pa makar na tabutu.
Fale mi brda i planine, brze rijeke, fali mi ono zrno mene koje je zauvijek ostalo i ostace u Bosni.
A vraticu se akobogda, pa makar na tabutu.
-
TRANCE
#313 Re: Zasto ste napustili BiH?
Edin H. wrote:Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?
UK ima možda i najbolji standard za nižu klasu u EU nakon Luksemburga. Neto minimalac za full-time posao je 1113 funti (1439 eura), a do 2020. godine je najavljeno da će ga povećati na oko 1350 funti neto (1745 eura). U strašnoj Njemačkoj je neto minimalac 1089 eura, bez najava za neko povećanje u budućnosti, pa ti vidi. Cijena hrane prema Eurostatu je ista, režije su niže nego u Njemačkoj, javni prijevoz nešto skuplji. Jedino su drastično skuplje cigare i alkohol. Rente su tu negdje s Njemačkim, osim u Londonu i gradovima na jugu Engleske uz more gdje su veće. U Manchesteru, Leedsu, Birminghamu i sl. se može iznajmiti kuća s dvije spavaće sobe za 500 funti (650 eura). Koliko košta iznajmljivanje kuće s dvije spavaće sobe u Kelnu, Hamburgu, Dortmundu i sličnim gradovima? Čisto sumnjam da je jeftinije, ako nije i skuplje.
Studij se plaća, ali zato su britanski univerziteti rangirani među top 50 univerziteta u svijetu zajedno s američkim, dok strašnih njemačkih, švedskih i sličnih univerziteta nema u top listama (što ne znači da ne valjaju, već da nisu kvalitetni kao britanski), a opet se plaćaju, samo kroz veće poreze. Besplatno studiranje je ubleha, ako je besplatno, onda je ili manje kvalitetno ili ga plaćaš kroz druge veće poreze.
- madner
#314 Re: Zasto ste napustili BiH?
Vidi se razlika u kvalitetu, vec 150 godina.
To je kao u fudbalu, Englezi gledaju reputaciju svojih igraca i nadaju se rezultatu, Njemci imaju rezultate.
To je kao u fudbalu, Englezi gledaju reputaciju svojih igraca i nadaju se rezultatu, Njemci imaju rezultate.
-
TRANCE
#315 Re: Zasto ste napustili BiH?
Jbg. broj Nobelovaca te demantuje, UK 118, Švabe 103, još Švaba ima više za 17 miliona.madner wrote:Vidi se razlika u kvalitetu, vec 150 godina.![]()
Da su Švabe bolje, ne bi izgubili oba svjetska rata, možemo i tom logikom
- madner
#316 Re: Zasto ste napustili BiH?
Poredis sporednu ulogu sa glavnim negativcem u dva filma. Britanske imperije vise nema, a Sveto Rimsko Carstvo nikad jace.
Nobel je jedan indikator, ali daleko od mjerodavnog. Njemci su prosle godine haplicirali i dobili circa 4x vise patenta od Britanca.
Nobel je jedan indikator, ali daleko od mjerodavnog. Njemci su prosle godine haplicirali i dobili circa 4x vise patenta od Britanca.
-
TRANCE
#317 Re: Zasto ste napustili BiH?
Švabe mogu glumiti carstvo još samo Grčkoj, Portugalu, Kipru i sličnim zaduženim državama koje ovise o kreditima EU. Zadnjih nekoliko godina realni ekonomski rast UK-a i SAD-a znatno premašuje njemački. Da se razumijemo, nije Njemačka loša država za život, već nervira nebulozna priča prosječnog ograničenog Bošnje kako valja samo trokut Beč-Dizeldorf-Malme, a sve ostalo je qrac, jer nije čuo ni za šta drugo. U tome prednjači ratna dijaspora koju draga Njemačka nabi nogom u guzicu nazad u Bosnu čim stade rat. Al' eto odosmo od teme...madner wrote:Poredis sporednu ulogu sa glavnim negativcem u dva filma. Britanske imperije vise nema, a Sveto Rimsko Carstvo nikad jace.
- stakasa
#318 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kakav je zivot u Leedsu? 90% nasih je u Londonu a tu su cjene paprene. Doduse i plate su bolje.TRANCE wrote:Edin H. wrote:Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?![]()
UK ima možda i najbolji standard za nižu klasu u EU nakon Luksemburga. Neto minimalac za full-time posao je 1113 funti (1439 eura), a do 2020. godine je najavljeno da će ga povećati na oko 1350 funti neto (1745 eura). U strašnoj Njemačkoj je neto minimalac 1089 eura, bez najava za neko povećanje u budućnosti, pa ti vidi. Cijena hrane prema Eurostatu je ista, režije su niže nego u Njemačkoj, javni prijevoz nešto skuplji. Jedino su drastično skuplje cigare i alkohol. Rente su tu negdje s Njemačkim, osim u Londonu i gradovima na jugu Engleske uz more gdje su veće. U Manchesteru, Leedsu, Birminghamu i sl. se može iznajmiti kuća s dvije spavaće sobe za 500 funti (650 eura). Koliko košta iznajmljivanje kuće s dvije spavaće sobe u Kelnu, Hamburgu, Dortmundu i sličnim gradovima? Čisto sumnjam da je jeftinije, ako nije i skuplje.
Studij se plaća, ali zato su britanski univerziteti rangirani među top 50 univerziteta u svijetu zajedno s američkim, dok strašnih njemačkih, švedskih i sličnih univerziteta nema u top listama (što ne znači da ne valjaju, već da nisu kvalitetni kao britanski), a opet se plaćaju, samo kroz veće poreze. Besplatno studiranje je ubleha, ako je besplatno, onda je ili manje kvalitetno ili ga plaćaš kroz druge veće poreze.
Engleskoj nedostaje diverzifikovana privreda da nades poso nakon fakulteta. Ne moze svak u City
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#319 Re: Zasto ste napustili BiH?
Svabe nisu ni 20% njemacke.TRANCE wrote:Jbg. broj Nobelovaca te demantuje, UK 118, Švabe 103, još Švaba ima više za 17 miliona.madner wrote:Vidi se razlika u kvalitetu, vec 150 godina.![]()
- stakasa
#320 Re: Zasto ste napustili BiH?
Engleska je vjerovatno najpodjeljenije drustvo u EU.
Ali zasto mi pisemo o njima ovde?
Ali zasto mi pisemo o njima ovde?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#321 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ako je u GB tako dobro, zasto onda odlaze na privremeni rad u Njemacku. Bas ta srednja klasa.TRANCE wrote:Edin H. wrote:Mislio sam na Englesku, najsurovija varijanta kapitalizma u Evropi, bogati nikada bogatiji, a srednjoj, a osobito nizoj klasi znatno umanjen realni zivotni standard. To ukljucuje i velike dugove o kojima smo govorili u koje se uvale studenti kada zavrse fakultet.stakasa wrote:Edine gdje jaci tlaci, eu ili Engleska?![]()
- Ommadawn
#322 Re: Zasto ste napustili BiH?
Poredjenje ti je, sto bi u Saraj´vu rekli, nidje veze.TRANCE wrote:Jbg. broj Nobelovaca te demantuje, UK 118, Švabe 103, još Švaba ima više za 17 miliona.madner wrote:Vidi se razlika u kvalitetu, vec 150 godina.![]()
No kad vec hoces tom logikom - hajde da idemo i tako.
Englezi su ogroman broj automobilskih brendova izgubili tokom 70-ih i 80-ih, a ono malo sto ima - drzi se na staklenim nogama ili su ih pokupovale strane marke, vidi pod Jaguar - indijska Tata. Njemacki auto-brendovi se jos uvijek drze.
- stakasa
#323 Re: Zasto ste napustili BiH?
Niko nema jacu elitu od Engleza, to im se ne moze osporit.
-
TRANCE
#324 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ko odlazi i u kojem broju? U UK-u je prošle godine 630 hiljada državljana EU zatražilo porezni broj, odnosno imigriralo, od toga 12 hiljada Njemaca. Koliko je državljana EU imigriralo u Njemačku i od toga koji broj Britanaca, ako mogu podaci? Pusti se azilanata iz Sirije, nisu oni mjerilo.topcam wrote:Ako je u GB tako dobro, zasto onda odlaze na privremeni rad u Njemacku. Bas ta srednja klasa.TRANCE wrote:![]()
- Ommadawn
#325 Re: Zasto ste napustili BiH?
@Mava legendo, nema te nigdje, poceo sam se brinutiMaverick78 wrote:
Kakve veze ima da li su nečiji roditelji eventualno na socijali, sa studiranjem osobe koja je ima 18+ godina?Pretpostavljam da si mislio da zbog toga imaju neke beneficije, jer su im roditelji na socijali...
Slabo ti je ovdje rada na crno, kontrole su velike, tako da od toga slaba fajda.
I nema besplatnog studiranja, sve se plaća ili stipendije, to se dobija kroz bodovanje iz srednje škole i td...
Nemam pojma kako je u Engleskoj, @stakasa je pomenuo kako je u Švedskoj, pa sam ostavio link sa njihovom statistikom o tome koliko ljudi iz BiH završi fakultete i kako se većina zaposli poslije toga, skoro svi rade po njihovom istraživanju i statistici, tako piše u tekstu. .. A to su većinom dobri poslovi poslije studiranja sa dobrim platama
Inace, ovdje ljudi koji se i zaduze da bi studirali, obicno poslije zavrsenih studija dobiju tako dobro placene poslove da taj dug gotovo i ne osjete. A ovamo superinformisani pricaju o ogromnom zaduzivanju, bauk tek toliki.
Imas opciju prilikom uzimanja kredita da sam odredis koliko ces se zaduziti - ukoliko nadjes neki ekstra posao sa strane (dakle ne na crno), nemas onda ni potrebe da uzmes toliko kredita.