Ni prvi ni poslednji koji osniva kult da bi povalio nesto.arzuhal wrote:Maloprije, preko B92 kao poveznice (svašta bih u životu propustio da ne pratim B92), naletih na ovo, nisam znao dosad...Adnan Oktar aka Harun Jahja mi je onako površno bio poznat, znam za one njegove bitke protiv evolucije, komunizma, masona, etc. - pamtim da sam se smijao onim kičerajskim omotima knjiga ukrašenih hadžibezima i ružama po ćoškovima, s janjadima i dječicom, zekama i macama - ali ovo mi je nešto novo![]()
Adnan Oktar i istina o ženskom pitanju u islamu kao Božanskoj Vjeri vs. traditional ortodox islam (mačići, hadžibezi, zeke i ptičice included), skrnavljenje žene u tradicionalnom islamu, izmišljeni hidžab, etc. sve na jednom mjestu, živio Hefner!
http://www.vice.com/rs/video/u-neobicno ... ckog-kulta
AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- Towelie
#301 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- arzuhal
#302 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Dosta je, ka'e, šuplje priče, daj malo muzike da okrijepimo srca i duše, opa!Towelie wrote:Ni prvi ni poslednji koji osniva kult da bi povalio nesto.arzuhal wrote:Maloprije, preko B92 kao poveznice (svašta bih u životu propustio da ne pratim B92), naletih na ovo, nisam znao dosad...Adnan Oktar aka Harun Jahja mi je onako površno bio poznat, znam za one njegove bitke protiv evolucije, komunizma, masona, etc. - pamtim da sam se smijao onim kičerajskim omotima knjiga ukrašenih hadžibezima i ružama po ćoškovima, s janjadima i dječicom, zekama i macama - ali ovo mi je nešto novo![]()
Adnan Oktar i istina o ženskom pitanju u islamu kao Božanskoj Vjeri vs. traditional ortodox islam (mačići, hadžibezi, zeke i ptičice included), skrnavljenje žene u tradicionalnom islamu, izmišljeni hidžab, etc. sve na jednom mjestu, živio Hefner!
http://www.vice.com/rs/video/u-neobicno ... ckog-kulta

- Towelie
#303 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Pa ja, da predjemo sa tih trivijalnosti tipa vera i to, na bitne stvari.arzuhal wrote:Dosta je, ka'e, šuplje priče, daj malo muzike da okrijepimo srca i duše, opa!Towelie wrote:Ni prvi ni poslednji koji osniva kult da bi povalio nesto.arzuhal wrote:Maloprije, preko B92 kao poveznice (svašta bih u životu propustio da ne pratim B92), naletih na ovo, nisam znao dosad...Adnan Oktar aka Harun Jahja mi je onako površno bio poznat, znam za one njegove bitke protiv evolucije, komunizma, masona, etc. - pamtim da sam se smijao onim kičerajskim omotima knjiga ukrašenih hadžibezima i ružama po ćoškovima, s janjadima i dječicom, zekama i macama - ali ovo mi je nešto novo![]()
http://www.vice.com/rs/video/u-neobicno ... ckog-kulta![]()
A i one fute sve istog izgleda, isto nasminkane. Jasno je kakav fetis ima Adnan.
- nasa
#304 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
ima smisla sto su plavuse 
- zagortenej
#305 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Da nije neki fetis na plavuše?nasa wrote:ima smisla sto su plavuse
- asurbanipal
#306 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Priroda nezaustavljivo i ciklično pulsira i živi svoj život.
Džaba vam trud dušebriznici vaskoliki.
Bog dragi je dvije knjige nama poslao.
Svoje objave i prirodu da je čitamo.
Ni jedna ni druga se mijenjat ne mogu.
Zato neka nam je sretan i berićetan Hidrellez.
Neka nam je na zdravlje bujanje i cvjetanje svekoliko!
- Gojeni H
#307 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nista ne kontam. Je l' ovo opet neki islamski hipi fazon, ciganski Alidjun ... ? OZbiljno ne kontam, sav si u nekakvim enigmama.asurbanipal wrote:Priroda nezaustavljivo i ciklično pulsira i živi svoj život.
- Towelie
#308 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Sta uradise pojedini hadisi ovoj divnoj veri.
Bukhari narrated this hadeeth Number 3404 from Abu Huraira);
‘Prophet PBUH said; ‘Moses was a shy and reserved man. None of his skin would be seen due to his shyness. Some people from Sons of Israel insulted him and said; He doesn’t hide himself except for some defect in his skin, either vitiligo or scrotal hernia or some other defect. Then God wanted to defend Moses from this insult. Once Moses was alone and took off his clothes and put them on a rock. Then he went for a bath. Once he finished, he came to take his clothes, but rock started running with his clothes on it. Moses took his staff and went looking for the rock. He started calling; ”O rock, my clothes! O rock, my clothes!”
He kept on walking until he reached the place where group of Sons of Israel were sat. They saw his body as most perfect shape that God created. That is how God defended him from what they used to accuse him of. Then the rock stood, and Moses took his clothes and put them on. Then he beat the rock with his staff. I swear by God that rock has three or four or five scars on it from striking by the staff.
That what is the meaning of the verse; ”O believers! don’t be as those who have hurt Moses, then God freed him from their accusation. Indeed he [Moses] was very glorious in front of God”‘.
‘Prophet PBUH said; ‘Moses was a shy and reserved man. None of his skin would be seen due to his shyness. Some people from Sons of Israel insulted him and said; He doesn’t hide himself except for some defect in his skin, either vitiligo or scrotal hernia or some other defect. Then God wanted to defend Moses from this insult. Once Moses was alone and took off his clothes and put them on a rock. Then he went for a bath. Once he finished, he came to take his clothes, but rock started running with his clothes on it. Moses took his staff and went looking for the rock. He started calling; ”O rock, my clothes! O rock, my clothes!”
He kept on walking until he reached the place where group of Sons of Israel were sat. They saw his body as most perfect shape that God created. That is how God defended him from what they used to accuse him of. Then the rock stood, and Moses took his clothes and put them on. Then he beat the rock with his staff. I swear by God that rock has three or four or five scars on it from striking by the staff.
That what is the meaning of the verse; ”O believers! don’t be as those who have hurt Moses, then God freed him from their accusation. Indeed he [Moses] was very glorious in front of God”‘.
- Smrcak15
#309 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
sta je cudno u hadisu, velik kamen se otkotrljao niz stranu na kojem je Musa stavio svoju odjecu pa su ga ljudi vidjeli.Towelie wrote:Sta uradise pojedini hadisi ovoj divnoj veri.![]()
objasni sta je problematicno u hadisu?
- arzuhal
#310 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
@Towelie, sada bi ti @Invicinble rek'o nešto ovako: vjeruje da se obični pastirski štap pretvarao u zmiju, da je taj isti štap razdvojio more, vjeruje da je Musa pričao s Bogom preko plamtećeg grma ili drveta, vjeruje da je Egipat bio kažnjavan krvlju, skakavcima, i sl. al' ne vjeruje u kamen koji je ukrao odjeću Musaovu.

- Towelie
#311 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Da li me zajebavas?Smrcak15 wrote:sta je cudno u hadisu, velik kamen se otkotrljao niz stranu na kojem je Musa stavio svoju odjecu pa su ga ljudi vidjeli.Towelie wrote:Sta uradise pojedini hadisi ovoj divnoj veri.![]()
objasni sta je problematicno u hadisu?
- Towelie
#312 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ali, ti nisi on. Jel ti prihvatas ovo kao istinu jer je "sahih"?arzuhal wrote:@Towelie, sada bi ti @Invicinble rek'o nešto ovako: vjeruje da se obični pastirski štap pretvarao u zmiju, da je taj isti štap razdvojio more, vjeruje da je Musa pričao s Bogom preko plamtećeg grma ili drveta, vjeruje da je Egipat bio kažnjavan krvlju, skakavcima, i sl. al' ne vjeruje u kamen koji je ukrao odjeću Musaovu.
- arzuhal
#313 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nebitno što ja nisam on, naveo sam rezon koji stoji: kako neko može povjerovati da se drveni štap pretvarao u zmiju i da je Musa razgovarao s Allahom pred plamtećim grmom koji nije gorio kao obična vatra (ovo, dakle, govorim namjerno samo u vezi Musa, alejhi-selam), o razdvajanju mora i bijeloj ruci koja je sijala svojom nestvarnom bjelinom, a ne može u kamen koji je nekako odnio odjeću?Towelie wrote:Ali, ti nisi on. Jel ti prihvatas ovo kao istinu jer je "sahih"?arzuhal wrote:@Towelie, sada bi ti @Invicinble rek'o nešto ovako: vjeruje da se obični pastirski štap pretvarao u zmiju, da je taj isti štap razdvojio more, vjeruje da je Musa pričao s Bogom preko plamtećeg grma ili drveta, vjeruje da je Egipat bio kažnjavan krvlju, skakavcima, i sl. al' ne vjeruje u kamen koji je ukrao odjeću Musaovu.
Ako pogledamo samu prirodu tih događaja, oni su praktično isti, iste naravi, dakle sami događaji kao takvi, kao natprirodni (a za ateiste urnebesno smiješni jer podjedanko prkose prirodnim zakonima i zdravom razumu, rekli bi neki
U čemu je razlika? U tome što su jedni pomenuti u Kur'anu, a ovaj je u - hadisu.
Da, ja vjerujem u taj hadis, vjerujem da je Allahov poslanik to tako rekao, a kako se sve to desilo - ne znam.
Ako bih sada odbacivao taj događaj s kamenom i odjećom jer, na neki način, ismijava i vrijeđa islam - kako si ti nekako to rekao - onda ne razumijem zašto ne bismo odbacili i ajete koji govore o sličnim stvarima? Suštinsko je, dakle, pitanje za tebe: po čemu ti odobravaš jedna čudesa i ona za tebe nisu ismijavanje islama, a druga te, iste prirode i iste začudnosti, vrijeđaju?
Da ne postoje u Kur'anu već pomenute takve mu'džize kao što je pretvaranje štapa u zmiju, razgovor s životinjama, hladna i spasonosna vatra, itd. onda bih ja razumio odakle tebi temelj da se začudiš ovom hadisu, te da ga odbaciš kao beslovesnu pričicu koja vrijeđa zdrav razum i "ovu lijepu vjeru". Sve bi mi bilo jasno.
Ali ovako, izvini, nije mi baš najjasnije, ne znam na čemu temeljiš svoje čuđenje i svojevrsno zgražanje.
Ponavljam: ja vjerujem, čvrsto vjerujem u taj hadis.
- Towelie
#314 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Bitno je, zapravo, Niti si ti slucajno rekao kako bi mi Invincible odgovorio, niti sam ja slucajno odgovorio da ti nisi on.Nebitno što ja nisam on, naveo sam rezon koji stoji: kako neko može povjerovati da se drveni štap pretvarao u zmiju i da je Musa razgovarao s Allahom pred plamtećim grmom koji nije gorio kao obična vatra (ovo, dakle, govorim namjerno samo u vezi Musa, alejhi-selam), o razdvajanju mora i bijeloj ruci koja je sijala svojom nestvarnom bjelinom, a ne može u kamen koji je nekako odnio odjeću?
Ako pogledamo samu prirodu tih događaja, oni su praktično isti, iste naravi, dakle sami događaji kao takvi, kao natprirodni (a za ateiste urnebesno smiješni jer podjedanko prkose prirodnim zakonima i zdravom razumu, rekli bi neki) se ne razlikuju i ako mogu povjerovati u neke od nih, onda ne postoji razlog da ne mogu povjerovati i u neke druge, slične njima.
U čemu je razlika? U tome što su jedni pomenuti u Kur'anu, a ovaj je u - hadisu.
Invincible nastupa kao ateista, on negira postojanje Boga, negira autenticnost Kur'ana, hadisa, ostalih svetih knjiga i samu veru uopste. Na sve to stavlja znak jednakosti i podjednako ne veruje u Kur'an kao i u hadise, i kod njega su na istom stepenu - pustinjske bajke. Ti nastupas sa pozicije muslimana, a u Islamu se zna hijerarhija njegovih izvora, nisu na istom stepenu Kur'an, hadis i govor ucenjaka, vec su piramidalno poredjani od bitnijeg ka manje bitnom. Ne vredi isto ajet i hadis, niti hadis i govor nekog od ucenjaka.
U čemu je razlika? U tome što su jedni pomenuti u Kur'anu, a ovaj je u - hadisu. Upravo tako. Za Kur'an imamo garanciju od samog Boga je to Njegova rec i da ce je on cuvati od bilo kakvog ostecenja i iskrivljenja. Sad bi Invincible rekao da je to cirkularna logika da sam Kur'an garantuje za sebe da je od Boga, ali bi na nas to vratilo na samo verovanje u Boga i da li On uvek govori istinu, sto je tema za sebe. Ja i ti mozemo da preskocimo taj korak jer kao vernici verujemo U Boga i da on govori istinu, pa ako kaze da se stap pretvorio u zmiju, to je onda tako, jer ne moze Bog lagati. To sto mi ne znamo fizicke zakone iza tog procesa je nas problem. Isti princip nije primenjiv na hadise jer nema garancije od Boga da ce ih cuvati od ostecenja(sto uopste nije slucajno), kao i odredjeni ajeti (npr. 77:50) koji nas upozoravaju na hadise i na njihovu autenticnost. Znajuci to, mozemo ih dovoditi u pitanje jer je moguce sa aspekta vere da budu pogresni. Dovoljno je samo sto je Buhari skupio 600 000 hadisa, od cega je samo oko 7 000 uvrsteno u zbirku, sto je tek nesto vise od 1%. Jos u tom vremenu je bilo 99% laznih hadisa, sto je pouka za sebe.
To mogu da prihvatim, iako se ne slazem. Postavlja se pitanje da li bas verujes da je ceo Buharija kao i ostale zbirke sahih cak i onda kad hadisi protivrece Kur'anu, kao sto je slucaj sa kaznom za blud, kaznom za napustanje Islama i kaznom za kradju. izmedju ostalih primera. Necu ovde ulaziti u one hadise koji se protive zdravom razumu jer je to subjektivna kategorija. Ti si ranije na forumu rekao da sledis hanefijski mezheb i maturidijsku akidu. Ovaj hadis koji sam gore postavio je iz teksta upravo o imamu Maturidiju i njegovom odnosu prema hadisima. Da vidis sta je on uradio s ovim hadisom.Da, ja vjerujem u taj hadis, vjerujem da je Allahov poslanik to tako rekao, a kako se sve to desilo - ne znam.
However, Abu Mansur Maturidi flatly rejected it in his Tafseer (Quranic exegesis) Volume 4, Page 138:

Abu Mansur gives the following reasons to reject this hadeeth;
Prophet Moses used to order them to cover their private parts as a matter of religious observance (still followed by Jews today), that is why it is not possible that they will hope or try to bathe with him in the very first place.
It is not possible that they would wish to look at his private parts
It is not possible that a rock will be able to run away with the clothes of the Prophet Moses
Maturidi doesn’t even look at its chain and narrators, doesn’t even look at which collection is it narrated in, doesn’t consider that it is in the collection of Bukhari, neither does he try to show his excuses to Bukhari. But he does very frankly show only the above three rational reasons and comments on the narration using two very harsh names;
‘Outlandish interpretation’
‘Bizarre or strange statement’
Based on this we can see that Abu Mansur makes his analysis to reject this hadeeth based on intellect with the support of general accepted principles based on The Quran…
It also looks as if Abu Mansur holds the rank of Prophets in very high regard, and shows a lot of respect towards them.
- arzuhal
#315 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ti si se puno važnih i krupnih stvari dotakao u svom postu na što bih ja volio razviti diskusiju, ali to ne mogu niti stići niti je ovo tema za sve to...
Uglavnom, da: naravno da je Kur'an izvor islama primarniji od samog hadisa, kao što je sami Allahov govor iznad govora bilo kojeg čovjeka pa tako i Njegovih poslanika, alejhimu-s-selam.
Ja i dalje ostajem pri svom osnovnom stavu po pitanju ovog hadisa, i upravo ću se pozvati na oruđe kojim se služio imam Maturidi, dakle razumu i njegovom kategorijalnom aparatu koji se bavi činjenicama: da je, kojim slučajem, kamen koji bježi sa odjećom jedan od ajeta u Kur'anu, mi ne bismo postavljali pitanje 'bizarnosti' ili nečeg sličnog nego bismo vjerovali u to, kao što vjerujemo u druge stvari koje se nalaze u Kur'anu a koje su jednako čudne i nevjerovatne, protivne činjenicama i prirodnim zakonitostima, kao što je pretvaranje štapa u zmiju.
Dakle nije ovdje stvar o sadržaju vjerovanja nego samo formi, jer to nije u Kur'anu (za kojeg svi muslimani vjeruju da je doslovna i sačuvana riječ Božija) nego u hadisu (a hadisi, po svojoj autentičnosti, ne mogu da se mjere s autentičnošću samog Kur'ana). E sad, o čemu je tu riječ? Odakle nama pravo da nam je jedan slučaj nestvaran, čudan, odbojan, a drugi slučajevi sasvim prihvatljivi - A ISTE SU PRIRODE!
Meni moj zdravi razum kaže sljedeće: da do tebe nikad nije dopreo hadis u kojem se pominje slučaju u vezi s Musaom i kamenom koji je odnio njegovu odjeću, temeljne istine imana/islama ne bi bile ni za tren dovedene u pitanje, ne bi bile izmijenjene, sve bi bilo isto, od sadržaja tog konkretnog hadisa ne ovisi tvoje vjerovanje.
Jednostavno rečeno: kada bi mi neko došao i prvi put naveo taj hadis ja ne bih imao nikakvih problema da povjerujem i prihvatim njegov sadržaj jer se ničim ne odmiče od onog vjerovanja kojeg ja već imam na temelju samog Kur'ana.
Zato, kao musliman i vjernik, nemam ni sekunde sumnje, nekakve bojazni ili bilo čega na osnovu čega bi mi ovaj hadis poljuljao vjeru u bilo šta pa i - hadise.
A odnosi prema hadisima jesu mnogovrsni, zavisno od ljudi, od njihova usmjerenja, od materije kojom se bave i kako se njome bave, pa sve do ideoloških motiva. Hoću reći da se hadisom ne bave na isti načim jedna muhaddis i jedan šerijatski fakih, neko ko izučava akaid ili neko ko se bavi ahlakom i odgojem, kao što nemaju istu vrijednost kod različitih muslimanskih grupacija.
Tako je, naprimjer, mnogonapadani Jusuf Karadavi napisao knjigu o razumijevanju sunneta s nekim promišljanjima koja su za mene bila snažna, ali kasnije će mi biti ukazano na to, pa ću i ja malo više porazmisliti u tom smjeru, da je on o sunnetu i hadisima govorio s aspekta fikha i to u kontekstu savremnog doba, a ne s aspekta metodologije one nauke koja se bavi filigranskim izučavanjem hadisa i cijelim univerzumom sunneta. Tako isto i imam Maturidi: ne gleda ni sened ni ništa, samo ga sadržaj zanima i onda ga vaga na osnovu nekih mjerila koja smatra valjanim.
Uglavnom, da: naravno da je Kur'an izvor islama primarniji od samog hadisa, kao što je sami Allahov govor iznad govora bilo kojeg čovjeka pa tako i Njegovih poslanika, alejhimu-s-selam.
Ja i dalje ostajem pri svom osnovnom stavu po pitanju ovog hadisa, i upravo ću se pozvati na oruđe kojim se služio imam Maturidi, dakle razumu i njegovom kategorijalnom aparatu koji se bavi činjenicama: da je, kojim slučajem, kamen koji bježi sa odjećom jedan od ajeta u Kur'anu, mi ne bismo postavljali pitanje 'bizarnosti' ili nečeg sličnog nego bismo vjerovali u to, kao što vjerujemo u druge stvari koje se nalaze u Kur'anu a koje su jednako čudne i nevjerovatne, protivne činjenicama i prirodnim zakonitostima, kao što je pretvaranje štapa u zmiju.
Dakle nije ovdje stvar o sadržaju vjerovanja nego samo formi, jer to nije u Kur'anu (za kojeg svi muslimani vjeruju da je doslovna i sačuvana riječ Božija) nego u hadisu (a hadisi, po svojoj autentičnosti, ne mogu da se mjere s autentičnošću samog Kur'ana). E sad, o čemu je tu riječ? Odakle nama pravo da nam je jedan slučaj nestvaran, čudan, odbojan, a drugi slučajevi sasvim prihvatljivi - A ISTE SU PRIRODE!
Meni moj zdravi razum kaže sljedeće: da do tebe nikad nije dopreo hadis u kojem se pominje slučaju u vezi s Musaom i kamenom koji je odnio njegovu odjeću, temeljne istine imana/islama ne bi bile ni za tren dovedene u pitanje, ne bi bile izmijenjene, sve bi bilo isto, od sadržaja tog konkretnog hadisa ne ovisi tvoje vjerovanje.
Jednostavno rečeno: kada bi mi neko došao i prvi put naveo taj hadis ja ne bih imao nikakvih problema da povjerujem i prihvatim njegov sadržaj jer se ničim ne odmiče od onog vjerovanja kojeg ja već imam na temelju samog Kur'ana.
Zato, kao musliman i vjernik, nemam ni sekunde sumnje, nekakve bojazni ili bilo čega na osnovu čega bi mi ovaj hadis poljuljao vjeru u bilo šta pa i - hadise.
A odnosi prema hadisima jesu mnogovrsni, zavisno od ljudi, od njihova usmjerenja, od materije kojom se bave i kako se njome bave, pa sve do ideoloških motiva. Hoću reći da se hadisom ne bave na isti načim jedna muhaddis i jedan šerijatski fakih, neko ko izučava akaid ili neko ko se bavi ahlakom i odgojem, kao što nemaju istu vrijednost kod različitih muslimanskih grupacija.
Tako je, naprimjer, mnogonapadani Jusuf Karadavi napisao knjigu o razumijevanju sunneta s nekim promišljanjima koja su za mene bila snažna, ali kasnije će mi biti ukazano na to, pa ću i ja malo više porazmisliti u tom smjeru, da je on o sunnetu i hadisima govorio s aspekta fikha i to u kontekstu savremnog doba, a ne s aspekta metodologije one nauke koja se bavi filigranskim izučavanjem hadisa i cijelim univerzumom sunneta. Tako isto i imam Maturidi: ne gleda ni sened ni ništa, samo ga sadržaj zanima i onda ga vaga na osnovu nekih mjerila koja smatra valjanim.
- nasa
#316 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ali problema oko hadisa ima.
Ti si spomenu jako bitnih stvari vezano za tumacenje i cesto uz to se desi da hadis nije prenesen u cjelosti sto narusava kontekst itd.ima mnogo razloga zbog kojih hadis zna izgledati nevjerovatno, neprihvatlljivo, glupo itd. a ustvari nije...
Medjutim ovaj dio u kojem kazemo da Kur an jeste ispred hadisa ostaje, meni bar, nejasan.U cemu se to ogleda ako se da prednost npr. kamenovanju i ima jos mnogo primjera ali ne bih da sirim bez potrebe jer svakako da shvatas poentu.
To za obicnog vjernika i prakticno, ako izuzemo pravo i one koji se bave takvim pitanjima, stvara probleme pri odredjivanju prioriteta u vjeri. Da li je imati psa u rangu pive ili svalerke ili ogovoranja itd.
E tako dobijes da se isticu prednost desne strane vise nego neke stvari koje izvode iz vjere ili suprotno nekih koje su ako preporucene kao pozitivne.
Puno slicno mnogim krscanima koji precesto danas prezentiraju krscanstvo kroz stvari koje tesko da su i pomenute u Bibliji...
Ti si spomenu jako bitnih stvari vezano za tumacenje i cesto uz to se desi da hadis nije prenesen u cjelosti sto narusava kontekst itd.ima mnogo razloga zbog kojih hadis zna izgledati nevjerovatno, neprihvatlljivo, glupo itd. a ustvari nije...
Medjutim ovaj dio u kojem kazemo da Kur an jeste ispred hadisa ostaje, meni bar, nejasan.U cemu se to ogleda ako se da prednost npr. kamenovanju i ima jos mnogo primjera ali ne bih da sirim bez potrebe jer svakako da shvatas poentu.
To za obicnog vjernika i prakticno, ako izuzemo pravo i one koji se bave takvim pitanjima, stvara probleme pri odredjivanju prioriteta u vjeri. Da li je imati psa u rangu pive ili svalerke ili ogovoranja itd.
E tako dobijes da se isticu prednost desne strane vise nego neke stvari koje izvode iz vjere ili suprotno nekih koje su ako preporucene kao pozitivne.
Puno slicno mnogim krscanima koji precesto danas prezentiraju krscanstvo kroz stvari koje tesko da su i pomenute u Bibliji...
- Kikibombona
#317 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Moze li mi neko objasniti ko su ovi i koliko ih ima kod nas?
Lik, nekakav Senad, prevodi govore nekakvog ucenjaka ili sta li (dosta prevedenih klipova), svadja se sa ljudima koji komentarisu prevedene video zapise
https://www.youtube.com/channel/UC-o-Dc ... Ahw/videos
SKANDAL Sunije Bekrovci pogrešno prevode Kur'an
https://www.youtube.com/watch?v=_ur82Q9jw_o
Zašto Imam Ali (as) nije ubio Aišu - Šejh Jaser Al Habib SRB SUBS
https://www.youtube.com/watch?v=91PnksUAPv0
Razlozi zašto Aiša i Omer ibn Hattab nisu vernici - Šejh Jaser Al Habib
https://www.youtube.com/watch?v=cijNLFur2SM
Vidim da su siiti nekakvi, ali kakvi...
Diwan, imas li ti ikakve veze sa ovom grupom?
Zanima me posto sam na prosloj temi zapazio da i ti imas primjedbe na Ebu Bekra, Omera itd.
Lik, nekakav Senad, prevodi govore nekakvog ucenjaka ili sta li (dosta prevedenih klipova), svadja se sa ljudima koji komentarisu prevedene video zapise
https://www.youtube.com/channel/UC-o-Dc ... Ahw/videos
SKANDAL Sunije Bekrovci pogrešno prevode Kur'an
https://www.youtube.com/watch?v=_ur82Q9jw_o
Zašto Imam Ali (as) nije ubio Aišu - Šejh Jaser Al Habib SRB SUBS
https://www.youtube.com/watch?v=91PnksUAPv0
Razlozi zašto Aiša i Omer ibn Hattab nisu vernici - Šejh Jaser Al Habib
https://www.youtube.com/watch?v=cijNLFur2SM
Vidim da su siiti nekakvi, ali kakvi...
Diwan, imas li ti ikakve veze sa ovom grupom?
Zanima me posto sam na prosloj temi zapazio da i ti imas primjedbe na Ebu Bekra, Omera itd.
- Gojeni H
#318 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
TowelieTowelie wrote:
U čemu je razlika?
U najboljoj namjeri ... petljas oko stvari koje su nebitne. U Kur'anu stoji da je Musa a.s. imao stap kojim je razdvojio more.
Da ti danas neko kaze da moze oklagijom razdvojiti more ti bi se nasmijao i potapsao ga po ramenu.
Hadis o kamenu ... cuj kamen lebdi, a Musa a.s. trci za njim? Fakat smijesno s jedne strane ... s druge, ako vjerujes da su MUsau a.s. data mnoga cuda, onda ovo i nije tako nemoguce.
Na kraju, najbitnije, citiracu dio arzuhalovog posta:
da do tebe nikad nije dopreo hadis u kojem se pominje slučaju u vezi s Musaom i kamenom koji je odnio njegovu odjeću, temeljne istine imana/islama ne bi bile ni za tren dovedene u pitanje, ne bi bile izmijenjene, sve bi bilo isto, od sadržaja tog konkretnog hadisa ne ovisi tvoje vjerovanje.
Nebitno ba ... Vjerodostojnost hadisa treba biti propitivana, ali najvise u slucajevima kada su, cini se, hadisi u suprotnosti sa Kur'anskim ajetima, te onda kada hadisi, bez ikakve jasne podrske u Kur'anu, mogu imati ili su vec imali negativan uticaj na islamska drustva. Pojedinac vs. drustvo ili zajednica ... pohakontas?
- arzuhal
#319 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Sva suština razvoja islamske misle po pitanju fikha ti je sažeta u onom mešhur hadisu kada ja Poslanik, alejhi-selam, slao Muaza ibn Džebela, radijallahu anhu, u Jemen pa ga je pitao po čemu će se vladati i upravljati u svom djelovanju, pa je Muaz rekao Kur'an, a ako nema tog konkretnog rješenja u Kur'anu onda u sunnetu Poslanika, alejhi-selam, a ako toga nema u sunnetu Poslanika, alejhi-selam, onda će se osloniti na svoj razum. Poslanik, alejhi-selam, je bio zadovoljan i odgovorom i hazreti Muazomnasa wrote:Ali problema oko hadisa ima.
- Towelie
#320 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Hajde, nebitno. Mogu ziveti i bez saznanja da li zaista moze kamen da ukrade odecu i je li Bog oslobodio optuzbi Musaa da ima malu cunu time sto je prosetao go pored Benu Israila. Nece mi to uticati na veru.Gojeni H wrote:TowelieTowelie wrote:
U čemu je razlika?
U najboljoj namjeri ... petljas oko stvari koje su nebitne. U Kur'anu stoji da je Musa a.s. imao stap kojim je razdvojio more.
Da ti danas neko kaze da moze oklagijom razdvojiti more ti bi se nasmijao i potapsao ga po ramenu.
Hadis o kamenu ... cuj kamen lebdi, a Musa a.s. trci za njim? Fakat smijesno s jedne strane ... s druge, ako vjerujes da su MUsau a.s. data mnoga cuda, onda ovo i nije tako nemoguce.
Na kraju, najbitnije, citiracu dio arzuhalovog posta:
da do tebe nikad nije dopreo hadis u kojem se pominje slučaju u vezi s Musaom i kamenom koji je odnio njegovu odjeću, temeljne istine imana/islama ne bi bile ni za tren dovedene u pitanje, ne bi bile izmijenjene, sve bi bilo isto, od sadržaja tog konkretnog hadisa ne ovisi tvoje vjerovanje.
Nebitno ba ... Vjerodostojnost hadisa treba biti propitivana, ali najvise u slucajevima kada su, cini se, hadisi u suprotnosti sa Kur'anskim ajetima, te onda kada hadisi, bez ikakve jasne podrske u Kur'anu, mogu imati ili su vec imali negativan uticaj na islamska drustva. Pojedinac vs. drustvo ili zajednica ... pohakontas?
Ima tu veci problem. Isto ovako se tretiraju hadisi koji uticu na veru. Oni koji su u suprotnosti sa Kur'anom. Je li kazna za blud 100 udaraca bicem ili kamenovanje do smrti? Je li se za kradju otseca ili zaseca ruka? Je li se Islam moze slobodno napustiti ili ide smrtna kazna? I jos dosta toga.
-
zijancer
#321 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
kako sebe uhvatiti u lazi 
-
zijancer
-
zijancer
#323 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
cemu ne vjerovati 
- arzuhal
#324 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nema tu nikakvih problema, ni većih ni manjih, ni ovakvih ni onakvih, probleme samo ljudi vide, stvaraju, itd.Towelie wrote: Ima tu veci problem. Isto ovako se tretiraju hadisi koji uticu na veru. Oni koji su u suprotnosti sa Kur'anom. Je li kazna za blud 100 udaraca bicem ili kamenovanje do smrti? Je li se za kradju otseca ili zaseca ruka? Je li se Islam moze slobodno napustiti ili ide smrtna kazna? I jos dosta toga.
U postovim prije smo napomenuli da nisu isto Kur'an i hadis/sunnet, zar ne? Znamo da nisu isto, kao što znamo/vjerujemo da je Kur'an samo Riječ Allahova, tu nema ništa što je Poslanik, alejhi-selam, sam ubacio, tu nema umetnutih ljudskih riječi, to nisu Muhammedove riječi.
Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta. (el-Ahzab, 36)
Ako je u Kur'anu ono što je Allah odredio da se ne/učini, gdje je onda ono što je Njegov poslanik, alejhi-selam, odredio? A vidimo da je veoma važno, ne bi to Allah pominjao, a vjernici i vjernice nemaju pravo da se tome suprotstavljaju odnosno da, usprkos tome, postupaju prema svom nahođenju, po svojoj pameti, da rade malo sobom, što bi rek'o @Diwan u svojoj Božanskoj Vjeri.
E to je, prema vjerovanju pripadnika ehli-sunneta, u Poslanikovom sunnetu i njegovim riječima i postupcima koji su ostali zapamćeni, koji su se prenosili pa zabilježeni od strane alima koji su bili nadahnuti da se tog posla prihvate.
Tako da o svemu, i o namazu, i o postu, i o zekatu, i o hadždžu, o zikru i svim pitanjima iz područja ibadata (islamskog obredoslovlja) imamo propise i odrednice od Allaha, u Kur'anu, a imamo i odrednice od Allahovog poslanika, alejhi-selam. Pripadnici ehli-sunneta govore semi'na we et'ana/čujemo i pokoravamo se, i ne žele da rade mimo tih odrednica i da rade po svom nahođenju, po svojoj pameti, po snazi svoje britke kritičke misli i moći spoznaje. To je, naime, odlika pripadnika ehli-sunneta. Ima i drugih grupacija (ili pojedinaca) koje imaju drukčije odlike, iz svojih razloga...
Tako postoje kur'anski propisi i odrednice oko mu'amelata (međuljudskih odnosa), a postoje i takve odrednice u sunnetu.
Pa postoje kur'anske odrednice o munakehatu (bračnom pravu), a postoje i odrednice koje su nam stigle od Poslanika, alejhi-selam.
Pa tako, na kraju svega, postoje i kur'anske odrednice o ukubatu (kaznenom pravu), a postoje i odrednice koje se tiču tog prava i u - sunnetu.
Ukubat je zadnji dio šerijatskog prava (a vazda ga se istura u prvi plan i pravi dreka oko nekih njegovih propisa, a to nije slučajno!), i po logici šerijata i po svemu. Potcrtavam ovo: po logici šerijata. Naime, sav je šerijat (ili sav islam) utemeljen na prevenciji. Nije, to treba dobro shvatiti - ali baš dobro shvatiti jer tu leži jedno nerazumijevanje onog bitnog i raznolika iščuđavanja kada je u pitanju islam - kazneni dio islamskih propisa nastao kako bi tek preodgojio konkretnog izvršioca nekog djela, ne postoji sankcija kako bi tek skrenula pažnju nekom kriminalcu te ga izvela na pravi put (a upravo ovim rezonim - koji je formiran u okvirima društvenih vrijednosti Zapada današnjeg doba - neki ulaze u raspravu o kaznenim propisima, te tobožnjem nesuglasju Kur'ana i hadisa), nego postoji da bi se, njenim izvršenjem, podučilo cijelo društvo upravo onim vrijednostima o kojima vaskoliki islam priča i o kojima trubi cijelo vrijeme, sve do te kazne! Islam se slomi ukazujući na dobra djela pomaganja ljudima, da se ljudima pomogne na svaki način, da ne žive bijednim životom, da rade pošteno, da se potpomažu, da ne nanose štetu jedan drugom, da čuvaju čast svoju i drugih, da...I kada ljudi prođu pored svega o čemu islam na sve načine priča i čemu poziva, pa počine neko djelo na koje islam upozorava i od kojeg odvraća neprestano, pa se onda nad njima treba izvršiti kazna - onda se počne s vratolomijom kao što je ta kako kazna za krađu nije odsjecanje ruke nego tobože porezivanje ruke jer, "zaboga, kako će onda taj lopov početi s poštenim životom ako mu se zauvijek odstrani ruka!?"
Dakle, islam nastoji da sve učini kako bi ljudi uopće i dospjeli u priliku da počine nešto što bi podrazumijevalo sankcije, nastoji i podupire aktivizam da se stvara okruženje koje će mogućnosti činjenja zlodjela svesti na najmanju moguću mjeru, ukazuje i na razloge i ovog i onog svijeta - sav je u prevenciji! A kada neko pored svega toga odluči da radi svojom glavom, onda je sankcija nad njima više odgojna mjera za sve ostale, za ostatak društva.
Ukratko o tvojim pitanjima po pitanju kazni koje si pomenuo: Za krađu postoji sankcija odsjecanja ruke, ali ne za svaku krađu i za svaku situaciju. Naprimjer neki dan je jedan sud u Italiji donio presudu po pitanju kazne za krađu u duhu šerijata: krađa hrane da bi se gladni najeo - nije krađa, odnosno neće biti sankcije! Taj kradljivac neće biti sankcionisan.
Što se tiče kazne za blud: u Kur'anu je rečeno 100 udaraca bičem, ali se govori općenito - bludnica i bludnik. Hadis koji govori o kamenovanju nije u koliziji s Kur'anom jer je hadisom rastumačen propis: u ajetu se govori o osobama koje nisu u braku, o mladiću i djevojci, a kazna kamenovanjem je za udate i oženjene jer njihov blud (za razliku od onog prvog) razara porodicu, time razara i društvo, njihov blud sadrži fitnu/smutnju, a smutnja je, znamo prema kur'anskom ajetu, gora od ubijanja. Hadis nije zanegirao ajet ni jednog trena, samo je sunnetski upgrade jednog propisa i spada u onaj ajet s vrha posta o odrednicama Allaha i odrednicama Allahovog poslanika, alejhi-selam.
Ali i za ove kazne, da bi se one doista i provele, upravo je šerijat predvidio mukotrpan put dokazivanja, skoro nemoguć, osim ako ne priznaju javno. Naravno, neki ljudi u nekim muslimanskim društvima (muslimnaksim, ali ne znam koliko i islamskim), kao i uvijek, zloupotrebljavaju sve pa i Božije propise pa kažnjavaju ljude za blud i krađu k'o ništa, očas posla dokazujući krivicu, počev od nekih država do same tzv. Islamske države kojima je, izgleda, odsjecanje ljudima šake neka vrsta bolesnog naslađivanja, itd.
Što se tiče hadisa o kažnjavanju smrću napuštanje islama, nisam se nešto time puno bavio, ali, koliko znam (a mogu se uputiti malo više u to) to je vezano uz okolnost koja se tiče i uključuje i borbe protiv islama i muslimana a ne puko lično napuštanje islama: da neko napusti islam i počne da se na neki način bori protiv muslimana, a ne tek zato što je prestao da vjeruje. U čuvenom dogovoru sa Hudejbije - mirovnom sporazumu Poslanika, alejhi-selam, s Mekom - u jednoj tačci se veli da će se onima, koji odluče napustiti islam i muslimane u Medini i vratiti se mnogobošcima u Meku, biti omogućeno od strane muslimana da to i učine, a da će oni iz Meke, koji prihvate islam i prebjegnu u Medinu ka muslimanima, biti isporučeni od strane muslimana mnogobošcima i vraćeni u Meku.
Poslanik je potpisao taj sporazum i proglasio pobjedu
Ovo sve što govorim je u okvirima vjerovanja i poimanja islama kod pripadnika ehli-sunneta, a kod drugih grupacija je možda drukčije, ne znam...
- nasa
#325 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
A ti to tako srocis da je covjeku tesko nesto ti proturjeciti
Mislim da kontam na sta ti ukazujes i licno nemam bas problem s tim da nesto odbacujem iz takvih razloga, jer meni licno ne odgovara, nije razumljivo itd. Ipak nije razumljivo masi muslimana gledajuci da s mnogim stvarima se zapinje, da se kojim slucajem to sve tumacilo s razumjevanjem I mudroscu mi ne bi imali niz vrlo ogranicenih tumacenja koji islam prikazuju istim takvim.
Kad to sve sagledam onda nekako spontano dodje da bi bilo bolje nikako ne tumaciti neke hadise kad se vec nista dobro ne radja iz njih...Ali nisam bas sigurna da sam u raspolozenju da pisem o tim stvarima.
Islam je progresivan, ziv, takva vjera, a kad ti ga krenu tumaciti mozes samo reci da mi je 5 zivota da to sve shvatim, namah te umrtve
Tako kad posmatram ljude koji su povuceni i posveceni vjeri nekako razmisljam da su nasli svoj mir, zive svoju stvarnost, valja to sve savladati
i jeste i to islam I nekad je to potrebno u zivotu ali svi mi vidimo i islam koji obuzima koji te nosi, tjera da cinis, mijenjas, okrenes svijet naopako...
U svjetlu te price, a ima veze i s hadisima, islam zagovara odnose i drustvo po svojim kriterijima ostavljajuci prilagodljivost razlicitostima. Kad god muslimani tu prilagodljivost uzmu za vodilju nista dobro ne izadje. E tako negdje i ove nase price u kojim zivimo jednu stvarnost koja je islamska prilagodljivost, a zelimo onda traziti neku potvrdu u islamu da je to sve sto islam od nas trazi, a nije.
Uzmi kad dodje AU I pokusaje da se prilagodi ili bliskoistocne gdje Kardavija treba da protumaci je li moze red bull itd.
Nema velikog hajra od takvog islama, to je jedan segment, prelazni period...istinski islam radja ideje, kreira novo, stvara od dobrog jos bolje...
Tako negdje tu zavrasva moje promisljanje ili cudjenje upotrebi hadisa danas, oni su s jedne strane u potrebi da se prilagode, da bi nama lakse bilo zavrsiti proces prilagodjavanja, a s druge su da umrtve i ogranice. Kako god okrenes I od onih koji ih tesko prihvataju ili ih odbacuju kao ni onih koji ih bez pogovora prihvataju ne dolazi zamah na koji islam ceka, a I svi mi.
Mislim da kontam na sta ti ukazujes i licno nemam bas problem s tim da nesto odbacujem iz takvih razloga, jer meni licno ne odgovara, nije razumljivo itd. Ipak nije razumljivo masi muslimana gledajuci da s mnogim stvarima se zapinje, da se kojim slucajem to sve tumacilo s razumjevanjem I mudroscu mi ne bi imali niz vrlo ogranicenih tumacenja koji islam prikazuju istim takvim.
Kad to sve sagledam onda nekako spontano dodje da bi bilo bolje nikako ne tumaciti neke hadise kad se vec nista dobro ne radja iz njih...Ali nisam bas sigurna da sam u raspolozenju da pisem o tim stvarima.
Islam je progresivan, ziv, takva vjera, a kad ti ga krenu tumaciti mozes samo reci da mi je 5 zivota da to sve shvatim, namah te umrtve
Tako kad posmatram ljude koji su povuceni i posveceni vjeri nekako razmisljam da su nasli svoj mir, zive svoju stvarnost, valja to sve savladati
U svjetlu te price, a ima veze i s hadisima, islam zagovara odnose i drustvo po svojim kriterijima ostavljajuci prilagodljivost razlicitostima. Kad god muslimani tu prilagodljivost uzmu za vodilju nista dobro ne izadje. E tako negdje i ove nase price u kojim zivimo jednu stvarnost koja je islamska prilagodljivost, a zelimo onda traziti neku potvrdu u islamu da je to sve sto islam od nas trazi, a nije.
Uzmi kad dodje AU I pokusaje da se prilagodi ili bliskoistocne gdje Kardavija treba da protumaci je li moze red bull itd.
Nema velikog hajra od takvog islama, to je jedan segment, prelazni period...istinski islam radja ideje, kreira novo, stvara od dobrog jos bolje...
Tako negdje tu zavrasva moje promisljanje ili cudjenje upotrebi hadisa danas, oni su s jedne strane u potrebi da se prilagode, da bi nama lakse bilo zavrsiti proces prilagodjavanja, a s druge su da umrtve i ogranice. Kako god okrenes I od onih koji ih tesko prihvataju ili ih odbacuju kao ni onih koji ih bez pogovora prihvataju ne dolazi zamah na koji islam ceka, a I svi mi.