Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
100tnukmova

#301 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by 100tnukmova »

Život je neprocjenjiv. A sranje, dosta je sekunda da ga nestane. I sad ajde ti budi pametan. Bori se za zemlju, gini i svako je izgubio. Ne pametujem, tako sam doživio. Jebeš sve. Ovo se nakako treba opametiti narod i početi misliti iz glave, ne iz televizije.

Tako je ponosni!!!!!! Za koga? za parce zemlje?za nekoga drugoga ginuti?...eee narode ugasite televizije i nemojte nasjedati na njihove fasisticke metode...misli svojom glavom!Dok vecina ljudi gladuje oni koji nisu ni vidjeli puske komanduju i guraju sebi u dzep i ono malo sto ima ovaj napaceni narod (mislim na sve 3 nacije)...dok su ljudi ginuli po rovovima oni su se igrali rata na toplim i sigurnim mjestima razmjenjivajuci teritorije...kupujuci ljudske zivote.
ponosni

#302 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by ponosni »

Oprostite, ali dodao sam još nešto u svoj post pa pogledajte moj originalni post, a ne citat. Mislim da mnogi ljudi misle slično kao i ja, samo nemaju hrabrosti to reći. A drugi imaju loša iskustva koja ja nemam i teško im je tako misliti. Takvi bi me najrađe proglasili seronjom i ne bih im zamjerio. Da sam na njihovom mjestu, valjda bih bio isti.
Geronimo81

#303 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Geronimo81 »

ponosni wrote:Oprostite, ali dodao sam još nešto u svoj post pa pogledajte moj originalni post, a ne citat. Mislim da mnogi ljudi misle slično kao i ja, samo nemaju hrabrosti to reći. A drugi imaju loša iskustva koja ja nemam i teško im je tako misliti. Takvi bi me najrađe proglasili seronjom i ne bih im zamjerio. Da sam na njihovom mjestu, valjda bih bio isti.
Oni koji su malo upuceniji i posteni ovako ce reci ko ti .

Ja bih dodao ovo da smo imali drugacije vođe(mislim na aliju i bobana) ,ja mislim da do rata nebi doslo jer se sve moze rijesiti mirnim putem i sa pregovorima.Posto smo imali takve vođe koji su gledali samo svoju guzicu i stvarali svoju drzavu onako kako je oni vide ne uzimajuci u obzir onog drugog rat se desio .Taj rat su jos potaknuli dugogodisnji saveznici srba Englezi i Francuzi da olaksaju srbima jer da smo bili skupa BiH bi se oslobodila od Karadžića za 2 g .
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#304 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by dr.gog »

Dođavola, opet su uklete 14 i 15 obrisane :oops:..da se odron ne vidi..a zatim katanac.
:dance: :sax:
eduscho

#305 Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by eduscho »

Postovani forumasi

posto je tema Kad je stvarno poceo rat u BiH zakljucana probacu ovim putem otkloniti neke nepravilnosti oko pocetka rata u Bosanskoj Krupi - fakticki i pocetka rata u Krajini.

Naime Milan Martic jeste zarobljen na mostu u Bosanskoj Otoci, 10 km sjeverno od Bosanske Krupe u pravcu Bosanskog Novog, ali je nebuloza da su zarobljena 2 autobusa vojnika - regruta. koliko me sjecanje sluzi radilo se o jednom Pincgaueru i jednom dzipu. U njegovom drustvu je bilo par aktivnih vojnih lica, nesto ala 2 majora i 2 kapetana iz JNA. Bio je sproveden u Stanicu milicije u Krupi gdje je prenocio, sutradan je pod pratnjom republickog MUPa prevezen, mislim u B luku ili Knin, ne mogu se tacno sjetiti. Jeste bio Hebib, ali nisam siguran za Vikica- vjerovatno jeste neko iz njegove jedinice. Znam da su sletili na stadion helikopterom da ga pokupe.
Inace su Marticevi poslali par k'o fol opasnih likova koji su dosli kombijem pred stanicu milicije i razvukli zolje i uperili prema zgradi. Medjutim ubrzo su skontali da iza svake zavjese u okolnim kucama viri po cijev, te su se spakovali i razgulili.
Tih dana kad se to desilo, a bio je septembar, u Hrvatskoj se vec zestoko pucalo, a narod je bio bezrezervno uz hrvatsku stranu, osim par jugokomunjara i wannabe Srba. Nebeski narod je naravno bio za Jugoslaviju-Bratstvo-Jedinstvo itd. Medjutim potajno su uzimali bolovanja i odsustva s posla da bi isli u Hrvatsku pljackati i ubijati, neki su bili pozivani u rezervu, jedan dio manji doduse je otvoreno cetovao. Uglavnom su isli na Lipik i Pakrac, nesto manje po ostalim ratistima Hrvatske. Nasi su naravno bjezali iz JNA, sto regruti, sto aktivna lica.
Poslije Martica nista nije bilo isto u gradu, pocele su okolo barikade, oni su svaki vikend isli baki i deki na selo, bojali se Zelenih Beretki i 'OSovaca, bili ugrozeni, ma stndardno...tako da iako je rat poceo pola godine kasnije 21.04.1992. komotno je mogao poceti i tih dana, atmosfera je bila toliko naelektrisana.
Zvanicno je rat poceo na taj dan i prije ovog dana nije bilo otvorenih vojnih sukoba izmedju nas i Srba u Krajini, tako da sto se zapadnog dijela BiH tice ovo je zvanicni pocetak rata. Kasnije tokom maja i juna, krenuce borbe kao oko Bihaca ili Grmusko-srbljanskog platoa ili okupacija/genocid kao u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kljucu itd.

Mislim da ce ovo dati jednu korektniju sliku oko desavanja u ovom dijelu BiH, a vezano za temu Kad je poceo rat u BiH.

Pozdrav
pustopoljina

#306 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by pustopoljina »

ovako...kad je ona tema zakljucana, pricala sam sa buzimljanima i otocanima :P
jeste on bio uhapsen, ali nije bio septembar, to je bilo neke dvije-tri sedmice pred napad na krupu...znaci sami pocetak aprila. ja se sjecam da je na bajram (4.ili 5.april 1992.) u bos.otoci bio postavljen veliki teretnjak koji je blokirao put prema bos.novom. tako da je to lako mogao biti razlog. a krupa je pala 21.aprila, 1992.

a septembar...tj. 12.septembr 1994. je datum kad je mladic ranjen na suhoj medji (buzim).
michio

#307 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by michio »

Martić je bio uhapšen u septembru 91. Valjda se toga još svi sjećaju.
eduscho

#308 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by eduscho »

Pustopoljina,

ne znam s kojim si Buzimljanima i Otocanima pricala, ali prava istina je da je Martic uhapsen na mostu u Otoci u septembru '91 i to iduci prema Novom i Kostajnici, u "severni" dio Republike Srpske Krajine, posto im je "prestolnica" bila južnije u Kninu. Inace unska magistrala je najblizi put koji spaja Središnju Hrvatsku s Dalmacijom.
Takodjer ova prica oko dva autobusa zarobljenih regruta je obicno maslanje. Isla su dva vozila jedan civilni dzip i jedan Pinzgauer, sa dva-tri oficira JNA u Marticevoj pratnji?! Iste one "neutralne" JNA koja je tih dana pocela naoruzavati goloruku srpsku nejac po Krajini.
Ima jedno puno interesantnije pitanje - kako je nasa raja znala kud ce Martic proci i kad ce naici???

Pozdrav
pustopoljina

#309 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by pustopoljina »

za autobuse ne znam...a pravo da ti kazem- buzimljani su zapravo iz cave :P , e sad ako znas gdje je cava... :)
... ljudi i zene od svojih pedesetak godinica...
a kako je raja znala...mogu samo da nagadjam: bilo je i nasih tada u JNA...
eduscho

#310 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by eduscho »

To su vec ozbiljnije godine, kad se covjeku moze omaknuti i da brka datume. To se vjerovatno desilo Cavarima koje spominjes...

Sto se tice info o Marticevom boravku ima jedna interesantna teza - da su Srbi upravo obavjestili o njegovom prolasku iz razloga da se testira lokalno stanovnistvo oko spremnosti za buduca desavanja, kao jedna mini proba koliko su "turci" spremni za desavanja koja ce uslijediti kroz pola godine???
Bosanski_kralj

#311 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by Bosanski_kralj »

Ja sam kao u @pustopoljina čuo da se to sve desilo krajem marta ili početkom aprila 92.
kv99

#312 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by kv99 »

Bosanski_kralj wrote:Ja sam kao u @pustopoljina čuo da se to sve desilo krajem marta ili početkom aprila 92.
20 godina poslije tog javnog dogadzaja koji se procuo ne samo po citavoj Bosni i Hercegovini ne moze da se nadze usaglasenje kada se dogodio i fula se ne samo datum i mjesec vec i godina :-) Pa kako ce biti sljedecih 20 godina o nekim drugim stvarima ? Da li cemo tada diskutovati da li je napad na Sarajevo poceo aprila 1992 ili 1993 , da li je Srebrenica okupirana 1994 ili 1995 :?
i Bosanski kralj i pustopoljina su culi pogresno jer se to dogodilo u noci 6 na 7 septembra 1991 :

transkipti razgovora srpskih politicara :
U razgovoru Radovana Karadžića i zamjenika ministra policije BiH, Vitomira Žepinića, 9. septembra 1991., nakon što je u Bosanskoj Otoci policija BiH uhapsila Milana Martića, prvi put se spominje mogućnost da bosanski Srbi blokiraju Sarajevo.

ili iz zvanicne stranice infoportala Bosanske Krupe :
U noći između 06. i 07. septembra 1991. godine u Otoci je uhapšen Milan Martić, tada u funkciji ministra unutrašnjih poslova. Martićevo hapšenje je postalo najvažniji događaj tog dana u Cazinskoj krajini pa i šire, te je svakog časa prijetio da preraste u otvoreni sukob. Najviši organi vlasti iz Sarajeva su zaključili da Martića treba pustiti zbog već visokih tenzija među stanovništvom srbske i bošnjačke nacionalnosti.
Bosanski_kralj

#313 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by Bosanski_kralj »

Ja sam o tim događajima čuo od direktnih učesnika u istim. Ako lažu oni, lažem i ja. S tim da nisu govorili o nikakvom hapšenju nego o zarobljavanju
pustopoljina

#314 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by pustopoljina »

ah...postoji sigurno nacin da se dodje do tacnog podatka...kontam...vjerovatno taj sto je postavljao sadrzaj na krupsku stranicu ima vise podataka od tudjeg ili vlastitog sjecanja...policija, vojska...
sto se nas ostalih tice...tesko je sjecati se...po kolicini sjecanja,cini mi se da je sve trajalo puno duze, nego sto zapravo i jeste trajalo...a posto je sve bilo isto...i skroz je nebitno bilo koja je godina...onda se orjentises po nekim lijevim stvarima...ja za neke stvari u ratu imam orijentaciju-prije i poslije autonomije...i po nekim privatnim stvarima...i po godisnjim dobima :-)
Bosanski_kralj

#315 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by Bosanski_kralj »

pustopoljina wrote:ah...postoji sigurno nacin da se dodje do tacnog podatka...kontam...vjerovatno taj sto je postavljao sadrzaj na krupsku stranicu ima vise podataka od tudjeg ili vlastitog sjecanja...policija, vojska...
sto se nas ostalih tice...tesko je sjecati se...po kolicini sjecanja,cini mi se da je sve trajalo puno duze, nego sto zapravo i jeste trajalo...a posto je sve bilo isto...i skroz je nebitno bilo koja je godina...onda se orjentises po nekim lijevim stvarima...ja za neke stvari u ratu imam orijentaciju-prije i poslije autonomije...i po nekim privatnim stvarima...i po godisnjim dobima :-)
Upravo tako.

Recimo ja se ne sjećam da je bilo rata zimi. :-) Nit` se sjećam granatiranja, nit` pogibija (da je Bogdo tako bilo), samo se sjećam sankanja i nove godine
eduscho

#316 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by eduscho »

Sto se tice hapsenja ili zarobljavanja Martica, mislim da je najprikladniji naziv zarobljavanje. Narod je na otockom mostu krenuo s obje strane i iz carsije i od zeljeznicke stanice te im preprijecio put. Bili su u jednom civilnom dzipu i jednom Pinzgaueru JNA. Medju masom je bilo nesto aktivnih policajaca kao i pripadnika rezervnog sasatava MUPa, sa pistoljima i nesto dugih cijevi. Par civila je takodjer bilo naoruzano. Vozila su im zaljuljana dok se god nisu izvrnula na bok, a onda su izvuceni. Bilo je tu stotine ljudi, jer je vrlo brzo pritekao narod iz Krupe, Jezerskog, Buzima, Cazina itd. te su ih htjeli lincovati. Medjutim MUP ih je uspio skloniti ne znam tacno gdje u Otoci, mozda u stanici milicije, a zatim su prevezeni u SJB B Krupa gdje su cuvani preko noci, sve dok sutra nisu helikopterom dosli po njih i odvezli ih za Knin ili B Luku, to nisam siguran tacno! Helikopter MUPa je sletio na stadion NK Bratstvo i odvezao ih, gledao sam svojim ocima.
Sto se datuma tice opet kazem tacno je bilo da je bio septembar '91, znam tacno da je bila i nedjelja. Ali opet kazem interesantno je da je narod znao kad ce proci i gdje ce biti, sta mislite o tome?

Pozdrav
probuseni $

#317 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by probuseni $ »

13. septembra 1991 leti u zrak most izmedju Bosanske i Hrvatske Bubice. Citavo poslijepodne traje naizmjenicno bombardovanje Bosanske Dubice sa Hrvatske strane . Na Hrvatskoj strani su Marticevci. Stotine tlf. poziva u tadasnju RTSA za vrijeme Dnevnika , ali ni jedne jedine rijeci o bombardovanju Bosne sa Hrvatske strane. Tajac ! Rat u Krajini je poceo najmanje 6 mjeseci ranije nego sto se zvanicno barata.
eduscho

#318 Re: Rat u Bosanskoj Krupi - Kad je stvarno poceo rat u BiH

Post by eduscho »

Ja sam rekao da prije napada na Bos Krupu u aprilu '92 nije bilo otvorenih sukoba izmedju Bosnjaka i Srba u Krajini. To što su u Dubici padale granate u septembru nije otvoreni sukob nego čarkanje, a otvoren sukob je kad kreće pješadija, tenkovi, kad plotunima tuku haubice i MB, kad blanjaju po tebi pragama i PATovima od jutra do mraka!
A takvih čarkanja kao u Dubici si imao već u ljeto '91 na Bihaćkom aerodromu, na granici cazinske i slunjske opštine, kad su Srbi protjerali Zenge iz Drežnika, Slunja i Cetingrada prema BiH, a da ne spominjem prepucavanja preko Save između HV i BL korpusa JNA. A možda će neki reći da ni to nije početak rata već 1990. kad JNA prazni skladišta TO širom BiH, naravno tamo gdje su Bošnjaci i Hrvati većina, a opet će neki reći da ej rat počeo 1980. kad je Tito umro, ali to je već drugi par cipela...
Čitalac

#319 Bosnia's Bloody Battlefield: Bihać

Post by Čitalac »

Ovih dana čitam zanimljivu knjigu "Bosnia's Bloody Battlefield: Bihać", autora Bredana O'Shea, irskog oficira koji je tokom rata boravio u Bihaću u svojstvu posmatrača EC-a, a trenutno se, sudeći po predgovoru ovog drugog izdanja, nalazi na Kosovu.
Knjiga obiluje interesantnim izveštajima evropskih posmatrača iz perioda 1992-1995, opisima vojnih dejstava i situacije na terenu, ali se bavi i nekim nerazjašnjenim zbivanjima, poput nestanka generala HVO-a Šantića i trgovinom koja se odvijala između zaraćenih strana. O' Shea navodi da je, s obzirom na brutalnost i ogroman broj žrtava, bio iznenađen obimom šverca u bihaćkoj regiji.
E sad, O'Shea navodi da je "gospodar šverca" u Bihaću bio izvesni "suvlasnik poznate diskoteke Galaksija, koja je neometano radila tokom čitavog rata", ali ne navodi njegovo ime. Primera radi, pomenuti "gospodar šverca" je samo u jednom danu, 25. maja 1995. godine, sa teritorije pod kontrolom srpskih snaga uvezao "12 tona šećera, 15 tona praška za veš, 5 miliona cigareta i 9 tona ulja".
Da li je nekome poznato o kome se radi? Hvala unapred!
Čitalac

#320 Re: Bosnia's Bloody Battlefield: Bihać

Post by Čitalac »

Sarajmen wrote:
Šta piše O' Shea u tom periodu i području za Frenkija i crvene beretke?
Sarajmen, ako si samo na osnovu ekavice pomislio da sam neko ko o gore spomenutima misli bilo šta dobro - e, onda stvarno ne znam šta da ti kažem.
Ako si moje pitanje doživeo kao provokaciju bilo koje vrste, evo iskreno ti se izvinjavam (i ostalima, naravno). Daleko od toga da mi je to bila namera. Samo me je zanimalo ko su ljudi koji u sred rata i u onakvim uslovima barataju takvim ciframa.
A, ako je sama ekavica najveći problem, to ću teško da promenim iz, valjda, razumljivih razloga.
sumirprimus

#321 Re: Bosnia's Bloody Battlefield: Bihać

Post by sumirprimus »

pa svercovalo se na svim linijama, i to nije nikaka tajna...to niko i ne krije...
naravno da`š uradit sve sto mozes,da obezbjedis minimum minimuma bil ocega...
i kad ti dusmani ,crkli dabogda, sve zatvore,...
a ti sad iznenadjen,oklen si ti pa si iznenadzen...
LBVIEW

#322 Re: Bosnia's Bloody Battlefield: Bihać

Post by LBVIEW »

Sarajmen wrote:U redu je @Čitalac, nemamo mi u suštini problem da komuniciramo sa ljudima koji dijalektom nisu izvorno iz Bosne i Hercegovine. Na pitanje sam uzvratio kontrapitanjem, ne bez razloga, jer su i ljudi na koje sam ti aludirao svojevremeno ekonomski slabili bihaćki prostor na način da su mu izvlačili novac , prije nego ga i vojno zauzmu. Valjda ti je jasna logika da se ''neprijatelj'' mora iscrpiti i ekonomski da bi se ''povalio''.

A Galaksija je jedno od ugostiteljskih mjesta uz rijeku Unu. Una i dalje teče...
:thumbup:
Plan SDB Srbije, a glavni "izvodaci radova" ova bagra iz "Jedinice".
A Citaocu jedan veliki :thumbup: za sve postirano na ovom forumu.
SkyLimit

#323 Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by SkyLimit »

Uvaženo mišljenje koje se često može čuti je da je 505.Bužimska brigada bila krema Armije BiH,da su njeni dijelovi poput Specijalne jedinice "Gazije" i Jurišnog bataljona "Hamza" bili strah i trepet za neprijatelja,da su bili brilijantno predvođeni komadantom Izetom Nanićem,u borbu išli sa geslom "il gazija il šehid!".
Navodno su Srpske snage imale strašne ljudske gubitke u borbama sa njima,prepričavaju se legende o specijalnim jedinicama iz Srbije koje su sa repom među nogama bježali poslije sukoba sa njima,o tome kako su ranili i samog Mladića,koji je panično utekao ostavivši vozilo sa planovima i kartama u rukama Armije BiH.

Bili su dijelom 5.korpusa,borili se u Bihaćkoj regiji protiv VRS,Vojske Srpske Krajine,Srbijanskih specijalnih jedinica,Autonomaša,ali u velikom dijelu njihovom zaslugom,Bihać nikada nije pao(premda Dudaković priznaje da nije bilo Oluje da bi uskoro Bihać vjerovatno pao,jednostavno ponestalo je municije,ljudi su bili iscrpljeni konstantnim žestokim borbama protiv nekoliko različitih vojski).
General VRS Manojlo Milovanović spominje kako su oni(misliće na cijeli 5.korpus) bili izrazito dobro naoružani tokom cijelog vremena,pa u tome vidi uzroke njihovih uspjeha,koje ni sam ne negira.
Mada je pomalo smiješno da neko iz VRS priča o stanju sa naoružanjem u tom ratu.

Ako su zaista bili tako dobri kako se priča,a vjerujem da jesu,mislim da zaslužuju temu da se priča o njihovom ratnom putu i uspjesima,bilo bi zanimljivo čuti ako ko zna kakve anegdote o njima,a možda neko ima argumente da nisu bili toliko dobri koliko su na glasu,pa i to da čujemo.
Last edited by SkyLimit on 12/08/2013 00:29, edited 4 times in total.
Tacticus

#324 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Tacticus »

mnogi navode da je 5 korpus bio toliko uspjesan zato sto je bio toliko daleko od sarajeva tj. vojno/politickog vodstva pa je imao takticku, cak i stratesku slobodu u nekim momentima i zbog cinjenice da su oficiri najvise napredovali na osnovu zasluga, a ne na osnovu partiske pripadnosti
a ima jos jedna cinjenica, a to je da je 5 korpus ima najveci broj (naspram drugih korpusa) bivsih aktivnih oficira/podoficira iz JNA
ali kako god naklon do poda cuvenoj 505 brigadi i vjecna slava Izetu Nanicu, koji rame uz rame ide sa najvecim sinovima ove nase drzave, zajkom, sehovice, kapetanom hajrom, ...
Chisum

#325 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Chisum »

Lavovi! :thumbup:

Rahmet i slava palim herojima!
Post Reply