Nagorno Karabah

Post Reply
155_mm

#301 Re: Nagorno Karabah

Post by 155_mm »

Goldenhand wrote:Armenci evropski narod tako da bi bilo logično da se za njih navija. Mada ni Azeri nisu loši jer su najeuroperiziraniji od ovih turkofonih tako da bi me remi sa dugotrajnim mirom i njihovim dobrim odnosima zadovoljio.
armence pod hitno primiti u EU!
155_mm

#302 Re: Nagorno Karabah

Post by 155_mm »

dr socrates wrote:Nemam namjeru da se svrstavam na bilo čiju stranu u ovom sukobu iz prostog razloga što smatram da nijedna strana nije apsolutno u pravu,otprilike nešto slično kao kada su u pitanju etnički sukobi na Balkanu.

Jermeni se ovdje pozivaju na istorijsko pravo na teritoriju pošto su oni ipak starosjedioci na tom prostoru,turkofonski Azerbejdžanci su prisutni na prostoru Jermenske visoravni i Kavkaza manje od hiljadu godina,a i faktičko stanje na terenu kada je pitanju brojnost ide takođe u prilog Jermenima.
Sa druge strane vlast u Bakuu ima međunarodno priznanje Nagorno Karabaha kao dijela svoje teritorije.
Ovdje treba uzeti u obzir i često pogubne odluke komunističkih vlasti SSSR-a koje su pripajale teritorije naseljene ruskim ili proruski orijentisanim stanovništvom nekim separatistički orijentisanim republikama ne bi li tako ojačali prodržavni element u njima.

Najbolji primjer za to su oblasti naseljene ruskim stanovništvom u Ukrajini a vrhunac je pripajanje Krima Ukrajini šezdesetih godina.Naravno rukovodstvo tadašnjeg sovjetskog džina nije razmišljalo da će to jednog dana biti državne granice.

Nešto slično je rađeno i na našem prostoru, na primjer neke opštine na sjeveru Kosova koje su ušle u sastav Srbije još 1878 godine pripojene su poslije Drugog svjetskog rata tadašnjoj SAP KOSMET radi uspostavljanja etničke ravnoteže i povećanja broja Srba u pokrajini. Preševo i Bujanovac s druge strane pripojeni su Srbiji.

Nisam siguran kakve se sve ovdje igre igraju ali me ne bi iznenadila mogućnost da se eventualni gubitak Nagorno Karabaha vlastima u Bakuu pokuša kompenzovati podsticanjem izuzetno brojnog Azerbejdžanskog stanovništva u Iranu na separatizam.

Iako su šitski Azeri sada relativno lojalni vlastima u Teheranu nema sumnje da će veliki broj antiiranski orijentisanih država u regiji i šire sve učiniti da im pripajanje matičnoj državi Azerbejdžan označi kao glavni nacionalni cilj.

Razbijanje Irana je cilj koji u ovom trenutku može ujediniti SAD,Izrael,Tursku i Saudijsku Arabiju.
koliko se meni ucini dokture citajuci ovaj tvoj elaborat i ostao si samo na namjeri da neces.
walter kurtz

#303 Re: Nagorno Karabah

Post by walter kurtz »

Za koga navijamo :zoka:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#304 Re: Nagorno Karabah

Post by japin_mutapi »

walter kurtz wrote:Za koga navijamo :zoka:
za naše
walter kurtz

#305 Re: Nagorno Karabah

Post by walter kurtz »

japin_mutapi wrote:
za naše
Siije :zoka:
sinuhe

#306 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#307 Re: Nagorno Karabah

Post by japin_mutapi »

walter kurtz wrote:
japin_mutapi wrote:
za naše
ne znam te relacije
ja sam na strani ovih što oslobađaju svoju zemlju
El_comadante

#308 Re: Nagorno Karabah

Post by El_comadante »

čitam na jednom drugom forumu da su azeri izvršili napad u trenutku kad im je predsednik na samitu u SAD-u. interesantno. također i turkmenistan podržavo pravo azera a ovi kao su ili ununtra ili bi trebali biti u euroazijskog zoni tj. bi trebali formalni biti na strani armenije koja je več u tom savezu.
hAZNADAR

#309 Re: Nagorno Karabah

Post by hAZNADAR »

Grean wrote:
hAZNADAR wrote:
Grean wrote:

Ali ipak navijam za njih jer Armencima se moze dodati i ono "cetnici sa dna kace" ili pravoslavni fundamentalisti, bar nekima iz Libana koje sam imao priliku upoznati.
Po cemu su Armenci "cetnici sa dna kace"?
Navijaj za koga hoces ali kada nekoga proglasavas cetnikom onda barem obrazlozi i argumentuj.
Rekao sam da su oni koje sam imao priliku upoznati zadojeni, mrze na religioznoj osnovi, slicna prica kao u nasih komsija, Turci ovo, muslimani ono, Islam nazadna religija itd, itd. Necu sad romane sa obrazlozenjima pisati. Mentani sklop je prepoznatljiv.

I na kraju krajeva, pobunili su se i uzurpirali dio Azerbejdzana iz istih razloga zbog koji su ovi u RS-u ili "srpskoj Krajini" u Hrvatskoj digli bunu, ne zele drzavu i vlast onih drugih pa bi zbog toga prekrajali granice.
Armeni su prezivjeli od Turaka mnogo gore stvari nego mi od Srba. Zar ocekujes da ih vole i postuju mozda?
Vjeruj da su slicniji nama nego Azeri - a religiju izbaci jer i kod nas i kod njih nema nesto puno vjernika.
Sto se tice sukoba - prosli put su poceli Azeri i to se zna. Nagorno Karabah nije isto kao RS ili Krajina. Granice u bivsim sovjetskim republikama nisu obavezno historijske, tradicionalne,.. kao u SFRJ. Tu su komesari povlacili crte izmedju republika i zato i imas sukobe poput ovoga ili poput Krima.
Saul Alvarez

#310 Re: Nagorno Karabah

Post by Saul Alvarez »

sinuhe wrote:Et' pocelo je.
http://news.am/eng/news/320396.html
Kakav bolesnik moras biti pa da ovako nesto uradis :-)
Grean

#311 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

hAZNADAR wrote:
Armeni su prezivjeli od Turaka mnogo gore stvari nego mi od Srba. Zar ocekujes da ih vole i postuju mozda?
Vjeruj da su slicniji nama nego Azeri - a religiju izbaci jer i kod nas i kod njih nema nesto puno vjernika.
Sto se tice sukoba - prosli put su poceli Azeri i to se zna. Nagorno Karabah nije isto kao RS ili Krajina. Granice u bivsim sovjetskim republikama nisu obavezno historijske, tradicionalne,.. kao u SFRJ. Tu su komesari povlacili crte izmedju republika i zato i imas sukobe poput ovoga ili poput Krima.
Slicniji neslicniji mi je prilicno neinteresantno, niti kako su Sovjeti crtali granice.

Cinjenica je da je milion ljudi protjerano iz njihovih domova od kojih velika vecina Azari, da su masakrirani i ubijani i sve me to neodoljivo podsjeca na argumente srpske politike iz 90' tih. Razumijem frustracije Azera i zelju da povrate svoj teritorij s tim da bih sretniji bio da su mirovni isli u smijeru reintegracije sa odredjenom autonomijom za Armene ali to je utopisticka prica sa obzirom na relacije izmedju ova dva naroda.

Znaci ako ima milion izbjeglica nesto tu debelo ne stima u prici o neprirodnim granicama.
Bodkin

#312 Re: Nagorno Karabah

Post by Bodkin »

japin_mutapi wrote:
walter kurtz wrote:
japin_mutapi wrote: za naše
ne znam te relacije
Dobar, bio na strani srba 99 :thumbup:
Patriotska_Liga

#313 Re: Nagorno Karabah

Post by Patriotska_Liga »

To ona priča Kosovo je Srbija?

:lol:
Sanjarko

#314 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

Goldenhand wrote:Armenci evropski narod tako da bi bilo logično da se za njih navija. Mada ni Azeri nisu loši jer su najeuroperiziraniji od ovih turkofonih tako da bi me remi sa dugotrajnim mirom i njihovim dobrim odnosima zadovoljio.
Miks svega i svacega.
Ko i ostali Europljani.
Mjesali se sa raznim narodima kroz historiju ko i Europljani.
Kad zadzes u porijeklo skontas da je sve pravio/la predak mater i babo
iz Sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka, Arabije, Indije, Azije.

Pogotovo su Armeni miks lapo Crni lapo Bijeli po Boji Koze ne Kose.
Samo to nece priznat.
Veliki Shovinisti, Nacionalisti i simpatizeri Neonacizma, Nacizma, i Fasizma.
Gledaju na druge Narode kao na Manje vrijedne i kao da ti Narodi nisu Ljudi.
Pogotovo na Turke i Muslimane a Azeri su i Turci i Muslimani.
Sanjarko

#315 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

dr socrates wrote:turkofonski Azerbejdžanci su prisutni na prostoru Jermenske visoravni i Kavkaza manje od hiljadu godina
Ovo bas i nije tako.
Ima teorija i razmisljanja da su Turanoidni Turkofoni narodi na svim ovim
prostorima prisutni u vecem ili manjem obimu od davnina.

Nista manje nego Armeni.
Goldenhand

#316 Re: Nagorno Karabah

Post by Goldenhand »

Vizionar 1985 wrote:
dr socrates wrote:turkofonski Azerbejdžanci su prisutni na prostoru Jermenske visoravni i Kavkaza manje od hiljadu godina
Ovo bas i nije tako.
Ima teorija i razmisljanja da su Turanoidni Turkofoni narodi na svim ovim
prostorima prisutni u vecem ili manjem obimu od davnina.

Nista manje nego Armeni.
Ima teorija i da je Obama gušter.
Vizionar 1985 wrote:
Miks svega i svacega.
Ko i ostali Europljani.
Mjesali se sa raznim narodima kroz historiju ko i Europljani.
Kad zadzes u porijeklo skontas da je sve pravio/la predak mater i babo
iz Sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka, Arabije, Indije, Azije.

Pogotovo su Armeni miks lapo Crni lapo Bijeli po Boji Koze ne Kose.
Samo to nece priznat.
Veliki Shovinisti, Nacionalisti i simpatizeri Neonacizma, Nacizma, i Fasizma.
Gledaju na druge Narode kao na Manje vrijedne i kao da ti Narodi nisu Ljudi.
Pogotovo na Turke i Muslimane a Azeri su i Turci i Muslimani.
To je jako neobična stvar u tom dijelu svijeta. Jedino su oni rasisti. :D
Sanjarko

#317 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

Pametni i Dobri Ljudi ni za kog.
Narod Nevin samo nastrada zbog Losih i Zlih.
Zbog Mnogih iz Elita i Mocnika i Njihovih Planova/Shema.
Sanjarko

#318 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

Goldenhand wrote: Ima teorija i da je Obama gušter.
Ozbiljnih Teorija.
Mane neozbiljnih.

PS. Obuma je Guster. :mrgreen:

Goldenhand wrote: To je jako neobična stvar u tom dijelu svijeta. Jedino su oni rasisti. :D

Neonacisti. :oops:
Plus Susjedne Narode istrebljivali i cinili im Zlocine kao i nad njima sto su se desili.

Ko Srbi il Rusi.
Last edited by Sanjarko on 03/04/2016 23:02, edited 1 time in total.
Kikibombona

#319 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

Grean wrote:
hAZNADAR wrote:
Slicniji neslicniji mi je prilicno neinteresantno, niti kako su Sovjeti crtali granice.

Cinjenica je da je milion ljudi protjerano iz njihovih domova od kojih velika vecina Azari, da su masakrirani i ubijani i sve me to neodoljivo podsjeca na argumente srpske politike iz 90' tih. Razumijem frustracije Azera i zelju da povrate svoj teritorij s tim da bih sretniji bio da su mirovni isli u smijeru reintegracije sa odredjenom autonomijom za Armene ali to je utopisticka prica sa obzirom na relacije izmedju ova dva naroda.

Znaci ako ima milion izbjeglica nesto tu debelo ne stima u prici o neprirodnim granicama.
Kaze analiticar na Al Dzaziri da je prije izbijanja sukoba u Nagornu zivjelo 87% Armena i 13% Azera. Sada su Armeni 100%. Sada gledam da u Nagornu zivi 145 000 ljudi.

Prema wiki iz Armenije je protjerano 800 000 Azera, dok je iz Azerbejdzana protjerano 500 000 Armena.
Sanjarko

#320 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

japin_mutapi wrote: ne znam te relacije
Pravno gledajuci Azeri oslobadaju svoju zemlju.
Armeni se nelegalno odcijepili.

Glupost je sto se sukobe.
Imaju dovoljno Zemlje za Populaciju svoju.
Obje Drzave.

Najbolje Mirovni Plan da Postignu.
Neka razmjena teritorija.
Mirovnjaci i Racionalni Ljudi bi to uradili al pitanje jesu li oni to.
Sanjarko

#321 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

Grean wrote:
Grean wrote:

Ali ipak navijam za njih jer Armencima se moze dodati i ono "cetnici sa dna kace" ili pravoslavni fundamentalisti, bar nekima iz Libana koje sam imao priliku upoznati.

Rekao sam da su oni koje sam imao priliku upoznati zadojeni, mrze na religioznoj osnovi, slicna prica kao u nasih komsija, Turci ovo, muslimani ono, Islam nazadna religija itd, itd. Necu sad romane sa obrazlozenjima pisati. Mentani sklop je prepoznatljiv.

I na kraju krajeva, pobunili su se i uzurpirali dio Azerbejdzana iz istih razloga zbog koji su ovi u RS-u ili "srpskoj Krajini" u Hrvatskoj digli bunu, ne zele drzavu i vlast onih drugih pa bi zbog toga prekrajali granice.
Tacno tako.
Al Ja ipak ne navijam ni za kog.
Zao Mi Naroda nastrada zbog Losih i Zlih.
Sanjarko

#322 Re: Nagorno Karabah

Post by Sanjarko »

Grean wrote:
hAZNADAR wrote:

2,5 Miliona Muslimana Civila Poklali Oni i Subraca im Pravoslavno Hriscanska i Europejska u Prvom Svjetskom Ratu.
A gdje je jos Prije Tog Rata.
jao_situacije

#323 Re: Nagorno Karabah

Post by jao_situacije »

walter kurtz wrote:
japin_mutapi wrote:
za naše
guglaj alijeve šćeri i ženu

odma ćeš se odlučiti na čijoj si strani :mrgreen:
dječak sa šibicama

#324 Re: Nagorno Karabah

Post by dječak sa šibicama »

sinuhe wrote:Et' pocelo je.
http://news.am/eng/news/320396.html
Koljaci Azerski.
jeza u ledja

#325 Re: Nagorno Karabah

Post by jeza u ledja »

hAZNADAR wrote:]

Kako mislis "prosli put sukob poceli Azeri i to se zna"?

Ako je ko poceo sukob (mislim oruzani sukob) to su Armenci koji su htjeli pripojiti NK Armeniji, sto im je na kraju i de facto poslo za rukom.
Post Reply