Nessuno ci capisce nientepiupiu wrote:Nije pravopis, ali je korisno ...
"Po meni" pada kiša ... a "po mom mišljenju" će padati još dva dana ...
Capisci?![]()
PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
-
John Cleese
#301 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
-
statixx
#302 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Io capisco, non sapevo che parli italiano.John Cleese wrote:Nessuno ci capisce nientepiupiu wrote:Nije pravopis, ali je korisno ...
"Po meni" pada kiša ... a "po mom mišljenju" će padati još dva dana ...
Capisci?![]()

- piupiu
#303 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Il pleut.statixx wrote:John Cleese wrote:...
Sve ću nas banovati!
- ¤ jelena ¤
#304 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Štaje...moremise!John Cleese wrote:Jelo, Jelo... zašto vovodiš omlaTinu vo iskušenije... i zašto odlaziš i ostavljaš siročiće bezgramotne u kandžama lukavago?¤ jelena ¤ wrote:Jasno ko dan!gagy06 wrote: Subjektivno misljenje o tvom neznanju je u funkciji ispravljanja objektivnog uticaja na vaskoliku mladez na forumu i koje moze da ima pogresna interpretacija gramatike. Zato-e bas hocu.![]()
![]()
Mirne duše napuštam temu.![]()
A duša... Gdje će ti duša?![]()
![]()
![]()
Ni stida ni srama mi umene a njiha baš briga za te gramatike...to sam daje use nase i podase!
A duše nejma! Et! Štaš sad!
- ¤ jelena ¤
#305 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Čekam da dopuniš ono moje objašnjenje u vezi sa pisanjem suglasnika J između vokala i i o.gagy06 wrote:pa đesh bona, tek smo poceli...¤ jelena ¤ wrote: Mirne duše napuštam temu.
U navednoj poziciji J se uglavnom ne piše, iako se jasno čuje u izgovoru: bio, radio, fioka, biologija...
ali ima i izuzetaka od tog pravila.
E, ja samo znam da izuzetaka ima, ali ne znam koji su...
-
NeenaSa
#306 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ova storija nema kraja .
Quaqualo, DZecetidusha.
-
Avetinho
#307 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Kad je nesto OK, onda je u redu. A u banci mozes cekati u redu ili biti u uredu. Obo je je is pravnomuz66 wrote:Kad je nesto OK, je li ispravno "uredu" ili "u redu"? Nesto kontam ovo prvo, jer "u redu" sam u banci i sl.
-
NeenaSa
#308 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Dakle i ovdje je prikladno
- Sed
#309 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Zašto je august ali ne i Europa? Znam da to u/v ima nekakve veze sa latinskim i grčkim jezikom ali ne znam zašto kod nas to nije sve fino dosljedno. Ja bih volio da je Europa jer mi ljepše zvuči.
Da li se igdje kod nas "nedjelja" koristi(la) umjesto sedmice? Znam da u Srbiji uglavnom kažu nedelja. Desilo se nedavno da je ovaj mladi Sandžaklija iz sportske redakcije za neku utakmicu napisao da je sljedeće nedjelje pa se raja u komentarima zbunila jer datum utakmice u stvari pada na subotu :)
Da li se igdje kod nas "nedjelja" koristi(la) umjesto sedmice? Znam da u Srbiji uglavnom kažu nedelja. Desilo se nedavno da je ovaj mladi Sandžaklija iz sportske redakcije za neku utakmicu napisao da je sljedeće nedjelje pa se raja u komentarima zbunila jer datum utakmice u stvari pada na subotu :)
- Dr Kova
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#311 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ko kaze da je august i Evropa?Sed wrote:Zašto je august ali ne i Europa? Znam da to u/v ima nekakve veze sa latinskim i grčkim jezikom ali ne znam zašto kod nas to nije sve fino dosljedno. Ja bih volio da je Europa jer mi ljepše zvuči.
Da li se igdje kod nas "nedjelja" koristi(la) umjesto sedmice? Znam da u Srbiji uglavnom kažu nedelja. Desilo se nedavno da je ovaj mladi Sandžaklija iz sportske redakcije za neku utakmicu napisao da je sljedeće nedjelje pa se raja u komentarima zbunila jer datum utakmice u stvari pada na subotu
august/avgust i Europa/Evropa
Nedjelja jeste i sinonim za sedmicu/tjedan, naravno da moze doci do zabune, ali to ne znaci da nije pravilno.
- Dozer
#312 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
A "hefta"?
I, vidim da se sve cesce upotrebljava to "j" na mjestima gdje ga nikada u BiH nije bilo, tipa "nedJelja", "ponedJeljak" i sl.
Ima neko pravilo za ovo, opisano i pojasnjeno, ili je sve ovo slicno onome "najesen", "nacrno", "naljeto", "uredu" itd., tj. samo umetanje necega s ciljem razlikovanja od "onijeh anamo"?
I, vidim da se sve cesce upotrebljava to "j" na mjestima gdje ga nikada u BiH nije bilo, tipa "nedJelja", "ponedJeljak" i sl.
Ima neko pravilo za ovo, opisano i pojasnjeno, ili je sve ovo slicno onome "najesen", "nacrno", "naljeto", "uredu" itd., tj. samo umetanje necega s ciljem razlikovanja od "onijeh anamo"?
- asurbanipal
- piupiu
#314 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Uvijek je bilo 'j' u nedjelja i ponedjeljak, samo što se u govoru to rijetko čulo ... kao što se i dan danas rijetko čuje 'dolje', na pr ...Dozer wrote:A "hefta"?![]()
- plain vanilla
#315 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
uvijek je bila i nedjelja i ponedjeljakDozer wrote:A "hefta"?![]()
zaboravila sam heftu
- hadzinicasa
#316 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
nije j kao h, nemojmo to mijesati....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#317 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ja sam sa tim "uredu/u redu" raščistio ovako: ako možeš neš' ubaciti između onda i treba biti rastavljeno, npr. "događaj je protekao u najboljem redu"...Dozer wrote:A "hefta"?![]()
- dust in the wind
#318 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
tačno... nedelja ovdje nikad nije bilo pravilno. jeste ko govori ekavicu.hadzinicasa wrote:nije j kao h, nemojmo to mijesati....
- Dozer
#319 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
EkiChmoljo wrote:ja sam sa tim "uredu/u redu" raščistio ovako: ako možeš neš' ubaciti između onda i treba biti rastavljeno, npr. "događaj je protekao u najboljem redu"...Dozer wrote:A "hefta"?![]()
Pa takve recenice i ne mozes napisati drugacije
To u redu i uredu je totalno besmisleno...cak totalno idiotski zvuci i kad se to izgovori kao jedna rijec...
- plain vanilla
#320 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
uredu-dativ od uredDozer wrote:EkiChmoljo wrote:
ja sam sa tim "uredu/u redu" raščistio ovako: ako možeš neš' ubaciti između onda i treba biti rastavljeno, npr. "događaj je protekao u najboljem redu"...
To u redu i uredu je totalno besmisleno...cak totalno idiotski zvuci i kad se to izgovori kao jedna rijec...
u redu je-ok je
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#321 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ha čuj, oni navodno stručnjaci naprave zbrku, pa se ti poslije dovijaj kako je najbolje...Dozer wrote: Eki
-
statixx
#322 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
A je l' u dure ili udure... 
- Dozer
#323 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Udure, logicno 
- hadzinicasa
#324 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
mislim da su obJe varijante bile u upotrEbi i pravilne.dust in the wind wrote:tačno... nedelja ovdje nikad nije bilo pravilno. jeste ko govori ekavicu.hadzinicasa wrote:nije j kao h, nemojmo to mijesati....
necemo sad nijekati nesto sto nije za nijekanje niti izmisljati naknadno pravila.
-
NeenaSa
#325 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Chmoljo wrote:ja sam sa tim "uredu/u redu" raščistio ovako: ako možeš neš' ubaciti između onda i treba biti rastavljeno, npr. "događaj je protekao u najboljem redu"...Dozer wrote:A "hefta"?![]()
23, 24, 25, 26, ... itd.
Ako nastavim, ne gine mi .... nekad ban.
'oche l' me poshtedjeti