Magarece_godine wrote:Samotegledam:
Drugar, koje godine (92 ili 93) je trebalo nekoliko kilometara da se Srebrenicka slobodna teritorija spoji preko Crnog vrha sa Tuzlom ? Šta znaš o ovome ?
osim nekih 20 dana krajem oktobra i početkom novembra naše jedinice na Snagovu su čitavo vrijeme držali liniju na brdu Perunika ispod kojeg prolazi magistralna cesta Kalesija-Crni vrh-Zvornik..ako si nekad išao prema Zvorniku iz Kalesije, ili ako budeš išao, znači kad se popneš na brdo i kreneš strmo prema Zvorniku, brdo koje dominira sa desne strane je Perunika..
držali smo ga do početka februara 1993. godine..tad je zatvoren koridor za civile, a sa tim u Tuzli je ostalo i oko naših 300 najspremnijih boraca koji su dva dana ranije odnijeli ranjenike..
takođe kad se penješ prema Crnom vrhu sa desne strane se vidi par raštrkanih sela..to se skupno zvalo srpsko Snagovo..14. janura 1993. naši borci su bez ikakovg otpora ušli, pokupili hranu, nešto oružja, usput nešto i zapalili i povukli se..
sa linija iz Kalesije se golim okom sigurno moglo vidjeti kako te kuće gore u po dana..
ako ne poznaješ ovaj teren: uzmi ovu kartu
http://www.kartabih.com/ i povećaj ovaj dio između Zvornika i Kalesije..
nađi mjesta koja se zovu Gornje Snagovo i Mehmediće..ta sela smo mi držali, a pripadali su enklavi..
sa strane Sapne su naši držali sela Nezuk i Zaseok..mislim oko 7,8 km vazdušne linije..
sa strane Kalesije nađi Zukiće i Memiće..tu su bile naše linije, a nekoliko sela u dolini kao što je Mahala je uglavnom bila neka međuzona koliko znam, ali jako minirano..do Zukića možda oko 10 km vazdušne linije..
nevezano..sad gledam na ovoj karti i nije mi jasno kako nas je ova Baljkovica sjebala..ona je jedino srpsko selo između svih ovih muslimanskih..osim Nezuka, Zaseoka i Memića koje su naši i držali, naša sela su i Križevići, Potočani, Dugi dio, Gušteri (Zvornik), te Ceparde, Hajvazi, Mahala, Kusonje (Kalesija)..nešto Srba je bilo i Kulini i na Cepardama..
još bih dodao nekima koji govore da se nije moglo sa ove strane od Tuzle..
kad su četničke ofanzive na nas prestale i rat se razbuktao širom BiH, u ljeto 1992. godine, u Podrinju su bile tri potpuno odvojene enklave: 1. Cerska-Konjević polje-Kamenica, 2. Srebrenica i 3. Žepa..
Naser je bio neškolovan komadant, policajac..ali već 24.9. 1992. godine on izvodi operaciju i zauzima Podravanje i spaja se sa Žepom..kasnije se nastavljaju ofanzive i do kraja godine zauzimanjem Glogove dovodi Bratunac u okruženje..7. janura 1993. zauzimanjem Kravice fizički uvezuje Žepu koja pripada opštini Rogatica i Snagovo u opštni Zvornik..
od pada Kravice smo misli da je samo pitanje dana kada ćemo se spojiti sa Tuzlom..samo što smo mi mislili da će blokada biti probijena sa druge strane..vjerovali smo da ćemo mi samo trebati pripucati sa druge strane..bili smo u mogućnosti sa dvije diverzantske jedinice blokirati prilaz Crnom vrhu motornim vozilima i iz pravca Zvornika i iz pravca Šekovića..
čvrsto sam ubjeđen da je u januaru 1993. godine jedna brigada iz pravca Tuzle, uz kordinaciju sa nama bila u stanju razbiti sve četničke linije oko Crnog vrha i potpuno ovladati ovim područjem..padom Baljkovice četnici liniju ne bi uspostavljali prije Grbavaca prema Zvorniku i Papraće u pravcu Šekovića..to bi otvorilo koridor širok preko 10 km, sa odličnim pretpostavkama za širenje..