Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
samoTEgledam

#301 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

stiler wrote:nisi me dobro razumio prijatelju samo sam htio reci da 10000 ljudi u srebrenici moralo je se drzat makar 7 dana puno bi bolje prosli nego ovako al najveci krivci su nasi politicari a ne vojska to hocu da kazem.
Prvo nisam ti prijatelj.
Drugo, prošli smo onako kako smo prošli, mogli smo i gore, a da smo se manje uzdali u 2. korpus, prošli bi 10x bolje. Kad realno sagledam, napravili smo nadljudski napor i uspjeh da nas je oko 5000 prešlo živih kroz 1xx km četničke teritorije (ovo možemo ponajviše zahvaliti momcima iz Zvorničke opštine i pripadnicima čini mi se 3. čete 283. manevarske brigade tkz. mudžahedini)
Treće, Srebrenica, Žepa i Goražde su bili teret Sarajevu tokom rata i to je imalo određene posljedice po ova mjesta, bili i ostali.
Četvrto, tuzlanski vlastodršci nisu baš nešto gotivili zvanično sarajevo tokom rata (ne bi me začudilo da se nekad pojavi dokument odbijanja nekih naredbi od strane vojno-političkog vrha tk-a), a podrinjce su doživljavali kao neke zatucane seljake koji se hbu sa tamo nekim četnicima dok po Tuzli uredno radi gradski prevoz, nosaju se leviske, diskoteka u h. tuzla radi punom parom.
Peto, najveća greška Podrinjaca je bila i ostala što su se uopšte prihvatili borbe.
Šesto, možda najbitnije, sljedeće ratove vam SIGURNO podrinjci neće voditi a biti će ih.
Sedmo, koji mi qrc treba da se peglam po ovom forumu sa likovima koji peru svoju savjest optužujući druge za vlastito nečinjenje ili propuste.
Uzdravlje
VjecitiStudent

#302 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VjecitiStudent »

samotegledam,

kakvo je tvoje mišljenje, da li bi se Srebrenica u julu 1995. duže održala da je i Naser bio tamo?
samoTEgledam

#303 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

VjecitiStudent wrote:samotegledam,

kakvo je tvoje mišljenje, da li bi se Srebrenica u julu 1995. duže održala da je i Naser bio tamo?
Srebrenica je 93. strateški pala, to će vam i kolega @udrch potvrditi. Samo 93. četnici nisu mogli ući u Srebrenicu (sami grad) bez da zijane minimalno preko 5000 vojnika (ovo su im potvrdile borbe zadnjih dana 93.)

Da je bio Naser 95. Srebrenica bi se duže održala to je sigurno, poznajući Naserovu lucidnost, možda ne bi ni pala, ali to je sad sve "šta bi bilo kad bi bilo" a možda bi se desili i neki tektonski poremećaji, tipa da bi Mladić bio ubijen, zarobljen ili da bi se možda zauzeo Bratunac ili ...
Naime, četnici su 95. ušli u Srebrenicu sa onih linija na kojima su stali 93. i imaju dvije vrlo bitne, odnosno, odlučujuće stvari vezane za pad Srebrenice unutar Srebrenice:
- Srebrenica nije vojnom pobjedom zauzeta, naime UN-ovci su nam NAREDILI da se povučemo sa južnih linija jer će ujutro taj neki (zaboravio sam) prostor od 2 km širine biti SPRŽENA ZEMLJA (ovaj su termin koristili) i sve što se bude unutar te zone kretalo biti će ubijeno/uništeno - nasjeli smo na ovu prevaru. Tako da su četnici samo ušetali u grad.
- drugo, već je u Srebrenici počela ponovno glad i ljudi nisu bili spremni ponovo preživjeti agoniju gladi iz 93. godine. Ilustracije radi, 93. se jelo ono kočanje od kukuruza i to zatvori stolicu i onda nastaju muke u mukama. Drugi primjer gladi iz 93. čovjek iz nudi čerku od 15 godina za 5kg bilo kakve hrane da bi mogao hraniti drugo dijete od 2-3 godine.
Tako kad uzmeš ovo drugo u obzir, da je bilo 100 Nasera ili ne znam ti ko, ako ne bi bilo riješeno pitanje hrane, Srebrenica bi pala. Ali mislim, da je Naser bio unutar, da bi njegova lucidnost i autoritet iznašli neko povoljnije rješenje od onog koje jeste.
Magarece_godine

#304 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Magarece_godine »

Samotegledam:

Drugar, koje godine (92 ili 93) je trebalo nekoliko kilometara da se Srebrenicka slobodna teritorija spoji preko Crnog vrha sa Tuzlom ? Šta znaš o ovome ?
madner

#305 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

samoTEgledam wrote:
stiler wrote:nisi me dobro razumio prijatelju samo sam htio reci da 10000 ljudi u srebrenici moralo je se drzat makar 7 dana puno bi bolje prosli nego ovako al najveci krivci su nasi politicari a ne vojska to hocu da kazem.
Prvo nisam ti prijatelj.
Drugo, prošli smo onako kako smo prošli, mogli smo i gore, a da smo se manje uzdali u 2. korpus, prošli bi 10x bolje. Kad realno sagledam, napravili smo nadljudski napor i uspjeh da nas je oko 5000 prešlo živih kroz 1xx km četničke teritorije (ovo možemo ponajviše zahvaliti momcima iz Zvorničke opštine i pripadnicima čini mi se 3. čete 283. manevarske brigade tkz. mudžahedini)
Treće, Srebrenica, Žepa i Goražde su bili teret Sarajevu tokom rata i to je imalo određene posljedice po ova mjesta, bili i ostali.
Četvrto, tuzlanski vlastodršci nisu baš nešto gotivili zvanično sarajevo tokom rata (ne bi me začudilo da se nekad pojavi dokument odbijanja nekih naredbi od strane vojno-političkog vrha tk-a), a podrinjce su doživljavali kao neke zatucane seljake koji se hbu sa tamo nekim četnicima dok po Tuzli uredno radi gradski prevoz, nosaju se leviske, diskoteka u h. tuzla radi punom parom.
Peto, najveća greška Podrinjaca je bila i ostala što su se uopšte prihvatili borbe.
Šesto, možda najbitnije, sljedeće ratove vam SIGURNO podrinjci neće voditi a biti će ih.
Sedmo, koji mi qrc treba da se peglam po ovom forumu sa likovima koji peru svoju savjest optužujući druge za vlastito nečinjenje ili propuste.
Uzdravlje
Realno, najvise ste najebali.
Nakon sto je rat poceo i sa podjeljenim kartama, morali ste najebat. Tu prvenstveno mozete kriviti nase a bome i vase vodstvo.
Kriviti Tuzlu sto je bila spremnija, bolje organizovana itd... je glupost.
Oni koji nisu ratovali, odmah na pocetku su najebali bez borbe.
samoTEgledam

#306 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

Magarece_godine wrote:Samotegledam:

Drugar, koje godine (92 ili 93) je trebalo nekoliko kilometara da se Srebrenicka slobodna teritorija spoji preko Crnog vrha sa Tuzlom ? Šta znaš o ovome ?
Kraj 92 ili početak 93.
Kolega @udrch ti može (ako mu se da peglati) više o ovome napisati, a mislim da je to već i napisao na ovoj temi.
costacurta

#307 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by costacurta »

samoTEgledam wrote:

Kraj 92 ili početak 93.
Kolega @udrch ti može (ako mu se da peglati) više o ovome napisati, a mislim da je to već i napisao na ovoj temi.
Čovjek pita tebe a ti mu odgovaraš da te ne pegla?!
Pitao je tebe a ne @udrch-a iz razloga što se ti očigledno razumiješ i vrstan si poznavalac tog terena/konfiguracije, raspoloživih snaga i logistike u tom periodu.
Kaži čovjeku kako izgledaju, kako su pokriveni i kakve su kote Vis i Crni vrh i koliko bi trebalo ljudi žrtvovati samo za te dvije kote?
Jel misliš da je nekome u Kalesiji bilo milo što su im 4 godine četalji iznad glava sjedili i mira nisu dali i da im je bilo svjedno što ih tuku svim i svačim i da nisu htjeli tjerati VRS sa te kote tek onako iz zajebancije?
Znaš li koliko je bilo pokušaja osvajanja i koliko je pri tome gubitaka bilo, a samo par sati se moglo držati jer su sa Crnog vrha bukvalno preoravali svaki pedalj Visa.
Nije to da se tebi ne da peglati već ne poznaješ materiju ROKI moj, ali to te ne smeta da pljuješ po Tuzli i kriviš sve druge osim onih koji su zaista krivi.
Tuzla ti kriva što su ljudi nosili leviske :? vela havle.
samoTEgledam

#308 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

madner wrote:
Realno, najvise ste najebali.
Nakon sto je rat poceo i sa podjeljenim kartama, morali ste najebat. Tu prvenstveno mozete kriviti nase a bome i vase vodstvo.
Kriviti Tuzlu sto je bila spremnija, bolje organizovana itd... je glupost.
Oni koji nisu ratovali, odmah na pocetku su najebali bez borbe.
Ne krivimo mi nikoga, ili bar ja nikoga ne krivim.
Sam sam kriv što mi je bilo zadovoljstvo nositi grb s ljiljanima, sam sam kriv što sam imao osjećaj pripadnosti najvećem i najjačem korupu ARBiH.
Sam sam kriv što sam vjerovao da će zbog mog osjećaja pripadnosti tom korpusu taj korpus nešto uraditi za mene.
Sam sam kriv što sam vjerovao da će Tuzla zato što je spremnija i bolje organizovana učiniti nešto za mene.
Sam sam kriv što sam bio glup i vjerovao da su drugi kao ja. Jer bih ja tada uradio sve za 2. korpus i Tuzlu i ostale opštine TK-a a i cijele BiH.
Sam sam kriv što sam prelaskom kod Baljkovice spoznao da sam bio u teškoj zabludi.
Sam sam kriv što sam se demobilisao padom Srebrenice (u glavi i na terenu) a kroz papire i zvanično nekad septembra 95.
Sam sam kriv što sam u dubokom uvjerenju da me je izdao, prodao i ostavio na cjedilu kad mi je najviše trebalo neko koga sam najviše volio.
Sam sam kriv što u sljedećem ratu sa sigurne distance mogu palamuditi kako se Tuzla mogla odbraniti i da za sve nedaće koje je pretrpjela, je sama kriva.

Živ ti meni bio.
TheMule

#309 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by TheMule »

Casna stvar bi bila da se organizovala ofanziva i pomogne svojim saborcima, makar svi izginuli. Krivce samo traziti u komandi armije.
samoTEgledam

#310 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

costacurta wrote: Čovjek pita tebe a ti mu odgovaraš da te ne pegla?!
Pitao je tebe a ne @udrch-a iz razloga što se ti očigledno razumiješ i vrstan si poznavalac tog terena/konfiguracije, raspoloživih snaga i logistike u tom periodu.
Kaži čovjeku kako izgledaju, kako su pokriveni i kakve su kote Vis i Crni vrh i koliko bi trebalo ljudi žrtvovati samo za te dvije kote?
Jel misliš da je nekome u Kalesiji bilo milo što su im 4 godine četalji iznad glava sjedili i mira nisu dali i da im je bilo svjedno što ih tuku svim i svačim i da nisu htjeli tjerati VRS sa te kote tek onako iz zajebancije?
Znaš li koliko je bilo pokušaja osvajanja i koliko je pri tome gubitaka bilo, a samo par sati se moglo držati jer su sa Crnog vrha bukvalno preoravali svaki pedalj Visa.
Nije to da se tebi ne da peglati već ne poznaješ materiju ROKI moj, ali to te ne smeta da pljuješ po Tuzli i kriviš sve druge osim onih koji su zaista krivi.
Tuzla ti kriva što su ljudi nosili leviske :? vela havle.
Uputio sam ga na @udrcha jer poznaje bolje od mene geografiju tog dijela/terena i siguran sam da može dati relevantnije podatke od mene.
Nemam pojma kako izgledaju Crni vrh i Vis.
Mislim da ljudima u Kalesiji nije bilo drago da ih neko ubija, ranjava ili na bilo koji način teroriše.
Ne znam koliko je bilo pokušaja niti koji su bili gubici. Molim te da me prosvijetliš po tom pitanju.
Istina, materiju ne poznajem, jer da je poznajem ne bih ni dana proveo u ratnoj Srebrenici.
Ne znam ko ti je ROKI ali ja taj nisam.
Ne pljujem po Tuzli niti po bilo kome, samo iznosim svoje viđenje odnosa Tuzle spram Podrinja.
Već sam u postu ranije napisao da ne krivim nikoga osim samog sebe.
Nije mi Tuzla kriva što nosi leviske, samo iznosim svoje viđenje stanja u Tuzli kad sam ja došao u istu. Pored Leviski (moraju biti uvežene) prodavnice su bile pune banana (moraju biti uvežene), čokolada Milka (uvozne), gradski saobraćaj normalno radi (ne prijeti neposredna opasnost po putnike), diskoteke i kafići punom parom rade (opuštena atmosfera i opšte zadovoljstvo) itd. Nabrojano je samo slika stanja u Tuzli u odnosu na stanje u Srebrenici gdje se bukvalno nije imalo šta da jede, a o soli, šećeru ili ostalim egzotikama i mirođijama da ne govorim.
Još jednom podvlačim, nije mi kriva ni Tuzla ni Tuzlaci već sam kriv sam sebi što sam vjerovao Tuzli i volio Tuzlake.
costacurta

#311 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by costacurta »

Hajd nejse,
ne mogu te ja niti bilo koga sa ove teme ubijediti da Tuzla nije mogla puno više uraditi nego što jeste kad ti imaš svoje mišljenje i svoj stav kojeg je prosto ne moguće promijeniti. Neka bude tako, nećemo se ubijeđivati, ali vidiš kako sam nadolaziš, sam kažeš da ne poznaješ teren ni prilike, isto kao i većina ovih kritičara, već onako odkativno, što su čuli od nekog ili negdje nešto pročitali iznosiš na forumu, a fakti su ustvari skroz nešto drugo.
Da se razumijemo,
11. juli me boli sigurno isto kao i tebe. Teško mi je i ne mogu ni zamisliti bol majki i svih onih koji su izgubili nekoga. Saosjećam se ne svakog 11. jula nego svakog dana sa tim ljudima jer su to sve moja braća i ne zamjerim ti ja što me gledaš kao izdajnika ali reći da "sam mogao ali nisam htio" e to ti zamjerim.
udrch

#312 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

osim nekih 20 dana krajem oktobra i početkom novembra naše jedinice na Snagovu su čitavo vrijeme držali liniju na brdu Perunika ispod kojeg prolazi magistralna cesta Kalesija-Crni vrh-Zvornik..ako si nekad išao prema Zvorniku iz Kalesije, ili ako budeš išao, znači kad se popneš na brdo i kreneš strmo prema Zvorniku, brdo koje dominira sa desne strane je Perunika..
držali smo ga do početka februara 1993. godine..tad je zatvoren koridor za civile, a sa tim u Tuzli je ostalo i oko naših 300 najspremnijih boraca koji su dva dana ranije odnijeli ranjenike..
takođe kad se penješ prema Crnom vrhu sa desne strane se vidi par raštrkanih sela..to se skupno zvalo srpsko Snagovo..14. janura 1993. naši borci su bez ikakovg otpora ušli, pokupili hranu, nešto oružja, usput nešto i zapalili i povukli se..
sa linija iz Kalesije se golim okom sigurno moglo vidjeti kako te kuće gore u po dana..

ako ne poznaješ ovaj teren: uzmi ovu kartu http://www.kartabih.com/ i povećaj ovaj dio između Zvornika i Kalesije..
nađi mjesta koja se zovu Gornje Snagovo i Mehmediće..ta sela smo mi držali, a pripadali su enklavi..
sa strane Sapne su naši držali sela Nezuk i Zaseok..mislim oko 7,8 km vazdušne linije..
sa strane Kalesije nađi Zukiće i Memiće..tu su bile naše linije, a nekoliko sela u dolini kao što je Mahala je uglavnom bila neka međuzona koliko znam, ali jako minirano..do Zukića možda oko 10 km vazdušne linije..

nevezano..sad gledam na ovoj karti i nije mi jasno kako nas je ova Baljkovica sjebala..ona je jedino srpsko selo između svih ovih muslimanskih..osim Nezuka, Zaseoka i Memića koje su naši i držali, naša sela su i Križevići, Potočani, Dugi dio, Gušteri (Zvornik), te Ceparde, Hajvazi, Mahala, Kusonje (Kalesija)..nešto Srba je bilo i Kulini i na Cepardama..

još bih dodao nekima koji govore da se nije moglo sa ove strane od Tuzle..
kad su četničke ofanzive na nas prestale i rat se razbuktao širom BiH, u ljeto 1992. godine, u Podrinju su bile tri potpuno odvojene enklave: 1. Cerska-Konjević polje-Kamenica, 2. Srebrenica i 3. Žepa..
Naser je bio neškolovan komadant, policajac..ali već 24.9. 1992. godine on izvodi operaciju i zauzima Podravanje i spaja se sa Žepom..kasnije se nastavljaju ofanzive i do kraja godine zauzimanjem Glogove dovodi Bratunac u okruženje..7. janura 1993. zauzimanjem Kravice fizički uvezuje Žepu koja pripada opštini Rogatica i Snagovo u opštni Zvornik..
od pada Kravice smo misli da je samo pitanje dana kada ćemo se spojiti sa Tuzlom..samo što smo mi mislili da će blokada biti probijena sa druge strane..vjerovali smo da ćemo mi samo trebati pripucati sa druge strane..bili smo u mogućnosti sa dvije diverzantske jedinice blokirati prilaz Crnom vrhu motornim vozilima i iz pravca Zvornika i iz pravca Šekovića..
čvrsto sam ubjeđen da je u januaru 1993. godine jedna brigada iz pravca Tuzle, uz kordinaciju sa nama bila u stanju razbiti sve četničke linije oko Crnog vrha i potpuno ovladati ovim područjem..padom Baljkovice četnici liniju ne bi uspostavljali prije Grbavaca prema Zvorniku i Papraće u pravcu Šekovića..to bi otvorilo koridor širok preko 10 km, sa odličnim pretpostavkama za širenje..
udrch

#313 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

costacurta wrote:Hajd nejse,
ne mogu te ja niti bilo koga sa ove teme ubijediti da Tuzla nije mogla puno više uraditi nego što jeste kad ti imaš svoje mišljenje i svoj stav kojeg je prosto ne moguće promijeniti. Neka bude tako, nećemo se ubijeđivati, ali vidiš kako sam nadolaziš, sam kažeš da ne poznaješ teren ni prilike, isto kao i većina ovih kritičara, već onako odkativno, što su čuli od nekog ili negdje nešto pročitali iznosiš na forumu, a fakti su ustvari skroz nešto drugo.
Da se razumijemo,
11. juli me boli sigurno isto kao i tebe. Teško mi je i ne mogu ni zamisliti bol majki i svih onih koji su izgubili nekoga. Saosjećam se ne svakog 11. jula nego svakog dana sa tim ljudima jer su to sve moja braća i ne zamjerim ti ja što me gledaš kao izdajnika ali reći da "sam mogao ali nisam htio" e to ti zamjerim.
ne treba dizati tenzije bespotrebno..mene isto boli pad Večića (Kotor varoš) kao i pad enklava u kojima sam ja bio..
ne znam kako je to izgledalo sa vaše strane, ali gledajući sa naše, pošto sam ja bio u ovoj najbližoj enklavi i to skoro u svakom mjestu, mi nikad nismo ni pomislili da ćemo se prije spojiti sa Srebrenicom nego sa Kalesijom ili Sapnom..
za nas u toku rata, a za mene i danas je Kravica jače uporište nego kompletan ovaj dio oko Crnog vrha..
iako su uspjesi krajem godine nizani redom, čak i Naser je smatrao da je zauzimanje Glogove od strane Glogovskog bataljona bilo samoubistvo, jer su oni ušli u uništeno i zapaljeno selo doslovno između Bratunca i Kravice..da odgovor rahmetli Ejupa Golića nije bio da se oni neće povući ni kad bi svi poginuli, mislim da se ne bi ni krenulo ni tad..momci su skupljeni doslovno 6. januara, a napali ujutro 7. za Božić i zauzeli..
mene ne boli što se to nije uradilo, već što nije ni pokušano..kad se nešto iskreno hoće i kad postoji vizija i komadant, onda sve može..ako poznaješ Teočak i ono što su oni uradili sve ti je jasno..oni su zauzeli Laze, Visoku glavicu, Čaklavicu, Rastošnicu, Džemat i još par sela i brda i spojili se sa Sapnom..
ako si iz Kalesije onda samo možeš potvrditi da linije prema Drini od 1992. godine nisu pomjerene ni za jedno brdo..
ne krivim ja borce, već komadante i kurceve..

od svih enklava, mislim da smo mi imali najbolje preduslove za deblokadu..da se to uradilo 1993. godine, vjerujem da bi rat trajao bar godinu dana kraće, a ni apetiti Hrvata možda ne bi narasli na oružanu borbu..
imali smo dovoljno boraca, stratešku poziciju, uzeli smo četnicima najveću prednost, tj. komunikacijsku povezanost, jer oni od nas nisu mogli lahko prebacivati snage, morali su ih prebacivati Srbijom..imali smo i Nasera kojeg su se oni bojali ko nikoga nakon kapetana Hajre..

a što se tiče Visa, samo budala je mogla zauzeti samo to brdo dok je apsolutna artiljerijska prednost bila na njihovoj strani..kao što se i pokazalo, sa Zelinje je to bila odlična meta..
Crni vrh je već druga priča i s njim dobijaš stratešku prednost..Osmaci i taj dio bi se sami povukli, jer iz pravca Kamenice smo ih kasnije mogli staviti u okruženje zauzimanjem Papraće..
da smo makar 1995. godine zauzeli Crni vrh za ubuduće..iako dobrim povratkom u ovom dijelu je to postignuto..

u toku i poslije rata sam jako dobro upoznao sve od Janje do Srebrenice..nema ni manjeg sela da nisam bio u njemu..
Gojeni H

#314 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Gojeni H »

Zamolio bih kolege forumase da ne komentarisu ovu bljuvotinu koju je napisao covjek koji ocigledno mrzi sebe do podne, a sav ostali svijet poslije podne. Inace ova pasmina pripada specificnoj vrsti stoke koja misli da vrijedjanjem drugog uzdize sebe. Ista nesorta je misljenja da su Podrinjci krivi sto su zivi, a da nije njih bile bi Sarajlije, Krajisnici ...
udrch wrote:
..ako poznaješ Teočak i ono što su oni uradili sve ti je jasno..oni su zauzeli Laze, Visoku glavicu, Čaklavicu, Rastošnicu, Džemat i još par sela i brda i spojili se sa Sapnom..
ako si iz Kalesije onda samo možeš potvrditi da linije prema Drini od 1992. godine nisu pomjerene ni za jedno brdo..
ne krivim ja borce, već komadante i ...

od svih enklava, mislim da smo mi imali najbolje preduslove za deblokadu..da se to uradilo 1993. godine, vjerujem da bi rat trajao bar godinu dana kraće, ...
Najblize sto se ikada doslo do spajanja bilo je u vrijeme dok je najveci bosanski sin, Kapetan Hajro Mesic, vodio teocansku brigadu. Koliko znam u ovo vrijeme, krajem 1992.g., on je i trazio pomoc od 2 korpusa. U ovo vrijeme, Knez je bio na celu i prioritet je bila Posavina. Zlonamjernici kazu da je to zato sto u ovom podrucju pored Bosnjaka zivi i znacajan broj Hrvata, za razliku od Podrinja. Neka svako procijeni da li ima istine u tome ili ne.

U Kalesiji se i nisu mogle "pomjerati" linije ... ili uzimas Crni Vrh ili ne. Uzimao se Vis i gubio. Kao sto si rekao, nema fajde ako je jos vece brdo iza onog koje si osvojio a Kalesija se vidi kao na dlanu.

2 korpus realno nije imao 93-e snage za proboj i odrzavanje dijela kojim bi se enklave spojile sa ostatkom slobodne teritorije. Tek pocetkom 1994 u 2 korpusu se formiraju prve oslobodilacke brigade. Vec sam pisao kako se do tada radilo; skupljali su se IDV-ovi i dobrovoljci i upucivali u napad ili odbranu teske linije pod ofanzivom.

Kolega @samoTEgledam ima pravo da bude ogorcen, medjutim mislim da grijesi kada govori o 2 korpusu.
Neko je u komandi Armije a ne 2 korpusa trebao odrediti da je prioritet spoj sa enklavama ili izvlacenje naroda. I ovo je trebalo biti doneseno kao jasno odredjena vojna strategija jos 1992 ili 1993 godine.
Ovo je mozda i najteza, gorka lekcija naucena iz pokolja u Srebrenici. Ne moze se i ne smije se nikada vise dozvoliti da narod ostane zarobljen u enklavama. Ili spoj ili izvlacenje naroda. Teritorije se opet mogu zauzeti a narod se ne moze zamijeniti.
nosara

#315 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by nosara »

Kako je moguce da ljudi koji godinama otvoreno lazu o sporazumu s vragom nisu ni u ludnici ni u zatvoru...? :?
Nekako s proljeća

#316 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Nekako s proljeća »

Jednostavno, u okviru haškog tribunala ima takvih prostorija i pacijenata.
nosara

#317 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by nosara »

Nekako s proljeća wrote:Jednostavno, u okviru haškog tribunala ima takvih prostorija i pacijenata.
Nisam bas shvatio... :?

Rijec je o nasim ljudima, pojedincima iz politike, bivse ili sadasnje istaknute clanove necega, koji godinama pricaju o ovoj osjetljivoj temi jednu te istu pricu...

Mislim da ignorisanje i guranje pod tepih nije rjesenje... Ali to sam samo ja... :oops:
Nekako s proljeća

#318 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Vidi, ono što se desilo u vremenskom periodu 11-22 Juli 1995 u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, je od strane relevantne sudske institucije kvalifikovano kao genocid. Odgovornim za taj najteži zločin protiv čovječnosti je presuđeno, ili se traže, ili su u toku sudski procesi u s tim u vezi.

''Naši ljudi'' se u tom sudskom procesu javljaju najvećim dijelom kao svjedoci Tužilaštva, mislim na one preživjele, koji svake godine pomažu i budu dio onih koji rade na ukopu onih koji nisu preživjeli.

Osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima u području u i oko Srebrenice , je koliko mi je poznato bio Naser Orić. Danas je on slobodan čovjek, jer ga je isti sud oslobodio nakon izvjesnog vremena. To ne znači da ratnih zločina nije bilo.

Ne znam je li ti sada jasnije. Na kraju krajeva i ja i ti bi trebali da saslušamo neka mišljenja od ovi 5000 preživjelih srebreničkih boraca (uz dio civila). Po meni je to njihovo mišljenje relevantnije od mog i tvog. A naročito od pojedinih članova i njihovih komentara.Dakle, što manje ''šta bi bilo kad' bi bilo'', već samo ono što jeste bilo.I činjenice.

Ne trebaju se stvari ''gurati pod tepih'' , već se nazvati pravim imenom. Pokušaji da se za srebreničku tragediju žrtva učini krivcem, teško da je to put pravde i istine. A eto, iznesi svoje mišljenje i bar koji argument uz njega. Tema je izuzetno osjetljiva pa ''svaka r'ječ stražu doziva, svaki most na Drini čuprija''...
samoTEgledam

#319 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

Gojeni H wrote:
Kolega @samoTEgledam ima pravo da bude ogorcen, medjutim mislim da grijesi kada govori o 2 korpusu.
Neko je u komandi Armije a ne 2 korpusa trebao odrediti da je prioritet spoj sa enklavama ili izvlacenje naroda. I ovo je trebalo biti doneseno kao jasno odredjena vojna strategija jos 1992 ili 1993 godine.
Ovo je mozda i najteza, gorka lekcija naucena iz pokolja u Srebrenici. Ne moze se i ne smije se nikada vise dozvoliti da narod ostane zarobljen u enklavama. Ili spoj ili izvlacenje naroda. Teritorije se opet mogu zauzeti a narod se ne moze zamijeniti.
Hajmo zaboraviti 92-93.
Hajmo zaboraviti sam pad Srebrenice.
Sagledajmo sam naš proboj na Baljkovici.
Hajmo sagledati samo ovu bitku, znači jednu bitku, 2 dana, odnosnu hajmo još suziti na samo 1 dan.
Živo me zanima šta je 2. korpus uradio da nam olakša izlazak na Baljkovici.
Ja ti mogu pisati o štemanju koje je počelo oko 5 ujutro i trajalo do nekih, čini mi se, 4-5h popodne. Mogu ti pisati kako smo mi slomljeni od pješaćenja od preko 100 kilometara kroz četničku teritoriju, gladni, nenaspavani, shebani do maximuma slomili četnike na Baljkovici.
Mogu ti pisati o razočarenju koje sam tada doživio spoznavši da me sa druge strane čeka usamljeni Komadant sa šačicom istomišljenika.
Prema kazivanju prijatelja koji su kasnije izlazili, najmanje je još 2000 ljudi moglo biti spašeno da je 2. korpus samo držao otvorenim liniju na Baljkovici koju smo mi razvalili a svako iole pošten će se složiti da to nije bilo uopšte teško. Samo je neko trebao to htjeti.
Zaboravimo veliku politiku, talove na stolu i ispod stola. Sagledajmo samo jedan dan i samo jednu bitku.
Mogu ti pisati o šikaniranju koje sam kasnije doživio jer nisam htio više da budem dio ničijeg tala.
Da li ti je normalno da moja jedinica nakon proboja i gubitaka u proboju bude jedna od okosnica tek formirane 9. muslimanske brigade?
Da li ti je normalno da moji bivši suborci idu u oslobađanje Ozrena i da uđu u Bosansko Petrovo Selo (ispred manastira) i da im neko kaže "vratite se nazad, izašli ste iz karte".
Da li ti je normalno da me vojna policija ganja po Tuzli zato što ja nisam htio da budem dio ovaca koja će ratovati za tuzlake koji su me ostavili da sam štemam četničke linije na Baljkovici?

Zaboravimo sve, samo mi daj šta je učinio 2. korpus da ja ostanem živ poslije pada Srebrenice.
Moje je ubjeđenje da nije ništa, iskreno bih volio da me neko razuvjeri u ovom mom stavu. Jer je ovaj ojsećaj jako ružan i mučan.
samoTEgledam

#320 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

stiler wrote:samoTEgledam jebem ti mater u picku sestru dijete sta god imas sve vas je trebalo pobit izbjeglico jedna.
Ništa novo i nepoznato u tvom stavu, nažalost imaš dosta istomišljenika, ali ja to odlično znam.
Moram te razočarati i negirati tvoju konstataciju da sam izbjeglica, jer sam ponovo svoj na svome, kao i 99% mojih ljubljenih i dragih PODRINJACA.
Nije mi namjera da te razočaram, ali ja te ne mrzim, čak šta više, drag si mi. Jer govoriš ono što jedna velika većina sa prostora tk-a misli.
i ja tebi sve najbolje :wink:
Živio ti meni.
VjecitiStudent

#321 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VjecitiStudent »

samoTEgledam wrote: ...
Živo me zanima šta je 2. korpus uradio da nam olakša izlazak na Baljkovici.
...
Ovo je ključno pitanje.

Također, zašto nikada ni za ovo, niti za druge brojne greške vojnog i civilnog vođstva NIKO NIKADA nije odgovarao.
Nije valjda da je krv 8000 Srebreničana saprala svu odgovornost?
Nekako s proljeća

#322 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Ko je ubio 8000 ljudi , taj je i najodgovorniji. A u vezi Baljkovice i po svemu sudeći činjenice da se nije uradilo što se trebalo , slažem se da neko treba da odgovara. Član @argyle je postirao dokumenta iz kojih se vidi da je naređenje od 18.07 o poduzimanju borbenih aktivnosti 2 Korpusa u OSNOVNOJ ZONI postojalo.
Image
nosara

#323 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by nosara »

Nekako s proljeća wrote:Vidi, ono što se desilo u vremenskom periodu 11-22 Juli 1995 u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, je od strane relevantne sudske institucije kvalifikovano kao genocid. Odgovornim za taj najteži zločin protiv čovječnosti je presuđeno, ili se traže, ili su u toku sudski procesi u s tim u vezi.

''Naši ljudi'' se u tom sudskom procesu javljaju najvećim dijelom kao svjedoci Tužilaštva, mislim na one preživjele, koji svake godine pomažu i budu dio onih koji rade na ukopu onih koji nisu preživjeli.

Osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima u području u i oko Srebrenice , je koliko mi je poznato bio Naser Orić. Danas je on slobodan čovjek, jer ga je isti sud oslobodio nakon izvjesnog vremena. To ne znači da ratnih zločina nije bilo.

Ne znam je li ti sada jasnije. Na kraju krajeva i ja i ti bi trebali da saslušamo neka mišljenja od ovi 5000 preživjelih srebreničkih boraca (uz dio civila). Po meni je to njihovo mišljenje relevantnije od mog i tvog. A naročito od pojedinih članova i njihovih komentara.Dakle, što manje ''šta bi bilo kad' bi bilo'', već samo ono što jeste bilo.I činjenice.

Ne trebaju se stvari ''gurati pod tepih'' , već se nazvati pravim imenom. Pokušaji da se za srebreničku tragediju žrtva učini krivcem, teško da je to put pravde i istine. A eto, iznesi svoje mišljenje i bar koji argument uz njega. Tema je izuzetno osjetljiva pa ''svaka r'ječ stražu doziva, svaki most na Drini čuprija''...
Daj komentar na Seferovo pismo i Meholjicevu izjavu pa cemo dalje... Ili nemoj, kako god...
VjecitiStudent

#324 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VjecitiStudent »

Nekako s proljeća wrote:Ko je ubio 8000 ljudi , taj je i najodgovorniji. A u vezi Baljkovice i po svemu sudeći činjenice da se nije uradilo što se trebalo , slažem se da neko treba da odgovara. Član @argyle je postirao dokumenta iz kojih se vidi da je naređenje od 18.07 o poduzimanju borbenih aktivnosti 2 Korpusa u OSNOVNOJ ZONI postojalo.
U aprilu 1994. su prvo, 'sigurna zona' Goražde, a u novembru iste godine i 'sigurna zona' Bihać, bili žestoko napadnuti. Srećom, branioci su uspjeli izdržati dovoljno dugo do reakcije međunarodne zajednice, koja je i u jednom i u drugom slučaju na kraju uslijedila i zaustavila napade VRS-a.
Nema ama baš nikakve sumnje, da bi i Goražde i Bihać, da su pali, prošli isto kao Srebrenica.
VRS je iz ova dva primjera očito naučila lekciju i na kraju uspjela zauzeti i Srebrenicu i Žepu.
Naša strana, očito, nije naučila ništa.

A iz tog dokumenta bez pečata, datuma i potpisa se ne vidi ništa.
Nekako s proljeća

#325 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Pa dobro, ako ga ne smatraš relevantnim dokumentom neću insistirati. Neka se koristi bar kao neka hronologija. U vezi ostalog...šta bi bilo -kad' bi bilo.Mogu ti samo reći ono što je zajedničko za Bihać, Goražde i Srebrenicu a jeste bilo, a to je da je u vrijeme ''primirja'' od strane VRS-e raznim trgovačkim kombinacijama ''izvlačen novac'' iz njih. Mislim, iz Srebrenice najmanje ...al' to su već metode specijalnog rata. Da ostavimo taj segment ...
Post Reply