Problem pasa lutalica vol 2
- vješalica
#301 Re: Problem pasa lutalica vol 2
nema dogzzmoney udruženja da skiče oko ovaca na žuči,ali ima kad je ustreljen pas u zenici meni se čini?
inače ko je bio u zenici zna da se ne može hodati od paščadi po ulicama
-
rz brzotrz
#302 Re: Problem pasa lutalica vol 2
kod mene u naselju se cuje samo copor pasa... sve su nadglasali.. prije neki dan hodam ulicom i vidim copor od njih devet, sve veci od veceg... hibridi pravi, malo pitbul, malo tornjak, malo vucjak ...presao sam na drugu stranu ulice i kontam je*em ti ovaj zivot kad ti jos i psi diktiraju kuda ces hodatiPrpa.ba wrote:Sarajevo je metropola, spoj istoka i zapada, jedino mjesto gdje se cuje glas mujezina, crkvena zvona i lavez divljih copora u krugu od 100 metara.
- kokuz_sa
#303 Re: Problem pasa lutalica vol 2
beze se prica vrti u krug...sva udruzenja i ovi koji podrzavaju lutalice razmisljaju ovako..
po sadasnjim standardima
PAS-zivotinja prve kategorije
Ovce, srndaci, macke-zivotinje druge kategorije..apsolutno nevazne za udruzenja za pomoc zivotinjama..jednostavno te zivotinje spadaju u grupu koja pomaze da se prehrane psi lutalice..zivotinje koje trenutno postoje da sluze da ih psi napadaju, kolju i prozdiru..
sintori, lovci, stari ljudi, majke i djeca-ljudi koji bi trebali da nestanu sa lica zemlje jer opstruiraju zivot ugrozenih pasa lutalica..
nabrojana vrsta ljudi je planetarna posast koja bi trebala da se istrijebi radi opstanka lutalica..
po sadasnjim standardima
PAS-zivotinja prve kategorije
Ovce, srndaci, macke-zivotinje druge kategorije..apsolutno nevazne za udruzenja za pomoc zivotinjama..jednostavno te zivotinje spadaju u grupu koja pomaze da se prehrane psi lutalice..zivotinje koje trenutno postoje da sluze da ih psi napadaju, kolju i prozdiru..
sintori, lovci, stari ljudi, majke i djeca-ljudi koji bi trebali da nestanu sa lica zemlje jer opstruiraju zivot ugrozenih pasa lutalica..
nabrojana vrsta ljudi je planetarna posast koja bi trebala da se istrijebi radi opstanka lutalica..
- KB9
#304 Re: Problem pasa lutalica vol 2
dozvola za pistolj ce uskoro bit pod moranje svakom ko zeli da napusti svoju kucu il stan
krene copor na tebe, ucmekas ih sve redom i mirna bosna
krene copor na tebe, ucmekas ih sve redom i mirna bosna
- vjesticanametli
#305 Re: Problem pasa lutalica vol 2
neka je tako..... dok je glupi narod nezainteresovan neka im.... da ih hoce biti milion...... nek sve pokolju kad niko nema muda organizovat se i poceti to rjesavati............pobiti i potrovati i u smece ...........a ovo sta oni pricaju iz udruzenjavješalica wrote:nema dogzzmoney udruženja da skiče oko ovaca na žuči,ali ima kad je ustreljen pas u zenici meni se čini?
-
sizifinho
#306 Re: Problem pasa lutalica vol 2
hoce li biti kakvih protesta prije nego predjemo na nasilje
KB9, nesto se bojim da bi se ti pistolji vise koristili u svakodnevnici tipa kad ti je mrsko cekati u redu, ili kod udesa... nije ovo narod za utoka, definitivno
KB9, nesto se bojim da bi se ti pistolji vise koristili u svakodnevnici tipa kad ti je mrsko cekati u redu, ili kod udesa... nije ovo narod za utoka, definitivno
- vjesticanametli
#307 Re: Problem pasa lutalica vol 2
nece ba biti nicega ni protesta ni nasilja..... pa osvrni se oko sebe i vidi s kakvim indolentnim i glupim svjetom zivis..... haj sto nece bolje drugom vec nece marva ni sebi..... meni svejedno kod mene su ih ucvilili i odveli a vozam se u autu 
-
haos1
#308 Re: Problem pasa lutalica vol 2
opet ti ponavljam, unistenje i istrebljenje stetocina nije nasilje. isto ko kad ja ubijem muhu jer leti oko mene i ujeda, prenosi zaraze pa je ja tako mlatnem, i ona vise ne leti. nasiljem to nazivaju samo takvi ti.. nasilnici i mrzitelji ljudskog roda, idi sa psima se druzi, hebali te vise oni.sizifinho wrote:hoce li biti kakvih protesta prije nego predjemo na nasilje
i da, to da nas narod ne nosa utoke je glupost najveca.
-
sizifinho
#309 Re: Problem pasa lutalica vol 2
ako si ti predstavnik ljubitelja ljudskog roda - onda ću da iskažem veliku žalost usmjerenu prema ljudskom rodunasilnici i mrzitelji ljudskog roda, idi sa psima se druzi, hebali te vise oni.
aLI srećom nisi.
očito, u tvom rezonu, ako voliš pse - mrziš ljude. Ja tu vidim samo rasuđivanje na nivou Muje i Hase iz onog vica:
Voliš li životinje?
Ne...
Onda si peder
E tako i ti
Voliš li cuke?
Da
Onda si mrzitelj ljudskog roda
Nemam ja šta s tobom pričat i zaobiđi me u širokom luku, ovdje sam da bih našao zajednički jezik s ljudima s kojima se može pričati.
nauči prvo osnovnu kulturu dijaloga, pa se usudi napisati nešto.
-
sizifinho
#310 Re: Problem pasa lutalica vol 2
slažem se da je ovdje narod indolentan, a da je glup - ima i tog.vjesticanametli wrote:nece ba biti nicega ni protesta ni nasilja..... pa osvrni se oko sebe i vidi s kakvim indolentnim i glupim svjetom zivis..... haj sto nece bolje drugom vec nece marva ni sebi..... meni svejedno kod mene su ih ucvilili i odveli a vozam se u autu
Stvarno, ne mogu da vjerujem da niko ne želi preuzeti odgovornost na sebe pa izaći na ulice.
Najlakše je onako, primitivno. De hajmo civilizovano riješiti taj problem koji toliko vremena visi u zraku.
-
haos1
#311 Re: Problem pasa lutalica vol 2
ajd šta si se pogubio, samo kažem da svoju ljubav prema psima treba staviti po strani ako ugrozava sve ostale. više je i nemar vlasti kriv nego ikakva ljubav ljubitelja zivotinja prema psima za sve ovo sto se dogadja.sizifinho wrote: E tako i ti
Voliš li cuke?
Da
Onda si mrzitelj ljudskog roda
Nemam ja šta s tobom pričat i zaobiđi me u širokom luku, ovdje sam da bih našao zajednički jezik s ljudima s kojima se može pričati.
-
sizifinho
#312 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Nisam se ja pogubio samo ako ja komuniciram onda očekujem komunikaciju nazad a ne izjave na nivou jalijaša i seljačina.
Na početku ove teme sam decidno bio protiv uklanjanja i eutanazije pasa lutalica, međutim kasnije sam shvatio da zaista predstavljaju problem pa sam sad za pronalazak rješenja problema koji bi zadovoljio obje strane a koji podrazumjeva eutanaziju agresivnih, starih i bolesnih pasa, te aziliranje ostalih u periodu do 15 dana. Ali u humanim uslovima, a ne divljačkim kakve mi imamo.
Šta je tu problem?
Šta je problem voljeti psa i voljeti ljude? Moram li odmah biti etiketiran kao "džukoljubac" ili "čovjekomrzac" i moram li odmah slušati "hebali te psi"?
Šta je problem promijeniti mišljenje? To se izgleda samo u ovoj državi smatra lošom osobinom.
Bježi ba, i trebaju nam divlji krvoločni radioaktivni smrtonosni psi da ubijaju kad smo ograničeni ko balkon. Ne možeš razgovarati s nekim a da te ne etiketira. I onda ja problem.
Na početku ove teme sam decidno bio protiv uklanjanja i eutanazije pasa lutalica, međutim kasnije sam shvatio da zaista predstavljaju problem pa sam sad za pronalazak rješenja problema koji bi zadovoljio obje strane a koji podrazumjeva eutanaziju agresivnih, starih i bolesnih pasa, te aziliranje ostalih u periodu do 15 dana. Ali u humanim uslovima, a ne divljačkim kakve mi imamo.
Šta je tu problem?
Šta je problem voljeti psa i voljeti ljude? Moram li odmah biti etiketiran kao "džukoljubac" ili "čovjekomrzac" i moram li odmah slušati "hebali te psi"?
Šta je problem promijeniti mišljenje? To se izgleda samo u ovoj državi smatra lošom osobinom.
Bježi ba, i trebaju nam divlji krvoločni radioaktivni smrtonosni psi da ubijaju kad smo ograničeni ko balkon. Ne možeš razgovarati s nekim a da te ne etiketira. I onda ja problem.
-
haos1
#313 Re: Problem pasa lutalica vol 2
mda, pa i ti tvoji ste prije vrijedjali svakog ko je drugacije mislio i ko se nije slagao. i sta onda cudis jalijaskom tonu? pa normalno, mislim kad je postalo kod nas vidjeti psa na ulici kao vranu ili goluba u letu da je vrijeme za hitnu akciju. i ja sam za hitno aziliranje svih pasa lutalica, ali ako to nije moguce, onda je samo jedno rjesenje-eutanazija. ne mozemo izaci na kraj sa ovolikim brojem pasa lutalica. a eto sve ove etikete sto ste pobrali, dobili ste ih s razlogom. i sta ja tu imam vise da nadodam. sve je ispricano.sizifinho wrote:Nisam se ja pogubio samo ako ja komuniciram onda očekujem komunikaciju nazad a ne izjave na nivou jalijaša i seljačina.
Šta je tu problem?
- O'zone
- Globalni moderator
#314 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Umjesto što pozivate na nasilje i upotrebu oružija bolje bi bilo da pozivate na sveobuhvatni pritisak na sve nivo vlasti koji imaju veze sa problemom pasa lutalica da mrdnu dupe i počnu da rade nešto.
Ovako samo dozivate sebi banove i zaključavanje teme.
-
sizifinho
#315 Re: Problem pasa lutalica vol 2
očito je tebi taj jalijaški mentalitet ukorjenjen, jer nastavljaš s generalizacijom iako ja pokušavam normalnu konverzaciju ostavit.haos1 wrote: mda, pa i ti tvoji ste prije vrijedjali svakog ko je drugacije mislio i ko se nije slagao. i sta onda cudis jalijaskom tonu? pa normalno, mislim kad je postalo kod nas vidjeti psa na ulici kao vranu ili goluba u letu da je vrijeme za hitnu akciju. i ja sam za hitno aziliranje svih pasa lutalica, ali ako to nije moguce, onda je samo jedno rjesenje-eutanazija. ne mozemo izaci na kraj sa ovolikim brojem pasa lutalica. a eto sve ove etikete sto ste pobrali, dobili ste ih s razlogom. i sta ja tu imam vise da nadodam. sve je ispricano.
Opet probaj shvatiti
Ako ja volim pse, ne znači da mrzim ljude.
Ako ima više ljudi koji vole pse, ne znači da su svi ljudi tu istog mentalnog, intelektualnog i socijalnog kapaciteta.
I šta ako jesam, iako nisam, ali šta ako jesam "napadao" svakog ko drugačije misli.
Ako promijenim svoje stavove, na osnovu prerađenih informacija, i adaptiram ih bliže tvojim - bez obzira što stoje za isto - ja idalje pripadam tamo nekoj zloglasnoj "skupini" koja drži do drugačijih stavova od tebe i mene ( s jednakim stavovima)
Ne odgovara ti kad imamo različite stavove
Ne odgovara ti kad imamo slične stavove
Znaš šta je ovo? Rupa u tvojoj logici, a ta rupa se zove Ad Hominem. Kada prestaneš gledati na ono što ja pišem kroz prizmu ličnog doživljaja mene, prestat ćeš biti bijasan i tvoje mišljenje će biti cijenjeno.
Sve dok si lično pristran, nisi objektivan.
nikad ja nisam vrijeđao nekog ko je drugačije mislio
ako sam ikom se suprostavljao to su bile osobe koje su pozivale na divljačko ubijanje pasa, što vidim ni sad nije promijenjeno.
pa forumi i jesu za to, kolektivno savjetovanje i udruživanje. Ne razumijem kako je moguće da od svog ovog kukanja sve ove godine niko nije pokušao mrdnuti da riješi ovaj problem.O'zone wrote:mjesto što pozivate na nasilje i upotrebu oružija bolje bi bilo da pozivate na sveobuhvatni pritisak na sve nivo vlasti koji imaju veze sa problemom pasa lutalica da mrdnu dupe i počnu da rade nešto.
A sjećam se da su dogtrustovci skočili čim su šintori počeli raditi i održali svoj protest.
Bilo ih 20ak, ali su bar više učinili. Je li ostali narod ne može ustrajati za svoje ciljeve?
Koliko sam ja primjetio, na ovoj temi nisu problem PSI, već ljudi koji ne zagovaraju ubijanje pasa. Evo lično hoću da vidim gdje stoji zakočka, i javim se na temu - odmah me napadnu na osnov mojih nekih predašnjih izjava.
Hajd sačekam neko vrijeme, pa probam ponovo - i čak iako sad duže vremena držim uvjerenje da su psi problem, nego što sam držao do tog da psi nisu problem - opet me se dočeka s diskreditacijom što znači da njima nije u cilju riješiti problem, već se raspravljati po forumu bez cilja.
Ili to, ili je jako malo razumnih i logičnih ljudi koji će pogledati šta ko kaže, mjesto ko šta kaže.
- O'zone
- Globalni moderator
#316 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Psi nisu problem nego su problem ljudi koji neće da riješe problem pasa lutalica. Zakon postoji, zakon niko ne provodi, niko ne proziva izvršne vlasti na odgovrnost zbog neizvršenja zakonski obaveza.sizifinho wrote:pa forumi i jesu za to, kolektivno savjetovanje i udruživanje. Ne razumijem kako je moguće da od svog ovog kukanja sve ove godine niko nije pokušao mrdnuti da riješi ovaj problem.O'zone wrote:mjesto što pozivate na nasilje i upotrebu oružija bolje bi bilo da pozivate na sveobuhvatni pritisak na sve nivo vlasti koji imaju veze sa problemom pasa lutalica da mrdnu dupe i počnu da rade nešto.
A sjećam se da su dogtrustovci skočili čim su šintori počeli raditi i održali svoj protest.
Bilo ih 20ak, ali su bar više učinili. Je li ostali narod ne može ustrajati za svoje ciljeve?
Koliko sam ja primjetio, na ovoj temi nisu problem PSI, već ljudi koji ne zagovaraju ubijanje pasa. Evo lično hoću da vidim gdje stoji zakočka, i javim se na temu - odmah me napadnu na osnov mojih nekih predašnjih izjava.
Hajd sačekam neko vrijeme, pa probam ponovo - i čak iako sad duže vremena držim uvjerenje da su psi problem, nego što sam držao do tog da psi nisu problem - opet me se dočeka s diskreditacijom što znači da njima nije u cilju riješiti problem, već se raspravljati po forumu bez cilja.
Proziva se Dog Trust privatna organizacija koja na ovakvom stanju vrti lovu, ništa čudno. Ko im je to omogućio? Ljudi koji sjede na vlasti. Ko je izabrao ljude koji sjede na vlasti? Isti onaj narod kojeg psi grizu za dupe po ulici. Zašto se ništa ne mjenja? Jbš me ako znam.
- Cherry-Cherry
#317 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Isti ljudi biraju iste ljude gotovo tri decenije. Ili im je tako dobro ili su specijalno glupi. Trećeg nema.O'zone wrote: Proziva se Dog Trust privatna organizacija koja na ovakvom stanju vrti lovu, ništa čudno. Ko im je to omogućio? Ljudi koji sjede na vlasti. Ko je izabrao ljude koji sjede na vlasti? Isti onaj narod kojeg psi grizu za dupe po ulici. Zašto se ništa ne mjenja? Jbš me ako znam.
-
AmirBaa
#318 Re: Problem pasa lutalica vol 2
nije tema ali stvarno vise ljudi peru s tim isti ljudi biraju pa su i zasluzili...Ja u sarajevu jos osobu nisam upoznao da je glasala za SDA (moguce da lazu ali eto). Nije problem u izborima i glasanju, jer koji ti je izbor, sto kaze marcelo biras izmedju varijacija zla. Problem je sto su gradjani nezainteresovani, mozes im raditi sta god hoces nece biti demonstracije niti bunt neki. Da su gradjani vise ukljuceni u sve sto se desava ovdje i da nakon prve ili druge greske politicara ili nekog direktora odmah se digne ustanak i taj covjek dobije otkaz, slijedeci koji dodje nece mu biti bas svejedno. Pokusavam reci da ove na vlasti nije nimalo strah gradjana, jer se gradjani ne bune i mozes ih u mozak koliko hocesCherry-Cherry wrote:Isti ljudi biraju iste ljude gotovo tri decenije. Ili im je tako dobro ili su specijalno glupi. Trećeg nema.O'zone wrote: Proziva se Dog Trust privatna organizacija koja na ovakvom stanju vrti lovu, ništa čudno. Ko im je to omogućio? Ljudi koji sjede na vlasti. Ko je izabrao ljude koji sjede na vlasti? Isti onaj narod kojeg psi grizu za dupe po ulici. Zašto se ništa ne mjenja? Jbš me ako znam.
-
sizifinho
#319 Re: Problem pasa lutalica vol 2
izvini, ali kad sam ja to rekao posljednji put - dočekalo me je "drvlje i kamenje". Ljudi su krivi u svakom koraku ovog problema.O'zone wrote:Psi nisu problem nego su problem ljudi koji neće da riješe problem pasa lutalica. Zakon postoji, zakon niko ne provodi, niko ne proziva izvršne vlasti na odgovrnost zbog neizvršenja zakonski obaveza.
Proziva se Dog Trust privatna organizacija koja na ovakvom stanju vrti lovu, ništa čudno. Ko im je to omogućio? Ljudi koji sjede na vlasti. Ko je izabrao ljude koji sjede na vlasti? Isti onaj narod kojeg psi grizu za dupe po ulici. Zašto se ništa ne mjenja? Jbš me ako znam.
Odakle psi na ulici? Nisu nikli iz zemlje.
Zašto su psi agresivni? Rijetko se rađaju agresivni, obično im strah usijaju ovi velikani kojima vlada životinjski instinkt za dominacijom.
Zašto su psi još na ulicama? Jer oni što vole pse znaju se borit za svoje stavove, dok svi ostali koji teže uklanjanju pasa, iz ovog ili onog razloga - ostaju na forumu da kukaju.
To što si ti napisao je samo još jedan fundament problema.
Ljudi bi radije napadali ljude, nego probleme.
Jer ne shvatam zašto ja kad kažem da su ljudi problem - zovu me čovjekomrscem, ali kad to kaže neko drugi - niko ništa.
-
sizifinho
#320 Re: Problem pasa lutalica vol 2
pa jeste tako i kako se riješiti te situacije?AmirBaa wrote:nije tema ali stvarno vise ljudi peru s tim isti ljudi biraju pa su i zasluzili...Ja u sarajevu jos osobu nisam upoznao da je glasala za SDA (moguce da lazu ali eto). Nije problem u izborima i glasanju, jer koji ti je izbor, sto kaze marcelo biras izmedju varijacija zla. Problem je sto su gradjani nezainteresovani, mozes im raditi sta god hoces nece biti demonstracije niti bunt neki. Da su gradjani vise ukljuceni u sve sto se desava ovdje i da nakon prve ili druge greske politicara ili nekog direktora odmah se digne ustanak i taj covjek dobije otkaz, slijedeci koji dodje nece mu biti bas svejedno. Pokusavam reci da ove na vlasti nije nimalo strah gradjana, jer se gradjani ne bune i mozes ih u mozak koliko hocesCherry-Cherry wrote:Isti ljudi biraju iste ljude gotovo tri decenije. Ili im je tako dobro ili su specijalno glupi. Trećeg nema.O'zone wrote: Proziva se Dog Trust privatna organizacija koja na ovakvom stanju vrti lovu, ništa čudno. Ko im je to omogućio? Ljudi koji sjede na vlasti. Ko je izabrao ljude koji sjede na vlasti? Isti onaj narod kojeg psi grizu za dupe po ulici. Zašto se ništa ne mjenja? Jbš me ako znam.irfan nefic svaki mjesec izjavljuje da je sigurnosna situacija zadovoljavajuca pa isti dan budu 3-4 pljacke, paljevina auta, tuca, pucnjava...A covjek iznosi lazi koliko vec godina i nikad nece odgovarati za to
izvinjavam se za off
Ljudi koji hoće promjene imaju malo pameti pa se ne žele isticati jer znaju da bi se u slučaju protesta i demonstracija - kola slomila na njima. Zašto bi ti sebe izlagao za nešto što drugi podržavaju samo dok oni nisu pod reflektorom. A kad zagusti, onda ćeš biti jedini koji se nosi s njima. Hebi ga.
A i koliko možemo reći da je naš narod osvješten da izađe na ulice, prohoda i pri tome se ne desi neki belaj?
-
AmirBaa
#321 Re: Problem pasa lutalica vol 2
odakle OVOLIKO pasa na ulici ? Jer se jebu i razmnozavaju, valjda si ucio u skoli to druzesizifinho wrote:izvini, ali kad sam ja to rekao posljednji put - dočekalo me je "drvlje i kamenje". Ljudi su krivi u svakom koraku ovog problema.O'zone wrote:Psi nisu problem nego su problem ljudi koji neće da riješe problem pasa lutalica. Zakon postoji, zakon niko ne provodi, niko ne proziva izvršne vlasti na odgovrnost zbog neizvršenja zakonski obaveza.
Odakle psi na ulici? Nisu nikli iz zemlje.
Zašto su psi agresivni? Rijetko se rađaju agresivni, obično im strah usijaju ovi velikani kojima vlada životinjski instinkt za dominacijom.
Zašto su psi još na ulicama? Jer oni što vole pse znaju se borit za svoje stavove, dok svi ostali koji teže uklanjanju pasa, iz ovog ili onog razloga - ostaju na forumu da kukaju.
To što si ti napisao je samo još jedan fundament problema.
Ljudi bi radije napadali ljude, nego probleme.
Jer ne shvatam zašto ja kad kažem da su ljudi problem - zovu me čovjekomrscem, ali kad to kaže neko drugi - niko ništa.
-
sizifinho
#322 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Ne, druže moj, valjda si učio o kauzalnosti iz fizike, matematike, biologije ili čak filozofije.
Da, istina je da se psi razmnožavaju. Ali je li to njihova krivica? Možeš li kriviti životinju, bez evoluirane svijesti o dugoročnim posljedicama, što vrši svoj nagon?
Ili možeš okriviti čovjeka koji je apsolutno evoluirao svoj mozak do formiranja kvalitativne i kvantitativne visoko-funkcionalne svijesti, jedinstvene u životinjskom carstvu.
Pa je li kriv svjestan čovjek ili nesvjesna životinja - što je ona se našla na ulici?
Ali hajde, sama ta životinja bez ikoga se ne bi mogla razmnožavati osim ako ne pričamo o bezgrešnom začeću, jelda?
Ali onda je tu i drugi čovjek kriv, jer je i on svog psa pustio na ulicu, povećavši statističke šanse da se te dvije, nesvjesne životinje susretnu i pare.
Ko je tu kriv? Dva sasvim evolucijski svjesna čovjeka, odnosno oni koji mogu, opet pričam evolucijski ( jer si spomenuo biologiju), spojmiti posljedice svojih dijela - ili dva psa, životinje koje funkcionišu na nivou arhicerebruma?
Dobro hajd dalje.
Psi na ulicama, psi se razmnožavaju - nisu ljudi krivi - krivi su psi.
Onda se počne raditi sterilizacija.
Pa odjednom psi sa naušnicama - rađaju.
Kako?
Čudo ili?
... nemar čovjeka?
Ko je tu kriv? Priroda, što je učinila da koktel hormona u tačno određeno doba godine učini jednog psa mrtvo-napaljenim, sve dok ne učini svoju osnovnu funkciju svakog život bića a to je da živi i da se razmnožava (mislim da ovim riječima piše u knjizi biologije), ili čovjek - što nije adekvatno uradio svoj zadatak pa sterilisao pse.
Hoćeš li reći da su psi krivi, što nije sterilizacija izvršena adekvatno?
Mislim, daj molim te, mogu ovako cijeli dan pisati zašto je kriv za situaciju sasvim svjestan, evolucijski napredan, inteligentan čovjek ili jedan pas, sa uskim rezonom svijesti.
Da, istina je da se psi razmnožavaju. Ali je li to njihova krivica? Možeš li kriviti životinju, bez evoluirane svijesti o dugoročnim posljedicama, što vrši svoj nagon?
Ili možeš okriviti čovjeka koji je apsolutno evoluirao svoj mozak do formiranja kvalitativne i kvantitativne visoko-funkcionalne svijesti, jedinstvene u životinjskom carstvu.
Pa je li kriv svjestan čovjek ili nesvjesna životinja - što je ona se našla na ulici?
Ali hajde, sama ta životinja bez ikoga se ne bi mogla razmnožavati osim ako ne pričamo o bezgrešnom začeću, jelda?
Ali onda je tu i drugi čovjek kriv, jer je i on svog psa pustio na ulicu, povećavši statističke šanse da se te dvije, nesvjesne životinje susretnu i pare.
Ko je tu kriv? Dva sasvim evolucijski svjesna čovjeka, odnosno oni koji mogu, opet pričam evolucijski ( jer si spomenuo biologiju), spojmiti posljedice svojih dijela - ili dva psa, životinje koje funkcionišu na nivou arhicerebruma?
Dobro hajd dalje.
Psi na ulicama, psi se razmnožavaju - nisu ljudi krivi - krivi su psi.
Onda se počne raditi sterilizacija.
Pa odjednom psi sa naušnicama - rađaju.
Kako?
Čudo ili?
... nemar čovjeka?
Ko je tu kriv? Priroda, što je učinila da koktel hormona u tačno određeno doba godine učini jednog psa mrtvo-napaljenim, sve dok ne učini svoju osnovnu funkciju svakog život bića a to je da živi i da se razmnožava (mislim da ovim riječima piše u knjizi biologije), ili čovjek - što nije adekvatno uradio svoj zadatak pa sterilisao pse.
Hoćeš li reći da su psi krivi, što nije sterilizacija izvršena adekvatno?
Mislim, daj molim te, mogu ovako cijeli dan pisati zašto je kriv za situaciju sasvim svjestan, evolucijski napredan, inteligentan čovjek ili jedan pas, sa uskim rezonom svijesti.
Last edited by sizifinho on 08/05/2016 17:27, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#323 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Hajd bogati, ko da se moze objasniti nesto u ovoj nasoj zemlji.
jes, psi na ulicama Sarajeva su pali s mjeseca i sad provode samovolju, imaju vlast nad kompletnim gradom, kantonom....i tu su svi bespomocni, ostaje da se piskara po forumima i cekaju bolji dani
jes, psi na ulicama Sarajeva su pali s mjeseca i sad provode samovolju, imaju vlast nad kompletnim gradom, kantonom....i tu su svi bespomocni, ostaje da se piskara po forumima i cekaju bolji dani
-
sizifinho
#324 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Upravo.
Je li stvarno toliko teško priznati da je pas lutalica koji sad hara gradom Sarajevom - tu zbog nemara ljudi?
I ja i ne očekujem da se išta promijeni pa još barem 5-10 godina, sve dok (nadam se) mladi i inteligentni a nadasve RAZUMNI I KOMUNIKATIVNI ljudi ne preuzmu bar nešto vlasti.
To jest, dok se prestane prebacivati ovako loptica na druge, i dok se ne odluči preuzeti na sebe.
Pa fino čipiranje psa - obavezno. Ako nije čipiran - po džepu udariti i uzet životinju.
Od svih onih sredstava koje dog trust prima - nastaviti pružati besplatno čipiranje, steriliziranje vlasničkih ali i lutalica, i vakcinaciju - tako izbjeći mogućnost da se neko žali da nije čipirao životinju zato što nije imao novca.
Ukloniti sa ulice sve agresivne, bolesne i stare pse.
Ukloniti sa ulice lutalice sa 15 dana vremena za usvajanje, i dostupnim brojevima svih šintorskih službi i humanim uslovima.
Kažnjavati ljude čiji psi su se našli na ulici.
I tako još milion malih zakončića - koji bi se činili lagani u nekoj razvijenoj državi ali kod nas... daleko kao kolonizacija marsa.
Je li stvarno toliko teško priznati da je pas lutalica koji sad hara gradom Sarajevom - tu zbog nemara ljudi?
I ja i ne očekujem da se išta promijeni pa još barem 5-10 godina, sve dok (nadam se) mladi i inteligentni a nadasve RAZUMNI I KOMUNIKATIVNI ljudi ne preuzmu bar nešto vlasti.
To jest, dok se prestane prebacivati ovako loptica na druge, i dok se ne odluči preuzeti na sebe.
Pa fino čipiranje psa - obavezno. Ako nije čipiran - po džepu udariti i uzet životinju.
Od svih onih sredstava koje dog trust prima - nastaviti pružati besplatno čipiranje, steriliziranje vlasničkih ali i lutalica, i vakcinaciju - tako izbjeći mogućnost da se neko žali da nije čipirao životinju zato što nije imao novca.
Ukloniti sa ulice sve agresivne, bolesne i stare pse.
Ukloniti sa ulice lutalice sa 15 dana vremena za usvajanje, i dostupnim brojevima svih šintorskih službi i humanim uslovima.
Kažnjavati ljude čiji psi su se našli na ulici.
I tako još milion malih zakončića - koji bi se činili lagani u nekoj razvijenoj državi ali kod nas... daleko kao kolonizacija marsa.
- vješalica
#325 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Bio je forumas koji se angazovao preko institucija da se pokrene nesto oko ovoga naravno nije imao politicku pozadinu i lobi milionski da u tome uspije
znaci necemo kakiti kako nista niko ne cini kad to nije tacno
znaci necemo kakiti kako nista niko ne cini kad to nije tacno