Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- HAVANA
#301 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Teska situacija u toj danskoj.Grozno.Stislo mi se sad bi im pelena poslo.
- muha_sa
- HAVANA
#303 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Pratis kurac moj.Doso ovde ljudima na muku pristajat.Lako je tebi djecu pravit.Vidi belaja u danskoj.
- muha_sa
- insomnia78
-
beobasket
#306 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Daj mi posao od 1.000KM u Sarajevu ili bilo gdje u Bosni ja cu sutra sa osmjehom od uha do uha se mjenjati sa bilo kim od vas. Evo vam vas rahatluk u Danskoj. I danska socijala, penzija, kisa, mrak, doktori, sistemi, hrana, voce, bolnice, javni prevoz i racuni. Nema nista gadnije kad ljudi tvrde da kod komsije trava raste zelenije.
- HAVANA
#307 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Pa vrati se jebo ga ti,sta se patis?
- Edin H.
#308 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Sto rece rahmetli Julije Cezar: "Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose".beobasket wrote:U bogatim drustvima sve se okrece oko pare. Sve se vaga sve se racuna. Dvadeset i kusur godina zivota u Danskoj jednostavno nauci covjeka da tako razmislja. Dodjes u stranu zemlju i pocnes se druziti sa domacinom pa kazes sebi: -'vidi jesu cicije gledaju svaku krunu.' Poslje 15 godina ti isti kao oni, zasto? Ovdje da bi imao nesto od zarade moras strogo voditi racunicu gdje i kako trosis. Malo je onih koji imaju super primanja za ovaj standard cijena. Nebi Danci vlastitu drzavu gulili kao bananu da je ovdje sve kako treba. Neka si nesretnik sa dvoje djece i zenom bez posla sipak ces vidjeti pomoci od drzave. Zena ti nema pravo na socijalu jer radis, nemas pravo na subvenciju za vrtic ili stanarinu jer radis, vec samo ti neku sitnicu u simbolicnom iznosu isplate ako si sretnik. Zivis od prvog do prvog ako nemas primanje bar 20.000 kruna na ruke. Parola je snalazi se. Razvodi, ko fol placa se alimentacija koja se prebija preko poreza, jede se i istog lonca, zena ima socijalu, subvenciju za vrtic i stanarinu, jos ako je srece muz zivi kod roditelja i ima 'dalje' do posla nego prije pa tako jos za malo vise oguli drzavu su svakodnevna stvar. Nisu nasi tako spretni koliko su samo pokupili od obicnih Danaca. Svaki Danac osim zena ce reci, ovu drzavu je sevap zajebati. Drzava grabi od naroda sakom i kapom a kad ti treba nesto dati kao da vadis zdrav zub. Zene obicno neproganjaju vec nekim i silikone daju na socijali da bi se osjecale vise zensko dok muske proganjau kao Isusa na krizu. Imamo previse blago receno glupih zakona, sistemi su toliko birokatski da je vrijednost covjeka spala na nulu. Teknokratija na svakom cosku. Kontrola gradjanja isto tako. Honecker bi ljubio patos ove drzave. Drzava je toliko postala sistem da ljekari vise nemaju slobodu nad svojim radom. Razlicitim zakonima u nekim situacijama, a jedna takva je danas digla hajku, se doktorima nalaze kako neki pacijeti nemaju pravo na reanimaciju u slucaju srcanog udarad. Da samo dodam da smo drzava sa najgorim doktorima. Ko god trazi savjet danskog ljekara neka mu je Bog na pomoci. Isto tako smo jedna od rijetkih drzava na zapadu gdje policija ima pravo da zaustavi koga god zeli bez razloga i nije duzna navesti razlog zasto. Cak mozes biti uhapsen bez da saznas odmah zasto si uhapsen niti da imas pravo na advokata ili bilo koju drugu asistenciju dok oni misle da nije vrijeme. U brojnim slucajima porodica mjesecima ceka na odgovor zasto je uhapsen. I sad bi ja trebo da u ovakoj drzavi izvoditi nekog majmuna da odgajam malu djecu tudju ili svoju. U ovako skupoj i striktnoj drzavi su djeca siromastvo. Ko nije rodjen sa zlatnom kasikom u ustima njemu su djeca teret. Ja vam kazem Danska ce biti prva zapadna zemlja koja ce bankrotirati i finaciski i moralno.Altsa wrote: Nije ti kont dobar ali ti si ga izabrao i postujem. Ti pises vec o razvodu i alimentaciji a nisi se ni ozenioDa se gleda sve kroz pare u BiH niko ne bi imao djecu.
Moze i Dancima.
- djevojka bez imena
#309 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Cudna ova tema meni potpuno, i zbunjuje me. Svako iz svog ugla, razumljivo je to ali ...dodje vrijeme u zivotu svih nas, pogotovo 'zenskinja' da ispotiha pa i ne htijuci misli ili pocinje misliti o bebcadima, e pa meni se to bas rijetko desi ali kad osjetim i najmanji poriv prema tome ja caskom otvorim ovu temu , procitam prvi post na koji naidjem i eto ga-ja izlijecena! 'fala vam i ....te se! oprostite na izrazu 
- insomnia78
#310 Re: RE: Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Spremi miljuHAVANA wrote:Pa vrati se jebo ga ti,sta se patis?
-
Messier
#311 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
mozel osam glava?beobasket wrote:Daj mi posao od 1.000KM u Sarajevu ili bilo gdje u Bosni ja cu sutra sa osmjehom od uha do uha se mjenjati sa bilo kim od vas. Evo vam vas rahatluk u Danskoj. I danska socijala, penzija, kisa, mrak, doktori, sistemi, hrana, voce, bolnice, javni prevoz i racuni. Nema nista gadnije kad ljudi tvrde da kod komsije trava raste zelenije.
-
beobasket
#312 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Sta su ti glave?
Odgajati malu djecu u Danskoj je skupa zezancija. Obicna kolica za djecu kostaju preko 2.000 maraka.
http://www.babysam.dk/barnevogne/babysa ... AtR_8P8HAQ
Treba vam pola godine 100 % iznos djecijeg dodatka kako bi skupili za takva jedna kolica. Inace najpozeljnij poklon svih novo pecenih roditelja. Kolica djecija spadaju u simbol ima se moze se. Ovo nije nikakva zajebancija. Da samo vidite u kakvim kolicima se djeca guraju pogotovo ona sredja koja jos nisu skroz za vrtica, kad su na cuvanju. Trabanti i Moskvici su na sprem novim Mercedesima i BMW-ovima zlato. Dankinja sa malim djetetom moze samo premuntati nekog naseg jer prosjecan Danac od takvih bjezi kao vrag od krsta, kako se vec kaze.
Odgajati malu djecu u Danskoj je skupa zezancija. Obicna kolica za djecu kostaju preko 2.000 maraka.
Treba vam pola godine 100 % iznos djecijeg dodatka kako bi skupili za takva jedna kolica. Inace najpozeljnij poklon svih novo pecenih roditelja. Kolica djecija spadaju u simbol ima se moze se. Ovo nije nikakva zajebancija. Da samo vidite u kakvim kolicima se djeca guraju pogotovo ona sredja koja jos nisu skroz za vrtica, kad su na cuvanju. Trabanti i Moskvici su na sprem novim Mercedesima i BMW-ovima zlato. Dankinja sa malim djetetom moze samo premuntati nekog naseg jer prosjecan Danac od takvih bjezi kao vrag od krsta, kako se vec kaze.
-
Messier
#313 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
strasno jbt.
znas ti sta je vjeronauka u vrticu?
-
beobasket
#314 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Kako god ovdje ako si ugledan, zivis na tacnoj adresi imati ces super poziciju. Bio skolovan ili ne, nije bitno. Ili ako spadas u one sa dobrim poslom koji su po standardu bogatih srednji sloj a po standardu siromasnih visi sloj. Pokusaj dobiti posao a pritom da imas adresu u nekoj cetvrti koja spada u rupu po standardu novinara i koje kakvih eksperta. Isto kao u Bosni kad neko iz romskog naselja trazi posao. Djete moze ici u pametan i ambiciozan razred ili skolu ne ako ono umije ili zeli vec ako skola ili opcina dopuste. Nemozes upisati djete u skolu koju zelis od vise sile koja odlucuje jel tvoje djete pametno ili glupo na osnovi kakvi su roditelji. I onda imas politicare koji javno kazu nas najnizi sloj je proljev od ljudi koji nisu htjeli adekvatno skolovanje kao doktori, inzinjeri u drzavi koja nudi dzaba skolstvo.Edin H. wrote:Sto rece rahmetli Julije Cezar: "Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose".beobasket wrote:U bogatim drustvima sve se okrece oko pare. Sve se vaga sve se racuna. Dvadeset i kusur godina zivota u Danskoj jednostavno nauci covjeka da tako razmislja. Dodjes u stranu zemlju i pocnes se druziti sa domacinom pa kazes sebi: -'vidi jesu cicije gledaju svaku krunu.' Poslje 15 godina ti isti kao oni, zasto? Ovdje da bi imao nesto od zarade moras strogo voditi racunicu gdje i kako trosis. Malo je onih koji imaju super primanja za ovaj standard cijena. Nebi Danci vlastitu drzavu gulili kao bananu da je ovdje sve kako treba. Neka si nesretnik sa dvoje djece i zenom bez posla sipak ces vidjeti pomoci od drzave. Zena ti nema pravo na socijalu jer radis, nemas pravo na subvenciju za vrtic ili stanarinu jer radis, vec samo ti neku sitnicu u simbolicnom iznosu isplate ako si sretnik. Zivis od prvog do prvog ako nemas primanje bar 20.000 kruna na ruke. Parola je snalazi se. Razvodi, ko fol placa se alimentacija koja se prebija preko poreza, jede se i istog lonca, zena ima socijalu, subvenciju za vrtic i stanarinu, jos ako je srece muz zivi kod roditelja i ima 'dalje' do posla nego prije pa tako jos za malo vise oguli drzavu su svakodnevna stvar. Nisu nasi tako spretni koliko su samo pokupili od obicnih Danaca. Svaki Danac osim zena ce reci, ovu drzavu je sevap zajebati. Drzava grabi od naroda sakom i kapom a kad ti treba nesto dati kao da vadis zdrav zub. Zene obicno neproganjaju vec nekim i silikone daju na socijali da bi se osjecale vise zensko dok muske proganjau kao Isusa na krizu. Imamo previse blago receno glupih zakona, sistemi su toliko birokatski da je vrijednost covjeka spala na nulu. Teknokratija na svakom cosku. Kontrola gradjanja isto tako. Honecker bi ljubio patos ove drzave. Drzava je toliko postala sistem da ljekari vise nemaju slobodu nad svojim radom. Razlicitim zakonima u nekim situacijama, a jedna takva je danas digla hajku, se doktorima nalaze kako neki pacijeti nemaju pravo na reanimaciju u slucaju srcanog udarad. Da samo dodam da smo drzava sa najgorim doktorima. Ko god trazi savjet danskog ljekara neka mu je Bog na pomoci. Isto tako smo jedna od rijetkih drzava na zapadu gdje policija ima pravo da zaustavi koga god zeli bez razloga i nije duzna navesti razlog zasto. Cak mozes biti uhapsen bez da saznas odmah zasto si uhapsen niti da imas pravo na advokata ili bilo koju drugu asistenciju dok oni misle da nije vrijeme. U brojnim slucajima porodica mjesecima ceka na odgovor zasto je uhapsen. I sad bi ja trebo da u ovakoj drzavi izvoditi nekog majmuna da odgajam malu djecu tudju ili svoju. U ovako skupoj i striktnoj drzavi su djeca siromastvo. Ko nije rodjen sa zlatnom kasikom u ustima njemu su djeca teret. Ja vam kazem Danska ce biti prva zapadna zemlja koja ce bankrotirati i finaciski i moralno.Altsa wrote: Nije ti kont dobar ali ti si ga izabrao i postujem. Ti pises vec o razvodu i alimentaciji a nisi se ni ozenioDa se gleda sve kroz pare u BiH niko ne bi imao djecu.
Moze i Dancima.
Last edited by beobasket on 16/01/2017 22:58, edited 2 times in total.
-
beobasket
#315 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Messier wrote:strasno jbt.
Nema tog ali zato ima gdje djeci se govori kako frikadella je boljeg ukusa od kebaba. Isto ti ga dodje.
-
Messier
#316 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
dodje pametnoj djeci.i od gluposti stvaras problem.beobasket wrote:Messier wrote:strasno jbt.
Nema tog ali zato ima gdje se djeci govori kako frikadella je boljeg ukusa od kebaba. Isto ti ga dodje.
i jeste boljeg ukusa frikadella.
sta je sad,nacionalni i etnicki ponos ,da mi je kebab blizi?
to ste skontali po skandinaviji?
-
beobasket
#317 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Kada bi malo bolje pisao mozda bi mogao desifrovati sta zelis upitati. Nije rijec jel kebab ili frikadella vec koja je osnova u vrticu i takvom odgoju. A ista ta Frikadella potice iz Francuske odnosno od fricandeau pa sad koliko je bliza...Messier wrote:dodje pametnoj djeci.i od gluposti stvaras problem.beobasket wrote:Messier wrote:strasno jbt.
Nema tog ali zato ima gdje se djeci govori kako frikadella je boljeg ukusa od kebaba. Isto ti ga dodje.
i jeste boljeg ukusa frikadella.
sta je sad,nacionalni i etnicki ponos ,da mi je kebab blizi?
to ste skontali po skandinaviji?
- hrle1976
#318 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ja koliko vidim u siromasnijim zemljama djeca se gledaju kao assets, neko blago itd. U razvijenim drzavama drzava namece troskove i tu su djeca cista racunica. Nekako dozivljava, da u jednom luksemburgu se djeca prave na osnovi da li imamo za vrtice, pelene i ostale stvari dok u jednoj bosni se vise pravi kao investicija neka djece, kao neko osiguranje. Obicno na selima sljudi tucaju ko ludi dok gradjani prvo ,jere velicinu stana pa onda koliko prostora toliko kresanja. A ovo o odgaja ju tudje dj ce je van svake pameti. Svaka zena gleda da sto lakse prodje u zivote a eto citajuci vas pojedine ispade ove sa djecom koje su muzeve napustile one eto gledaju da sto gore prodju, aha al u q.
- stakasa
#319 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Pa znaci ti nemas dovoljno para da bi imao djecu? Ho's da ti ja posaljemhrle1976 wrote:Ja koliko vidim u siromasnijim zemljama djeca se gledaju kao assets, neko blago itd. U razvijenim drzavama drzava namece troskove i tu su djeca cista racunica. Nekako dozivljava, da u jednom luksemburgu se djeca prave na osnovi da li imamo za vrtice, pelene i ostale stvari dok u jednoj bosni se vise pravi kao investicija neka djece, kao neko osiguranje. Obicno na selima sljudi tucaju ko ludi dok gradjani prvo ,jere velicinu stana pa onda koliko prostora toliko kresanja. A ovo o odgaja ju tudje dj ce je van svake pameti. Svaka zena gleda da sto lakse prodje u zivote a eto citajuci vas pojedine ispade ove sa djecom koje su muzeve napustile one eto gledaju da sto gore prodju, aha al u q.
- manekenka u penziji
#320 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
beobasket wrote:Sta su ti glave?
Bas mi te je zao.
Evo i kod nas su kolica skoro 2000 http://www.babycentar.ba/online-shop/pr ... iew/26/903 i to ona samo sa osnovnom opremom, tuga!
Možeš kupiti polovna, ili jeftinija, ali valja ganjati standard ili kako ti reče društveni simbol. Nisi lud da kupiš neka od 100-200 KM pa da se druge bebe rugaju tvojoj. I sta kažeš za pola godine od dječijeg doplatka kupiš kolica? Kod nas je doplatak možda 20 KM ali da ostvariš pravo na njega moraš biti haman beskućnik.
Kažeš dosta ti 1000 KM u Bosni?
Evo ti moje rezije za npr.ovaj mjesec: 120 KM struje (a ne grijem se na nju), 25 KM vode, 45 KM kablovska, 25 KM telefon, 70 KM smeće (sestomjesecni račun). Goriva trošim oko 150 KM
Imam jedno dijete=250 KM vrtić.
Drugo na putu.
Pelene za drugo znaju koštati oko 100 KM mjesečno.
Ako bude na dohrani i ona će otprilike toliko koštati tj.100 KM.
Imam i ratu kredita, koja je za nepovjerovati velika i kad se svi ovi gore troškovi saberu i doda ona, mogu ti reci da se cifra od 1000 KM poprilično premašuje.
A gdje je na to sve ono što se pojede u toku mjeseca?
Ne znam koliko iznosi potrošačka korpa ali mislim da je oko 800-900 KM mjesečno.
Priča se da je jedan čovjek imao dobrog konja i taman ga navikao da ne jede i on crko.
Gdje su ti godišnji obavezni troškovi za grijanje koji iznose oko 1000 KM, ili registracija ako imaš auto 500 KM?
A sto se tice ljetovanja i mora, mora se samo umrijeti.
Sta ako te zaboli zub pa moraš doktoru? Ti si jarane već onih 1000 KM davno potrošio, zato šuti i trpi. Kako nam je krenulo sa Sebijom, svima će nam se izdvajati od plate za zdravstveno ali ćemo biti primorani da se liječimo privatno.
Jesam li napisala da mi te je strasno zao kako se patiš u toj Danskoj. Vjerujem da se od silne neimaštine ne možeš ni vratiti u Bosnu gdje je puno bolje. Možda da organizujemo neku akciju ovdje na forumu pa da te malo poguramo?
Osipam se od Dijasporaca. Ali nije to do vas, do mene je, imam jaku alergiju.
-
dabarizmabra
#321 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Omiljeni san svakog dijasporca je da platu prima u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, a da pare troši po bosanskim cijenama i računimamanekenka u penziji wrote:Jesam li napisala da mi te je strasno zao kako se patiš u toj Danskoj. Vjerujem da se od silne neimaštine ne možeš ni vratiti u Bosnu gdje je puno bolje. Možda da organizujemo neku akciju ovdje na forumu pa da te malo poguramo?Osipam se od Dijasporaca. Ali nije to do vas, do mene je, imam jaku alergiju.
- Altsa
#322 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
JEsi li ti siguran da zivis u Danskoj ?beobasket wrote:Sta su ti glave?
Pa dodi jarane u bosnu pa za 1000 KM pravi djecu pa ces vidjet sta ce ti ljudi reci. Svako dijete ima svoju nafaku. I pored malih plata radaju se djeca i dalje. Zato mojne vise te suplje price o Dnaskoj. Porodice sa dvije plate mogu odgajati djete pa i u toj baba rogi Danskoj.
- stakasa
#323 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Joj kuknjave i kad pocnu novcanike izvrtat... Ova i dohranu navelamanekenka u penziji wrote:beobasket wrote:Sta su ti glave?
Bas mi te je zao.
Evo i kod nas su kolica skoro 2000 http://www.babycentar.ba/online-shop/pr ... iew/26/903 i to ona samo sa osnovnom opremom, tuga!
Možeš kupiti polovna, ili jeftinija, ali valja ganjati standard ili kako ti reče društveni simbol. Nisi lud da kupiš neka od 100-200 KM pa da se druge bebe rugaju tvojoj. I sta kažeš za pola godine od dječijeg doplatka kupiš kolica? Kod nas je doplatak možda 20 KM ali da ostvariš pravo na njega moraš biti haman beskućnik.
Evo ti moje rezije za npr.ovaj mjesec: 120 KM struje (a ne grijem se na nju), 25 KM vode, 45 KM kablovska, 25 KM telefon, 70 KM smeće (sestomjesecni račun). Goriva trošim oko 150 KM
Drugo na putu.
Imam i ratu kredita, koja je za nepovjerovati velika i kad se svi ovi gore troškovi saberu i doda ona, mogu ti reci da se cifra od 1000 KM poprilično premašuje.
Ne znam koliko iznosi potrošačka korpa ali mislim da je oko 800-900 KM mjesečno.
Priča se da je jedan čovjek imao dobrog konja i taman ga navikao da ne jede i on crko.
Gdje su ti godišnji obavezni troškovi za grijanje koji iznose oko 1000 KM, ili registracija ako imaš auto 500 KM?
Sta ako te zaboli zub pa moraš doktoru? Ti si jarane već onih 1000 KM davno potrošio, zato šuti i trpi. Kako nam je krenulo sa Sebijom, svima će nam se izdvajati od plate za zdravstveno ali ćemo biti primorani da se liječimo privatno.
Jesam li napisala da mi te je strasno zao kako se patiš u toj Danskoj. Vjerujem da se od silne neimaštine ne možeš ni vratiti u Bosnu gdje je puno bolje. Možda da organizujemo neku akciju ovdje na forumu pa da te malo poguramo?
-
prog321
#324 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Djecija kolica 2000 maraka ? 
-
beobasket
#325 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Srce drago o cemu ti pricas. U Bosni vecina zivi na svome u svome i jedine troskove koje imaju po pitanju smjestaja su struja i voda. Koliko ce drva kupiti je drugo pitanje ali nemaju poreza na zemlju, gradjevinu i tako dalje. Nemaju stambenog kredita. U Danskoj 60 % zivi kao podstanar, u Kopenhagenu u prosjeku dvoje odvaja jednu platu za stanariju i rezije. Nista bolje nisu drugi veci gradovi primjerice Århus, Aalborg... Kod nas ko god ima kucu on nije vlasnik vec je korisnik a kao korisnik na kredit znaci da je vezan od 20 do 30 godina za kredit i banku, a porez na zemlju i prostor placas dozivotno mimo kredita. I ovdje nije rijec o nekoj besmislenoj sumi! U vecini primjera porez mjesecno pokraj kredita iznosi koliko prosjecna mjesecna naplata za podstanarstvo u provinciji.manekenka u penziji wrote:beobasket wrote:Sta su ti glave?
Bas mi te je zao.
Drugo na putu.
Neka dvoje imaju 39.000 kruna primanja. Sa dvoje djece koja idu u vrtic i sa kucom od 2 miliona na kredit (jedno 30km van Kopenhagena). Obicna kuca. Mjesecno za vrtic i kucu na 30 godina sa porezom izadje 18.500 kruna. Nato treba dodat osiguranje kuce, radnciku kasu, to je najmanje 2.500 kruna mjesecno. Jedno malo obicno auto na kredit i sa svim porezima izadje odprilike 2.500 kruna mjesecno. Potrosacka korpa za dvoje odraslih te dvoje male djece iznosi 4.500 kruna (minimum) i to da trazis sve najjeftinije. Znaci 28.000 kruna od 38.000 kruna potroseno da imas gdje ziviti i sta pojesti. A gdje su te pelene, gegice, pantalonice, majcice, carapcici, kabanice, kapice, cipelice, gorivo, osiguranje za auto, otpadne vode i smece, javna rasvjetla koju vlasnici kuca placaju (jedan dio), posebno osiguranje za krov zbog vjetrova, ako imas dimnjak 320 kruna mjesecno troska da jednom godisnje ga ociste (oblikatorno), internet, telefon, tv, namjestaj, javni prevoz jer nekad obadvoje nemogu istim autom, daj zimske gume, daj ljetne, jer ovdje se nemozes sa ljetnim u po zime voziti, mislim moze ali do prve bandere. Vjeruj mi vaka jedna porodica nema za kino ulaznice mjesecno a kao podstanari opet sve je ovisno gdje bi imali adresu. Jel blize Kopenhagenu zbog javnog prevoza ili u bilo kojem drugom gradu nad 100.000 placas skoro isto a to je masno. Mozda kao podstanar da ostane za kino ulaznice. Dvoje sa 38.000 kruna na ruke su IT strucnjaci sa 5 godina univerziteta te od nula do tri godine radnog iskustva.
A tip koji napisa kako vjecita dijasporska je; zaradjivati u Danskoj a trositi u Bosni. Izvinite, ali u Bosni dosta ljudi gleda na stvar na sljedeci nacin; on/ona/oni zive negdje gore i imaju visoka primanja a zatim ta ista primanja usporede sa cijenama u Bosni te dodju do zakljucka kako nekadasnji skolski drugar ili drugarica zivi/zive kao kralj/kraljevi u Svedskoj, Danskoj, Njemackoj, Svicarskoj...
Kod nas 90 % ljudi razmislja gdje ce potrositi jednu krunu. Naivno je reci da u bogatim drzavama nema visokih troskova. Danska je samo bogata jednom koji gleda nja nju iz prespektive Albanije ili Bosne. Kad pocnes ovdje ziviti onda vise nije tako bajno kao iz slikovnica, jer mjesecni racuni se automatski skidaju sa tekuceg racuna.