Opet problemi sa Djeda Mrazom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
arzuhal

#301 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

Pismonosa wrote:Opet problemi.

Image
Oj, Bože...ja ne bih živ osto :mrgreen:
Pismonosa

#302 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Pismonosa »

Ma lako je njemu kad je izmišljen.
arzuhal

#303 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

Ljudi, hajmo se sad konačno uozbiljiti i drugarski priznati da uopće nije problem u Djeda Mrazu i paketićima za svu djecu nego samo i jedino u kršćanskom i ateističkom-liberalno-kapitalističkom prisiljavanju i nametanju Djeda Mraza muslimanima koji su vjerska manjina u Evropi, pa da zamandalimo temu i bavimo se ekim lijepim stvarima :-D

:mrgreen:
Towelie

#304 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Towelie »

Za vecinu arapa soft bosanski islam i nije islam na nacin na koji ga oni shvataju. Prosjecan Arap ce ti reci "you drink alcohol, you are not muslim", dok kod nas to dvoje nije nespojivo. :thumbup:
I u samom Islamu isto tako nije nespojivo. Jeste da je konzumacija alkohola haram, ali da te izopsti iz Islama zbog toga moze samo neki ignorant, kojem nedostaje znanje o Islamu. Pa bio on prosecan Arap, Iranac ili Meksikanac. :D
arzuhal

#305 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
Za vecinu arapa soft bosanski islam i nije islam na nacin na koji ga oni shvataju. Prosjecan Arap ce ti reci "you drink alcohol, you are not muslim", dok kod nas to dvoje nije nespojivo. :thumbup:
I u samom Islamu isto tako nije nespojivo. Jeste da je konzumacija alkohola haram, ali da te izopsti iz Islama zbog toga moze samo neki ignorant, kojem nedostaje znanje o Islamu. Pa bio on prosecan Arap, Iranac ili Meksikanac. :D
Halo, gos'n. Trump, ostavite se vi Mehikanaca, caramba! :twisted:
HAVANA

#306 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:
Pismonosa wrote:Opet problemi.

Image
Oj, Bože...ja ne bih živ osto :mrgreen:
Levat,ne zna pit,mora mezit i s cejfom popit.Nema na zor pit. :lol:Ja nikad nisam vako pao.U stvari lazem,jesam ispred kosute na jahorini 88-me...al bilo klizavo :D a i dzinovic svirao u kamin sali ciganske,dje nes past.
nasa

#307 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by nasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nasa wrote:hahaha pa circus

Da vas podsjetim da nije tema otvorena od vjernika koji bi da zabrani paketice vec oni kojim smeta sto nema paketica vide problem a priori u muslimanima.
Izvrcete!

Evo ja bih mogla napisati da mi ne smetaju paketica, bravo za moju toleranciju, vrlo vazno :-) a sto meni niko nece odgovoriti sto za sve vidite problem u muslimanima je nevazno, ne zasluzuje ni odgovor, to je prihvatljivo, aha sta ima kod vas :D
Niko ne vidi problem u tradicionalnom bosanskom islamu i tradiciji bosanskih muslimana koja je apsolutno neodvojiv dio evropske tradicije, bas kao sto su Bosnjaci autohtoni evropski narod.

Ali itekako vidimo problem u inkompatibilnosti nekih retrogradnih i azijskih tradicija sa autohtonom bosnjackom, a koje se sve vise i vise zele nametnuti.

U tome je problem naso.

Ali to nije tema.
Nije da u vrticima umjesto paketica podijele ahmedije ili sl.
U vrticima ne obiljezavaju nista.
Nema ni proslava Bajrama.
Pa kako molim te je onda ova tema ipak skrenula u pricu o muslimanskim i islamskim obicajima sirom svijeta.

Evo ja ti garantujem da ima niz vecinskih muslimanskih, u privatnim vrticima/citaj gdje ima krscana obiljezavaju ne Novu vec Bozic, sasvim regularno...Znaci da ovo nije ni prica o praksi muslimana sirom svijeta.

Ali zato ovo jeste @bato samo jos jedna prica u kojoj se iskopavaju losi primjeri o muslimanima!I sto je najgore niko od velikih forumskih branitelja prava i sloboda ne vidi nista lose u tome.E ja ti kazem a je to najveci problem u nasem drtustvu, lazna tolerancija, licemjerje, vecina ne podnosi ni mrvicu drugacijeg, a istovremeno baca se velikim vrijednostima i pricama...
HAVANA

#308 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:Ljudi, hajmo se sad konačno uozbiljiti i drugarski priznati da uopće nije problem u Djeda Mrazu i paketićima za svu djecu nego samo i jedino u islamskom prisiljavanju na ukidanje Djeda Mraza i djecijih radosti , koji su vjerska vecina u bih, pa da zamandalimo temu i bavimo se ekim lijepim stvarima :-D

Slazem se. :D
Towelie

#309 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:
Halo, gos'n. Trump, ostavite se vi Mehikanaca, caramba! :twisted:
I dont like not even Juan of them. :P
Matzan

#310 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

Djeda Mraz nije farz.
arzuhal

#311 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:
arzuhal wrote:Ljudi, hajmo se sad konačno uozbiljiti i drugarski priznati da uopće nije problem u Djeda Mrazu i paketićima za svu djecu nego samo i jedino u islamskom prisiljavanju na ukidanje Djeda Mraza i djecijih radosti , koji su vjerska vecina u bih, pa da zamandalimo temu i bavimo se ekim lijepim stvarima :-D

Slazem se. :D
:kiss: :mrgreen:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#312 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by -LIBERO- »

arzuhal wrote:Ljudi, hajmo se sad konačno uozbiljiti i drugarski priznati da uopće nije problem u Djeda Mrazu i paketićima za svu djecu nego samo i jedino u kršćanskom i ateističkom-liberalno-kapitalističkom prisiljavanju i nametanju Djeda Mraza muslimanima koji su vjerska manjina u Evropi, pa da zamandalimo temu i bavimo se ekim lijepim stvarima :-D

Ko ti namece DM? :D Ko meni, k'o ateisti, namece da postim ramazan, naprimjer?
Ni meni ni tebi niko.
Kako si ti manjina kao musliman u Evropi, prostom brojkom, tako sam i ja manjina u teistickoj BiH, i u svom okruzenju.

JA ne vidim, kao ta manjina tu gdje zivim, da meni neko nesto namece, samim tim sto recimo za ramazan posti vecina raje, i praktikuju svoj nacin zivota i odnosa prema religiji itd. Meni je sasvim ok da oni su samosvjesno odabrali svoj zibotni put, i ja se uopste ne protivim tome.

Ja ne vidim nacin da DM moze nekome nesto nametnuti. Kao zbog njega ce djeca, il odrasli, muslimani masovno prelaziti na krscanstvo :lol: ...il ce biti manji vjernici ako neki ljudi u njihovom okuzenju imaju taj obicaj vezano za paketice - djecu - DM?

Ma to nema veze sa realnoscu ;-) :thumbup:
arzuhal

#313 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

Matzan wrote:Djeda Mraz nije farz.
Nameću nam vehabije, parade, ekstremizam i Djeda Mraza, nake bid'ate, strane novotarije, radikalizam...Šibe! :twisted:
nasa

#314 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by nasa »

-LIBERO- wrote:
nasa wrote:hahaha pa circus

Da vas podsjetim da nije tema otvorena od vjernika koji bi da zabrani paketice vec oni kojim smeta sto nema paketica vide problem a priori u muslimanima.
Izvrcete!

Evo ja bih mogla napisati da mi ne smetaju paketica, bravo za moju toleranciju, vrlo vazno :-) a sto meni niko nece odgovoriti sto za sve vidite problem u muslimanima je nevazno, ne zasluzuje ni odgovor, to je prihvatljivo, aha sta ima kod vas :D
A Nasa, izvini, a na osnovu cega su roditelji u tim obdanistima 'izglasali', vecinski, da im ne trebaDjeda M?

Pa njihov jedan od glavnih razloga i jeste bio, da su oni muslimani, i kao takvi, ne treba im DM. Sto je meni ok. Sasvim normalno.
Al mi nije normalno da zato sto ih je vjerovatno vecina, i preglasali su manjinu, ta neka tu spomenuta 'manjina', nema pravo da obiljezava svoj zivotni svjetonazor tim malim, simbolicnim - njima bitnim - cinom.
Ipak ima problema i u tom stavu, gdje vecina samom snagom 'ruku' u glasanju, potiskuje i negira neciji svjetonazor i pogled na ovu temu.

Isto bih se postavio da je ta manjima muslimanska, krscanska, zidovska...bilo koja.

Negiranje manjine, njihovih zivotnih stilova, samo zato sto su manjina, nije zdrav i human pristup suzivotu. I to je tako, svidilo se nekome il'ne. :thumbup:
Pitaj one sto su glasali i ako su glasali, nisam ja to tvrdila vec neko drugi, a pitaj ih i usput sto to nisu fino obrazlozili vec su se prebacili u analizu muslimana.

Drugo, slazem se ja s tobom, ja sam to napisala prije tebe :D , da mogu da ne obiljezavaju ako ne zele ali da ne mogu zabraniti drugim i da se drugim omoguci obiljezavanje, najbolje na nacin da oni koji ne obiljezavaju budu gosti...
tako onda i za sve druge praznike...
Ja hocu samo da ukazem na licemjerje ovih sto brane DM, kao oni tolerantni uz sve prihvatljivu paljbu po muslimanima plus uz analizu pa i ismijavanje raznih obicaja muslimana, to je isto vrlo ruzno
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#315 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Chmoljo »

Towelie wrote:
a kad ih pitaš: a što vi pušite hašiš?

aaa, pa to nije haram... :lol: :-) :D
arzuhal

#316 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

-LIBERO- wrote:
arzuhal wrote:Ljudi, hajmo se sad konačno uozbiljiti i drugarski priznati da uopće nije problem u Djeda Mrazu i paketićima za svu djecu nego samo i jedino u kršćanskom i ateističkom-liberalno-kapitalističkom prisiljavanju i nametanju Djeda Mraza muslimanima koji su vjerska manjina u Evropi, pa da zamandalimo temu i bavimo se ekim lijepim stvarima :-D

Ko ti namece DM? :D Ko meni, k'o ateisti, namece da postim ramazan, naprimjer?
Ni meni ni tebi niko.
Kako si ti manjina kao musliman u Evropi, prostom brojkom, tako sam i ja manjina u teistickoj BiH, i u svom okruzenju.

JA ne vidim, kao ta manjina tu gdje zivim, da meni neko nesto namece, samim tim sto recimo za ramazan posti vecina raje, i praktikuju svoj nacin zivota i odnosa prema religiji itd. Meni je sasvim ok da oni su samosvjesno odabrali svoj zibotni put, i ja se uopste ne protivim tome.

Ja ne vidim nacin da DM moze nekome nesto nametnuti. Kao zbog njega ce djeca, il odrasli, muslimani masovno prelaziti na krscanstvo :lol: ...il ce biti manji vjernici ako neki ljudi u njihovom okuzenju imaju taj obicaj vezano za paketice - djecu - DM?

Ma to nema veze sa realnoscu ;-) :thumbup:
Eeeeee, a da je većina ateista u BiH kao ti, pa da više ne nameću muslimanima neke običaje i ne prisiljavaju, ili da ih ne vrijeđaju ako izuste šta protiv tog nametanja i da ih ne siluju u mozak i ne ponižavaju, gdje bi nam kraj bio, GDJE! :-D

:mrgreen: :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#317 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote: Ali to nije tema.
Pa kako molim te je onda ova tema ipak skrenula u pricu o muslimanskim i islamskim obicajima sirom svijeta.

Evo ja ti garantujem da ima niz vecinskih muslimanskih, u privatnim vrticima/citaj gdje ima krscana obiljezavaju ne Novu vec Bozic, sasvim regularno...Znaci da ovo nije ni prica o praksi muslimana sirom svijeta.

Ali zato ovo jeste @bato samo jos jedna prica u kojoj se iskopavaju losi primjeri o muslimanima!I sto je najgore niko od velikih forumskih branitelja prava i sloboda ne vidi nista lose u tome.E ja ti kazem a je to najveci problem u nasem drtustvu, lazna tolerancija, licemjerje, vecina ne podnosi ni mrvicu drugacijeg, a istovremeno baca se velikim vrijednostima i pricama...
Slazem se da nije tema i takodjer se slazem da ima puno hipokrizije i lazne tolerancije.

Povod za ovu temu su ne bas tako davna izivljavanja nad Djeda mrazom i to u Sarajevu, gradu koji voli sebe titulisati multietnickim.

Ono sto je srz ovog problema je cinjenica da je islamski civilizacijski krug drukciji pa i suprotan od evropskog. Evropa gradi svoj identitet na krscanskoj tradiciji, evropski junaci su Karlo Martel i ostali koji su protjerali islamske okupatore. To je jednostavno tako i zbog toga je glupo silovati logiku prikazujuci toboznju evropsku netoleranciju spram islama, dok u islamskom svijetu nema crkve kako bog zapovjeda.

Bosnjaci, iako muslimani, su dio evropskog civilizacijskog kruga. Njihov islam nije isti kao islam kod Arapa, Pastuna ili Perzijanaca. On sa njim dijeli samo simboliku, a nacin zivota i ozivotvorenja je dalek da dalji ne moze biti.

To je specificnost ovog prostora. Tri religije, tri tradicije i svaka je posudila nesto od druge.

U tom smislu posmatrati Djeda Mraza na nacin da je to nesto strano i nepoznato ovdasnjim ljudima je vrhunska glupost.
hAZNADAR

#318 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by hAZNADAR »

Towelie wrote:
To je samo razlika u mentalitetima na relaciji Evropa - Azija.

U Aziji se veci akcent stavlja na pravila a manje na moral.
U Evropi veci akcent na moral a manje na pravila.

I krscani u Aziji nisu nista bolji kada nekoga etiketiraju nisi krscanin zbog ovoga ili onoga,..

U Evropi i krcani i muslimani jednostavno nisu iskljucivi na pravilima i mnogo toga je spojivo. Problem je sto se islam dozivljava generalno kroz mentalitet Azije zahvaljujuci cinjenici sto je glavnica muslimana tamo a i dosljaci u Evropu donose taj mentalitet. Pa me i Danac, Svedo upita kako to da sam musliman a popijem ponekad. Zato sto je tako naucio od pridoslih Arapa pa misli da tako treba.

A nepozeljni Djed Mraz je samo odraz nase sopstvene gluposti i primitivizma. U vremenu kada nam drzavu cijepaju, korupcija caruje, ekonomija u q, mladi bjeze,... neko se bavi podobnoscu Djeda Mraza. Ljudi koji ne kontaju da nesvjesno zive zivot koji je u okviru evropske civilizacije, da sve sto imaju u kuci i na sebi nije izum ni proizvod islamskog svijeta. U sjeni potrosackog drustva gdje ganjamo marke, komerijalizam i konzumiramo ono sto se reklamira,.. ne primjecujemo mnostvo stvari a primjecujemo Djeda Mraza.
Borci protiv krcanskog uticaja koji podnose crkve u svom gradu, redovnike, krscanska imena oko sebe i na TV,.. a ne podnose jednu obicnu reklamnu izmisljotinu koja je djeci popularna par dana u godini.

Djed Mraz nije nametnut,.. kome je mrzak taj lik okrene glavu, izadje, promijeni kanal,... samo jedna od mnogih komercijalnih stvari koje djeca vole, isto kao Coca Cola sa imenom ili premijom u cepu.
Djed Mraz je nepozeljan samo ljudima koji su prosto i jednostavno glupi. Malog mentalnog kapaciteta.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#319 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by -LIBERO- »

Naravno, ruzno je. Ali i ti koji se radikalno pokusavajuci braniti 'pravo na DM' :D , najcesce pocnu tako ponasati, jer osjete da im je nesto uskraceno-zabranjeno....samo zato sto je vecina to rako rekla. A u konkretnom slucaju, ta vecina se poziva na 'islamske vrijednosti', i tradiciju. Onda se desi refleksija, koja odreaguje kako odreaguje.

A nije ok. Ni jedno, ni drugo. To je poenta.

Zato sam u svom prijasnjem postu pokusao ispotencirati da cesto oni koji se pozivaju na pravo da manjina zivi svoj zivot kako hoce, postujuci svoje zivotne stavove i svjetonazore, onda kada u nekom slucaju postane vecina, u mikroprimjeru, ne osjeti problem u istom segmentu u kojem vide svoj problem u stvatima gdje se osjete ugrozeni kao manjina.

;-)
nasa

#320 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by nasa »

Chmoljo wrote:
Towelie wrote:
a kad ih pitaš: a što vi pušite hašiš?

aaa, pa to nije haram... :lol: :-) :D
Arapi su ako ces vjerovati vjestiji od nas u "jedno pricaj,drugo radi" :mrgreen:
Mislim, ima tamo zabiti raznih ali ovi dobrostojeci, pa to su lopovi svoje vrste u svakom smislu.

Glede teme, kaze jedne godine Kardavija kao nije lijepo da se zbog profita u Kataru kite radnje jelkama jer to nije nikad bio obicaj i daje laznu sliku daje to sad kao poseban dan kad trebaju da trose itd.Usutkali ga samo tako :D
arzuhal

#321 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

Ne bi Djedu kapica pala s glave da ga raja pođahkad skuži i na kojem namazu u džematu, da se zbliži malo s rajom, da se naprosto ne nameće silom, nego da pokaže da je svačiji, da je i s muslimanima oki-doki...Šta fali što popije pođahkad i to, al' nemoj brate da te nikad nema u džamiji, don't be a stranger Deduka, mislim... :roll:
nasa

#322 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by nasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nasa wrote: Ali to nije tema.

Slazem se da nije tema i takodjer se slazem da ima puno hipokrizije i lazne tolerancije.

Povod za ovu temu su ne bas tako davna izivljavanja nad Djeda mrazom i to u Sarajevu, gradu koji voli sebe titulisati multietnickim.

Ono sto je srz ovog problema je cinjenica da je islamski civilizacijski krug drukciji pa i suprotan od evropskog. Evropa gradi svoj identitet na krscanskoj tradiciji, evropski junaci su Karlo Martel i ostali koji su protjerali islamske okupatore. To je jednostavno tako i zbog toga je glupo silovati logiku prikazujuci toboznju evropsku netoleranciju spram islama, dok u islamskom svijetu nema crkve kako bog zapovjeda.

Bosnjaci, iako muslimani, su dio evropskog civilizacijskog kruga. Njihov islam nije isti kao islam kod Arapa, Pastuna ili Perzijanaca. On sa njim dijeli samo simboliku, a nacin zivota i ozivotvorenja je dalek da dalji ne moze biti.

To je specificnost ovog prostora. Tri religije, tri tradicije i svaka je posudila nesto od druge.

U tom smislu posmatrati Djeda Mraza na nacin da je to nesto strano i nepoznato ovdasnjim ljudima je vrhunska glupost.
Ali ne posmatram.Ja sam odmah napisala da treba obiljeziti sve i jos dala prijedlog kako to uciniti.U svakom slucaju konstruktivniji prijedlog od ovih navodnih branitelja Deda Mraza.
I nisam ni pokusala ukazati na evropsku netoleranciju islama- to je druga tema vec na forumsko licemjerje na temu tolerancije!
sunceKOtepsija

#323 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by sunceKOtepsija »

nasa wrote: Arapi su ako ces vjerovati vjestiji od nas u "jedno pricaj,drugo radi" :mrgreen:
Mislim, ima tamo zabiti raznih ali ovi dobrostojeci, pa to su lopovi svoje vrste u svakom smislu.

Glede teme, kaze jedne godine Kardavija kao nije lijepo da se zbog profita u Kataru kite radnje jelkama jer to nije nikad bio obicaj i daje laznu sliku daje to sad kao poseban dan kad trebaju da trose itd.Usutkali ga samo tako :D
nisu losi arapi toliko kako bi se dalo zakljuciti iz tvog posta, i sam sam od njih imao hajra, jaran mi drzi jedan ugostiteljski objekat na Ilidzi, dovede par poznanica, nista posebno, normala cure, cijelu noc ih cascavaju picem, narucuju na gajbe :thumbup: uglavnom dobre musterije :thumbup:
arzuhal

#324 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by arzuhal »

uglavnomja

#325 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by uglavnomja »

nasa wrote:

.

lako, cim je benci stavio onaj odurni klip sa klanjem, kao pandan sretnoj djecici :run:
Locked