A ja sam opet cuo price iz tih skandinavskih drzava da ljudi cesto odu u BiH raditi, ne zbog posla, nego sto tako rodbina prikriva sramotu. Kazu otisao u BiH da radi a zapravo lezi u zatvoru negdje blizu polarnog kruga.Šveđanin wrote:Moja rodica koja je rodjena i odrasla u Svedskoj se prije par godina bas zagrijala da dodje zivjeti u BIH.
Glavni i osnovni problem je bio sto je ona svoju viziju Bosne vidjela kroz Carsija-Marin Dvor u periodu jul-avgust. Puna optimizma, nasla je sebi neki posao u BIH, sve je dobro krenulo... ubrzo je imala prilike da se upozna sa birokratijom (uvijek ti nedostaje jedan papir kad nesto podnosis, zar ne..), zdravstvom, radno okruzenje je pokazalo svoje pravo lice, sef psiho koji se izivljava nad radnicima i za to bude pohvaljen sa vrha, legalizacija neke zemlje i priuceni stranacki kadar koji ti otvoreno kaze kako moras prvo spavati sa njim, komsije narkomani iznad tebe u zgradi, glasna muzika, anarhija, kazes im da se smire, bar ponoci, oni ti otvoreno kazu samo probaj prijaviti znas li ti da je moj rodjak XXX odnekud iz Sandzaka glavni u mupu... Komsija redovno udara zenu do krvi, rodica se za vikend spremila u izlazak, on licemjer i nasilnik iako je samo povrsno zna poce joj drzati predavanje kakvo je to oblacenje jer to prave Muslimanke ne rade?Pokrali je dzeparosi u tramvaju, uzeli sva dokumenta...
Plata kasni, na poslu obecanja, sef ludak, krenes trositi ustedjevinu iz Svedske, ucjenjuju te stranacki priuceni kadrovi, ides ganjas napokon zadnji papir koji ti je potreban za vadjenje X zahtjeva da bi mogao izvaditi X potvrdu, prevoz kasni... napokon stigne kuci mrtva umorna, opet ne mozes zaspati jer je vriska iz drugog stana gdje muz veliki Musliman mrtav pijan batinja zenu.. sve misli bice bolje treba pretrpiti...
Pobjegla je iz Bosne vrlo brzo nazad u Svedsku, sad radi u struci, udala se, snasla se... i nije to pitanje para koliko zdravog okruzenja kojeg u BIH nema.
Na kraju je ostala toliko ogorcena i sve joj se smucilo da u Bosnu vise nece da dodje ni na odmoru...
1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- hrle1976
#301 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
todd_smith
#302 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Isto tako kod mene iz rodbine treba zavrsila skolu i sve vani, dosla u Sarajevo, nasla dobar posao, radila nasla jos bolji posao, udala se, ima stan ima auta ima platu glava boli, sve bez stele i mita, sada ceka bebu, zivot joj superŠveđanin wrote:Moja rodica koja je rodjena i odrasla u Svedskoj se prije par godina bas zagrijala da dodje zivjeti u BIH.
Glavni i osnovni problem je bio sto je ona svoju viziju Bosne vidjela kroz Carsija-Marin Dvor u periodu jul-avgust. Puna optimizma, nasla je sebi neki posao u BIH, sve je dobro krenulo... ubrzo je imala prilike da se upozna sa birokratijom (uvijek ti nedostaje jedan papir kad nesto podnosis, zar ne..), zdravstvom, radno okruzenje je pokazalo svoje pravo lice, sef psiho koji se izivljava nad radnicima i za to bude pohvaljen sa vrha, legalizacija neke zemlje i priuceni stranacki kadar koji ti otvoreno kaze kako moras prvo spavati sa njim, komsije narkomani iznad tebe u zgradi, glasna muzika, anarhija, kazes im da se smire, bar ponoci, oni ti otvoreno kazu samo probaj prijaviti znas li ti da je moj rodjak XXX odnekud iz Sandzaka glavni u mupu... Komsija redovno udara zenu do krvi, rodica se za vikend spremila u izlazak, on licemjer i nasilnik iako je samo povrsno zna poce joj drzati predavanje kakvo je to oblacenje jer to prave Muslimanke ne rade?Pokrali je dzeparosi u tramvaju, uzeli sva dokumenta...
Plata kasni, na poslu obecanja, sef ludak, krenes trositi ustedjevinu iz Svedske, ucjenjuju te stranacki priuceni kadrovi, ides ganjas napokon zadnji papir koji ti je potreban za vadjenje X zahtjeva da bi mogao izvaditi X potvrdu, prevoz kasni... napokon stigne kuci mrtva umorna, opet ne mozes zaspati jer je vriska iz drugog stana gdje muz veliki Musliman mrtav pijan batinja zenu.. sve misli bice bolje treba pretrpiti...
Pobjegla je iz Bosne vrlo brzo nazad u Svedsku, sad radi u struci, udala se, snasla se... i nije to pitanje para koliko zdravog okruzenja kojeg u BIH nema.
Na kraju je ostala toliko ogorcena i sve joj se smucilo da u Bosnu vise nece da dodje ni na odmoru...
100 ljudi 100 cuda
- beniciodeltoro
#303 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U Bosni je lijepo sve dok se ne susrećeš sa negativnim stvarima u životu, onda skontaš gdje živiš.
Možeš djetetu kupiti i dres Ronalda, ima u nas svega od sladoleda pa do PlayStation 4, uđeš u Bingo a tamo uređeno kao u Njemačkoj. Možeš malog odvesti svugdje u BiH, ima se sa njim i gdje kupati i gdje bicikl voziti i zmaj pustiti. Sve je lijepo dok se ne razboli e onda nema pravo ovo, nema ono, izvadi tamo papire, plati sve, e onda skontaš kakav smo k... od države.
Imaš u nas stotinu kafića i tržnih centara gdje možeš sa ženom izaći ili obaviti kupovinu, ni u Francuskoj ne žive drugačije, sve je to lijepo dok tebe i ženu ne počnu hebavati na poslu oko bolovanja ili osnovnih ljudskih prava ili kada ti firma polahko ali sigurno postaje poput stotine ostalih rahmetli firmi u BiH e onda se hvataš za glavu.
Osnovni razlog zašto mnogi idu, čak oni što imaju solidna i lijepa radna mjesta je što ne razmišljaju o tome kako im je lijepo sada nego što razmišljaju kako će im biti za 5 godina i normalno je da ljude koji imaju 30-35 godina hvata panika jer čak i da stisnu zube i odluče ostati u BiH dok je još podnošljivo, ako za 5-7 godina ode sve u vražju mater da će im biti teže kada budu imali 40 godina a svi znamo da će otići sve u vražju mater, samo je pitanje hoće li biti za 5 ili 10 godina.
Ova država je poput pacijenta gdje znaš da će umrijeti samo je pitanje vremena kada. Još se možeš sa njim i šetati i plesati i smijati se ali on svake godine sve jače kašlje i daje do znanja da je smrt neizbježna.
Neko pomenu konduktera u Austriji, nije meni problem biti kondukter ni u BiH ni u Austriji i kada se porede životni standardi i troškovi plate su slične ali ja znam da ako u Austriji budem radio kao kondukter da ću imati i za 10 godina svoja prava i čekati penziju ako budem radio svoj posao kako treba dok ja kao kondukter u BiH ne znam da li ću za 5 godina roviti po kontejnerima. Zato bi bez razmišljanja uvijek birao kondukter u Austriji
Možeš djetetu kupiti i dres Ronalda, ima u nas svega od sladoleda pa do PlayStation 4, uđeš u Bingo a tamo uređeno kao u Njemačkoj. Možeš malog odvesti svugdje u BiH, ima se sa njim i gdje kupati i gdje bicikl voziti i zmaj pustiti. Sve je lijepo dok se ne razboli e onda nema pravo ovo, nema ono, izvadi tamo papire, plati sve, e onda skontaš kakav smo k... od države.
Imaš u nas stotinu kafića i tržnih centara gdje možeš sa ženom izaći ili obaviti kupovinu, ni u Francuskoj ne žive drugačije, sve je to lijepo dok tebe i ženu ne počnu hebavati na poslu oko bolovanja ili osnovnih ljudskih prava ili kada ti firma polahko ali sigurno postaje poput stotine ostalih rahmetli firmi u BiH e onda se hvataš za glavu.
Osnovni razlog zašto mnogi idu, čak oni što imaju solidna i lijepa radna mjesta je što ne razmišljaju o tome kako im je lijepo sada nego što razmišljaju kako će im biti za 5 godina i normalno je da ljude koji imaju 30-35 godina hvata panika jer čak i da stisnu zube i odluče ostati u BiH dok je još podnošljivo, ako za 5-7 godina ode sve u vražju mater da će im biti teže kada budu imali 40 godina a svi znamo da će otići sve u vražju mater, samo je pitanje hoće li biti za 5 ili 10 godina.
Ova država je poput pacijenta gdje znaš da će umrijeti samo je pitanje vremena kada. Još se možeš sa njim i šetati i plesati i smijati se ali on svake godine sve jače kašlje i daje do znanja da je smrt neizbježna.
Neko pomenu konduktera u Austriji, nije meni problem biti kondukter ni u BiH ni u Austriji i kada se porede životni standardi i troškovi plate su slične ali ja znam da ako u Austriji budem radio kao kondukter da ću imati i za 10 godina svoja prava i čekati penziju ako budem radio svoj posao kako treba dok ja kao kondukter u BiH ne znam da li ću za 5 godina roviti po kontejnerima. Zato bi bez razmišljanja uvijek birao kondukter u Austriji
-
saja_dj
#304 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-LIBERO- wrote:
I ne znam zasto pojedinci relativizirajuci ocajno stanje u nasem drustvu, sistemu vrjednosti koji je ovdje nametnut...stalnih politicko/nacionalnih i slicnih tenzija i pritisaka, pokusavaju promicati svoj kvazi patriotizam. Braneci stanje ovdje, ovakvo kakvo jeste, oljujuci na ljude koji su iz nekih svojih razloga odlucili otici iz ove ustajale zabokrecine, e gospodo to nije ni patriotizam, ni nesto cime se treba busati u prsa.
U zadnjih, mislim dvije god, otislo je preko 80 000ljudi iz BiH. Nije to mali broj ljudi. I vecinom je to ili osnovna potreba za poslom i hranom, ili nepristajanje ostanka u drustvu koji namece i promice ovaj devijantni sistem vrihednosti.
Samo treba biti realan, nista vise. Bez sentimenta, i laznog patriotizma.
- klixoris
#305 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
2 dobra jarana su kao djeca, u ratu, izbjegli na zapad. Dakle, natjerala ih nuzda...
Na tom zapadu odrasli, zavrsili srednje skole, kasnije i fakultete (obojica magistrirali) i onda odlucili da se ipak vrate i pokusaju skrasiti u BiH...
Nasli su ovdje i solidne poslove, ali ih onda stize nasa surova realnost - "drzava", administracija, kriminal, seljakljuk i sve ono sto sve nas koji zivimo ovdje svaki dan truje... Covjek valjda i ogugla pa to ovdasnje stanje i ne vidi toliko dok ne ode negdje van. Tek onda skontas gdje u stvari zivis i gdje ti zivot prolazi...
Uglavnom, nije proslo ni 2 godine, obojica se na kraju spakovali i razgulise nazad na zapad... Pametni ! I svaka im cast ! Nisu srali na BiH onako "sa zapada" i na pamet, a da nisu ni pokusali izgraditi nesto ovdje. Ljudi su dosli, dali priliku i BiH, vidjeli sa cim imaju posla i onda fino odlucili gdje se konacno skrasiti...
Ljudi masovno odlaze. To je cinjenica ! Barem ovi koji imaju bar neke kvalifikacije i pamet. Primjera radi, samo u ovoj godini, 5 mojih kolega sa posla je razgulilo vani. A svi su imali dobre poslove, radili u sigurnoj i stabilnoj firmi, imali plate preko 2000 KM...
Otislo i pola moje najblize rodbine - i oni imali dobre poslove, neki i plate preko 3000 KM, situirani, imaju stanove (bez kredita), ali nece ljudi da im djeca rastu u ovakvom okruzenju i sistemu... Apsolutno ih razumijem !
Slicno je i sa mnom, dobar posao, situiran, plata i vise nego iznad prosjeka, ali razgulio bi iste sekunde kada bi mi se pruzila prilika. Posebno ako se odlucim na djecu, ne pada mi na pamet da ih pravim i odgajam ovdje. Ako sam ja na*ebao pa 30 i kusur godina proveo (ili bacio?) ovdje, ne moraju i ona. Sta razgulio ? Kada bi dobio papire druge zemlje, iste sekunde bi se ovdje odjavio i nikad vise dosao, ni u slucajnom tranzitu...
Kazu, sta ces na zapadu ? Uvijek ces biti drugorazredni clan drustva, bla bla... Pa ono najtuznije je sto si ovdje, u svojoj zemlji, upravo taj drugorazredni clan drustva. Prvi razred je rezervisan zna se vec za koga
Na tom zapadu odrasli, zavrsili srednje skole, kasnije i fakultete (obojica magistrirali) i onda odlucili da se ipak vrate i pokusaju skrasiti u BiH...
Nasli su ovdje i solidne poslove, ali ih onda stize nasa surova realnost - "drzava", administracija, kriminal, seljakljuk i sve ono sto sve nas koji zivimo ovdje svaki dan truje... Covjek valjda i ogugla pa to ovdasnje stanje i ne vidi toliko dok ne ode negdje van. Tek onda skontas gdje u stvari zivis i gdje ti zivot prolazi...
Uglavnom, nije proslo ni 2 godine, obojica se na kraju spakovali i razgulise nazad na zapad... Pametni ! I svaka im cast ! Nisu srali na BiH onako "sa zapada" i na pamet, a da nisu ni pokusali izgraditi nesto ovdje. Ljudi su dosli, dali priliku i BiH, vidjeli sa cim imaju posla i onda fino odlucili gdje se konacno skrasiti...
Ljudi masovno odlaze. To je cinjenica ! Barem ovi koji imaju bar neke kvalifikacije i pamet. Primjera radi, samo u ovoj godini, 5 mojih kolega sa posla je razgulilo vani. A svi su imali dobre poslove, radili u sigurnoj i stabilnoj firmi, imali plate preko 2000 KM...
Otislo i pola moje najblize rodbine - i oni imali dobre poslove, neki i plate preko 3000 KM, situirani, imaju stanove (bez kredita), ali nece ljudi da im djeca rastu u ovakvom okruzenju i sistemu... Apsolutno ih razumijem !
Slicno je i sa mnom, dobar posao, situiran, plata i vise nego iznad prosjeka, ali razgulio bi iste sekunde kada bi mi se pruzila prilika. Posebno ako se odlucim na djecu, ne pada mi na pamet da ih pravim i odgajam ovdje. Ako sam ja na*ebao pa 30 i kusur godina proveo (ili bacio?) ovdje, ne moraju i ona. Sta razgulio ? Kada bi dobio papire druge zemlje, iste sekunde bi se ovdje odjavio i nikad vise dosao, ni u slucajnom tranzitu...
Kazu, sta ces na zapadu ? Uvijek ces biti drugorazredni clan drustva, bla bla... Pa ono najtuznije je sto si ovdje, u svojoj zemlji, upravo taj drugorazredni clan drustva. Prvi razred je rezervisan zna se vec za koga
-
prog321
#306 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
I ja znam nekoliko parova sto su otisli. U BiH zaradjivali preko 3000 KM .
I neka idu. Neka probaju.
Nisu otisli jer im smeta BiH drustvo.
Otisli su jer se nadaju da ce tamo vani zaradjivati 9000 mjesecno.
Par njih vec se planira vratiti sljedece godine. Nije bas bilo kao u filmovima.
I neka idu. Neka probaju.
Nisu otisli jer im smeta BiH drustvo.
Otisli su jer se nadaju da ce tamo vani zaradjivati 9000 mjesecno.
Par njih vec se planira vratiti sljedece godine. Nije bas bilo kao u filmovima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#307 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
kako licemjeran post od nekoga ko prosipa nacionalističku priču po forumu...beniciodeltoro wrote:U Bosni je lijepo sve dok se ne susrećeš sa negativnim stvarima u životu, onda skontaš gdje živiš.
otiće sve u vražiju mater jer postoje ljudi koji "Derviš i smrt" zovu antimuslimanskom knjigom, Aleksu Šantića plagijatorom i mrziteljom, Novi val podvalom Bošnjacima... ruku pod ruku sa Deretićem i mudrim glavama SANU-a...
a takvi će se prvi ispaliti i voljeti Bosnu i Bošnjake sa sigurne razdaljine.
-
dezurni_ucenik
#308 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U ovoj drzavi sretni samo mogu biti uposlenici it sektora i uhljebljenici.
-
sumirprimus
#309 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
SITUVACIJA JE JASNA..
STO JE gore,vise ljudi ide,sto je bolje,manje curi...
STO JE gore,vise ljudi ide,sto je bolje,manje curi...
- beniciodeltoro
#310 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
To nema veze jedno sa drugim. Antibošnjačke podvale koje su dovele do rata nemaju nikakve veze sa tim što je se poslije rata stvorila lopovska politička garnitura što nas hebu u mozak. Moglo je sve drugačije da se nisu donacije pohapale, da nisu na vlast došli kleptomani, da je se izgradio neki normalan sistem, da nemamo cirkus kao što smo imali sa malom Belminom. I Hrvati i Slovenci smatraju mnoge stvari iz Jugoslavije podvalom pa eto kako Hrvatska izgleda u 2015. godini. Nije ni u njih sve sjajno ali ljudi su ipak u EU i državljani imaju ista prava po EU kao i Nijemci.Chmoljo wrote:kako licemjeran post od nekoga ko prosipa nacionalističku priču po forumu...beniciodeltoro wrote:U Bosni je lijepo sve dok se ne susrećeš sa negativnim stvarima u životu, onda skontaš gdje živiš.
otiće sve u vražiju mater jer postoje ljudi koji "Derviš i smrt" zovu antimuslimanskom knjigom, Aleksu Šantića plagijatorom i mrziteljom, Novi val podvalom Bošnjacima... ruku pod ruku sa Deretićem i mudrim glavama SANU-a...
a takvi će se prvi ispaliti i voljeti Bosnu i Bošnjake sa sigurne razdaljine.
I ja nemam nikakav problem u miru ispaliti se za dijasporu. Neće ni Bosni ni meni ništa biti bolje ako ja ostanem u BiH da ja i djeca gladujemo. Šta fali ako sam financijski u mogućnosti zahvaljujući odlasku da ostavljam pare u BiH ili učestvujem u raznim donacijama za BiH? Nije patriotizam mahati BH zastavom gladan u nekoj bosanskoj kolibi, tako neću sigurno pomoći državi
-
statixx
#311 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Vecina te neke stare raje koju poznajem otisla je vani i danas zivi solidno. Neki su cak otisli i da rade za manje ili iste pare.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#312 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
A jos manji je patriotizam povracati nacionalisticke bljuvotine u kombinaciji sa paranoidnim teorijama zavjere, na kojima bi i Rasni zakoni pozavidjeli.
-
zippoo87
#313 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
mene zanima gdje u realnom sektoru imaju plate od 3000 KM ,u kojim sektorima i ko to placa toliko...stranci ili nasi poslodavciklixoris wrote:2 dobra jarana su kao djeca, u ratu, izbjegli na zapad. Dakle, natjerala ih nuzda...
jer ja te plate vidim samo u politicara i onih sto su ih od istih dobili
nije nikakvo prozivanje,cisto me zanima...jer ja ne znam gdje su tolike plate a ne mogu svi biti direktori banaka i drzavnih firmi
-
prog321
#314 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Vecinom se radi profesionalcima iz IT branže, medicine, i samozaposlenima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#315 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
može samo gore, slažem se...beniciodeltoro wrote:Neće ni Bosni ni meni ništa biti bolje ako ja ostanem u BiH
- Ratoborna Gljiva
#316 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ja sam se prijavio za onaj let na mars pa vi gledajte
-
oridjidji
#317 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Poznajem one kojima je plata preko 10 000 KM ovdje, a nisu u drzavnim firmama, gurali se dokazali se postali menadzeri, supervizori, direktori predstavnistava stranih firmi ovdje. A ove kojima je preko 2 milje, znam vec na desetke, najcesce su uposlenici IT firmi poput Green Rivera, Atlanta, Primetime, Fabrike, Bosnalijeka, pojedinih medija i banaka, maheri u poslu koji rade.zippoo87 wrote: mene zanima gdje u realnom sektoru imaju plate od 3000 KM ,u kojim sektorima i ko to placa toliko...stranci ili nasi poslodavci
nije nikakvo prozivanje,cisto me zanima...jer ja ne znam gdje su tolike plate a ne mogu svi biti direktori banaka i drzavnih firmi
- piupiu
#318 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ratoborna Gljiva wrote:ja sam se prijavio za onaj let na mars pa vi gledajte
I ja sam htjela.
- piupiu
#319 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Eh, da, dok nisam zaboravila - ja bih da se zahvalim HAVANI i Djidjiju na njihovim postovima. Oni mene inspirišu. 
-
Sociolog
#320 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pozzdravljam, ponovo, odgovaram na ovaj post i ovu temu...ako mogu sugeesije molim Vas
Meni je 25 godina, medicinski tehnicar srecom, zavrsio na Bjelavama, mometalno na a2 levelu, u koji grad, region, pokrajinu biste mi preporucili, da idem u Njemacki? Stvarno, nemam nikog od dijaspore, da mi savjetuje ili preporuci, niti od rodbine...ova raja iz moje generacije u 98% svi idu u Minehen...ali da cujem, i druge prijedloge?? P.s.nisam ozenjen
Meni je 25 godina, medicinski tehnicar srecom, zavrsio na Bjelavama, mometalno na a2 levelu, u koji grad, region, pokrajinu biste mi preporucili, da idem u Njemacki? Stvarno, nemam nikog od dijaspore, da mi savjetuje ili preporuci, niti od rodbine...ova raja iz moje generacije u 98% svi idu u Minehen...ali da cujem, i druge prijedloge?? P.s.nisam ozenjen
- Ratoborna Gljiva
#321 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
još napisah da imam PTSP uz čage teške promjene ličnosti i nizak prag tolerancije, nadam se da ispunjavam uslove, zadnji put kad se prijavlio nisu me primili na onaj test spavanja/ležanja a plaćalo se dobro.piupiu wrote:Ratoborna Gljiva wrote:ja sam se prijavio za onaj let na mars pa vi gledajte![]()
![]()
I ja sam htjela.
-
oridjidji
#322 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa meni je jedan brat morao birati iako je proveo 1980 - 1999 u Njemackoj radeci za nekadasnji Bitas izmedju povratka u BiH ili odlaska u Kanadu i na kraju spucao u Kanadu.hrle1976 wrote:Ono sto mene tangira jeste da niko ne postavlja kontra pitanje. Recimo iz Somalija ili Jemen se uputi u BiH 100 ljudi u potrazi za poslom te ujednako sredini gdje je kultura drasticno razlicita. Zamislimo da BiH je na nivou neke Slovenije ili Ceske. Tih 100 ljudi ne predstavlja trn u oku. Recimo da na isti nacin se odluci 10.000 ljudi doseliti u BiH. E, to bi bila vec druga prica. Isto tako je na zapadu. Ici u Irsku, Belgiju, Njemacku i ziviti izoliran zivot, imati neke svoje principe iz BiH i slicne marifetluke je za moj razum bolesno. Bolesno je misliti da si dobrodosao. Na kraju krajeva sutra nas mogu sve procerati. Njemacka je to cinila davnih dana. Znate da u Njemackoj zivi saka ljudi koji su pobjegli za vrijeme rata. Njemacka je vratila u BiH preko 220.000 ljudi. Samo ja u SA poznajem 6 porodica koje su procerane iz Njemacke u preiodu 1997 do 2000.
- Ratoborna Gljiva
#323 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
idi u baden wurttem tamo se i snimo onaj crtani o hasen feferu(hasenpfeffer) duško dugouškoSociolog wrote:Pozzdravljam, ponovo, odgovaram na ovaj post i ovu temu...ako mogu sugeesije molim Vas
- piupiu
#324 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa, kako će te testirati kad si gljiva, i još k tome ratoborna?Ratoborna Gljiva wrote:još napisah da imam PTSP uz čage teške promjene ličnosti i nizak prag tolerancije, nadam se da ispunjavam uslove, zadnji put kad se prijavlio nisu me primili na onaj test spavanja/ležanja a plaćalo se dobro.piupiu wrote:Ratoborna Gljiva wrote:ja sam se prijavio za onaj let na mars pa vi gledajte![]()
![]()
I ja sam htjela.
- klixoris
#325 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
zippoo87 wrote: mene zanima gdje u realnom sektoru imaju plate od 3000 KM ,u kojim sektorima i ko to placa toliko...stranci ili nasi poslodavci
@prog321 ti je vec odgovorio. U konkretnom slucaju koji sam naveo, uglavnom se radi(lo) o IT bransi. Neki u domacim (jakim) firmama, neki u stranim