Onda nešto ovdje ne štima.insomnia78 wrote: "Ideologijom i religijom se bavi sirotinja moj Maho"
....
Buni te ovo "bavi"
Naprotiv oni koji se "profesionalno" bave religijom i ideologijom obicno zive jako dobro
Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
- skupljac_zeljeza
#301 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
-
statixx
#302 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Nije ba', nego je copy/paste....skupljac_zeljeza wrote:Fulili ste obojica. Lakše se iz tromeđe širi ovako.statixx wrote: Dozlogrdilo mu da gleda kako mnogobostvo dominira tamo gdje se puk civilizovao...
- skupljac_zeljeza
#303 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Preskačeš...statixx wrote:
Nije ba', nego je copy/paste....
skupljac_zeljeza wrote: Ma nije tako. Mrzi me pisati.
Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.
Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan). Sa kur'anskog stanovišta ono što je postojalo je vjera, a ne vjere. Jedna od razlika poslanika u odnosu na genije i velike filozofe zasniva se na činjenici da je svaki filozof imao svoje posebno učenje. Zbog toga su na svijetu uvijek postojale "filozofije", ne "filozofija". A Božiji poslanici su oduvijek potvrđivali jedan drugoga i podsticali. Nikada nisu jedan drugog negirali. Svaki od poslanika, ukoliko je živio na prostoru i u vremenu nekog drugog poslanika, donosio je zakone i naredbe poput njegovih.
-
Hakiz
#304 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
U stvari ovdje imamo tipičnu situaciju u kojoj onaj koji tvrdi da je u pravu dokazuje to time što tvrdi da je u pravu.skupljac_zeljeza wrote:Preskačeš...statixx wrote:
Nije ba', nego je copy/paste....Sličnosti moraju da postoje jer potiču iz istog Izvora.
skupljac_zeljeza wrote: Ma nije tako. Mrzi me pisati.
Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.
Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan). Sa kur'anskog stanovišta ono što je postojalo je vjera, a ne vjere. Jedna od razlika poslanika u odnosu na genije i velike filozofe zasniva se na činjenici da je svaki filozof imao svoje posebno učenje. Zbog toga su na svijetu uvijek postojale "filozofije", ne "filozofija". A Božiji poslanici su oduvijek potvrđivali jedan drugoga i podsticali. Nikada nisu jedan drugog negirali. Svaki od poslanika, ukoliko je živio na prostoru i u vremenu nekog drugog poslanika, donosio je zakone i naredbe poput njegovih.
- skupljac_zeljeza
#305 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
A zašto nije moguće ovako?Hakiz wrote: U stvari ovdje imamo tipičnu situaciju u kojoj onaj koji tvrdi da je u pravu dokazuje to time što tvrdi da je u pravu.
- aurora313
#306 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ništa neobično. Religije su se kroz razvoj manje/više nadovezivale jedna na drugu. Zato je Mohamed prihvatio Talmud i Bibliju kao bazu obzirom da se po prvi put u znanoj istoriji radi o jednom bogu kojeg je i on odlučio da slijedi.skupljac_zeljeza wrote:Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera.
- Ludzak
#307 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da je religija jedna bar bi koliko toliko svijet bio mirniji, ne bi se svađali oko toga čiji je bog veći i bolji.
- apsidejzi
#308 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Allah je najveci.Ludzak wrote:Da je religija jedna bar bi koliko toliko svijet bio mirniji, ne bi se svađali oko toga čiji je bog veći i bolji.
- Ludzak
#309 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
očito se vidi iz tvog komentara kakve sve religije nus pojave izazivaju.apsidejzi wrote:Allah je najveci.Ludzak wrote:Da je religija jedna bar bi koliko toliko svijet bio mirniji, ne bi se svađali oko toga čiji je bog veći i bolji.
- apsidejzi
#310 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Uokvirio ga. Dobro smo prosli... Mogao je flasu uokvirit pa bi vidio onda belajaRampage wrote:Ti, ako sam dobro shvatio, ponosan na ovaj svoj "biser" i još ga "zaštitio"dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
(a i vrijeme je, nisam dugo)
![]()
Ono, kao napisao nešto pametno, nešto što bi trebalo zapamtiti
![]()
- apsidejzi
#311 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Mislis NUSra?Ludzak wrote:očito se vidi iz tvog komentara kakve sve religije nus pojave izazivaju.apsidejzi wrote:Allah je najveci.Ludzak wrote:Da je religija jedna bar bi koliko toliko svijet bio mirniji, ne bi se svađali oko toga čiji je bog veći i bolji.
- Ludzak
#312 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da, još jedno pleme islamističke ideologije. Koliko njih ima, ni ptice na grani ne znaju. Sve su to NUS pojave religija.apsidejzi wrote:
Mislis NUSra?
- Tesla10
#313 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ne bi bio bolji. Uzmimo države gdje je jedna religija dominantna, ili recimo države gdje službeno postoji samo jedna religija. Da li je kod tih određenih država bolje stanje? Nije. E sad hajde da ovo preslikamo na ostatak svijeta. Odgovor je opet ne bi bilo ništa bolje, jer ljudi će se opet klati u bijati bez obzira da li religija postoji ili ne.
The end. Close the subject.
.
The end. Close the subject.
- Ludzak
#314 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Religije su sranje, politika je sranje, ljudi su sranje, interes je sranje, sve je sranje...
Zato u ovom životu treba uživati i guziti maksimalno. A dzehenem i dzenet ako postoji, postoji. Ne zanimaju me.
Bog se malo zajebao oko svoje savršenosti pa stvori ljude da se međusobno ubijaju.
Zato u ovom životu treba uživati i guziti maksimalno. A dzehenem i dzenet ako postoji, postoji. Ne zanimaju me.
Bog se malo zajebao oko svoje savršenosti pa stvori ljude da se međusobno ubijaju.
- Smrcak15
#315 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Cuj ako postoje nezanimaju me, je isto kao kad JNA Priprema logore za muslimane a ti ako pripadas tom narodu pa kazes ako imaju logori za nas pripremljeni nezanimaju me. Ma bas njih briga jeli te zanimaju ili ne kad te strpaju i pretucu da proklinjes mater sto te rodila, isto ni one koji su zaduzeni za kaznu na buducem svijetu nije briga da li vjerujes ili ne ako je naredjeno da budes kaznjen mozes pjevati ateisticke pjesmice dok ti zubi ne popadaju nema spasa u toj situaciji.Ludzak wrote:Religije su sranje, politika je sranje, ljudi su sranje, interes je sranje, sve je sranje...
Realno je da kazes ako dzehennem postoji nadrljao sam, a ne ako postoji nezanimaju me, pa stani malo covjece niko tebe nece pitati hoces na exkurziju malo u dzehenem ili ne nego silom te ubacivaju tamo. Ovo pricamo pod uslovom da postoji.
- Ludzak
#316 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ajde Smrčak, ubio si se za bracu Iz Sirije. Sta spominješ JNA bezveze. Spomeni malo i vjerničke četnike i ustaše.Smrcak15 wrote:Cuj ako postoje nezanimaju me, je isto kao kad JNA Priprema logore za muslimane a ti ako pripadas tom narodu pa kazes ako imaju logori za nas pripremljeni nezanimaju me. Ma bas njih briga jeli te zanimaju ili ne kad te strpaju i pretucu da proklinjes mater sto te rodila, isto ni one koji su zaduzeni za kaznu na buducem svijetu nije briga da li vjerujes ili ne ako je naredjeno da budes kaznjen mozes pjevati ateisticke pjesmice dok ti zubi ne popadaju nema spasa u toj situaciji.Ludzak wrote:Religije su sranje, politika je sranje, ljudi su sranje, interes je sranje, sve je sranje...
Realno je da kazes ako dzehennem postoji nadrljao sam, a ne ako postoji nezanimaju me, pa stani malo covjece niko tebe nece pitati hoces na exkurziju malo u dzehenem ili ne nego silom te ubacivaju tamo. Ovo pricamo pod uslovom da postoji.
Rekao sam da me ne zanimaju i da postoje. Kad vidim kakvi su vjernici, iskreno, bolje bi bilo u paklu.
- Smrcak15
#317 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
ma da su vjernici najgori ljudi u dzennetu, ko ti bi opet volio ici na mucenje u dzehennem.Ludzak wrote:Ajde Smrčak, ubio si se za bracu Iz Sirije. Sta spominješ JNA bezveze. Spomeni malo i vjerničke četnike i ustaše.Smrcak15 wrote:Cuj ako postoje nezanimaju me, je isto kao kad JNA Priprema logore za muslimane a ti ako pripadas tom narodu pa kazes ako imaju logori za nas pripremljeni nezanimaju me. Ma bas njih briga jeli te zanimaju ili ne kad te strpaju i pretucu da proklinjes mater sto te rodila, isto ni one koji su zaduzeni za kaznu na buducem svijetu nije briga da li vjerujes ili ne ako je naredjeno da budes kaznjen mozes pjevati ateisticke pjesmice dok ti zubi ne popadaju nema spasa u toj situaciji.Ludzak wrote:Religije su sranje, politika je sranje, ljudi su sranje, interes je sranje, sve je sranje...
Rekao sam da me ne zanimaju i da postoje. Kad vidim kakvi su vjernici, iskreno, bolje bi bilo u paklu.
stani malo, cekaj prisaberi se, na mucenje
da vidimo kako je na tom exoticnom mjestu zvanom Dzehennem
Prenosi se od Ebi Musa El Esharija r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao: “Stanovnici dzehennema ce toliko plakati da bi ladja mogla po njihovim suzama ploviti, a isplakivace krv umjesto suza.” (hadis prenosi Hakim)
Allah opisiva dzehennem:
6. A za one koji ne vjeruju u Gospodara svoga kazna je Džehennem, užasno je ono boravište!
7. Kad budu u nj. bačeni, pucketanje njegovo će čuti, i on će ključati,
8. gotovo da se od bijesa raspadne. Kad god se koja gomila u nj baci, stražari u njemu će je upitati: "Zar nije niko dolazio da vas opominje?"
9. "Jest, dolazio nam je onaj koji nas je opominjao"- odgovorit će - ,"a mi smo poricali i govorili: Allah nije objavio ništa, vi ste u velikoj zabludi!"
10. I reći će: "Da smo slušali ili razmišljali, ne bismo među stanovnicima Džehennema bili!"
11. I oni će priznati da su bili nevjernici – pa, stanovnici Džehennema ognjenog daleko bili!"
Uzvišeni Allah: "On ce kao kule bacati iskre." (El-Murselat, 32)
Hrana u Dzehenemu
Rekao je Uzvišeni Allah: "Bice u Nas, doista, okova i ognja, i jela koje u grlu zastaje i patnje nesnosne." (El-Muzemil, 12-13)
Uzvišeni Allah opisujuci pice stanovnika Džehennema: "Pred njim ce Džehennem biti i on ce biti pojen sadidom (odvratnom kapljevinom) mucice se da je proguta, ali je nikako nece moci proždrijeti i smrt ce mu sa svih strana prilaziti, ali on nece umrijeti; njega ce teška patnja cekati." (Ibrahim, 16-17)
Uzvišeni Allah rekao: "I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoce neka vjeruje, a ko hoce neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru ciji ce ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoc, pomoci ce im se muhlom (tekucinom) poput rastopljene kovine koja ce lica ispeci. Užasna li pica i grozna li boravišta!" (El-Kehf, 29)
Kazna za one koje piju alkohol
Resulullah s.a.v.s. je rekao: "Uzvišeni Allah se obavezao da ce one koji budu pili alkohol napojiti pokvarenom tekucinom. Upitali su: Allahov Poslanice, a kakva je to pokvarena tekucina? Rekao je: Znoj stanovnika Džehennema i ono što se iz njih cijedi." (Muslim)
Nevjernici traze od strazara Malika da moli Allaha da poumru u dzehennemu
allah kaze:
“A nevjernici ce u patnji dzehennemskoj vjecno ostati, ona im se nece ublaziti i nikakve nade u spas nece imati, nismo im Mi nepravedni bili, oni su sami sebi nepravdu nanijeli, Oni ce dozivati: “O Malik, neka Gospodar tvoj ucini da mi umremo!” - a On ce reci: “Vi cete tu vjecno ostati!” Mi smo vam slali Istinu, medjutim vi ste tu Istinu prezirali.” (Ez Zuhruf, 74-78)
Allah dz.s. kaze: “A nevjernike ceka vatra dzehennema, oni nece biti na smrt osudjeni, i nece umrijeti, i nece im se patnja u njemu ublaziti, - eto tako cemo svakog nevjernika kazniti, oni ce u njemu jaukati: “Gospodaru nas, izbavi nas, cinicemo dobra djela, drukcija od onih koja smo cinili.” - “A zar vas nismo ostavili da zivite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebalo da razmisli imao vremena da razmisli, a bio vam je dosao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima necemo pomoci!” (Fatir, 36-37)
Vezivanje grijesnika u lance
Allah dz.s. kaze: “Toga dana ces vidjeti grijesnike povezane u zajednicke okove; kosulje ce im od katrana biti a vatra ce lica njihova obavijati.” (Ibrahim, 49-50)
Allah Uzviseni, kaze: “A da li je bolja ta gozba ili drvo Zekum koje smo nevjernicima kao kaznu odredili? To je drvo koje ce usred dzehenema rasti, plod ce mu poput sejtanskih glava biti. Oni ce se njime hraniti i trbuhe ce svoje njime puniti, zatim ce to s kljucalom vodom izmjesati, a potom ce se, sigurno, opet u dzehennem vratiti. Oni su oceve svoje u zabludi zatekli pa i oni stopama njihovim nastavili.” (Es Saffat, 62-70)
Svadjanje nevjernika izmedju sebe kad budu stajali pred Allahom
Alla kaze:
A oni koji ne vjeruju govore: "Mi nećemo vjerovati u ovaj Kur´an niti u one prije njega!" A kada bi samo vidio kad oni koji su učinili zlo pred Gospodrom svojim budu zadržani i kad stanu među sobom razgovarati: "Da vas nije bilo, sigurno bismo bili vjernici" - reći će oni koji su tlačeni bili onima koji su bili oholi.
"A zar smo vas mi od pravog puta odvratili nakon što vam je bilo na njega ukazano? Ne, sami ste vi grješnici bili" - reći će oni koji su bili oholi onima koji su bili tlačeni.
Nije bilo tako" - odgovoriće oni koji su bili tlačeni onima koji su bili oholi -, "nego ste danju i noću spletkarili kad ste od nas tražili da u Allaha ne vjrujemo i da Mu druge jednakim smatramo". I svi će prikriti tugu kad vide da će kažnjeni biti, a Mi ćemo na vratove nevjernika sindžire staviti; zar će biti kažnjeni drugačije nego prema onome kako su radili? Kuran Sura Saba
Nevjernici ce traziti od Allaha da im pokaze ljude koji su ih zaveli pa da ih prebiju
Allah kaze:
"I nevjernici će reći: 'Gospodaru naš, pokaži nam džinove i ljude, one koji su nas zaveli, da ih stavimo pod noge naše, neka budu najdonji.'"
Dubina Dzehennema
prenosi Ebu Hurejre r.a. da je rekao: "Bili smo kod Reslullaha s.a.v.s., u momentu kad je on cuo udar, pa nas je Reslullah upitao: "Znate li sta je ovo?" A mi smo odgovorili: "Allah i Njegov Poslanik s.a.v.s. najbolje znaju." A on je rekao: "Ovo je bio kamen koji je bacen u dzehennem prije sedamdeset godina a tek je sada pao na dno dzehennema." (hadis prenosi Muslim)
Najblaza kazna u Dzehenemu
Prenosi se od Nu'man bin Besira r.a. da je Reslullah s.a.v.s. rekao: "Zaista ce u dzehennemu najblaze biti kaznjeni oni koji ce imati obucu sa remenjem od vatre od koje ce kljucati mozak kao sto kljuca lonac na vatri. Mislice da niko od njega nece biti zesce kaznjen iako je to inace najblaza kazna." (hadis prenosi Muslim)
Reslullah s.a.v.s. rekao: "Neki ce od njih biti u vatri do noznih clanaka, neki do koljena, neki do pojasa, a neke ce vatra obuhvatiti sve do njihove kljucne kosti." (hadis prenosi Muslim)
Jacina Dzehennemske vatre
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Reslullah s.a.v.s. rekao:"Dunjalucka vatra je sedamdeseti dio dzehennemske vatre." A prisutni su kazali: "I ova je dovoljna, o Allahov poslnice." A on je rekao: "Dzehennemska vatra je sesdeset devet puta jaca od dunjalucke, a svaki njen dio je zestok kao ova vatra." (Muttefekun alejhi)
Psiholosko kaznjavanje da bi se izazvala tuga i zestoko kajanje
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao: “Nece niko uci u dzennet a da mu se prije toga ne pokaze njegovo mjesto u vatri koje bi ga cekalo da je nesto lose uradio kako bi povecao zahvalu Allahu, i nece uci u vatru niko prije nego mu se pokaze mjesto u dzennetu koje bi ga cekalo da je cinio dobro, kako bi se jos vise rastuzio.” (hadis prenosi Buharija)
Ubijanje Smrti izmedju Dzenneta i Dzehennema
Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Na Sudnjem danu ce se smrt dovesti u obliku bijelog ovna koji po sebi ima crnila, zatim ce se zaklati na prostoru izmecu Dženneta i Džehennema i reci ?e se: O stanovnici Dženneta, vjecnost bez smrti! O stanovnici Vatre, vje?nost bez smrti!" (Buharija)
Resulullah s.a.v.s. rekao: “Da znate ono sto ja znam malo bi ste se smijali, a puno bi ste plakali.”
I ti bi ko radije ovdje na exkurziju
- HAVANA
#318 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Kolika je ta ladja,ladja, ili mala ladjica?
- Ludzak
#319 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Smrčak, ako je to što piše u Kuranu onda su to najobičnije nebuloze.
Valjda si toliko pametan da to shvatiš.
O kakvom 'ključanju mozga' ovdje spominje kadaa si već umro? Mozga nema.
Oko opisivanja hrane u džehenemu, u jednoj rečenici piše smrt će mu prilaziti sa svih strana. Alo, ti si već umro. Ne može se u smrti umrijeti.
Oko opisivanja hrane u džehenemu, u jednoj rečenici piše smrt će mu prilaziti sa svih strana. Alo, ti si već umro. Ne može se u smrti umrijeti.
- Smrcak15
#320 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ludzak wrote:Smrčak, ako je to što piše u Kuranu onda su to najobičnije nebuloze.
tijelo ce se ponovo stvoriti i vratit dusa nazad , isto kao sto je sad tijelo i dusa, pa tek onda se ide u dzehennemO kakvom 'ključanju mozga' ovdje spominje kadaa si već umro? Mozga nema.
znaci i tijelom i dusom se ide u dzehennem, kao sto ti tijelom i dusom ides u zatvor na ovom svijetu, nevode te mrtvog i besvijesnog u zatvor.
ne, ozviljen ces biti sa tijelom i dusom i ako udjes u dzehenem tamo nema smrti, znaci pod tim uslovima sa ovog svijeta ti bi umro u tim okolnostima ali tamo neces umrijeti i zato se kaze da smrt prilazi ali nema smrti, jer da si u tim agonijama na zemlji smrt bi pocela da nastupa.Oko opisivanja hrane u džehenemu, u jednoj rečenici piše smrt će mu prilaziti sa svih strana. Alo, ti si već umro. Ne može se u smrti umrijeti
- HAVANA
#321 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
De bolan,ne izazivaj,pocece ti objasnjavat kako je on to ,nako...figurativno mislio... 
-
Invincible
#322 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Hazreti Smrčak je dosljedan, on prkosi granicama mogućeg i vjeruje u to, da su mu sve na broju i nisu, ali barem nije dvoličan kao ovi prefganiji prodavači magle, koji su u religijskim uvjerenjima gotovo identični s njim, ali to ne iskazuju otvoreno, nego upakuju da izgleda razumnije.
- arzuhal
#323 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Bilo bi lijepo da se okaneš ovog upornog - nehajno umotanog u paternalistički odnos intelektualno superiornijeg - ponižavanja forumaša @Smrcka. Potpuno je bespotrebno za kritiku neke ili bilo koje religije ili neku argumentaciju u cijeloj priči, naprotiv.Invincible wrote:Hazreti Smrčak je dosljedan, on prkosi granicama mogućeg i vjeruje u to, da su mu sve na broju i nisu, ali barem nije dvoličan kao ovi prefganiji prodavači magle, koji su u religijskim uvjerenjima gotovo identični s njim, ali to ne iskazuju otvoreno, nego upakuju da izgleda razumnije.
- aurora313
#324 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da je religija jedna, šta bismo mi ovdje radili na 'Religiji'!Ludzak wrote:Da je religija jedna bar bi koliko toliko svijet bio mirniji, ne bi se svađali oko toga čiji je bog veći i bolji.
-
slavonskilola
#325 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Osnovna zadaća svake religije je da koliko je to moguće amortizira ili otkloni zlo iz čovjeka i svijeta i usmjeri ga apsolutnim ili vječnim istinama.Ni jedna do sada globalno nije uspjela u tome osim na osobnoj razini i to kod malog broja ljudi.Nebi bio bolji ili nebi bio dovoljno dobar..