Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
friskyoreo

#301 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Radio Sarajevo wrote:
Ja se u Bosni nisam patio, ja sam i tamo imao para, a imam i ovdje. I nikad se nigdje nisam žalio.

Ali ja iz Bosne nisam otišao zbog para, nego iz drugih razloga koji su veoma lični. Ljudi nekad žele vani studirati, osjetiti druge gradove, upoznati nešto van Balkana itd., dakle nisu samo pare razlog. A kao što rekoh, ko je fukara u Bosni, biće fukara i usred Osla ili Minhena.
Pa niko nije rekao da ljudi odavde idu samo zbog ekonomskog aspekta. Ja licno idem zato sto ne mogu vise smisliti ovaj sistem i "drzavno" uredjenje, onako uopsteno receno da ne nabrajam razloge pojedinacno. To mi je primarno, a naravno i zbog ekonomske sigurnosti, ne trenutno, nego u buducnosti.
Ali svakako ima ljudi koji su svjesni da nije svijet samo Bosna i da zivot moze da ponudi puno vise.

Ne znam tvoju definiciju "fukare", ali ako pod time smatras one slabije ekonomske moci, tu definitivno grijesis. U drzavi gdje se biraju podobni prije sposobnih, to nije nikakav pokazatelj. I ljudi koji su ovdje zivjeli, a sposobni su, a nisu imali priliku ovdje da "procvjetaju" od silnih podobnih, oni kad odu na zapad jos su vise motivirani i jako su uspjesni. Poznajem par takvih koji su na zapadu ostvarili veliki uspjeh. Ne mislim samo na finansijskom planu, nego uspjeh u zanimanju kojim se bave.

I ako mogu pretpostaviti po nicku- ti dolazis iz Sarajeva. Ako je tako, moram isto napomenuti da Sarajevo nije cijela BiH. Razlike su ogromne sto u zivotnom standardu, sto milion drugih stvari sa ostatkom BiH.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#302 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko god da gotivim @uglavnomja, jedan pingvin ugine kad ona napise da je zviz pisao pametne i istinite stvari. To mi je postalo u rangu sa "kultnom" Hm-ovon "samo sda na svim nivoima" :D

Covjek i da je pisao istinu o odnosu domacih spram stranaca, pisao je zato sto se poistovjecuje sa domacim i sto je time (in)direktno forumasima pisao svoje mokre snove o pripadnosti Danskoj i Dancima. Jebote patoloski lazov, koji tvrdi da nema nista od bh mentaliteta, a visi na klixovom forumu :-)

Kakogod, citajuci ovu temu, skontao sam da se ovdje puno vise laze i masta nego na "Ljubav i seks".

Citajte sta pise @uglavnomja (uz onu prethodnu napomenu :D ), rijetko objektivan i odmjeren rezon. :thumbup:
Radio Sarajevo

#303 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

Niemand wrote:Normalni ljudi uopste ne mastaju o nekom bogatstvu, vec normalnom zivotu. To su uslovi zivota oko tebe, kvalitet zivota a ne samo pare. Da mozes normalno otici zubaru i znati da ako nesto i zezne, imas se kome zaliti jer postoji neki red. Ovdje procitas sve preporuke, jos se i raspitas i na kraju isto Bgm ono-sta hoces, budi zahvalna da sam ti dozvolio da mi platis popravak zuba, umjesto-hvala sto ste mi ukazali povjerenje i odlucili se za mene. Da ne slusas vazdan price o nacionalizmu i tudja prorocanstva kad ce izbiti rat ovdje. Generalno, neka "normalnija" svakodnevnica.

Ta nadmenost po forumu "sta vi bosnje znate kako je vani, niste makli od makarske" mi je takodjer, onako, malogradjanski kompleks. Kako vi mozete znate kolko je neko zapravo upucen u zivot u nekoj zemlji il kakva su njegova iskustva?

Neko ima problema sa jezikom, oke. Al isto tako shvatite da su druga vremena, 2016 je godina, masa omladine po bosni govori nekoliko jezika bez ikakvih problema, dok se neko drugi muci. Pa bolan njemacki call centri se otvaraju po bosni. Ljudi rade na engleskom od kuce. Globalizacija.

Takodjer ta prica oko cijena. Ja nekad kad sracunam sve cijene u sarajevu, sama sebe pitam kako ovdje iko prezivi uopce. A opet zivimo. Nesto priustis, na necemu ustedis. Meni je usteda kupiti van bosne. Uvijek bilo. Jer je jeftinije.

Ne mogu shvatiti ni taj rezon razmisljanja "oni imaju neko svoje bijelo dugme, nekog svog colu, neki svoj klub.." :roll: Mislim, 21 je stoljece, globalizacija, pa i ona psihicka, odvec traje. HIMYM masa naroda u svim zemljama gleda, pricaj o stingu, bajernu, o svjetskoj knjizevnosti mjesto mese i andrica, pricaj o svemu ostalom o cemu se i u bosni najzad prica. Ne shvatam to zatvaranje u neku "balkan stajl" cahuru i ono, omg oni ne razumiju sabana i nece nikad znati kako je meni kad me pogodi pjesma. :roll:

Ja razumijem da je nekom tesko otici od kuce pa ono-nema roditelja, 100 rodjaka, bivsi razred i hiljadu prijatelja oko sebe, al prosjecan bh student sa 18-9 godina to ionako prevazidje. I zivi. Ne umre zbog tog.

Ne idu ljudi iz bosne iskljucivo zbog para. Covjek se umori od svega.

Ja razumijem ljude koji to vise ne mogu shvatiti. To je tako. Kad si bolestan, samo razmisljas kako ce biti kad ozdravis i kako se vise neces praviti budala i da ces paziti na zdravlje, a kad ozdravis, opet po starom i ni ne sjetis se bolesti. Tako i ljudi kad odu iz bosne.

Al hajd. Tesko je bez bosne. Suza mi kanu.

Meni je vrlo interesantan tvoj nick, i fakat se pitam šta se iza toga krije.

Elem, Uglavnomja je vrlo lijepo sve to objasnio, pa ja nemam mnogo toga dodati. Ne radi se tu o zatvaranju u balkansku čahuru, nego o tome da ima milion stvari pored onoga o čemu se uglavnom razmišlja kada neko hoće da preseli vani. Svi misle da pare rastu na grani, da je svaka država fenomenalno uređena, i da ti dlaka s glave neće faliti. U praksi je to potpuno drugačije. Ako ostaneš bez posla, vrlo brzo si na ulici, dok to u Bosni nije slučaj jer uglavnom imaš mamu i tatu kod kojih ćeš se svaliti.

Holandija važi za zemlju koja ima najbolji zdravstveni sistem u Evropi, a Bosna najgori. Vidiš, moje iskustvo je upravo obrnuto. Meni moj amsterdamski doktor nije htio dati antitetanus nakon što sam primio prvu dozu u Bosni. Izgrebao sam kožu ekserom koji je ušao 2 cm u nogu i to je bilo sasvim logično. On je meni rekao da "oni u Holandiji to ne rade, jer je rizik samo 1%". Ja sam mu na to odgovorio da će mi antitetanus dati milom ili silom jer nakon ubjeđivanja od pola sata to je bila jedina moguća opcija. Na kraju je popustio. Tako je svaki put kada bilo ko od stranaca ode doktoru. O cijenama neću ni da pričam, sve je ko fol besplatno, ali u panjevima. Vlastito učešće je najmanje €375 godišnje.

Zubare isključivo posjećujem na Balkanu i nigdje drugo. Ne pada mi na pamet da idem negdje drugo do Tahmišćije. Ti ljudi su mi mnogo više pomogli nego bilo koji holandski zubar ikad, a pokušao sam kod tri različita. O cijenama takođe da ne pričam, potpuno je neuporedivo.

Priča o Bijelom dugmetu, Čoli, Sarajevu i Želji je takođe nešto posebno. Kome nije važno, taj onda i ne zna o čemu Uglavnomja govori. Džaba je objašnjavati.

Nakon što sam odselio, tek sam onda shvatio koliko je jugoslovenska kultura bogata i koliko mi toga imamo za ponuditi. Prije nisam znao, i nisam cijenio, i sad se zbog toga kajem. Od pozorišta, preko filma, muzike, i svega ostalog, mi možemo prosjenog Evropljanina naučiti pameti. Ali jbg, oni imaju uređen parking od €5 na sat, a kod nas parkira gdje ko stigne. Zavisi sve šta su ti prioriteti.
Radio Sarajevo

#304 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

friskyoreo wrote:Pa niko nije rekao da ljudi odavde idu samo zbog ekonomskog aspekta. Ja licno idem zato sto ne mogu vise smisliti ovaj sistem i "drzavno" uredjenje, onako uopsteno receno da ne nabrajam razloge pojedinacno. To mi je primarno, a naravno i zbog ekonomske sigurnosti, ne trenutno, nego u buducnosti.
Ali svakako ima ljudi koji su svjesni da nije svijet samo Bosna i da zivot moze da ponudi puno vise.

Ne znam tvoju definiciju "fukare", ali ako pod time smatras one slabije ekonomske moci, tu definitivno grijesis. U drzavi gdje se biraju podobni prije sposobnih, to nije nikakav pokazatelj. I ljudi koji su ovdje zivjeli, a sposobni su, a nisu imali priliku ovdje da "procvjetaju" od silnih podobnih, oni kad odu na zapad jos su vise motivirani i jako su uspjesni. Poznajem par takvih koji su na zapadu ostvarili veliki uspjeh. Ne mislim samo na finansijskom planu, nego uspjeh u zanimanju kojim se bave.

I ako mogu pretpostaviti po nicku- ti dolazis iz Sarajeva. Ako je tako, moram isto napomenuti da Sarajevo nije cijela BiH. Razlike su ogromne sto u zivotnom standardu, sto milion drugih stvari sa ostatkom BiH.
Svaki sistem i svako državno uređenje je sranje. To ćeš vidjeti tek kad dođeš negdje drugo gdje misliš da je bolje.

Svugdje se primaju najprije podobni, pa onda sposobni. Tako ti svijet funkcioniše zadnjih nekoliko hiljada godina. Svako će radije primiti svog bratića nego nekog nepoznatog, to je jednostavno ljudski.

I ovdje možeš potplatiti koga hoćeš, ali su cijene malo više. Niko nije nepotkupljiv. Moj je prijatelj potkupio opštinskog službenika da dobije bolju kuću, dao mu je šest tisuća i na godišnjem nivou se isplatilo. Već nakon godinu dana je vratio taj novac kroz kiriju koja je bila niža.

Što se tiče Bosne, znam ja da Bosna nije samo Sarajevo. Bosna je i Mostar, Bihać, Trebinje, Neum, Banjaluka... sve su to gradovi koji imaju ogroman turistički potencijal, ali ljudi radije kukaju i odlaze negdje da peru suđe nego što se počnu baviti svojom zemljom. Kod nas svako čeka da mu "država nešto uradi" i da mu "država nešto omogući". Država u kapitalizmu ništa nije dužna, a mi ipak imamo besplatno školstvo i zdravstvo koje kako-tako funkcionišu, imamo i mnogo zaostavštine iz socijalizma u kojem niko nije bio gladan ni na ulici, i zbog toga 99.9% ljudi imaju svoje kuće ili stanove, vikendice i šta sve ne.

Kod nas čak postoji izreka "država nešto da uradi", iako smo svi mi država, i najprije mi treba nešto da uradimo, pa da onda tražimo da se država mijenja.

Vlast i sistem je upravo onakav kakav zaslužujemo, čak možda i bolji. Mi ne valjamo.
Niemand

#305 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

@radiosarajevo,

Ja ne mislim da pare igdje "rastu na grani" nit mislim da postoji zemlja i sistem koji nije korumpiran. Tu se dakle slazemo. Al ne razumijem da ne mozes shvatiti da bosna nije dzenet i da su druge zemlje, i sa tom korupcijom, opet manje korumpirane od nje, pa slobodno iz ove perspektive mozemo govoriti o "potpunoj" uredjenosti. Isto tako, nemaju svi mamu i tatu pa ako ostanu bez posla da mogu kod njih.

Za holandiju i vas zdravstveni sistem, iskreno, ne znam. Ne znam o holandiji nista tacnije. Nije me nesto pretjerano nikad ni interesovala ta zemlja. Moguce, naravno. Tvoje iskustvo je takvo, moje je hvala Bogu bolje. Dao Bog da niko ne mora u bolnicu uopce, al na svom primjeru i primjeru meni bliskih ljudi, ne moze se porediti. Sta mislis zasto npr one humanitarne akcije kad se skupljaju za oboljelu djecu, mahom pise potrebno za ljecenje u nekoj xy zemlji? Razmisli malo o tom. Ja znam da u bosni ima dobrih strucnjaka, al ti u bolnici ne ovisis samo od jednog covjeka.

Ovo oko nase kulture, pokusacu objasniti, ne znam kolko ce mi uspjeti. Ne mozes zivjeti iskljucivo sa ljudima koji te znaju od malih nogu i ono, znaju sve o tebi i znaju sve te neke temice koje zapocnes. To je zivot. Ljudi promjene ne samo zemlju, vec kontinent i opet nadju zajednicku rijec sa drugim ljudima. To je ljepota raznolikosti. Kad ti nekome pricas neke svoje "folove" i "price", on tebi neki svoje, koje inace ne bi ni saznao, a pored toga uvijek imate neke "univerzalne" teme na tom polju o kojem vec pricate. Ako ti je neki jugoslovenski film, muzika, sta vec, dobro, upoznaj drugu osobu sa tim. Ako nesto ne znas o cemu on govori, pitaj da ti pojasni.

Ako ti nista od toga ne odgovara, kultura, posao, zdravstvo, drzavno uredjenje i ako ti je u bosni bolje jednostavno sve, vrati se u bosnu (ovo ozbiljno govorim, bez cinizma). Bices sretniji onda i rahatniji. Al ne razmisljaju svi tako i nece svi biti sretniji u bosni, isto ko sto nece svi biti nesretniji van bosne.

Kao sto friski oreo rece, nije svakom cijeli svijet iskljucivo bosna.
friskyoreo

#306 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Meni je stvarno smijesno vise govoriti uopste o ovome. Kao da ste svi isli na ispiranje mozga kod Zviz-a...
Vratite se ako je bolje ovdje, i vidite toliki potencijal u BiH.
Ustvari, da vas pitam, zasto se ne vratite? Zasto ne dodjete ovamo u prosperitet i zemlju prepunu potencijala koji samo ceka da bude iskoristen?

Ovi ljudi koji planiraju da odu, nece vam uzeti hljeb iz usta sigurno. Tako da se opustite. Mozda ce bolje zivjeti od vas, ali to je nesto sto je vama ocito tesko prihvatiti, ali se morate pomiriti s tim. :)
Svako neka ode neka proba, pa vidi kako je. Najlakse se je vratiti u BiH i nastaviti tamo gdje ste stali. Ovdje se ionako nista ne mijenja vec dvije decenije. A ako ste u drzavnom sektoru, uzmete neplaceno na godinu dana i lagano. Tada mozete skontati da li je to za vas ili ne.
ExNihilo

#307 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by ExNihilo »

Sasječeš jednog Zviza, nikne 10 novih. :D
kloniran

#308 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

ExNihilo wrote:Sasječeš jednog Zviza, nikne 10 novih. :D
:lol:
Forumska hidra :lol:
mousstapha

#309 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mousstapha »

Radio Sarajevo wrote: Svaki sistem i svako državno uređenje je sranje. To ćeš vidjeti tek kad dođeš negdje drugo gdje misliš da je bolje.

Vlast i sistem je upravo onakav kakav zaslužujemo, čak možda i bolji. Mi ne valjamo.
Ti sam sebi kontriras. :run:
zetareticula

#310 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by zetareticula »

Ima li kakvog posla vani :lol:
Radio Sarajevo

#311 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

Niemand wrote:@radiosarajevo,

Ja ne mislim da pare igdje "rastu na grani" nit mislim da postoji zemlja i sistem koji nije korumpiran. Tu se dakle slazemo. Al ne razumijem da ne mozes shvatiti da bosna nije dzenet i da su druge zemlje, i sa tom korupcijom, opet manje korumpirane od nje, pa slobodno iz ove perspektive mozemo govoriti o "potpunoj" uredjenosti. Isto tako, nemaju svi mamu i tatu pa ako ostanu bez posla da mogu kod njih.

Za holandiju i vas zdravstveni sistem, iskreno, ne znam. Ne znam o holandiji nista tacnije. Nije me nesto pretjerano nikad ni interesovala ta zemlja. Moguce, naravno. Tvoje iskustvo je takvo, moje je hvala Bogu bolje. Dao Bog da niko ne mora u bolnicu uopce, al na svom primjeru i primjeru meni bliskih ljudi, ne moze se porediti. Sta mislis zasto npr one humanitarne akcije kad se skupljaju za oboljelu djecu, mahom pise potrebno za ljecenje u nekoj xy zemlji? Razmisli malo o tom. Ja znam da u bosni ima dobrih strucnjaka, al ti u bolnici ne ovisis samo od jednog covjeka.

Ovo oko nase kulture, pokusacu objasniti, ne znam kolko ce mi uspjeti. Ne mozes zivjeti iskljucivo sa ljudima koji te znaju od malih nogu i ono, znaju sve o tebi i znaju sve te neke temice koje zapocnes. To je zivot. Ljudi promjene ne samo zemlju, vec kontinent i opet nadju zajednicku rijec sa drugim ljudima. To je ljepota raznolikosti. Kad ti nekome pricas neke svoje "folove" i "price", on tebi neki svoje, koje inace ne bi ni saznao, a pored toga uvijek imate neke "univerzalne" teme na tom polju o kojem vec pricate. Ako ti je neki jugoslovenski film, muzika, sta vec, dobro, upoznaj drugu osobu sa tim. Ako nesto ne znas o cemu on govori, pitaj da ti pojasni.

Ako ti nista od toga ne odgovara, kultura, posao, zdravstvo, drzavno uredjenje i ako ti je u bosni bolje jednostavno sve, vrati se u bosnu (ovo ozbiljno govorim, bez cinizma). Bices sretniji onda i rahatniji. Al ne razmisljaju svi tako i nece svi biti sretniji u bosni, isto ko sto nece svi biti nesretniji van bosne.

Kao sto friski oreo rece, nije svakom cijeli svijet iskljucivo bosna.
Drago mi je da smo spustili loptu. Ja sve vrijeme govorim da sam ja i pored toga što živim u zemlji koja me ne ispunjava potpuno, ipak sretan. Ja nađem sebi način da budem sretan, i da nikoga ne peglam. Sve ovo što Uglavnomja i ja govorimo su činjenice s kojima naši ljudi nisu upoznati prije nego se odluče da isele iz BiH. Dakle, meni je i Bosna bila dobra, dobra mi je i Holandija. Svaka ima svoje prednosti i mane, ali mislim da je ključ sreće u tome kako se ti postaviš. Meni nijedna zemlja nije ništa dala, ali ja to nisam ni očekivao. Sve sam zaradio i postigao sam, u obje zemlje. Jugoslavija mi je jedina davala, tj. mojim roditeljima je dala stan, od kojeg sam se i ja okoristio. Dala im je poslove zbog kojih smo sagradili kuće na moru i planini. Ipak, Bosna i Holandija mi ništa nisu dale.

Da bih s nekim strancem podijelio šta mi znači Goran Bregović (a ne znači ništa, samo uzimam primjer), mora postojati obostrano interesovanje. Meni su određene kulture, uključujući holandsku, jednostavno dosadne, i ne želim da saznam ništa više o njima nego što već znam. Druge kulture, među kojima su grčka, marokanska, iranska i sl. su mi veoma interesantne, tako da se ne radi o tome da sam u balkanskom fazonu, nego volim drugačije nego što je na zapadu.

To je ono što ja volim, ali ja isto tako znam da u Amsterdamu mogu otići u iranski klub i super se provesti uz perzijsku muziku. Ne moram otići u holandski kafić.

Ono što sve vrijeme ovdje pokušavamo objasniti je to da smo MI BOSNA. Nije to neka država koja ima super građane, ali lošu vlast, nego ima jednako loše građane i vlast. I kada takvi ti isti građani žele pobjeći jer je negdje uređenije, bolje, ljepše, zelenije itd., mi im samo kažemo da nisu u pravu. I za to imamo milion razloga. Takođe, mnogo smo relevantniji da o tome pričamo jer smo živjeli i jedan i drugi život, za razliku od prosječnog Bošnje koji je došao do Makarske, ali ne i dalje. Kopaonik je već daleko, a Kosovo mu je dalje od Istanbula.
Radio Sarajevo

#312 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

friskyoreo wrote:Meni je stvarno smijesno vise govoriti uopste o ovome. Kao da ste svi isli na ispiranje mozga kod Zviz-a...
Vratite se ako je bolje ovdje, i vidite toliki potencijal u BiH.
Ustvari, da vas pitam, zasto se ne vratite? Zasto ne dodjete ovamo u prosperitet i zemlju prepunu potencijala koji samo ceka da bude iskoristen?

Ovi ljudi koji planiraju da odu, nece vam uzeti hljeb iz usta sigurno. Tako da se opustite. Mozda ce bolje zivjeti od vas, ali to je nesto sto je vama ocito tesko prihvatiti, ali se morate pomiriti s tim. :)
Svako neka ode neka proba, pa vidi kako je. Najlakse se je vratiti u BiH i nastaviti tamo gdje ste stali. Ovdje se ionako nista ne mijenja vec dvije decenije. A ako ste u drzavnom sektoru, uzmete neplaceno na godinu dana i lagano. Tada mozete skontati da li je to za vas ili ne.
Ja trenutno radim za firmu koja u Bosni ne postoji i to je jedini razlog zašto sam još ovdje. Btw, Bosna nije moja država, moja zemlja je Jugoslavija i ona je okupirana. Sigurno ću se preseliti negdje na Balkan prvom prilikom, i sigurno neću ostati na zapadu cijeli život. Kao što rekoh, meni je i tamo dobro, to je sve od čovjeka do čovjeka.

Znam ja da niko nama neće uzeti hljeb iz ruku, ja prvi pomažem svim našim ljudima da nađu posao, da nauče jezik, i da se uštele u novom gradu. I uvijek ću to raditi.
friskyoreo

#313 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Da, a ta firma je jedina na svijetu u tvojoj struci...
I naravno da nismo ni mislli da ces ti ostati tamo cijeli zivot, to se da naslutiti po ovome sto pises, o kakvom mentalnom sklopu se radi.

Nazalost, ti sam pokazujes da si ustvari taj tipicni "prosjecni Bosnjo" kojeg spominjes. I potvrdjujes onu staru "moze covjek iz sela, ali selo ne moze iz covjeka"...
I zbog takvih kao sto si ti, normalni ljudi koji odu vani, susrecu se sa predrasudama koje su ljudi izgradili na osnovu tebe i tebi slicnih...

I opet da napomenem, ovo ti govori neko, ko je zivio i "jedan i drugi zivot" kako ti to nazivas, i ko je vjerovatno vidio vise svijeta od tebe...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#314 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

friskyoreo wrote:
Radio Sarajevo wrote:Ma ja ba, Bošnje sve znaju, i kako je u Njemačkoj, i kako je u Norveškoj, Švedskoj, Australiji... a najveći domet im Makarska.

Cifru od 1500 eura pretvore u marke, pa misle trošiti kako troše u Bosni, na kafe od marku i burek od 3 KM.

Ljudi dragi, u Holandiji ne možeš normalno jesti bez 15 eura. Hamburgeri su 12-13 eura ako išta valjaju. To je 25 KM, jeste li ikad u životu platili hamburger toliko, ili jedete u Ducku za 3 KM i dalje?

Jebote, kao da mi ne dolazimo u Bosnu i kao da ne vidimo stanje. Specijalisti za kukanje i veličanje zapada, na kojem nikad nisu bili.
Specijalisti za kukanje su bosanci, bez obzira gdje zivjeli. To vidimo iz prilozenog.
Ljudi dragi, u bosni prosjecna plata u realnom sektoru je oko 550 km. A potrosacka korpa 850?! I sta sad?
Vrati se brate u Bosnu, pa onda zivi rahat, nemoj se patiti tamo na zapadu.

I ne kontam koja je vasa agenda...
Da li je vas cilj da s ovim komentarima kazete da zivot na zapadu nije lak kako se nekima u BiH cini, ali je bolji nego u BiH, ili hocete da kazete da je tamo losije nego u BiH?
PS, ovo ti govori neko ko je zivio na zapadu i ko je vrlo dobro upoznat sa zivotom tamo...
Mogu li ja nešto reći? Ja sam bio osim u Makarskoj i u Vodicama i u Istri :mrgreen: :razz:
Ja sam u nekoliko država EU i jeo i kupovao hranu skoro duplo jeftinije nego u BIH a plate i standard su dobrano veći, nije Holandija reper za poređenje ona je jako skupa, ali zato im standard omogućava da odu u Njemačku u mjesečnu i godišnju nabavku za duplo manje keša. Može li to Bosanac? Specijalisti za kukanje su Poljaci, Bošnjo je mala maca za njih. Oni kukaju za nešto i kad im je sve potaman, takav su narod :)
I da neko pomenu Češku da to nije zapadni standard....eeee de malo poguglajte podatke za Slovačku koja je manja i siromašnija od Čehe, kad bi BIH imala takav standard i rejting BIH bi bila najsretnija zemlja Evrope....
Niemand

#315 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

Radio Sarajevo wrote: Drago mi je da smo spustili loptu. Ja sve vrijeme govorim da sam ja i pored toga što živim u zemlji koja me ne ispunjava potpuno, ipak sretan. Ja nađem sebi način da budem sretan, i da nikoga ne peglam. Sve ovo što Uglavnomja i ja govorimo su činjenice s kojima naši ljudi nisu upoznati prije nego se odluče da isele iz BiH. Dakle, meni je i Bosna bila dobra, dobra mi je i Holandija. Svaka ima svoje prednosti i mane, ali mislim da je ključ sreće u tome kako se ti postaviš. Meni nijedna zemlja nije ništa dala, ali ja to nisam ni očekivao. Sve sam zaradio i postigao sam, u obje zemlje. Jugoslavija mi je jedina davala, tj. mojim roditeljima je dala stan, od kojeg sam se i ja okoristio. Dala im je poslove zbog kojih smo sagradili kuće na moru i planini. Ipak, Bosna i Holandija mi ništa nisu dale.

Da bih s nekim strancem podijelio šta mi znači Goran Bregović (a ne znači ništa, samo uzimam primjer), mora postojati obostrano interesovanje. Meni su određene kulture, uključujući holandsku, jednostavno dosadne, i ne želim da saznam ništa više o njima nego što već znam. Druge kulture, među kojima su grčka, marokanska, iranska i sl. su mi veoma interesantne, tako da se ne radi o tome da sam u balkanskom fazonu, nego volim drugačije nego što je na zapadu.

To je ono što ja volim, ali ja isto tako znam da u Amsterdamu mogu otići u iranski klub i super se provesti uz perzijsku muziku. Ne moram otići u holandski kafić.

Ono što sve vrijeme ovdje pokušavamo objasniti je to da smo MI BOSNA. Nije to neka država koja ima super građane, ali lošu vlast, nego ima jednako loše građane i vlast. I kada takvi ti isti građani žele pobjeći jer je negdje uređenije, bolje, ljepše, zelenije itd., mi im samo kažemo da nisu u pravu. I za to imamo milion razloga. Takođe, mnogo smo relevantniji da o tome pričamo jer smo živjeli i jedan i drugi život, za razliku od prosječnog Bošnje koji je došao do Makarske, ali ne i dalje. Kopaonik je već daleko, a Kosovo mu je dalje od Istanbula.
Nadam se da se neces uvrijediti, al pojam "drzava nekom nesto dala" je meni poprilicno stran, pa o kojoj god drzavi da se radi. Tebi nije i ja to razumijem. Medjutim, ti si u jugoslaviji dobio stan tj. tvoji, al znas da ga neces dobiti (ono na fine oci dobiti) ni u holandiji ni u bih. Cemu onda to poredjenje uopce? Razumijem jugonostalgiju. Svaki dan je srecem. Al mislim da joj nije bas mjesto na ovoj temi, jer niko zapravo ne ocekuje ni od kakve drzave da mu nesto da, vec naprosto da zivi negdje drugo. Ovo je problem generalno bio prostora bivse jugoslavije, nikada nije do kraja provedena adaptacija stanovnista na nesto drugacije, i pored toga sto su bili zapravo "stanovnici" nekoliko republika, ostali su poprilicno zatvoreni, pa tako i dan danas po forumu citamo "dosljo", "rodjeni ovaj, rodjeni onaj", dok je to ostatku svijeta poprilicno normalno da se ljudi sele il doseljavaju. Al toj prici ovdje zaista nije mjesto.

Ja razumijem ako ti nisi zainteresovan za holandsku kulturu. Medjutim, to ne znaci da ne mozes uzivati u holandiji u sadrzajima drugih kultura (kao sto si i sam naveo) il naprosto nekoj univerzalnoj kulturi. Nisam ni ja, iskreno, bez da se neko uvrijedi, pretjerano zainteresovana za predstave tipa "ja, mahalusa" il hiljaditi film o ratu. Cijena knjiga u bosni (pretezno mislim na klasike) i npr u njemackoj se ne moze porediti. A o prevodima nekih djela necu ni govoriti, nema smisla. U bosni covjek moze birati da ode na koncert jane i ostalog seljakluka, ponekad neki pozitivniji primjer, al pretezno regionalnih muzicara. U drugim zemljama mozes otici na razne koncerte. Nema potrebe da mi napominjes cijene karata. Zatim, izbor muzeja, pa aqua world, luna parkovi, izbor bazena i da ne nabrajam sad. Porodicni sadrzaji. Sadrzaji za djecu. Nisu svima kultura i slicni sadrzaji iskljucivo sadrzaji jednog odredjenog podneblja. Postoji i univerzalnost.

Ovo da smo mi bosna, ne znam sta bih ti rekla. Ja se generalno ne slazem sa tim. Al ako ti smatras da je to tako, onda nazlost prihvati da, poput tebe, postoji jos ljudi koji ne zele biti dio te bosne. Iako je meni ova logika pogresna. Ako se odselis u drugu zemlju to ne mora znaciti da mrzis zemlju iz koje dolazis.

Opet ti kazem, ne slazem se da smo mi bosna, jer onda ti si otisao iz bosne, dakle nisi vise bosna, jugoslavija vise ne postoji, holandija ti ne pase, dje ces? Jedino sa dzipsijima da se udruzis. :D Malo sale, ne zamjeri. :D

Tu zadnju recenicu necu komentarisati jer sam vec ranije prokomentarisala sta mislim o takvim izjavama.

Sve u svemu, covjek moze svugdje zivjeti. Svijet se najzad tako i razvio. Al svijet nije crno bijel.

Ne postoji upustvo za zivot nigdje i nadam se da ce ljudi koji vec hoce da idu negdje to shvatit i zanemariti tudji zivot, a prihvatiti korisne savjete. Eto.
uglavnomja

#316 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

ne postoji univrzalna kultura :D

mislim postoji kao pojam, ali ako mislis da ces na zapadu naci drustvo o kojem ce se raspravljati iskljucivo o univerzalnoj kulturi - zaboravi. niko nece u svojoj avliji zbog nekog tamo doslje zanemariti svoju kulturu da bi udovoljio tvom univerzalizmu ... i drugo, nisu svi toliko univerzalno kulturni.

i nemoj zamisljati da ces moci sebi birati drustvo. nivo raje koji imas u bosni, pretpostvaljam kulturna, pismena, obrazzovana raja sa "pedigreom" u vaspitnom i civilizacijskom smislu - to neces dobiti nigdje. mozda neki azilantski pandan.
tamo nikoga nije briga sta su ti roditelji, profesori, doktori, naucnici, radnici ... i da li si bio ucenik-student generacije, najbolji kosarkas, fudbaler, gitarista ... ti si neko ko je dosao iz zemlje koja je ratovala prije 20 godina, koja je unistena, u kojoj hodze i popovi sjede u prvim redovima uz politicare, iz zemlje u kojoj je nestalo milijarde para poslanih za obnovu, a to se ne zaboravlja. znaju oni sve kako je na balkanu.

i to sto nabrajas, koncerti, izlozbe, muzeji, luna i akva parkovi :D sve to postoji. ali sve to kosta toliko da gastarbajter to sebi ne moze priustiti. sa bezze poslom, ispodprosjecnom platicom, placanjem stana, rezija itd ... :zzzz: ponekad ponesto ok, ali sve nabrojano redovno :run:

ne zanosite se ciframa ... zivot je skup. malo ostane od onoga sto mislite da cete zaraditi.

i pogotovo ne zaboravite da ono kako vi vidite zapad, po slikama na fb i posjetama za ferije - to su ljudi koji su vec 20 godina vani. koji su imali godine da nauce jezik i posao i prilagode se dok ih je drzava izdrzavala. a fb je fb :izet: :D

i da ponovim, kriza je od 2008, 2009. , sve vise izbjeglica, sve manje posla ... sve vece raslojavanje, na bogate i siiromasne, domacu i stranu radnu snagu. tacnije na poslove za domace i poslove za strance.

i jos samo ovo, u bosni se zaposljava po rodbinskoj, partijskoj i zemljackoj liniji.
misilite da je vani drugacije :D
isti demokratski princip biranja politicara i ista podjela fotelja.
zaposljavanje po preporukama.
uvijek i uvijek ce domaci imati prednost pred strancem. osim kad stranac ima ekstra znanje, a moze biti placen duplo manje.

a za one koji misle da je ovo zvizovstina, moze i druga prica, ona istinita :evil: : dodjes, biras posao, 3 milje eura neto, stan placas 200 eura, 100 m2 u centru izabranog grada, kupis najnoviju mecku od dvije plate, stan kupljen za 6 mjeseci ... visis po koncertima, izlozbama, ... i usput jos zavrsis dva fakulteta i 3 mastera i rodbini saljes 500 eur mjeseco i jos ustedis svaki mjesec par milja na racunu ... a raja se otima da se druzi s tobom, svi lete da te uce izraze i fraze govornog jezika, uzivaju u tvom akcentu, razgovaraju samo o onome sto tebi odgovara ...eto tako to izgleda kad dodje na zapad. 8)

a doktori - 24 sata na raspolaganju, sve ljudi bez greske u karijeri. znaci nisu ljudi, nego nadljudi. ljudi grijese. :mrgreen:
prog321

#317 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

Tačno zažalim na ovakvim temama što nema Zviza.
:-D
Niemand

#318 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

@uglavnomja, nemoj se molim te uvrijediti, al meni je tebe zao. Toliko nezadovoljnu i isfrustriranu osobu cak ni preko tastature odavno nisam upoznala. Al dobro.

Evo, sve si upravu. Ne postoji univerzalna kultura, ne postoji svjetska knjizevnost, ne postoji svjetska popularna muzika kao ni filmovi ni predstave; karte za koncerte, muzeje i sl, mi, sa pedigreom bosne, bilo da smo u dijaspori il u bosni, sebi ne mozemo priustiti sa "bezveze poslovima" jer takve naravno svi bosanci imaju, nemamo raje "strance" jer nemamo o cemu sa njima pricati, a i znaju svi da smo "obiljezeni" balkanom; jezik ne znamo, ako i znamo to je sa akcentom i eto, niko nece sa nama da se druzi, a o obrazovanju da ne govorimo.

Ti su upravu. Evo, odustajem. Jer mi te zao. Nazalost, ne znam sta ti se desilo u zivotu pa si takva, al to definitvno nije normalno. Nazalost.

Kako god, ne mogu ja tvoj zivot promjeniti. Moj ti je savjet nauci jezik, ako ti treba pomoc, ako sam dobro shvatila njemacki je u pitanju, javi se na pp, eto ako niko nece da ti pomogne da naucis, evo ja cu. Ako ne, sta da ti kazem, sretno.
uglavnomja

#319 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

Niemand wrote:@uglavnomja, nemoj se molim te uvrijediti, al meni je tebe zao. Toliko nezadovoljnu i isfrustriranu osobu cak ni preko tastature odavno nisam upoznala. Al dobro.

Evo, sve si upravu. Ne postoji univerzalna kultura, ne postoji svjetska knjizevnost, ne postoji svjetska popularna muzika kao ni filmovi ni predstave; karte za koncerte, muzeje i sl, mi, sa pedigreom bosne, bilo da smo u dijaspori il u bosni, sebi ne mozemo priustiti sa "bezveze poslovima" jer takve naravno svi bosanci imaju, nemamo raje "strance" jer nemamo o cemu sa njima pricati, a i znaju svi da smo "obiljezeni" balkanom; jezik ne znamo, ako i znamo to je sa akcentom i eto, niko nece sa nama da se druzi, a o obrazovanju da ne govorimo.

Ti su upravu. Evo, odustajem. Jer mi te zao. Nazalost, ne znam sta ti se desilo u zivotu pa si takva, al to definitvno nije normalno. Nazalost.

Kako god, ne mogu ja tvoj zivot promjeniti. Moj ti je savjet nauci jezik, ako ti treba pomoc, ako sam dobro shvatila njemacki je u pitanju, javi se na pp, eto ako niko nece da ti pomogne da naucis, evo ja cu. Ako ne, sta da ti kazem, sretno.
:lol: :lol: :lol: :lol:

eto, nek' si mi rekla :D

svaka cast, ovo samo bosanska pamet moze uraditi, ubijedjivati osobu koja je vani kako se zivi vani na osnovu svojih zamisljanja. i to nekim pateticnim pokroviteljskim tonom :thumbup:

bas bi mi bilo drago da odes vani pa da vidis koliko si u pravu 8) ne u posjetu nego bar 4-5 godina, onda da se javis.

i hvala ti sto ti me je zao. i meni je tebe. jer se jedes u bosni misleci da je vani sve idila.
ali te razumijem, i meni su pokusali to reci prije 5 godina, pa nije islo. isto razmisljanje, nigdje ne moze biti gore, vani je sve fantazija ... e pa ... pitanje je sta je gore. recimo da nije gore generalno, nesto jeste bolje, nesto je gore, ali je milion svjetlosnih godina daleko od onoga kako vecina zamislja.
Niemand

#320 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

uglavnomja wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:

eto, nek' si mi rekla :D

svaka cast, ovo samo bosanska pamet moze uraditi, ubijedjivati osobu koja je vani kako se zivi vani na osnovu svojih zamisljanja. i to nekim pateticnim pokroviteljskim tonom :thumbup:

bas bi mi bilo drago da odes vani pa da vidis koliko si u pravu 8) ne u posjetu nego bar 4-5 godina, onda da se javis.

i hvala ti sto ti me je zao. i meni je tebe. jer se jedes u bosni misleci da je vani sve idila.
ali te razumijem, i meni su pokusali to reci prije 5 godina, pa nije islo. isto razmisljanje, nigdje ne moze biti gore, vani je sve fantazija ... e pa ... pitanje je sta je gore. recimo da nije gore generalno, nesto jeste bolje, nesto je gore, ali je milion svjetlosnih godina daleko od onoga kako vecina zamislja.
Vidi. Nemoj se uvrijediti, al ti, iako ocito imas dovoljno godina, si naprosto razmazeno dijete naviklo na sigurnost porodice i poznate okoline. Ni u bosni to svi nemamo. Nekad treba odrasti i nauciti snaci se sam, bez drzavnog posla stranackom i rodbinskom vezom koju ti opet neko drugi nadje, bez rodjaka da unose namjestaj, prijatelja koji su stalno tu, mame i tate da se vratis ako sta zapne. Meni je tako odavno i pomalo mi je smijesno citati odraslu osobu da o tome pise.

Nekako imam osjecaj da bi tebi bila trauma da si sa vratnika na alipasino preselila kamoli sta drugo.

Ako ne ide, ako ti je zivot zaista ko sto pises, vrati se, nije nikakva sramota. Imaces sve to sto gore nemas a gore kako pises nista nemas i nista ti ne valja.

Nemoj se naljutiti. Al ne znam sta drugo da ti kazem na to. Mislim, meni je to pomalo i smijesno i zalosno i simpaticno istovremeno.

Svasta.
HAVANA

#321 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by HAVANA »

Kakva sramota,ja se urahatio kako sam se vratio. :D
Niemand

#322 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

Znamo havano :D :thumbup:

Eto, svijetli primjer. Fali ti bosna, vratis se.

:sax:
mousstapha

#323 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mousstapha »

Fazon je sto vecina na ovoj temi ne misli da je vani sve idila. Dosta konkretno su nabrojane stvare koje su bolje i za koje se vrijedi izboriti. S druge strane ide prica o Bijelom Dugmetu i hamburgerima, te vidicima ne daljim od Makarske. Tipicni dijalog bosnje, prvo ide pokusaj ponizenja, pa red objasnjenja kako stvari funkcionisu.
prog321

#324 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

Pa generalno je svijest u BiH da je na zapadu sve uredjeno. Eno onaj rece ostanes bez posla i za 15 minuta nadjes drugi. Bolji. :-)
To je ta svijest koja nije realna.
Da samo znate koji gugumi zive u toj Belgiji, Njemackoj, Danskoj. itd.
Ima shkarta itekakvog.

Tamo su rasna, ksenofobicna drustva koje strance bas i ne gotive. I budite spremni da se borite , vjerovatno dva put vise nego sto ste se ikada u BiH borili.
Ali to ne smije da vas sputeve da odete ako odlucite.
Neki ljudi moraju izaci iz vlastitog sivila da bi prepoznali svoje mogucnosti.
Zato idite. Ali ne bojte se kritike. To je za vase dobro. Sto vise realnih stvari kazemo ovdje manje cete biti razocarani kada osjetite na svojoj kozi. :-D
mousstapha

#325 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mousstapha »

prog321 wrote:Eno onaj rece ostanes bez posla i za 15 minuta nadjes drugi. Bolji. :-)
Ja sam mislio da smo se davno slozili da je ovo preuvelicavanje.

Mnoge stvari jesu uredjenije. To se ne moze poreci.
Post Reply