Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#301 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Evo zabave :D
Smrcak15 wrote:ako nepoznajes islam, kuran i vjeru uopste niti ikakve dokaze koje vjera donosi
A dokazi su... sta tacno? Koji su to "dokazi"? Vjerovanje da sve ovo nije moglo nastati slucajno, tj. nase nekadasnje i trenutno neznanje o tome, pa cemo to ad hoc pripisati nekom natprirodnom bicu i nazvati ga "bog"? Haj' ti, ja ne gumo od sege...

Pitanja za tebe:
- Zasto se bog, nazovi ga/nju/to kako hoces, nikada nije prikazao ljudima?
- Zasto nas je uopste stvorio?
- Zasto nas prepada kojekakvim kaznama ako ne vjerujemo u njega i sve ono sta ono "prica"?
- Zasto nam je "dao" bolesti?
- Zasto je novorodjencadi "dao" deformitete?
Itd.
Izgleda da je on ipak prilicno daleko od nekakvog savrsenstva i nepogrijesivosti...
Smrcak15 wrote:ali ako se detaljno studira onda stvari nisu onakve kakve se cine na prvi pogled.
Nego kakve su na taj tvoj "drugi" ili "dublji" pogled?
Smrcak15 wrote:pa teze je vjerovati u ono sto ateisti vjeruju nego vjerovanje u Boga, jer ateisti vjeruju da mama moze samu sebe roditi :D ako kaze da nevjeruju pa kako onda mogu vjerovati da univerzum nastane slucajno bez ikakva uzroka???
Isto onako kako vjernici mogu vjerovati da je neki lik, kojeg niko nikad nije ni vidio ni cuo, nekoga napravio od svog rebra...
Ili da je neki lik rodjen bez zaceca (jedino ako je Marija zasjela na kakvu izdr..tinu), a niko to nije skont'o. I, ko je uopste provjerio da li je ona bila djevica :D. O tome nigdje nista ne pise :D
Smrcak15 wrote: onda ateista dodje i kaze ako ima neograniceno puta da bacis valjda ce nekad se poredat samo od sebe, e pa ja kazem nemas neograniceno puta.
A zasto nema neograniceno puta?
Ja kad igram jamba, bacam do besvijesti dok ne dobijem 5 sestica :D
Zasto se onda i priroda kroz milijarde godina nije mogla isto tako "igrati" i spajati kojekakve elemente dok se nesto ne poslozi...?
A dokazi su... sta tacno? Koji su to "dokazi"?
dokazi da je Kur'an od Boga ima tu dosta toga, a ja to dijelim u 6 tacaka

1. naucna cuda Kur'ana
2. brojcana cuda Kur'ana
3. nagovjestaji buducih dogadjaja
4. ljekovite karakteristike Kur'ana
5. lingvisticka cuda kur'ana
6. historijska cuda Kur'ana

iz svih ovih 6 tacaka imamo mnostvo dokaza da je Kur'an od Boga a ne od muhammed ili ljudi.
- Zasto se bog, nazovi ga/nju/to kako hoces, nikada nije prikazao ljudima?
vrlo jednostavno odgovoriti

ovo bi podijeli u 3 tacke

1. Da se nebi unistila svrha zivota
mi ovdje treba da budemo testirani kako cemo postupati, ako bi se pokazao nebi test bio validan, jer evo jednostavan primjer, koga je lakse testirati kako ce postupati u odredjenim situacijama, osobu koja je pod skrivenom kamerom a nezna da je pod skrivenom kamerom ili osobu koja zna da je kamera snima iz coska

2. Da se ne remeti slobodna volja

ako bi nam Bog direktno naredio nesto ili zabranio nesto, dali bi iko ziv smio da mu se suprostavi, znaci nebi radili sto bi htjeli a radili bi stvari sto nebi htjeli zbog straha

3. Da bi normalno zivjeli
Ako bi Bog se pokazao i prijetio kaznom u paklu za neka djela, to bi prouzrokovao masovni strah kod naroda i onda nebi se mogao korektno test da izvrsi

- Zasto nas prepada kojekakvim kaznama ako ne vjerujemo u njega i sve ono sta ono "prica"?
isto kao sto te drzava prepada zatvorskom kaznom za prekrsaje tako i On prijeti za prekrsaje vatrom u dzehennemu

problem nije samo nevjerovanje, nego je problem sta se izrodi iz nevjerovanje---> a to je propustas sto ti je naredjeno a radis sto ti je zabranjeno, to je posljedica nevjerovanja i onda moze da dodje do kazne ako se Bog ne smiluje.

- Zasto nam je "dao" bolesti?
iz nekoliko razloga

1. kao iskusenje
2. kao kaznu
3. kao ciscenje od grijeha i podizanje stepena u raju ako se otrpi bolest
4. da se reduciraju zivotnje i ljudi , jer kad nebi bilo bolesti i nebi narod ranije umirao doslo bi brze do prekomjerne populacije zemlje.

- Zasto je novorodjencadi "dao" deformitete?
nekad je deformitet posljedica roditelja i drugih ljudi iz okoline sa svojim zagadjivanjem

a ako je deformitet uzrokovan genetiski da tako kazem, bez nekih uzroka sa vana, onda to moze da bude po automatizmu iskusenje za roditelje i rodbinu okolo njega i iskusenje za tu osobu , ili cak da bude ostembiljana karta za raj, kako bi se lakse uslo u Raj

Izgleda da je on ipak prilicno daleko od nekakvog savrsenstva i nepogrijesivosti...
prije ce biti da ga nerazumijemo dobro pa onda ocjenjujemo na osnovu naseg uskog shvatanja

Nego kakve su na taj tvoj "drugi" ili "dublji" pogled?
detaljna analiza sta kaze koja rijec, i to sporediti sa naukom
Smrcak15

#302 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: onda ateista dodje i kaze ako ima neograniceno puta da bacis valjda ce nekad se poredat samo od sebe, e pa ja kazem nemas neograniceno puta.
A zasto nema neograniceno puta?
Ja kad igram jamba, bacam do besvijesti dok ne dobijem 5 sestica :D
Zasto se onda i priroda kroz milijarde godina nije mogla isto tako "igrati" i spajati kojekakve elemente dok se nesto ne poslozi...?
zato sto prirode nije bilo prije univerzuma pa da univerzum nastane a ako nije prirode bilo kako ces imati neograniceno puta
Dozer

#303 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: 1. Da se nebi unistila svrha zivota
mi ovdje treba da budemo testirani kako cemo postupati, ako bi se pokazao nebi test bio validan, jer evo jednostavan primjer, koga je lakse testirati kako ce postupati u odredjenim situacijama, osobu koja je pod skrivenom kamerom a nezna da je pod skrivenom kamerom ili osobu koja zna da je kamera snima iz coska
Samo cu ovo - ja sam zivi dokaz da je ovo pogresno :D
zato sto prirode nije bilo prije univerzuma pa da univerzum nastane a ako nije prirode bilo kako ces imati neograniceno puta
Jel'...? Cool...
A... gdje je bio bog do tog momenta kada je odlucio da stvori univerzum...?
Naravno, i gdje je sada?
Smrcak15

#304 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote:Smrčak15
Ne znam kakav red u Univerzumu spominješ.
U Univerzumu vlada totalni haos, ....ali po pravilnim prirodnim zakonima.
Naravno dogma o savršenom i nepogrešivom Bogu koji je u par hiljada godina poslao 26 poslanika i štivo mjenjao nekoliko puta je u potpunosti prihvatljiva za onog ko smije samo svoje vjerovanje i poniznost preispitivati ali ne i dogmu.

Naravno dogma o savršenom i nepogrešivom Bogu koji je u par hiljada godina poslao 26 poslanika
ne 26 nego 124 000 poslanika kroz historiju
i štivo mjenjao nekoliko puta je u potpunosti
nikad on ne mijenja svoju knjigu tek tako, nego mu to ljudi rade kad im je prepusti njima na cuvanje

dok se nije obavezao da ce cuvati Kur'an od iskrivljenja do Smaka svijeta
Smrcak15

#305 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Jel'...? Cool...
Naravno, i gdje je sada?
kako
u nistavilu, nista ispod njega, nista iznad njega pa poslije je stvorio svoje prijstolje i pero (olovku) koja je pisala sta ce sve da se desi u buducnosti

Imam Ahmed, rahimehullah, prenosi da je Ebu Ruzejn Rekit ibn Amir el-Ukajli upitao:
-Allahov Poslanice, gdje je bio nas Gospodar prije nego je stvorio nebesa i Zemlju?
Poslanik mu rece:
-Upraznini, nicemu i tami. Iznad Njega praznina i ispod Njega praznina,zatim stvori Prijesto (Ars) na vodi.

Naravno, i gdje je sada?
iznad svog prijestolja koja se nalazi u centru Raja , koji je najvisi dio raja odatle izviru rajske rijeke

a mozda se pitas gdje sad taj raj, pa vjerovatno a Allah najbolje zna da je u nekom drugom univerzumu, jer nije samo jedan univerzum ima ih vise.
iz hadisa se moze vidjeti da se mora prolaziti sa dusom kroz univerzume(nebesa) da bi se stiglo do raja. a to znaci da je taj univerzum ili raj ima svoje prirodne zakone i stanovnike
Dozer

#306 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Haj' priznaj da i tebi sve ovo sto si napisao izgleda kao crvenkapica... :D

Ne provociram, zaista, ali fakat... Mislim, ono..."bio u nicemu, u nistavilu"... Sta je "nistavilo"?
Kako je mogao "biti" u "nicemu"?
Nije li i tebi ovo malo suplje? :D
Smrcak15

#307 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Haj' priznaj da i tebi sve ovo sto si napisao izgleda kao crvenkapica... :D

Ne provociram, zaista, ali fakat... Mislim, ono..."bio u nicemu, u nistavilu"... Sta je "nistavilo"?
a sto je suplje?

nistavilo, pa valjda nista , sam on i nigdje nista drugo.

sad se mozda pitas kako cemo znati jeli ovo tacno ili ne? jedini nacin jeste da analiziras zivot muhammed i Kuran pa da vidis ima li lazi, dali je muhamemd lagao i dali kur'an laze, ako vidis da lazu nemoj vjerovati ako nenadjes da lazu i da se samo istina zagovara, do tebe je da uzmes ili poljubis i ostavis.
Smrcak15

#308 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Haj' priznaj da i tebi sve ovo sto si napisao izgleda kao crvenkapica... :D

a sto je suplje?

sad se mozda pitas kako cemo znati jeli ovo tacno ili ne? jedini nacin jeste da analiziras zivot muhammeda i Kur'an pa da vidis ima li lazi, dali je muhamemd lagao i dali kur'an laze, ako vidis da lazu nemoj vjerovati ako nenadjes da lazu i da se samo istina zagovara, do tebe je da uzmes ili poljubis i ostavis.
Dozer

#309 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:

a sto je suplje?

sad se mozda pitas kako cemo znati jeli ovo tacno ili ne? jedini nacin jeste da analiziras zivot muhammed i Kuran pa da vidis ima li lazi, dali je muhamemd lagao i dali kur'an laze, ako vidis da lazu nemoj vjerovati ako nenadjes da lazu i da se samo istina zagovara, do tebe je da uzmes ili poljubis i ostavis.
Vec ja to poodavno procitao i...poljubio i ostavio. :D
Smrcak15

#310 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

a sto je suplje?

Vec ja to poodavno procitao i...poljubio i ostavio. :D
a sta ako ti se to odbije od glavu :D recimo poslije smrti saznas da nisi pije upravu, sta cemo onda? Kome onda kukat i plakat???

moj savjet, dobro analiziraj prije ne bude kasno kad povratka nema, kad smrt nastupi nema vise popravnog tvoj sudnji dan je poceo u tom slucaju
Smrcak15

#311 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Vec ja to poodavno procitao i...poljubio i ostavio. :D
a sta ako ti se to odbije od glavu :D recimo poslije smrti saznas da nisi bio upravu, sta cemo onda? Kome onda kukat i plakat???

moj savjet, dobro analiziraj prije ne bude kasno kad povratka nema, kad smrt nastupi nema vise popravnog tvoj sudnji dan je poceo u tom slucaju
Dozer

#312 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: a sta ako ti se to odbije od glavu :D recimo poslije smrti saznas da nisi pije upravu, sta cemo onda? Kome onda kukat i plakat???

Ti bio tamo i znas da je to tako...?
MyTao

#313 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:
Jel'...? Cool...
Naravno, i gdje je sada?
kako
u nistavilu, nista ispod njega, nista iznad njega pa poslije je stvorio svoje prijstolje i pero (olovku) koja je pisala sta ce sve da se desi u buducnosti

Imam Ahmed, rahimehullah, prenosi da je Ebu Ruzejn Rekit ibn Amir el-Ukajli upitao:
-Allahov Poslanice, gdje je bio nas Gospodar prije nego je stvorio nebesa i Zemlju?
Poslanik mu rece:
-Upraznini, nicemu i tami. Iznad Njega praznina i ispod Njega praznina,zatim stvori Prijesto (Ars) na vodi.

Naravno, i gdje je sada?
iznad svog prijestolja koja se nalazi u centru Raja , koji je najvisi dio raja odatle izviru rajske rijeke

a mozda se pitas gdje sad taj raj, pa vjerovatno a Allah najbolje zna da je u nekom drugom univerzumu, jer nije samo jedan univerzum ima ih vise.
iz hadisa se moze vidjeti da se mora prolaziti sa dusom kroz univerzume(nebesa) da bi se stiglo do raja. a to znaci da je taj univerzum ili raj ima svoje prirodne zakone i stanovnike

Ovo je kao onaj vic, kada Haso kaze Muju da je bio u pustinji, nigdje drveta, zbunja, vode... sve sami pjesak na hiljade kilometara u svakom pravcu... kad u tom momentu ispred njega iskoci lav... Haso poce trcati I popne se na jedno drvo da bi se spasio... onda mu Mujo kaze, pa sada si rekao da nigdje nista nije bilo, kako odjednom da se popnes na drvo... a njemu Haso, e moj Mujo kada te lav potjera, nema ima nema... vec se penjes na drvo sto prije mozes...

Tako je i ovaj bog koji je zivio ni u vremenu ni u prostoru, nista ni gore ni dole, sebi stvorio prijesto iznad vode :D Nema tu ima nema, kada treba prijesto iznad vode, on se stvori :)

Inace od kako se umjesao ovaj Smrcak rasprava je otisla u na pocetak... on jos prica o Pascalu, kao da je to nesto novo :-)
Dozer

#314 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Al' mora mu se priznati da je zabavan :D
asurbanipal

#315 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

MyTao wrote:
Inace od kako se umjesao ovaj Smrcak rasprava je otisla u na pocetak... on jos prica o Pascalu, kao da je to nesto novo :-)

@Smrčak, odranije poznat kao @čačkalica, a namijenjao se još nikova, čini mi se @cikular, @cikanga, ako se ne varam... :D
Smrcak15

#316 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: a sta ako ti se to odbije od glavu :D recimo poslije smrti saznas da nisi pije upravu, sta cemo onda? Kome onda kukat i plakat???

pa nisam bio ali nemoram biti da uocim provaliju ispred mene na putu ako mi neko ukazuje na radiju da ne idem tim automputem zato sto se pojavila velika rupa

moram li biti na licu mjesta da se uvjerim u istinitost, isto tako ako je nesto povjerljivo onda vjerujem dok se ne dokaze suprotno
aurora313

#317 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:Imam Ahmed, rahimehullah, prenosi da je Ebu Ruzejn Rekit ibn Amir el-Ukajli upitao:
Poslanik mu rece:
...
Blago tebi. :-)
MyTao

#318 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:

pa nisam bio ali nemoram biti da uocim provaliju ispred mene na putu ako mi neko ukazuje na radiju da ne idem tim automputem zato sto se pojavila velika rupa

moram li biti na licu mjesta da se uvjerim u istinitost, isto tako ako je nesto povjerljivo onda vjerujem dok se ne dokaze suprotno
Tako je... to je ta "nova" naucna metoda... vjerujes dok se ne dokaze suprotno. :lol: :lol: :lol:
Dozer

#319 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:pa nisam bio ali nemoram biti da uocim provaliju ispred mene na putu ako mi neko ukazuje na radiju da ne idem tim automputem zato sto se pojavila velika rupa

Mali problem s prvom "konstatacijom" je u tome sto je tu provaliju neko vidio, a mozda i "osjetio" na svojoj kozi, pa javio radiju koji onda upozorava ostale ucesnike u saobracaju.
Ko je vidio bilo sta iz Kur'ana ili Biblije sto se tice raja/pakla/kazne/nagrade? Ikada?
Zasto se bilo kakva "cuda" iz tih knjiga nikada vise ne ponovise, tipa "bezgrijesnog zaceca" ili "stvaranja nekoga od svog rebra" i sl.?

Drugu ti bas i nisam skont'o... povjerljivo ili pRovjerljivo? U oba slucaja je recenica prilicno besmislena...
Ako je povjerljivo - sta bi to znacilo?
Ako je provjerljivo - zasto bi se moralo dokazati suprotno ako vec postoje svjedoci?

Pretpostavljam da si mislio reci da ako je nesto NEprovjerljivo, onda vjerujes dok se ne dokaze suprotno. Mlad si ti malo, a ? :D
Lopov-eliminator

#320 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

@Smrcak15 ili reinkarnirani @Chagalj

Ne zaboravi da mi jos uvijek nisi odgovorio na masu pitanja koja sam ti vise puta iznova postavljao.

Zaboravljas da ima ljudi koji te ovdje znaju od prije i dobro znaju koliko si samo puta sam sebi u stomak skocio.
Smrcak15

#321 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:pa nisam bio ali nemoram biti da uocim provaliju ispred mene na putu ako mi neko ukazuje na radiju da ne idem tim automputem zato sto se pojavila velika rupa

Mali problem s prvom "konstatacijom" je u tome sto je tu provaliju neko vidio, a mozda i "osjetio" na svojoj kozi, pa javio radiju koji onda upozorava ostale ucesnike u saobracaju.
Ko je vidio bilo sta iz Kur'ana ili Biblije sto se tice raja/pakla/kazne/nagrade? Ikada?
Zasto se bilo kakva "cuda" iz tih knjiga nikada vise ne ponovise, tipa "bezgrijesnog zaceca" ili "stvaranja nekoga od svog rebra" i sl.?

Drugu ti bas i nisam skont'o... povjerljivo ili pRovjerljivo? U oba slucaja je recenica prilicno besmislena...
Ako je provjerljivo - zasto bi se moralo dokazati suprotno ako vec postoje svjedoci?

Pretpostavljam da si mislio reci da ako je nesto NEprovjerljivo, onda vjerujes dok se ne dokaze suprotno. Mlad si ti malo, a ? :D
pa prenosioci hadisa su svojim ocima gledali cuda koja su se desavala sa Muhammedom s.a.v.s pa nam to prenijeli, kazem ti prvo vidis dali je povjerljivo ili ne, sve se mora analizirati
nije ni poenta da se sad vidi, jer nebi imalo smisla, ti si sad pod iskusenjem hoces li vjerovati ili neces na osnovu drugih dokaza koliko ih ima samo Bog zna, eh na osnovu tih dokaza ti se upustas da vjerujes u to, a ne da ti pred ocima pokaz , pa to onda vise nije vjera, to je ocigledno onda.
gdje tu onda test???

zato sto nema poslanika vise, cuda su imala funkciju da daju dokaz ljudima da poslanici dolaze zaista od Boga i da nisu nikakvi sharlatani.

ako muhammed nikad nije lagao, naosnovu dokaza hadisa, ako citamo kuran pa kur'an tvrdi masa stvari pa to nauka potvrdi , jer kad bi nauka osporila nesto od Kur'ana znaci naucni fakti osporili nesto od Kurana onda nije vise povjerljivo, a vidimo da se Kur'an i nauka slazu.
Smrcak15

#322 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote: Ne zaboravi da mi jos uvijek nisi odgovorio na masu pitanja koja sam ti vise puta iznova postavljao.
daj postiraj da vidim o cemu je rijec.
Last edited by Smrcak15 on 15/12/2015 16:17, edited 1 time in total.
Dozer

#323 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Sta li bi ovaj svijet bez vjera i religija...
aurora313

#324 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...iz hadisa se moze vidjeti da se mora prolaziti sa dusom kroz univerzume (nebesa) da bi se stiglo do raja. a to znaci da je taj univerzum ili raj ima svoje prirodne zakone i stanovnike...
Vidim da ti je ovo jasnije nego meni. Znači, duša ide u raj, a tu 'stanovnici' uživaju blagodeti rijeka i ostalih ljepota... Bogati, pojasni mi kako se tu spaja duša i fizičko ovozemaljsko tijelo da bi se uživalo?
Mohamad Sissoko

#325 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

aurora313 wrote:Nakon svih gornjih stavova, mišljenja ili tvrdnji, sve se svodi na jedno što sam već ovdje jednom iznio, a potiče od Stevena Weinberga, teoretskog fizičara, koji je bio dosta jednostavan u ovoj svojoj observaciji:

"Uvijek će na svijetu da bude dobrih ljudi koji čine dobra, ili loših/zlih koji će da čine zlo. Ali da bi dobri ljudi činilo zlo, za to im je potrebna religija."

Zašto je kod nas 1991–95 bilo toliko zla jednih prema drugima, ili kakvo bolje objašnjenje za gornje postoji kod Džihadi Džona i njemu sličnih? Ljudi će uvijek ratovati i ubijati jedni druge, ali sukobi sa vjerskom podlogom prave zvijeri od pojedinaca.
Ko odredjuje ko je dobar a ko los? Fizicar? :D
Ako dobar cini zlo kako je to on u startu dobar?
Kad religiozan, dobar covjek cini dobro onda je to samo zbog toga jer je dobar a kad cini zlo obavezno je do religije?
:-) :D
RNG_25 wrote:...Nemaju ateisti (većina bar) mnogo šta sa logikom...
Locked