Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
spreca

#301 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by spreca »

stakasa wrote: Ma naravno, kao u svakom konfliktu. A koliki je taj Lviv, sjecam se da su tu igrali i utakmice Evropskog prvenstva? Fino si mi ga opisao, mozda i posjetim. Je li jeftino?
Neznam koliko Sa ima stanovnika...mislim da je veci od Sa...ima oko 700-750k stanovnika i 7 je po velicini grad u Ukr....nisu skupi
stakasa

#302 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by stakasa »

spreca wrote:
stakasa wrote: Ma naravno, kao u svakom konfliktu. A koliki je taj Lviv, sjecam se da su tu igrali i utakmice Evropskog prvenstva? Fino si mi ga opisao, mozda i posjetim. Je li jeftino?
Neznam koliko Sa ima stanovnika...mislim da je veci od Sa...ima oko 700-750k stanovnika i 7 je po velicini grad u Ukr....nisu skupi
Hvala
pirmin

#303 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by pirmin »

JThomas wrote:tema je razvijeni zvizizam, iz najplodnijeg i najzrelijeg stvaralačkog stadijuma.

:D

yebi ti to, postade on kult ovog foruma. :oops:
Šveđanin

#304 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Šveđanin »

Vjerovatno sam pisao ali opet i dalje stoji - Bratislava.
Boze ti pomozi na sta ono lici. Ja jos nisam vidio da jedan grad od 400 000 ljudi, sa dobrim polozajem, koji bi trebao biti centar necega - ima toliko malo atrakcija.

A valjda kako dosta ljudi Bratislavu i Bec spoji u jedno putovanje, pa mu onda Bratislava na kraju izgleda jos tuznije i jadnije.
Bodkin

#305 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Vjerovatno sam pisao ali opet i dalje stoji - Bratislava.
Boze ti pomozi na sta ono lici. Ja jos nisam vidio da jedan grad od 400 000 ljudi, sa dobrim polozajem, koji bi trebao biti centar necega - ima toliko malo atrakcija.

A valjda kako dosta ljudi Bratislavu i Bec spoji u jedno putovanje, pa mu onda Bratislava na kraju izgleda jos tuznije i jadnije.
Bratislava je top za nocni provod dok je bec karina. Inace preko dana je za upucat se. Onaj zamak gore je zanimljiv i to je to
animals

#306 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by animals »

Bodkin wrote:

Bratislava je top za nocni provod dok je bec karina. Inace preko dana je za upucat se. Onaj zamak gore je zanimljiv i to je to
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cuj Bec, karina..
pa Bec zaradi od turizma vise nego sve bivse drzave Jugoslavije..
ali eto, nekom balkancu, je karina.. :-)
Bodkin

#307 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cuj Bec, karina..
pa Bec zaradi od turizma vise nego sve bivse drzave Jugoslavije..
ali eto, nekom balkancu, je karina.. :-)
Ajde bolan idi peglaj nekog drugog. Za prosjecnog balkanca bec i jeste vrh.
A i fino ti pise gore nocni zivot
Vitezanin

#308 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Vitezanin »

Beč je fenomenalan grad po aposlutno svim mjerlima. I brojevi pokazuju, a bogme i subjektivni dojam. :D Haos grad.
animals

#309 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by animals »

Vitezanin wrote:Beč je fenomenalan grad po aposlutno svim mjerlima. I brojevi pokazuju, a bogme i subjektivni dojam. :D Haos grad.
Ima jedan od najbolji gradski prijevoza na svijetu..
ima muzeja ko u svim gradvima Balkana..
ima dvoraca, crkvi,stari gradjevina, ma ima sve..
za schoping, skupi i jeftini..
nocni zivot, ne znam sta onaj trazi..
grad ne spava citavu noc..
Vitezanin

#310 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Vitezanin »

animals wrote:
Vitezanin wrote:Beč je fenomenalan grad po aposlutno svim mjerlima. I brojevi pokazuju, a bogme i subjektivni dojam. :D Haos grad.

Mene je Beč oborio s nogu. Baš je nekako "human" grad i najbliži onome za šta ja mislim da je ugodno mjesto za život.
animals

#311 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by animals »

Vitezanin wrote:
animals wrote:

Mene je Beč oborio s nogu. Baš je nekako "human" grad i najbliži onome za šta ja mislim da je ugodno mjesto za život.
Jedan od malobrojni koji nudi sve za kvalitetan zivot..
Šveđanin

#312 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Šveđanin »

Jedna susta suprotnost, malo skrecem sa teme - Porto.
Kolega na poslu mi je bas dugo pricao svom gradu i glavnom obiljezju tog grada - fudbalskom klubu Porto.

Ovo je bio dakle sportski turizam. Grad mi se mnogo svidio, nesvakidasnji...

Image

U odnosu na to koliko ulazu i iz kakve zemlje dolaze, Porto je bez premca najveci i najuspjesniji evropski fudbalski klub. U gradu koji je manji od Sarajeva (200 000 ljudi, regija jeste velika, ali grad je mali) stanuju 2 pehara lige sampiona i ko zna koliko ostalih pehara.
Uvijek sa najmanjim budzetom i uvijek prave mnogo velike uspjehe.

Grad koji zivi za svoj klub. Sve je plavo bijelo. 123 godine duga tradicija, klub koji ima 120 000 clanova koji godisnje placaju po 50-70 eura za klupsko clanstvo. Polovina budzeta se svake godine napuni od clanskih karti, sezonskih karti i prodaje rekvizita. Stadion su otplatili od transfera davno.. Porto ima klupske izbore, televiziju, novine.... drzava u drzavi... :-D

Za derbi protiv Benfike u novembru stadion je bio rasprodat, 50 000 ljudi je bilo na stadionu. Sjedio sam na najboljim mogucim mjestima, donji prsten sredina, 3-4 red odozdo.... evo slike cuvenog Dragao-a. Porto, u gradu od 200 000 ljudi, ima prosjecnu posjetu 35 000 ljudi!
Pred svaku bitnu utakmicu, sve radnje se zatvaraju, saobracaj staje, grad staje i svi su ili na stadionu ili ispred televizora.

Image

Ovo je mnogo fascinantna prica kada se uzme u obzir da ovo jedan mali grad, da je Portugal zemlja gdje je prosjecna plata 900 eura, a realna radnicka plata sigurno niza...

Da klub iz jedne male zemlje, sa slabasnom ekonomijom i da uprkos svemu uspjeva da se takmici sa mnogo jacima od sebe i da povremeno zablista.... 2 osvojene lige sampiona... a kazu mi... bice ih jos...

2013 godina, Porto daje gol u nadoknadi za osvajanje titule... pogledajte vi ovaj urlik.

Šveđanin

#313 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:

Nisam bio ponoci, samo po danu.
Bec je dobar. Balkancima najbliza metropola, a jos ima i te domace atmosfere.
Jedna losa stvar Beca, u odnosu na broj nasih ljudi u gradu - slabo ima alternativnih mjesta za nase ljude, ko je za milimetar mimo Cece i Seke Aleksic, tesko ce naci nesto za sebe.

Domacin me vodio u ujedno i jedina 2 "alternativna" mjesta u Becu - Kotor (Rakija bar) i Beertija.

Kotor
https://www.tripadvisor.co.uk/Restauran ... ienna.html

Image

A Beertija je vise studentska.

Svi ostali lokali, pogotovo oni po Ottakringu, u 99% slucajeva u vecoj ili manjoj mjeri svi krkanski.
Bodkin

#314 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
Bodkin wrote:

Jedna losa stvar Beca, u odnosu na broj nasih ljudi u gradu - slabo ima alternativnih mjesta za nase ljude, ko je za milimetar mimo Cece i Seke Aleksic, tesko ce naci nesto za sebe.

Domacin me vodio u ujedno i jedina 2 "alternativna" mjesta u Becu - Kotor (Rakija bar) i Beertija.

Kotor

Image

Svi ostali lokali, pogotovo oni po Ottakringu, u 99% slucajeva u vecoj ili manjoj mjeri svi krkanski.
Bio sam u oba. Naravno vodili me nasi na nasa mjesta. Dodjem u bec da slusam bajagu :D
Bodkin

#315 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Bodkin »

animals wrote:
E cuj grad ne spava cijelu noc :lol: :lol: jest ako nisi isao dalje od njega.
Bec nikad ne spava :D
animals

#316 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by animals »

Šveđanin wrote:
Bodkin wrote:

Kotor

Image

Ko prica o nasim lokalima..k
Šveđanin

#317 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Šveđanin »

Pa ja ih evo pominjem jer pitanje je da li igdje u zapadnoj Evropi ima vise Balkanaca na jednom mjestu u jednom gradu. I da nema vise od 2 lokala gdje nema narodnjaka - cudno. Al ono sto sam cuo u Ottakringu to nisu oni obicni light narodnjaci. Vec oni bas teeeski, sinovi manjace nivo. :D

Lijep vam je grad. Porediti sa Londonom ili Berlinom, ipak ne, nivo je ispod, ali za Balkanca koji ce raditi, zaraditi, da ima sve mogucnosti i da je na lokaciji da je kuci za par sati autom - boljeg grada nema.
animals

#318 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by animals »

Šveđanin wrote:Pa ja ih evo pominjem jer pitanje je da li igdje u zapadnoj Evropi ima vise Balkanaca na jednom mjestu u jednom gradu. I da nema vise od 2 lokala gdje nema narodnjaka - cudno. Al ono sto sam cuo u Ottakringu to nisu oni obicni light narodnjaci. Vec oni bas teeeski, sinovi manjace nivo. :D

Lijep vam je grad. Porediti sa Londonom ili Berlinom, ipak ne, nivo je ispod, ali za Balkanca koji ce raditi, zaraditi, da ima sve mogucnosti i da je na lokaciji da je kuci za par sati autom - boljeg grada nema.
Nismo se razumjeli.
ja pricam o ljepoti grada i kulturnim mjestima
O kvalitetu zivota za sve stanovnike
Kome su nasi lokali ogledalo Beca onda nemamo sta pricati..
I sigurno je bolji grad za zivot od Berlina..
Point.

#319 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Point. »

Sto se na nasem kaze Bec a na skoro svim drugim Wien, Vienna?
Bodkin

#320 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Bodkin »

Point. wrote:Sto se na nasem kaze Bec a na skoro svim drugim Wien, Vienna?
Pogledaj madjarski
ultima_palabra

#321 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by ultima_palabra »

Ne vidim logiku doci u Bec i zavlaciti se u balkanske bircuze... ako ti je do toga onda si trebao doci u Beograd, Sarajevo, Zagreb, Podgoricu itd
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#322 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote:Ne vidim logiku doci u Bec i zavlaciti se u balkanske bircuze... ako ti je do toga onda si trebao doci u Beograd, Sarajevo, Zagreb, Podgoricu itd
Vala bas. Doci negdje turisticki i traziti nase kafane :-)
graue_maus

#323 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by graue_maus »

sve je to subjektivno .........
uvijek mi naumpadne Turbe ........ kao dijete bila par puta sa roditeljima kod neke oceve tetke ,ono zima, snijeg od pola metra i svi sjede kuci ,bljak .....
poslije sam par puta busom prolazila kroz mjesto i nije se bas nesto posebno dopalo , uglavnom misljenje ostalo isto ........
elem jednom u drustvu prica cura o gradu i ljepoti :shock: , bas mi se dopalo , ali kad spomenu kupanje na lasvi , nesto bi ja to morala znati i ja sam tamo visila dugo .......
upoznam se sa curom i pitam je o kojem mjestu je pricala , kaze ona Turbe ,i poce cura o carsiji da prica o kaficima itd .......
sljedeceg ljeta maksuz sam prosla kroz Turbe , nijgdje tog sjaja i kafica bolji nego u travniku ili sarajevu , cisto bosanska kasaba , meni pomalo siva i prasnjava ,bez ikakvog sjaja ........
pirmin

#324 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by pirmin »

:thumbup:

https://www.youtube.com/watch?v=OmGmZChJv1Q

8-)
pirmin

#325 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by pirmin »

Meni je zimi svaki grad, malo je reci, ruzan.
Dok se u proljece, ljeto, u svakom moze naci tracak romantike. :D
Post Reply