A da li dobar covjek koji cini dobra djela moze otici u raj ukoliko isti ne vjeruje u Boga, niti u samo krscanstvo, niti priznaje Isusa tj. ne prihvata Isusa?patriot_1 wrote:Čitaš li ti ili smo trkeljaš?kerima1 wrote:Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
Doduse i islam i sve druge religije tvrde da samo preko njih se mozes spasiti.
Pa ne napisah li ovdje ,,vezano uz kršćane:"I još reče"Neće svi koji me zovu Gospodine,Gospodine...reći će im IDITE od mene prokleti!"
Dakle,Gospodinom samo kršćani Krista nazivaju!A mnogima će reć"Idite...."
Kršćanin ubica,kršćanin bludnik,kršćanin koji mrzi muslimane,ateiste ili koga već,neće biti spašen!
Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
-
Lopov-eliminator
#301 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
- MyTao
#302 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Pa svaki drugi ajet u Kuranu kaze kako ce nevjernici goriti u vatri... koga ti sada lazes ovdje??ABH017 wrote:Možeš li to nekako podkrijepit s nekim ajetom iz Kur'ana? Čisto da ne budemo neozbiljni.MyTao wrote: Ti onda nisi musliman, Islam je jasam kada je pitanju koji je pravi i istinski put... to sto ti mislis drugacije ne znaci nista.
A to jesam li ja musliman ili ne nije tvoje ni da misliš, a kamo li da kvalifikuješ.
REKOH JA JEDNOM DA POJEDINI VEHABIJE I POJEDINI ATEISTI, IMAJU IDENTIČAN NAČIN DISKUSIJE I KORISTE ISTE ARGUMENTE.
Fino je sto ti vjerujes da ce svi dobri biti nagradjeni za svoja djela i da ce uci u raj, ali ti onda nisi musliman vec nesto trece... Kuran je jasan da u dzennet nece uci niko ko odbacuje Allaha, ili njemu pravi ravnog.
- ABH017
#303 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Jedan od njih je Šejh Šu'ajb Arnautkerima1 wrote:Svidja mi se to sto si napisao..
na koju ulemu tacno mislis?
http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2471
Kontra njih stoje stavovi selefijskih šejhova, s najviše Ibn Tejmije.
http://allahova-milost.blogspot.ba/2013 ... n.html?m=1#!
Ima jedna priča, prema kojoj će čovjek, koji je klanjao, ibadetio i dobro činio cijeli život, na sudnjem danu, nakon što mu Allah 3x kaže "milošću mojom uđi u džennet", a on se svaki put usprotivi i kaže da je on zaradio džennet, biti poslan u džehennem. Nakon pokajanja za svoju oholost, biće uveden u džennet.
Druga priča govori o dva čovjeka isto na sudnjem danu. Jedan je imao mnogo dobrih djela i falilo mu je samo jedno, da bi mogao ući u džennet. Tražio je od žene, djece, roditelja, prijatelja, ali niko nije htio da mu da svoje dobro djelo. Drugi čovjek, koji mu nije bio ništa, imao je samo jedno dobro djelo, sve ostalo su mu bila loša djela. Čuje on ovog prvog hairliju i kaže mu, evo ti ovo moje dobro djelo, svakako imam samo jedno, pa mi neće mnogo značiti. Poslije toga Allah će ih obadvojicu uvesti u džennet i reći će ovom drugom, kad ti možeš biti toliko milostiv i dati svoje jedino dobro neznancu, onda uđi u džennet milošću mojom. Allah ne voli ohole i silnike.
Ne osporavam nikome pravo da se nada ovome ili onome, samo, na osnovu svega što znam i saznajem, imam puno pravo da se uzdam u Allahovu milost i oprost svim njegovim stvorenjima, nakon što se njihove duše očiste suočavanjem sa vlastitim nedostacima.
- ABH017
#304 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Ti čuo da je tako?MyTao wrote:Pa svaki drugi ajet u Kuranu kaze kako ce nevjernici goriti u vatri... koga ti sada lazes ovdje??ABH017 wrote:Možeš li to nekako podkrijepit s nekim ajetom iz Kur'ana? Čisto da ne budemo neozbiljni.MyTao wrote: Ti onda nisi musliman, Islam je jasam kada je pitanju koji je pravi i istinski put... to sto ti mislis drugacije ne znaci nista.
A to jesam li ja musliman ili ne nije tvoje ni da misliš, a kamo li da kvalifikuješ.
REKOH JA JEDNOM DA POJEDINI VEHABIJE I POJEDINI ATEISTI, IMAJU IDENTIČAN NAČIN DISKUSIJE I KORISTE ISTE ARGUMENTE.
Fino je sto ti vjerujes da ce svi dobri biti nagradjeni za svoja djela i da ce uci u raj, ali ti onda nisi musliman vec nesto trece... Kuran je jasan da u dzennet nece uci niko ko odbacuje Allaha, ili njemu pravi ravnog.
Nana ti pričala ili ko već?
Ili si to čitao na nekoj web platformi?
Imaš li išta konkretno da kažeš, osim što mene ofrlje (po svom mišljenju, koje je potpuno irelevantno) nazivaš lažovom, nemuslimanom, neznalicom itd???
Ko si ti o "sveznajući" neznalice, koji ne prihvataš Kur'an kao Božiju objavu, ali si spreman da ga odokativno tumačiš i na osnovu tog laičkog sopstvenog tumačenja, daješ kvalifikaciju ko je musliman a ko nije.
Ja prihvatam tvoje mišljenje. Ali je ono za mene laičko mišljenje jednog neznalice. A tvoje komentarisanje mene liči mi na VEHABIJSKO TUMAČENJE, bazirano na učenju Elvedina Pezića i njemu sličnih. De, prestani se provaljivat i priznaj da si bio pripadnik "vehabijskog pokreta", ili si to još uvijek.
- ABH017
#305 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Hahaha.. A šta ako Turci i ćoravi Mujo (kako stupidno zvuče vaše konstrukcije) odu u raj, zajedno sa Isusom, a ti zbog svoje oholosti i tvrdoglavosti zaglaviš u paklu?patriot_1 wrote:Pa ti onda hajd bona,,"Đe svi Turci tu i ćoravi Mujo!"kerima1 wrote: Dok se sve to razabere ispada da ce u paklu biti tijesno,a raj usamljeno mjesto i tuzno
Jesi li sebi nekad postavio takvo pitanje?
- ABH017
#306 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Prema patriotovom ubjeđenju (ali ne samo njegovom) NEMA ŠANSE. Do duše, možda je to zvanični stav crkve, ne znam. Ali...Lopov-eliminator wrote:A da li dobar covjek koji cini dobra djela moze otici u raj ukoliko isti ne vjeruje u Boga, niti u samo krscanstvo, niti priznaje Isusa tj. ne prihvata Isusa?patriot_1 wrote:Čitaš li ti ili smo trkeljaš?kerima1 wrote:Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
Pa ne napisah li ovdje ,,vezano uz kršćane:"I još reče"Neće svi koji me zovu Gospodine,Gospodine...reći će im IDITE od mene prokleti!"
Kršćanin ubica,kršćanin bludnik,kršćanin koji mrzi muslimane,ateiste ili koga već,neće biti spašen!
Ako nisi prihvatio to da je Isus Bog, iako to ni njemu samom nema nikakve logike (priznao je to na jednoj temi), a vjeruje u to, nema spasa za tebe, taman da spasiš cijelo čovječanstvo od neke pošasti.
ZNAČI, KAKVA MACOLA... VALJAK.
- ABH017
#307 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Svaki drugi?MyTao wrote: Pa svaki drugi ajet u Kuranu kaze kako ce nevjernici goriti u vatri...
Šta to, konkretno, znači?
Ja, kao odličan poznavalac matematike, sa istančanim osjećajem za logiku izračunao: 6236:2= 3118 ajeta koji govore kako će nevjernici goriti u vatri.
Jesi li svjestan svoje nesvjesti???
Ili se samo malo praviš blesav???
-
patriot_1
#308 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Samo savršen,tj bezgrešan čovjek ide u raj.A budući da takvih nema,nitko ga nemože zaslužiti.Prema tome,biti dobar i moralan da ali isto tako i moliti Boga oproštenje grijeha.Budući da je za grijehe svijeta umro Isus,nitko drugi,logično je da samo Isus spašava!li ne samo kršćane nego sve koji traže od Njega da oprosti grijehe!Kako rekoh,bit će kršćana podosta u paklu!Lopov-eliminator wrote:A da li dobar covjek koji cini dobra djela moze otici u raj ukoliko isti ne vjeruje u Boga, niti u samo krscanstvo, niti priznaje Isusa tj. ne prihvata Isusa?patriot_1 wrote:Čitaš li ti ili smo trkeljaš?kerima1 wrote:Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
-
patriot_1
#309 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
[quote="ABH017
Prema patriotovom ubjeđenju (ali ne samo njegovom) NEMA ŠANSE. Do duše, možda je to zvanični stav crkve, ne znam. Ali...
Ako nisi prihvatio to da je Isus Bog, iako to ni njemu samom nema nikakve logike (priznao je to na jednoj temi), a vjeruje u to, nema spasa za tebe, taman da spasiš cijelo čovječanstvo od neke pošasti.
ZNAČI, KAKVA MACOLA... VALJAK.[/quote]
Što znači kada kažemo da Isus spašava?
Odgovor: „Isus spašava“ popularan je slogan na naljepnicama za automobile, znakovima na sportskim događajima, pa čak i zastavama koje po nebu za sobom vuku mali zrakoplovi. Nažalost, malo je onih koji zbilja vide izraz „Isus spašava“ i koji u potpunosti razumiju što to znači. U te dvije riječi sažeta je ogromna količina snage i istine.
Isus spašava, ali tko je Isus?
Većina ljudi vjeruje da je Isus bio čovjek koji je živio u Izraelu prije otprilike 2.000 godina. Gotovo svaka religija na svijetu Isusa smatra dobrim učiteljem i/ili prorokom. Dakako, sve je to o Isusu istina, ali ne obuhvaća činjenicu tko Isus zbilja jest, niti objašnjava kako ili zašto Isus spašava. Isus je Bog u ljudskom obličju (Ivan 1,1. 14). Isus je Bog, koji je došao na Zemlju, kao pravo ljudsko biće (1. Ivanova 4,2). Bog je postao ljudsko biće u osobi Isusa kako bi nas spasio. To nas dovodi do sljedećega pitanja: zašto nas je potrebno spasiti?
Isus spašava, ali zašto nas je potrebno spasiti?
Biblija obznanjuje da je svako ljudsko biće koje je ikada živjelo sagriješilo (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23). Sagriješiti znači učiniti nešto u mislima, riječima ili djelima što se suprotstavlja Božjem savršenom i svetom karakteru. Zbog našega grijeha, zaslužujemo osudu od Boga (Ivan 3,18. 36). Bog je savršeno pravedan, stoga ne može dozvoliti da grijeh i zlo prođu nekažnjeni. Budući da je Bog neograničen i vječan, a svaki grijeh u konačnici je usmjeren protiv Boga (Psalam 51,4), dovoljna je jedino neograničena i vječna kazna. Vječna smrt jedina je pravedna kazna za grijeh. To je razlog zašto nas je potrebno spasiti.
Isus spašava, ali kako spašava?
Budući da smo sagriješili protiv neograničenoga Boga, potrebno je da ograničena osoba (mi) plaća svoje grijehe tijekom neograničenog vremenskog razdoblja, ili da neograničena Osoba (Isus) mora platiti naše grijehe jedanput. Ne postoji ni jedna druga mogućnost. Isus nas spašava umiranjem umjesto nas. U osobi Isusa Krista, Bog je žrtvovao samoga sebe zbog nas, i platio beskrajnu i vječnu kaznu koju je jedino On mogao platiti (2. Korinćanima 5,21; 1. Ivanova 2,2). Isus je uzeo kaznu koju mi zaslužujemo kako bi nas spasio od strašne, vječne sudbine, koja je pravedna posljedica naših grijeha. Poradi svoje velike ljubavi za nas, Isus je položio svoj život (Ivan 15,13), i platio kaznu koju smo mi zaslužili ali je nismo mogli platiti. Isus je potom uskrsnuo, a time je pokazao da je Njegova smrt zbilja bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).
Isus spašava, ali koga spašava?
Isus spašava sve koji prime Njegov dar spasenja. Isus spašava sve one koji se u potpunosti pouzdaju jedino u Njegovu žrtvu kao otkupninu za grijehe (Ivan 3,16; Djela 16,31). Premda je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati za grijehe cijeloga čovječanstva, Isus spašava samo one koji osobno prime Njegov najdragocjeniji dar (Ivan 1,12).
Ukoliko sada razumiješ što znači da Isus spašava, i želiš se pouzdati u Njega kao svoga osobnog Spasitelja, pobrini se da razumiješ i vjeruješ sljedeće: i kao čin vjere, reci to Bogu. „Bože, znam da sam grješnik, i znam da zbog svoga grijeha zaslužujem biti vječno odvojen od Tebe. I premda to ne zaslužujem, hvala Ti što me voliš i što si osigurao žrtvu za moje grijehe kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Vjerujem da je Isus umro za moje grijehe i pouzdajem se jedino u Njega da će me spasiti. Od sada nadalje, pomogni mi živjeti za Tebe a ne za grijeh. Pomogni mi da ostatak svoga života provedem u zahvalnosti za predivno spasenje koje si osigurao. Hvala Ti, Isuse, što si me spasio!“
Prema patriotovom ubjeđenju (ali ne samo njegovom) NEMA ŠANSE. Do duše, možda je to zvanični stav crkve, ne znam. Ali...
ZNAČI, KAKVA MACOLA... VALJAK.[/quote]
Što znači kada kažemo da Isus spašava?
Odgovor: „Isus spašava“ popularan je slogan na naljepnicama za automobile, znakovima na sportskim događajima, pa čak i zastavama koje po nebu za sobom vuku mali zrakoplovi. Nažalost, malo je onih koji zbilja vide izraz „Isus spašava“ i koji u potpunosti razumiju što to znači. U te dvije riječi sažeta je ogromna količina snage i istine.
Većina ljudi vjeruje da je Isus bio čovjek koji je živio u Izraelu prije otprilike 2.000 godina. Gotovo svaka religija na svijetu Isusa smatra dobrim učiteljem i/ili prorokom. Dakako, sve je to o Isusu istina, ali ne obuhvaća činjenicu tko Isus zbilja jest, niti objašnjava kako ili zašto Isus spašava. Isus je Bog u ljudskom obličju (Ivan 1,1. 14). Isus je Bog, koji je došao na Zemlju, kao pravo ljudsko biće (1. Ivanova 4,2). Bog je postao ljudsko biće u osobi Isusa kako bi nas spasio. To nas dovodi do sljedećega pitanja: zašto nas je potrebno spasiti?
Biblija obznanjuje da je svako ljudsko biće koje je ikada živjelo sagriješilo (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23). Sagriješiti znači učiniti nešto u mislima, riječima ili djelima što se suprotstavlja Božjem savršenom i svetom karakteru. Zbog našega grijeha, zaslužujemo osudu od Boga (Ivan 3,18. 36). Bog je savršeno pravedan, stoga ne može dozvoliti da grijeh i zlo prođu nekažnjeni. Budući da je Bog neograničen i vječan, a svaki grijeh u konačnici je usmjeren protiv Boga (Psalam 51,4), dovoljna je jedino neograničena i vječna kazna. Vječna smrt jedina je pravedna kazna za grijeh. To je razlog zašto nas je potrebno spasiti.
Budući da smo sagriješili protiv neograničenoga Boga, potrebno je da ograničena osoba (mi) plaća svoje grijehe tijekom neograničenog vremenskog razdoblja, ili da neograničena Osoba (Isus) mora platiti naše grijehe jedanput. Ne postoji ni jedna druga mogućnost. Isus nas spašava umiranjem umjesto nas. U osobi Isusa Krista, Bog je žrtvovao samoga sebe zbog nas, i platio beskrajnu i vječnu kaznu koju je jedino On mogao platiti (2. Korinćanima 5,21; 1. Ivanova 2,2). Isus je uzeo kaznu koju mi zaslužujemo kako bi nas spasio od strašne, vječne sudbine, koja je pravedna posljedica naših grijeha. Poradi svoje velike ljubavi za nas, Isus je položio svoj život (Ivan 15,13), i platio kaznu koju smo mi zaslužili ali je nismo mogli platiti. Isus je potom uskrsnuo, a time je pokazao da je Njegova smrt zbilja bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).
Isus spašava sve koji prime Njegov dar spasenja. Isus spašava sve one koji se u potpunosti pouzdaju jedino u Njegovu žrtvu kao otkupninu za grijehe (Ivan 3,16; Djela 16,31). Premda je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati za grijehe cijeloga čovječanstva, Isus spašava samo one koji osobno prime Njegov najdragocjeniji dar (Ivan 1,12).
Ukoliko sada razumiješ što znači da Isus spašava, i želiš se pouzdati u Njega kao svoga osobnog Spasitelja, pobrini se da razumiješ i vjeruješ sljedeće: i kao čin vjere, reci to Bogu. „Bože, znam da sam grješnik, i znam da zbog svoga grijeha zaslužujem biti vječno odvojen od Tebe. I premda to ne zaslužujem, hvala Ti što me voliš i što si osigurao žrtvu za moje grijehe kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Vjerujem da je Isus umro za moje grijehe i pouzdajem se jedino u Njega da će me spasiti. Od sada nadalje, pomogni mi živjeti za Tebe a ne za grijeh. Pomogni mi da ostatak svoga života provedem u zahvalnosti za predivno spasenje koje si osigurao. Hvala Ti, Isuse, što si me spasio!“
- ABH017
#310 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Puca ti celofan u koji motaš te svoje teorije.patriot_1 wrote: Samo savršen,tj bezgrešan čovjek ide u raj.A budući da takvih nema,nitko ga nemože zaslužiti.Prema tome,biti dobar i moralan da ali isto tako i moliti Boga oproštenje grijeha.Budući da je za grijehe svijeta umro Isus,nitko drugi,logično je da samo Isus spašava!li ne samo kršćane nego sve koji traže od Njega da oprosti grijehe!Kako rekoh,bit će kršćana podosta u paklu!
Bilo ko, ko prihvati stajalište crkve (a ne činjenicu, kako ti to nastojiš prikazati) da je Isus umro za naše grijehe, i da ga, ovaj put kao Boga, moli da mu oprosti grijehe, automatski postaje kršćanin.
Umro je da prihvati grijehe čovječanstva i onda očekuje da ga molimo da nam te iste grijehe oprosti? Zar ne vidiš konfuziju u svemu tome? Onda nije imao potrebe umirati, mi bi svakako molili za oprost grijeha. A ako je već umro za naše grijehe, zašto onda da molimo? Nema potrebe, on je sve preuzeo na sebe.
Ne kontam da ovdje ima logike.
- ABH017
#311 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Što znači kada kažemo da Isus spašava?patriot_1 wrote:[quote="ABH017
ZNAČI, KAKVA MACOLA... VALJAK.
Ukoliko sada razumiješ što znači da Isus spašava, i želiš se pouzdati u Njega kao svoga osobnog Spasitelja, pobrini se da razumiješ i vjeruješ sljedeće: i kao čin vjere, reci to Bogu. „Bože, znam da sam grješnik, i znam da zbog svoga grijeha zaslužujem biti vječno odvojen od Tebe. I premda to ne zaslužujem, hvala Ti što me voliš i što si osigurao žrtvu za moje grijehe kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Vjerujem da je Isus umro za moje grijehe i pouzdajem se jedino u Njega da će me spasiti. Od sada nadalje, pomogni mi živjeti za Tebe a ne za grijeh. Pomogni mi da ostatak svoga života provedem u zahvalnosti za predivno spasenje koje si osigurao. Hvala Ti, Isuse, što si me spasio!“[/quote]
Izvini, ali kad si toliko ustrajan u svom misionarstvu, onda da ti odgovorim.
Ne vjerujem da je Isus Bog, šta više ubijeđen sam u to, nego običan čovjek, koji je primio Božiju objavu, preko meleka Džibrila. Ništa više, ništa manje. S ovom pameti, nikad neću moći prihvatiti takve konstrukcije. Ako skrenem s pameti sve je moguće, pa ću onda reći čudni su putevi gospodnji.
-
Lopov-eliminator
#312 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Umotavaj koliko hoces, ne mozes izbrisati jedno: vjerovanje u Boga i priznavanje Isusa kao svog spasitelja je jedini nacin za odlazak u raj. Ovi uslovi imaju prioritet u odnosu na dobrocinstvo. Moze covjek biti dobrocinitelj koliko hoces, ako ne ispunjava navedena dva uslova sve mu se to prekrizi i ide u pakao kao i najgori ljudski olos.patriot_1 wrote:Samo savršen,tj bezgrešan čovjek ide u raj.A budući da takvih nema,nitko ga nemože zaslužiti.Prema tome,biti dobar i moralan da ali isto tako i moliti Boga oproštenje grijeha.Budući da je za grijehe svijeta umro Isus,nitko drugi,logično je da samo Isus spašava!li ne samo kršćane nego sve koji traže od Njega da oprosti grijehe!Kako rekoh,bit će kršćana podosta u paklu!Lopov-eliminator wrote: A da li dobar covjek koji cini dobra djela moze otici u raj ukoliko isti ne vjeruje u Boga, niti u samo krscanstvo, niti priznaje Isusa tj. ne prihvata Isusa?
Jel vidis ti tu ista sporno ili elitisticko, zamisli da tvoj prijatelj nekrscanin, koji je bolji covjek od tebe, bude bacen u pakao samo zato sto nije vjerovao u Boga ni priznao Isusa kao svog spasitelja, a ti koji si imao nesto vise grijeha od njega budes poslan u raj jer si pod pritiskom za vlastitu dobrobit zamolio Boga za oprost i priznao Isusa. Je li to tebi pravedno, bi li te grizla savjest da covjek s manje grijeha ode u pakao a onaj sa vise u raj?
Hajde mi kazi kako se to razlikuje od stranackih imenovanja za direktore u javnim firmama, kad nekome sposobnom kazu "Ti si bolji od svih nasih ali nisi iz nase stranke, jedino da kod nas predjes ako hoces poziciju"?
I na kraju, zasto se ne bi sudilo covjeku prema broju grijeha koje uradi ili ne uradi u toku svog zivota, bez ikakve ovisnosti od njegovog stajalista prema Bogu?
Tu su samo neki od razloga zbog kojih sam prestao biti vjernik.
-
patriot_1
#313 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Pa piše ti ovdje sveLopov-eliminator wrote:Umotavaj koliko hoces, ne mozes izbrisati jedno: vjerovanje u Boga i priznavanje Isusa kao svog spasitelja je jedini nacin za odlazak u raj. Ovi uslovi imaju prioritet u odnosu na dobrocinstvo. Moze covjek biti dobrocinitelj koliko hoces, ako ne ispunjava navedena dva uslova sve mu se to prekrizi i ide u pakao kao i najgori ljudski olos.patriot_1 wrote:Samo savršen,tj bezgrešan čovjek ide u raj.A budući da takvih nema,nitko ga nemože zaslužiti.Prema tome,biti dobar i moralan da ali isto tako i moliti Boga oproštenje grijeha.Budući da je za grijehe svijeta umro Isus,nitko drugi,logično je da samo Isus spašava!li ne samo kršćane nego sve koji traže od Njega da oprosti grijehe!Kako rekoh,bit će kršćana podosta u paklu!Lopov-eliminator wrote: A da li dobar covjek koji cini dobra djela moze otici u raj ukoliko isti ne vjeruje u Boga, niti u samo krscanstvo, niti priznaje Isusa tj. ne prihvata Isusa?
Jel vidis ti tu ista sporno ili elitisticko, zamisli da tvoj prijatelj nekrscanin, koji je bolji covjek od tebe, bude bacen u pakao samo zato sto nije vjerovao u Boga ni priznao Isusa kao svog spasitelja, a ti koji si imao nesto vise grijeha od njega budes poslan u raj jer si pod pritiskom za vlastitu dobrobit zamolio Boga za oprost i priznao Isusa. Je li to tebi pravedno, bi li te grizla savjest da covjek s manje grijeha ode u pakao a onaj sa vise u raj?
Hajde mi kazi kako se to razlikuje od stranackih imenovanja za direktore u javnim firmama, kad nekome sposobnom kazu "Ti si bolji od svih nasih ali nisi iz nase stranke, jedino da kod nas predjes ako hoces poziciju"?
I na kraju, zasto se ne bi sudilo covjeku prema broju grijeha koje uradi ili ne uradi u toku svog zivota, bez ikakve ovisnosti od njegovog stajalista prema Bogu?
- MyTao
#314 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
"Zato ćemo Mi, sigurno, dati da nevjernici iskuse nesnosnu patnju, i kaznićemo ih najgorom kaznom za djela koja su počinili.ABH017 wrote:Svaki drugi?MyTao wrote: Pa svaki drugi ajet u Kuranu kaze kako ce nevjernici goriti u vatri...![]()
![]()
![]()
Šta to, konkretno, znači?
Ja, kao odličan poznavalac matematike, sa istančanim osjećajem za logiku izračunao: 6236:2= 3118 ajeta koji govore kako će nevjernici goriti u vatri.
Jesi li svjestan svoje nesvjesti???
Ili se samo malo praviš blesav???
To je kazna za Allahove neprijatelje, vatra u kojoj će im vječna kuća biti, kao naplata što su dokaze Naše stalno poricali."
"Reci: "Zovite one koje, pored Allah, bogovima smatrate. Oni ništa nemaju, ni koliko trun jedan, ni na nebesima ni na Zemlji; oni u njima nemaju nikakva udjela i On nema od njih nikakve pomoći." Kod Njega će se moći zauzimati za nekoga samo onaj kome On dopusti." (Sebe', 22-23)
itd. it'd.
Hajd sad odskakuci...
Tvrditi kako je Kuran i Islam OK sa nevjernicima je ravno gluposti... ili samo lazes ili si stvarno neupucen. Cijela vjera se zasniva na nagradi, kakvog bi smisla tu bilo ako u to mjesto iz necije maste moze uci svako?? Razmisli malo... Ima na ovom forumu pravih muslimana, nek mi neko kaze kakva kazna ceka one koji odbijaju da priznaju Allaha???
- nasa
#315 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Kakvu god zamisljas da je spremljena!
Evo ja npr.vjerujem da Bog, kojeg zaziva pokretac teme i tvrdi da je spas samo preko Isusa, meni nece zamjeriti sto ja to drugacije imenujem i rasclanjujem, uopce me nervira niti zabrinjava sto on to drugacije vidi.
Ti ako ne vjerujes cemu zelja da te drugi vide u dzehenemu ako svakako smatras da nista od toga biti nece, treba ti biti drago da on ne zeli da te na taj nacin selektuje i da presudjuje, ja to vidim kao uvazavanje tebe kao sagovornika i prepustanje suda Bogu.
Evo ja npr.vjerujem da Bog, kojeg zaziva pokretac teme i tvrdi da je spas samo preko Isusa, meni nece zamjeriti sto ja to drugacije imenujem i rasclanjujem, uopce me nervira niti zabrinjava sto on to drugacije vidi.
Ti ako ne vjerujes cemu zelja da te drugi vide u dzehenemu ako svakako smatras da nista od toga biti nece, treba ti biti drago da on ne zeli da te na taj nacin selektuje i da presudjuje, ja to vidim kao uvazavanje tebe kao sagovornika i prepustanje suda Bogu.
-
zvizdan
#316 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
U vezi s ovim pitanjem spasenja, nesto iz Evandjelja po Barnabi (sta god neko mislio o tom spisu):
A sto se tice onih koji ne znaju proroka, kao sto su citavi narodi, ja vam kazem: ako u tim krajevima bude zivio ikakav covjek onako kako mu bude pokazivalo njegovo srce, ne cineci drugima ono sto on ne bi primio od drugih i dajuci susjedu svom ono sto bi i sam primio od drugih, takav covjek nece biti zaboravljen od milosti Bozje. Mozda vi mislite da je Bog dao Zakon iz ljubavi za Zakonom? Sigurno je da ovo nije tacno, nego je Bog dao Zakon da bi covjek cinio dobro za ljubav Bozju. I tako, ako Bog nadje covjeka koji za ljubav Njegovu radi dobro, hoce li ga On mozda prezreti? Nikako! Naprotiv, radje ce ga voljeti vise od onih kojima je dao Zakon.
Navescu vam za to jedan primjer: bio jedan covjek koji je imao velike posjede i na svojoj zemlji je imao pustinjsko tlo gdje je radjao samo korov. I tako, kako je jednog dana setao tom pustarom, on medju tim besplodnim biljkama nadje jednu koja je imala ukusne plodove. Nato ovaj covjek rece: "Pa kako ova biljka ovdje radja tako ukusnim plodovima? Sigurno necu dati da bude posjecena i stavljena na vatru zajedno sa ostalima." Isto tako ce, kazem vam, nas Bog sacuvati od vatre pakla one koji rade pravedno, ma ko oni bili. (Evandjelje po Barnabi, 79)
A sto se tice onih koji ne znaju proroka, kao sto su citavi narodi, ja vam kazem: ako u tim krajevima bude zivio ikakav covjek onako kako mu bude pokazivalo njegovo srce, ne cineci drugima ono sto on ne bi primio od drugih i dajuci susjedu svom ono sto bi i sam primio od drugih, takav covjek nece biti zaboravljen od milosti Bozje. Mozda vi mislite da je Bog dao Zakon iz ljubavi za Zakonom? Sigurno je da ovo nije tacno, nego je Bog dao Zakon da bi covjek cinio dobro za ljubav Bozju. I tako, ako Bog nadje covjeka koji za ljubav Njegovu radi dobro, hoce li ga On mozda prezreti? Nikako! Naprotiv, radje ce ga voljeti vise od onih kojima je dao Zakon.
Navescu vam za to jedan primjer: bio jedan covjek koji je imao velike posjede i na svojoj zemlji je imao pustinjsko tlo gdje je radjao samo korov. I tako, kako je jednog dana setao tom pustarom, on medju tim besplodnim biljkama nadje jednu koja je imala ukusne plodove. Nato ovaj covjek rece: "Pa kako ova biljka ovdje radja tako ukusnim plodovima? Sigurno necu dati da bude posjecena i stavljena na vatru zajedno sa ostalima." Isto tako ce, kazem vam, nas Bog sacuvati od vatre pakla one koji rade pravedno, ma ko oni bili. (Evandjelje po Barnabi, 79)
-
patriot_1
#317 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
http://www.dokumentarci.com.hr/istraga-o-kristu/nasa wrote:Kakvu god zamisljas da je spremljena!
-
Lopov-eliminator
#318 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
I evo, ponovo bježanija. Ti izneseš viđenje tvoje vjere, ja te pitam vidiš li šta sporno u tom viđenju, i pitam te za TVOJU SAVJEST vezano za ponuđeno viđenje, da bi ti samo ponovo postavio to isto viđenje, i to pokušavaš prodati pod odgovor, a zapravo ne odgovara ni na šta. Ti izgleda želiš imati monolog, a bježiš od dijaloga, pogotovo ako sadrži po tebe neugodna pitanja. Kako god okreneš, činjenica je: NA PITANJA KOJA SAM TI POSTAVIO JOŠ UVIJEK NISI ODGOVORIO. Također, pokazao si da ti zapravo ni nemaš savjest kad je riječ o ovim pitanjima nego kao najobičniji poslušnik samo ponavljaš istu mantru.patriot_1 wrote:Pa piše ti ovdje sveLopov-eliminator wrote:Umotavaj koliko hoces, ne mozes izbrisati jedno: vjerovanje u Boga i priznavanje Isusa kao svog spasitelja je jedini nacin za odlazak u raj. Ovi uslovi imaju prioritet u odnosu na dobrocinstvo. Moze covjek biti dobrocinitelj koliko hoces, ako ne ispunjava navedena dva uslova sve mu se to prekrizi i ide u pakao kao i najgori ljudski olos.patriot_1 wrote: Samo savršen,tj bezgrešan čovjek ide u raj.A budući da takvih nema,nitko ga nemože zaslužiti.Prema tome,biti dobar i moralan da ali isto tako i moliti Boga oproštenje grijeha.Budući da je za grijehe svijeta umro Isus,nitko drugi,logično je da samo Isus spašava!li ne samo kršćane nego sve koji traže od Njega da oprosti grijehe!Kako rekoh,bit će kršćana podosta u paklu!
No, nemam te namjeru tjerati da odgovaraš na neugodna pitanja i da ti remetim tvoj misionarski tok misli, sve što sam želio (a isto tako i drugi poput ABH017) jeste da razumiješ drukčija stajališta od tvog, da razumiješ da razlika u religijskim stavovima nije nužno nešto što se MORA satrati u korijenu i na kraju, da shvatiš da tvoje stajalište ne drži monopol nad istinom.
-
Lopov-eliminator
#319 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Da se vratimo na kurs teme. Od samog konvertiranja se pravi zaista nepotrebna drama, zbog čega konverter i ima gadnih problema nakon toga. To se tumači kao neka veleizdaja, slabost, čak i prodaja duše đavolu i slične nebuloze. Zapravo, konvertiranje je samo promjena uvjerenja ili viđenja. Isto kao što npr. ti misliš da VW pravi najbolja auta pa kasnije nekad promijeniš mišljenje na osnovu nekih informacija i drugih inputa, i šta sad, sad bi te neko trebao stavit na lomaču zbog toga?patriot_1 wrote:Što mislite o njima?Jesu li to slabići?Ili baš suprotno,osobe koje su spoznale da ovo njihovo nije dobro pa prelaze na "tuđe"?
A treba imati hrabrosti za taj iskorak jer ćeš najvjerovatnije imati gadnih problema zbog toga!
U nekom smislu je i ateist=konvertit ako je prešao na Islam ili Kršćanstvo( i dr.)!
Ja sam dvostruki konvertitrođen kao Katolik,pod utjecajem komunističke indoktrinacije i loše duhovnosti u svojoj (lokalnoj) crkvi postao ateista.
Poslije,nezadovoljan ateizmom postadoh Protestant.Sad ipak ponekad odem i na Katoličku misu,češće nego dok sam Katolik bio!
Ima dosta slučajeva gdje Kršćani prelaze na Islam i isto tako gdje Muslimani prelaze na Kršćanstvo!
Neka prelaze,jedni i drugi ako im to paše.Ako misle da je to za njih bolje!Užasno je što zbog toga mnogi bivaju proganjani pa čak i ubijani!
Pritisak na konvertite je zapravo samo rezultat bolesnih ideologija koje dominiraju u jednom društvu kakvo je naše balkansko.
-
patriot_1
#320 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
="Lopov-eliminator
I evo, ponovo bježanija. Ti izneseš viđenje tvoje vjere, ja te pitam vidiš li šta sporno u tom viđenju, i pitam te za TVOJU SAVJEST vezano za ponuđeno viđenje, da bi ti samo ponovo postavio to isto viđenje, i to pokušavaš prodati pod odgovor, a zapravo ne odgovara ni na šta. Ti izgleda želiš imati monolog, a bježiš od dijaloga, pogotovo ako sadrži po tebe neugodna pitanja. Kako god okreneš, činjenica je: NA PITANJA KOJA SAM TI POSTAVIO JOŠ UVIJEK NISI ODGOVORIO. Također, pokazao si da ti zapravo ni nemaš savjest kad je riječ o ovim pitanjima nego kao najobičniji poslušnik samo ponavljaš istu mantru.
No, nemam te namjeru tjerati da odgovaraš na neugodna pitanja i da ti remetim tvoj misionarski tok misli, sve što sam želio (a isto tako i drugi poput ABH017) jeste da razumiješ drukčija stajališta od tvog, da razumiješ da razlika u religijskim stavovima nije nužno nešto što se MORA satrati u korijenu i na kraju, da shvatiš da tvoje stajalište ne drži monopol nad istinom.[/quote]
Na sve ti je odgovoreno.To što se tebi odgovori ne sviđaju,tvoj je problem!
I evo, ponovo bježanija. Ti izneseš viđenje tvoje vjere, ja te pitam vidiš li šta sporno u tom viđenju, i pitam te za TVOJU SAVJEST vezano za ponuđeno viđenje, da bi ti samo ponovo postavio to isto viđenje, i to pokušavaš prodati pod odgovor, a zapravo ne odgovara ni na šta. Ti izgleda želiš imati monolog, a bježiš od dijaloga, pogotovo ako sadrži po tebe neugodna pitanja. Kako god okreneš, činjenica je: NA PITANJA KOJA SAM TI POSTAVIO JOŠ UVIJEK NISI ODGOVORIO. Također, pokazao si da ti zapravo ni nemaš savjest kad je riječ o ovim pitanjima nego kao najobičniji poslušnik samo ponavljaš istu mantru.
No, nemam te namjeru tjerati da odgovaraš na neugodna pitanja i da ti remetim tvoj misionarski tok misli, sve što sam želio (a isto tako i drugi poput ABH017) jeste da razumiješ drukčija stajališta od tvog, da razumiješ da razlika u religijskim stavovima nije nužno nešto što se MORA satrati u korijenu i na kraju, da shvatiš da tvoje stajalište ne drži monopol nad istinom.[/quote]
Na sve ti je odgovoreno.To što se tebi odgovori ne sviđaju,tvoj je problem!
-
Lopov-eliminator
#321 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Lazes kao pas, nisi odgovorio ni na sta. Ne prodaji muda pod bubrege. Ovako moze svako napisati nesto nevezano za pitanje i prodavati to kao odgovor na neugodno pitanje, pa postavljacu pitanja samo govoriti "odgovoreno ti je sve".
Gdje ti tu vidis odgovor? Takodjer pozivam i druge forumase koji citaju ovo sve da mi objasne ovaj kao odgovor jer ja zaista ne vidim ovdje nikakav odgovor.
Ne moras ni odgovarati ako neces, poenta je u necem drugom a iznio sam je u postu prije predzadnjeg.
Gdje ti tu vidis odgovor? Takodjer pozivam i druge forumase koji citaju ovo sve da mi objasne ovaj kao odgovor jer ja zaista ne vidim ovdje nikakav odgovor.
Ne moras ni odgovarati ako neces, poenta je u necem drugom a iznio sam je u postu prije predzadnjeg.
-
patriot_1
#322 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Postavi pitanje,jednom rečenicom,jasno,a ne ,,trta - mrta pa buš dobil odgovor!Lopov-eliminator wrote:Lazes kao pas, nisi odgovorio ni na sta. Ne prodaji muda pod bubrege. Ovako moze svako napisati nesto nevezano za pitanje i prodavati to kao odgovor na neugodno pitanje, pa postavljacu pitanja samo govoriti "odgovoreno ti je sve".
- aurora313
#323 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Ne znam šta si očekivao od mediokriteta koji truju forumske diskusije i svode ih na nizak nivo. Nigdje vlastitog poznavanja materije (sve je copy/paste), ličnog stava poduprijetog činjenicama, ili vlastitih vrijednosti koje se mogu prihvatiti. Jad.Lopov-eliminator wrote:Lazes kao pas, nisi odgovorio ni na sta. Ne prodaji muda pod bubrege. Ovako moze svako napisati nesto nevezano za pitanje i prodavati to kao odgovor na neugodno pitanje, pa postavljacu pitanja samo govoriti "odgovoreno ti je sve".
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#324 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
nema insana koji nije konvertit , i to višestruki, od rodženja do smrti
-
patriot_1
#325 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Mislišli pritom i na ateiste i agnostike?JoseMujica wrote:nema insana koji nije konvertit , i to višestruki, od rodženja do smrti