JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- It_is_a_Leclerc
#303 Re: 2. maj '92.
2. maja 1992. je trebala Bosna šaptom pasti. Scenarij najklasičnijeg mogućeg državnog udara je toliko očigledan da je apsolutno presmiješan pokušaj da se ovo prezentuje kao neki grijeh ili zločin. Predsjednik države je bio kidnapovan, Fikret Abdić (koji cijelo vrijeme nije znao objasniti kojim putem je ušao u Sarajevo) je nepozvan došao u televizijski studio očito spreman da proglasi da je Alija Izetbegović "poginuo" prilikom razmjene, da on preuzima funkciju predsjednika Predsjedništva.
Jedino što je pošlo po "zlu" je herojski čin branioca grada koji nisu htjeli dozvoliti da se ZVANIČNO neprijateljska, strana vojna sila prošeta gradom pod punom vojnom opremom, sa cijevima okrenutim prema gradu. Kad je došlo do napada na kolonu, svi aduti su izbijeni iz rukava agresoru, koji je morao u defanzivu, tako da je cijeli plan propao.
2. maj 1992. nije ratni zločin. Svi sudovi svijeta su to potvrdili.
Jedino što je pošlo po "zlu" je herojski čin branioca grada koji nisu htjeli dozvoliti da se ZVANIČNO neprijateljska, strana vojna sila prošeta gradom pod punom vojnom opremom, sa cijevima okrenutim prema gradu. Kad je došlo do napada na kolonu, svi aduti su izbijeni iz rukava agresoru, koji je morao u defanzivu, tako da je cijeli plan propao.
-
almir90
#304 Re: 2. maj '92.
Ma čaba to guslarima pričati, oni ti većinom tvrde da je to "svjetska zavjera protiv srpstva", i da svi šuhruju sa Bošnjacima, rade za naše interese. I, oni očekuju da se mi nešto njima izvinjavamo, agresor bili i ostali, dokazano. Još da i ona dva smrada dobiju presudu, da to zaokružimo.It_is_a_Leclerc wrote: 2. maj 1992. nije ratni zločin. Svi sudovi svijeta su to potvrdili.
- zateznistub
#305 Re: 2. maj '92.
Zoka gigant! 
- Rimad
#307 Re: 2. maj '92.
Ovo sa sa Dobrovoljačkom i Brčanskom maltom je stara, klasična velikosrpska demagogija, gdje se u vojnim porazima prikazuju prvo kao žrtve, a nakon određenog vremena, kao pobjednici. Najbolji primjer je bitka na Kosovu.
- hamza_sa
#308 Re: 2. maj '92.
A, gdje ti na slikama vidis Doborovoljacku ulicu?oskarboy wrote: a sto se tice dobrovoljacke mislim da je to bio zlocin sa nase strane ,pa pogledajte samo slike,to su laka vozila i sanitet,bezveze se pucalo po njima.pa nisu to tenkovi i oklopna vozila koja su pucala po sarajevu.
- karanana
#309 Re: 2. maj '92.
dobro pitanje koje sam ga i ja htio pitati.
istina, i u dobrovoljackoj je bilo sanitetsko vozilo

....ali ja ne mislim da on prica o ovom.

- hamza_sa
#310 Re: 2. maj '92.
Tacno tako. On nije ni mislio na ovu sliku i slicne.karanana wrote:dobro pitanje koje sam ga i ja htio pitati.
Jer ako malo bolje pogledas moci ces vidjeti jedan oklopni transporter iza sanitetskog vozila u koloni.
-
Dobrinja80
#311 Re: 2. maj '92.
Do drugog maja se još moglo smiriti i pregovorima.
'Neki' su ipak imali druge planove, pa se zakuhalo na svim stranama.
Da se nije pucalo po gradu, i da je vojska neometano izašla iz grada ili ostala u gradu, rat bi teže počeo.
Da se nije pucalo po gradu, i da je vojska neometano izašla iz grada ili ostala u gradu, rat bi teže počeo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#312 Re: 2. maj '92.
Drugog maja je zaigrala mečka u Sarajevu, a negdje drugo je odavno igrala. Stoga mi je nerealno govoriti da se moglo sta rijesiti pregovorima.
Arkanovci kolju u Bijeljini, a mi da mirno spavamo jer rata nece biti.
Arkanovci kolju u Bijeljini, a mi da mirno spavamo jer rata nece biti.
- LBVIEW
#313 Re: 2. maj '92.
Kako da ne, mogli smo fino film vratiti unazad i "izbrisati" Bijeljinu,Zvornik... Tipicno serpsko selektivno tumacenje historije - kad 'rabra vojska ubija civile gdje je otpor slab ili nikakav tu se ne radi o zapocinju rata, isti pocinje tek kad se dobije po labrnji u pokusaju okupacije i ponavljanja zlodjela.Inace,svaki napad na naoruzanu kolonu srpske vojske je i krsenje Zenevske konvencije.Dobrinja80 wrote:Do drugog maja se još moglo smiriti i pregovorima.
- zateznistub
#314 Re: 2. maj '92.
Izvini jel' ti ovo 80 u nicku godina rođenja? Molim odgovor?Dobrinja80 wrote:Do drugog maja se još moglo smiriti i pregovorima.
-
Dobrinja80
#315 Re: 2. maj '92.
Dazateznistub wrote:Izvini jel' ti ovo 80 u nicku godina rođenja? Molim odgovor?Dobrinja80 wrote:Do drugog maja se još moglo smiriti i pregovorima.
Zašto?
-
Dobrinja80
#316 Re: 2. maj '92.
Mislim da se se odvijalo po unaprijed dogovorenom scenariju.Sarajmen wrote:Drugog maja 1992. je JNA pokušala vojni udar i instalirati marionetsku vlast u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, a ta vlast je trebala izjaviti da država Bosna i Hercegovina ostaje u tzv ''Krnjoj Jugoslaviji''. Rat je na prostoru BiH do tada već uveliko trajao, a odbrana glavnog grada Sarajeva i legalnih institucija je pomrsila račune planerima...
- zateznistub
#317 Re: 2. maj '92.
Zato sto ni po čemu nijere levantan neko ko je u vrijeme tih zbivanja imao 12 godina! Eto zasto.Dobrinja80 wrote:Dazateznistub wrote:Izvini jel' ti ovo 80 u nicku godina rođenja? Molim odgovor?Dobrinja80 wrote:Do drugog maja se još moglo smiriti i pregovorima.
Zašto?
-
Paul F.
#318 Re: 2. maj '92.
Taj koji je uspio implementirati ovakav scenario, zaslužuje Oskara, Zlatnog lava i sva ostala priznanja.Dobrinja80 wrote: Mislim da se se odvijalo po unaprijed dogovorenom scenariju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#319 Re: 2. maj '92.
Paul F. wrote:Taj koji je uspio implementirati ovakav scenario, zaslužuje Oskara, Zlatnog lava i sva ostala priznanja.Dobrinja80 wrote: Mislim da se se odvijalo po unaprijed dogovorenom scenariju.
Daniel Dej Luis da igra Kukanjaca
-
Dobrinja80
#320 Re: 2. maj '92.
2015 se vidi i zna puno toga što učesnici tih događaa 92 nisu bili svjesni.zateznistub wrote:Zato sto ni po čemu nijere levantan neko ko je u vrijeme tih zbivanja imao 12 godina! Eto zasto.Dobrinja80 wrote:Dazateznistub wrote: Izvini jel' ti ovo 80 u nicku godina rođenja? Molim odgovor?
Zašto?
-
Paul F.
#321 Re: 2. maj '92.
Ma došli ljudi na ćevape pa ih napali jalijaši da im skinu tene.
-
Paul F.
#322 Re: 2. maj '92.
Da ali isto tako se ne vidi sve ono što su prvi vidjeli. Po meni, za istinu trebaju svi, ljubavnice generala, slučajni prolaznici...Dobrinja80 wrote: 2015 se vidi i zna puno toga što učesnici tih događaa 92 nisu bili svjesni.
- zateznistub
#323 Re: 2. maj '92.
jedno je kad češljaš internet pa se nakupiš informacija (istinitih i lažnih) a većinom su lažne a nešto sasvim drugo je kad pričaš/pišeš po sjećanju!
-
VjecitiStudent
#324 Re: 2. maj '92.
Onda je i Alija bio aktivni saučesnik u pravljenju i ključna karika u izvršenju tog scenarija?It_is_a_Leclerc wrote:2. maja 1992. je trebala Bosna šaptom pasti. Scenarij najklasičnijeg mogućeg državnog udara je toliko očigledan da je apsolutno presmiješan pokušaj da se ovo prezentuje kao neki grijeh ili zločin. Predsjednik države je bio kidnapovan, Fikret Abdić (koji cijelo vrijeme nije znao objasniti kojim putem je ušao u Sarajevo) je nepozvan došao u televizijski studio očito spreman da proglasi da je Alija Izetbegović "poginuo" prilikom razmjene, da on preuzima funkciju predsjednika Predsjedništva.
Odluka da sleti na aerodrom, pravo u ruke JNA, i preda, kao na tanjiru, sebe i kćerku kao taoce, i tako na kraju spasi opkoljenog Kukanjca, je bila isključivo njegova.
To je najveća rupa, u ovom scenariju prepunom rupa.
- edo_79
#325 Re: 2. maj '92.
E moj bože ....