Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#301 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vade_mecum wrote: osim ocigledne ne vidim razliku jer isti taj konzum mora platiti doprinose za radnike, porez na dobit, kojekakve druge namete...
Porediti maloprodajni lanac i proizvođača mlijeka ili nekog drugog proizvođača nema smisla. Konzum radi klasičnu maloprodaju, od x cijena zaračuna maržu i preporda...rekao bih bave se legalnim švercom s obzirom da od dobavljača naplate još xy troškova. Za razliku od njih proizvođač svojim radom za sebe veže stotine koperanata i firmi koje rade i žive od proizvođača. Stvaraju nove vrijednosti. Da ne govorimo o radnicima koji rade direktno u proizvodnji.
Ajatolah_

#302 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Ajatolah_ »

vade_mecum wrote:ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima? :?
Pogrešno si mislio.
vade_mecum

#303 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
vade_mecum wrote: osim ocigledne ne vidim razliku jer isti taj konzum mora platiti doprinose za radnike, porez na dobit, kojekakve druge namete...
Porediti maloprodajni lanac i proizvođača mlijeka ili nekog drugog proizvođača nema smisla. Konzum radi klasičnu maloprodaju, od x cijena zaračuna maržu i preporda...rekao bih bave se legalnim švercom s obzirom da od dobavljača naplate još xy troškova. Za razliku od njih proizvođač svojim radom za sebe veže stotine koperanata i firmi koje rade i žive od proizvođača. Stvaraju nove vrijednosti. Da ne govorimo o radnicima koji rade direktno u proizvodnji.
i da nema maloprodaje sve do jednog proizvodjaca bi mogli plodove svog rada objesiti macku o rep. :roll: (da ne kaze objesiti o nesto drugo :lol: )
Ajatolah_ wrote:
vade_mecum wrote:ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima? :?
Pogrešno si mislio.
prosvjetli me :D
Sanjarko

#304 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote:
Freamon Lester wrote:
505 da ne bude zabune. :izet: A ako nastavimo ovako budalesati pogotovo izjave politicara onda ce nam se dodatno odbiti od glavu. Btw. vi dok bojkotujete znajte da je mlijeko Mizo (madjarsko)/tetrapak 1.20 KM, a ZIM u Zenici isto pakovanje 1,40 KM. :izet: Dok sami ne shvatimo kako je moguce da je mlijeko iz Madjarske 0.20 KM jeftinije od naseg bezveze se naprdjavamo sa izvozom mlijeka.

A ako nekome stvarno nije jasno zasto bi trebao kupiti domaci proizvod za sve ove godine onda je budalu bezveze pozivati na bilo kakav bojkot bilo cega.
Koliko ova mljekara iz Madjarske zaposljava BiH radnika a koliko ova iz Zenice, a sto se tice ukusa i kvalitete ne lazi.
Gdje u Zenici ima tetrapak Mlijeko za 1,20 i 1,40.
daors

#305 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by daors »

vade_mecum wrote: i da nema maloprodaje sve do jednog proizvodjaca bi mogli plodove svog rada objesiti macku o rep. :roll: (da ne kaze objesiti o nesto drugo :lol: )

A kada u toj maloprodaji ne mozes naci domaci proizvod ili nadjes samo jedan od 300?
Drvosjeca iz Dejcica

#306 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

vade_mecum wrote: i da nema maloprodaje sve do jednog proizvodjaca bi mogli plodove svog rada objesiti macku o rep. :roll: (da ne kaze objesiti o nesto drugo :lol:
Ne kažem ja da je maloprodaja suvišna samo to da je proizvodnja zlato a maloprodaja bronza. Problem je što bi kod nas svi bi htjeli da prodaju i šefuju a jako malo njih da proizvodi. Šta misliš zašto je Njemačka tu gdje jeste, zbog maloprodaje ili zbog proizvodnje?
mirza_15

#307 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

Ne mozes bolan porediti konzum i proizvodnju. Evo, recimo konzum u BiH ne stvara novu vrijednost. Cak sta vise. Cijela dobit Konzuma ode vani. To znaci manje para u BiH. Manje para u BiH, manja potrosnja, losiji standard. Ovi ekonomisti znaju koliko je bitno da se para "vrti". Primjera radi ja imam 10 KM. Dam tih 10 KM frizeru koji me osisa. Frizer da 10 KM majstoru za ves masinu. Majstor za ves masinu dodje kod mene i da mi 10 KM da mu popravim nesto na autu npr. Za 10 KM koje su na kraju zavrsile opet kod mene svi smo nesto zavrsili. E sada, kada nema tih 10 KM, nema ni popravka ves masine, ni popravke auta, ni sisanja. Sada zamisli uslo u BiH svaki mjesec novih miliona za mlijeko. Pa mljekar otisao da se osisa..... A sto se tice mehe s vratnika, da ne radi u konzumu, radio bi kod nekog drugog, jer postoji potraznja za prodajmim mjestima koja su sada konzum. Konzum je mozda cak i smanjio konkurenciju i samim tim broj radnih mjesta koja bi postojala kod konkurencije.
trcicu trceci

#308 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by trcicu trceci »

http://www.zaboljitak.ba/index.php/vije ... oda-u-bih/
Ja ovoga covjeka gotivim, jeste lopov ali svi su ko ih jebe. Uvijek podrzava domacu privredu, nase sportiste redovno pohvali, sveijednog.
Drvosjeca iz Dejcica

#309 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Macho man wrote:
Naravno da se bavi, prvi Nijemci uvijek im je draže kupiti svoj proizvod iz Njemačke pa tek onda uvozni. Isto tako i Šveđani, Francuzi, Hrvati...nije to ništa tako loše kako ti misliš.
Ne samo potrošaci da gledaju nego i sam prodavac vodi sličnu politiku
Skoro bio u Minhenu, na drugoj temi imaju slike, gdje sam u mega giga lancu Lidl našo za izbor jedno jedino jestivo ulje, naravno njemačko
A ne kao kod nas od kunte, pante pa do tanzanije nema kakvog nema ali domaće tesko da ćeš naći
Znam ja to druže vrlo dobro. Problem nastaje kada mi kažemo da treba postupati isto tako, e to je onda zaostalo, glupo, vako, nako.
Ajatolah_

#310 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Ajatolah_ »

vade_mecum wrote:
Ajatolah_ wrote:
Pogrešno si mislio.
Njemačka proizvede više putničkih automobila nego što ih se godišnje proda, što će reći da bi se njihovo tržište moglo podmiriti domaćim proizvodima i da bi po tvojoj logici trebalo biti 0 uvezenih auta u Njemačku. Naravno, nije tako, pa kupci u Njemačkoj mogu lako kupiti i Hyundai, Ford, Fiat, Kiu i tako dalje.

Tržišta su otvorena; ako Srbija uspije nabiti svoju proizvodnju pšenice na taj nivo da mogu snabdijevati čitavu državu, to ne znači da će se automatski zabraniti bilo kakav uvoz pšenice niti će mene šta spriječiti da probam prodati svoju pšenicu tamo - ako mislim da mogu parirati kvalitetom i/ili cijenom...
mirza_15

#311 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

A Hrvatska itekako znacajan dio prihoda ostvaruje od BiH. Od turizma preko izvoza. Mislim da bi najbolje bilo pokrenuti snaznu kampanju protiv Hrvatskih proizvoda i pozvati ljude da promjene mjesto za odmor. Naravno, sa nivoa sa kojeg je to moguce (nevladine organizacije i slicno). Vise koristi Hrvatska ima od BiH nego sto BiH ima od Hrvatske. Ukoliko bi ta kampanja bila agresivna i jaka vjerujem da bi dala rezultata, ako nista onda kratkorocno. I to kratkorocno dovoljno da iz Hr shvate tezinu gubitka dijela trzista u BiH.
skupljac_zeljeza

#312 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by skupljac_zeljeza »

Trebamo puštati njihove reklame na našim televizijima...

vade_mecum

#313 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

daors wrote:
vade_mecum wrote: i da nema maloprodaje sve do jednog proizvodjaca bi mogli plodove svog rada objesiti macku o rep. :roll: (da ne kaze objesiti o nesto drugo :lol: )
A kada u toj maloprodaji ne mozes naci domaci proizvod ili nadjes samo jedan od 300?
konzum je privatna firma i ima puno pravo da odlucuje sta ce prodavati. to ti je isto kao da gazdi kafica zamjeras sto trosi lavazzu (ili frankovu kafu :D ) umjesto vispaka :lol: njegovo puno pravo
vade_mecum wrote: i da nema maloprodaje sve do jednog proizvodjaca bi mogli plodove svog rada objesiti macku o rep. :roll: (da ne kaze objesiti o nesto drugo :lol:
Ne kažem ja da je maloprodaja suvišna samo to da je proizvodnja zlato a maloprodaja bronza. Problem je što bi kod nas svi bi htjeli da prodaju i šefuju a jako malo njih da proizvodi. Šta misliš zašto je Njemačka tu gdje jeste, zbog maloprodaje ili zbog proizvodnje?
ne mozes rangirati podjednako bitne dijelove istog procesa. kod nas je proizvodnja neatraktivna zato sto zahtjeva godine i godine rada, predanosti, truda i odricanja. kod nas ljudi ne da zele vratiti ulozeno u roku od godinu dana vec zele zaraditi za 3 stana, novo auto, vikendicu na moru i sl.

a njemacku ne mozes stavljati u ovu temu ni pod tackom razno. uostalom, iznenadio bi se da znas sta sve i koliko njemci uvoze (off topic ali pored VW, mercedesa, audija, opela, bmw, porschea njemci su uvezli auta za 41 MILIJARDU dolara).
Drvosjeca iz Dejcica

#314 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

vade_mecum wrote: ne mozes rangirati podjednako bitne dijelove istog procesa. kod nas je proizvodnja neatraktivna zato sto zahtjeva godine i godine rada, predanosti, truda i odricanja. kod nas ljudi ne da zele vratiti ulozeno u roku od godinu dana vec zele zaraditi za 3 stana, novo auto, vikendicu na moru i sl.

a njemacku ne mozes stavljati u ovu temu ni pod tackom razno. uostalom, iznenadio bi se da znas sta sve i koliko njemci uvoze (off topic ali pored VW, mercedesa, audija, opela, bmw, porschea njemci su uvezli auta za 41 MILIJARDU dolara).
Ne rangiram ja podjednako, zato i kažem da je proizvodnja zlato a maloprodaja bronza. :mrgreen: Naravno da Njemačka uvozi aute jer se radi o otvorenom tržištu, niko ne tvrdi da ne uvoze. Njihova snaga upravo leži u proizvodnji i izvozu a ne u uvozu. :wink:

Ali kod tebe provejava ona da je loše to što mi smatramo da treba više kupovati domaće, da domaći proizvodi budu zastupljeniji ali kada to isto rade Hrvati onda je to OK i normalno jer štite svoje tržište i svoja radna mjesta.
mad_max_ba

#315 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mad_max_ba »

.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 15:22, edited 1 time in total.
platen91

#316 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by platen91 »

vade_mecum wrote:
daors wrote:
konzum je privatna firma i ima puno pravo da odlucuje sta ce prodavati. to ti je isto kao da gazdi kafica zamjeras sto trosi lavazzu (ili frankovu kafu :D ) umjesto vispaka :lol: njegovo puno pravo
Da ti objasnim tvojom logikom i pare koje trošim su moje privatne pare tako da mu mogu kupovati gdje god hocu i zamjeriti mu za sta god hocu. :evil:
vade_mecum

#317 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

vade_mecum wrote: ne mozes rangirati podjednako bitne dijelove istog procesa. kod nas je proizvodnja neatraktivna zato sto zahtjeva godine i godine rada, predanosti, truda i odricanja. kod nas ljudi ne da zele vratiti ulozeno u roku od godinu dana vec zele zaraditi za 3 stana, novo auto, vikendicu na moru i sl.

Ne rangiram ja podjednako, zato i kažem da je proizvodnja zlato a maloprodaja bronza. :mrgreen: Naravno da Njemačka uvozi aute jer se radi o otvorenom tržištu, niko ne tvrdi da ne uvoze. Njihova snaga upravo leži u proizvodnji i izvozu a ne u uvozu. :wink:

Ali kod tebe provejava ona da je loše to što mi smatramo da treba više kupovati domaće, da domaći proizvodi budu zastupljeniji ali kada to isto rade Hrvati onda je to OK i normalno jer štite svoje tržište i svoja radna mjesta.
ma pricaj ti sta hoces ali ako nemas nekoga da ti proda proizvod mozes qrcu svirati :D
Ajatolah_ wrote:
vade_mecum wrote:
Ajatolah_ wrote:Pogrešno si mislio.
Njemačka proizvede više putničkih automobila nego što ih se godišnje proda, što će reći da bi se njihovo tržište moglo podmiriti domaćim proizvodima i da bi po tvojoj logici trebalo biti 0 uvezenih auta u Njemačku. Naravno, nije tako, pa kupci u Njemačkoj mogu lako kupiti i Hyundai, Ford, Fiat, Kiu i tako dalje.

Tržišta su otvorena; ako Srbija uspije nabiti svoju proizvodnju pšenice na taj nivo da mogu snabdijevati čitavu državu, to ne znači da će se automatski zabraniti bilo kakav uvoz pšenice niti će mene šta spriječiti da probam prodati svoju pšenicu tamo - ako mislim da mogu parirati kvalitetom i/ili cijenom...
ne znam zasto ste se svezali njemacke kao da je aplikabilan primjer za bilo sta. ja sam na par stranica iznio tezu da se kod nas vise popije piva nego sto ga domace pivare proizvedu. reci mi da nisam u pravu.
Macho man wrote:
vade_mecum wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali proizvode u BiH, zapošljavaju radnike iz BiH, otkupljuju mlijeko od BiH proizvođača, plaćaju porez u BiH...itd. Dakle mene ne interesuje ko su shareholderi jer je to u doba globalizacije irelevantno. Recimo je li Volvo Švedski brand ili Indijski ako znamo da su vlasnici Indijci..itd. :oops:
pa i u konzumu radi meho sa vratnika, a ne josip iz zapresica pa ljudi pozivaju na bojkot. u cemu je razlika? :?
Pa razlika je što je meho hamal a kajmak kupi neki karamarko iz hr
Dok kupovinom u bingu kajmak kupi Džamba koji će da pravi xx65 objekat i da zaposli još meha, ali tatjana :mrgreen:
eto Todoric robovlasnik sa kandzijom, a Džambu mozes ko mehlem priviti na ranu. :roll: ma daj.
vade_mecum

#318 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

platen91 wrote:
vade_mecum wrote:
daors wrote:A kada u toj maloprodaji ne mozes naci domaci proizvod ili nadjes samo jedan od 300?
Da ti objasnim tvojom logikom i pare koje trošim su moje privatne pare tako da mu mogu kupovati gdje god hocu i zamjeriti mu za sta god hocu. :evil:
apsolutno si u pravu, ali pogledaj nightlife na klixu pa ces vidjeti kako se svaki vikend bojkotuje tuborg, heineken, corona :D
mad_max_ba wrote:Ne kažem ja da je maloprodaja suvišna samo to da je proizvodnja zlato a maloprodaja bronza. Problem je što bi kod nas svi bi htjeli da prodaju i šefuju a jako malo njih da proizvodi. Šta misliš zašto je Njemačka tu gdje jeste, zbog maloprodaje ili zbog proizvodnje?
ne mozes rangirati podjednako bitne dijelove istog procesa. kod nas je proizvodnja neatraktivna zato sto zahtjeva godine i godine rada, predanosti, truda i odricanja. kod nas ljudi ne da zele vratiti ulozeno u roku od godinu dana vec zele zaraditi za 3 stana, novo auto, vikendicu na moru i sl.

a njemacku ne mozes stavljati u ovu temu ni pod tackom razno. uostalom, iznenadio bi se da znas sta sve i koliko njemci uvoze (off topic ali pored VW, mercedesa, audija, opela, bmw, porschea njemci su uvezli auta za 41 MILIJARDU dolara).[/quote]

ok a koliko je DE imala izvoza kola???? sigurno veci iznos od uvoza jelle??[/quote]
autoindustrija je ubjedljivo najveci izvnozni proizvod u DE (otprilike na svako uvezeno auto izvezu oko 3,5), to ne moze niko poreci. primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.
VjecitiStudent

#319 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VjecitiStudent »

Danas je Ledo ostao bez mojih 9,5 maraka, Algida je hajrovala.
Drvosjeca iz Dejcica

#320 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

vade_mecum wrote: primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.
Naravno da mu je draže i njemačko govno nego najnovija japanska Toyota. :oops:
mad_max_ba

#321 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mad_max_ba »

.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 15:21, edited 1 time in total.
Leons

#322 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

vade_mecum wrote: primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.
Naravno da mu je draže i njemačko govno nego najnovija japanska Toyota. :oops:
nije bolan pričaš gluposti da ljudi tako vode politiku bili bi kurčina a ne dojčland

tamo taboo mahati njemačkom zastavom a kamoli pričati o nacionalizmu bilo kakvom

jednom kada stranu konkurenciju pobijediš na domaćem tržištu automatski možeš da osvajaš njegovo
Ajatolah_

#323 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Ajatolah_ »

vade_mecum wrote:
Ajatolah_ wrote:Njemačka proizvede više putničkih automobila nego što ih se godišnje proda, što će reći da bi se njihovo tržište moglo podmiriti domaćim proizvodima i da bi po tvojoj logici trebalo biti 0 uvezenih auta u Njemačku. Naravno, nije tako, pa kupci u Njemačkoj mogu lako kupiti i Hyundai, Ford, Fiat, Kiu i tako dalje.

ne znam zasto ste se svezali njemacke kao da je aplikabilan primjer za bilo sta. ja sam na par stranica iznio tezu da se kod nas vise popije piva nego sto ga domace pivare proizvedu. reci mi da nisam u pravu.
Poenta je da si iznio tvrdnju da se uvozi kad domaća proizvodnja nije dovoljna, što naravno nije tačno. Uvozi se uvijek, a i iznio sam ti kontraprimjer Njemačke koja ima i više nego dovoljnu domaću autoindustriju pa se opet uvozi, šta ja znam, Kia.

Al' haj evo i ako ti ne odgovara Njemačka; Češka ima 40 velikih industrijskih pivara plus mnoštvo malih pivara, godišnja proizvodnja je 20 miliona hektolitara što je svakako puno više nego što se konzumira u državi, dakle domaća industrija i više nego dovoljna. Misliš da zbog toga oni nisu mogli kupiti Tuborg ili Heineken dok nisu ušli u EU 2004.? :)
VjecitiStudent

#324 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VjecitiStudent »

Macho man wrote:Pa valjda je i Algida strana
Trebo si kupit bingo sladoled
Kralj je počel sve živo proizvodit
Alal mu vjera
I opet da ponovim, bojkot stranih proizvoda jedne strane, uopće ne mora značiti automatski prelaz na domaće. Kad se nešto dokaže kvalitetom, cijenom i odnosom prema radnicima, onda svakako može.
Međutim, robovlasnika Binga, njegove prodavnice i proizvode, zaobilazim u širokom luku.
Last edited by VjecitiStudent on 27/08/2015 19:47, edited 1 time in total.
vade_mecum

#325 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

mad_max_ba wrote:
ok a koliko je DE imala izvoza kola???? sigurno veci iznos od uvoza jelle??
autoindustrija je ubjedljivo najveci izvnozni proizvod u DE (otprilike na svako uvezeno auto izvezu oko 3,5), to ne moze niko poreci. primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.[/quote]

ma cekaj malo. Jel fakat mislis da se svi navedeni brandovi proižvode samo u DE. Jetta made in Brasil, Corsa made in Espana.............. da ne duljim.
uredu je kupovati u Konžumu ali 387 produkte ;)[/quote]
auto koje se napravi u brazlu ili spaniji ne moze nikako uci u statistiku o njemackom izvozu ;-)
VjecitiStudent wrote:Danas je Ledo ostao bez mojih 9,5 maraka, Algida je hajrovala.
biser dana :lol:
Post Reply