Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Arteta

#301 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

supercali wrote:
Arteta wrote:
supercali wrote: Pored toga uporedi samu cehoslovacku rusiju poljsku itd koliko su bile razvijene u odnosu na tadasnju jugoslaviju
Poredi i Srbiju u odnosu na Njemacku ili Francusku sad ili devedesetih?
Ne mozes porediti to jer to nisu njihove pocetne tacke
Al eto poredi pa ces vidjeti sta ces dobiti
Kako mislis nisu pocetne tacke?

Dobicemo barem istu razliku.
supercali

#302 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Cuj kako mislim
Srbija kao drzava postoji od 92-e a njemacka od 45-e
To je njemackoj jedna tacka u nizu dok je srbiji to pocetna
Uporedjuj onda srbiju iz 92-e i njemacku 45-e a srbiju danas i njemacku 67-e iako je i to neuporedivo jer je njemacka krenula od 1 a srbija od nekih ajd da kazemo 7 na ljestvici a juga je bila na 0 poslije rata otprilike ova konstalacija snaga ako poredis sve to

Ps. Neces dobiti ni pribliznu razliku
Razlika u ovih 25 godina izmedju de i sr je ta da je njemacka napredovala a sr otisla nazad
Arteta

#303 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

supercali wrote:Cuj kako mislim
Srbija kao drzava postoji od 92-e a njemacka od 45-e
To je njemackoj jedna tacka u nizu dok je srbiji to pocetna
Uporedjuj onda srbiju iz 92-e i njemacku 45-e a srbiju danas i njemacku 67-e iako je i to neuporedivo jer je njemacka krenula od 1 a srbija od nekih ajd da kazemo 7 na ljestvici a juga je bila na 0 poslije rata otprilike ova konstalacija snaga ako poredis sve to

Ps. Neces dobiti ni pribliznu razliku
Razlika u ovih 25 godina izmedju de i sr je ta da je njemacka napredovala a sr otisla nazad
A hajde sad malo razmisli sta si dobio tim argumentom.

Poredili smo kosarku u SFRJ i Srbiji pa je neko rekao kako je SFRJ bilo tesko jer je u odnosu na sebe imala ekonomski jaci SFRJ, a ja sam rekao kako je i Srbija imala ekonomski jaku Njemacku za protivnika i ti si tako samo jos vise pomogao mojoj tvrdnji da je Srbiji bilo teze nego SFRJ jer njeni protivnici nisu krenuli otpocetka.(to si ti sad dodao).
supercali

#304 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Ne kontas
Srbija je pocela sa te startne pozicije na kojoj njemacka nije bila nikad
Znaci stepenica i stepenica iznad njih
Dok je juga pocinjala sa stepenice ili ispod ili u rangu sa zapadnim državama
Znaci srbija pocinje tamo gdje juga staje a juga staje u odnosu na njemacku jako visoko
Razlika je ogromna
Ali Kemal

#305 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Arteta wrote:
piupiu wrote:
Arteta wrote:
U najgorim diktaturama jednog covjeka mjesnu zajednicu ne vodi diktator, nema vremena za to.
Ti ljudi su imali stvarnu moć. Oni su bili aktivni akteri sistema. Oni su održavali (i podržavali) sistem. Nisu bili omadjijani ni pod uticajem opijuma, već su bili odgovorni za sistem. To im je bio posao. Ne možeš ih amnestirati kroz bajku o diktaturi jednog čovjeka, jer to nije istina. Svaki sistem ima svoje kotače, a SFRJ ih je imala puno više nego što je danas moderno priznati.
U SFRJ je na vlasti bio jedan covjek, a opozicija nije mogla postojati, na to se vise nema sta dodati.
To niko ne spori, ali opet je to bila civilizacija, a ovo sada smetljište.
To tek pokazuje koliko je to sve uništeno i popljačkano.
Ali Kemal

#306 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

5 0 5 wrote:najbolje bi bilo usporediti prakticne stvari koje su gradjani uzivali u srbih u sfrj i danasnje bih. pa tako mozda mozemo doci do nekih odgovora. pa da pocnemo.

kao dijete koje je odraslo u centru sarajeva, u jednoj mahali, ja sam imao slobodu da provodim svoje vrijeme na ulici, ili u skolskom dvoristu igrajuci kosarke, ili odlazeci redovno u dom kulture u kojem sam mogao gledati filmove, koncerte, zabave ili predstave raznih kud-ova. danas npr. tog doma kulture nema, ali imaju stambene zgrade u cijem prizemlju danas omladina jednako provodi svoje slobodno vrijeme... u kladionici.
kada sam krenuo u srednju skolu, prvi put sam otisao na more sam, sa nekih 15-16 godina. sijeo sam na voz, izasao u plocama, i polako, autostopom po peljescu. da vidim danasnjeg roditelja koji ce stisnuti guzicu pa pustiti svoje 16godisnje dijete samo na more. sta vise, u mojoj ulici gdje sam ja provodio djetinstvo, danas moji vrsnjaci zakrce ulicu svojim autima negdje oko pola 2, cekajuci svoju djecu da ih pokupe iz skole. e zasto danas moj vrsnjak ima strah da pusti svoje dijete da se vrati kuci, iz iste one skole iz koje je on slobodno isao prije 30 godina? pitanje za razmisliti.

u sarajevu sam osamdesetih godina mogao otici u kino, pozoriste, koncert. a i bilo ih je. kino tesla, partizan, radnik, dubrovnik, prvi maj, kinoteka, sutjeska... evo samo par iz glave i to u radijusu jedan kilometar. muzeji u srbih su radili, vlast se brinula za istorijsko nasledje. sigurno se nije dezuralo u muzejima kao danas. osim muzeja alije izetbegovica i tunela, sarajevo nije dobilo nijedan muzej od kad je samostalna drzava. jedina koncertna dvorana koju glavni grad ima, koja bi se tako mogla nazvati je bivsi radnicki univerzitet djuro djakovic. kako je izgledao 1972. tako izgleda i danas. (doduse, dobio je novo staro ime). zadnje pozoriste koje je izgradjeno u sarajevu je 1955. (kamerni teatar). prije toga pozoriste mladih (1950). (5 godina poslije onog rata).

srbih je bila siromasna republika. ali svaki radnik koji je imao posao u drzavnoj firmi je mogao biti 100% siguran da ce na kraju mjeseca dobiti platu, skupa sa trakom na kojoj je pisalo koliko je njegovo, koliko ide za pored, zdravstveno.
kada se razbolio, mogao je otici u bolnicu da se lijeci. kada je zasluzio penziju, mogao je biti siguran da ce je dobiti. u mjestu gdje sam ja ljetovao kao klinac jedna bosanska firma je izgradila kamp negdje na peljescu, gdje su njihovi radnici ljetovali. platiti bi neke sitne pare, bilo je skromno, ali za vrijeme sezone cijela jedna firma se izreda sa svojim porodicama u tom kampu. nisu ih slali u las vegas, ali potrudili su se da priuste i sirotinji nesto.

kada bih se vracao iz srednje skole uzeo bih autobus ispred doma armije. isao je svakih 7 minuta. danas je to jednom u sat vremena, ako i to. svi znamo kako to danas izgleda.

u mojoj ulici su bila 2 kontejnera, danas ih ima deset. ona dva kontejnera prije rata nikada nisu bila puna. iz ovih danasnjih iskacu macke i psi, penzioneri rove, smece obavezno kipi po ulici. ne sjecam se da sam ikad vidio cisternu da je oprala moju ulicu u zadnjih 25 godina. prije je to bila redovna stvar.

prije rata u sarajevu nije bilo ovoliko auta. ali sigurno ih nije bilo po plocnicima, parkovima. policija nije tolerisala divljastvo u saobracaju. kao sto rekoh, auto je bio luksuz, ali se bar drzava pobrinula da imas cestit i jeftin gradski saobracaj.

iz vremena osamdesetih sjecam se jednog ubistva u sarajevu. o tome je grad pricao pola godine. jutros sam otvorio ovaj portal i prvo me je docekalo pucanje i ubadanje nozem. sto se tice sigurnosne situacije, sarajevo iz ta dva vremena je neusporedivo.

znaci, po slobodi kretanja, po sigurnosti na ulici, po nekim osnovnim zivotnim potrebama, kao sto je plata, zdravstvo, skolstvo, zastita kulturne bastine, zdravog duha, sarajevo (ili srbih) ili sfrj, kako god hocete, je bilo puno ugodnije mjesto za zivjeti nego sarajevo danas. problem je u tome sto je sarajevo vec bilo u poziciji da napreduje. nazalost, otislo je u drugu stranu.

e sad, ako neko zeli iznijeti kontraargumente, volio bih cuti. pogotovo od generacija koja mogu usporedjivati. ali validnih argumenata. kao npr. jeste sarajevo imalo 20 kino sala. ali danas imamo ovo. jeste sarajevo gradilo muzeje poslije onog rata, ali danas imamo te i te nove. a stari su jos bolji. isto vrijedi i za prava radnika, prava penzioera, skolstvo, zdravstvo, polozaj mladih. ili, moram reci trivijalne stvari u normalnim zemljama, kao sto je gradsko saobracajno, ciste ulice, voda, zrak...
To je to. :run:

Na koje ubistvo misliš iz osamdeseteih?
Arteta

#307 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

supercali wrote:Ne kontas
Znaci srbija pocinje tamo gdje juga staje a juga staje u odnosu na njemacku jako visoko
Razlika je ogromna
Naravno da nikad nije bila jer se radi o razvijenijoj zemlji, da bi se spustila na razinu Srbije potrebno ju je zasuti atomskim bombama.
Udbas

#308 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Udbas »

jugoslavija je bila ozbiljna država. BiH to trenutno nije. Ljudi koji su u određenom periodu vodili jugoslaviju su imali viziju, cilj. Ljudi koji vode BiH to nemaju. Bilo je i tada i štela, i lopovluka i povlaštenih ali u daleko daleko manjem obimu. Sa druge strane, negdje se pogriješilo, nešto je falilo. Jer su Jugu razjebali upravo oni koje je ona odgojila. Produkti te juge su palili gradove, punili jame, silovali djevojčice...
Bila je to lijepa zemlja i bilo je lijepo dok je trajalo. Ali više je nema i to je to.
Da smo se makar razišli ko česi i slovaci, sve bi bilo drugačije.
5 0 5

#309 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ali Kemal wrote: Na koje ubistvo misliš iz osamdeseteih?
bilo je neko ubistvo zene, u hrasnom cini mi se. ili alipasino. sjecam se da je to bila velika stvar u to vrijeme. policija je bila ostavila upaljeno svijetlo u stanu. pa kad prodjes pored zgrade, redovno bi neko rekao, "e tu je bilo ubistvo. gdje gori svjetlo." :D
nasa

#310 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Ne moze se porediti.
I Jugoslavija da je opstala morala bi se transformisati prilagoditi itd.Realno bi bilo porediti Jugoslaviju s ostalim evropskim drzavama u istom vremenskom rasponu i onda na osnovu podataka razvoja pojedinih zemalja izvuci zakljucak.
Ono sto je vjerovatno istina jeste da je Jugoslavija manje zaostajla za razvijenim evropskim drzavama nego je to slucaj danas s BiH.

Ali inace ovakve teme su nekako bas potpuno pristrasne i svi pisu o licnom dojmu i dozivljaju iako je istina da isti nikako ne mora biti objektivan pokazatelj stvarnog stanja.Ljudi pamte licnu percepciju, ono kako su oni dozivjeli, a ne objektivnu stvarnost bilo o kojem vremenskom period , dogadjaju, licnosti itd. da se govori.
Dodatno, Jugoslavija kao i mnoge komunisticke zemlje je imala i velikih krajnosti tako da su i svjedocanstva oprecna.
muha_sa

#311 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

blago receno-budalaština je poredit Jugoslaviju i ovo što mi u BiH imamo :-)
al hajde--nastavite :D
Ali Kemal

#312 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Ne moze se porediti.
Kako se ne moze porediti, kada je to isti prostor, isti gradovi.
Bilo bi nenormalno da neko ne poredi kako je zivio na istom mjestu nekada i sad.
Za ove koji ne pamte SFRJ, naravno da to nista ne znaci, kao sto ni meni nije nista znacilo kada bi neko prije poredio Kraljevinu sa SFRJ, ali i tada nije niko mogao da kaze da nije postignut progres, cak i ako je bio protiv onog sistema, ali ovo sada je toliko ocigledan pad.
nasa wrote:Ali inace ovakve teme su nekako bas potpuno pristrasne i svi pisu o licnom dojmu i dozivljaju iako je istina da isti nikako ne mora biti objektivan pokazatelj stvarnog stanja.Ljudi pamte licnu percepciju, ono kako su oni dozivjeli, a ne objektivnu stvarnost bilo o kojem vremenskom period , dogadjaju, licnosti itd. da se govori.
Dodatno, Jugoslavija kao i mnoge komunisticke zemlje je imala i velikih krajnosti tako da su i svjedocanstva oprecna.
Ne brini biologija ce da ucini svoje i kada izumru ljudi rodjeni u onom sistemu tih tema ce nestati, mada bi bilo bolje da ovakve teme nestanu zbog napretka BiH, ali to jednostavno u skoroj buducnosti objektivno nije moguce.
tandmand

#313 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tandmand »

Smetljište :? ... A šta se može i očekivati poslije apokalipse. Zamislite da likove iz Mad Maxa postroje, da im međunarodna zajednica nametne mirovni sporazum i naredi da prave državu. Kao da sad u Siriji kazu, STOP, dosta je bilo, hajde pravite državu/društvo vi koji ste rušili.
Last edited by tandmand on 10/08/2015 19:44, edited 1 time in total.
nasa

#314 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Ali Kemal wrote:
nasa wrote:Ne moze se porediti.
Kako se ne moze porediti, kada je to isti prostor, isti gradovi.
Bilo bi nenormalno da neko ne poredi kako je zivio na istom mjestu nekada i sad.
Za ove koji ne pamte SFRJ, naravno da to nista ne znaci, kao sto ni meni nije nista znacilo kada bi neko prije poredio Kraljevinu sa SFRJ, ali i tada nije niko mogao da kaze da nije postignut progres, cak i ako je bio protiv onog sistema, ali ovo sada je toliko ocigledan pad.
nasa wrote:Ali inace ovakve teme su nekako bas potpuno pristrasne i svi pisu o licnom dojmu i dozivljaju iako je istina da isti nikako ne mora biti objektivan pokazatelj stvarnog stanja.Ljudi pamte licnu percepciju, ono kako su oni dozivjeli, a ne objektivnu stvarnost bilo o kojem vremenskom period , dogadjaju, licnosti itd. da se govori.
Ne brini biologija ce da ucini svoje i kada izumru ljudi rodjeni u onom sistemu tih tema ce nestati, mada bi bilo bolje da ovakve teme nestanu zbog napretka BiH, ali to jednostavno u skoroj buducnosti objektivno nije moguce.
Nisam ja nigdje napisala da je nenormalno porediti vec da nije objektivno, a shvatam da je potpuno ljudski porediti razlicite periode zivota, cak sam to i napisala ali to se zove licni dozivljaj koji vjerovao ili ne uopce ne mora odgovarati realnosti stanja u nekoj zemlji ili sl.
Ali Kemal

#315 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Nisam ja nigdje napisala da je nenormalno porediti vec da nije objektivno, a shvatam da je potpuno ljudski porediti razlicite periode zivota, cak sam to i napisala ali to se zove licni dozivljaj koji vjerovao ili ne uopce ne mora odgovarati realnosti stanja u nekoj zemlji ili sl.
Moram priznati da ne razumijem sta zelis da kazes.
Ukratko da li se slazes sa Enverom Kazazom ili ne?
supercali

#316 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Arteta wrote:
supercali wrote:Ne kontas
Razlika je ogromna
Naravno da nikad nije bila jer se radi o razvijenijoj zemlji, da bi se spustila na razinu Srbije potrebno ju je zasuti atomskim bombama.
Ne bas suprotno ako poredis kosarku
Fudbal je druga prica
nasa

#317 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Ali Kemal wrote:
nasa wrote:Nisam ja nigdje napisala da je nenormalno porediti vec da nije objektivno, a shvatam da je potpuno ljudski porediti razlicite periode zivota, cak sam to i napisala ali to se zove licni dozivljaj koji vjerovao ili ne uopce ne mora odgovarati realnosti stanja u nekoj zemlji ili sl.
Ne potpuno jer i njegovi su stavovi pretjerani, a uz to i pomalo pesimisticni, ne volim tu pricu kako je nekad sve, sve bilo bajno i kad se zasluge pripisuju iskljucivo sistemu...ali slazem se da je Jugoslavija imala dosta pozitivnog u razlicitim segmentima i da je mogla biti jako "ozbiljna" drzava da je opstala....Sve drzave nastale raspadom Jugoslavije su jos devedesetih pokazale da nisu bas sposobne za napraviti bolje i to pokazuje sam nacin raspada, dalji razvoj pojedinih drzava itd.
Medjutim ovakve teme se pretvore u neke price o licnim uspomenama sto sigurno nije dokaz za bilo sta i to je ono sto sam htjela reci, malo vise objektivnosti i od onih koji kude i onih koji hvale bi bilo pozeljno :D
detroit-mercy

#318 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nasa wrote:
Ali Kemal wrote:
Ne potpuno jer i njegovi su stavovi pretjerani, a uz to i pomalo pesimisticni, ne volim tu pricu kako je nekad sve, sve bilo bajno i kad se zasluge pripisuju iskljucivo sistemu...ali slazem se da je Jugoslavija imala dosta pozitivnog u razlicitim segmentima i da je mogla biti jako "ozbiljna" drzava da je opstala....Sve drzave nastale raspadom Jugoslavije su jos devedesetih pokazale da nisu bas sposobne za napraviti bolje i to pokazuje sam nacin raspada, dalji razvoj pojedinih drzava itd.
Medjutim ovakve teme se pretvore u neke price o licnim uspomenama sto sigurno nije dokaz za bilo sta i to je ono sto sam htjela reci, malo vise objektivnosti i od onih koji kude i onih koji hvale bi bilo pozeljno :D
Ma Enki je u ta doba cuna udarala u bradu a sad je u fazi kad vise ni med ni orasi ne pomazu, zato je tako pesimistican :mrgreen: .
Ali Kemal

#319 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Ne potpuno jer i njegovi su stavovi pretjerani, a uz to i pomalo pesimisticni, ne volim tu pricu kako je nekad sve, sve bilo bajno i kad se zasluge pripisuju iskljucivo sistemu...
Sustina problema je da je sistem bio los, a drzava bolja od ovih sadasnjih, tj jest da je sistem, koji se bez sumnje trebao promijeniti, zamijenio gorim sistemima :-)
nasa wrote:ali slazem se da je Jugoslavija imala dosta pozitivnog u razlicitim segmentima i da je mogla biti jako "ozbiljna" drzava da je opstala....Sve drzave nastale raspadom Jugoslavije su jos devedesetih pokazale da nisu bas sposobne za napraviti bolje i to pokazuje sam nacin raspada, dalji razvoj pojedinih drzava itd.
Valjda je vise dosadilo biti objektivan, jer se ne vidi izlaz iz tunela, u skorije vrijeme, tj za nasih zivota, a poslije ko zna...
kakonako

#320 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakonako »

Ako sta moze pomoci,evo jedna licna prica:Imao ja komsiju Hrustembega,cinovnik u drzavnoj firmi...davno je to bilo,redovno klanjao i isao na dzumu petkom,naradjivao te sate.I tako godinama...I onda dosla demokratija,pitam ja,sada vec penzionera,Hrustembega;"Sta velis beze,kako ti ovo izgleda?!"
Veli on meni:"zampamtio sam ja vise drzava,meni ,ko muslimanu ,1945.nije bas pasovao komunizam,ali dadose mi posao s mojom kvalifikacijom,ali u Partiju ne mogu.E vidis,mladicu,od onih zbog kojih nisam mogao u Partiju sad ne mogu u dzamiju.U tom je razlika...a sto se tice ovih novih,sve skolovani,vjernici,ali nece biti hajra od njih".Hrustembeg je,netom,jedva izvukao zivu glavu,potucao se po izbjeglistvu,i napokon se vratio...malo isao u obnovljenu dzamiju,ali opet je bila guzva,i on namaz obavljao kod kuce.Eto.
Last edited by kakonako on 10/08/2015 20:33, edited 1 time in total.
nasa

#321 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

detroit-mercy wrote:Ma Enki je u ta doba cuna udarala u bradu a sad je u fazi kad vise ni med ni orasi ne pomazu, zato je tako pesimistican :mrgreen: .
:lol:
ali gledaj da ima istine,ljudi generalno imaju tendenciju da proslost posmatraju boljom nego je stvarno bila samo sto u slucaju jugonostalgije situacija je ozbiljnija... mnogo toga fakat jeste bilo bolje.
Maloprije sam bas pisala @piupiu da bi pravo pitanje bilo zasto mi nismo sacuvali ni ono sto jeste bilo dobro, odakle je nastala potreba da se potpuno zatvori to poglavlje...
Ali Kemal

#322 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Maloprije sam bas pisala @piupiu da bi pravo pitanje bilo zasto mi nismo sacuvali ni ono sto jeste bilo dobro, odakle je nastala potreba da se potpuno zatvori to poglavlje...
Glavni razlog je postojanje i eksplozija preko svake mjere tri religije koje su se sukobile oko uticaja u novonastaloj situaciji.
Sve tri konfesije su kukale kako su bile obespravljene u bivsem rezimu, sjeli su u prve stranacke redove, novi politicari su naglasavali kako su vjernici, uslo je neko ludilo u tom pravcu i sta onda ocekivati.
nasa

#323 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Ali Kemal wrote:
nasa wrote:Maloprije sam bas pisala @piupiu da bi pravo pitanje bilo zasto mi nismo sacuvali ni ono sto jeste bilo dobro, odakle je nastala potreba da se potpuno zatvori to poglavlje...
Glavni razlog je postojanje i eksplozija preko svake mjere tri religije koje su se sukobile oko uticaja u novonastaloj situaciji.
Sve tri konfesije su kukale kako su bile obespravljene u bivsem rezimu, sjeli su u prve stranacke redove, novi politicari su naglasavali kako su vjernici, uslo je neko ludilo u tom pravcu i sta onda ocekivati.
Djelomicno jesi upravu, crkve nisu imale bas odnos iz snova s bivsim rezimom i sigurno da su slom komunizma dozivjele kao priliku da se nametnu kao dominatne ali npr. i ljudi koji su voljeli i hvale onaj system nekako ne pokazuju bas spremnost da zive za te vrijednosti o kojim pricaju, samo pricaju....ako me shvatas.Kazu extra radne akcije bile i tako, a da ga zovnes da pokupi papirice oko zgrade rekao bi e sto ja to da radim sto ne ciste papci koji prljaju itd.
Ljudi su se promjenili, nevezano za religiju.
breuer

#324 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by breuer »

nasa wrote:Djelomicno jesi upravu, crkve nisu imale bas odnos iz snova s bivsim rezimom i sigurno da su slom komunizma dozivjele kao priliku da se nametnu kao dominatne ali npr. i ljudi koji su voljeli i hvale onaj system nekako ne pokazuju bas spremnost da zive za te vrijednosti o kojim pricaju, samo pricaju....ako me shvatas.Kazu extra radne akcije bile i tako, a da ga zovnes da pokupi papirice oko zgrade rekao bi e sto ja to da radim sto ne ciste papci koji prljaju itd.
Zato što su im se vođe promijenile! Ja bih za one crnčio po zvizdanu, za ove ne bih, baš što reče, ni papirića digao...halali...
nasa

#325 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

breuer wrote:
nasa wrote:Djelomicno jesi upravu, crkve nisu imale bas odnos iz snova s bivsim rezimom i sigurno da su slom komunizma dozivjele kao priliku da se nametnu kao dominatne ali npr. i ljudi koji su voljeli i hvale onaj system nekako ne pokazuju bas spremnost da zive za te vrijednosti o kojim pricaju, samo pricaju....ako me shvatas.Kazu extra radne akcije bile i tako, a da ga zovnes da pokupi papirice oko zgrade rekao bi e sto ja to da radim sto ne ciste papci koji prljaju itd.
Zato što su im se vođe promijenile! Ja bih za one crnčio po zvizdanu, za ove ne bih, baš što reče, ni papirića digao...halali...
Ali onda nisu pitali hoces li vec se ocekivala da radis za odredjene vrijednosti.
Mislis da su onda svi isli rado i za vodje.Predstavljalo se da je to vrijednost, ocekivalo se da das doprinos drzavi itd.
Mi smo danas potpuno izgubili vjeru u bilo kakve vrijednosti.Jer kakva god da je Jugoslavija bila mnogi su svjedocili da puno toga ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma ljudi sto znaci da nije sve iskljucivo bilo zasluga genijalnih ideja, zakona, sistema...
Post Reply