Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#301 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Pogresno tumacis... Kradja je otudjiti nekome nesto, dakle ti imas auto ja ti ukradem isto. Ovdje je rijec o autorskim pravima, navedno mozes downloadovati bilo kad i bilo gdje, jer autor uradio sam distribuciju, samo po sebi je komplexno pitanje. Recimo imas auto, posudis ga drugu i on ga vozi i vrati, tako moze biti i sa igrom, jedna osoba kupi posudi drugoj, ova instalira i vrati cd, to krajda?
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:

evo je buraz. ima cijenu. nije dzaba. http://www.amazon.com/Assassins-Creed-R ... B002I0IHIM covjek je sjedio danima iza kompjutora da zaradi sebi hljeb, a ne da bi mu ti otimao iz usta.

znaci ti napravis nesto i prodajes za pare. a neko drugi to samo kopira i izignorira cijenu. kakve sve akrobacije vjernik (ne svaki, da se razumijemo) nece napraviti da bi opravdao svoj lopovluk i ostale bedastoce. bolje ti je pusti towlieja da te brani. on se ispraksirao na razvodnjavanju. :thumbup: a i ima mozak. :kiss:
Koristenje piratskog softvera jeste oblik kradje, da se ne zavaravamo. Neko je ulozio intelektualni napor da napravi neki softver ili igricu, a mi downloadujemo za dzabe. Ja zaista ovde nemam pravo glasa jer i sam koristim nelicencirani windows i neke krekovane programe.

505, hvala na komplimentu,na onaj deo o razvodnjavanju cu zazmuriti. Ja to zovem kontekstom ajeta. :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#302 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Ja tebe pitam jedno, a ti drugo, da li je kradja posuditi nekome cd, da on prekopira sadrzaj na svoj racunar?
Ja nisam ni rekao da je dzaba ;)
ti si na onoj temi napisao crack. je li tako? od toga smo i poceli. sta znaci crack? ako je neko kupio igricu, onda je on jedini vlasnik te igrice. ako se i ti zelis igrati, isto je moras kupiti, a ne kopirati. ali to sve uopste nije ni problem. neka si ukrao. nego su problem tvoje akrobacije koje sada pokusavas izvesti da bi dokazao kako si posteno tu igricu odigrao, iako i sam znas da si je ukrao. laganje je isto grijeh. i mene boli mudo marijanovo sto ti krades ili lazes. to je tvoja stvar. ali ako si vjernik kakvim se predstavljas, onda bi se valjda trebao malo zabrinuti. jer mene mozes slagati, ali svog superprijatelja na nebu, ne mozes. :thumbup: :run:
Konkretno sad "da" ili "ne" da li j kopiranje sadrzaja cd kradja?

Ne sekiraj se ti za mene ;) Ja sam covjek, podlozna greskama, i ako sam pogrijesio trebam da snosnim posljedice i ne bjezim od toga ;)
Plavo-bijeli

#303 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

worm hajd iskreno koliko godina imaš i koji si razred srednje škole :) ?
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#304 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
Jel ti znaš kako se prave igre? Na stotine raznih developera, grafičkih dizajnera, programera, je potrošilo mjesece i godine rada i truda, a prije toga godine i godine vremena da bi naučili to da rade, te nakon svog tog truda prodaju svoj proizvod. Da su htjeli da se ta igra može dijeliti besplatno među prijateljima, valjda bi to jasno dali do znanja. Ako ti uzmeš od nekog auto i provozaš ga i vratiš mu, jel to kao nije krađa? Ako uzmeš od prijatelja koji ti nije dozvolio da mu uzmeš auto, ali mu ga vratiš nakon 24h jel to nije krađa?

Ja mislim da je red da ti se ruka odreže nakon svega ovog.
I sad bi svi trebali kupiti Mercedes da bi ga vozali jer po tvom kao sto si dalje napisao acc se ne smije dijeliti, slijedi ban. I sad meni drug da Mecku da vozam na 10 dana, ja to ne bih smio uzeti, a on kesirao, on postao VLASNIK navedenog. Isto je i sa igrama. Sad neko kupio cd Dine Merlina i da meni da slusam, i ne bih smio jer nisam licno kupio, po kom zakonu, po kojoj osnovi?
5 0 5

#305 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#306 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
Plavo-bijeli wrote:
Jel ti znaš kako se prave igre? Na stotine raznih developera, grafičkih dizajnera, programera, je potrošilo mjesece i godine rada i truda, a prije toga godine i godine vremena da bi naučili to da rade, te nakon svog tog truda prodaju svoj proizvod. Da su htjeli da se ta igra može dijeliti besplatno među prijateljima, valjda bi to jasno dali do znanja. Ako ti uzmeš od nekog auto i provozaš ga i vratiš mu, jel to kao nije krađa? Ako uzmeš od prijatelja koji ti nije dozvolio da mu uzmeš auto, ali mu ga vratiš nakon 24h jel to nije krađa?

Ja mislim da je red da ti se ruka odreže nakon svega ovog.
I sad bi svi trebali kupiti Mercedes da bi ga vozali jer po tvom kao sto si dalje napisao acc se ne smije dijeliti, slijedi ban. I sad meni drug da Mecku da vozam na 10 dana, ja to ne bih smio uzeti, a on kesirao, on postao VLASNIK navedenog. Isto je i sa igrama. Sad neko kupio cd Dine Merlina i da meni da slusam, i ne bih smio jer nisam licno kupio, po kom zakonu, po kojoj osnovi?
Onaj ko je napravio mercedes i prodao ti ga, dozvolio je da ga dijeliš koliko hoćeš. Onaj što je napravio igru i prodao ti je, nije! Ti si prilikom kupovine/instalacije se složio da tu igru nećeš koristiti na nedozvoljen način. Tipa možeš ti kupiti neki antivirus, kojeg platiš malo više, a mogu ti ga koristiti 1 ili 2 druga, isto i za neke druge stvari, ali prodavač ti je dozvolio to. Ne znam da li se praviš lud i glup, ili...
Neregistrirani

#307 Re: Gubitak religije

Post by Neregistrirani »

W0rM wrote:
Neregistrirani wrote:

Daj, molim te, uozbilji se. Ovo na linku je losije i od Haruna Yahye. Napisao si da su naucnici dokazali da je nemoguce napisati takvu knjigu. Ja ti trazim naziv tog dokaza, a ne naknadnu numerologiju brojeva koji su se potrefili.

Ako se vec "gadjamo" linkovima", mada je i ovaj jednako los i navodi svu vodu na hriscansku stranu, ali cisto da ti pokaze kako se mogu tumaciti ti brojevi http://www.answering-islam.org/authors/ ... s_309.html
Za ovih 1400 godina od kako je objavljen, ima li ista slicno njemu da je napisano?
Nemoguc si! S vjernicima je zaista tesko komunicirati kad ih se upita nesto sto bi moglo poljuljati to sto govore. Rekao si da su naucnici dokazali da je nemoguce napisati djelo kao sto je Kur'an. Ja te pitao koji naucnici, u kojoj studiji, gdje je objavljena, da me uvjeris u tu tvoju tvrdnju, u koju zvucis jako siguran, kao da vjerujes da postoji i ti to nisi u stanju, nego trazis da ti ja navedem primjer slicne knjige. Na tebi je teret dokazivanja, jer si ti iznio tvrdnju. Moje je da cekam da podastres dokaz i da, ako to ne uradis, ti kazem da izmisljas.
Neregistrirani

#308 Re: Gubitak religije

Post by Neregistrirani »

Ja bih mozda i drzao do (liberalnog) Islama kakav je oduvijek prisutan u mojoj porodici (zenskinje posti, ali ne klanja redovno, kolektivno ne jedemo klempu, vitre se daju, Bajram se slavi, ono, vise tradicionalizam nego bilo sta drugo) i vjerovao i dalje u te neke stvari kojima su me ucili kao malog i mozda bih davao prednost mogucnosti toga nego onoga sto mi je racio govorio, sve bih to mogao, da nisam imao posla s "Bozjim ljudima" koji su meni prosipali prijekore zbog ponasanja ili koji su uvijek grmjeli i plasili strahom od vatre, a pri tome se nisu nimalo libili da sebi u po' Ramazana donesu picu i nakrkaju se, da su prvi na slot masinama u nasoj kockarnici, da nas hadzija svojoj hanumi ne da nikud nego na zensko sijelo, ali da je on zato redovan na sve i jednom derneku i tefericu sa zivom muzikom, o rekoh li da na to sve voda svoju vrlo oskudno obucenu i tetoviranu ljubanicu, da po ko zna koji put nisu uhvatili efendiju koji vodi mejtef kako krade dobrotvorni prilog, kako nas efendija najnormalnije ima pistoj za pojasom. Mene su od tog Boga/Allaha kako su mi ga predstavili Bozji ljudi, upravo oni i udaljili. Najblizi sam agnosticizmu, moja dusa osjeca da pripada, ali se ne da ukalupiti.
skupljac_zeljeza

#309 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

PB: Nedavno je umro nas Rodže Garodi. Da li ste komunicirali sa njim i šta mislite o njemu kao islamskom teoretičaru?

HOFMAN: Komunicirao sam sa Roger Garaudyem sa ciljem da mu ukažem da je nemoguće razumjeti i prakticirati islam samo na osnovu Kur’ana, kako je on to vjerovao. Za to je jednako neophodno i znanje sunneta.

PB: Svakako uz g. Asada, spadate u najreferentnije poznavaoce islama. Kad g. Asada, pisce briljantnog djela Put u Meku, u naknadnim djelima se može uočiti izvjesno razočarenje u muslimane. “Sreća je da sam prvo upoznao islam”, uzviknuo je. Kakvo je Vaše iskustvo sa islamom i sa muslimanima?

HOFMAN: Moj dobri prijatelj Muhammad Asad je u starosti postao razočaran u Ummet jer nije mogao, kako je on to ranije očekivao, da zamijeni umiruće kršćanstvo na Zapadu koji je prihvatio ateizam radije nego islam.
Kikibombona

#310 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Vjeruj mi da te stvari koje nabrajas nisu dokaz za nista.Nece ljepotu zene u koju si zaljubljen umanjiti niti povecati tvoja pristrasnost ali ta vrsta pristrasnosti je ipak od presudnog znacaja za ostvarenje vase veze I uopce nije negativna pojava.
Bog moze da postoji I da bude ovakav ili onakav i u situaciji da su svi ljudi vjernici kao i u situaciji kad nije nijedan.Vjera pojedinca u Boga ne dokazuje nista u smislu opipljivog dokaza ali je od presudnog znacaja za pojedinca koji vjeruje, ne za Boga.
Tako da u ocjeni nekih ajeta, Boga itd. se samo radi o prici dvije krajnosti, tebe koji si ubjedjenje da je sve potpuna laz I mene koja sam ubjedjenja da je potpuna istina.
A objektivno Bog moze da postoji, da ne postoji, da je surov 10 puta vise nego ijedan ajet ili citat neke druge objave koji citirate ili da je 10 puta bolji od ajeta koji mi navodimo itd.
Pristrasnost u ovom slucaju je vazna na nasem licnom nivou, a nije dokaz za/protiv Boga kao ni za istinistost objava itd.

Evo recimo da ti meni dokazes da je neki ajet nije pozitivan po nekim kriterijima, iz neke perspective itd.I sta onda s tim?
A da ne pricamo da mi kada bi izasli iz okvira price o vjeri i sjeli, samo ti i ja, tesko da bi se slozili sta je mjerna vrijednost za sve moguce situacije ....mozes misliti tek kako bi se svi ljudi usaglasili I tu svim vremenima koja su bila I koja ce biti, na svim dijelovima svijeta itd.
Pristrasnost je negativna pojava. Pristrasnost podrazumjeva neobjektivnost, sto je, priznat ces, losa pojava. Zakljucci do kojih dolazi pristrasna osoba se temelje na zeljama, strahovima, ocekivanjima, uvjerenjima... Recimo, djevojku sam zavolio radi xy osobina. Smeta mi sto vikendom ostaje sa drustvom do 3h ujutro i kuci dolazi mortus pijana. Takvu zenu ne zelim za cijeli zivot. Posto sam prema njoj pristrasan, zivim u cvrstoj nadi da ce se jednog dana promijeniti. Nemam kapacitet objektivno i nepristrasno sagledati, uvidjeti da je jednostavno takva osoba. I onda, kada nakon xy godina shvatim da se neke stvari ne mijenjaju, dolazi do razvoda. A da sam bio nepristrasan, vezu bih davno razjebao i na vrijeme okoncao agoniju.

Zbog toga sam uvijek bio kriticki raspolozen prema svemu sto konzumiram. Mozda mi neces vjerovati, ali me do sada niko nije razocarao. Na vrijeme prepoznam slabosti ljudi kojima sam okruzen, pa me uopste ne iznenade postupci koji uslijede... Veliki sam protivnik 'idealizovanja' bilo koga i bilo cega.

Dokazi za postojanje 'boga' su knjige i legende koje se prenose s koljena na koljeno. Da li ima Boga mimo toga, o tome je besmisleno polemisati, jer nikakav zakljucak ne mozemo izvuci. Mozemo jedino polemisati o konkretnim dokazima za neku tvrdnju, kao sto su recimo islam ili krscanstvo. Smatram kako pristrasan covjek ne moze realno sagledati svoju religiju. A svi vjernici su po pravilo pristrasni. Meni je zanimljivo citati i slusati komentare muslimana vezane za krscanstvo. Uzmimo kao primjer 'Sveto trojstvo'. Muslimani 'Sveto trojstvo' ispunjeni samopouzdanjem dovde do apsurda i prave segu od toga. S druge strane krscani ismijavaju islam i mnoge druge propise. Nemaju nikakvu dilemu da je Muhamed varalica.

Ne znam Naso, zasto se ne zapitas kako je moguce da Bosna koja ima 3.5 miliona stanovnika ima vise muslimana nego Juzna Amerika koja ima preko 400 000 000 stanovnika? Meni tu nesto ozbiljno ne stima. To me bez ikakve dvojbe dovodi do zakljucka da je religija pitanje nasljedstva a NIPOSTO razuma i izbora. Sirenje religije je vezano za vojnu silu, migracije i politiku. I kako sve to povezati sa Bogom?
salik79

#311 Re: Gubitak religije

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
nasa wrote:Vjeruj mi da te stvari koje nabrajas nisu dokaz za nista.Nece ljepotu zene u koju si zaljubljen umanjiti niti povecati tvoja pristrasnost ali ta vrsta pristrasnosti je ipak od presudnog znacaja za ostvarenje vase veze I uopce nije negativna pojava.
Bog moze da postoji I da bude ovakav ili onakav i u situaciji da su svi ljudi vjernici kao i u situaciji kad nije nijedan.Vjera pojedinca u Boga ne dokazuje nista u smislu opipljivog dokaza ali je od presudnog znacaja za pojedinca koji vjeruje, ne za Boga.
Tako da u ocjeni nekih ajeta, Boga itd. se samo radi o prici dvije krajnosti, tebe koji si ubjedjenje da je sve potpuna laz I mene koja sam ubjedjenja da je potpuna istina.
A objektivno Bog moze da postoji, da ne postoji, da je surov 10 puta vise nego ijedan ajet ili citat neke druge objave koji citirate ili da je 10 puta bolji od ajeta koji mi navodimo itd.
Pristrasnost u ovom slucaju je vazna na nasem licnom nivou, a nije dokaz za/protiv Boga kao ni za istinistost objava itd.

Evo recimo da ti meni dokazes da je neki ajet nije pozitivan po nekim kriterijima, iz neke perspective itd.I sta onda s tim?
A da ne pricamo da mi kada bi izasli iz okvira price o vjeri i sjeli, samo ti i ja, tesko da bi se slozili sta je mjerna vrijednost za sve moguce situacije ....mozes misliti tek kako bi se svi ljudi usaglasili I tu svim vremenima koja su bila I koja ce biti, na svim dijelovima svijeta itd.
Pristrasnost je negativna pojava. Pristrasnost podrazumjeva neobjektivnost, sto je, priznat ces, losa pojava. Zakljucci do kojih dolazi pristrasna osoba se temelje na zeljama, strahovima, ocekivanjima, uvjerenjima... Recimo, djevojku sam zavolio radi xy osobina. Smeta mi sto vikendom ostaje sa drustvom do 3h ujutro i kuci dolazi mortus pijana. Takvu zenu ne zelim za cijeli zivot. Posto sam prema njoj pristrasan, zivim u cvrstoj nadi da ce se jednog dana promijeniti. Nemam kapacitet objektivno i nepristrasno sagledati, uvidjeti da je jednostavno takva osoba. I onda, kada nakon xy godina shvatim da se neke stvari ne mijenjaju, dolazi do razvoda. A da sam bio nepristrasan, vezu bih davno razjebao i na vrijeme okoncao agoniju.

Zbog toga sam uvijek bio kriticki raspolozen prema svemu sto konzumiram. Mozda mi neces vjerovati, ali me do sada niko nije razocarao. Na vrijeme prepoznam slabosti ljudi kojima sam okruzen, pa me uopste ne iznenade postupci koji uslijede... Veliki sam protivnik 'idealizovanja' bilo koga i bilo cega.

Dokazi za postojanje 'boga' su knjige i legende koje se prenose s koljena na koljeno. Da li ima Boga mimo toga, o tome je besmisleno polemisati, jer nikakav zakljucak ne mozemo izvuci. Mozemo jedino polemisati o konkretnim dokazima za neku tvrdnju, kao sto su recimo islam ili krscanstvo. Smatram kako pristrasan covjek ne moze realno sagledati svoju religiju. A svi vjernici su po pravilo pristrasni. Meni je zanimljivo citati i slusati komentare muslimana vezane za krscanstvo. Uzmimo kao primjer 'Sveto trojstvo'. Muslimani 'Sveto trojstvo' ispunjeni samopouzdanjem dovde do apsurda i prave segu od toga. S druge strane krscani ismijavaju islam i mnoge druge propise. Nemaju nikakvu dilemu da je Muhamed varalica.

Ne znam Naso, zasto se ne zapitas kako je moguce da Bosna koja ima 3.5 miliona stanovnika ima vise muslimana nego Juzna Amerika koja ima preko 400 000 000 stanovnika? Meni tu nesto ozbiljno ne stima. To me bez ikakve dvojbe dovodi do zakljucka da je religija pitanje nasljedstva a NIPOSTO razuma i izbora. Sirenje religije je vezano za vojnu silu, migracije i politiku. I kako sve to povezati sa Bogom?
Ogromna populacija Indonezije i Malezije, s Brunejima&co, u ovom slucaju te nesumnjivo demantuju.
nasa

#312 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Budes imao djecu akoBogda pa te pitam jesi li objektivan i da li je pristrasnost uvijek, uvijek negativna pojava :D

Ne mozemo @kiki raspravljati na nacin da ti das definiciju, ja da je prihvatim i onda dalje raspravljamo po zadatoj semi.

Jednostavno se ne slazemo,ja ne mislim da proizvodi nuzno nesto negativno I ne samo da mislim vec znam da ne prozvodi ali ti si pravo tvrdoglav pa nikad ne zelis priznati greske....Gledaj ovo ako sam pristrasna glede npr.reprezentacije BiH nije je moje odsustvo objektivnost dokaz da ista fakat nije dobra ali moze biti da objektivno nije dobra i da ja pristrasno zakljucujem da je dobra/istovremeno navijaci Brazila su takodje pristrasni glede svoje reprezentacije i gledaj cuda njihova pristrasna ocjena je istovremeno i sasvim objektivna...2 plus 2 jednako pristrasnost ne mora biti u konfliktu s objektivnim stanjem

I taj primjer s djevojkom sto lumpuje nije dobar jer ti iako zaljubljen, sasvim objektivno, vidis da ona vodi los zivot ali iz zaljubljenosti joj dajes sansu...znaci, nije ti pristrasnost bila prepreka da sagledas realno stanje u jednoj situaciji dok u drugoj odlukom da joj das sansu mozda i jesi pogrrijesio...upravo to ti i ja govorim,ne mora uvijek pristrasnost rezultirati neobjektivnom procjenom,moze ali ne mora...plus u konttekstu price o Bogu, moze biti eventualno neki argument u raspravi s vjernicima ali ne i argument protiv/za Boga i Objava
5 0 5

#313 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:50, edited 1 time in total.
salik79

#314 Re: Gubitak religije

Post by salik79 »

5 0 5 wrote:
salik79 wrote: Ogromna populacija Indonezije i Malezije, s Brunejima&co, u ovom slucaju te nesumnjivo demantuju.
zahvaljujuci kolonizatorima.
Kojim kolonizatorima?!! :?
shbc

#315 Re: Gubitak religije

Post by shbc »

kritichar wrote:
shbc wrote:
kritichar wrote:Ajet koji vam oči para je objavljen za vrijeme ratnog stanja, tako da je ono "ubijajte ih gdje god i sretnete" je potpuno razumljivo.

Zašto vam ne zapadne za oko ajet u kojemu se kaže da Allah ne voli one koji započinju kavgu?!
Pa eto, gdje ces veci dokaz da nije od boga?

Zar savrseno bice, izvan vremena i prostora, moze da podlegne zaru rata i momenta, te naredi svom poslaniku da napise takav ajet? Zar ne bi bas on trebao znati da ce se to citati stotinama godina kasnije, kada taj rat vise nikome nista nece znaciti?
Taj rat znaci i dalje, milionima ljudi, mozda i milijardama, zavisi kolko vas ima
Pravo da ti kazem, ne znam ni o kojem je tacno ratu rijec. U svakom slucaju koji god da je, apsolutno me boli briga za njega.

Nije ni poenta na kraju krajeva. Opravdanje za ajet ti je "u zaru rata". Savrseno bice, izvan vremena kako ga mi percipiramo, dozvoli sebi da izdiktira ajet pod uticajem momenta, a kao trebao bi da zna da ce se to citati stotinama, mozda i hiljadama godina kasnije. Znaci savrseno bice je sebi dozvolilo da napravi tu gresku. Nesto tu ne stima da ga jebes...
5 0 5

#316 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
salik79

#317 Re: Gubitak religije

Post by salik79 »

5 0 5 wrote:
salik79 wrote: Kojim kolonizatorima?!! :?
nizozemskim.
Aha, Nizozemci donijeli Islam. Ok, hvala :thumbup:
Kikibombona

#318 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Ogromna populacija Indonezije i Malezije, s Brunejima&co, u ovom slucaju te nesumnjivo demantuju.
To su jedini veci uspjesi islamskog misionarstva. Krscani su doktorirali misionarstvo. Posalju ekipu u bijedne drzave, medju nepismeno stanovnistvo i 'ubijede' (uz poneki 'pokloncic' u vidu hrane, kucanskih aparata i sl.) ih da je Isus Krist spasitelj covjecanstva.

Zato su u Japanu, recimo, popusili foru. A nije da se nisu posteno potrudili... Ni u Kini nisu prosli kao sto su ocekivali. U Koreji su rezultati nesto bolji itd.

Misionarstvo jos uvijek ima prolaz u Africi. Kada se tamosnje stanovnistvo opismeni, broj konvertita ce doci na nivo statisticke greske. Vidis recimo Evropu i islam. Kampanja je zestoka, ali je broj konvertita vise nego mizeran.
5 0 5

#319 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
nasa

#320 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Da se maknemo bar malo od price o pristrasnosti, odvojila sam ovaj dio...
1.Nisu Knjige/Objave dokaz za Boga vec su one za pripadnike odredjenih religija dokaz da na ispravan nacin dozivljavaju Boga itd.
sto naravno ne mora biti tacno...
Bog moze postojati neovisno o bilo kakvim tvrdnjama vjernika bilo koje religije ili Knjigama koje mu se pripisuju itd. agnostici vec vjeruju na taj nacin pa ....

2.Recimo da ja ne kontam trojstvo i da mislim da krscani grijese, to niti na jedan nacin ne mijenja cinjenicu da moze biti da krscani jesu upravu...Neki krscani kontaju da je Poslanik dobio objave od sejtana, je li ti mislis da su oni upravu i da su objektivno zakljucili zato sto su nepristrasni odnosno zato sto nisu muslimani?

3.BiH ima vise muslimana, ima vise navijaca Sarajeva, vise drzavljana BiH....nego Amerika.Niko ne tvrdi da okruzenje, historija, tradicija, okolnosti u kojim si rodjen itd. ne utjecu na pojedinca ali ti izdvajas samo religiju da bi dao jacinu argumentu ....
5 0 5

#321 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
shbc

#322 Re: Gubitak religije

Post by shbc »

nasa wrote:
3.BiH ima vise muslimana, ima vise navijaca Sarajeva, vise drzavljana BiH....nego Amerika.Niko ne tvrdi da okruzenje, historija, tradicija, okolnosti u kojim si rodjen itd. ne utjecu na pojedinca ali ti izdvajas samo religiju da bi dao jacinu argumentu ....
Posto si ti jedna od rijetkih koja zapravo prati tok razgovora i sa kojom se moze ozbiljnije diskutovati, tebi cu da odgovorim bez sarkazma :mrgreen:

U principu, normalno je da izdvaja samo religiju jer je to i tema "emisije". Navijaci Sarajeva, drzavljani BiH ne mogu pod isti lonac sa ovim, jer niko i ne tvrdi da je biti navijac Sarajeva, da kazem poziv od vise sile (iako bi trebao biti :D). Sa druge strane religija jeste nesto sto bi trebalo da bude univerzalno ako je ispravna, jednostavno se odnosi na sve. Da je religija stvarno izvan tradicije i odgoja jedna bi u potpunosti preovladala svijetom. Ne bi zavisila njena dominacija od drzave do drzave, od regije do regije, a konverzija "na onu pravu" bila tek statisticka greska.

Nadam se da kontas sta hocu da kazem, stvarno ne znam kako da se bolje izrazim :D
salik79

#323 Re: Gubitak religije

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Ogromna populacija Indonezije i Malezije, s Brunejima&co, u ovom slucaju te nesumnjivo demantuju.
To su jedini veci uspjesi islamskog misionarstva. Krscani su doktorirali misionarstvo. Posalju ekipu u bijedne drzave, medju nepismeno stanovnistvo i 'ubijede' (uz poneki 'pokloncic' u vidu hrane, kucanskih aparata i sl.) ih da je Isus Krist spasitelj covjecanstva.

Zato su u Japanu, recimo, popusili foru. A nije da se nisu posteno potrudili... Ni u Kini nisu prosli kao sto su ocekivali. U Koreji su rezultati nesto bolji itd.

Misionarstvo jos uvijek ima prolaz u Africi. Kada se tamosnje stanovnistvo opismeni, broj konvertita ce doci na nivo statisticke greske. Vidis recimo Evropu i islam. Kampanja je zestoka, ali je broj konvertita vise nego mizeran.
Misionarstvo, ne misionarstvo, taj dio svijeta i nakon "opismenjavanja" itekako upraznjava islam. Ja sam samo demantirao tvoju tvrdnju ovim primjerom, nista vise.

Ne bi vjerovao koliki je procenat, recimo, Nijemaca u Islamu. I to mahom visokoskolovanih. Recimo, dvojica glavnih masinskih inzinjera (doktori masinstva), koji su u top menadzmentu Rolls Royca (avioindustrija) u Berlinu, su moji jarani i bes-vakat vijernici, a cistokrvni Nijemci.

Ne bi vjerovao koliko sam ih upoznao za vrijeme mog studija (5 godina) tamo.
salik79

#324 Re: Gubitak religije

Post by salik79 »

5 0 5 wrote:
salik79 wrote: Aha, Nizozemci donijeli Islam. Ok, hvala :thumbup:
donijeli su krscanstvo.
A ko je donio Islam, apsolutno vecinsku religiju?!
nasa

#325 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

5 0 5 wrote:pa svaka moze biti istinita a i svaka moze biti neistinita. ako je nesto nedokazljivo, pustis masti na volju. mozda smo svi dio @worm-ove ukradene kompjuterske igrice. :zzzz:
Logicno.Da nije tako mi i ne bi raspravljali :D
Jednostavno,radi se o procjeni pojedinca...Ti ne mozes tvrditi dana licnom nivou imas sve znanje potrebno da doneses ispravan zakljucak ali u stvarnosti zivota, iz potreba ga ipak donosis...Isto i ja...E sad to sto su nam zakljucci razliciti moze ovisiti o nizu stvari kao i o samo jednoj, da smo fakat spoznali istinu...
Mi ne mozemo dokazati postojanje Boga ali istovremeno ne mozemo ni tvrditi da je vjera ljudi u Boga, kroz historiju, potpuno neopravdana...
To si igricama je bezveze, bezveze peglate covjeka, nije dokaz za nista...
Post Reply