nasa wrote:Vjeruj mi da te stvari koje nabrajas nisu dokaz za nista.Nece ljepotu zene u koju si zaljubljen umanjiti niti povecati tvoja pristrasnost ali ta vrsta pristrasnosti je ipak od presudnog znacaja za ostvarenje vase veze I uopce nije negativna pojava.
Bog moze da postoji I da bude ovakav ili onakav i u situaciji da su svi ljudi vjernici kao i u situaciji kad nije nijedan.Vjera pojedinca u Boga ne dokazuje nista u smislu opipljivog dokaza ali je od presudnog znacaja za pojedinca koji vjeruje, ne za Boga.
Tako da u ocjeni nekih ajeta, Boga itd. se samo radi o prici dvije krajnosti, tebe koji si ubjedjenje da je sve potpuna laz I mene koja sam ubjedjenja da je potpuna istina.
A objektivno Bog moze da postoji, da ne postoji, da je surov 10 puta vise nego ijedan ajet ili citat neke druge objave koji citirate ili da je 10 puta bolji od ajeta koji mi navodimo itd.
Pristrasnost u ovom slucaju je vazna na nasem licnom nivou, a nije dokaz za/protiv Boga kao ni za istinistost objava itd.
Evo recimo da ti meni dokazes da je neki ajet nije pozitivan po nekim kriterijima, iz neke perspective itd.I sta onda s tim?
A da ne pricamo da mi kada bi izasli iz okvira price o vjeri i sjeli, samo ti i ja, tesko da bi se slozili sta je mjerna vrijednost za sve moguce situacije ....mozes misliti tek kako bi se svi ljudi usaglasili I tu svim vremenima koja su bila I koja ce biti, na svim dijelovima svijeta itd.
Pristrasnost je negativna pojava. Pristrasnost podrazumjeva neobjektivnost, sto je, priznat ces, losa pojava. Zakljucci do kojih dolazi pristrasna osoba se temelje na zeljama, strahovima, ocekivanjima, uvjerenjima... Recimo, djevojku sam zavolio radi xy osobina. Smeta mi sto vikendom ostaje sa drustvom do 3h ujutro i kuci dolazi mortus pijana. Takvu zenu ne zelim za cijeli zivot. Posto sam prema njoj pristrasan, zivim u cvrstoj nadi da ce se jednog dana promijeniti. Nemam kapacitet objektivno i nepristrasno sagledati, uvidjeti da je jednostavno takva osoba. I onda, kada nakon xy godina shvatim da se neke stvari ne mijenjaju, dolazi do razvoda. A da sam bio nepristrasan, vezu bih davno razjebao i na vrijeme okoncao agoniju.
Zbog toga sam uvijek bio kriticki raspolozen prema svemu sto konzumiram. Mozda mi neces vjerovati, ali me do sada niko nije razocarao. Na vrijeme prepoznam slabosti ljudi kojima sam okruzen, pa me uopste ne iznenade postupci koji uslijede... Veliki sam protivnik 'idealizovanja' bilo koga i bilo cega.
Dokazi za postojanje 'boga' su knjige i legende koje se prenose s koljena na koljeno. Da li ima Boga mimo toga, o tome je besmisleno polemisati, jer nikakav zakljucak ne mozemo izvuci. Mozemo jedino polemisati o konkretnim dokazima za neku tvrdnju, kao sto su recimo islam ili krscanstvo. Smatram kako pristrasan covjek ne moze realno sagledati svoju religiju. A svi vjernici su po pravilo pristrasni. Meni je zanimljivo citati i slusati komentare muslimana vezane za krscanstvo. Uzmimo kao primjer 'Sveto trojstvo'. Muslimani 'Sveto trojstvo' ispunjeni samopouzdanjem dovde do apsurda i prave segu od toga. S druge strane krscani ismijavaju islam i mnoge druge propise. Nemaju nikakvu dilemu da je Muhamed varalica.
Ne znam Naso, zasto se ne zapitas kako je moguce da Bosna koja ima 3.5 miliona stanovnika ima vise muslimana nego Juzna Amerika koja ima preko 400 000 000 stanovnika? Meni tu nesto ozbiljno ne stima. To me bez ikakve dvojbe dovodi do zakljucka da je religija pitanje nasljedstva a NIPOSTO razuma i izbora. Sirenje religije je vezano za vojnu silu, migracije i politiku. I kako sve to povezati sa Bogom?