zagortenej wrote:zahone wrote:
Nisam ja rekao da su vecina kafiri, ova zemlja je puna dobrih insana, muslimana i mumina. Nadji mi citat gdje sam to rekao. Ali sam rekao, da ljudi koji blate islam, koji ljude sa bradama nazivaju kozojebcima, a uz to ne obavljaju ono sto Gospodar od njih trazi, ne robuju mu kako je On s.w.t. zadovoljan, da su oni u najmanju ruku munafici. Da smo mi vecina, u ovoj zemlji bi vladao serijatski zakon, kao sto je i vladao prije 120 godina.

za iskrenost.
Istina, ima finih ljudi i vjerujem da su Bosnjaci u prosjeku solidan narod kakvih ima.
Ni meni se ne svidja termin "kozojebi" i to bi se trebalo sankcionisati ali ne mislim da neko ima korist od vehabijskog pokreta jer su ti ljudi u prosjeku vrlo agresivni u svojim stavovima. Svi mi imamo razlicite poglede na desavanja pa da i ja iznesem neki svoj pogled.
Krenimo redom, sta je poslanik htio postici i u kojem pravcu je mjenjao drustvo tadasnje na arapskom poluostrvu?
Po mom misljenju se trudio da olaksa a ne da otezava. Status zene prije njega u tom dijelu svijeta je bio katastrofalan, zene su se ubijale i bile su nize od stoke, arapi su imali po 20-30 zena, kcerke su se zive zakopavale jer ih nisu zeljeli.
Poslanik je uveo pravilo da se smije imati samo do 4 zene i to ako ih mozes izdrzavati, da budes blag i dobar prema njima i koliko ja znam nisu se vise curice smjele zakopati kada se rode.
Trazio je zajednistvo svog umeta, dogovor i dobrotu. Medjutim niko ne moze oci zatvoriti pred cinjenicom da su mnoge halife ubijene, ratovi vodjeni oko vodstva. Slicna je i danas situacija kada su svi neslozni i ratuju mnoge frakcije medjusobno.
Moje vidjenje je da ovaj serijat koji se propagira na arapskom poluostrvu nije ono sto je poslanik trazio.
Kakav je to serijat kada vecina zivi u bijedi, kada se ruke i glave kidaju tim ljudima dok je kraljeva raja amnestirana od svega, to su klanovi koji pljackaju sve zivo, koji finansiraju sukobe u kojima ginu hiljade muslimana i drugih. To su klanovi koji za ljetovanje u "kafirskoj" spaniji i francuskoj ostave za 10 dana desetine milijardi eura za kocku, kurve i druge marifetluke. Ja nisam niko i nista samo odani rob ali budala nisam da me takvi vode jer ce me odvesti sa sobom u propast.
Danasnje uredjenje je svidjalo se to tebi i meni ili ne mnogo blize i pravednije od onog drustva u arapskim zemljama, u tim drzavama vladaju nesigurnost, nema slobode, nema prosperiteta osim za neke odabrane, nema progresa, rada i ucenja i ljudi njima robuju dok na zapadu imas kakvu takvu sigurnost, slobodu i prosperitet iako i zapadno uredjenje ima stravi koji mi se ne svidjaju.
Serijat koji je bio na snazi u Bosni i Hercegovini prije 120 godina i ovaj danasnji u Kraljevini Saudijske Arabije nemaju mnogo zajednickog, barem ja to tako vidim ako grijesim neka mi oproste iako postujem i tudja misljenja.