Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sema911s

#301 Re: Simply: Oruzje

Post by sema911s »

stafi wrote:
sema911s wrote:
KvaziExpert wrote:a ovo je browning :D

Image
O ovom komadu metala prapra mi je pričao dok je gonio partizane i ameriknce

Jedan rafal i čitav vod im shebe
:roll:
Jbga rat ga zakačio u njemačkoj, prebacili ga u Italiju, poslije na Balkan, i kada su krenuli Amerikanci opet njega u zabariju... Samo je slabo pucao.,. Pa mu paton i Montgomery prodjose.,.

Samo bio težak za nosit,
klaki

#302 Re: Simply: Oruzje

Post by klaki »

hladan.preminger wrote:My girl:

http://www.springfield-armory.com/wp-co ... 00x782.png

Plaćen nov 930 KM kod Jaćimovića u BL. Dozeru malo ti je kolega precijenio svoj plovan. :D
Kakvi su? Ako ikad budem uzimo ganjo bi ovaj, ona verzija u dvije boje. Berette skupe jbg :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#303 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

@klaki, odlučan je xdm. Profesionalci kažu bolji i od gloka. I @Dozer se slaže,
Ja, inače svoj hranim ovim samo:

Image
hladan.preminger

#304 Re: Simply: Oruzje

Post by hladan.preminger »

klaki wrote:

http://www.springfield-armory.com/wp-co ... 00x782.png

Plaćen nov 930 KM kod Jaćimovića u BL. Dozeru malo ti je kolega precijenio svoj plovan. :D
Kakvi su? Ako ikad budem uzimo ganjo bi ovaj, ona verzija u dvije boje. Berette skupe jbg :)

Nisam puno pucao iz njega i meni je i vise nego OK.
Ovaj sa 4.5" cijevi je tezak sto je dobro kod pucanja, ali mu je ot ujedno mana kod EDC - svakodnevnog nošenja. Sa 19 metaka u okviru je bas potezak. Ako ga planias uvijek nositi sa sobom mozda je compact verzija bolja. Ako imas velike ruke compact djeluje gay u njima. :D :D :D
Zbog tezine sam sebi nabavio ovaj holster sa sirokim opasacem:ž
Image
stafi

#305 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

Image

to je inače sarajevski sindrom. Kupi novo, koristi, i prodaj za istu cijenu. Ista stvar u radnjama koje drže i polovno oružje. U km mi nudili drotovski glock za 1300, a nov tada bio 1500. Mislim šta reći, zato ljudi i idu u vukojebine poput kreševa. U sarajevu da bi kupio 25 metaka moraš tražiti dozvolu koja košta 20km, i čeka se par mjeseci.

U drugim kantonima municija se regularno kupuje sa oružnim listom.
Dozer

#306 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Pa ne znam bas da ga je precijenio s obzirom da ga daje sa 2 dodatna okvira, sto je ukupno 4 (1 je 40KM, sto znaci 80), plus fiber originalni nisani (80KM), i to je vec +160.
Dvobojni je takodjer u nabavci nesto skuplji od crnog, pa eto. I, da - uradjen obarac na 2,5kg. Fabricki je 4,5-5 kg. Mislim da s njim daje i neku originalnu futrolu, a nema je ispod 40KM.

E sad, ako hoces do Jacimovica u Banja Luku, treba ti petoba goriva. Onda, ako hoces futrolu, koju je, usput receno, za XDM prilicno tesko nabaviti ovdje, to je minimalno 40. Fiber nisani, dvobojni, mislim da su i sada 80, ali mislim da ih ima samo u Shotu u Zenici.
Znaci, vec dodjosmo na 930+40+80+50=1100.
Ako se hoce jos i koji dodatni okvir...
hladan.preminger

#307 Re: Simply: Oruzje

Dozer wrote:Pa ne znam bas da ga je precijenio s obzirom da ga daje sa 2 dodatna okvira, sto je ukupno 4 (1 je 40KM, sto znaci 80), plus fiber originalni nisani (80KM), i to je vec +160.
Dvobojni je takodjer u nabavci nesto skuplji od crnog, pa eto. I, da - uradjen obarac na 2,5kg. Fabricki je 4,5-5 kg. Mislim da s njim daje i neku originalnu futrolu, a nema je ispod 40KM.

E sad, ako hoces do Jacimovica u Banja Luku, treba ti petoba goriva. Onda, ako hoces futrolu, koju je, usput receno, za XDM prilicno tesko nabaviti ovdje, to je minimalno 40. Fiber nisani, dvobojni, mislim da su i sada 80, ali mislim da ih ima samo u Shotu u Zenici.
Znaci, vec dodjosmo na 930+40+80+50=1100.
Ako se hoce jos i koji dodatni okvir...

Samo taj njegov XDM polovan vrijedi maximalno 600 KM a ne 930KM. NIje trakor da ne gubi na vrijednosti.
stafi

#308 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

da ne govorim da osoba koja kupi polovan pištolj mora platiti i sastavljanje ugovora (50-100 KM).
Dozer

#309 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Pustite se cijena po kojima trgovci obracunavaju polovno oruzje. Jeste, on ce ga procijeniti na 600, a onda prodavati za 800+, a u konkretnom slucaju svu dodatnu opremu ce prodavati posebno. Znamo svi kako to ide...

A...o kakvom ugovoru pricate...? Ja kad sam prodavao svog HS-a nisam pravio nikakav ugovor... Doduse, dao sam ga starno za novo, ali svejedno...

Ali, ja vam samo rekao da ima to u ponudi, a ne da bih se raspravljao oko cijene. Ako nekoga zanima, na PP da dam kontakt, pa se dogovarajte. Mozda ga se moze dobiti i nize.
U svakom slucaju pistolj je ocuvan, nije ispucao ni 10% kolicine na koju se odnosi garancija na cijev (poznavaoci znaju koja je to kolicina, zar ne...), pa samim tim ni ostali dijelovi nisu nista vise pohabani, uredno odrzavan i ciscen, i to je to.
hladan.preminger

#310 Re: Simply: Oruzje

Dozer wrote:Pustite se cijena po kojima trgovci obracunavaju polovno oruzje. Jeste, on ce ga procijeniti na 600, a onda prodavati za 800+, a u konkretnom slucaju svu dodatnu opremu ce prodavati posebno. Znamo svi kako to ide...

a...o kakvom ugovoru pricate...? Ja kad sam prodavao svog HS-a nisam pravio nikakav ugovor... Doduse, dao sam ga starno za novo, ali svejedno...
Pricamo o vrijednosti koja se realno moze dobiti za taj pištolj sa svom tom opremom. To je po mom mišljenju 600KM.
To šta će ttrgovci tražiti me ne zanima previše. Nešto mi nije jasno u boldanom dijelu, ako ja odem kod jaćimovića i stoji nov pištolj 930KM i pored njega isti takav polovan 800KM, kome će se taj polovan ikad prodati. Mislim da malo pretjerujes.
KatarinaKosaca

#311 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

stafi wrote:da ne govorim da osoba koja kupi polovan pištolj mora platiti i sastavljanje ugovora (50-100 KM).
Nema ugovora. Samo se ode u muriju i upiše u postojeći oružani list kupca, oružje. To košta, mislim, 3KM. A i ne može kupiti netko ko već nema oružani list.
stafi

#312 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

Dozer wrote:Pustite se cijena po kojima trgovci obracunavaju polovno oruzje. Jeste, on ce ga procijeniti na 600, a onda prodavati za 800+, a u konkretnom slucaju svu dodatnu opremu ce prodavati posebno. Znamo svi kako to ide...

A...o kakvom ugovoru pricate...? Ja kad sam prodavao svog HS-a nisam pravio nikakav ugovor... Doduse, dao sam ga starno za novo, ali svejedno...

Ali, ja vam samo rekao da ima to u ponudi, a ne da bih se raspravljao oko cijene. Ako nekoga zanima, na PP da dam kontakt, pa se dogovarajte. Mozda ga se moze dobiti i nize.
U svakom slucaju pistolj je ocuvan, nije ispucao ni 10% kolicine na koju se odnosi garancija na cijev (poznavaoci znaju koja je to kolicina, zar ne...), pa samim tim ni ostali dijelovi nisu nista vise pohabani, uredno odrzavan i ciscen, i to je to.
nije svejedno :D. kad mijenjaš u radnji tu će te odrati tako što tvoj malo procijene. a kad kupuješ od fizičkog lica MORA se praviti ugovor. a ko ne znam sam napraviti, mora platiti.

za ostalo, da, poskup je, no nisam mušterija pa me nije ni briga. :roll:
stafi

#313 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

KatarinaKosaca wrote:
stafi wrote:da ne govorim da osoba koja kupi polovan pištolj mora platiti i sastavljanje ugovora (50-100 KM).
Nema ugovora. Samo se ode u muriju i upiše u postojeći oružani list kupca, oružje. To košta, mislim, 3KM. A i ne može kupiti netko ko već nema oružani list.
IMA kad kupuješ polovnjak od fizičkog lica. ti si kupila u radnji i dobila si račun. no šta bi dobila da si kupila od nekoga polovnjaka?
KatarinaKosaca

#314 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

stafi wrote:IMA kad kupuješ polovnjak od fizičkog lica. ti si kupila u radnji i dobila si račun. no šta bi dobila da si kupila od nekoga polovnjaka?
Učila sam zakon, po tome kažem. Na primjer, ako umre vlasnik, njegov nasljednik ima pola godine ili da izvadi dozvolu ili da proda, ako ništa od toga ne uradi, mora vratiti pištolj u policijsku stanicu.
I tu se spominjalo ovo oko kupoprodaje. Prije nekih dvije godine je žena na stupu ispred radnje prodavala (od pokojnog muža), davali joj malo u radnji, stajala, naišao neki čovjek i pitala ga ima li oružani list da odu samo u muriju da to urade. Nikad čula za ugovor. Mislim da se to u BIH ne radi. Kod koga se pravi ugovor? Notara? Općini?
Znao bi @Dozer u tim je vodama... mislim da ne, ako se nije šta promijenilo u zadnju godinu. :roll:
stafi

#315 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

koliko ja znam ugovor treba i mora. ako znaš sama napraviti možeš ga ovjeriti i u općini, ako ne, onda ne gine nota ri deračina. (tako sam ja uradio kad sam mijenjao).

opet, koliko ja znam, iako imaš oružni list ne možeš otići i kupiti još jedan pištolj pa da ga samo upišu. procedura je da moraš podnijeti zahtjev (platiti taksu) i čekati rješenje pa tek sa rješenjem kupiti još jedan komad.

nek me neko ispravi ako griješim.

edit. upisivanje u postojeći list košta 30 KM (pljačka pa eto).
Dozer

#316 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

hladan.preminger wrote:

a...o kakvom ugovoru pricate...? Ja kad sam prodavao svog HS-a nisam pravio nikakav ugovor... Doduse, dao sam ga starno za novo, ali svejedno...
Pricamo o vrijednosti koja se realno moze dobiti za taj pištolj sa svom tom opremom. To je po mom mišljenju 600KM.
To šta će ttrgovci tražiti me ne zanima previše. Nešto mi nije jasno u boldanom dijelu, ako ja odem kod jaćimovića i stoji nov pištolj 930KM i pored njega isti takav polovan 800KM, kome će se taj polovan ikad prodati. Mislim da malo pretjerujes.
Meni se cini da ti imas malo pogresnu percepciju toga "polovan"...
Stvar je u tome sto taj polovan nije polovan u istom smislu kao i polovan Golf. Kod oruzja "polovno" nema ni priblizno isto znacenje kao kod drugih stvari.
U tvom konkretnom primjeru 800 za polovno vs. 930 za novo, pri cemu uz to "polovno", i koje je "potroseno" manje od 10% svog zivotnog vijeka, dobijes i dodatne opreme u vrijednosti 200+ KM, vjeruj mi da se masa ljudi radije odluci za ovo polovno i tako ustede 300+ KM, a dobiju istu stvar - jer taj novi ne puca ni za milimetar bolje od ovog polovnog.
Naravno, pricam o konkretnom slucaju, ne o necemu sto je ispucalo 30.000 metaka, oguljeno od nosanja, potrosene udarne igle, itd. Ali, ovo se sve provjeri na licu mjesta. Janso, to uradi onaj ko zna sta gleda.
Dozer

#317 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

A @Kaca me pitala sta uzeti, pa posto je ona zena, a ima jos zena koje sve ovo vjerovatno zanima, evo neki moj pregled toga sta uzeti.

U zavisnosti za sta se to tacno kupuje - da se ima, onako...jer se voli, ili da se nosa sa sobom, ja bih to podijelio nekako ovako:

Ako je samo da se ima jer se voli, onda se jednostavno uzme ono sta se kome svidja. Simple as that :D

Ako se uzima radi nosanja, a da moze stati u sve i svasta, i da pri tome ne bude neka tezina i patnja, onda su po meni sljedece varijante dobre za zensku ruku:

ČZ 110 (ne ČZ 100, jer je to model sa SA obaracem, a 110 je sa DA). Nazalost, tesko ga je kod nas naci, ali moze se naci u CG, SRB i HR.
Image

SigSauer P220 Compact
Image

Steyr S-A1
Image

Walther PPS
Image
Naravno, vjecito pouzdani PPK je uvijek opcija.

S&W MPS
Image

S&W MPC .40
Image

Glock 42 ili 43 (SubCompact varijanta)
Image

I, niposto ne smijemo zaboraviti Berettu koja ima fantastican SubCompact model - PX4 Storm. Po meni licno, ovo je jedan od najboljih samoodbrambenih modela za zene i svakodnevno nosanje.
Image

Ovo su sve varijante koje bih ja preporucio zenama. Svaki od ovih modela uredno moze stati u bilo koju tasnicu/torbicu/bubreg, postoje u raznim kalibrima (pri cemu ja nikad ne bih bjezao od varijante .22 LR), veoma su lagani, a definitivno imaju identican ucinak i efekat kao i bilo koji standardni model, samo sto su zenama laksi i pogodniji za nosenje i upotrebu.
KatarinaKosaca

#318 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

stafi wrote:koliko ja znam ugovor treba i mora. ako znaš sama napraviti možeš ga ovjeriti i u općini, ako ne, onda ne gine nota ri deračina. (tako sam ja uradio kad sam mijenjao).

opet, koliko ja znam, iako imaš oružni list ne možeš otići i kupiti još jedan pištolj pa da ga samo upišu. procedura je da moraš podnijeti zahtjev (platiti taksu) i čekati rješenje pa tek sa rješenjem kupiti još jedan komad.

nek me neko ispravi ako griješim.

edit. upisivanje u postojeći list košta 30 KM (pljačka pa eto).
Ovako je... ako tražiš drugi u roku od 6 mjeseci, ne treba ni 100KM nabavne, ni 100KM poslije, ni 30 izdavanja oružanog lista, vrijedi ti ljekarsko i čak ne idu ni po komšiluku.
Ako prođe više od pola godine, platiš onu stoju u početku, idu po komšiluku, vadiš opet o nekažnjavanju, ali vrijedi ljekarsko, ne plaćaš onu drugu taksu od 100KM po odobrenju, a upisnina u postojeći oružani list drugog pištolje/revolvera je 3KM. Dakle, izdavanje prvog oružanog lista je 30KM, upisivanje druge jedinice u isti je 3KM. To sam pitala prije par dana. Ovo za ugovor nisam znala :roll:
KatarinaKosaca

#319 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:I, niposto ne smijemo zaboraviti Berettu koja ima fantastican SubCompact model - PX4 Storm. Po meni licno, ovo je jedan od najboljih samoodbrambenih modela za zene i svakodnevno nosanje.
Image
Otići ću u radnju da ovaj stavim u ruku, slikaću ti hvat. Jest da je skup, ali je dobar. Od ovih koje si stavio samo sam ovog gloka 26 imala u ruci i njega su mi preporučivali na Stupu u radnji.. ali opet, mi je bolji hvat imao onaj revolver :D
stafi

#320 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

KatarinaKosaca wrote:[ Dakle, izdavanje prvog oružanog lista je 30KM, upisivanje druge jedinice u isti je 3KM. To sam pitala prije par dana. Ovo za ugovor nisam znala :roll:
ovdje je svaka PU država za sebe. mene su prije par godina odrali za 30 KM (križanje postojećeg i unos novog oružja).
Dozer

#321 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

E sad, sto se tice revolvera za zene (posto je bilo i to pitanje), ja bih tu uvijek isao na varijantu .38 special. Razlozi jednostavni - manje trza od .357/.44/.45, a pa je samim tim lakse njime rukovati.
Preciznost je cak i bolja nego kod ovih jacih kalibara, upravo radi trzaja, a ucinak na napadaca je isti - pada, pa da je k'o bizon :D

Tu preferiram 2.5" modele, opet radi tezine i velicine, a samim tim i nosanja, i to od S&W, Python-a i Taurusa.

Evo i nekih varijanti:

S&W Model 637
Image

S&W Model 327
Image

S&W Model 360
Image

Python SnubNose
Image

Taurus 85B2FS
Image
Last edited by Dozer on 08/07/2015 11:39, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#322 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

stafi wrote:
KatarinaKosaca wrote:[ Dakle, izdavanje prvog oružanog lista je 30KM, upisivanje druge jedinice u isti je 3KM. To sam pitala prije par dana. Ovo za ugovor nisam znala :roll:
ovdje je svaka PU država za sebe. mene su prije par godina odrali za 30 KM (križanje postojećeg i unos novog oružja).
Jeste. Ja sam ti dala info iz PU iz Augusta Brauna, kako su mi rekli. Inače u KS-u je bezobrazna taxa za nabavku municije u SBK i ZHK je uopće nema :roll:
Dozer

#323 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Koliko ti treba metaka Kaca :D

Ne znam sto sebi komplikujes zivot ba...odes fino subotom u Visoko, izrokas se koliko ti volja, i haj hranit djecu :D
KatarinaKosaca

#324 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:S&W Model 637
Image
Uhhhh.... , ovaj ću sanjati.... Ovaj ću definitivno probati u radnji u ruku, pa ću podnijet zahtjev.
KatarinaKosaca

#325 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:Koliko ti treba metaka Kaca :D

Ne znam sto sebi komplikujes zivot ba...odes fino subotom u Visoko, izrokas se koliko ti volja, i haj hranit djecu :D
Ma, imate onu strogu disciplinu, one vaše žene me ubiju u pojam kako dobro pucaju, a na Pašinom bar nisam najgora :lol: :lol:
Pelgate me sklapanjem i rasklapanjem, zato i hoću revolver :D

A i municija vam je skupa, kupila sam koliko mi treba za sad u drugom kantonu, sa računom i sve ok. Hvala ti puno @Dozer.
Post Reply