Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post Reply
nosara

#301 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:Cinjenica je da je komunisticki kadar bio iskolovan i mnogo pismeniji od seljacina koji su prigrabili poslije vlast
Koliko je meni poznato i seljacine koje su prigrabile vlast poslije rata su komunisticki kadar.
Nisu s marsa pali...
alija, sranjo, psihijatar fcs, hare magare...

Ili otpad ili taze iz mekteba... :D
nosara

#302 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:E vidš dolazimo do poente da bi sigurno po nekom drugom modelu, sem ratnom, svi ti veliki sistemu uspjeli opstati
Pa ne bi bas svi, vecina velikih sistema je bila u govnima do vrata i prije otvaranja granica za strance.
Primjer Zeljezare Zenica, nisam siguran, cini mi se da im je pred rat neko napravio studiju po kojoj je najisplativije uzet bager i sve poravnat. :D
To je neki hodzica pravio studiju... :roll:
Hajvan

#303 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Hajvan »

Jugoslavija je bila vukojebina!
Da danas postoji, Jugoslavija bi bila voukojebina!
Bosna je vukojebina!
Srbija je vukojebina! (doduše, malo manja)
Kosovo je vukojebina!
Makedonija je vukojebina!

ukupno stanvništva iz tog skupa jednostavno nema dovoljnu kritičnu masu za bolje od ovog!

jel bilo bolje - jest! Nije zabluda
jel sad gore- jest!
da li bi nam bilo gore da smo ostali u Jugoslaviji sada, nego onda kad je bilo bolje- da! :D

mi smo kvalitetan svjež genetski materijal za prosporitetne sisteme- dalje od tog nemere.
Last edited by Hajvan on 27/05/2015 20:05, edited 2 times in total.
Fudo387

#304 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:Cinjenica je da je komunisticki kadar bio iskolovan i mnogo pismeniji od seljacina koji su prigrabili poslije vlast
Koliko je meni poznato i seljacine koje su prigrabile vlast poslije rata su komunisticki kadar.
Nisu s marsa pali...
alija, sranjo, psihijatar fcs, hare magare...

Ili otpad ili taze iz mekteba... :D
A Sloba, Voja, Momir, Dragance...?
Nista to?
I ko je sve te likove skolovao, vaspitavao, usmjeravao...?
Dobro, znam tvoj odgovor.
Amerika. :D
Ali Kemal

#305 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:
Nisu s marsa pali...
Nisu pali s Marsa, nego su dosli iz zatvora. :oops:
Bilo ih je i koji su se presvukli, medjutim vecina je bila originalni kadar :D
nosara

#306 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
Nista to?
Sve otpadnici... Kontrarevolucija, revizija, strani spijuni, placenici...

Sloba je americki covjek i bio je na vlasti I prije rata...
Fudo387

#307 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:
Nista to?
Sve otpadnici... Kontrarevolucija, revizija, strani spijuni, placenici...

Sloba je americki covjek i bio je na vlasti I prije rata...
Image

Nosara, neozbiljan si.
bvcx

#308 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by bvcx »

I Tito je američki čovjek od 1948.

Jer da nije uživali bi u istočnom bloku kao ostali.
nosara

#309 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

bvcx wrote:I Tito je američki čovjek od 1948.

Jer da nije uživali bi u istočnom bloku kao ostali.
Tito je bio svoj covjek...
bvcx

#310 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by bvcx »

Tito me podsjeća na kralja Luja XV

"Posle mene, potop."
Ali Kemal

#311 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Ali Kemal »

bvcx wrote:Tito me podsjeća na kralja Luja XV

"Posle mene, potop."
Interesantna je fenomen da je ipak drzao sve pod kontrolom nekih 35 godina.
Poslije njega je sistem izdrzao nekih desetak godina, sasvim dovoljno za tranziciju i reforme, medjutim divlji su pobijedili :-)
Jaha TZ

#312 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

ista sranja se uvjek ponavljaju
kao ove neko doveo nama s Marsa
pa NAROD ih biro i to od prvih demokratskih slobodnih izbora, zamisli

dakle, problem je u jebenom narodu
balkanskom seljačkom zaostalom, retardiranom koji je izabro nacionaliste, debile, degene, fašiste, mutante
najbolje primjerke iz sebe samih

i sve jedno te isto (kako pjeva Rambo) evo sve do posljednjih izbora i to u svim exyu državama i debilnim narodima...jedno te isto
AkHolic

#313 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by AkHolic »

Ali Kemal wrote:

"Posle mene, potop."
Poslije njega je sistem izdrzao nekih desetak godina, sasvim dovoljno za tranziciju i reforme, medjutim divlji su pobijedili :-)
zasto tranzicija ako je sistem dobar :mrgreen:
Hajvan

#314 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Hajvan »

zanimljivo pitanje, kolega :D
uglavnomja

#315 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by uglavnomja »

"Posle mene, potop."

nidje vezze ... ali bas nidje veze.

40 godina je stvarao zemlju, drzao idiote na kanafi ... znao sa kim ima posla.

kad je umro, djeci je oostavio - NISTA!

njegova djeca su zivjela najobicnije zivote. nikakve protekcije, iznad zakona .. cak se nije ni znalo nesto puno o njima, nije ih bilo u medijima nikako, nikada sa njim na putovanjima, ni na brionima ... ni na studijima po kembridzima i oksfordima ...

itd ...
Ali Kemal

#316 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Ali Kemal »

AkHolic wrote:
Ali Kemal wrote:

"Posle mene, potop."
zasto tranzicija ako je sistem dobar :mrgreen:
Ko kaze da je dobar. Sistem je trebao da se mijenja i poenta je da umjesto da se stvori bolji sistem, stvorio se gori.
Kontas :oops:
bvcx

#317 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by bvcx »

Evo, na kraju će u kapitalističkoj Americi napraviti kompjuter za 9 dolara, sad će doktor u socijalističkoj Kubi sa svojom platom moći da kupi 7 ovakvih kompjutera. Naravno ako mu vlast to dozvoli.

https://www.kickstarter.com/projects/15 ... -computer/
JBT

#318 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

Kud ces boljeg sistema od sistema u kojem ne moras davati zaradjeni novac kapitalisti koji ti onda vraca samo ono za sta on smatra da je minimalno od cega se mora odreci.
Samoupravni socijalizam je bio najveci trn u oku kapitalistickoj Americi i Europi i kao takav je morao nestati jer bi inace bila dokaz da covjek moze raditi i privredjivati bez da mu kapitalisticka elita ne uzme veci dio kolaca koji je proizveo.
Zbog toga smo tu gdje smo.
ALi, ne mozemo sami protiv svih. Prilagodicemo se Zapadu i imati kucu i auto bez obzira sto smo time zaduzeni, ali je i to bolje nego ovo sada.
Imali smo sve predispozicije da budemo ispunjeni san covjecanstva, sad nemamo nista. Imali smo ljude sa vizijom koji su bili daleko ispred svog vremena.
bvcx

#320 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by bvcx »

Opet ti zli kapitalisti sprečavaju samoupravne socijaliste da se dobrovoljno udruže i osnuju svoju kolektivističku firmu ili preduzeće. :evil:

Evo nađi svoje istomišljenike i osnujte društvo s neograničenom solidarnom odgovornošću, pa tjerajte do mile volje.

Gdje su ti kadrovi samoupravnog socijalizma? Nije valjda da su svi emigrirali u kapitalističke zemlje? :lol: A dobro, kad ste mogli uzimati njihove kredite što ne bi mogli i to.
JBT

#321 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

Ovo je iz ugla onih koji treba da zgade radniku mogucnost da radi u interesu sebe i cjelokupnog drustva koje bi imalo balans koji se ne zasniva na mitu i korupciji.
Samoupravni socijalizam ne iskljucuje privatnika kao poduzetnika. Dapace, motivise ga, ali u okviru normi koje ga tretiraju i dalje kao radnika. Ne moze se ocekivati da se vode dvije knjige prometa gdje se drustvu placa obaveza pema onoj knjizi gdje se promet visestruko umanjuje.
Ovo je banalan primjer, ali je karakteristican za nashe shvatanje privatnog obrta.
U tom sistemu se rukovodi upravo prema tome da su svi socijalno sigurni, a da pojedinac ostaruje svoju dobit prema zaista prikazanim kvalitetima, a ne mahinacijama.
Mi zivimo na planeti na kojoj 0,001% stanovnistva kapitalisticki vlada nad 90% kapitala i resursa. Kroz monetarni sistem tj. novcem kontrolisu i regulisu veci dio planete. Naravno da im samoupravni socijalizam jeste nesto sto im moze stvoriti problem koji ugrozava sistem koji su formirali. Rzumijem njihova nastojanja da takve inicjative uniste u korijenu. I ja bih tako da sam u njihovoj poziciji.
Pitanje je koliko ce dugo uspjevati zadrzati postojece stanje nacinima koje je, izmedju ostalih, opisao Noam Chomsky.
bvcx

#322 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by bvcx »

Sve bi bilo dobro da Tito nije tražio kredite od tih 0,0001%...
JBT

#323 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

bvcx wrote:Opet ti zli kapitalisti sprečavaju samoupravne socijaliste da se dobrovoljno udruže i osnuju svoju kolektivističku firmu ili preduzeće. :evil:

Evo nađi svoje istomišljenike i osnujte društvo s neograničenom solidarnom odgovornošću, pa tjerajte do mile volje.

Gdje su ti kadrovi samoupravnog socijalizma? Nije valjda da su svi emigrirali u kapitalističke zemlje? :lol: A dobro, kad ste mogli uzimati njihove kredite što ne bi mogli i to.
Covjek kao pojedinac nista ne moze uciniti. Logicno je da, kao strucnjak, ne zeli gubiti vrijeme cekajuci neku revoluciju, nego odlazi u svijet da unovci svoje znanje i zivi koliko-toliko kao covjek. Sve je to ukalkulisano u sadasnji sistem koji itekao crpi inspiraciju i znanje iz Marxovog ucenja, bez obzira sto se radi o kapitalistickim strukturama. "Socijalizam i pravda" pod konrolom kapitalizma. To je ono gdje se nalazi zapadno drustvo kao opcija koja je rezultat flexibilnosti na putu do potpune globalizacije i novog poretka koji podrazumijeva globalizaciju sa jasno podjeljenim klasama. Mozda je to dobro, a mozda i nije. Licno preferiram onaj model cistog samoupravnog socijalizma sa odgovarajucim nivoom svijesti u pucanstvu.
Hajvan

#324 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Hajvan »

a po cem mislis da je bas samoupravni socijalizam trn u oku?
osim toga, u slobodnom društvo, ko tebe imene ( i jos 50 drugih) sprijcava da se udruže u takvom jednom samoupravnom poduzetničkom društvu?

imaš i pravni okvir za to - d.o.o.
kako bi to društvo funkcionisalo? da li bi bilo konkurentno?
smijes se upustiti u takv pothvat?
mores li pronaci istomisljenike, a da istovremeno trebaj tom društvu njihova znanja, iskustva i vještine i da napose imaju kapital za uložiti u pothvat?

i da, probaj se manuti teoretisanja o višim ciljevima, kako je potreban drzavni sistem za ovo sto opisah i slicno.
budi iskren prema sebi i odgovori - da li bi bio sprmean uloziti svoje vrijeme, znanje, kapital i budućnst vlastite porodice ( ako je imaš) u taj samoupravni ekonomoski poduhvat??

----
Edit: samo da naglasim, da mi kapitalizam nije omiljeni izam :)
JBT

#325 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

bvcx wrote:Sve bi bilo dobro da Tito nije tražio kredite od tih 0,0001%...

Ni Tito kao pojedinac, pa ni sa Jugoslavijom iza sebe nista tu ne bi mogao uraditi danas i da nismo bili prvi na tapetu razbijanja onoga sto je bilo antiprotivno ciljevima Zapada.
ALi, tad se nije moglo frontalno protiv Tita sto zbog blokovske podjele, a sto zbog Nesvrstanih koje je Tito stvorio. Ali nakon pada Belinskog zida i propasti jednog od blokova, 10 godina nakon Titove smrti to je bio maciji kasalj. Kakvi krediti kakvi bakraci. Klasicna floskula koja je to jer nema veze sa realnoscu. Kad bi se razmisljalo na taj nacin Amerike nigdje ne bi bilo itd.
Politika, mito i korupcija. To je to sto organizuje planetu danas. Cak su i srednju klasu ubjedili da je tako najbolje i to rasclanjujuci je na pojedince koji su u odnosu sa sistemom sami, usamljeni i to obicno optereceni privatnim kreditima i kamatama.
Post Reply