Haman wrote:Izgleda da novinari a i obican svijet pogresno tumaci presudu suda. Evo sta kaze sudija.
Inače, sudija Aleksandar Trešnjev, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća, obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, naglasio je da sud nije utvrđivo činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.
Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i jugoslovenske vojske u otadžbini, naveo je sudija objasnivši da je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već da se radi isključivo o odluci da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje.
Tačno, samo što niko ne voli da čita komplikovana pravnička mišljenja već se pale na prvu "rehabilitovan Draža". Postupak je pokrenula porodica još mislim 2012.-te po zakonu koji je usvojen malo ranije. Cilj tog zakona je bio da se omogući rehabilitacija ljudi koji su imali nepravična suđenja i kojima su oduzeta građanska prava. Ima ranije link na detaljnu analizu profesora prava oko svega toga pisan još 2012.-te.
Ovakvih presuda (građanskih rehabilitacija) je u Srbiji bila gomila od tada. Sudovi su po pravilu uvažavali zahtjeve porodica da njihovim članovima nije suđeno pravedno samim tim što su suđeni pred komunističkim sudovima itd. S tim da se kompariraju današnji uslovi suđenja sa ondašnjim što je po meni čista glupost. Tako bi se moglo poništiti i suđenje u Nirnbergu jer nije bilo po današnjim standardima. Kao i suđenja kolaboracionistima u Norveškoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su mnogi streljani ili obješeni.
Što se tiče nekih ostalih prava pripadnika četnika, Srbija je donijela prije par godina rezoluciju kojim izjednačava partizane i četnike, ali to se nije prenijelo i na boračka tj. prava na penzijski staž. Koliko znam, nikome u Srbiji učešće u četnicima nije priznato u penzijski staž. Za razliku od Hrvatske gdje učešće u "domovinskoj vojsci 41-45" jeste.