Rehabilitovan Draža Mihailović

Post Reply
izgladnjeli bembi

#301 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by izgladnjeli bembi »

Haman wrote:O srodnosti u genetickom smislu Bosnjaka i Srba smijesno je i prcati. Smijesno je pricati i da su Srbi Saleveni a jos smjesnije da su Madjari Mongoli. Geneticka istrazivanja izvrsena su za sve narode pa tako i za Srbe i Bosnjake. Samo 16-18% Srba su slavenskog porijekla sve ostalo je miks. Ako te interesira ova problematika kupi ovu knjigui. Mozda je nadjes i u nekoj knjizari u Sarajevu.
http://www.pilar.hr/novosti/teme/277-po ... tohtonosti
jovan dučić je napisao da su srbi narod uralsko-turskog porijekla...
to što vi živite u vještačkim sredinama, ja to zaista vama pripisujem kao problem... ipak sada i sam moram da se distanciram od "kafanske politike" srba kao nebeskog naroda
insomnia78

#302 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 »

Danguba wrote:
izgladnjeli bembi wrote:
jako dobro zapažanje i adekvatna slika
ovo je ono na čemu mogu konstantovati sljedeće:
srbima ne treba religijski fatalizam niti zapadno-civilizacijski nihilizam da bi bili ratnici, osvajači itd. itd. itd. i tako slično
srbima treba kalašnjikov i budala koja će na njih prva opalit metak
kada druga strana ima metak tu srpsko 'erojstvo prestaje do tada su jako hrabri. :lol:
:thumbup: :lol:
izgladnjeli bembi

#303 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Chisum wrote:Daj, ba, to se jos pecate na ovih par klonianih trolova i rasipate patetiku okolo? Jos ce ova gomila vashljivih drumskih razbojnika, koje je mlatio ko god bi ih uhvatio (a da nije nenaoruzani civil), pa do kraja rata vise ni sami nisu znali ispod cijih bi se skuta skrivali - jos ce i oni ispasti neki ratnici... :lol:

Satro cetnik gay, koji vas podjebava negdje iz kamenjara, te ovaj novi klon "zeljan pravde" - toliko zeljan, da se prvi put oglasio 2-3 godine nakon registracije... koje li po redu...

Saljite to u picku materinu, prijavite postove za trolanje, i, lagano - do slijedeceg puta.
ja nisam trol, imao sam 2 posta prije nego što sam počeo pisati po ovoj temi, ali oba posta su mi obrisana a zašto ne znam... valjda "multikulti... bošnjo" pa hoće na "kulturan" način da me se kotarišu, a zaista moram poreći da sam iskompleksiran po šablonu tipičnog bošnjana koji egzistira u strahu od agresora pa je na sve spreman
L u c i f e r

#304 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

statixx wrote:
Haman wrote:Izgleda da novinari a i obican svijet pogresno tumaci presudu suda. Evo sta kaze sudija.

Inače, sudija Aleksandar Trešnjev, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća, obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, naglasio je da sud nije utvrđivo činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.
Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i jugoslovenske vojske u otadžbini, naveo je sudija objasnivši da je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već da se radi isključivo o odluci da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje.
Ovom presudom otvorena su vrata, npr. sutra neka ulica ili skola moze nositi naziv ovog monstruma.
Eno na Dobrinji njegova ulica vec odavno...
Haman

#305 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Haman »

Sumnjam, Draza ovom presudom nije oslobodjen zlocina koje je pocinio nad Bosnjacima Podrinja i Sandzaka. Presudom je samo receno da on nije imao pravicno sudjenje.

Istina ako za predsjednika Srbije dodje Dr. V. Seselj ili Vuk Draskovic nije iskljuceno da osvane Drazina ulica u Beogradu ili nekom drugom gradu, Srbije bez obzira sto nam Draskovic prica lijepe price kao ona " da Memorijalni centar u Srebrenici treba izgraditi pred Skupstinom Srbije u Beogradu". Draza ostaje zlocinac dok se drukcije ne dokaze a ne moze se dokazati.

Osim toga iz Srbije pusu neki drugi vjetrovi, za sada kao mali vjetric ali sta znamo mozda preraste u vjetar pa i oluju. Ima nagovjestaja da Srbi zele mijenjati svoju siledzijsku politiku. To najbolje pokazuju nekad velike verbalne siledzije Vucic pa i Draskovic.
Srbija je dotakla dno, dole dalje ne moze sa starom politikom, politikom konflikta sa svima u okruzenju. Ona mora traziti izlaz i na kraju ce morati priznati genocid Srebrenici, samo ce pocinioci vec biti mrtvi, pa ce tako izostati sudjenja sto bi puno razalostilo Srbe, jer ne bi mogli dozvoliti da im junaci trunu po kazamatima Pozarevca, Nisa i Sremeske Mitrovice.
JThomas

#306 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JThomas »

sve treba staviti u odgovarajući kontekst. po današnjim i po mirnodopskim standardima naravno da se to ne može smatrati pravičnim suđenjem. ali što kaže profesorica rakić-vodinelić - bilo je pravičnije od suđenja višijevskoj vladi u demokratskoj francuskoj. a meritum ni najtvrđi ne osporavaju pretjerano, jer je manje-više riječ o suhim istorijskim činjenicama. i šta je onda cilj čisto procesnog preispitivanja? moralna i politička rehabilitacija, kad činjenična već nije moguća.
Last edited by JThomas on 14/05/2015 22:35, edited 1 time in total.
izgladnjeli bembi

#307 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Eno na Dobrinji njegova ulica vec odavno...
ulica kod Slavijinog stadiona nosi ime Draže Mihailovića, ali to je Republika Srpska, i dio Dobrinje je Republički a ne Federativni :bih:
Haman

#308 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Haman »

Da, ali Dobrinja nije Srbija. Dobrinja je u BiH, najvjerovatnbije onaj dio koji pripada Srbima. Draza ima svoju ulicu i u Derventi. To rade bosanski Srbi jer BiH jos uvijek nije pravna dzava.
dragan.s

#309 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by dragan.s »

Haman wrote:Izgleda da novinari a i obican svijet pogresno tumaci presudu suda. Evo sta kaze sudija.

Inače, sudija Aleksandar Trešnjev, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća, obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, naglasio je da sud nije utvrđivo činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.
Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i jugoslovenske vojske u otadžbini, naveo je sudija objasnivši da je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već da se radi isključivo o odluci da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje.
Tačno, samo što niko ne voli da čita komplikovana pravnička mišljenja već se pale na prvu "rehabilitovan Draža". Postupak je pokrenula porodica još mislim 2012.-te po zakonu koji je usvojen malo ranije. Cilj tog zakona je bio da se omogući rehabilitacija ljudi koji su imali nepravična suđenja i kojima su oduzeta građanska prava. Ima ranije link na detaljnu analizu profesora prava oko svega toga pisan još 2012.-te.
Ovakvih presuda (građanskih rehabilitacija) je u Srbiji bila gomila od tada. Sudovi su po pravilu uvažavali zahtjeve porodica da njihovim članovima nije suđeno pravedno samim tim što su suđeni pred komunističkim sudovima itd. S tim da se kompariraju današnji uslovi suđenja sa ondašnjim što je po meni čista glupost. Tako bi se moglo poništiti i suđenje u Nirnbergu jer nije bilo po današnjim standardima. Kao i suđenja kolaboracionistima u Norveškoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su mnogi streljani ili obješeni.
Što se tiče nekih ostalih prava pripadnika četnika, Srbija je donijela prije par godina rezoluciju kojim izjednačava partizane i četnike, ali to se nije prenijelo i na boračka tj. prava na penzijski staž. Koliko znam, nikome u Srbiji učešće u četnicima nije priznato u penzijski staž. Za razliku od Hrvatske gdje učešće u "domovinskoj vojsci 41-45" jeste.
SmokingMan

#310 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by SmokingMan »

Odakle ovi "objektivni" više izlaze. 8-)
izgladnjeli bembi

#311 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Haman wrote:Da, ali Dobrinja nije Srbija. Dobrinja je u BiH, najvjerovatnbije onaj dio koji pripada Srbima. Draza ima svoju ulicu i u Derventi. To rade bosanski Srbi jer BiH jos uvijek nije pravna dzava.
teorijski je Republika Srpska dio Bosne, u praksi to nije tako. Teorijski jer Srbija nema snage da obnovi Jugoslaviju i izvede pred lice pravde sve separatiste odnosno njihove pravne nasljednike, u praksi jer Srbija nema snage da obuzdava autonomaše u Vojvodini a kamo li gdje drugo
dragan.s

#312 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by dragan.s »

ronnie wrote:Nisam znao da se Ivo Andrić izjašnjavao kao Srbin, baš čudno za jednog katolika ali svatko ima pravo da se izjašnjava kako hoće.
Što se tiče Meše, mislim da se tu radilo strahu, koliko sam čuo brata su mu zaklali četnici :sad:
Koliko znam, Andrić se izjašnjavao kao jugosloven, barem u SFRJ.
Mešin brat je bio partizanski oficir i streljan odmah nakon rata jer je uzeo neki namještaj iz magacina bez dozvole. Možda je imao i još jednog kog su ubili četnici, ali ovaj je streljan u Tuzli 45.-te.
izgladnjeli bembi

#313 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

dragan.s wrote:
ronnie wrote:Nisam znao da se Ivo Andrić izjašnjavao kao Srbin, baš čudno za jednog katolika ali svatko ima pravo da se izjašnjava kako hoće.
Što se tiče Meše, mislim da se tu radilo strahu, koliko sam čuo brata su mu zaklali četnici :sad:
Koliko znam, Andrić se izjašnjavao kao jugosloven, barem u SFRJ.
Mešin brat je bio partizanski oficir i streljan jer je odmah nakon rata jer je uzeo neki namještaj iz magacina bez dozvole. Možda je imao i još jednog kog su ubili četnici, ali ovaj je streljan u Tuzli 45.-te.
http://postimg.org/image/f7lph4k39/
dragan.s

#314 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by dragan.s »

izgladnjeli bembi wrote: http://postimg.org/image/f7lph4k39/
OK, moguće, nisam znao.
Ludzak

#315 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Ludzak »

Mihailović u pismu koje je potpisao navodi da ciljevih četničkih odreda jesu, između ostalog, sledeći:
-Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Bačke;
-Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata;
-Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i hrvatskog življa;
-U krajevima očišćenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima itd itd.
zenit dozic

#316 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by zenit dozic »

Još malo pa će u šumskoj to uradit uz aminovanje tzv probosanskih predstavnika :zzzz:
A balije će i dalje kenjat o bratstvu i jedinstvu i jebavat mamu vehabijama i prikrivenim vehhabijama :izet:
L u c i f e r

#317 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

Da mogu, islamisti bi nas porokali isto ko i cetnici.

Radikalne ideologije to jedino i znaju: mrziti i ubijati drugacije.
zenit dozic

#318 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by zenit dozic »

L u c i f e r wrote:Da mogu, islamisti bi nas porokali isto ko i cetnici.

tako je, upravu si, da nije islamista teklo bi med i mljeko, 100 hiljada ubijenih bi bilo živo, a četnici i ustaše bi igrali ringe ringe raja sa svojim žrtvama, u šumskoj bi bilo 400 hiljada povratnika koji žive u blagostanju sa svojim dželatima :thumbup:
L u c i f e r

#319 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

zenit dozic wrote:

tako je, upravu si, da nije islamista teklo bi med i mljeko, 100 hiljada ubijenih bi bilo živo, a četnici i ustaše bi igrali ringe ringe raja sa svojim žrtvama, u šumskoj bi bilo 400 hiljada povratnika koji žive u blagostanju sa svojim dželatima :thumbup:
To nisam rekao.

Samo velim da su govna.
insomnia78

#320 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Tuzan dan i grozna vijest.
Al' oplak'o sam
Oplako
:lol: :lol: :lol: :lol:
zenit dozic

#321 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by zenit dozic »

L u c i f e r wrote:
zenit dozic wrote:

To nisam rekao.

Samo velim da su govna.
Po ovom što ja vidim da se dešava oni su jedini problem u državi uključujući i prikrivene- to jest Bošnjaci povratnici, ne četnici, ne ustaše, ne korumpirani dužnosnici, ne ratni zločinci u državnim i entitetskim institucijama, ne nezaposlenost :skoljka:
Orange Revolution

#322 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Orange Revolution »

Nema većih terorista,korumpiranih i mitologije od većine ovdašnjih političara,takvi jednim potpisom ubiju famoznih 100,000 ljudi.
XXS

#323 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by XXS »

https://youtu.be/gVQyWr8FyDM
U slobodnom prevodu:

Kaze, muz cuva zenu i djecu.
Narod cuva religiju i drzavu, a iznad svega je cast i slava.

Ja bih jos dodao da bez casti nema pomirenja i postovanja, a bez toga rotirajuci krug medjusobnih zlocina nikad nece biti prekinut.

Ovakva odluka sigurno NE uvelicava Srpsku cast.
hatemondays

#324 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by hatemondays »

almir90 wrote:
karanana wrote:gay a desnicar. bas cudna neka kombinacija.
Ma kakav gej, obična pederčina. :D Hebe ga izgleda neće Kačavenda da mu ga meće iz dana u dan, pa liječi frustracije po netu. :lol:
pederska posla i oni izasli iz klozeta poslije toliko godina :-D
Hajvan

#325 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Hajvan »

Orange Revolution wrote:Nema većih terorista,korumpiranih i mitologije od većine ovdašnjih političara,takvi jednim potpisom ubiju famoznih 100,000 ljudi.
e moj Mandarinko Mihajloviću.
Post Reply