Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#301 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Walkman sto je hypo banka kriminal?
Ljudi digli u svicarcima kad je kamata bila smijesna za razliku od ostalih a nisu se raspitali sto je tako mala kamata i sta sad desi ako franak skoci ili padne
Jok nama da je pare vidjeti a niko ne cita uslove i ostalo a kad dodje neki belaj jao drzavo pomagaj kriminalci
Ovo se.donekle odnosi i.na osiguranja
Bakir1

#302 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

Nije socijalni aspekt price argument za sve, bez obzira koliko neki zeljeli da su sa tim argumentom prispjeli svakoj prici, a koliko vidim to je ovdje slucaj
nightvision

#303 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by nightvision »

supercali wrote:Walkman sto je hypo banka kriminal?
Ljudi digli u svicarcima kad je kamata bila smijesna za razliku od ostalih a nisu se raspitali sto je tako mala kamata i sta sad desi ako franak skoci ili padne
Jok nama da je pare vidjeti a niko ne cita uslove i ostalo a kad dodje neki belaj jao drzavo pomagaj kriminalci
Nisu digli kredit u swicarcima. Niti je banka imala swicarce, pa da ih je mijenjala i dala KM u zajam, vec su jednostavno "vezali" pozajmljeni iznos za swicarski franak zbog cijeg rasta se tim kriminalcima sada vracaju visestruki iznosi u KM. Isto kao kad bi ti sada nekome posudio vrijednost u KM od 100 dolara iako ih zapravo nemas i dogovorio da ti se vrati dok ne bude podmiren iznos u dolarima racunat u KM. U medjuvremenu dolar poraste i ti sad uzimas extra kamatu jer KM ne moze dostici da pokrije dolare. Tako nekako.
supercali

#304 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

nightvision wrote:
Nisu digli kredit u swicarcima. Niti je banka imala swicarce, pa da ih je mijenjala i dala KM u zajam, vec su jednostavno "vezali" pozajmljeni iznos za swicarski franak zbog cijeg rasta se tim kriminalcima sada vracaju visestruki iznosi u KM. Isto kao kad bi ti sada nekome posudio vrijednost u KM od 100 dolara iako ih zapravo nemas i dogovorio da ti se vrati dok ne bude podmiren iznos u dolarima racunat u KM. U medjuvremenu dolar poraste i ti sad uzimas extra kamatu jer KM ne moze dostici da pokrije dolare. Tako nekako.
pa isti klinac uzeo svicarce ili vezao kredit za svicarca
pa svi su poletili da uzmu manju kamatu a ne raspitivajuci se sta ako skoci ako padne franak i sl a kad je doslo lopovi
tempuser

#305 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Pa sta ima veze sto ne pravi ove, ne bi pravilo ni prema prosloj ni zadnjih skoro 20, nego je poenta da bi bilo pravednije tako (a pitanje ti je bilo kako bi bilo pravednije). Oduzmes bonus svima koju su ga 'na foru' stekli, tj. 2 dana prije 01.05.
Moje pitanje je bilo kako pravednije rjesiti da ga ne popusi onaj koji 1. put reg. auto 1.5.2015. u odnosu na onog koji je to uradio 29.04.2015, sto su zamjerali ovom sistemu neki forumasi, a ne kako da oba popuse foru 1.5.2016.
seoBIH

#306 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by seoBIH »

nightvision wrote:
Ne kontam? Ja neki dan na ebayu kacket platio 10$ po kursu 1.7. Prije godinu dana, isti taj kacket po kursu 1.3. Je li ja sada trebam da nekoga tuzim?

Dok su im kamate bile povoljnije u odnosu na KM, ili EUR, sutili su.
nightvision

#307 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by nightvision »

Da si uzeo taj kacket na rate a dolar od dana kupovine "skocio" toliko da ti je mjesecna rata u KM jednaka iznosu koliko je kostao kacket na dan kupovine u KM, pa da mjesecno moras za ratu placati iznos u vrijednosti jednog kacketa a ti dobio samo jedan, sigurno da ne bi imao takvo misljenje. Nama fali empatije jer svi razmisljamo kao "zaboli me za druge". A sad nazad na temu. :wink:
seoBIH

#308 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by seoBIH »

Nema tu empatije :) Dzabe chatamo temu. Neki su poletili, pa se sada zajebali. Oni pametnij od onih koji su uzeli u eurima ili KM ? Mozda su bili pametni na pocektu, sada definitivno nisu.
dgL_

#309 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by dgL_ »

tempuser wrote:
mobsterc wrote:Pa sta ima veze sto ne pravi ove, ne bi pravilo ni prema prosloj ni zadnjih skoro 20, nego je poenta da bi bilo pravednije tako (a pitanje ti je bilo kako bi bilo pravednije). Oduzmes bonus svima koju su ga 'na foru' stekli, tj. 2 dana prije 01.05.
Moje pitanje je bilo kako pravednije rjesiti da ga ne popusi onaj koji 1. put reg. auto 1.5.2015. u odnosu na onog koji je to uradio 29.04.2015, sto su zamjerali ovom sistemu neki forumasi, a ne kako da oba popuse foru 1.5.2016.
najveci propust i problem deffinitivno... direktno bez ikakvog razloga neko ima olaksice a neko ne... hijerarhijski gledano bez ikakve veze i logike je to uradjeno... neko da ima privilegije samo zato sto je par dana ili mjeseci registrovo auto na sebe mi je apsurdno i ne logicno i retardirano itd... na silu hoce da urade nesto i onda postave takav prag kao sto je 1.5. bez razmisljanja ikakvog... i logike
seoBIH

#310 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by seoBIH »

Najbolje za korisnike bi bilo svi do XY datuma 50%, nakon toga novi obracun.
Najbolje za osiguravajuce kuce, svima se ponistava i idu od 100%.

Skontajte sta zelite :)
mobsterc

#311 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Cuj kako pravednije rijesiti da ga ne popusi? Gdje je tu pravda, ne izvrci sada kada si napokon shvatio sta govorim :D
Nema nikakvog pusenja, zakon je takav odavno, ali se nije primjenjivao. Sada su napravili to da su nekome oprostili sto se nije primjenjivao, a nekome ne. To nije pravedno i tacka. Isto tako, neko je mogao napraviti 20 udesa prije 4g za svoju korist i prestati, ali ovaj sto je napravio jedan udes slucajno prije 3g ima malus. I tu bi pravednije bilo da se gleda sve a ne proizvoljne 3g.
Naravno, ako treba naglasiti, i dalje se prica kako 'pravednije' sprovesti nesposobnost drzave.
zrakomlat

#312 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zrakomlat »

Bakir1 wrote:Nije socijalni aspekt price argument za sve, bez obzira koliko neki zeljeli da su sa tim argumentom prispjeli svakoj prici, a koliko vidim to je ovdje slucaj
:thumbup:
Daj svega za marku.
tempuser

#313 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Cuj kako pravednije rijesiti da ga ne popusi? Gdje je tu pravda, ne izvrci sada kada si napokon shvatio sta govorim :D
Nema nikakvog pusenja, zakon je takav odavno, ali se nije primjenjivao. Sada su napravili to da su nekome oprostili sto se nije primjenjivao, a nekome ne. To nije pravedno i tacka. Isto tako, neko je mogao napraviti 20 udesa prije 4g za svoju korist i prestati, ali ovaj sto je napravio jedan udes slucajno prije 3g ima malus. I tu bi pravednije bilo da se gleda sve a ne proizvoljne 3g.
Naravno, ako treba naglasiti, i dalje se prica kako 'pravednije' sprovesti nesposobnost drzave.
Ja nista ne izvrcem nego ti nisi skontao o kakvom pravednom rjesenju pisu kolege forumasi. To je da ovi sto 1. put registruju do 29.4. zadrze poklonjene bonuse, ali i da ovi sto registruju iza 1.5. nekako dobiju tih 50% jer nije fer da ga popuse zbog 2 dana, a nikako da se bonus ukine i jednim i drugim. Ne moze nama niko ugoditi. Tu se vracamo na moj komentar koji si ti upravo ponovio, kako to rjesiti da ga neko ne popusi?
Ja se slazem da sistem obracuna bonusa nije logican. Najlogicnije bi bilo uzeti u obzir zadnjih 10 god i prema tome obracunati bonuse, ko je cist 50%. ko je imao udes resetuj od te godine i krenu od 0, ko nema 10 god staza obracunaj godine staza bez udesa tj od zadnjeg sudara i gotovo. Osim sto bi to izazvalo seljacku bunu pored koje bi Matija Gubec bio smijesan, koliko sam cuo problem je i obim posla pri unosenju steta u regustar tj da su jedva stigli da unesu i ove 3 god.
skafiskafsnjak

#314 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by skafiskafsnjak »

Jbg moralo se nekad poceti primjenjivati . Nije se moglo svima ukinuti, pa da svako ide od pocetka. ISto tako se nije svima mogao bonus dati .

Znaci jednom se moralo poceti i jbg vazda ce biti onih koji su dobro prosli i onih koji nisu.
Evo npr. na pocetku su rekli da se za period promatranja steta uzimaju zadnje 3 godine . Neki dan se dogovorili da to ipak bude zadnja godina, i to kalendarska. E sta sad s ljudima koji su policu platiti skuplje jer su imali udes prije 2 ili 3 godine ?

Jbg .. kazem, vazda ce biti onih koji su "popusili" ...
tempuser

#315 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

Kad das bonus - ne valja, kad uzmes bonus - opet ne valja!
mobsterc

#316 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Ne bas, covjek je samo naveo primjer 29.04. i 05.01. te rekao da nije fer i posteno, na to si ti postavio 'jednostavno' pitanje kako moze pravednije (na sta sam ti ja dao odgovor kako bi moglo biti pravednije :D ). Nema potrebe sada nesto komplikovati obzirom obzirom da si naglasio da ti je jednostavno pitanje.
Eh to sada dodatno i za ove 3 godine promijenjeno u proslu kalendarsku, ima li neko da citira tu uredbu iz pravilnika?
tempuser

#317 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Ne bas, covjek je samo naveo primjer 29.04. i 05.01. te rekao da nije fer i posteno, na to si ti postavio 'jednostavno' pitanje kako moze pravednije (na sta sam ti ja dao odgovor kako bi moglo biti pravednije :D ). Nema potrebe sada nesto komplikovati obzirom obzirom da si naglasio da ti je jednostavno pitanje.
Eh to sada dodatno i za ove 3 godine promijenjeno u proslu kalendarsku, ima li neko da citira tu uredbu iz pravilnika?
Ok, neki ti bude, mada cisto sumnjam da ce se oni koji traze fer i posteno rjesenje sloziti da tvojim rezonom.
I na kraju krajeva, ako si toliki formalista, rjesi pitanje tih 2 dana razlike ove godine, a da ga neko ne pusi.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#318 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mali_milojica »

Mene zanima npr ako je neko prije tri godine imao auto na sebi,u međuvremenu nije bio zaveden kao osiguranik i sada hoce ponovo da registruje auto na sebe,hoce li placati punu premiju ili sa bonusom?
mobsterc

#319 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

tempuser wrote:
mobsterc wrote:Ne bas, covjek je samo naveo primjer 29.04. i 05.01. te rekao da nije fer i posteno, na to si ti postavio 'jednostavno' pitanje kako moze pravednije (na sta sam ti ja dao odgovor kako bi moglo biti pravednije :D ). Nema potrebe sada nesto komplikovati obzirom obzirom da si naglasio da ti je jednostavno pitanje.
Ok, neki ti bude, mada cisto sumnjam da ce se oni koji traze fer i posteno rjesenje sloziti da tvojim rezonom.
I na kraju krajeva, ako si toliki formalista, rjesi pitanje tih 2 dana razlike ove godine, a da ga neko ne pusi.
Pa niko ga ne pusi tu, samo jedan ima nezasluzeni bonus a drugi nema :D Ne mozes reci da ti pusis sto nisi dobio na lotu a ja jesam :D
supercali

#320 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Onda nek iduce godine aprilcu gleda zadnje 3 godine ili koliko vec se gleda a ako je novi vozac smanji za godinu bonusa i to je to osim ako ne bude kuca koje ce prvoregistrovanima davati 50% bonusa od pocetka pa ako zezne ukida se bonus

Ps sto je meni i logicno jbg citav zivot pazim i sl i tek za 10 godina dobijem nagradu a drugi slucaj zajebem svako malo i prvu godinu smo isti
tempuser

#321 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:
tempuser wrote:
Pa niko ga ne pusi tu, samo jedan ima nezasluzeni bonus a drugi nema :D Ne mozes reci da ti pusis sto nisi dobio na lotu a ja jesam :D
Jbga, tebi i meni je to jasno, ali za neke je to nezaluzeno pusenje fore i nepravda!
Na kraju krajeva, i ovi sto sto su nezasluzeno dobili bonuse ce ih i izgubiti vrlo brzo, mozda vec do naredne registracije, ako se pokaze da su previse "zeleni" i delikventni, tako da ce se ubrzo stvari spustiti u normalu.
walk_M-A-N

#322 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by walk_M-A-N »

Hypo nisam spomenuo u kontekstu švicaraca već kriminalnih aktivnosti i kredita :
http://croportal.ba/vijesti/bih/14884-m ... ypo-banke-
supercali

#323 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

to ne znam o cemu se radi pa ne mogu nista ni pisati al vjerovatno su lopovi odradili svoje
walk_M-A-N

#324 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by walk_M-A-N »

Bakir1 wrote:Nije socijalni aspekt price argument za sve, bez obzira koliko neki zeljeli da su sa tim argumentom prispjeli svakoj prici, a koliko vidim to je ovdje slucaj
Ne radi se samo o priči 'skupa registracija, kako platiti od plate' već o pitanju kome idu pare. Država uzima kredite a osiguranja kao i banke ostvaruju čist i siguran i sve veći profit, uz basnoslovne zarade.
Pri tome priča 'e neka, treba kazniti prekršitelje' nema veze sa realnošću. Ceh će platiti većina, to je igra velikih brojeva, a ne onih nekoliko divljaka koji imaju svoju temu i slike na forumu. Ta 'kazna' ne ide društvu za bilo šta, već opet i samo u džepove prebogatih vlasnika osiguranja.
Šta je bilo i šta bi bilo rješenje da se uopće vodi računa o građanima, onoj masi koja samo treba šutiti i plaćati? Uvesti bonus i malus, da, ali uz smanjenje iznosa osiguranja, jer su svi i ovako dobro radili.
Last edited by walk_M-A-N on 14/06/2015 21:12, edited 1 time in total.
supercali

#325 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

pa ako su osiguranja do sada sa bonusima zaradjivali recimo 20 miliona a sada ce zaradjivati 30 valjda ce platiti porez na tih 30 a ne na 20 kao do sada
Post Reply