Opetja033 wrote:hajducka travica wrote:Opetja033 wrote:Bosna je dobila ima po Bosancima"
Da,cujem strucnjaka, kad se prvi put u historiji pojavilo ime Bosna?? Kako drzava dobija ime?? po narodu ili narod po imenu teritorije??
Kakav diletant
Nisi ti jedne knjige procitao iz oblasti historije a kamoli gomilu. Jer da jesi ne bi ovako umobolne stvari lupetao. Bosna je dobila ime po rijeci Bosni. I imas bezbroj primjera danasnjih drzava koje nisu dobili ime po nekom narodu. Navescu samo par europskih:
1) Portugal - drzava ime dobila po gradu Porto a grad dobio ime po luci (latinski
portus)
2) Slovacka - trebam li objasnjavati? Znam da tebi trebam slovo po slovo ali obzirom da ne pisem radi tebe - libo me neka stvar. Svako iole prosjecno obdaren inteligencijom ce shvatiti poentu.
3) Slovenija - ista stvar
4) Ukrajina - trebam li i ovo objasnjavati?
5)Irska (Eire) - naziv po keltskoj bozici a ne narodu
6)Nizozemska - ista stvar kao za Sloveniju, Ukrajinu i Slovacku. Sam naziv kaze odakle je potekao naziv.
7) Farska Ostrva - na starom skandinavskom jeziku znacenje "Ostrvo ovaca".
Dakle apsolutno nije nikakvo pravilo da drzava dobija ime po narodu. Naprotiv. A Bosna je, nacitani moj, dobila ime po rijeci Bosni a ne po nekakvom bosanskom narodu. To inace, nacitani, djeca uce u skolama cim se dohvate predmeta historije.
Ja vecu gomilu umobolnijih gluposti nikada nisam procitao na ovom forumu a zestoka ti je konkurencija. Prvo si se obrukao kada si
1) tvrdio da ne postoji nijedan narod ciji jezik ne nosi ime tog naroda. Onda su ti ljudi fino naveli primjere i ispade da vise od pola planete prica
jezikom koji nosi sasvim drugaciji naziv od imena naroda (mi Bosnjaci smo jos mila majka).
2) Urdu je pleme
3) Nacija je samo ako imas svoju nacionalnu drzavu.
4) Bosna je dobila ime po Bosancima a ne po rijeci Bosni
5) Tvrdis da narod uvijek daje ime drzavi, dokazao sam ti da nije tako.
6) Termin Bosnjak je osmansko-turskog porijekla. Dokazao sam ti da nije tako.
7) Kada te neko pritjera u cosak argumentima onda pocnes da lazes i izmisljas, pozivajuci se na nekakve doktore opce prakse (

) koji su rekli da pripadaju plemenu Urdu. To ti niko nije mogao reci jer to pleme ne postoji. Postoji jezik.

Goranci su u Makedoniji.
itd, itd.
Bio diletant ili ne,ja imam jace argumente po pitanju tkz.bosnjaka izmisljenog naroda a u stvari etnoreligijske grupe ,od tebe.Skoncentrisimo se na Bosnu i njezino nacionalno pitanje.Preskocio si Eskime kao Naciju i njihovu drzavu.Da,znam ja d asu Goranci u Makedoniji i tako sam napisao.A ti si trebao kazati,jesu li narod ili nacija ili etnicka grupa u Makednonskoj drzavi.I,gle velikog li cuda,sad odjednom imamo narod Makedonce,narod koji sebe smatra da je u narodnosnom smislu Makedonac/i a taj Makedonac cini i makedonsku naciju.Nikad Makedonac nece reci da je Makedonija teritorijalni pojam a da je on tutunoberacite,kao ovi nasi bosnjacki podivljali historicari.Srbija dobila ime po Srbima,Hrvatska dobila ime po Hrvatima,Poljska dobila ime po Poljacima.Slovenija dobila ime po Slovencima.Ali,kad smo vec kod Slovenije,kako su s eSlovenci prije zvali nego su s enacionalno zaokruzili kao narod i nacija.Kako se Slovenija u proslosti zvala.Desavalo se da se nekoliko srodnih plemena ujedinilo u jednu naciju i osnovali svoju drzavu.Primjer su Albanci.Jedan narod,jedna Albanska nacija.Albanac i narod i nacija.Bosnjak nece da bude narod a hoce da bude nacija,a svijest jos na plemenskom nivou.Valjda je historija zapocela sa plemenima,pa narodom i na kraju sa modernim nacijama.Bosnajci bi ako se moze ikako preskocili od plemna do nacije ali nemaju nacionalne institucije,nemaju kompaktnu teritoriju,nemaju zakonodavnu i izvrsnu vlast,nemaju policiju,vojsku a to sve imaju nacije.Sudbina se poigras njima,to je i umrli Mesa vidio,opominjao ali ga bosnjacki mozgovi nisu razumjeli,kao sto ni danas ne razumijunista,ama bas nista.Svijet mu ponudio drzavu,historijska sansa da se proglasi narodom i nacijom u isto vrijeme ali bosnajci nece sve to hoce neke svoje po sandzaku bosnjacke institucije na celu tih institucija su muftije i onda pocnu tvrditi da su nacija a ne etnoreligijsla grupa.Koje su to nacionalne bosnjacke institucije???
6) Termin Bosnjak je osmansko-turskog porijekla. Dokazao sam ti da nije tako.
Ne,nisi dokazao jer je termin bosnjak turska izmisljotina i cak je pogrdan naziv.
Zasto niste uspjeli Gorance iz Makedonije prinuditi da prihvate bosnjastvo???
3)Nacija je samo ako imas svoju nacionalnu drzavu.
Da,slucaj sa Makeddoncima,Slovencima,italijanima,Bosancima a vi bosnjaci niste nacija i nikad necete imati svoju drzavu.Hocete ako se odvoje Srbi i Hrvati onda ostatak Bosne proglasitye Bosnjom i nazdravlje vam bilo.Onda mozete osnivati svoje bosnjacke navcionalne institucije a sto se tice vojnog aspekta to bi opet zavisilo najvise od suseda/susjeda/komsija.Jer bi oni vase naoruzavanje smatrali za svoju bezbjednost kao opasnu stvar.Kako god okrenete prevrnete,pusiona ste.Moj savjet,okanitye se budalestine,raspisite svenarodni referendum i nek' se narod izjasni kao bosanski narod i bosanska nacija.Ko je dao za pravo Aliji Izetbegovicu da ob septembru '93.godine u ime svih dva miliona muslimana,proglasava neki narod i daje mu ime koje nema historijske utemeljenosti.To je bilo njegovo totalno ludilo,neznanje,jer on kao takav nema i nije nikad imao znanja sta su narod,sta je nacija sta je nacionalni interes.Jedino podrucje gdje je imao neki autoritet je teologija,islamski propisi,zakoni,deklaracije,imani i sarti.
I,za kraj,pojasni mi kako je nastao jezik Urdu,ko mu je tvorac,ko mu je dao takvo ime.Nije valjda sa neba pala ceduljica na kojoj je pisalo od sad cete govoriti Urdu jezikom i pisati Urdu pismom.Postoji li i Urdu pismo ili Pakistanci govore urdu jezikom a pisu eskimskim pismom.