1915 - 2015 Genocid nad Armencima
-
Cybernetic
#301 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:00, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#302 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
isto kao i 15% radikalnih njemaca, francuza, engleza ili amerikanaca.fosna2014 wrote:Radi se o 5,5 mio. glasaca!!! Dakle radi se o 15% stanovnika Turske, a kako djecu odgajaju ...hmmbuduci da turaka ima oko 80 miliona, to mu ga dodje 7%. poredjenja radi 20% austrijanaca je glasalo za mrtvog fasistu koji bi sve strance nabio nogom iz zemlje ili poslao u konc logore
edit: ili 50% radikalnih bosanaca. pardon, stanovnika bosne
-
AkHolic
#303 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Stvaro se kako izgleda razvijaju tako da će u bliskoj budućnosti velika većina europskih država okvalificirati genocid na Armencima kao genocid i da će isto učiniti i Euopski parlement,Vijeće Europe... a to Tursku stavit u neugodan položaj da se i sama morati očitovat o istom događaju.
- MyTao
#304 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Jao kako mi je zao sto ce se osjecati neugodno... necu moci spavati.AkHolic wrote:Stvaro se kako izgleda razvijaju tako da će u bliskoj budućnosti velika većina europskih država okvalificirati genocid na Armencima kao genocid i da će isto učiniti i Euopski parlement,Vijeće Europe... a to Tursku stavit u neugodan položaj da se i sama morati očitovat o istom događaju.
-
jastuk1
#305 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Cybernetic wrote: i ovu mjesavinu nacionalizma i islamizma kakvu predstavlja Erdogan.
Nije bolan nacionalizma nego - nad-nacionalizma i islamizma. AKP prezire nacionalizam.
-
Cybernetic
#306 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
.
- Challenger__
#307 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ova godišnjica je vidljivo obilježena u Libanu, Egiptu, Siriji, Iraku, Iranu (upravo, u Iranu). Jaka poruka Turskoj.
Toliko o "strateškoj dubini".
- gospodja profiterka
#308 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Duboko, do gležnjeva. A tek što se s komšijama paze...Challenger__ wrote:Ova godišnjica je vidljivo obilježena u Libanu, Egiptu, Siriji, Iraku, Iranu (upravo, u Iranu). Jaka poruka Turskoj.
-
Megiddo
#309 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini. 
- Fantassin
#310 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ja ne znam kakav je to sad genocid u Ukrajini....ljudi izfucali tu rijec ko ne znam sta... na svaki sukob onaj koji ispadne donji odma pocne da kuka genocid.Treba malo terminologiju prouciti pa onda davati izjave sa tim izrazima.Megiddo wrote:Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini.
Last edited by Fantassin on 25/04/2015 00:21, edited 1 time in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#311 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
trebali su Putina pitat sta misli o genodidu nad Cerkezima 
inace zasto niko, barem ne vidim po medijima, ne spominje i zlocine nad Asircima pocinjene u istom periodu?
mozda Asirci nemaju jaku dijasporu
inace zasto niko, barem ne vidim po medijima, ne spominje i zlocine nad Asircima pocinjene u istom periodu?
mozda Asirci nemaju jaku dijasporu
-
Megiddo
#312 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Generalno se slažem sa tobom ali ja govorim o dosljednosti. Fali nam dosljednosti. Evo!Fantassin wrote:Ja ne znam kakav je to sad genocid u Ukrajini....ljudi izfucali tu rijec ko ne znam sta... na svaki sukob onaj koji ispadne donji odma pocne da kuka genocid.Treba malo terminologiju prouciti pa onda davati izjave sa tim izrazima.Megiddo wrote:Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini.
- andromeda101
#313 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ovo se potura kad je zapad u ratu s Putinom i muslimanima. Pogotovo propagandnom.
Za zapad bi bio smrtni scenario kad bi se Rusija, Kina i muslimani pa čak i latinsko američke i afričke zemlje ujedinile protiv njega.
O ovome je zapad ćutao dok im je Turska bila na lišu.
Za zapad bi bio smrtni scenario kad bi se Rusija, Kina i muslimani pa čak i latinsko američke i afričke zemlje ujedinile protiv njega.
O ovome je zapad ćutao dok im je Turska bila na lišu.
Last edited by andromeda101 on 25/04/2015 00:39, edited 4 times in total.
- Fantassin
#314 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ja sam mislio da si spomenuo Rusiju u post ww2 dobu..
- Point.
#315 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Nek priznaju genocid i nek nastave dalje sa zivotom. Ne znam zasto se ovoliko opiru i negiraju. Isto Srbi.
-
apoksiomen
#316 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ok. Stani. Uklapaju li se događaji iz 1915. u definiciju genocida kako je izložena poslije WW2? Mislim da je odgovor sasvim jasan.JoseMujica wrote:
if you say so...hajmo onda komplet historiju ljudskog roda nazvat genocidnom i da završimo priču...uklopit će se štošta u tu definiciju
Samo prošlost je prošlost i ima svoj poredak stvari. Ubacivati u taj poredak nešto što mu ne pripada je prilagođavanje prošlosti današnjim potrebama, odnosno ideološka (re)konstrukcija te prošlosti.
Ja ću nastaviti laprdati gluposti a ti se sine vrati osnovama logike i znanstvene metodologije. Zato o genocidima i ne treba da pričaju političari i historičari već sudovi jer u ovih je nijet da vazda sahrane "svojih" barem duplo više jer im mali brojevi nikako ne valjaju.
E sad, da je sjelo neko vijeće 1919. i izglasalo da je Armenski genocid genocid, ti bi to bez problema priznao kao što priznaješ za holokaust. Međutim, pošto nije, tvrdiš da je to anahrono. Dakle, što je genocid, a što ne, po tebi se određuje prema tome šta je neko izglasao, a ne po razmjerima i namjerama samog čina. Znači da je pobijeno isto ljudi koliko je pobijeno i na način na koji je pobijeno, samo sa razlikom nekog vijeća poslije koje bi reklo "to je genocid". A ovako, sa istim brojem žrtava, nećeš. Dakle, smiješno.
I ja lično mislim da nije nikakav problem koristiti riječ "genocid" i za genocidne podvige iz srednjeg vijeka ili antike, ukoliko se drži definicije genocida. I ne treba prekrojit cijelu historiju, nego jednostavno uvažit te događaje kao takve. A 1915. nije prethistorija, nego nama jako blizak događaj, na koji se 30-tak godina pozvao i Hitler izjavom da "danas niko ne vodi računa o pomoru Armenaca..." (pa neće ni Jevreja). Dakle, u lancu historijskih događanja, armenski genocid je jako važan kao školski primjer genocida i kao takvog ga se treba uvažiti.
-
apoksiomen
#317 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Muslimani sa Balkana su većinom prognani, ne pobijeni. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, čitaj definicije. Dakle, tipično negiranje genocida sa onim "a šta su oni nama..." i sl. Kao i Srbi, šta me briga za Srebrenicu, pogledajte Jasenovac itd.Vizionar 1985 wrote: Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
Dakle, tebi i takvima kao tebi je cilj progurati viktimologiju muslimana kao sredstvo odvraćanja pažnje od ovog konkretnog genocida.
- Opetja033
#318 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Zbog sramnog odnosa medjunarodne zajednice, zbog sramnog posmatranja sta se nama desavalo - mi Bosnjaci nemamo apsolutno nikakvu moralnu odgovornost prema bilo kome. Toga su nas oslobodili. Obzirom na vrlo dobre odnose sa Turskom, na bliskost nase dvije zemlje - ja ni u ludilu necu javno sa imenom i prezimenom priznati da je bio genocid. SIguran sam da Armeni kmece u ovolikoj mjeri o srebrenickom genocidu, ahaa.
U ovom trenutku bi samo lud covjek mogao traziti da se BiH izjasni po ovom pitanju.
Mi smo zrtve genocida, prvog genocida u Europi nakon II svj. rata, prvog genocida u Europi nakon "NIKAD VISE". I niko nije kurcem mrdnuo. Hvala mu jer nas je oslobodio odgovornosti, moralne odgovornosti. Sada nastupamo na nacin da gledamo sta je nas interes (naucili smo to teskim putem). A definitivno nam nije interes nazvati ta desavanja genocidom.
U ovom trenutku bi samo lud covjek mogao traziti da se BiH izjasni po ovom pitanju.
Mi smo zrtve genocida, prvog genocida u Europi nakon II svj. rata, prvog genocida u Europi nakon "NIKAD VISE". I niko nije kurcem mrdnuo. Hvala mu jer nas je oslobodio odgovornosti, moralne odgovornosti. Sada nastupamo na nacin da gledamo sta je nas interes (naucili smo to teskim putem). A definitivno nam nije interes nazvati ta desavanja genocidom.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#319 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
apoksiomen wrote:Muslimani sa Balkana su većinom prognani, ne pobijeni. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, čitaj definicije. Dakle, tipično negiranje genocida sa onim "a šta su oni nama..." i sl. Kao i Srbi, šta me briga za Srebrenicu, pogledajte Jasenovac itd.Vizionar 1985 wrote: Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
Dakle, tebi i takvima kao tebi je cilj progurati viktimologiju muslimana kao sredstvo odvraćanja pažnje od ovog konkretnog genocida.
Otkud milijoni muslimana po balkanu.aziji,sjevernoj afric,indijskom potkontinentu
Isle hodze sa cvijecem i ljudi im se bacali pod noge.
Macem i vatrom su se sluzili samo oni drugi , nasi nisu.
-
jastuk1
#320 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Nije tačno! AKP apsolutno prezire nacionalizam, ne samo turski nego bilo kakav nacionalizam - a CHP (kemaliste) I MHP (nacionaliste, šoviniste) nemaju šta da preziru, već ih praktično raskrinkavaju u njihovim ograničenostima i arhaizmu.Cybernetic wrote:Preziru kemalizam, ali ne i nacionalizam. I njihov neoosmanizam je vrsta turskog nacionalizma.jastuk1 wrote:Cybernetic wrote: i ovu mjesavinu nacionalizma i islamizma kakvu predstavlja Erdogan.![]()
Nije bolan nacionalizma nego - nad-nacionalizma i islamizma. AKP prezire nacionalizam.
Neoosmanizam nikad za nikad nije bio turski nacionalizam jer neoosmanizam ide dalje od turskog nacionalizma i u potpunosti je otvoren etničkim grupama koje nisu iz turskih naroda - znači AKP je apsolutno nadnacionalan - kao što sam i rekao.
-
jastuk1
#321 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pa naravno da će u Iranu. Podržavaju Armence samo da bi napakostili Turcima i podržavaju svoj nacionalizam jer su Armenci i Perzijci iz iste grupe naroda. Turci i Gruzijci se barem nikada vako ofirno ne ližu.Challenger__ wrote:Ova godišnjica je vidljivo obilježena u Libanu, Egiptu, Siriji, Iraku, Iranu (upravo, u Iranu). Jaka poruka Turskoj.
A kad si već kod "strateških dubina" - kakva je to dubina Irana decenijama (koliko traju sankcije) stavljati svoj grupi, idijotski ponos iznad svoga digniteta? Toliko o dokazanim dubinama i strateškoj promićudnosti.
- cyprus
#322 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Licemjer si zato što imaš duple aršine... Pa ti tako nije teško ''povjerovat'' u genocide koje su pretrpili muslimani, a ''ne vjeruješ'' u genocide koje su počinili muslimani... Ovo sam stavio pod navodnike, jer nije to stvar vjerovanja, nego pukog bezobrazluka, nemorala i kako rekoh licemjerja... A nisi jedini... Istu vrstu licemjerja možeš pronaći i sa druge strane entitetske linije, počevši od Lukavice pa do Laktaša, a sada vidimo da takva vrsta moralne nakaznosti nije strana ni nekima na ovoj strani navedene linije...Vizionar 1985 wrote:Što sam licemjer jer ne vjerujem svemu što mi serviraju elite,močnici,pobjednici,zavjerenici,mediji itd.cyprus wrote:Mislim da su rezultati ankete za pohvalu... 3/4 forumaša koji su glasali nisu negatori genocida![]()
Naravno, imamo i 1/4 žestokih licemjera, ali to nije nikakva novina...
Pljujete po Turcima Turci ono Turci ovo a negirate milione pobijenih Turaka,Muslimana i Pro Turskih orjentisanih Armena od istih tih Armenaca,Rusa,i ostalih Krščana.
Simple as that...
-
Cybernetic
#323 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
.
-
jastuk1
#324 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Jah. Moš mislit kako je bilo kad su i te "moralne veličine" bile "zaprepaštene."Cybernetic wrote: Cak su njemacki diplomati i oficiri koji su se nalazili u Turskoj bili zaprepasteni zlodjelima turske vojske o cemu svjedoce njihovi izvjestaji Berlinu.
Neoosmanlije nisu nacionalisti - da je tako ne bi otvorili vrata milionima izbjeglica ne samo iz Sirije već i šire. A naravno da svako širenje uticaja svake zemlje predstavlja hegemoniju. Krako bi drugačije bilo koja zemlja širila uticaj.
-
breuer
#325 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
kkv bolan genocid u Ukrajini Allaha tiMegiddo wrote:Na stranu ova rasprava, a ako hoćete od mene precizan odgovor: da, bio je... danas čitam na klixu kako je Putin rekao kako je u Armeniji bio genocid a ušutio bi se kad bi mu rekli i da su Rusi napravili genocid u Ukrajini.