Ogromna je razlika izemdju tada i sada. Uvjek i u svakom sistemu i u svakoj drzavi neko krade a u masi drzava kradu upravo oni koji je vode. Tako je bilo i u YU ali tad su ljudi ili ti gradjani imali posao, besplatno skolovanje, zdravstvo, mogucnost stambenog zbrinjavanja i hejbet drugih stvari sto su potrebne obicnom covjeku tako da me je najiskrenije zabolila ona stvar ima li neko kucu ili vikendicu u Neumu ili vise para od mene na racunu. Upravo tako radnik od postenog rada je mogao i zivjeti i sebi stosta priskrbiti a danas je obratno radnik nema nista a politicari imaju i magareceg mlijeka svakog jutra plus da ne spominjem ono najosnovnije a to je totalna nesigurnost, komplikovana zdravstevna zastita, deranja studenata po dzepovima bez ikakve perspektive nakon zavrsenih fakulteta, dozvoljavanje da svaka suga otvori fakultet pa onda i srozavanje svega ostalog. Ne mogu ovi danasnji politicari, politika ni tyv. demokratija prismrditi Titovoj Jugoslaviji ali ni prismrditi.Naslovnica wrote:btw, ko kaže da se tada dobro živjelo a ništa se nije radilo?!Drinski wrote:KO se uzda u narod je poput onoog sto hoce da leti na mjesec u drvenom čamcu.Naslovnica wrote: Što se tiče metaka, narod nije taj koji traži metak, metak traži vladajuća oligarhija. Vidim uz koju stranu ti stojiš. Ako, tvoj izbor.
Pa komunisti da su se uzdali u narod ne bi nikada izveli revoluciju, ali dzaba je to vama pricati, vi samo znate da se tada nista nije radilo a dobro se zivjelo..
Ko izgradi onoliku zemlju?! Marsovci?! Ko je radio u onim industrijskim gigantima?! Neradnici?! Ko je elektrificirao pola Afrike?
Daj ba, kakva je to šuplja o neradu i dobrom životu.
I onda se radilo i kralo, ali se od rada moglo otići i na more, mogao se kupiti i auto na kredit, svašta se nešta moglo. A danas radnik od poštenog rada teško može živjeti.
Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#301 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
-
The Realist
#302 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
I onda da se takvima smanje nameti?fidoremilienko wrote: E baš bih volio da si ti inspektor pa da odemo zajedno kod jednog mesara da mu ti napišeš kaznu. Ja ne znam gdje ti živiš.![]()
Slušaj pajdo, drug moj ima firmu, bavi se hemijom uglavnom. On ovako kaže: "što se tiče inspektora i raznoraznih inspekcija, ja to završim za godinu dana unaprijed". Dakle, ne pojavljuju se inspektori, jer su mirni, dobiju svi dio kolača i svima je dobro.
Prošle godine sam upoznao jednog federalnog inspektora, smeće od čovjeka. Da sad ne spamam temu, dugo bi bilo da pišem. Uglavnom, kaže inspektor, napišite zahtjev i ja ću dalje ganjati. napisali zahtjev i na tome je ostalo. Baš se tebi treba sve nacrtati.
Da se vratim onome što sam napisao ranije, zašto bi takav išta plaćao i prijavljivao u situaciji u kojoj bi još lakše bilo potplatiti inspektore, jer imaju minimalne plate?
Problem je u našoj kulturi, poimanju svega, jer da nije tako, klinac bi on potplatio inspektora, nego bi imao sve radnike prijavljene, ili bi platio debelu kaznu, s tim da treba i radnike početi kažnjavati (ovo postepeno, jer ko im može trenutno zamjeriti - kao student sam sam na crno radio), tako da ti isti ne bi pristajali da rade bez valjanog ugovora i slično.
- fidoremilienko
#303 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Uopšte nisam spominjao smanjivanje nameta. Neka svako radi svoj posao, ako zna šta mu je posao.The Realist wrote:I onda da se takvima smanje nameti?fidoremilienko wrote: E baš bih volio da si ti inspektor pa da odemo zajedno kod jednog mesara da mu ti napišeš kaznu. Ja ne znam gdje ti živiš.![]()
Slušaj pajdo, drug moj ima firmu, bavi se hemijom uglavnom. On ovako kaže: "što se tiče inspektora i raznoraznih inspekcija, ja to završim za godinu dana unaprijed". Dakle, ne pojavljuju se inspektori, jer su mirni, dobiju svi dio kolača i svima je dobro.
Prošle godine sam upoznao jednog federalnog inspektora, smeće od čovjeka. Da sad ne spamam temu, dugo bi bilo da pišem. Uglavnom, kaže inspektor, napišite zahtjev i ja ću dalje ganjati. napisali zahtjev i na tome je ostalo. Baš se tebi treba sve nacrtati.
Da se vratim onome što sam napisao ranije, zašto bi takav išta plaćao i prijavljivao u situaciji u kojoj bi još lakše bilo potplatiti inspektore, jer imaju minimalne plate?
Problem je u našoj kulturi, poimanju svega, jer da nije tako, klinac bi on potplatio inspektora, nego bi imao sve radnike prijavljene, ili bi platio debelu kaznu, s tim da treba i radnike početi kažnjavati (ovo postepeno, jer ko im može trenutno zamjeriti - kao student sam sam na crno radio), tako da ti isti ne bi pristajali da rade bez valjanog ugovora i slično.
Valjda svi znamo ko postavlja sudije, tužioce, direktore....i na kraju inspektore?
Ko je kriv što ima radnike neprijavljene, što rade za minimalac, što im ne isplaćuje plate? Da nisam možda ja?
-
Naslovnica
#304 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Hahaha, eno Mujanić u Blažuju izgradi lik hotel (a Bog zna koliko još ima para), a sve na onih 17% PDV-a koje uredno ne prijavljuje. Samo otiđite i kupite nešto, račun nikada, ali nikada nećete dobiti osim ako ne tražite.fidoremilienko wrote: E baš bih volio da si ti inspektor pa da odemo zajedno kod jednog mesara da mu ti napišeš kaznu. Ja ne znam gdje ti živiš.![]()
Ali su zato tamo uredno viđam parkirana kola porezne inspekcije. Dođu ljudi na džabni ručak. Ha ja!
Cirkus od države.
- fidoremilienko
#305 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
I haj ti objasni sad ovima što pametuju ovdje. Sve se naivni prave a dobro znaju kako to ide.Naslovnica wrote:Hahaha, eno Mujanić u Blažuju izgradi lik hotel (a Bog zna koliko još ima para), a sve na onih 17% PDV-a koje uredno ne prijavljuje. Samo otiđite i kupite nešto, račun nikada, ali nikada nećete dobiti osim ako ne tražite.fidoremilienko wrote: E baš bih volio da si ti inspektor pa da odemo zajedno kod jednog mesara da mu ti napišeš kaznu. Ja ne znam gdje ti živiš.![]()
Ali su zato tamo uredno viđam parkirana kola porezne inspekcije. Dođu ljudi na džabni ručak. Ha ja!
Cirkus od države.
I onda mi kaže kazniti radnika
- JThomas
#306 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
ovdje se između redova provlači teza da bi to trebali spriječiti oni mesari koji kucaju račune...
-
Drinski
#307 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Pa eto, vecina prica o tome.Naslovnica wrote:btw, ko kaže da se tada dobro živjelo a ništa se nije radilo?!Drinski wrote:KO se uzda u narod je poput onoog sto hoce da leti na mjesec u drvenom čamcu.Naslovnica wrote: Što se tiče metaka, narod nije taj koji traži metak, metak traži vladajuća oligarhija. Vidim uz koju stranu ti stojiš. Ako, tvoj izbor.
Pa komunisti da su se uzdali u narod ne bi nikada izveli revoluciju, ali dzaba je to vama pricati, vi samo znate da se tada nista nije radilo a dobro se zivjelo..
Ko izgradi onoliku zemlju?! Marsovci?! Ko je radio u onim industrijskim gigantima?! Neradnici?! Ko je elektrificirao pola Afrike?
I onda se radilo i kralo, ali se od rada moglo otići i na more, mogao se kupiti i auto na kredit, svašta se nešta moglo. A danas radnik od poštenog rada teško može živjeti.
-
Bodkin
#308 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Pa slomismo se pisuci bas o tome. Ali da je inspektorima isto tako, ubili bi kaznama mujanica i slicne. Ovako ih boli kurko ih kupi ih sa kilom mesa...Naslovnica wrote:Hahaha, eno Mujanić u Blažuju izgradi lik hotel (a Bog zna koliko još ima para), a sve na onih 17% PDV-a koje uredno ne prijavljuje. Samo otiđite i kupite nešto, račun nikada, ali nikada nećete dobiti osim ako ne tražite.fidoremilienko wrote: E baš bih volio da si ti inspektor pa da odemo zajedno kod jednog mesara da mu ti napišeš kaznu. Ja ne znam gdje ti živiš.![]()
Cirkus od države.
-
Drinski
#309 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Ne.JThomas wrote:ovdje se između redova provlači teza da bi to trebali spriječiti oni mesari koji kucaju račune...
Nego se ljudi ponasaju kao poltroni, na forumu sve znaju i sve mogu, a nece nikome da se zamjeraju u stvarnom zivotu.
- JThomas
#310 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
pa se i tu trebamo ugledati na budžetlije, jelde?
- Hajvan
#311 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
fidoremilienko wrote:_BataZiv_0809 wrote:Haj napisi ne bilo ti naredjenofidoremilienko wrote: To ti je za rubriku vjerovali ili ne. Ako budem imao živaca napisaću cijeli slučaj sa ovim federalnim inspektorom.![]()
Ali eto imamo jednog ograničenog ovdje koji je slijep pored očiju. Ali i to će se vrlo brzo promijeniti.
Pitam sad ovog, đe ti živiš?
a pritom imamo jedan od najskuje placenih auto-puteva u evropi- a još nije ni krenuo kroz planinske reljefe da se gradi, već samo u relativno pristupačnom terenu dolina.
koliki je to autizam i odrođenost od naroda pokazuje i ona petlja Butila na kojoj uopce nisu napravili krak prema Bojniku i Dobrševićima, iako tamo vec ima par hiljada domaćinstava sa realnom potrebom za kvalitetnom komunikacijom ka centru naseljenog mjesta Sarajevo (namjerno izbjegavam termin grad). Da ne govorimo o potencijalu za rezidencijalnu gradnju koju ta pitoma brda imaju, no autistične birokrate to ne vide.. znaju samo parkove i zelene površine pretvarati u stambeno-poslovne taktiom - strančki kolega, evo ti dozvola za 4 sprata. Ti izgradi 7. a razliku u cijeni cemo podjeliti, malo ja malo ti, malo u zajednicku stranačku seharu. Nazvat cemo projekt LJAGŽURI, i ubijediti ove potčinjene strančke kolege (nisko)budžetske da na kredu u naske kupre ljagžuri aprtment…
Naravno, poslove ce da rade ovi što se "nisu snašli", za minimalac, neprijavljeni, sa 60-70 radnih sati u sedmici... onaj naš strančki je u inspekciji, ima i kredit za stan sto smo mu uvalili u Ljažuri Hillsu prije 2 godine, a ima i djecu.. mora da radi kako mi hocemo..
sve divna kasta…
A ti filoder milenko, izgradi kucu i cekaj kad ce ti ovi sposobni i podobni doci da ti se poseru na mir i rahtluk.. i jebiga, dođoše.. placaš poreze, platio si i sve namete za tu kucu, a nigdje široke asfaltirane ulice, nigdje pločnika ni zelenog pojasa između s drvoredom i zadvoljavajucom javnom rasvijetom… jbg, ne treba to tebi… ali njima treba tvojih 5% za kupoprodajni ugovor nekretnine (zemljiste), 17% PDV za svaki ekser sto si kupio i zakucao, hiljade maraka za razne dozvole… i povrh svega, ti još izazovu poplavu svojim javašlukom i neradom (jebote Gladno Polje su potopili, tamo nikad za nikad nije bilo poplava dok nije auto put prosao)
i onda se još pitaju, šta imam(o) protiv "njih" ?!
i da- zajebiti pravopis i šuplju oko istog, nije ovo stilska vježba
Last edited by Hajvan on 22/04/2015 13:46, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#312 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Nje tačno.Drinski wrote:Pa eto, vecina prica o tome.Naslovnica wrote:btw, ko kaže da se tada dobro živjelo a ništa se nije radilo?!Drinski wrote: KO se uzda u narod je poput onoog sto hoce da leti na mjesec u drvenom čamcu.
Većina priča baš onako kako sam ja napisao.
- ultima_palabra
#313 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Naravno, kazni ovog neprijavljenog sa 300 maraka, da bi mogao ovaj iz kućice i dalje imati 1300.The Realist wrote:
I onda da se takvima smanje nameti?
Zašto ne obrnemo priču, pa malo prokontamo koliko je i kome taj iz kućice morao platiti da bi dobio posao? Pa malo to istražimo...
-
Drinski
#314 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Prvo je kriv poslodavac, onda sotali u tom redu.fidoremilienko wrote: Uopšte nisam spominjao smanjivanje nameta. Neka svako radi svoj posao, ako zna šta mu je posao.
Valjda svi znamo ko postavlja sudije, tužioce, direktore....i na kraju inspektore?
Ko je kriv što ima radnike neprijavljene, što rade za minimalac, što im ne isplaćuje plate? Da nisam možda ja?
Međutim, dzaba je to govoriti, oni samo vide da neki lik u nekoj kucici ima vecu platu nego on i da je taj kriv za sve u drzavi.
-
Naslovnica
#315 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Ja bogami svaki put tražim račun i dobijem ga, doduše, ko preko neke stvari.Drinski wrote:Ne.JThomas wrote:ovdje se između redova provlači teza da bi to trebali spriječiti oni mesari koji kucaju račune...
Nego se ljudi ponasaju kao poltroni, na forumu sve znaju i sve mogu, a nece nikome da se zamjeraju u stvarnom zivotu.
Da su bogdom svi ko ja što se tiče postupaka i razmišljanja, davno bi smo bili ko Njemačka.
-
Drinski
#316 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
A koliki je imao poslodavac promet ako ima 10 zapsolenika?Bodkin wrote: Ja sam radio u firmi gdje smo imali direktora za pozeliti. Uvijali se od posla ali su uslovi bili dobri. Plate nisu bile nesto strasne. Izmedju 1200 i 1500 iako je strana firma koja je solidno profitabilna. Tu su bile nagrqde na krwju godine i regres. Nagrade za zalaganje isto tako. Pazi sad, sve to extra i te nagrade su moralo nekako sa strane jer su porezi toliki da se ne moze ispratiti. Drzava jase privredu da bi ovi u kucici sto lupaju tastere u smjeni od 6 sati imali 1400, a momci i cure u toj bivsoj firmi radili po 10 sati ozbiljnog posla. Dzaba sto poslodavac hoce da tretira radnike kao ziva bica.
I ti meni sad kazes da je kriv poslodavac. Da bi platio 1500, treba izdvojiti skoro 2800km. Dakle za 10 zaposlenih treba mjesecno zarqditi 300 000 samo za zaposlene. Jel ti kontas sad o cemu se radi. Sve da bi onaj sto udara taster na naplatnoj imao 1300. a tebi je to normalno. E zato ste operisani od stvarnosti
Last edited by Drinski on 22/04/2015 13:44, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#317 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Dzaba jarane. Barem 5 puta sam to isto napisaoultima_palabra wrote:Naravno, kazni ovog neprijavljenog sa 300 maraka, da bi mogao ovaj iz kućice i dalje imati 1300.The Realist wrote:
Zašto ne obrnemo priču, pa malo prokontamo koliko je i kome taj iz kućice morao platiti da bi dobio posao? Pa malo to istražimo...
-
sumirprimus
#318 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
postoje radnici i postoje neradnici.
i postoji lova.
a velike love nema ovde bez preplitanja drzavnog i privatnog...
i postoji lova.
a velike love nema ovde bez preplitanja drzavnog i privatnog...
- JThomas
#319 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
ne, ovdje su sve budžetlije pošteno dobile posao i svi spadaju u onih 5% što kao rade u svojim institucijama...ultima_palabra wrote:Naravno, kazni ovog neprijavljenog sa 300 maraka, da bi mogao ovaj iz kućice i dalje imati 1300.The Realist wrote:
- fidoremilienko
#320 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Opet ti slabo logika ide. Nije kriv poslodavac, nego država koja mu je to omogućila.Drinski wrote:Prvo je kriv poslodavac, onda sotali u tom redu.fidoremilienko wrote: Uopšte nisam spominjao smanjivanje nameta. Neka svako radi svoj posao, ako zna šta mu je posao.
Međutim, dzaba je to govoriti, oni samo vide da neki lik u nekoj kucici ima vecu platu nego on i da je taj kriv za sve u drzavi.
Dobro te je više i sa tim naplatnim kućama.
-
Bodkin
#321 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
A sta ti mislis? Jel mislis da je realno imati 450k mjesecno sa 10 zaposlenih i to da bi dao drzavi 150 jer treba udaraca tastera platiti 1400Drinski wrote:A koliki je imao poslodavac promet ako ima 10 zapsolenika?Bodkin wrote: Ja sam radio u firmi gdje smo imali direktora za pozeliti. Uvijali se od posla ali su uslovi bili dobri. Plate nisu bile nesto strasne. Izmedju 1200 i 1500 iako je strana firma koja je solidno profitabilna. Tu su bile nagrqde na krwju godine i regres. Nagrade za zalaganje isto tako. Pazi sad, sve to extra i te nagrade su moralo nekako sa strane jer su porezi toliki da se ne moze ispratiti. Drzava jase privredu da bi ovi u kucici sto lupaju tastere u smjeni od 6 sati imali 1400, a momci i cure u toj bivsoj firmi radili po 10 sati ozbiljnog posla. Dzaba sto poslodavac hoce da tretira radnike kao ziva bica.
I ti meni sad kazes da je kriv poslodavac. Da bi platio 1500, treba izdvojiti skoro 2800km. Dakle za 10 zaposlenih treba mjesecno zarqditi 300 000 samo za zaposlene. Jel ti kontas sad o cemu se radi. Sve da bi onaj sto udara taster na naplatnoj imao 1300. a tebi je to normalno. E zato ste operisani od stvarnosti
-
Drinski
#322 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Druze, ja odem u jednu poznatu pekaru Srebreniku (gazda ima auto od cca 80 milja) i trazim racun, a mene jedna nezaposlena pripravnica (inače podrzavalac onih plenuma) pita sto ja trazim racun i sto ne pustim ljude da zive.Naslovnica wrote:Ja bogami svaki put tražim račun i dobijem ga, doduše, ko preko neke stvari.Drinski wrote:Ne.JThomas wrote:ovdje se između redova provlači teza da bi to trebali spriječiti oni mesari koji kucaju račune...
Da su bogdom svi ko ja što se tiče postupaka i razmišljanja, davno bi smo bili ko Njemačka.
Taj slucaj je sam po sebi dovoljan da zakljucim da ona nikada nece naci posao, osim ako joj ga roditelje ne nađu.
- ultima_palabra
#323 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Ja ozbiljno razmišljam da kupujem samo od onih koji NE izdaju račun.Naslovnica wrote:Ja bogami svaki put tražim račun i dobijem ga, doduše, ko preko neke stvari.Drinski wrote:Ne.JThomas wrote:ovdje se između redova provlači teza da bi to trebali spriječiti oni mesari koji kucaju račune...
-
Drinski
#324 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Pa vidi nesto, ja te naplatne kuce nisam niti potegao, to je neko drugi radio.fidoremilienko wrote:Opet ti slabo logika ide. Nije kriv poslodavac, nego država koja mu je to omogućila.Drinski wrote:Prvo je kriv poslodavac, onda sotali u tom redu.fidoremilienko wrote: Uopšte nisam spominjao smanjivanje nameta. Neka svako radi svoj posao, ako zna šta mu je posao.
Dobro te je više i sa tim naplatnim kućama.
A da mu drzava zabrani, napr. kako ja napisah (da mu se odmah zatvori objekat i sl.), onda bi bi bilo gusenje biznisa, jel tako?
-
The Realist
#325 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT
Ma provlači se kroz temu....fidoremilienko wrote: Uopšte nisam spominjao smanjivanje nameta. Neka svako radi svoj posao, ako zna šta mu je posao.
A krivi su svi, to je ono što mene raspizdi.
Naš sistem je stvarno katastrofa (iako neke stvari oko nameta nisu puno drugačije nego u drugim zemljama, samo što bi i mi trebali stepenovati to i da se porez porez povećava kako raste plate, ali samo na dio koji ide preko - U ENG nakon mislim 43 hiljade godišnje je porez 67% na taj dio, znači nije mal, ali zato početni dio se mislim i neoporezuje), jer usput se bavim nečim privatno i kakve samo nebuloze postoje u zakonu, to ne znaš da li da plačeš, ili se smiješ. Bukvalno je nemoguće nešto pokrenuti ako već nemaš sigurne klijente i opet bi sa gubitkom poslovao jedan period, a čisto da se neko širi bez da ima već spremnu bazu klijenata je naučna fantastika bez da se zaobilazi zakon. Tek kada se razvije dovoljno, može se početi sve poštovati, a i to ide postepeno.
No, ono što mene ljuti je da privatnici uporno hoće smanjenje nameta, a isti ti varaju državu gdje stignu, potplaćuju inspektore, a njihova imovina se u milionima mjeri. Ovdje govorim o kompanijama koje su već stale na svoje noge i imaju sve uvjete da poštuju zakon, ali ne žele. Isto to rade neke strane kompanije, koje na minimalcu drže radnike, a ostalo daju u koverti, a prihode se u milijardama mjere, čak samo u BiH imaju milionske prihode i jako velik profit. I šta se onda ti imaju žaliti? Nemaju takvi šta govoriti budžetlijama, kad nisu ništa bolji od njih.
A naravno, još su mi gori inspektori i slični u "vlasti". Oni kao da ne znaju kako dobijaju plate i prihvataju da ih potkupljuju oni koji mogu, da bi istovremeno radi sitnica i stvari za koje se samo može upozoriti i sačekat 1-2 mjeseca da vidi je li se sve ispravilo kažnjavali firme ogromnim svotama, koje skoro dovedu do zatvaranja firmi, a samo da bi neku normu ispunili (i samo kod nas mislim da postoji norma i da se uspjeh inspekcije gleda po naplaćenim kaznama, umjesto da se gleda po nepostojanju kazni, jer nema potrebe da se izdaju, pošto ljudi poštuju zakon).
Ali tu se opet vraćam na našu kulturu. Možeš takvima dati 5000 hiljada, a možeš 500, jedina razlika je što će sa 500 biti još korumpiraniji i mi apsoloutno ništa ne bi postigli sa smanjivanjem njihovih plata na neke minimalne sume, niti bi ikome bilo bolje - bi se samo oni koji rade na minimalcu osjećali bolje, jer i ostali nemaju više, ali da će mu biti bolje i neće (eventualno bi došlo do smanjenja cijena radi slabe platežne moći, ali prije toga bi povelik broj radnika ostao bez posla).