Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sfinks

#301 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

Black swan wrote:nemam ništa protiv imigranata
samo da se ne raznose bombama :D

toliko je pustith sela po bosni i hercegovini raposredite ih fino da popune demografske rupe

al je problem što bi i oni za 2 godine skontali pa bjež za njemačku :lol:

il bi posto gej kad bi se spetljo s nekom našom magistricom :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma ne prima ni Njemačka svakog. Oni već sada sve rade da se otarase imigranata.
Gabrielo

#302 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

Sfinks wrote:
Gabrielo wrote:
Sfinks wrote: Zasto je bijela kuga problem? Zato što je moguće ili sigurno da će BiH nestati(izumrijeti).
Bolje ce biti kad nas bude manje. Mislite Bosanaca i Hercegovaca ili Kineza i Indijaca?
Mislite li BiH nema resursa ili svijet nema resursa?
Kad nas bude manje bice nam bolje. I ovako imamo previse nezaposlenih.
Bravo. Već četvrti put pišete skoro jedno te isto.
Gabrielo » 05/06/2015 11:35 Ovo je dobra stvar. Svakako je previse nezaposlenih.
Gabrielo » 18/06/2015 00:25 Zasto je bijela kuga problem? Bolje ce biti kad nas bude manje. Nemamo resursa.
Gabrielo » 18/04/2015 11:00 Bolje je da se populacija smanji. Ako nista, bice manji procenat nezaposlenih.
Ne dosati li to vama stalno se ponavljati? Meni to dosadi.

A ne znate ni na ta pitanja odgovoriti koje sam vam postavio.
Kad nas bude manje bice nam bolje. Ko vama garantuje da će nam biti bolje? Vaše znanje ili?
I ovako imamo previse nezaposlenih. To je istina i ovaj problem sa nezaposlenosti bi se mogao riješiti ali ja sam siguran da vi to ne možete jer imate posla stalno se na ovome forumu ponavljati.
Nema dovoljno radnih mjesta = malo radnih mjesta u odnosu na broj potrebnih. Kad nas bude manje, manje ljudi ce ostajati bez radnog mjesta. Sta ti se tu treba pojasnjavati?
prog321

#303 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Da je tako ne bi Amerika primala svake godine 50 000 stanovnika.
Više raje stvara veću potražnju koja održava rast ekonomije.
Gabrielo

#304 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

prog321 wrote:Da je tako ne bi Amerika primala svake godine 50 000 stanovnika.
Hoces da kazes da ako nas bude 10 miliona bice bolje? Ne mozes porediti BiH i Ameriku. Oni imaju uslove za rast ekonomije. Ovdje ti skoro da i nema privatnih firmi. I ove sto imaju su pred raspadom.
dobar osjecaj

#305 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by dobar osjecaj »

Gabrielo wrote:
Hoces da kazes da ako nas bude 10 miliona bice bolje? Ne mozes porediti BiH i Ameriku. Oni imaju uslove za rast ekonomije. Ovdje ti skoro da i nema privatnih firmi. I ove sto imaju su pred raspadom.
Je li ono ti bijase ekonomista?
Gabrielo

#306 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

dobar osjecaj wrote:
Gabrielo wrote:
Je li ono ti bijase ekonomista?
Ne.
prog321

#307 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Da nas ima 10 miliona vec bi imali dva autoputa izgradjena , sjever-jug i istok -zapad.
Naravno da bi nam bilo bolje. Nekretnine bi rasle,. plate bi rasle, i sve ostalo.
Napredne zemlje ne uvoze ljude zato sto im se svidja nego zato sto moraju.
Zapitaj se zasto je u Svedskoj najveci uvoz imigranata poslije 2008 i krasha cijena nekretnina ?
Gabrielo

#308 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

Jeste. Zato je i Poljska sila. Ima mnogo stanovnika. Nije tacno da bjeze u druge zemlje.
prog321

#309 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Ti sve posmatras jednosmjerno. Ekonomija je sirok pojam i nema nigdje magicne formule.
Medjutim, jedno se zna , ona drzava u kojoj nema rasta stanovnika nema ni rasta ekonomije.
Gabrielo

#310 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

Ja ti kazem da kod nas nema rasta ekonomije jer nema dobrog privatnog sektora.
prog321

#311 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

A ja mislim da si izvan svoje lige i pricas o necemu sto nemas pojma. :-D
Gabrielo

#312 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Gabrielo »

A ja isto mislim za tebe. :zoka:
fortaleza

#313 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

Gabrielo wrote:
Sfinks wrote:
Gabrielo wrote:Kad nas bude manje bice nam bolje. I ovako imamo previse nezaposlenih.
Gabrielo » 05/06/2015 11:35 Ovo je dobra stvar. Svakako je previse nezaposlenih.
Gabrielo » 18/06/2015 00:25 Zasto je bijela kuga problem? Bolje ce biti kad nas bude manje. Nemamo resursa.
Gabrielo » 18/04/2015 11:00 Bolje je da se populacija smanji. Ako nista, bice manji procenat nezaposlenih.

Kad nas bude manje bice nam bolje. Ko vama garantuje da će nam biti bolje? Vaše znanje ili?
I ovako imamo previse nezaposlenih. To je istina i ovaj problem sa nezaposlenosti bi se mogao riješiti ali ja sam siguran da vi to ne možete jer imate posla stalno se na ovome forumu ponavljati.
Nema dovoljno radnih mjesta = malo radnih mjesta u odnosu na broj potrebnih. Kad nas bude manje, manje ljudi ce ostajati bez radnog mjesta. Sta ti se tu treba pojasnjavati?
prog321 wrote:A ja mislim da si izvan svoje lige i pricas o necemu sto nemas pojma. :-D
Jedna od rijetkih stvari gdje se slažem s @progom, (a izrazili neslaganje čak i na ovoj temi :D ). Ekonomija je jako jednostavna struka koja podržava dodavanje nula koliko god treba, ali istovremeno jako ograničena također zbog resursa jer resursi nisu beskonačni. Evo jedan primjer, manje stanovnika -> manji relativni priljevi poreza -> slabija kupovna moć -> slabiji privatni sektor -> slabija socijalna i državna davanja -> manji priljev novca i slabije održavanje obrta, građevine, obrazovanja, zdravstva -> više deficirarnih zanimanja (jer obrazovaniji odlaze) -> GUBITAK LJUDSKIH RESURSA -> veći porezi po stanovniku -> mrtva zemlja i progres.

Stvari gledaš relativno što je pogrešno, broj od 100 000 ili 200 000 nezaposlenih ne znači ništa ako nemaš kome prodati uslugu, gazda firme neće imati istu razinu klijentele, prodaje usluge kupaca i ostalo što dovodi do dodatnog otpuštanja radnika jer manje stanovnika znači i manju proizvodnju, uslužne djelatnosti, znači upravo depopulacija dovodi do deindustrijalizacije i dodatno slabi sve djelatne grane što dovodi do još više otpuštanja. Začarani krug.

Što se tiče resursa to je mit, da jedna BiH od kojih 3 milijunčića stanovnika nema PRIRODNIH resursa za ovaj broj stanovnika, a Nizozemska površinom manja od ove države sa svojih 16,8 miljuna i preko 400 st/km2 opskrbljuje hranom iz svoje proizvodnje svu svoju populaciju, čak i izvozi, a istovremeno BiH podržava više poljo kultura, bolja klima, plodnija zemlja, ovo je samo primjer jedne osnovne grane, resursi su tu samo se ne koriste, 2% obradivih površina je obrađeno u BiH. Glavni resurs koji ovoj državi fali su upravo ljudi.

S tim da država i vlast mora osigurati pravni i politički okvir gdje će se koristiti resursi na pravi način i treba osigurati olakšice i sve ostalo gdje će stanovništvo moći opstati, kad se to dogodi onda ove teme neće imati smisla. Svaka zemlja i ekonomija koja se tako olako i banalno odnosi prema činjenici da ljudi odlaze i koja pritom misli da će ih zamjeniti i da će to smanjiti nezaposlenost pa će, kao posljedica toga biti bolje, a da će se ti ljudi vratiti kad se stanje popravi razmišlja naivno i vrlo opasno. Jer kada ljudi steknu novi dom teže u njemu i ostati. Nostalgija ostaje, ali ti ljudi će je samo posjetiti ali neće ovamo ići i pridonositi. Zemlja ne gubi samo tu generaciju, gubi i njihovu djecu, njihove investicije, gubi kapacitet za rađanje novih generacija u budućnosti.

Jedan naš izuzetan stručnjak inžinjer neće predavati na našem fakultetu i obrazovati nove generacije, stanje nazaduje postepeno.
Last edited by fortaleza on 18/06/2015 20:03, edited 2 times in total.
MJAU - da

#314 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by MJAU - da »

Ne slušajte papu, slušajte hodže. Množite se ko zečevi.
Sfinks

#315 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

Kad nas bude manje bice nam bolje. I ovako imamo previse nezaposlenih.[/quote]

I ovako imamo previse nezaposlenih. To je istina i ovaj problem sa nezaposlenosti bi se mogao riješiti ali ja sam siguran da vi to ne možete jer imate posla stalno se na ovome forumu ponavljati.[/quote]

Nema dovoljno radnih mjesta = malo radnih mjesta u odnosu na broj potrebnih. Kad nas bude manje, manje ljudi ce ostajati bez radnog mjesta. Sta ti se tu treba pojasnjavati?[/quote]
Po popisu stanovništva na površini od 51.197 km2 1991. godine u Bosni i Hercegovini živjelo je 4.377.033 stanovnika. Danas u BiH živi po realnim procjenama oko 3.791.622 i to znači preko 500.000 manje nego 1991godine. U BiH je danas preko pola miliona nezaposlenih dok 1991. godine procenat nezaposlenih nije prelazio 10 odsto. Danas iznad 40% znači četri puta veća nezaposlenost nego prije a preko 500000 stanovnika manje u državi. Mislite li još uvijek da će situacija biti bolja ako bude manje građana u njoj?
fortaleza

#316 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

I to danas BiH nema 3.791.622 stanovnika već i tu treba oduzeti oko 500 000 stanovnika pa čak i više, realno svega oko 3,1 milijun rezidentnog stanovništva. Ne mogu vjerovati da se i dalje raspravljamo na temu "Koliko je pozitivno što ljudi odlaze".

@sfinks, nemoj brisati prvi quote jer nećeš dobro replicirati, izbriši samo jedan komentar i kvot od tog pojedinog citata ako imaš više od tri citata.
Sfinks

#317 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

fortaleza wrote:I to danas BiH nema 3.791.622 stanovnika već i tu treba oduzeti oko 500 000 stanovnika pa čak i više, realno svega oko 3,1 milijun rezidentnog stanovništva. Ne mogu vjerovati da se i dalje raspravljamo na temu "Koliko je pozitivno što ljudi odlaze".

@sfinks, nemoj brisati prvi quote jer nećeš dobro replicirati, izbriši samo jedan komentar i kvot od tog pojedinog citata ako imaš više od tri citata.
Hvala na savjetu i ja sam primjetio da ne repliciram dobro i nisam znao kako to mogu izbjegavati. Moguće da je BiH izgubila i preko milijun ljudi. Ali to ćemo tek znati nakon završetka obrade podataka od novog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013godine iza 1. jula 2016. godine ako me wikipedia nije pogrešno informirala.
Šunj

#318 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Šunj »

Image
palestinka

#319 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by palestinka »

Ja viđam poprilično djece koja su voljena i posvećuje im se pažnja. Kvalitetnije se odgajaju, bez filozofije nafake i štancanja, pa šta Bog da. To nije dobro statistički, ali jeste za djecu i društvo sutra. Biće zadovoljnijí i sretniji sutra. I možda nije tema, ali puno je parova kojí ne mogu imati djecu, a ne žele usvojiti djecu iz domova ili ih slomi dugotrajna procedura. Želim reći da bih više voljela da svako dijete dobije priliku da sretno odrasta nego da bude puka statistika ili još gore dio crne statistike, napuštene, ubijene i pretučene djece.
broj dva

#320 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by broj dva »

Imaju dva nacina, laksi i tezi.
Laksi je zaposliti se u trafici i busit kondome iglom.
Tezi je obezbjediti osnovne zivotne standarde narodu da mogu osnivati familije i djecu previti bez da se brinu kako to djete nahraniti.
fortaleza

#321 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

broj dva wrote:Imaju dva nacina, laksi i tezi.
Laksi je zaposliti se u trafici i busit kondome iglom.
Tezi je obezbjediti osnovne zivotne standarde narodu da mogu osnivati familije i djecu previti bez da se brinu kako to djete nahraniti.
U takvoj situaciji legalizirali bi abortus. :D

Nije problem napraviti dijete, problem je sve ostalo.
muha_sa

#322 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by muha_sa »

koja smo mi vukojebina od države :-) :-)

kad sam se ja rodio(to je davno davno bilo) moji roditelji da bi me prijavili trebali su otic nakon 20 il mjesec dana po rodjenju u opštinu i onoj teti na šalteru rec koje su mi ime dali i teta im pješke--finim rukopisom napiše rodni list :-D
kad su se moja djeca rodila isti postupak--kurir pješke jal na bAciklu donese izvještaj iz bolnice u opštinu i ja dodjem na šalter i vozdra :-D

neki dan mi se unuk rodio (ljubi ga dedo Muha :-D ) u bolnici Jezero-jakako :) sad da bi ga prijavili treba hejbet papira--vjencani list, rodni listovi i državljanstva oba roditelja--cips prijave........................................ :-) hem nema kurira hem ljudi skontali ove šejtan sprave na kojoj je dovoljan jedan klik i sve gotovo :-D al što bi prosto kad može komplikovaTo :-) a valja i zaradit koju paru na taksama---tata ga jebal ko ovo skonta

hajd vozdra :run:
al_akhisari

#323 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by al_akhisari »

palestinka wrote:Ja viđam poprilično djece koja su voljena i posvećuje im se pažnja. Kvalitetnije se odgajaju, bez filozofije nafake i štancanja, pa šta Bog da. To nije dobro statistički, ali jeste za djecu i društvo sutra. Biće zadovoljnijí i sretniji sutra. I možda nije tema, ali puno je parova kojí ne mogu imati djecu, a ne žele usvojiti djecu iz domova ili ih slomi dugotrajna procedura. Želim reći da bih više voljela da svako dijete dobije priliku da sretno odrasta nego da bude puka statistika ili još gore dio crne statistike, napuštene, ubijene i pretučene djece.
:) u osnovi se slažem sa napisanim; poznato je da demografski problemi ne tište samo bih, već i susjedne države; zanimljivo promišljanje o načinu borbe sa problemima sve manje rođene djece, sam čuo u srbiji; naime, razmišlja se o tome da majke za troje i više rođene djece primaju plaću;
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#324 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by KatarinaKosaca »

Recept je jednostavan: financijski stiumlansi. Za rođenje, za vrtić, za školovanje, knjige itd. Kod nas toga nema ni za rođenu i djecu u odrastanju.
Fenomen može biti i nacionalni, primjer Albanaca sa Kosova ili Hrvata posebice u SBK, kojima je rečeno da treba da imaju više djece, pa su svi složno i kao po komandi rodili treće dijete, čak i ako su prvo dvoje po godinama jako udaljeni (puno stariji). Mi taj mentalitet, a ni autoritet koji bi nam rekao pa ga poslušali, nemamo.
palestinka

#325 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by palestinka »

al_akhisari wrote:
palestinka wrote:Ja viđam poprilično djece koja su voljena i posvećuje im se pažnja. Kvalitetnije se odgajaju, bez filozofije nafake i štancanja, pa šta Bog da. To nije dobro statistički, ali jeste za djecu i društvo sutra. Biće zadovoljnijí i sretniji sutra. I možda nije tema, ali puno je parova kojí ne mogu imati djecu, a ne žele usvojiti djecu iz domova ili ih slomi dugotrajna procedura. Želim reći da bih više voljela da svako dijete dobije priliku da sretno odrasta nego da bude puka statistika ili još gore dio crne statistike, napuštene, ubijene i pretučene djece.
:) u osnovi se slažem sa napisanim; poznato je da demografski problemi ne tište samo bih, već i susjedne države; zanimljivo promišljanje o načinu borbe sa problemima sve manje rođene djece, sam čuo u srbiji; naime, razmišlja se o tome da majke za troje i više rođene djece primaju plaću;[
/quote]

Da to za troje djece i više već postoji u nekim evropskim zemljama. Od države dobijaju status profesionalne majke, primaju platu, uplaćuje im se penziono i zdravstveno. Postoji trogodišnje porodiljsko što je dobro za majku i dijete, ali nije dobro jer poslodavci ne žele zapošljavati žene koje nisu rađale. Taman zaposle i uskoro na tri godine, vjerovatno i šest, ostanu bez radnika. Mislim da je garantovano porodiljsko od godinu sasvím u redu, s tim da treba osigurati logistiku za kasnije,
dovoljan broj vrtića, jaslica prilagođenih svim vrstama radnog vremena, ne samo od 9 do17 sati, parkove, dječija igrališta i sl. Da se velike firme počnu ponašati odgovornije, da u sklopu firme imaju vrtić koji radi od do...tako se dobija lojalan i vrijedan radnik kojemu nije uskraćena mogućnost roditeljstva. Kod nas je kuknjava na bijelu kugu, a u praksi se sve svodi na 'sebi si rađala, ko vam je kriv kad ste htjeli djecu'.
Post Reply