Svadja radi imena bebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
derion

#301 Re: Svadja radi imena bebe

Post by derion »

Neka dadnu djetetu ime (a biće muško) Marvin Waitforit Eriksen. A teme, u...
Tesla10

#302 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Tesla10 »

Aragorn, Elros, Frodo, Sauron, Saruman, Yoda, Obi Wan, Kriger, Leopold, Leonida, Tutankamon, Napoleon, Džuka, Smiljan, Bolivar itd.
Logovan

#303 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Logovan »

Ovo me malo podsjeća na onu epizodu iz Nadrealista, kada se bira ime djeteta. Pitar kaže da se dijete treba zvati Pape, a košpicar kaže da se treba zvati Meša. :D
sumirprimus

#304 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

jel lakse pisulji dat ime negoli pisonji...
broj dva

#305 Re: Svadja radi imena bebe

Post by broj dva »

Leslie Eldridge ili po narodni Lesli Eldridž.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#306 Re: Svadja radi imena bebe

Post by japin_mutapi »

aleksandar - grčki
iskender - turski
skender - bosna, sandžak, crna gora, kosovo, makedonija, albanija + prezimena izvedena iz imena i imena mjesta

sikandar - južna azija
sender - yidiš

aleksandar

skenderija u danskoj
Altsa

#307 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Altsa »

York Light 100`s wrote:
Altsa wrote:hamzi uzrasta do 15 godina kojima su roditelji poslijeratni "osvjesceni" muslimani dali strano ime. daj ba nemoj me nasmijavati.
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Koliko ima Hamzi sa 30, 40 i 50 godina koje ja znam. Eno ako mi ne vjeruješ ukucaj Hamza na Facebook pa ćeš vidjeti rezultate od Hamzi Bošnjaka što su rođeni prije rata.

:lol: čuj ovoga, "poslijeratni osvješćeni muslimani dali strano ime"
Prvo, ako nas nije rat osvjestio kad će nas osvjestiti* to ti krivo što nas je rat osvjestio? Znam da ti je krivo što smo osvješćeni baš kada smo počeli davati super imena bošnjačkoj djeci poput Zdravko i Dražen :roll:
Drugo ako si "osvješćeni" musliman kako onda može drugo muslimansko ime biti strano? Nema razlike između imena Emir i Fahmi. Samo zato što je ime Emir češće zastupljeno na našim prostorima ne čini to ime Fahmi strano ako se daje zbog vjerskog a ne nacionalnog razloga.
Ne provaljuj se sa imenom Hamza, ako nisi ni jednom sreo jednog Hamzu prije rata ne mora značiti da to ime nije postojalo prije rata kod nas. Tvoj ukus ako ne voliš to ime i tvoja stvar ako ime Hamza dovodiš u vezu sa terorizmom ali je glupost što pišeš da su se Hamze kod nas tek pojavile od dolaska vehabija
ja sam iz grada nisam sa sela pa da srecem hamze. sve ti jasno, nadam se. i mozes pricati sta hoces ime hamza postalo aktuelno tek nakon rata barem u gradu.
Last edited by Altsa on 13/04/2015 10:00, edited 1 time in total.
Tesla10

#308 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Tesla10 »

Kakvih sve likova ovdje ima mila majko moja.
ćiribiribela

#309 Re: Svadja radi imena bebe

Post by ćiribiribela »

broj dva wrote:Leslie Eldridge ili po narodni Lesli Eldridž.
Znam jednog Eldridza (sa DŽ), kontala da me zajebava kad je rekao kako se zove. :mrgreen:
broj dva

#310 Re: Svadja radi imena bebe

Post by broj dva »

ćiribiribela wrote:
broj dva wrote:Leslie Eldridge ili po narodni Lesli Eldridž.
Znam jednog Eldridza (sa DŽ), kontala da me zajebava kad je rekao kako se zove. :mrgreen:

Sad si me iznenadila, ja sam se ipak samo salio.
Inace generacije balkanaca su obozavale "romane" Ninja, mogli su se vidjeti u izlogu svake trafike od Vardara pa do Triglava kao najbolja americka pisana akcija gdje je glavi lik bjeli americki ninja Lesli Eldridž. A kad se ispostavilo da je pisac nase gore list (u stvari njihove, ipak je negdje iz Srbije bio) tek onda je ninja postao izvor nacionalnog ponosa...
insomnia78

#311 Re: Svadja radi imena bebe

Post by insomnia78 »

Nemoj zakebavat' da je NINĐU pis'o "nas" co'ek
broj dva

#312 Re: Svadja radi imena bebe

Post by broj dva »

insomnia78 wrote:Nemoj zakebavat' da je NINĐU pis'o "nas" co'ek
-----
To sam u Feralu nekad procitao povodom smrti pisca, ne sjecam se sad imena lika koji je zivio u americi, Feralov komentar je bio da je umro covjek na cije se romane polovici dalmacije dizao "pimpek" ne znajuci da je pisac srbin...
Tvrtko II Kotromanić

#313 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Altsa wrote:
ja sam iz grada nisam sa sela pa da srecem hamze. sve ti jasno, nadam se. i mozes pricati sta hoces ime hamza postalo aktuelno tek nakon rata barem u gradu.
ti si mozda iz grada, al grada Han-Pijeska il Sekovica ako si tek nakon rata u gradu cuo za ime Hamza
SaraFina

#314 Re: Svadja radi imena bebe

Post by SaraFina »

Hamza je postao papolaran kao ime, nakon Filma " pod zastavom Muhameda"
sumirprimus

#315 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

SaraFina wrote:Hamza je postao papolaran kao ime, nakon Filma " pod zastavom Muhameda"
naĆi ,imamo hamzi 76to godiste? :D
Trebam te

#316 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Trebam te »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Altsa wrote:
ti si mozda iz grada, al grada Han-Pijeska il Sekovica ako si tek nakon rata u gradu cuo za ime Hamza

Extra :thumbup:
Trebam te

#317 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Trebam te »

soccerfan88 wrote:I jos nesto-izabrati ime je jako bitno za dijete. Treba izabrati lijepo ime sa lijepim znacenjem. Evo par primjera od mene. Zivim u Americi i licno znam covjeka koji je prije godinu dana dobio kcerkicu i dao joj ime ne po svojoj majci, nego po svojoj nani- Suhreta. To ce djete uskoro poci u skolu i sta mislite kako ce djeca od 4-5-6 godina reagovati kad im kaze da je njoj ime Suhreta. :shock: A da ne pricam koja jbi vjerovatno sega bila djeci u Bosni. :-) :-) Drugi primjer djevojka sa kojom sam isao na faks zove se ni manje ni vise nego- Faketa. :shock: Ja to ime u zivotu svom nisam cuo. I ima sestre koje se zovu Ifeta i Ulfeta ( ni jedna nema jos 30 godina). Cure se unezgode svaki put kad se predstavljaju nekome. :-? :-? Zar im nisu mogli dati normalna imena tipa Emina, Amina, Amra, Azra,Elma ako nece vec ova modernija.

Etiketu od tradicionalnog imena samo moze smatrati teski kompleksas, i neznalica, blago receno primitivac.

Znanje kad imas niko te ne pita, a koje ti ime imas!!!

Zasto sve princevske familije u svijetu daju tradiocionalna imena stara po desetine vijekova? Nije problem u ALekasndru a jeste u Ajsi ili Hamzi a nije u Dzordzu a jeste u Habibu ili Harunu... :-)

Balijama gradskim je lako nabiti kompleks :D zato nekadasnja imena cuka su sasvim ok i moderna :D :izet:
Idemedosumom

#318 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Idemedosumom »

To su klasični primjeri kompleksa. Kaže otac sinu, pred onim ljudima me nemoj zvat babo nego tata. Pa kad oni odu možeš opet babo i sl. :lol: :lol:
sumirprimus

#319 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

jes malo bezze babo u gradu,jos kad kaje baba,ja sve gledam imal dje kake starije gospoje... ali i to je sve licna stvar,nek svako zove kako god oce,dok ne dira druge...
sumirprimus

#320 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

a de vi meni sad recte znacenje imena suhreta?sta znaci?.ja znam sta znaci ime mila,una,suncica i tako,al eto djaba rasprava.. :D
Hajvan

#321 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Hajvan »

sumirprimus wrote:jes malo bezze babo u gradu,jos kad kaje baba,ja sve gledam imal dje kake starije gospoje... ali i to je sve licna stvar,nek svako zove kako god oce,dok ne dira druge...
babo, tata… sve jeto bosanski…
...od Kumrovca do Kumanova!
sumirprimus

#322 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

to impliciras da sam jugonostalgicar?jelte?
ne nego babo i otac,jos jedna u nizu nevidljivih linija razgranicenja medju ljudima..ako je babo nas je ako je otac,sumljiv je..
tendencija je da ej babo drustveno prihvatljivo...samo kod bosnjaka.a tata oče čača kod anam onih, .ne?
Hajvan

#323 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Hajvan »

ne impliciram ništa, samo se šalim. do mene …

moja djeca me zovu tatom, uzgred.

a imaju "tradicionalna" imena.
sumirprimus

#324 Re: Svadja radi imena bebe

Post by sumirprimus »

i pricam o razumijevanju imena.
ja razumijem ime mila,jelena,una,suncica,zoran,goran,vuk,tvrtko,vladislav,zato sto mi ne treba prevod,a izvlte nek mi neko objasni kako prosjecni bosanac zna znacenje imena suhreta,il mirhunisa lupam?
a sto se mene tice,svako sto voli nek izvoli,na roditeljima je da izaberu,i ni na kom drugom.
p206

#325 Re: Svadja radi imena bebe

Post by p206 »

čuj babo i tata
stari brate
Post Reply