Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#301 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

Lepi_Lukic wrote:
@krater, OS BIH posjeduju oko 125. tenkova T-55, veci dio je opretivan (vise od 70%) i to prije svega zbog velikog broja tenkova koji je usao u sastav OS BIH 2006. gdje autom. ima vise rezervnih i zamijenskih dijelova, sto se tice broja samohodng topa M-53/59/70 (praga) njihov broj je mizeran cca. 20.tak ne vise, Srbija u svom sastavu ima i tenk T-55 te 'Praga'-u i svi su opretivni te rasporedjeni po oklopnim novoformiranim bataljonima iz 2007., dok za Hrvate stvarno ne znam, iduci nekom logikom vjerovatno posjeduju T-55 u vecem broju za sto nebih rekao i za Pragu (manji broj mozda), sam podatak da su Pragu 90.tih u 90% slucajeva koristile vojske Srba (Vojska SAO Krajina, vojska RS, vojska Srbije) jasno pokazuje da ih Srbija danas najvise ima.
Koja je logika da u nasim OS ima tako mali broj praga?
Svako ko je iz proslog rata izasao kao borac zna da je to nevjerovatno efikasno oruzje. Psiholoski efekat na protivnicke snage je prica za sebe.
stafi

#302 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by stafi »

jefferson wrote: E jbg, nisam znao da ne zadovoljava standarde foruma ovdje. Zadovoljava standarde Beverly Hills policije, ali ako nije u svim policijskim agencijama glavno oruzje, onda je smece.
Moja opaska je bila na to da se tvrdi da je njihov pistolj smece a koristi se u policijama sirom svijeta. Jel popularan kao Glock? Naravno da nije, ali milsim da bi kritika bila valjana kada bi mi proizvodili bar neki pistolj. Prodati pistolj bilo kojoj policijskoj agenciji u SAD je ogroman finansijski uspjeh. Imas brate na internetu xxxxx clanaka o tom pistolju. Biti jedan od popularnijih pistolja na najvecem trzistu licnog naoruzanja na svijetu je veliki uspjeh, a cisto sumnjam da ce na to uticati forum klixa.
fazon i jeste u tome što se ne koristi u policijama širom svijeta, pretjerujes jeferson. Na tržište usa se probio zbog cijene koju prati zadovoljavajući kvalitet. Da je bolji od glocka, nema šanse, ali je zato dosta jeftiniji.

dakle ne kažem da je loš, jer sam ga i ja planirao kupiti, al eto, na kraju se odlučih za steyr.

Da skratim, dobar za svoju cijenu, al ipak nije u društvu najboljih.
Lepi_Lukic

#303 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

Pa ja ko da sam ovdje na komisiji kakvoj, i to onoj drzavnoj za sigurnost i odbranu :D , pitanje za pitanjem, sipate vala ko iz rukava nema sta :D
Mogu jos koji dan ovako, a bgm od ponedjeljka tapia, sukladno radnim obavezama i poslom, pa cu se s vremena na vrijeme "aktivirati" :-D

@archi_a, Ovi Hummeri iz Afganistana su u vlasnistvu Americke vojske (32. Infanterijske regimente), i OS. BIH su iskljucivo na usluzi a ne u vlasnistvu, kao sto sam rekao u predhodnom postu, BIH je jedina zemlja u regionu koja u svom vlasnistvu (OS.BIH) nema Hummere, medjutim u skorije vrijeme moglo bi se i na tom polju nesto promijeniti, po principu OS. Hrvatske, vojske Srbije kao i vojske Crne Gore gdje su Amerikanci donirali svoje Hummere iz Afganistana ili Iraka, ovi Hummmeri (pa i oni iz 2013.) koje koriste nasi vojnici su obicna skalamerija, Hummeri sklopljeni iz nekoliko modela, kao sto se i na slikama vidi (razlicite boje haube, vrata i sl.), medjutim ispunjavaju svoju duznost i pruzaju max. zastitu.

@ins, Pa moglo bi se reci, u operativnom i materijalnom smislu svakako iznad, komandant brigade taktičke podrške brigadir Amir Čorbo je i dosao iz pomenute brigade borbene podrske.
Sto se tice formacije tipa Zandarmerije, apsolutno da nam ne treba, prvenstveno sto te zadatke obavljaju pripadnici vojne policije, a zatim tu je i onaj finansijski aspekt (uvijek sve polazi od toga), u poplavama prosle godine, pripadnici VP. obezbijedjivali su citava naselja i sela od moguce pljacke, preusmjeravali saobracaj, pratili konvoje humanitarne pomoci, dijelili pomoc ( u veoma haosticnim situacijama) itd.
VP. je obucena ali i opremljena u svakom mogucem smislu, da obavlja zadatke u smislu vojno-policijskog posla, posjeduju takodjer i opremu za razbijanje demonstracija, sluzbene K-9 pse itd.

@Gojeni H., Razloga je mnogo, prvenstveno je tu motor koji se vise ne prozivodi (tatrin motor na vodeno hladjenje, konstantno pregrijavanje - konstantni problemi), tu su i rezervni dijelovi kojih nema ni za lijeka, a tu je i sam dizajn vozila, jednostavno nekonvencijalno, glomazno, po mojoj procjeni za par godina nece biti ni jednog modela kako kod nas tako i ostalim zemljama, sam podatak da Pragu u svijetu koristimo mi, Slovaci (njihov preuredjeni model) te Egipcani, Libijci i Sudanci dovoljno govori.
archi_a

#304 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

@ Lepi
Informacije za Hummere sam pokupio na nekim sajtovima koji se bave sakupljanjem informacija o vojnoj snazi armija u svijetu, s toga ovakav zakljucak.
To sto si ti rekao, apsolutno vjerujem. :thumbup:
Razlog vise da uzimamo s rezervom informacije sa pojedinih stranica koje se azuriraju na osnovu nekih dogovora o dozvoljenim kvotama broja i modela odredjenog oruzja ili neprovjerenog update-a, kao sto je izmedju ostalog wiki. :-)
Nadam se da ce biti nesto od te "transakcije" u buducnosti.

* Vezano za lokacije namjenske industrije.... Da li oruzane snage pruzaju osiguranje tih lokacija i objekata ili ta industrija ima vlastito obezbjedjenje ?
* Vezano za "Novu knjigu odbrane", ima li govora kada bi ona mogla biti zavrsena i odobrena ?
* Mozes li nam potvrditi sta o raketnom sistemu i protuzracnoj odbrani.
Ima li istine da OSBiH posjeduje 2K12 Kub-ove i radare p40 - 12 komada + 9K31-Strela-1 (USSR) 15 komada rasporedjena na tri aero-baze po 5 kom + ZU-23-2 oko 150 komada + Bofors 40mm gun|Bofors 40 mm L/70 (Sweden) 2 baterije (znaci 8 ??) + 9K38 Igla (USSR) 20 kom. +FIM-92 Stinger (USA) 50 kom. Da li ima jos radarskih sistema i da li su u funkciji, da li se saradjuje sa CIvilnom kontrolom i da li ona moze biti relevantna u procjeni opasnosti i zastite ?
Ima li istine u prici da je dogovoreno postavljanje anti-raketnog stita u dogovoru sa SAD-om i NATO-om (nesto kao rano upozoravanje????), na Jahorini i jos nekim lokacijama ?
Nadam se da nije previse pitanja ? lp
prog321

#305 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ne vidim zasto se ne bi mogao PAM/PAT postaviti na Humvee i sluziti kao praga ?
Odlicno oruzje. Steta sto zapadne armije ne vide svrhu u njemu.
jefferson

#306 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

stafi wrote:
jefferson wrote: E jbg, nisam znao da ne zadovoljava standarde foruma ovdje. Zadovoljava standarde Beverly Hills policije, ali ako nije u svim policijskim agencijama glavno oruzje, onda je smece.
Moja opaska je bila na to da se tvrdi da je njihov pistolj smece a koristi se u policijama sirom svijeta. Jel popularan kao Glock? Naravno da nije, ali milsim da bi kritika bila valjana kada bi mi proizvodili bar neki pistolj. Prodati pistolj bilo kojoj policijskoj agenciji u SAD je ogroman finansijski uspjeh. Imas brate na internetu xxxxx clanaka o tom pistolju. Biti jedan od popularnijih pistolja na najvecem trzistu licnog naoruzanja na svijetu je veliki uspjeh, a cisto sumnjam da ce na to uticati forum klixa.
fazon i jeste u tome što se ne koristi u policijama širom svijeta, pretjerujes jeferson. Na tržište usa se probio zbog cijene koju prati zadovoljavajući kvalitet. Da je bolji od glocka, nema šanse, ali je zato dosta jeftiniji.

dakle ne kažem da je loš, jer sam ga i ja planirao kupiti, al eto, na kraju se odlučih za steyr.

Da skratim, dobar za svoju cijenu, al ipak nije u društvu najboljih.
Ne znam, imao sam prilike dosta puta da ga koristim na poligonu, meni je x puta bolji od dosta razvikanijih marki (nije od Glocka, to nikad nisam ni rekao).
Ali tvrditi da je taj pistolj smece je fakat notorna glupost i neznanje. Takodje, nije on bas ni tako jeftin.
Lepi_Lukic

#307 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

Ma informacije sa wikipedije i sl. stranica su cisto nagadjanje i procjene, a mnogi nazalost tu uzimaju "relevantne" podatke, pogotovo ovi nazovi ih vojno - geopoliticki analiticari i "strucnjaci".Sa jedne strane strane vojska kao i svaka druga cuva podatke o broju i vrsti naoruzanja sto je i normalno dok sa druge strane imamo "znatizeljnike" i obicne ljude koje zanima i interesuje i tu onda dolazi do nerealnih cifri, cak sam i na domacoj TV kuci gledao bh. geopolitickog analiticara (opste poznat covjek, non stop se vrti) koji je pricao o OS. BIH i odredjenoj vrsti naoruzanja koje OS. BIH opet to isto naoruzanje uopste i ne posjeduju. :-)

@archi_a, Na prvo pitanje ti ne mogu odgovoriti jer se tice realnih opasnosti po sigurnost i zastitu lokacija, dok na ovo zadnje pogotovo, to je vec u nekoj drugoj domeni na razini Ministarstva sigurnosti i Odbrane BIH, samo cu reci da posjedujemo vecinu navedenih "stvarcica".
Sto se tice bijele knjige ona nije izdata, vec je su odredjeni dijelovi proslijedjeni strukturama unutar OS BIH, sta ce biti i da li ce biti odobrena iskreno ne znam, znat cemo nesto vise u narednih mjesec dva.

@prog321, Nebi jer je duzina cijevi prage skoro dva metra, dok je duzina cijelog Hummera u zavisnosti od modela 4,2 - 4,6 m., dakle skoro kao polovina Hummera, prvo sto nebi ni na sta licilo a drugi razlog jeste gravitacija prilikom paljbe :D
Za Pat ima mnogo modernijih i prakticnijih zamjena, ovaj "nas" jugoslovenski kao sto sam naveo jedino se kod nas u BIH koristi, dok Slovaci imaju opet svoju modifikovanu verziju, sve to govori da je vec odavno "izbrisan".

Nevezano za temu, top 5. sistema protuzračne i proturaketne obrane
[url]http://hr.rbth.com/science/2014/05/18/n ... 27463.html[/url]
ins

#308 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Vidim da neki ovdje spominju Pragu na način kako se koristila u ratu.

Ja samo da napomenem da je koristenje PAM/PAT protiv zive vojne sile zabranjeno konvencijama, a o civilima da ne govorimo :roll:

Danas se efekat koristenja u neposrednim borbenim dejstvima u principu postize 30 mm topovima, koji su montirani na IFV.

Npr Mowag Piranha
Image

Turska verzija modernizacije M113 sa 25 mm topom
Image
ins

#309 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Lepi_Lukic wrote:
@ins,
Tesko naoruzano oklopno vozilo tipa ATF "Dingo 2" (standardno vozilo Bundeswehra), cijena : 380.000 eura
Lako oklopno vozilo LGS Fennek (po meni itekako potrebo OS BIH), cijena : 265.000 eura
Lako oklopno vozilo (dzip) Mercedes Benz-a LAPV Enok, cijena : 600.000 eura
Visenamjesnko oklopno vozilo Patria AMV, cijena : 900.000 eura - 1.200.000 eura

Helikopter Eurocopter AS 532, (višenamjenski/transportni helikopter) cijena : 4.000.000 - 6.000.000 eura (makar jedan :D )
Vozila vojne policije (standardni civilni dzipovi tipa MB. G. Class, Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder i sl.)
Jos bih dodao i vozila inzinjerije (buldozeri, kamioni, bageri i sl. i to isljucivo zbog proslogodisnjih poplava i poukanog iskustva)

Nekome ce biti mozda cudno ali OS. BIH trenutno nemaju potrebu za tenkovima, artiljerijom i sl. realno toga ima na pretek, sto za vjezbe sto za realne "prijetnje", bitna je mobilnost i pokretljivost, sa ovim gore navedenim OS. BIH itekako opremile i modernizovale.

Ipak masta moze svasta barem sad zasad ... :D
I ja bih isto nabavljao, doduše ja imam svoje favorite :D

Mowag Eagle III ili IV umjesto Dinga
Mowag Piranha 3 ili 5 umjesto Patrie

Enok mi je nekako preskup, prije bi isao na novu tursku Otokar Cobra 2.
Inače mi je taj Otokar jako zanimljiv, imaju teški oklopni točkaš Arma 6x6 i Arma 8x8 kojem na tržistu ide sve bolje i bolje, imaju Cobru 2 i imaju novi mali Ural, sve za (relativno) malo para https://www.otokar.com.tr/en-us/product ... redmv.aspx

Ali prije svega toga, išao bi na FNSS modernizaciju M113, navodno se ovo dobija za manje od pola miliona USD po komadu https://www.fnss.com.tr/en/product/m113-modernization

Što se helikoptera tiče: polovni UN-1N (dvomotorski Hyui), novi M-17 sa onom novom utovarnom rampom pozadi, novi AW139M, i ako se baš ima para novi AgustaWestland NH90 :D

Vezano za avijaciju, odlicna mi je odluka da se ipak razvija transportna, i to da se kupi Casa CN235/295. Uz njih treba još koja Casa 212, zbog jeftine ekploatacije.

Slažem se za inžinjeriju i logistiku i vojnu policiju, treba i osnovnih vojnih kamiona i flat-bed kamiona za kontejnere i građevinskih mašina ali i običnih terenaca i kombija za 9 ili 12 putnika. Mada imam neki dojam da će uskoro krenuti i nabavke i donacije iz tog segmenta, upravo zbog angažmana OSBiH u pomoći civilnom stanovništvu
archi_a

#310 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Hvala @Lepi

Evo cisto da imamo predstavu o cemu se prica. PVO

FIM-92 Stinger (USA)
Image

Image

9K38 Igla (USSR)
Image

Image

Bofors 40 mm L/70 (Sweden)
Image

Image

Bofors 40mm gun
Image

Image

ZU-23-2
Image

Image

9K31-Strela-1 (USSR)
Image

2K12 Kub
Image

:bih:
Tesla10

#311 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Mogli bi jedno deset ovakvih da uzmemo za početak. Nisu toliko skupi samo što su šanse za kupnju ovih aviona vrlo male. MiG - 29 je na fotografiji. Ruska bebica.

Image
archi_a

#312 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

@ Lepi, jos jedno pitanje za tebe.

Tekst iz decembra 2012 god.
........ Nedavna studija posebnog tima Severnoatlanske alijanse, kako nam je potvrđeno i u samom Ministarstvu odbrane BiH, pruža tračak nade da bi zaboravljena Avijacijska eskadrila mogla dobiti priliku za novi početak. Studija, posvećena kontroli vazdušnog prostora BiH, koja je rađena protekle dve godine, nedavno je dostavljena u Ministarstvo odbrane, sa zaključkom da Oružane snage imaju kapacitete za obavljenje tzv. "air-policing-a", što će, neminovno, biti obaveza zemlje u slučaju ulaska u NATO.
Naime, plan je bio da se osposobe 4 Jastreba koja bi se koristila za ove misije i tako ustede novci koje cemo morati placati nekome za ove misije.
Kao primjer se navodi Slovenija koja Italiji za ove usluge placa godisnje35 miliona eura.

Image

Nastavak teksta.........Ali da li će njihove tvrdnje i studija NATO-a biti dovoljni argumenti da se oni ponovo vinu u nebo?
Zvanično, odluku bi trebalo doneti Predsjedništvo, a na osnovu prijedloga Ministarstva odbrane. Na tu odluku se čeka još od 2007. godine, bez naznaka da će uskoro uopšte biti donijeta. Ni posle studije NATO-a, o kojoj Predsjedništvo još nije službeno obavješteno, još nema ni naznaka kada bi ovo pitanje moglo biti stavljeno na dnevni red. U samom Predsjedništvu ne nude konkretan odgovor zašto se toliko čeka, nego poručuju da već godinama traju rasprave o ovom pitanju i da "tu postoji mnogo suprotstavljenih stavova".
U svakom slucaju, prema procjenama koje su radjene, ispalo je da bi nam ova varijanta bila puno jeftinija i prihvatljivija ?!???!

Da li je ovo definitivno propalo ili se moze ocekivati i drugaciji rasplet ?
Tesla10

#313 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Ti avioni koje imamo su loše kvalitete. Ponavljam, ako već budemo uzimali kakve avione onda bi trebali uzeti nekoliko modernih aviona. Ne moraju biti novi, dobri su i polovni, ali ovo što sad imamo ne valja pet para.
archi_a

#314 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Tesla10 wrote:Ti avioni koje imamo su loše kvalitete. Ponavljam, ako već budemo uzimali kakve avione onda bi trebali uzeti nekoliko modernih aviona. Ne moraju biti novi, dobri su i polovni, ali ovo što sad imamo ne valja pet para.
Ti avioni jesu losije kvalitete i dosta sporiji nego recimo Mig, ali za nase potrebe i danas-sutra obaveze air policing-a bi svakako posluzili svrsi za recimo, presretanje manjih letjelica koje bi povrijedile nas prostor bez dozvole ili se oglusile o naredbu za predstavljanje i promjenu kursa. Sigurno su jeftiniji za osposobljavanje i odrzavanje nego npr. ovo sto Slovenci placaju Italiji kao obavezu angazovanja snaga za zracni nadzor zemlje u iznosu od 35 miliona godisnje (a jos su teritorijalno manji od nas). Nema tu hoces neces, u slucaju ulaska u pakt, obaveza ce nam biti ili da imamo vlastite snage ili da angazujemo necije avione. Ako su vec predstavnici alijanse rekli da je to ok, ne vidim u sadasnjoj situaciji bolje rjesenje (minimum novca za ulaganje a imas rezultat). LP
jefferson

#315 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

archi_a wrote:
Tesla10 wrote:Ti avioni koje imamo su loše kvalitete. Ponavljam, ako već budemo uzimali kakve avione onda bi trebali uzeti nekoliko modernih aviona. Ne moraju biti novi, dobri su i polovni, ali ovo što sad imamo ne valja pet para.
Ti avioni jesu losije kvalitete i dosta sporiji nego recimo Mig, ali za nase potrebe i danas-sutra obaveze air policing-a bi svakako posluzili svrsi za recimo, presretanje manjih letjelica koje bi povrijedile nas prostor bez dozvole ili se oglusile o naredbu za predstavljanje i promjenu kursa. Sigurno su jeftiniji za osposobljavanje i odrzavanje nego npr. ovo sto Slovenci placaju Italiji kao obavezu angazovanja snaga za zracni nadzor zemlje u iznosu od 35 miliona godisnje (a jos su teritorijalno manji od nas). Nema tu hoces neces, u slucaju ulaska u pakt, obaveza ce nam biti ili da imamo vlastite snage ili da angazujemo necije avione. Ako su vec predstavnici alijanse rekli da je to ok, ne vidim u sadasnjoj situaciji bolje rjesenje (minimum novca za ulaganje a imas rezultat). LP
Jastreb ne moze da radi Air Policing. Jastreb moze da radi air policing samo do 10,000ft. To i Slovenija radi sa svojim Piltusima. Za Air Policing preko tog FL prema NATO standardima moras imati nadzvucne lovce. Ni Orao ne bi mogao raditi Air Policing. Ti sa Jastrebom ne bi mogao stici nit jedan putnicki avion. To ne znaci da se ne treba obnoviti vojna avijacija. Cak sta vise, treba. Ali to trazi ogromna ulaganja i obrazovanje.
Medjutim, da bi mi uveli svoj Air Policing mi moramo imati bar 4+2 lovacka aviona tipa MIG-21 ili u nekom savrsenom svijetu polovne F-16. Kako ni sama HR ne moze da odvoji pare za polovne F-16, ne znam kako cemo mi. Kada bi nekim kosmickim cudom sutra nasa drzava nasla pare, i imala volje, prosle bi bar 4-6 godina prije nego taj sistem dovedes u red. Previse dugo se nije letilo da bi se to tek tako pokrenulo.
jefferson

#316 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

Tesla10 wrote:Mogli bi jedno deset ovakvih da uzmemo za početak. Nisu toliko skupi samo što su šanse za kupnju ovih aviona vrlo male. MiG - 29 je na fotografiji. Ruska bebica.

Image
I onda ako Srbija anrucis 10 rezervnih motora, Rusi ti isporuce, i na testnom stolu upali 3 od tih 10.
Kratak borbeni domet, ruska izrada, i na kraju ono najgore, servisiranje od strane Rusije.
Tesla10

#317 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Pa ima i drugih rješenja. Šta je sa projektom "Novi avion"? Ima li nade za njega?
archi_a

#318 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

jefferson wrote: Jastreb ne moze da radi Air Policing. Jastreb moze da radi air policing samo do 10,000ft. To i Slovenija radi sa svojim Piltusima. Za Air Policing preko tog FL prema NATO standardima moras imati nadzvucne lovce. Ni Orao ne bi mogao raditi Air Policing. Ti sa Jastrebom ne bi mogao stici nit jedan putnicki avion. To ne znaci da se ne treba obnoviti vojna avijacija. Cak sta vise, treba. Ali to trazi ogromna ulaganja i obrazovanje.
Medjutim, da bi mi uveli svoj Air Policing mi moramo imati bar 4+2 lovacka aviona tipa MIG-21 ili u nekom savrsenom svijetu polovne F-16. Kako ni sama HR ne moze da odvoji pare za polovne F-16, ne znam kako cemo mi. Kada bi nekim kosmickim cudom sutra nasa drzava nasla pare, i imala volje, prosle bi bar 4-6 godina prije nego taj sistem dovedes u red. Previse dugo se nije letilo da bi se to tek tako pokrenulo.
Druze citirao sam navode: Nedavna studija posebnog tima Sjevernoatlanske alijanse, kako nam je potvrđeno i u samom Ministarstvu odbrane BiH, pruža tračak nade da bi zaboravljena Avijacijska eskadrila mogla dobiti priliku za novi početak. Studija, posvećena kontroli vazdušnog prostora BiH, koja je rađena protekle dve godine, nedavno je dostavljena u Ministarstvo odbrane, sa zaključkom da Oružane snage imaju kapacitete za obavljenje tzv. "air-policing-a", što će, neminovno, biti obaveza zemlje u slučaju ulaska u NATO.
Naime, plan je bio da se osposobe 4 Jastreba koja bi se koristila za ove misije
i tako ustede novci koje cemo morati placati nekome za ove misije.
Znaci strucni ljudi iz NATO-a dali misljenje.
jefferson

#319 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

archi_a wrote:
jefferson wrote: Jastreb ne moze da radi Air Policing. Jastreb moze da radi air policing samo do 10,000ft. To i Slovenija radi sa svojim Piltusima. Za Air Policing preko tog FL prema NATO standardima moras imati nadzvucne lovce. Ni Orao ne bi mogao raditi Air Policing. Ti sa Jastrebom ne bi mogao stici nit jedan putnicki avion. To ne znaci da se ne treba obnoviti vojna avijacija. Cak sta vise, treba. Ali to trazi ogromna ulaganja i obrazovanje.
Druze citirao sam navode: Nedavna studija posebnog tima Sjevernoatlanske alijanse, kako nam je potvrđeno i u samom Ministarstvu odbrane BiH, pruža tračak nade da bi zaboravljena Avijacijska eskadrila mogla dobiti priliku za novi početak. Studija, posvećena kontroli vazdušnog prostora BiH, koja je rađena protekle dve godine, nedavno je dostavljena u Ministarstvo odbrane, sa zaključkom da Oružane snage imaju kapacitete za obavljenje tzv. "air-policing-a", što će, neminovno, biti obaveza zemlje u slučaju ulaska u NATO.
Naime, plan je bio da se osposobe 4 Jastreba koja bi se koristila za ove misije
i tako ustede novci koje cemo morati placati nekome za ove misije.
Znaci strucni ljudi iz NATO-a dali misljenje.
Ja tebi opet kazem da do 10,000ft mozes obavljati Air Policing sa tim avionom. To radi i SLovenija. Sve preko 10,000ft moras imati nadzvucni lovac ili kao SLovenci platiti Italijanima.
Nije to bas tako jednostavno, da jeste, takav Air Policing bi radile sve drzave NATO-a ali ne rade. Bugarska je morala izvuci konzervirane MIG-21 avione da bi zadovoljila NATO standarde jer im je odrzavanje MIG-29 postalo skupo. Da mogu raditi Air Policing sa podzvucnim avionima uveli bi svoje skolske mlaznjake jer su jeftiniji za odrzavati nego MIG-21 kao i letiti.
Mislim da NATO vise gure da se sam sistem pocne dizati, letiti, jer to trazi skolovanje. Time bi se same OS digle na daleko visi nivo od sadasnjeg.
Ali, da bog da.
archi_a

#320 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

jefferson wrote: Nije to bas tako jednostavno, da jeste, takav Air Policing bi radile sve drzave NATO-a ali ne rade. Bugarska je morala izvuci konzervirane MIG-21 avione da bi zadovoljila NATO standarde jer im je odrzavanje MIG-29 postalo skupo. Da mogu raditi Air Policing sa podzvucnim avionima uveli bi svoje skolske mlaznjake jer su jeftiniji za odrzavati nego MIG-21 kao i letiti.
Mislim da NATO vise gure da se sam sistem pocne dizati, letiti, jer to trazi skolovanje. Time bi se same OS digle na daleko visi nivo od sadasnjeg.
Ali, da bog da.
Razumijem, ali ako je to minimum koji mozemo imati odmah, ne bi bilo lose zapoceti sa tim, pa makar za odrzavanje "kondicije" pilota mlaznjaka, koji su sada "degradirani" i osudjeni na letove utvom i helikopterima. Vjerovatno su savjetnici iz alijanse razmisljali u paketu, za pocetak: obnova mlazne avijacije i pokretanje sa nule + implementacija BRAAD-a (Balkan air defence aproach) i kupovine dalekometnog radara te njegovog instaliranja u Bosni, cime se popunjava rupa u osmatranju i zastiti zracnog prostora.
Ali, hajde za pocetak da mi dobijemo odgovor od @Lepog, ako bude imao informacije..... Ima li sta od ovoga, uopste ? :)
exliberal-ex

#321 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by exliberal-ex »

Lepi_Lukic wrote:Ma informacije sa wikipedije i sl. stranica su cisto nagadjanje i procjene, a mnogi nazalost tu uzimaju "relevantne" podatke, pogotovo ovi nazovi ih vojno - geopoliticki analiticari i "strucnjaci".Sa jedne strane strane vojska kao i svaka druga cuva podatke o broju i vrsti naoruzanja sto je i normalno dok sa druge strane imamo "znatizeljnike" i obicne ljude koje zanima i interesuje i tu onda dolazi do nerealnih cifri, cak sam i na domacoj TV kuci gledao bh. geopolitickog analiticara (opste poznat covjek, non stop se vrti) koji je pricao o OS. BIH i odredjenoj vrsti naoruzanja koje OS. BIH opet to isto naoruzanje uopste i ne posjeduju. :-)

@archi_a, Na prvo pitanje ti ne mogu odgovoriti jer se tice realnih opasnosti po sigurnost i zastitu lokacija, dok na ovo zadnje pogotovo, to je vec u nekoj drugoj domeni na razini Ministarstva sigurnosti i Odbrane BIH, samo cu reci da posjedujemo vecinu navedenih "stvarcica".
Sto se tice bijele knjige ona nije izdata, vec je su odredjeni dijelovi proslijedjeni strukturama unutar OS BIH, sta ce biti i da li ce biti odobrena iskreno ne znam, znat cemo nesto vise u narednih mjesec dva.

@prog321, Nebi jer je duzina cijevi prage skoro dva metra, dok je duzina cijelog Hummera u zavisnosti od modela 4,2 - 4,6 m., dakle skoro kao polovina Hummera, prvo sto nebi ni na sta licilo a drugi razlog jeste gravitacija prilikom paljbe :D
Za Pat ima mnogo modernijih i prakticnijih zamjena, ovaj "nas" jugoslovenski kao sto sam naveo jedino se kod nas u BIH koristi, dok Slovaci imaju opet svoju modifikovanu verziju, sve to govori da je vec odavno "izbrisan".

Nevezano za temu, top 5. sistema protuzračne i proturaketne obrane
http://hr.rbth.com/science/2014/05/18/n ... 27463.html

De ba lepi kakve price su ti da se nesmije odgovorit u vezi namjenske industrije
Mislis da te informacije nisu lako dostupne , isto tako sto se tice protiv vazdusne odbrane ...pa nije ovo 1980 pa da je sve vojna tajna.
jefferson

#322 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

archi_a wrote:
jefferson wrote: Nije to bas tako jednostavno, da jeste, takav Air Policing bi radile sve drzave NATO-a ali ne rade. Bugarska je morala izvuci konzervirane MIG-21 avione da bi zadovoljila NATO standarde jer im je odrzavanje MIG-29 postalo skupo. Da mogu raditi Air Policing sa podzvucnim avionima uveli bi svoje skolske mlaznjake jer su jeftiniji za odrzavati nego MIG-21 kao i letiti.
Ali, da bog da.
Razumijem, ali ako je to minimum koji mozemo imati odmah, ne bi bilo lose zapoceti sa tim, pa makar za odrzavanje "kondicije" pilota mlaznjaka, koji su sada "degradirani" i osudjeni na letove utvom i helikopterima. Vjerovatno su savjetnici iz alijanse razmisljali u paketu, za pocetak: obnova mlazne avijacije i pokretanje sa nule + implementacija BRAAD-a (Balkan air defence aproach) i kupovine dalekometnog radara te njegovog instaliranja u Bosni, cime se popunjava rupa u osmatranju i zastiti zracnog prostora.
Ali, hajde za pocetak da mi dobijemo odgovor od @Lepog, ako bude imao informacije..... Ima li sta od ovoga, uopste ? :)
Ako ta 4 Jastreba polete, i piloti budu dobivali 60-80 sati leta, za mene je to uspjeh kao da je sagradjen komplet koridor Vc.
Kada je u pitanju avijacija, pokretanje prakticno iz nule (imati avione u hangaru nista ne znaci), je teze nego sagraditi auto put.
Trebas ponovo obuciti ljude da servisiraju te avione (koliko je onih koji su sposobni da to rade danas zivo? Penziji? itd). Trebas nove motore, ostale dijelove, infrastrukturu. Onda one pilote koji su kvalifikovani da lete, a njihova ledja i vid jos uvijek mogu podnjeti to, moras poslati na "visinke pripreme" da mogu onda oni prenjeti znanje na mladje. A mladje tek trebas da regrutujes, pa posaljes u HR ili SRB an obuku, pa kad sve to uspostavis mozda, ali smo mozda, dobije neki sistem. To u najboljem slucaju za 4-6 godina, pod uslovom da drzava odrjesi kasu!
Sta onda? STa nakon sto ta 4 Jastreba polete? Jel ti ocekujes da ce to moci funkcionisati na ledjima nekog pilota koji je letio na tim avionima a danas ima 50-55g? Najbolje godine za letiti na ovakvim avionima je izmedju 27-32 godine. Danas u BiH mislim da nema niti jedan pilot na helikopterima ispodd 36g, mozda jedan ili dva.
To tvoje odmah, u najboljem slucaju, kada bi se sve zvijezde poklopile je 2-4g samo da se tockovi odljepe od piste. STa nakon toga?
Gojeni H

#323 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

ins wrote:Vidim da neki ovdje spominju Pragu na način kako se koristila u ratu.

Ja samo da napomenem da je koristenje PAM/PAT protiv zive vojne sile zabranjeno konvencijama, a o civilima da ne govorimo :roll:

Danas se efekat koristenja u neposrednim borbenim dejstvima u principu postize 30 mm topovima, koji su montirani na IFV.

Npr Mowag Piranha
Image

Turska verzija modernizacije M113 sa 25 mm topom
Image

Ne smije se po zenevskoj konvenciji ni silovat', pa su cetnici to koristili kao sredstvo u istrebljenju bosnjackog naroda.

Tenkove ne da smo docekivali vec smo ih i ganjali u nekoliko akcija u kojima sam ucestvovao ili za koje znam.
Tenkovski napad pomognut pragama sa strana pravca djelovanja je dokazano fantasticno i ubojito sredstvo na primjer u Posavini.
Praga se takodje pokazalo kao savrseno sredstvo sa rasprskavajucom municijom u sumovitim predjelima gdje nam je bruka ljudi izranjavana (Nisicka visoravan, Ozren, npr.)

Iako se na klixu cesto mogu procitati "misljenja" ljudi s manjkom godina i iskustva, a viskom maste, o potrrebi za specijalnim jedinicama :D , skromnog sam misljenja je da ce ishod svake iduce agresije na nasu domovinu zavisiti o posjedovanju i nacinu upotrebe lako-oklopljenih mobilnih jedinica.

Slazem se da bi M113 mogao biti adekvatna zamjena pragi, i efikasno upotrijebljen na nasim prostorima.
prog321

#324 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Lepi_Lukic wrote:
Ima Hamera i sa 5 metara duzine.

http://www.militaryfactory.com/armor/de ... mor_id=115
Model: HMMWV M1114 UAH (Up-Armored Humvee)
Overall Length: 16.37 ft (4.99 m)
----------------------------------------------------------------------------------------------------

A moze se PAM/PAT staviti i na M113. To je ipak bolje nego onaj Ma Deuce na njemu.
archi_a

#325 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Pokretanjem ove teme zelja mi je bila da komentarisemo OSBiH i ono sto one jesu i ono sto imaju od opreme, da li u posjedu, da li u svojoj blizini, da bi mogli koristiti u skorije vrijeme. Od prvog posta se vodim time da komentarisem samo ono sto je realno i na dohvat ruke, uzimajuci u obzir budzet i mogucnosti. Dobrodosli su svi. I vojnici po profesiji i stari veterani rata i oni koji su ratno iskustvo stekli u zadnjoj godini rata. Dobrodosli su i pripadnici nove generacije koji tek stasavaju i postaju ljudi a koje ova tema interesuje. Svima nama je najlakse malo prosurfati po netu, pronaci najmocnije sisteme naoruzanja i njihove reference i to onda postati na ovu temu kao nesto sto moramo imati. Hajde da pricamo o onome sto imamo i sto mozemo iskoristiti bez pretjerivanja. Treba biti malo realan i spustiti se na zemlju. LP
Post Reply