VIJESTI.BA: Na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta tražili ste da se u dnevni red uvrsti očitovanje premijera FBiH Fadila Novalića povodom novonastale političke situacije u FBiH, no Vaš zahtjev nije prihvaćen. Kakva poruka je poslana odbijanjem Vašeg zahtjeva?
ŽULJEVIĆ: Poruka je vrlo jasna, a to je da mi nemamo parlamentarnu većinu u FBiH, a da Vlada ili ono što je od nje ostalo nema hrabrosti čak ni pokušati dati neko suvislo objašnjenje situacije u kojoj se nalazi. Nažalost, to govori o tome koliko malo, odnosno nikako, vladajuća koalicija osjeća odgovornost prema građanima jer je upravo Parlament jedino mjesto gdje se meritorno može i treba govoriti o stanju u kojem se vlast nalazi. Premijer Novalić očito ne razumije kako je on odgovoran za funkcioniranje Vlade i po Ustavu i po zakonu. Nije to formalna odgovornost ni Izetbegovića, ni Čovića ili Komšića. Ako već on ne želi početi da se ponaša kao premijer, onda bi bio red da se meni i svim drugim delegatima Doma naroda osigura prisustvo lidera stranaka vladajuće koalicije na sjednicama pa da od njih tražim odgovore. Očito je da u trenutnoj Vladi pravi premijeri sjede u centralama SDA i naročito HDZ-a. Ovdje se ne radi o formalnom upitu, već o odgovornosti parlamentaraca za funkcioniranje institucija. Ako unutar vlasti te odgovornost nema, ja kao parlametarac je itekako imam, bez obzira što dolazim iz redova opozicije.
VIJESTI.BA: Kakav utisak ste stekli na današnjoj sjednici - postoji li parlamentarna većina u FBiH?
ŽULJEVIĆ: Ne postoji. To nije vidljivo bilo samo danas već je to bjelodano gotovo od uspostave ove vlasti. Svjedočimo već skoro tri mjeseca stalnim sukobima i svađama, dok Vlada i Parlament gotovo ništa ne rade. Vrijeme se gubi na bitku za ovladavanje resursima kroz javna preduzeća, dok se o reformama samo ispuštaju isprazne fraze. Takvim ponašanjem SDA i HDZ nas dovode u situaciju da historijska prilika, kakvu predstavlja novi pristup EU prema BiH, bude prokockana. To se ne smije dozvoliti i upravo smo mi svi u parlamentima najodgovorniji da to ne dopustimo, a ja sam siguran da ni građani neće dozvoliti da se to desi.
VIJESTI.BA: Generalno, gdje vidite uzroke krize vlasti u FBiH? Kakav epilog bi mogao biti?
ŽULJEVIĆ: Uzrok krize je laž i prevara na kojoj je utemeljena trenutačna vlast. Jedni druge lažu o tome kako jedni drugim vjeruju, a varaju sve nas da to nije tako. Jednostavno nema ni najmanje povjerenja među strankama, nisu ni jedni ni drugi ni treći spremni na bilo kakav kompromis. Samo je do sada SDA pokazala da je voljna ispunjavati sve želje Dragana Čovića i HDZ i samo zbog toga su uspjeli opstati kao koalicija do sada. Dakle, uzrok problema trenutne vlasti su stranke koje je čine, a tu prije svega mislim na SDA i HDZ koje mogu funkcionirati samo na stalnim podjelama i strahovima. Na njihovu žalost, takva politika podjela i straha je na putu ka totalnom porazu jer građani BiH u velikoj većini takvu politiku ne podržavaju. Zato ova koalicija nema nikakvih šansi za uspjeh, osim što mogu kupovati još neko vrijeme sve dok SDA bude pristajala na diktat Dragana Čovića.
VIJESTI.BA: Kako komentarišete odluku DF da napusti parlamentarnu većinu, ali da njeni ministri i dalje budu u Vladi FBiH?
ŽULJEVIĆ: To je jedna neprirodna situacija i sigurno je da dugoročno nije održiva. DF će morati jasno da se deklariše je li vlast ili opozicija, jer opozicija ne mogu biti sa ministrima u Vladi. Ovu trenutnu poziciju želim shvatiti kao nastojanje DF da ne dopusti da tako bitni resori koje trenutno vode njihovi kadrovi ne budu obezglavljeni dok SDA i HDZ ne nađu eventualno nove partnere sa kojim će formirati većinu. No, ukoliko SDA i HDZ to ne uspiju uraditi u razumnom roku, ne vidim ni jedan razlog zašto bi onda DF-ovi ministri pružali neki alibi kako postoji Vlada. Ukoliko SDA i HDZ ne nađu nove partnere, a DF napusti pozicije u Vladi, to će biti najbolji pokazatelj da nama trebaju vanredni izbori na kojim bi građani, u to sam siguran, pospremili u prošlost snage koje očito žele trodiobu BiH po etničkom principu i koje ništa drugo ne zanima. Naravno, za to je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH, ali ne vidim koja to stranka smije blokirati u situaciji kada ne postoji parlamentarna većina, a navodni pobjednici izbora ni osam mjeseci poslije objave rezultata ne mogu skrpiti nikakvu većinu.
VIJESTI.BA: Ukoliko se SDA i HDZ BiH ili pak DF odluče za traženje novog koalicionog partnera, može li SDP BiH biti adekvatan sagovornik? Matematički je sve moguće.
ŽULJEVIĆ: Matematički je moguće, ali politički to u ovom trenutku nije. Postoje jasne odluke Vanrednog kongresa o opozicionom djelovanju i tu odluku može promjeniti ili novi Kongres ili eventualno članstvo SDP na stranačkom referendumu. No, kao što sam već rekao, jedino pravo rješenje jesu vanredni izbori i možda neka prelazna Vlada koja bi ih organizirala. Sve drugo je samo produbljavanje krize i gomilanje problema umjesto da se rješavaju oni koji već postoje. Ukoliko SDA i HDZ to ne uvide i ne podrže, siguran sam da će zemlju odvesti u totalnu krizu koja može imati posljedice koje je u ovom trenutku teško predvidjeti. Nadam se da će razum prevladati i da ćemo doći do dogovora oko vanrednih izbora. U suprotnom, SDA i HDZ na sebe preuzimaju odgovornost za haos u koji će uvući zemlju jer naš sistem jedva funkcionira i kada imamo stabilnu vlast, a možemo svi zamisliti kako će to završiti ako takve vlasti ne bude. To će se odraziti na stanje u privredi, socijalnom sektoru, penzioni fond će biti ugrožen. Ako su spremni da se kockaju sa sudbinama stotina hiljada ljudi, onda neka nastave sa ovim što i kako sada rade.
VIJESTI.BA: Ne možemo ne pomenuti činjenicu da vlast u HNK još nije formirana. Zašto? Kako se to odražava na svakodnevni život građana ovog kantona?
ŽULJEVIĆ: Situacija u HNK najbolje potvrđuje sve što sam rekao o odnosima SDA i HDZ. Vlast na nivou FBIH je do sada funkcionirala jer je SDA ispunjavala želje HDZ. Očito je da na nivou kantona to ispunjavanje želja ne ide baš najbolje, pa nisu u stanju dogovoriti ni formiranje Vlade. Ove dvije stranke vladaju HNK od njegove uspostave i svi znamo kakvi su rezultati takve vlasti. Grad Mostar je u potpunoj paralizi već godinama i funkcionira isključivo zakonskim akrobacijama oko usvajanja budžeta. Takvo stanje je neodrživo i mora se mijenjati. To je još jedan dokaz da su jedino rješenje kako za FBiH, tako i za HNK, vanredni izbori.
Razgovarala: Nevena Šarenac
FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- fosna2014
#301 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Vrlo dobar intervju. Zuljevic je objasnio situaciju potpuno.
- pumica
#302 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
fosna2014 wrote:Vrlo dobar intervju. Zuljevic je objasnio situaciju potpuno.
VIJESTI.BA: Na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta tražili ste da se u dnevni red uvrsti očitovanje premijera FBiH Fadila Novalića povodom novonastale političke situacije u FBiH, no Vaš zahtjev nije prihvaćen. Kakva poruka je poslana odbijanjem Vašeg zahtjeva?
ŽULJEVIĆ: Poruka je vrlo jasna, a to je da mi nemamo parlamentarnu većinu u FBiH, a da Vlada ili ono što je od nje ostalo nema hrabrosti čak ni pokušati dati neko suvislo objašnjenje situacije u kojoj se nalazi. Nažalost, to govori o tome koliko malo, odnosno nikako, vladajuća koalicija osjeća odgovornost prema građanima jer je upravo Parlament jedino mjesto gdje se meritorno može i treba govoriti o stanju u kojem se vlast nalazi. Premijer Novalić očito ne razumije kako je on odgovoran za funkcioniranje Vlade i po Ustavu i po zakonu. Nije to formalna odgovornost ni Izetbegovića, ni Čovića ili Komšića. Ako već on ne želi početi da se ponaša kao premijer, onda bi bio red da se meni i svim drugim delegatima Doma naroda osigura prisustvo lidera stranaka vladajuće koalicije na sjednicama pa da od njih tražim odgovore. Očito je da u trenutnoj Vladi pravi premijeri sjede u centralama SDA i naročito HDZ-a. Ovdje se ne radi o formalnom upitu, već o odgovornosti parlamentaraca za funkcioniranje institucija. Ako unutar vlasti te odgovornost nema, ja kao parlametarac je itekako imam, bez obzira što dolazim iz redova opozicije.
...
Razgovarala: Nevena Šarenac
To je to.
Novalic je VELIKO RAZOCARENJE.
Totalna budala.
Svaki njegov intervju ili izjava (poteza je zasada srecom malo, a ove sto ih cini su po doktaturi Izetbegovica i Covica i, naravno, sramotni su) potvrdi razocarenje.
-
StupskaBitanga
#303 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Kada se sjetimo da je recimo kandidat za premijera bio i Erdal Trhulj i da je ovaj izabrab čovjeku tačno zlo dođe
-
Megiddo
#304 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nije on izabran za sultana Bosne nego za premijera. 
- Sanjarko
#305 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Vlast pod svaku cijenu bila logika SDA i DF-a poslije izbora samo da smijene SDP i staru vladu pa makar usli i u koaliciju sa HDZ-om.
Umjesto da SDA i DF ne prave koaliciju i da su drzali staru vladu SDA+SDP bez HDZ-a u tehnickom mandatu pa makar i cetri godine da je bila u tom
tehnickom mandatu.
Zajeb njihov sada vlada nova u blokadi do daljnjeg.
Mozda i padne.
Pade vlada, Pade vlada
Umjesto da SDA i DF ne prave koaliciju i da su drzali staru vladu SDA+SDP bez HDZ-a u tehnickom mandatu pa makar i cetri godine da je bila u tom
tehnickom mandatu.
Zajeb njihov sada vlada nova u blokadi do daljnjeg.
Mozda i padne.
Pade vlada, Pade vlada
-
Moenx
#306 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ma ko god je zauzeo pocetnu pogresnu logiku i Covic malo sere
Ne samo nacionalisticki nego je on brate razmazen i zajebava
Mislim sta hoce sada sa onom velikom zakocenom glavom
NJegova politika niti je realna iti korektna i prilicno arogantna prema Bosnjacima
NJegova politika niti je realna iti korektna i prilicno arogantna prema Bosnjacima
-
BAK-eV
#307 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Njegova politika nije korektna ali jeste realna.Moenx wrote:Ma ko god je zauzeo pocetnu pogresnu logiku i Covic malo sere
SDA, SBB, SBiH su snishodljive stranke po karakteru i moralu, a bezlicne po programskim nacelima.
Nisu to nacionalne stranke.
HDZ jeste, tako nastupa i zna, da moze naplatiti hrvatsku kvotu ucjenama.
Znaci realno nastupaju spram bezlicnih likova, kojima je ministarska fotelja vodilja, cilj i interes!
-
Moenx
#308 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
BAK-eV wrote:Njegova politika nije korektna ali jeste realna.Moenx wrote:Ma ko god je zauzeo pocetnu pogresnu logiku i Covic malo sere
SDA, SBB, SBiH su snishodljive stranke po karakteru i moralu, a bezlicne po programskim nacelima.
Nisu to nacionalne stranke.
HDZ jeste, tako nastupa i zna, da moze naplatiti hrvatsku kvotu ucjenama.
Znaci realno nastupaju spram bezlicnih likova, kojima je ministarska fotelja vodilja, cilj i interes!
Trazio je HDZ sest mjesta i cak je i dobio -- kenjkavo je to i razmazeo
A SDA je recimo isla u koaolicijiu na drzavom nivou sa SDS a to je greska u smislu sto SDS ne postoji u FBiH -- da postoji u FBiH bio bi to pun pogodak
SDS je bolja opcija od SNSD znam da zvuci ludo -- no evo -- prvo kao nacionalisticka stranka formalno morace ciniti ustupke i uvijek ce biti podpritiskom slicno kao HDZ SDP u Hrvatskoj u odnosu na Srbe ; drugo-- ne zaboravimo osnivac SDS bio je Vladimir Srebrov, a cijeli paketkoji je vodio SDS u ratu je u Hagu bio je i suspendovad negdje 98 99
Ovo sto kazes za ministarske fotelje to si u pravu u sislu opsteg stanja u drustvu svi hoce fotelje ovo ono ali ne treba ni tu biti radikalan pa SDA i treba da ima ministarske fotelje ako je vec tu sa polovinom bosnjackoih glasova
Izbori su za Bosnjake nekorektni, svoje jesto u politici RS traze kroz glaseove ljudi koji su 1000 milja daleko i uvijek ih zajebavaju zbog toga i u ovakvim situacijama uvijek bi Bosnjaci trebali imati mozda i ponovne izbore gdje bi stranka trebala osvojiti 70 posto najmanje da bi sta se znalo i uradilo
To Hrvati su sa HDZ uradili RS ima za Srbe i srpske stranke omedjene izborne mase
I da HDZ niti je korektan i nije realan treba se to pokazati da nije realan nakon niza ustupaka koji su doduse bili imaginarni (jer evo sad i ta Vlada ne postoji ) treba ih "hlupit " sa realnoscu imaju teritorijalno pola Federacije izjednacavaju borce sjecam se i to je bilo ali kako recimo porediti borca iz SArajeva i Gruda pa i Mostara
Mislim sve ja to postujem Hrvati hoce svoje i to, ali brate dragi ne moze biti med i mlijeko da oni zive a Bosnjaci su budale -- znaci gospodo ako hocete sto rece ministarka da sidjete sa makadama na ceeestu sta to znaci da su Bosnjaci magarci -- ne nego su Hrvati razmazeni i hoce sve sebi da zive u nekim uredjenim prostorima sa hiljadu mogucnosti bez ratnih trauma bez i cega bezproblemasa izbjeglicama Podrinje Krajina i slicno
TO je smijesno ima realnih Hrvata i to je prava opcija Kukic Zeljko i slicno
I cak bi HDZ mogao lagano negdje i da ispusi i od strranaca mislim da su i tome blizu
- ultima_palabra
#309 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Trhulj je 10 puta gori i namazaniji kriminalac od ovoga.StupskaBitanga wrote:Kada se sjetimo da je recimo kandidat za premijera bio i Erdal Trhulj i da je ovaj izabrab čovjeku tačno zlo dođe
-
StupskaBitanga
#310 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Isti milje ali drugo pakovanjeultima_palabra wrote:Trhulj je 10 puta gori i namazaniji kriminalac od ovoga.StupskaBitanga wrote:Kada se sjetimo da je recimo kandidat za premijera bio i Erdal Trhulj i da je ovaj izabrab čovjeku tačno zlo dođe
Ovaj nema nikakvo pakovanje
- Banksy
#311 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Zar jeste? Meni se uvijek činio kao OK lik.ultima_palabra wrote:Trhulj je 10 puta gori i namazaniji kriminalac od ovoga.StupskaBitanga wrote:Kada se sjetimo da je recimo kandidat za premijera bio i Erdal Trhulj i da je ovaj izabrab čovjeku tačno zlo dođe
Istina, tako sam mislila i o N. Nikšiću ...
-
Moenx
#312 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
NIdje veze
-
Nos
#313 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ovo je dobar premijer, samo nemoze svakom da udovolji. Covjek zna sta radi sto se tice ekonomije I da mu se da prostor imali bi dobre resultate. Ove reforme su jako dobre za ekonomiju. Mislim da to nerazumijete. Ako se usvoje bice vrlo dobre I pokrenut ce ekonomiju.Moenx wrote:Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
- fosna2014
#314 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
I sto je seljast. Piljar u dusi. Pored toga sto ne zna da je premijer FBiH i koje ovlasti ima.Nos wrote:Ovo je dobar premijer, samo nemoze svakom da udovolji. Covjek zna sta radi sto se tice ekonomije I da mu se da prostor imali bi dobre resultate. Ove reforme su jako dobre za ekonomiju. Mislim da to nerazumijete. Ako se usvoje bice vrlo dobre I pokrenut ce ekonomiju.Moenx wrote:Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
"Ko sam ja da smjenjujem kadrove DF-a? Imaju sefa stranke, neka ih on smjenjuje!"
Koji je to meDJed, i koga oni postavise za premijera. Pa nije to sda centrala da sef smjenjuje sve sta hoce.
-
Nos
#315 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
pa upravu je nije ih on biro nego stranka. Sto bi on smjenivao. Nego meni nije jasno da su spremni da ugroze ekonomske reforme zbog aluminija. Covjek zna oko ekonomije I pokrenut ce je ako ovo zakoni nebudu blokirani.fosna2014 wrote:I sto je seljast. Piljar u dusi. Pored toga sto ne zna da je premijer FBiH i koje ovlasti ima.Nos wrote:Ovo je dobar premijer, samo nemoze svakom da udovolji. Covjek zna sta radi sto se tice ekonomije I da mu se da prostor imali bi dobre resultate. Ove reforme su jako dobre za ekonomiju. Mislim da to nerazumijete. Ako se usvoje bice vrlo dobre I pokrenut ce ekonomiju.Moenx wrote:Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
"Ko sam ja da smjenjujem kadrove DF-a? Imaju sefa stranke, neka ih on smjenjuje!"![]()
Koji je to meDJed, i koga oni postavise za premijera. Pa nije to sda centrala da sef smjenjuje sve sta hoce.
-
hizo ramidovic
#316 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
tako je!Nos wrote: pa upravu je nije ih on biro nego stranka. Sto bi on smjenivao. Nego meni nije jasno da su spremni da ugroze ekonomske reforme zbog aluminija. Covjek zna oko ekonomije I pokrenut ce je ako ovo zakoni nebudu blokirani.
sta ima premijer sa ministrima uopce...i sto bi se on mijesao u svoj pos'o kad se niko drugi ne mijesa u svoj...
- fosna2014
#317 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
hizo ramidovic wrote:tako je!Nos wrote: pa upravu je nije ih on biro nego stranka. Sto bi on smjenivao. Nego meni nije jasno da su spremni da ugroze ekonomske reforme zbog aluminija. Covjek zna oko ekonomije I pokrenut ce je ako ovo zakoni nebudu blokirani.
sta ima premijer sa ministrima uopce...i sto bi se on mijesao u svoj pos'o kad se niko drugi ne mijesa u svoj...
-
Trebam te
#318 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nos wrote:Ovo je dobar premijer, samo nemoze svakom da udovolji. Covjek zna sta radi sto se tice ekonomije I da mu se da prostor imali bi dobre resultate. Ove reforme su jako dobre za ekonomiju. Mislim da to nerazumijete. Ako se usvoje bice vrlo dobre I pokrenut ce ekonomiju.Moenx wrote:Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
Tacno, covjek nije los, a reforme su ok u koliko se zabrani da stranke imenuju svoje ljude...
Kadar po strucnosti, inace tako i tako te jadne drzavne firme ce se lagano gasiti kao i one sto su se vec ugasile!!!
- mirzadelibasic
#319 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Prema zakonu i ustavu Novalic je sef svim ministrima u vladi FBiH, a ne njihovi predsjednici stranaka i on je taj koji ih može smijeniti. Ne razumijem u čemu je tu problem i sto bi se predsjednici stranaka uopće petljali u rad vlade, ako već imaju ministre koji obavljaju tu dužnost i premijera koji upravlja vladom ?? Ako šefovi stranaka žele da smijene nekog svog ministra, ponovo moraju ići procedurom koju aminuju premijer i predsjednik FBiH. Znaci u svakom slučaju premijer je taj koji sefuje. Nažalost Novalic je totalno izgubljena ličnost i totalni promašaj, jer čovjek bije u stanju naučiti ni ovlastenja koja on kao premijer posjeduje. Veliko razočarenje, a bio sam optimista, makar što se njega tiče.
- fosna2014
#320 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
To jasno pokazuje da on ustvari nema nikakvu fakticku moc, jer je dobio direktive da prica takve gluposti. Jos jedna karikatura koja igra onako kako sef kaze. To je i sam rekao, odnosno rekao je kako to kod njih funkcionise. I od ovog covjeka ocekivati nesto? To je budala, nista vise.mirzadelibasic wrote:Prema zakonu i ustavu Novalic je sef svim ministrima u vladi FBiH, a ne njihovi predsjednici stranaka i on je taj koji ih može smijeniti. Ne razumijem u čemu je tu problem i sto bi se predsjednici stranaka uopće petljali u rad vlade, ako već imaju ministre koji obavljaju tu dužnost i premijera koji upravlja vladom ?? Ako šefovi stranaka žele da smijene nekog svog ministra, ponovo moraju ići procedurom koju aminuju premijer i predsjednik FBiH. Znaci u svakom slučaju premijer je taj koji sefuje. Nažalost Novalic je totalno izgubljena ličnost i totalni promašaj, jer čovjek bije u stanju naučiti ni ovlastenja koja on kao premijer posjeduje. Veliko razočarenje, a bio sam optimista, makar što se njega tiče.
- mirzadelibasic
#321 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pa ona njegova izjava "neka ih sef smijeni, ja neću" jasno pokazuje na kojem principu se zasniva njegov položaj na ovoj, veoma bitnoj, funkciji. To je veoma tužno i opasno jer premijerskom funkcijom ne upravlja onaj koji je i obavlja..fosna2014 wrote:To jasno pokazuje da on ustvari nema nikakvu fakticku moc, jer je dobio direktive da prica takve gluposti. Jos jedna karikatura koja igra onako kako sef kaze. To je i sam rekao, odnosno rekao je kako to kod njih funkcionise. I od ovog covjeka ocekivati nesto? To je budala, nista vise.mirzadelibasic wrote:Prema zakonu i ustavu Novalic je sef svim ministrima u vladi FBiH, a ne njihovi predsjednici stranaka i on je taj koji ih može smijeniti. Ne razumijem u čemu je tu problem i sto bi se predsjednici stranaka uopće petljali u rad vlade, ako već imaju ministre koji obavljaju tu dužnost i premijera koji upravlja vladom ?? Ako šefovi stranaka žele da smijene nekog svog ministra, ponovo moraju ići procedurom koju aminuju premijer i predsjednik FBiH. Znaci u svakom slučaju premijer je taj koji sefuje. Nažalost Novalic je totalno izgubljena ličnost i totalni promašaj, jer čovjek bije u stanju naučiti ni ovlastenja koja on kao premijer posjeduje. Veliko razočarenje, a bio sam optimista, makar što se njega tiče.
Iskreno, ja od Novalica očekujem jedno veliko NISTA jer čovjek prije svega nema svoje ja i svoj stav.
- JThomas
#322 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
a vi mislili da se on nešto pita, kao što ste mislili i da SDA može biti partner za reforme?
šok, muk i nevjerica što SDA premijer sluša SDA centralu...
šok, muk i nevjerica što SDA premijer sluša SDA centralu...
-
privremeni
#323 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Koje krupne rijeci.fosna2014 wrote:To jasno pokazuje da on ustvari nema nikakvu fakticku moc, jer je dobio direktive da prica takve gluposti. Jos jedna karikatura koja igra onako kako sef kaze. To je i sam rekao, odnosno rekao je kako to kod njih funkcionise. I od ovog covjeka ocekivati nesto? To je budala, nista vise.mirzadelibasic wrote:Prema zakonu i ustavu Novalic je sef svim ministrima u vladi FBiH, a ne njihovi predsjednici stranaka i on je taj koji ih može smijeniti. Ne razumijem u čemu je tu problem i sto bi se predsjednici stranaka uopće petljali u rad vlade, ako već imaju ministre koji obavljaju tu dužnost i premijera koji upravlja vladom ?? Ako šefovi stranaka žele da smijene nekog svog ministra, ponovo moraju ići procedurom koju aminuju premijer i predsjednik FBiH. Znaci u svakom slučaju premijer je taj koji sefuje. Nažalost Novalic je totalno izgubljena ličnost i totalni promašaj, jer čovjek bije u stanju naučiti ni ovlastenja koja on kao premijer posjeduje. Veliko razočarenje, a bio sam optimista, makar što se njega tiče.
Covjek je rekao istinu o nasoj stvarnosti, jer nazalost, upravo tako funkcionira vlast na svim nivoima, sve ostale price su mazanje ociju glasacima.
E sad, da je on zaista uspjesan privrednik, ne bi se upustao u ovu pricu, gdje su mu vezane ruke, gdje nije mogao birati ni ministre sa kojima treba raditi. Pojednostavljeno, ko mu je doveo Reufa i sve ostale, neka ih i vodi (vazi za sve stranke i njihove sefove valjda). Zalosno, ali istinito.
-
Nos
#324 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
to je sasvim druga stvar, te drzavne firme su vecinom tweet za drzavu. Ove reforme I drzavne firme su dvije razlicite stvari. Reforme su prioritet.Trebam te wrote:Nos wrote:Ovo je dobar premijer, samo nemoze svakom da udovolji. Covjek zna sta radi sto se tice ekonomije I da mu se da prostor imali bi dobre resultate. Ove reforme su jako dobre za ekonomiju. Mislim da to nerazumijete. Ako se usvoje bice vrlo dobre I pokrenut ce ekonomiju.Moenx wrote:Ma to je sve trhulj do mrguda i mrgud do trhulja
NIdje veze
Tacno, covjek nije los, a reforme su ok u koliko se zabrani da stranke imenuju svoje ljude...![]()
Kadar po strucnosti, inace tako i tako te jadne drzavne firme ce se lagano gasiti kao i one sto su se vec ugasile!!!
- mirzadelibasic
#325 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
SDA je uveo DF u vlast, sad neka ih i otjeraju i neki oni povedu svoje ministre. Kratko i jasno.privremeni wrote:Koje krupne rijeci.fosna2014 wrote:To jasno pokazuje da on ustvari nema nikakvu fakticku moc, jer je dobio direktive da prica takve gluposti. Jos jedna karikatura koja igra onako kako sef kaze. To je i sam rekao, odnosno rekao je kako to kod njih funkcionise. I od ovog covjeka ocekivati nesto? To je budala, nista vise.mirzadelibasic wrote:Prema zakonu i ustavu Novalic je sef svim ministrima u vladi FBiH, a ne njihovi predsjednici stranaka i on je taj koji ih može smijeniti. Ne razumijem u čemu je tu problem i sto bi se predsjednici stranaka uopće petljali u rad vlade, ako već imaju ministre koji obavljaju tu dužnost i premijera koji upravlja vladom ?? Ako šefovi stranaka žele da smijene nekog svog ministra, ponovo moraju ići procedurom koju aminuju premijer i predsjednik FBiH. Znaci u svakom slučaju premijer je taj koji sefuje. Nažalost Novalic je totalno izgubljena ličnost i totalni promašaj, jer čovjek bije u stanju naučiti ni ovlastenja koja on kao premijer posjeduje. Veliko razočarenje, a bio sam optimista, makar što se njega tiče.
Covjek je rekao istinu o nasoj stvarnosti, jer nazalost, upravo tako funkcionira vlast na svim nivoima, sve ostale price su mazanje ociju glasacima.
E sad, da je on zaista uspjesan privrednik, ne bi se upustao u ovu pricu, gdje su mu vezane ruke, gdje nije mogao birati ni ministre sa kojima treba raditi. Pojednostavljeno, ko mu je doveo Reufa i sve ostale, neka ih i vodi (vazi za sve stranke i njihove sefove valjda). Zalosno, ali istinito.