Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
4G uređaji ne mogu koristiti 5G mrežu ali od sljedeće godine ti već izlaze 5G sposobni, možda čak i ove godine (HTC U12)...
Uglavnom pametnije bi ovim našim uhljebima bilo preći na novu tehnologiju nego se peglati sa već zastarjelom.
Kada svakako kasnimo i za Afrikom nema se tu šta puno palamuditi
A u Japanu će 8K biti za sitnu stoku do 2020te a mi se još i sa HD borimo
Nema veze što zaostajemo za tako razvijenim zemljama ali brate za Somalijom, Ugandom pa i Madagaskarom e to je žalosno
Em smo sirotinja em i politika koči sve moguće i nemoguće
-Ekser- wrote:Srbija se priprema da predje za 2 godine na 5G mrezu.
Predlazem ovim nasima da preskoce 4G mrezu. Kad vec nisu dosad, ne moraju ni sad. Neka jos 2 godine ferceraju sa 3G mrezom s obzirom da nije cista 3G mreza vec dobro rasprostranjena 2G mreza uz asistenciju 3G mreze. Da su vise ulagali u 3G mrezu sad bi lakse presli na 4G. Posto nismo, 4G je ce biti sve ispocetka tako da jos malo pa mocice 5G po cijeni po kojoj su jos prije nekoliko godina mogli 4G. Sve u svemu, ja sam za preskok posto su maltene ionako vec preskocili.
A postoje li uređaji koji rade na 5G ili će 4G telefoni moći, uz nadogradnju software-a i frimware-a, da koriste 5G?
Ako ne budu 5G telefoni na tržištu, onda ne vidim neku korist od 5G ukoliko, naravno, 4G telefon ne bude mogao primati i 5G signal.
Nova tehnologija, novi ruteri, stikovi i kartice i ostala oprema. 5G kod sebe obuhvata rad na svim dotadasnjim tehnologijama plus naravno 5G. 4G moze da radi i na 5G, samo za pun ugodjaj 5G mreze treba telefon sa 5G mrezom. Dok kod nas dodje 5G mreza, u svijetu i kod nas ce uveliko bitni prisutni 6G telefoni.
Prvi telefoni koji podrzavaju 5G mrezu bice dostupni tek od naredne godine. Taman dok se ovi nasi konacno ne konsoliduju sta ce i kako ce.
Dr Atom wrote:Ok mi je citava vasa prica sto se tice oko internet mreza bila dok niste spomenuli EU
Ne kontam kako ste samo uspijeli doci do toga EU i INTERNET, jer meni to nikakve, ama bas nikakve nema povezanosti
Mozda ne direktno , ali ima veze sa EU vjerovao ili ne . Da bi 4G bio pusten u funkciju mora se ugasiti analogni signal sa TV odasiljaca jer analogna TV zauzima jako puno frekvencija koje su potrebne za rad 4G mreze , a ta ista EU zahtjeva digitalizaciju u BIH tj gasenje analogije tako da su te dvije stvari u sustini itekako povezane .
Hmm zanimljivo iskreno Eto, da i ja primim neku novu informaciju, koja mozda i posluzi nekad u buducnosti
To za analogni TV signal je samo izgovor BH Telecoma i njihovih satelita za daljnje odlaganje 4G-a. Koliko znam 4G može da radi i na 1800Mhz i tu analogni signal nema veze sa 4G.
puz_u_salati wrote:To za analogni TV signal je samo izgovor BH Telecoma i njihovih satelita za daljnje odlaganje 4G-a. Koliko znam 4G može da radi i na 1800Mhz i tu analogni signal nema veze sa 4G.
puz_u_salati wrote:To za analogni TV signal je samo izgovor BH Telecoma i njihovih satelita za daljnje odlaganje 4G-a. Koliko znam 4G može da radi i na 1800Mhz i tu analogni signal nema veze sa 4G.
Samo malo. Nešto mi nije jasno ovdje. Zar nije rečeno ranije da je 4G ustvari LTE (Long Term Evolution) i da će se 4G razvijati konstantno i da neće biti 5G i 6G mreža već konstantan razvoj i unapređenje 4G mreže na jako duge staze i jako dugi period? Od kud sad ove priče o 5G?
Mislio sam da će 4G biti nešto slično kao i Windows 10 koji će se konstantno razvijati i neće postojati Windows 11,12,13,15,......
Sad svi pričaju o 5G i malo mi je to nepotrebno i preskupo da se svako malo nadograđuje mreža i to drastično. Koliko ja znam, svaki prijelaz iz jedne generacije u drugu iziskuje ponovno razvijanje infrastrukture od same nule. Upravo zbog toga je kažu i bila zamisao LTE standarda.
Dok se god ovi "idemo prvi" pitaju, nećemo nikad imati ni 4G ni 5G. Jedino kad bi im neko kompletan sistem poklonio jer valja uhljebe nahraniti a nazadluk je uzimati od uhljeba..